» »

HD šteka, kaj mi manjka?

HD šteka, kaj mi manjka?

B-D_ ::

Moj comp ima spece:

Pentium 4 @ 3.4GHz
3.25 GB RAM (4 GB hardwaresko, kako naj XPje prepričam da uporabljajo vsega?)
Geforce 8400 GS

Višja kot je kvaliteta, bolj mi štekajo HD filmi. Zanima me kje je bottleneck?


Sedaj, ko bom dodal še tretji monitor planiram nabaviti matično, ki ima 2 slota za grafično + še eno grafično, pa me zanima če je prava rešitev, da dodam eno močnejšo grafikuljo in z njo drive-am dvi izhod na katerem gledam HD ? Katero priporočate za ta, home cinema, namen?

mtosev ::

namesti 64bitne Xpje.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

LuGi ::

Problem je v procu..menjan to staro kripo..ali pa provaj core avc

bluefish ::

Točno tako. Pri HD te zavira procesor in edina trenutna rešitev je CoreAVC.

Glede RAM-a pa - 32-bitni sistem bo koristil le toliko pomnilnika, če želiš izkoristiti vse 4GB boš moral namestiti 64-bitni sistem.

B-D_ ::

Če že menjam plato lahko tudi menjam podnožje... kakšen proc bi bil cenovno najbolj optimalen v ta namen?

bluefish ::

Bilo kateri 2-jedrni ali 4-jedrni procesor. Če misliš navijati, potem Intel, drugače pa je AMD boljša izbira.

B-D_ ::

Dostikrat sem v reklamah grafikulj zasledil da kao podpirajo HD dekodiranje in s tem razbremenijo procesor, koliko je resnice na tem?

bluefish ::

Resnice v tem je ravno toliko, da to koristi pri original BR in HD-DVD filmih v določenih programih (PowerDVD,...). Sicer program podpira tudi nekatere HD ripe, vendar pa le redke.

krho ::

Media player classic home cinema podpira strojno pospeševanje videa, vendar le pod pogojem, da je h264 stisnjen s BlueRay profilom. (V bistvu je to limita hardwera in ne MPC-HC)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

jest10 ::

Najprej poizkusi s core avc kodekom in navijanjem sistema. šele nato razmišljaj o nadgradnji

kurjač ::

Imam skoraj 6 let staro mašino (Athlon xp2500+@xp3000+) pa sem imel tudi core avc kodek s katerim je bistveno manj štekalo kot z ostalo navlako kodekov. Na veliko presenečenje deluje povsem tekoče z novim VLC media player-jem, ki ima svoje kodeke.

PrimozR ::

namesti 64bitne Xpje.

S katerim bo dobil še bolj nedelujoč sistem. Jaki nasveti mtosev.

Malo je škoda, da imaš nVidia grafično. če bi imel ATI grafično bi pač kupil nekaj z integrirano grafiko za AMD podnožje in enejblal še integrirano, 3. monitor pa priklopil na onboard DVI izhod. mislim da bi moralo delati. Obenem bi ti pa z X2 dobil tekoče rpedvajanje HD filmov. Samo menjanje plate je pa IMO brezveze ker te itak bremza cel računalnik. Imaš že DDR2 RAM? Če imaš še DDR se pripravi na dodaten strošek. Sicer pa, meni so 1080p filmi delali popolnoma gladko na Celeron 420 (sicer navit), ki je tudi enojedrni procesor.

mtosev ::

namesti 64bitne Xpje.

S katerim bo dobil še bolj nedelujoč sistem. Jaki nasveti mtosev.

.

3.25 GB RAM (4 GB hardwaresko, kako naj XPje prepričam da uporabljajo vsega?)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

PrimozR ::

Ja vem da si mislil za to ampak vseeno moja trditev ostaja, zaradi popolnoma neuporabnih 0,75 GB (sklepam po sebi, ko gre poraba prek 1 GB na XP SP3 precej redko) nalagati polizdelek, za katerega se zelooooo težko dobijo delujoči oz. ne-beta driverji in programi ni ravno pametno. 64 bitna Vista je okej, tam je podpora kul. XP 64-bit je pa ena taka na hitro spacan zadeva, zato da so lahko pri MSju rekli 'mi mamo tut 64 bitov.'.

Senitel ::

Ko bi folk enkrat končno že dojel kaj se dogaja s temi ~750MB rama v 32bit WinXP bi bilo tudi čudovito enkratno... ;((

PrimozR ::

'Porabi' se za grafično kartico. Vsega skupaj je namreč lahko 4 GB RAMa, kamor pa se šteje tudi ram grafe. Koliko % je tole pravilno? :D

B-D_ ::

Baje je blem bolj v tem da hardware ne more naslavljati nad to mejo ker mu zmanjka memory mapa, katerega si ram mora deliti še z ostalimi napravami...

Sem poizkušal najti rešitev tako, da bi ustvaril ramdrive še preden se zaženejo primitivni xpji in potem v xpjih zadevo uporabil kot swap disk, pa mi ni uspelo najti uporabne rešitve.

Očitno je edina dolgoročna rešitev to kar sem enkrat že imel: en pravi operacijski sistem (linux) na katerem v virtualni mašini lavfam xpje (predvsem v gaming in grafične namene)... vendar je tu vprašanje overheada in milijona nedelujočih driverjev (ali obstaja passthrough direktni dostop do pci naprav v virtualizirani mašini?).

Kaj se bo zgodilo če bom v bodoče želel lavfati stroj s 16GB RAM na 32bitnih xpjih v virtualiziranem okolju? Tiste slabe šale imenovane vista niti pod razno ne mislim nameščati na mašino, ki jo rabim tudi za resne zadeve, tako da je to out of the question.

clix ::

Tiste slabe šale imenovane vista niti pod razno ne mislim nameščati na mašino, ki jo rabim tudi za resne zadeve, tako da je to out of the question.

Bedarija.

PrimozR ::

Resno vprašanje, zakaj je XP toliko boljši od Viste? CAD?

Senitel ::

Zakaj hudiča potem 32 bitni Windows Server 2003 Datacenter Edition podpira 128GB rama (klik - Physical Memory Limits: Windows Server 2003)??
Zato ker vas cel kup še vedno nima pojma kako memory management sploh deluje in kaj teh 32 bitov sploh pomeni!
Vsak program, ki ga ti poženeš, teče v virtualnem naslovnem prostoru. Imel bo 32 bitne virtualne pomnilniške naslove in ima torej na razpolago 4GB prostora. Teh 4GB se v WinXP by default razdeli na spodnjih 2GB, ki so namenjeni aplikaciji, in zgornjih 2GB, ki so namenjeni sistemu.
Edina razlika glede tega na Linuxu (ali na WinXP s 4GT switchem) je, da ima v tem primeru aplikacija na razpolago 3GB in sistem 1GB. Windows Virtual Address Space

Če kernel ne zasede vseh 2GB (ali 1GB, če je sistem bootan z 4GT switchem), potem lahko aplikacija naslovi več kot 2GB ali več kot 3GB. Ampak v splošnem, čim posamezna aplikacija računa na več kot 2GB, se bodo nekje pojavili problemi. Primer: Supreme Commander je ena igra, ki je pri velikem številu AI nasprotnikov in velikem številu enot udarila v te omejitve. V računalniku imaš recimo 128MB grafično, igraš SC in se ti usuje recimo 20minut v igro pri 10000 enotah. Potem nadgradiš grafično na 512MB in SC se ti usuje po recimo 16 minutah in pri 8000 enotah. Razlog? Sistem (kernel) zaradi nove grafične zasede več prostora. Namesto recimo 512MB (3.5GB za aplikacije) zasede sedaj 768MB (~3.2GB za aplikacije).
Na 64 bitnem sistemu (ampak brez 64 bitnih aplikacij) bo povsem isto! Če executable od aplikacije ni označen, da je "large address aware" bo dobil točno 4GB, če ni bo dobil 2GB.

Vse dosedaj povedano nima nikakršne veze s tem koliko ima uporabnik fizično rama v kišti! Tudi če ga ima samo 1GB, se bo Supreme Commander obnašal identično kot sem omenil malo višje! OS bo začel stvari šibat v swap file, špil se bo upočasnil v maloro, ampak usul se bo šele ko bo prišel do tiste meje nekaj čez 3GB!

Zakaj je torej ideja o neizkoriščanju 4GB rama na 32 bitnem OS-u totalen bullshit? Oziroma zakaj ima Windows 2003 Server Datacenter Edition omejitev rama 128GB? Zato ker virtualni naslovi znotraj aplikacije ni enako fizičnimi naslovni prostor!
Tistih zgornjih 2GB ali 1GB oziroma kolikor pač zasede kernel je za vse aplikacije isto. Spodnjih 2GB ali 3GB je lahko kjer koli... Če imaš v eni aplikaciji na naslovih 0x30000000-0x30FFFFFF recimo 16MB podatkov to niti približno ne pomeni, da bodo ti podatki fizično v ramu na istih naslovih. Niti ne moreš vedet da so sploh v ramu, lahko so mirno v swap file-u! To je point virtualnega naslovnega prostora!

Ker imaš vedno opravka z večimi aplikacijami/procesi lahko vedno zasedeš 4GB fizičnega rama. Zato ima Datacanter Edition omejitev 128GB rama, več aplikacij vsaka ima svoj user space (pod 4GB)... Linux je generalno nekaj takega kot Datacenter Edition.

Pesimist ::

Kaj pa ce bi probal nVIDIA PureVideo HD glede na to da imas njihovo graficno. Nvidia se nekaj hvali da vso racunanje prevzame graficna v tem primeru.

PrimozR ::

V primeru uporabe PowerDVDja in pravih formatov (mislim da celo BluRay plošček). Najlažja rešitev je močnejši CPU.

Pesimist ::

Mah ta Nvidia pure HD je en kurac tak da pozabi. Isto kvalitetni software kot nvidian agraficne zadne cajte. Zanekurac pac, da niti .mkv ne prepozna, divx pa black screen returna.

Anyway. Jaz mam en 1080p HD ki se na Q9300 steka z VLCjem. Mogoce bi mogo navit na 3Ghz :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Alexius Heristalski ::

V primeru uporabe PowerDVDja in pravih formatov (mislim da celo BluRay plošček). Najlažja rešitev je močnejši CPU.

Pa saj tisti Cyberlinkov dekoder se da tudi drugam podtakniti, v MPC naprimer, mar ne?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

PrimozR ::

|Sawyer| maš sample omenjenega posnetka?

Pesimist ::

Kaj tega movije ko mi v VLC steka? Sempla ni. Nahaja se pa na TBju ovi 1080p Bangkok.Dangerous.
Ze pri prvi sceni zasteka ko mesto prvic pokaze. Sem instaliro CoreAVC pa dela nice z tem.

eg0ist45 ::

Najnovejši CoreAvc Pro + media player classic + Haali Media Splitter pa bi mogl delat kot treba, če ti v MPCju ne potegne coreavcja si ga naštimaj pod filtri in označi, da ja privzet.

GrimReaper ::

Če grafična podpira DXVA (od GF8, HD2000 naprej), potem nima kaj štekat, programi ki podpirajo DXVA pa so:
DXVA
Jest sm zrihtal v KMP in MPC HC, dela lepo na 5% porabe CPU.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Constantine ::

VLC sploh ni primeren za 1080p, upoštevaj nasvet eg0ist45 in ti bo delal odlično.

GrimReaper ::

Če maš dober CPU (recimo moj v podpisu), je vsak program primeren, 15-40% porabe v VLC.
Ker ma avtor teme Geforce 8400 GS, pa kot rečeno v prejšnjem postu, za to je pa že kak PIII dovolj.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Constantine ::

Jest sm pa mnenja da full hd na PIII z VLCjem ne bo delal tekoče. Že to da se na tvojem procu dvigne na 40% je znak da je zelo požrešno. :)

GrimReaper ::

Za PIII nisem govoril za VLC, ampak sem se navezoval na moj prejšnji post o DXVA, ki pa z VLC ne dela, ampak samo s KMPlayer in Media Player Classic Home Cinema.
Sem dal zdej na 6x200 moj CPU, in zgleda na P3 ne bi delal tekoče tut če bi vklopil DXVA, Avg: 22.728 - Min: 8 - Max: 26. Bi bil pa dovolj kak 1.8GHz procesor.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

PrimozR ::

Če maš dober CPU (recimo moj v podpisu), je vsak program primeren, 15-40% porabe v VLC.
Ker ma avtor teme Geforce 8400 GS, pa kot rečeno v prejšnjem postu, za to je pa že kak PIII dovolj.


A dej no nehi, dovolj dober CPU je že Celeron 420. preizkušeno. okej, mogoče je pomagalo anvitje na 2,4 GHz, pa vseeno.

eg0ist45 ::

V današnjih časih že matične plošče predvajajo AVC, MPEG2 to se pravi Bluray, HDDVD; če seveda imaš čipset od Intela G45 z integrirano grafiko. Drugače bi moral vsak tudi prenosniški 1,6ghz core 2 duo in integrirano grafiko predvajati 1080p z orodji, ki sem jih navedel v zgornjem postu.

bluefish ::

s pomočjo CoreAVC lahko že enojedrnik predvaja HD - preverjeno tudi 1080p.

eg0ist45 ::

s pomočjo CoreAVC lahko že enojedrnik predvaja HD - preverjeno tudi 1080p.


Verzija CoreAVC ?
Procesor?

Meni je na 2.0Ghz centrinotu delal 1080p samo, če je bil črnobel :D
Mislim, da na single core nad 2,8Ghz bi mogu delat 1080p drugače pa ne čisto brez težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: eg0ist45 ()

Valvoline ::

Z katerim programom predvajaš HD ???
Daj si gor VLC player,ta ima HD kodeke poleg in predvaja vse.

bluefish ::

s pomočjo CoreAVC lahko že enojedrnik predvaja HD - preverjeno tudi 1080p.


Verzija CoreAVC ?
Procesor?

Meni je na 2.0Ghz centrinotu delal 1080p samo, če je bil črnobel :D
Mislim, da na single core nad 2,8Ghz bi mogu delat 1080p drugače pa ne čisto brez težav.

Verzije se ne spomnim več (če se grozno ne motim je bila 1.5), procesor pa Athlon 64 3200+ 939. 1080p je predvajalo povsem tekoče, le pomikanje po filmu je znalo trajati kakšnih 5s.

eg0ist45 ::

Imel sem Amd Athlon 64 3000+ 939 pa 1080p se je zatikal včasih ga je še 720p malo habil samo verjetno zaradi sistemskih procesov in programov, ki sem jih še poganjal zraven. Drugače večinoma je delal za 720p zelo vredu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ASROCK -ION 330 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
11218104 (9279) OK.d
»

720p in 1080p ne popolnoma gladko

Oddelek: Zvok in slika
323382 (2734) OK.d
»

HD na PC-ju, minimalne zahteve?

Oddelek: Zvok in slika
456028 (3201) zavajon
»

Kateri player za mkv fajle (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
628056 (6381) gibaj
»

CoreAVC in W7

Oddelek: Operacijski sistemi
272517 (2099) m0LN4r

Več podobnih tem