» »

eBay - prosim za pravni nasvet

eBay - prosim za pravni nasvet

«
1
2

pikica5 ::

Pred meseci (maja 2007) sem se registrirala na avstrijski in nemški eBay, ker sem videla, da imajo določene stvari dokaj ugodno.

Tako sem se odločila, da bom naročila USB podatkovni kabel za mobilni telefon (8,79 EUR) pri podjetju 123trading Wolfgang Köppen iz Berlina.

Naročila sem ga in čakala...
...in čakala...
...in čakala...
... in kabla ni bilo.

Zato sem se odločila, da bom kabel kupila v Sloveniji.
Na naročilo na e-bayu sem čisto pozabila, saj kabla še vedno ni bilo (junij).

Nato pa zadnjič (avgusta 2007) dobim po pošti pismo od nekega nemškega izterjevalca (MediaFinanz GmbH & Co iz Osnabrück-a), da nisem plačala USB kabla in da mi zaračunavajo še vse nastale stroške in obresti zaradi neplačila (skupaj 34,29 EUR). Naj spomnim da kabla še danes nisem prejela. 8-O

Kaj storiti? Plačala ne bom nekaj kar nisem dobila - sploh pa, ne vem kako lahko zamudne obresti zaračunavajo v naprej.

Ponavadi je praksa taka, da plačaš po povzetju, oz. če se zmeniš da plačaš in ti šele potem pošljejo in če ne plačaš pomeni da kupoprodajna pogodba v bistvu ni sklenjena... Torej kako lahko nekdo zaračunava zamundne (oderuške) obresti vnaprej?

Oz. če se kdo vsaj malo bolj spozna na računalnike in vdore ter mu nekdo ni všeč, lahko namesto njega in za njega naroči nekaj zelo dragega. In po 3 mesecih dobi 'prijatelj' sporočilo, da mora nekaj mastno plačati....

TOREJ KAJ MI SVETUJETE, DA NAJ NAREDIM? PLAČATI NE MISLIM...

Hvala za nasvete...

TESKAn ::

Pošlji jim pismo in LEPO razloži, kako in kaj. Drugače ti bo pa kakšen pravnik povedal, kako in kaj in kakšne so lahko posledice, če ne plačaš.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

pikica5 ::

Ja. Mail sem jim že poslala, pa me nekako niso upoštevali (pač napisala sem kaka je naša politika poslovanja)... Kr hočjo neki svojga uveljavit...;((

Brane2 ::

Težko uveljavijo karkoli "svojega" v SLO. SPloh če ti imaš dokaz,d a si plačala, oni pa nimajo dokaza, da si blago prejela.

Po moje gre za nateg.
On the journey of life, I chose the psycho path.

[SkA] ::

Ne razumem čisto. Ponavadi pri ebayu plačaš preko paypala, kreditne kartice itd - skratka v naprej razen če se s prodajalcem drugače dogovoriš - pa še to potem preko paypala "zadržiš" plačilo. Še nisem slišal za plačila po povzetju iz tujih držav, niti da to sploh obstaja?
Kakšni so bili torej plačilni pogoji in kako ti je ratalo naročiti nekaj (in kao prejeti) brez da plačaš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

pikica5 ::

Sploh nisem plačala, ker sem si vmes premislila... Kabla pa tudi nisem dobila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: pikica5 ()

[SkA] ::

Kako pa naj bi plačala zadevo?

EDIT: IMHO pokliči na zvezo potrošnikov slovenije in naj ti še oni podajo svoje mnenje, just in case. Meni osebno se vse skupaj zdi bruleska, ker je jasno da "podjetje" kabla nikoli ni odposlalo, ker ga ti nikoli nisi plačala, tako da nimajo kaj terjati. Na podlagi ponudbe pa te ne morejo terjati. Tako da bi samo enkrat odpisal vse skupaj in pozabil na to - lahko da te tudi probavajo nategnit in da gre že cel čas za kako scamming foro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

pikica5 ::

Ne vem - nakazala na račun... (preko virmana in banke...)

Raw ::

Ponavadi, če naročiš preko e-baya moraš plačat (paypal, nakazilo ..) šele nato sploh pošljejo, za plačilo po povzetju se redko lahko zmeniš. Seveda je narobe, če naročiš in potem ne plačaš, a vseeno nimajo kaj terjat, le "slab glas" dobiš. Najprej jim napiši e-mail točno kaj se ti je zgodilo, ponavadi se tako zgliha zadeve. Nateg to zelo verjetno ni.
I am what I am and I do what I can

Primoz78 ::

Pikica5 ce prav razumem, ti si sodelovala v avkciji oz. uporabila "Buy now" funkcijo ter opravila nakup...potem si se pa premislila in nisi placala zadeve? A prav razumem? Verjetno si ti spregledala plačilne pogoje in če si zmagala na avkciji oz. kupila blago bi to morala ti plačati...taka je praska na Ebay-u. Ce si se pa potem, ko si blago ze "kupila" premislila, bi morala o tem obvestiti trgovino in se z njimi dogovoriti...ne pa kar ne placati, ker nakupi preko Ebay-a so zavezujoci...

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

pikica5 ::

Mail sem jim napisala in razložila celotno zadevo... Ampak se ne da nič zglihati, saj so celotni primer že posredovali v izterjatev...

Primoz78 ::

Kontaktiraj Ebay....kar terjat te ne smejo pomojem...vseeno preveri pogoje poslovanja in vsekakor kontaktiraj Ebay!

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

[SkA] ::

Pravna pisarna svetuje članom Zveze potrošnikov Slovenije:

o če imajo vprašanja o pravicah, ki jim jih priznava zakonodaja,
o če imajo konkreten spor s ponudnikom blaga ali storitev in potrebujejo pomoč pri reševanju spora.

Glavna področja svetovanja zajemajo vse kupoprodajne pogodbe, sklenjene med potrošnikom in ponudnikom blaga ali storitve, pogodbe o izvajanju storitev (turistična potovanja, obrtne storitve, …), stanovanjsko upravljanje, nepremičninsko posredovanje, javne komunalne storitve (elektrika, voda, plin, ogrevanje, telefon, kabelska televizija).

Svetovalci odgovarjajo na vprašanja članom po telefonu ( 01/ 432 00 89) vsak delavnik od 13.00 do 15.00 ure in pisno po navadniali elektronski pošti. Članom je v zahtevnejših sporih zagotovljeno tudi osebno posvetovanje z odvetnikom.

Lažje ne boš do točnih informacij prišla. ;)

pumaxx ::

Če si stvar kupila preko Ebay-a jo seveda najprej plačaš, potem pa jo dobiš po pošti domov če prodajalec sploh pošilja v Slovenijo. (kar se moraš dogovoriti pred nakupom) To pomeni da si nisi niti prebrala pogojev poslovanja. Zaradi takih osebkov mi potem dosti prodajalcev zavrača pošiljanje v SLO, ker so imeli slabe izkušnje.

Brane2 ::

Tega nisem vedel. Nikoli nisem ničesar kupil prek Ebaya.

Če je to v pogojih in si tega nisi prebrala, hja potem si kr[ai]va ti.

Folk, berite drobni tisk...

Pred nakupom :|
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

ali3n ::

Zaradi takih (ki naročijo, a se kasneje "premislijo") uporabnikov ebaya se vedno pogosteje dogaja, da nočejo poslovati s Slovenci.

Ne vem, kaj ni jasno.

Pred nakupom se pozanimaš za poštnino, naročiš, poravnaš (nakazilo, paypal,.. saj ni bistveno) in dobiš.

Če si si vmes premislila, bi morala prodajalca obvestit. Sprenevedanja niso opravičilo.

Plačila po povzetju so pa redka kot device v Red districtu.

Če ne znaš nemško, pač ne kupuj na nemškem ebayu.
Krivda je na tvoji strani -> plačaj terjatev. Boš vedela za naslednjič.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

snow ::

> Naročila sem ga in čakala...

Vmes manjka plačala. Drugače so čakali oni.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Vanquish ::

kot so že nekateri napisali. Naročila si, zmagala dalje pa verjetno nisi reagirala na maile iz e-baya ali kod drugod, kjer so ti poslali navodila za plačilo.

OldSkul ::

Jao ženska, če si nekaj naročila potem še plačaj... ne pa zdaj da nisi dobila in si se vmes tudi premislila. Seveda nisi dobila če nisi plačala dooh. Neki maš ti na bad da pričakuješ paket brez plačila:\

Aja verjetno si mislila, da je po povzetju zadeva. No, ni po povzetju, treba vse v naprej plačat. Dobra šola za naslednjič!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

Kenpachi ::

Em... Tole je problem človeštva?
Zaraki Kenpachi.

LjubimPeezde ::

Naročilo ni strogo obveujoče kaj pa govorite

Brane2 ::

Na licitaciji je lahko.
On the journey of life, I chose the psycho path.

K0K0 ::

Kaj so ti zaračunal kabel + stroške izterjave al sam storške izterjave ?

Verjetno si res ti zaj..., ker jim nisi nakazala denarja sam če storitev ni bila opravljena ti pomoje nimajo kej računat.

Btw. s sploh lahko tuja firma tirja Slovenskega državljana ?

Matty ::

Ponavadi je praksa taka, da plačaš po povzetju, oz. če se zmeniš da plačaš in ti šele potem pošljejo in če ne plačaš pomeni da kupoprodajna pogodba v bistvu ni sklenjena... Torej kako lahko nekdo zaračunava zamundne (oderuške) obresti vnaprej?


Ponavadi to NE velja na ebayu, se posebno ce je prodajalec tujec... Kdo ti bo pa poslal iz Nemcije v Slovenije po povzetju?

Ko si "zmagala" na drazbi oz. "takoj kupila" izdelek si se avtomaticno strinjala s pogoji prodajalca in si pravzaprav sklenila kupoprodajno pogodbo... verjetno so ti poslali mail kam in koliko denarja moras poslati... na ebayu ti noben v tujino ne poslje na "lepe oci" izdelka... In on te ima po moje pravico terjati, glede na to da nisi placala...

Sicer pa... dej drugic preberi mali tisk... tako na ebayu kot pri prodajalcu...

Die Abgabe eines Gebots oder eines Preisvorschlags ist grundsãtzlich bindend. Indem Sie ein Gebot oder einen Preisvorschlag für einen Artikel abgeben, erklãren Sie sich verbindlich bereit, den Artikel zu kaufen. Bevor Sie ein Gebot oder Preisvorschlag für einen Artikel abgeben, sollten Sie sich auf jeden Fall die Artikelbeschreibung aufmerksam durchlesen und das Bewertungsprofil des Verkãufers ansehen. Klãren Sie im Vorfeld mit dem Verkãufer alle Fragen, die Sie zu einem Artikel haben.


in se...
Es ist nicht zulãssig Gebote zurückzunehmen, wenn
* Sie Ihre Meinung zu dem Artikel geãndert haben.
* Sie der Meinung sind, dass Sie sich den Artikel doch nicht leisten können.
* Sie etwas höher geboten haben, als Sie ursprünglich vorhatten.
Wenn Sie ein Gebot zurücknehmen, werden sãmtliche Gebote gestrichen, die Sie auf den Artikel abgegeben haben. Möchten Sie also einen Gebotsfehler berichtigen, müssen Sie im Anschluss erneut ein Gebot auf den Artikel mit dem korrekten Gebotsbetrag abgeben.



Se to... prodajalec ima vedno STROSKE ko proda izdelek, saj mora placati ebayu neko provizijo za prodan izdelek. Zato, ce si ti nekaj kupila, in ne placala, ima on stroske. Tko da... nic ni brezplacno...

Vglavnem... tukaj si ti kriva, to da nisi prebrala pravil si pa sama kriva. Jest bi placal, ker krivda je tvoj (vsaj to kar si razlozila v prvem postu), stroski in zamudne obresti bodo pa samo narascali... Trenutno je samo vprasanje, ali ti lahko tuja firma izterja denar. Glede na to, da smo v EU... ce bi EU deloval tako kot mora, potem da...

ps: predvidevam, da ZNAS nemsko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

OZZY ::

Se pridružujem pumaxx-ovem komentarju....Prvo vedno plačaš šele potem dobiš.....Ker po povzetju je za njih preveč riskantno in predrago zate....kokrat sem tud jaz naletu, da nočjo poslat v Slowenijo zaradi takih kot si ti, ker ne preberejo pogojev poslovanja ali pa ne vprašajo prej.

kaj ti preostane....To je tvoja napaka saj teh pogojev nisi prebrala in nisi vprašala. Poleg tega je nakup in plačilo obvezujoče...Oni imajo z prodajo stroške, ki jih morajo poravnati ebayu. Sicer je odvisno od prodajalca in se lahko z njim zmeniš, da stvari ne prevzameš a mu plačaš te stroške on pa ponovno proda artikel...Samo to je bl z posamezniki kot pa z trgovino.

plačati boš tako ali tako morala. Bolje prej kot potem. Ti stroški lahko še narastejo saj lahko dajo še kako tožbo in zahtevo za izterjavo na njihovo sodišče le to pa potem posreduje v slovenijo. Pač EU ma svoje prednosti glede tega. Lako ne plačaš in upaš, da se ne bo zgodilo nič ampak v to dvomim - saj bojo hoteli svoj denar za stroške, ki so nastali. Z nakupom si sprejela pogoje poslovanja in s tem si sklenila pogodbo. če pa pogojev nisi prebrala je to tvoj problem in ne njihov--zato PLAČAJ in drugič preberi kaj piše ter vprašaj kako je s tem.
Go with the flow.

OZZY ::

je pa res, da sem naletel na prodajalca, ki prodaja črnila za polnjenje tiskalnika, ki ti prvo polje in šele nato plačaš preko banke in ne po povzetju. pač gre za zaupanje.
Go with the flow.

[SkA] ::

Matty, jaz ne znam najbolje nemško. Ali tam izrecno piše, da od nakupa ko enkrat klikneš, ne moreš več odstopiti?

43č. člen
Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, ima potrošnik pravico, da v petnajstih dneh podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.Pri pogodbah o življenjskem zavarovanju, sklenjenih na daljavo in pogodbah sklenjenih na daljavo, ki zadevajo osebna pokojninska zavarovanja, je ta rok 30 dni. Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je pošiljka oddana v roku.

Če je podjetje v celoti izpolnilo obveznost iz 43.c člena tega zakona, teče rok za uveljavljanje pravice iz prvega odstavka tega člena pri dobavi blaga od dneva, ko je potrošnik sprejel blago, pri opravljanju storitev pa z dnem sklenitve pogodbe ali z dnem, ko je podjetje izpolnilo to obveznost, če je bila ta obveznost izpolnjena po sklenitvi pogodbe.

Če podjetje izpolni svojo obveznost iz 43.c člena po dobavi blaga, začne teči petnajstdnevni rok za odstop od pogodbe naslednji dan po dnevu izpolnitve te obveznosti, če še ni pretekel rok treh mesecev iz naslednjega odstavka.

Če podjetje ni v celoti izpolnilo obveznost iz 43.c člena tega zakona, traja rok za odstop od pogodbe tri mesece. Ta rok začne teči pri dobavi blaga od dneva, ko je potrošnik sprejel blago, pri opravljanju storitev pa z dnem sklenitve pogodbe. S potekom tega roka ugasne pravica potrošnika, da od pogodbe odstopi.

Razen če sta se pogodbeni stranki dogovorili drugače, potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe iz prvega odstavka tega člena:
1. pri pogodbah, katerih predmet je blago ali storitve, katerih vrednost je odvisna od nihanj na finančnih trgih, na katere podjetje nima nobenega vpliva in ki lahko nastopijo v roku odstopa od pogodbe, kot npr. pri pogodbah o storitvah v zvezi z devizami, instrumenti denarnega trga, prenosljivimi vrednostnimi papirji, deleži v kolektivnih naložbenih podjemih, finančnimi terminskimi pogodbami, vključno z enakovrednimi instrumenti z gotovinskim plačilom, terminskimi pogodbami o obrestni meri, obrestnimi in valutnimi zamenjavami ter zamenjavami na podlagi delnic ali delniškega indeksa, ter opcijami za nakup ali prodajo kateregakoli navedenega instrumenta, vključno z enakovrednimi instrumenti z gotovinskim plačilom;
2. pri pogodbah, katerih predmet je blago, ki je bilo izdelano po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je že potekel rok uporabe;
3. pri pogodbah o dobavi avdio ali video posnetkov ali računalniških programov, če je potrošnik odprl varnostni pečat;
4. pri pogodbah o dobavi časopisov, revij in periodičnih publikacij;
5. pri pogodbah za igre na srečo in storitvah loterije;
6. pri zavarovalnih pogodbah za potovanje in prtljago ali podobnih kratkoročnih zavarovalnih pogodbah z veljavnostjo, krajšo od enega meseca.

Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposreden strošek vračila blaga, razen v primeru iz petega odstavka naslednjega člena.



43b. člen
Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, mora potrošnik dobiti v času, ki je primeren glede na sredstvo komunikacije, najkasneje pa preden ga zavezuje pogodba ali ponudba naslednje podatke:

...
6. opis pravice do odstopa od pogodbe v skladu s 43.č členom tega zakona; v primerih, ko potrošnik v skladu s 43.č členom nima pravice do odstopa mora biti o tem izrecno obveščen;
...


Če prav razumem 43b člen, si brez možnosti od odstopa nakupa zgolj v nekaterih izrecnih primerih, navedenih v členu 43č in še v tem primeru te morajo izrecno opozoriti (kar sicer Ebay bojda naredi). Ampak, nakup kabla za mobilni telefon ne spada v te sklope.

Kar seveda ne pomeni, da je gospodična ukrepala v skladu z zakonom in prodajalca obvestila o odstopu od pogodbe na daljavo, kljub temu pa ni res da "ko enkrat pritisneš buy moraš plačat".

Drugo, bolj moralno vprašanje pa je, zakaj prodajalec s tem ko ni dobil plačila ni predvideval, da pač odstopaš od pogodbe? Ker IMHO bi to mirno lahko storil, v kolikor ni dobil plačila v dogovorjenem roku. Pri nas to delajo.

Edit n: in enako pravi tudi evropski zakon: http://www.epc.si/index.php?sekcija=3&podsekcija=2&lang=slo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Dalmatinc ::

evo se popolnoma strinjam z zgornjim postom.

Tisti, ki pravite da mora plačat ste po mojem mnenju v veliki zmoti. Pravilnik e-baya namreč ni in ne more biti nad našo zakonodajo.

lp
r

aljazh ::

Jaz pa se ne strinjam.

1.
ZVPot velja le v primeru, ko je prodajalec pravna oseba. Za prodajo med fizičnimi osebami (prodaja rabljenih stvari) njegove določbe ne veljajo.

2.
ZVPot in OZ veljata le na ozemlju Republike Slovenije, v konkretnem primeru pa je prodajalec iz Nemčije.

3.
eBay ni prodajalec, temveč le posrednik med prodajalcem in kupcem.

Brane2 ::

OZ velja bodisi naš ali kak drugi, odvisno od tega za katero državo se šteje, da je bila v njej izvršena prodaja.

Če je veljaven drugi, se ti da it kregat na tuje sodišče ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

aljazh ::

Brane2, če repliciraš meni, zgolj pojasnilo. Ne trdim, da v Nemčiji nimajo "OZ-a". Tam imajo BGB (Bürgerliches Gesetzbuch), po katerem se slovenski OZ v veliki meri zgleduje. Osnovne reči okrog obligacij so tako v .de in .si dokaj podobne.

Moj prejšnji post pa je replika na [ska] in Dalmatinca, ki očitno mislita, da slovenski OZ in ZVPot veljata tudi v Nemčiji.

OZZY ::

Drugo, bolj moralno vprašanje pa je, zakaj prodajalec s tem ko ni dobil plačila ni predvideval, da pač odstopaš od pogodbe? Ker IMHO bi to mirno lahko storil, v kolikor ni dobil plačila v dogovorjenem roku. Pri nas to delajo.



to sploh ni moralno vprašanje. Ko rodajalec nekaj proda na Ebayu ima z tem stroške, ki jih mora ebayu plačat. Če bi kupci masovno odstopali od nakupa bi za prodajalca pomenilo, da bi imel velike stroške s tem. je zelo enostavno. Ona je kupovala na nemškem ebayu ,ker veljajo pač njihovi zakoni in tukaj ne velja naš zakon in možnost odstopa. Če ona ne prebere pogojev in postopka je to njen problem. Z nakupom se je strinjala z njihovimi pogoji in načinom poslovanja. kakšnokoli nanašanje na sloevnski zakon je brezpredmetno.

Tudi če v tujini narediš prekršek si kaznovan po njihovem zakonu in ne po slovenskem. Tko da.....
Go with the flow.

Brane2 ::

Res je. Poleg tega možnost odstopa velja za klasično prodajo in ne za tovrstno dražbo-licitacijo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

[SkA] ::

aljazh očitno si spregledal tisti del o Evropski zakonodaji. Mar Nemčija in Slovenija nista članici Evropske unije? ;) Sicer pa, kot sem že tam zapisal, vse je napisano na spletni strani Evropskega potrošniškega centra.

Pa ne verjamem da gre za dražbo/licitacijo, ker tudi pri internetni nabavi ne gre za običajne pogodbe ampak pogodbe na daljavo, za katere veljajo drugačna pravila (citirano iz Evropskega zakona, da ne bo kdo spet spotikal se o tem da to velja zgolj za Slovenijo).

Sicer pa bi verjetno že rabili kak precedence, da bi videli po čem bi se v takem primeru zgledovali sodniki. Kar se tiče stroškov, pa ima vsako podjetje za izdelavo predračuna, ekonomsko gledano stroške - nekdo je predračun naredil torej so šle človek/ure - najmanj. :P Transakcijski stroški e-baya so IMHO še vedno cenejši kot lasten telefonski operater ali kar prodajalec. Verjetno se podjetja tega zavedajo, ko se odločijo za model prodaje preko ebaya?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Brane2 ::

Če prav razumem, je Ebay licitacijski posrednik in gre pri njem za spletno licitacijo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

[SkA] ::

Ja, razumem, samo kot sem rekel - v primeru spletne trgovine gre za pogodbo na daljavo, torej po isti logiki spletne licitacije ne gre enačiti z licitacijo?

Razen, če bi se zadeva stlačila v:
1. pri pogodbah, katerih predmet je blago ali storitve, katerih vrednost je odvisna od nihanj na finančnih trgih, na katere podjetje nima nobenega vpliva in ki lahko nastopijo v roku odstopa od pogodbe, kot npr. pri pogodbah o storitvah v zvezi z devizami, instrumenti denarnega trga, prenosljivimi vrednostnimi papirji, deleži v kolektivnih naložbenih podjemih, finančnimi terminskimi pogodbami, vključno z enakovrednimi instrumenti z gotovinskim plačilom, terminskimi pogodbami o obrestni meri, obrestnimi in valutnimi zamenjavami ter zamenjavami na podlagi delnic ali delniškega indeksa, ter opcijami za nakup ali prodajo kateregakoli navedenega instrumenta, vključno z enakovrednimi instrumenti z gotovinskim plačilom;


V tem primeru tudi pri pogodbi na daljavo ne moreš naknadno odstopiti? Samo tukaj ne gre za nihanje finančnega trga? Ali pač?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

K0K0 ::

Brane na ebayu niso samo licitacije.
Primer na 123 trading: klik!
Če klikneš Sofort kaufen ga dobiš za 54,99€.

Meizu ::

Se opravičujem za offtopic, ampak da ne postavljam nove teme, saj imam samo eno majhno vprašanje in sicer:

Recimo, da se jaz spravim kupit en rabljen avto prek ebaya - stane okoli 18k dolarjev. To je treba plačat torej vnaprej ne? Dobro, to je razjasnjeno. Ampak - TO ni majhna vsota - kaj pa če me un tip opehari, pa da jaz recimo plačam tolikšno vsoto avta (no ni mus da je glih avto, lahko je multipraktik:P, v mislih imam splošno), prodajalec pa me opehari? Ali gre to kako drugače? Recimo, nevem, denar pride na ebay, pa po poslani pošiljki prejme ta človek denar? Pa če prejmem namesto (dobro avta ne morš zgrešit), recimo, košarkaške žoge, en kup smeti, približne teže, kot je žoga? ALi obstajajo kakšni načini, kako unga prodajalca zašit?

Edit: Da ne bom ovinkaril, in da bo odgovor čimbolj preprost - ALI JE NAKUP PREK EBAYA SPLOH 100% VAREN?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

benqx ::

Ma kaj noben ne gleda nemških TV programov. Zadeva čist enostavna, te inkaso firme na vlko okol razpošiljajo grožnje o izterjavi in sam čakajo da kdo nasede.Mal sem prebiru NEM forume in tale firma "MediaFinanz GmbH & Co" je kr nadležna, nekateri na forumih so že dobili tudi več kot 10 teh pisem seveda je v vseh pisal da če v zastavljenem roku ne plačaš sledi sodišče.Dokler ne dobiš rumene kuverte se mimaš česa bat.Tole je sporočilo vsem ki imajo takšne probleme.

Keine Angst vor Inkassobriefen!
"Keine Angst vor Inkassobriefen!", das raten Verbraucherschützer, wenn ein Brief von einem Inkassoinstitut ins Haus flattert. Meist sind auf die eigentliche Forderung krãftige Gebühren, Zinsen und Kosten drauf geschlagen worden. Von Zwangsvollstreckung, Kontokündigung, Lohn- oder Gehaltspfãndung ist die Rede, ja, sogar mit eidesstattlicher Versicherung, Offenbarungseid oder Haft wird gedroht.

Aus Angst und Unkenntnis zahlen viele, nur damit sie nicht mit Gerichten zu tun bekommen, manche auch, weil sie glauben, morgen würde der Gerichtsvollzieher vor der Tür stehen. Wer dem ersten Brief standhãlt, wird oft weich geklopft, wenn jede Woche ein neuer Inkassobrief kommt und die Forderung von Brief zu Brief immer höher steigt.

Bei den meisten Forderungen gilt die Verjãhrungsfrist, und die liegt bei drei Jahren. Die Frist beginnt am Ende des Jahres, in dem eine Forderung fãllig geworden ist.

Durch Zustellung eines gerichtlichen Mahnbescheides oder Verhandlungen zwischen Schuldner und Glãubiger kann die Verjãhrung verzögert werden. Im Falle eines Anerkenntnisses durch den Schuldner beginnt die Frist neu zu laufen.

Unser Rat:
Lassen Sie sich nicht ins Bockshorn jagen! Erkennen Sie ungerechtfertigte Forderungen nicht an. Ein Inkassoinstitut hat überhaupt keine besonderen Rechte. Es sind alles nur leere Drohungen, um Sie einzuschüchtern.

So gehen Sie vor, wenn die Forderung völlig aus der Luft gegriffen ist: Lassen Sie sich auf keinen Fall beunruhigen und schreiben Sie dem Inkassoinstitut folgenden Brief:

Ihre Nr. .......

Sehr geehrte Damen und Herren,

die Forderung besteht nicht. Ich werde nicht bezahlen. Weitere Briefe können Sie sich sparen. Ich werde die Verbraucherzentrale informieren und mich dort beraten lassen.

Mit freundlichem Gruß

benqx ::

Zavod za varstvo potrošnikov Hamburg pravi:

Es kommt immer öfter vor, dass betrügerische oder unseriöse Firmen einfach behaupten, Sie würden ihnen Geld schulden. Oft wurde auch ein (angeblicher) Vertrag, z.B. beim Surfen im Internet, untergeschoben. Der unseriöse Anbieter weiß, dass viele Leute sich von Inkassobriefen einschüchtern lassen und zahlen, obwohl sie es nicht müssten.

Wem ein Brief von einem Inkassoinstitut ins Haus flattert, der bekommt meist einen gehörigen Schreck. Auf die eigentliche Forderung sind kräftige Gebühren, Zinsen und Kosten draufgeschlagen worden. Von Zwangsvollstreckung, Kontokündigung, Lohn- oder Gehaltspfändung ist die Rede, ja, sogar mit eidesstattlicher Versicherung, Offenbarungseid oder Haft wird gedroht.

Viele zahlen dann aus lauter Furcht, damit sie nicht etwas mit dem Gericht zu tun bekommen oder weil sie glauben, morgen würde der Gerichtsvollzieher vor der Tür stehen. Wer dem ersten Brief standhält, wird oft weichgeklopft, wenn jede Woche ein neuer Inkassobrief kommt und die Forderung von Brief zu Brief immer höher steigt.

Lassen Sie sich nicht ins Bockshorn jagen! Ein Inkassoinstitut hat überhaupt keine besonderen Rechte. Es sind alles nur leere Drohungen, um Sie einzuschüchtern.

Legen Sie den Brief einfach ab. Lassen Sie sich auf keinen Fall beunruhigen oder Ihren Nachtschlaf beeinträchtigen.

Inkassoinstitute prüfen nicht, ob die Forderung überhaupt besteht! Es interessiert sie auch gar nicht. Von jedem Euro, der eingezahlt wird, bekommen sie einen bestimmten Prozentsatz. Je mehr und je öfter gedroht wird, desto mehr Geld fließt in die Kasse.

Wird die Forderung nicht bezahlt, kann das Inkassoinstitut gar nichts machen - außer immer wüstere Drohbriefe schreiben. Es kann insbesondere nicht einen Gerichtsvollzieher in Marsch setzen, eine Pfändung veranlassen oder Sie ins Gefängnis bringen. Es sind alles nur theoretische Drohungen.

"Haft" zum Beispiel kann nur beantragt werden, wenn der Gläubiger einen Titel hat, und die Forderung nicht bezahlt wird und eine Vollstreckung vergeblich ist und der Schuldner zur Abgabe der eidesstattlichen Versicherung aufgefordert wird und der Schuldner die Abgabe dieser Erklärung grundlos verweigert.

Für jede Form der Vollstreckung müsste der Gläubiger bzw. das Inkassoinstitut sich erst einen "Titel" besorgen, also einen gerichtlichen Vollstreckungsbescheid oder ein Urteil. Im Laufe eines solchen Verfahrens (Mahnverfahren oder Klage) haben Sie mehrfach Gelegenheit vorzutragen, dass die Forderung haltlos ist. Weil der Gläubiger das genau weiß, wird er nicht vor Gericht ziehen. Die Sache verläuft also irgendwann im Sande, wenn Sie einfach stur bleiben.

Reagieren müssen Sie nur (dann aber sehr zügig), wenn ein gerichtlicher Mahnbescheid kommt.

Wenn es sein könnte, dass die Forderung zu Recht besteht:

Natürlich sollte sie dann bezahlt werden. Wenn man nicht genug Geld hat, sollte eine Ratenzahlung vereinbart werden. Aber: Damit Sie dabei nicht über den Tisch gezogen werden, gehen Sie auf jeden Fall zur Rechtsberatung der Verbraucherzentrale. Hier wird geklärt, ob die Forderung wirklich rechtens ist. Und: Fast immer sind die Inkassokosten zu hoch angesetzt! Unberechtigte Inkassokosten müssen nicht bezahlt werden, auch, wenn die eigentliche Forderung stimmt.

Verbraucherzentrale Hamburg

Brane2 ::

Kot sem razumel to spročilce z zavoda, se to ne ukvarja z upravičenostjo tea opozorila samega ampak pravi, da mnogi "izterjevalci" grozijo kar tako in upajo, da bo kaj plačano, pa če imajo osnovo za tožbo ali ne.

Tudi v zadnjem delu se ukvarja z možnostjo da je terjatev upravičena.

Torej iz samega sporočila ni razvidno, da je ta terjatev neupravičena in da zagotovo ne bodo sledile posledice...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

benqx ::

Tale citat pove vse " Reagieren müssen Sie nur (dann aber sehr zügig), wenn ein gerichtlicher Mahnbescheid kommt" Dokler ne dobiš pisma iz sodišča se nimaš kaj bati, ampak če ga dobiš moraš hitro reagirati.

Brane2 ::

Ja, moraš hitro reagirati in s tem si rešil stvar, če tip nima osnove za tožbo.

Če jo ima, ti bo tvoja reakcija bolj malo pomagala.
On the journey of life, I chose the psycho path.

benqx ::

Pa kaj ti resno misliš da bo šla tale zadeva na sodišče (8,79 EUR).Mah tele izterjevalci so kr neki, podjetniki se naročijo na njih in plačujejo mesečno naročnino, sam da grozijo okol.Izterjevalec ne preverja ali je terjatev upravičena, vse podatke poda naročnik oni sam grozijo. "Ein Inkassoinstitut hat überhaupt keine besonderen Rechte. Es sind alles nur leere Drohungen, um Sie einzuschüchtern".Vsaj koker sem jaz danes pregledal te zadeve nobeden ni dobil pisma iz sodišča za takšne male zneske.

Brane2 ::

Nemških zakonov ne poznam, a po naših AFAIK ni problema.

Če si kriv, itak plačaš še strpoške sodišča in izterjave in ti so pač kakršni so, praktično ne glede na vsoto, za katero si se spustil v to, tako da zlahka zelo presežejo teh 9 EUR.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BluPhenix ::

[SkA] lepo je lepiti zakone,...

Pri pogodbi sklenjeni na daljavo imaš res pravico, da v 14 dneh vrneš izdelek, če z njim nisi zadovoljen, ampak da to stopi v veljavo moraš izdelek najprej prejeti. Če se za prejem izdelka zahteva predplačilo in ti tega predplačila ne izvedeš kršiš pogodbo ti, saj se nisi držal splošnih pogojev, ki si jih sprejel ob kliku za nakup.

Druga stran je ta, da mora kupec v 14 dneh sporočiti, da odstopa od pogodbe. Kolikor se da tukaj prebrati je kupec v tem primeru enostavno čakal in nima več pravice odstopa od pogodbe.

Jaz to pa je čar nakupovanja preko interneta, folk brezglavo klika vse kar se sveti, pogojev prodaje pa ne bere nihče in potem jokajo po forumih kako so jih zaj*** ....

Mah tele izterjevalci so kr neki, podjetniki se naročijo na njih in plačujejo mesečno naročnino, sam da grozijo okol.Izterjevalec ne preverja ali je terjatev upravičena, vse podatke poda naročnik oni sam grozijo.

Žal, je pri deželah z balkanskim principom poslovanja, kot je Slovenija to ena redkih stvari ki zaleže, če hočeš priti do svojega denarja, pa še to ni nuhno da uspe. Kultura pos(d)lovanja v sloveniji je, kot sem že povedal še vedno hudo balkanska ... zato pa marsikatero podjetij noče sodelovati s slovenkimi firmami, zaradi slabih izkušenj, oziroma zahtevajo praktično nemogoče plačilne pogoje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

pumaxx ::

@ BluPhenix amen. Pravilno povedano.

mn ::

Da ne odpiram nove teme bom vprašal kar tukaj. Gledal sem neko dražbo na nemškem ebay-u in opazil, da je prodajalec za način plačila ponudil Uberweisung. Kakor sem bral je to neke vrste bančno nakazilo vendar mi ni povsem jasno kaj točno je to. Mi lahko kdo prosim to razloži podrobneje? Poleg tega me še zanima, če ima kdo kakšen naslov kakšne strani kjer so kakšni nasveti za kupce na ebay-u. Ne bi namreč rad da me opeharijo.

OldSkul ::

Ja preden se spuščaš v take nakupe, se vsaj pozanimaj prej...

Uberweisung je bančno nakazilo. Zelo očitno je, da gre za bančno nakazilo kajne. Tle ni nobene znanosti. Un model ti mora dat IBAN, SWIFT, popoln naslov banke in popoln lasten naslov. Ko maš to, greš na banko...aja pa na okencu moraš rečt, da pod opombe napišejo tvoje ebay uporabniško ime ter št. naročila. To je to, denar dobi v 2-3 dneh.

mn ::

Najprej hvala za odgovor.
Ja preden se spuščaš v take nakupe, se vsaj pozanimaj prej...

Ravno to počnem vendar pa nisem dovolj natančno postavil vprašanja. Kar mene zanima je Überweisung Plus (
http://pages.ebay.de/help/sell/bank-transfer-intro.html ). Če kdo ve kaj točno je tole in v čem se razlikuje od običajnega bančnega nakazila bi bil hvaležen za odgovor. Detajle se bom že dogovoril s prodajalcem preden bom licitiral na dražbi vendar pa bi rad pred tem razumel vsaj to kar je prodajalec napisal pri opisu artikla.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prevod besedila

Oddelek: Šola
71896 (1619) marko181914
»

Mastercard številke

Oddelek: Loža
86275 (5235) St235
»

[Nemščina] Kako prevesti...

Oddelek: Šola
244130 (2785) fimaznanje
»

nemščina

Oddelek: Šola
374330 (2686) klihk
»

Prevod iz nemščine - par stavkov

Oddelek: Loža
194968 (4077) d0rK

Več podobnih tem