» »

Hrvaska in vstop v EU

Hrvaska in vstop v EU

««
6 / 6
»
»»

Ziga Dolhar ::

Okapi: in če bi imela bolgarija nek "koridor" do Sredozemskega - bi blo to de facto v primeru vojne bolj učinkovito?
https://dolhar.si/

_marko ::

A se komu tukaj zdi, da imajo Hrvati bolj prav kot Slovenci?
Če je odgovor DA, potem bi prosil še za obrazložitev.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

mojsterleo ::

Hrvaski argumenti so boljsi s stalisca uveljavljenih praks mednarodnega pomorskega prava, ki preferira sredinske crte. Toda tudi slovenci mednarodnopravno deklariran dostop do odprtega morja imamo, zato upraviceno zahtevamo pravicno resitev tega vprasanja.

Mislim, pa da nobena stran nima ekskluzivne pravice na "imeti prav", in da bo prihodnji sporazum moral biti nekaksen kompromis, da ne recem vrhunski diplomatski izdelek.

_marko ::

No, o tem, da imajo Hrvati povsem prav s stalisca pomorskega prava se ne govori dovolj v Sloveniji...

Vsi predpostavljajo, da imamo slovenci v tem primeru absolutno prav... noben ne govori o tem, da imajo tudi hrvati svoj point!

Da ne bo pomote, jaz ne vem ali imamo prav ali ne, ampak skusam biti malenkost bolj kriticen od tistega, ki nekaj naspol slisi in bo zato preklel celotno hrvaško na vseh moznih forumih. Enako velja za Hrvate.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

mojsterleo ::

Hja poglej, stvar je taka:

ce gremo risat crte po hrvaskih predlogih, potem slovenija nima sans, da kje dobi dostop na odprto morje. to bi bilo fizicno nemogoce.

ce pa izhajamo iz stalisca, da je slovenija imela dostop na odprto morje, in temu primerno tudi risemo crte, pa bodo jokali hrvati, da jim "krademo" morje.

glede na to, da meja med republikama ni bila dolocena, ne moremo trditi, da ima ena stran bolj prav kot druga. je pa treba rect, da je hrvasko prejudiciranje meje vseeno a slap in the face sloveniji, oziroma kolk nas hrvaska "dobrososedska politika" spostuje in uposteva kot nekega partnerja. tonamrec stalno govorijo po tv, a ko je treba preiti na dejanja, pa je cisto drugace.

perci ::

Ne moremo reči, da je s strani pomorskega prava stvar jasna. Slovenci bi se IMO komot lahko sklicevali, da je Piranski zaliv t.i. zgodovinski zaliv. V takem primeru ne bi obveljala sredinska črta.

_marko ::

In kaj konkretno pomeni, če je stvar zgodovinski "zaliv"?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Okapi ::

in če bi imela bolgarija nek "koridor" do Sredozemskega - bi blo to de facto v primeru vojne bolj učinkovito?


Ne, ker bi jim ga prav tako brez problema zaprli. Skozi tak umetno določen koridor prideš enako težko kot skozi tuje ozemeljske vode.

O.

Okapi ::

V takem primeru ne bi obveljala sredinska črta.


Na prejšnji strani so zemljevidi. Na njih lepo vidiš, da ne moremo potegniti meje do mednarodnih voda, tudi če je ves Piranski zaliv naš, pa še Savudrija povrhu. Mednarodne vode se začno v višini Umaga.

O.

perci ::

marko: Link.

Okapi: Nisem govoril o izhodu na odprto morje. Ta ni pravica Slovenije, kvečjemu stvar pogajanja Hrvaške. Katera pa bi za svoje dobro morala dovoliti koridor, saj bi ji to prišlo prav pri pogajanjih glede kakega drugega dela meja. Dejstvo je, da je bil sporazum Drnovsek Racan najboljsa kombinacija rešitev za obe strani. Samo ena stran se zaradi zameljenosti razuma tega ni zavedala.

Okapi ::

Dejstvo je, da je bil sporazum Drnovsek Racan najboljsa kombinacija rešitev za obe strani.

Vsekakor, čeprav imam občutek, da se tega takrat ni zavedal niti marsikdo na naši strani.

O.

mojsterleo ::

Pomorski del drnovsek-racanovega sporazuma je bil itak precej cuden. koridor naj bi bil namrec del morja, ki bi ga razglasili za mednarodne vode - s tem bi namrec slovenija dobila dostop na odprto morje. po drugi strani bi bil nad koridorjem mali "trikotnik" hrvaskih teritorialnih voda, s cimer bi hrvati ohranili mejo z italijo. ker ta trikotnik nima povezave s hrvaskim kopnim, je vse skupaj precej cudno, menda ta "custom" resitev ni bila niti najmanj ustrezna po nobenem obstojecem pravu.




se pa sprasujem, kako se bo vprasanja lotil arbiter. po vsej verjetnosti lahko pricakujemo podobne resitve, razen ce bo arbiter eni od drzav povsem odvzel njeno ekskluzivno pravico (sloveniji odprto morje ali pa hrvaski mejo z italijo in polovico piranskega zaliva).

tu je se vprasanje dobrososedskosti, saj se je mnogo podobnih problemov (npr. med monakom in francijo) resilo ravno iz zelje po pozitivnih odnosih. medtem ko pri hrvaski in sloveniji tega ne vidim, v bistvu je postalo ze vprasanje prestiza, kdo bo iztrzil vec. zato mislim, da bo resitev tega blazno zahtevna, ali pa celo neizvedljiva.

Zgodovina sprememb…

AmokRun ::

In kako je bil problem meje rešen v sporazumu Drnovsek Račan?
edit: aha vidim zdaj zgoraj.:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AmokRun ()

imagodei ::

Kaj, vraga, je tako zelo pomembno, da na neko državo mejiš s teritorialnimi vodami? Zato, da lahko rečeš, da si sosednja država, ali kaj? Pa pač Hrvati ne bodo imeli vodnega stika z Italijo, kaj pa pol. Itak ga v resnici imajo, samo malo dlje se je treba peljat po vodi.

In še enkrat. Zahtevat je treba več, kot se na koncu dobi. Če nasprotna stran ne reagira, profitiraš, če teži, nimaš kaj izgubit. Hrvati to uspešno počnejo že vrsto let. Torej: na plano vse zgodovinske dokumente, da je Savudrijski polotok naš, zahtevat mejo med Umagom in Savudrijo, pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Slabše bit ne more, res pa je, da nimamo jajc.
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Zahtevat je treba več, kot se na koncu dobi.


Večina pizdarij na tem svetu je prav zaradi tega, ker vsi zahtevajo več.

O.

BmN ::

Kaj hrvati ne smejo pluti iz svojih voda prek mednarodnih vod v Italianske vode? Zakaj rabijo direktno mejo z Italijo?

perci ::

Pač rabijo. Strateški interes. In zakaj jim tega ne bi dali, glede na to, da tistega kosa morja popolnoma nič ne rabimo, njim pa je v interesu?

mojsterleo ::

Kaj hrvati ne smejo pluti iz svojih voda prek mednarodnih vod v Italianske vode? Zakaj rabijo direktno mejo z Italijo?

ker je bilo taksno stanje na dan 25.6.1991.:D

drugace pa gre za hrvaske travme, ker mora ves tranzit iti preko slovenije. celo se je pred casom govorilo, da nameravajo hrvati ravno v tem predelu morja graditi podmorski tunel iz istre proti italiji, da bi s tem zaobsli slovenijo.

Zgodovina sprememb…

jureus ::

To glede tunela je ena stara slovenska šala, to se ni nikol nameravalo zgodit. :))

Zlo bi pomagalo, da bi na forumu bil kakšen dejanski mornar :), kapetan, al kaj so pač, in nam povedal kako to dejansko vpliva na plovbo po jadranu. Pa s tem ne mislim nekega pijanega ribiča, ampak enega ko vozi neki tanker al pa kaj takega.

Imam namreč mnenje, da v praksi ni nobene razlike če imamo dostop do odprtega morja al pa če ga nimamo. In še vedno mislim, da nam mediji s to temo brezveze težijo, ker vejo da smo nevoščljivi in da komaj čakamo na neke spore, zlasti do Hrvatov. Na njihovi strani pa je isto. Hrvati tudi čakajo, da bi nas lahko pošinfali in popljuvali sej smo na toliko boljšem položaju kot oni skozi vso moderno zgodovino.

Neglede kaj bomo mi tu na forumu ugotovili, ne bo vplivalo na postavitev te meje, razen če sta Pahor al pa Turk slo-techovca :).

Karaya 52 ::

Okapi> Bolgarija, Romunija, Ukrajina in Gruzija so odvisne od dobre volje Turčije, da pusti prost prehod skozi Bospor.

Pa kaj je s tabo? Praviš da tega ne potrebujemo po drugi strani pa namiguješ da bi postali odvisni od Hrvaške dobre volje?

zakaj je državi kot je Monaco pomemben dostop do odprtega morja.


Da francoski cariniki ne bi pregledovali jaht trgovcev z orožjem in drugih mafijašev, ko prihajajo zapravljat denar v igralnico:-)


Ko zmanjka argumentov pa takole...

jureus> Imam namreč mnenje, da v praksi ni nobene razlike če imamo dostop do odprtega morja al pa če ga nimamo.

Vojaška in policijska plovila nimajo kaj iskati v teritorialnih vodah druge države. Kaj je blo z našo ribiško floto ko so Hrvati razglasili ERC? Vse ladje so bile zasidrane. Poslovimo se lahko od polaganja kablov, naftovodov... Če povzamem to kar piše Okapi, odvisni smo od dobre volje Hrvaške in Italije.

imagodei ::

Okapi> "Večina pizdarij na tem svetu je prav zaradi tega, ker vsi zahtevajo več."

Nima veze. Vsi tako delajo, vključno s Hrvati. A zdaj naj bi se pa šli mi Mahatma Ghandija? To načelo, zahtevaj več, ni načelo neciviliziranih držav, ampak se dogaja v vsaki diplomaciji. V vsakem poslu, celo. Dam ti za 10.000 EUR. Ne, jaz ti dam 8.000. Ne, to je premalo, vzamem 9.000. Roka? Roka.
- Hoc est qui sumus -

PaX_MaN ::


vir: Wikipedia


Kako širok pa sploh je (bil) ta koridor?

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

[SpydeR] ::

Kako širok pa sploh je (bil) ta koridor?


3,6 km.

BmN ::

Hja, potemtakem nam bojo Hrvati carinili mednarodne ladje namenjene v Slovenijo če ostanemo brez tega koridorja, al kaj?
Kje je zdaj kak trezn mornar da razloži? 8-)

SmeskoSnezak ::

Nisem se še loto branja, lahko pa še vam dam link do Večerovih člankov. Mednarodno pravo in pravičnost in Nesorazmerno kaznovanje (tega članka pa ne najdem?!?).
@ Pusti soncu v srce... @

mtosev ::

vir: Wikipedia
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

d0rK ::

No da vidm, kaj bi nam rd povedal s to karto?

Alexius Heristalski ::

Da je bila meja svobodnega tržaškega ozemlja nekje na Mirni. Zanimivo.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

MadMicka ::

Nima ta meja ničesar opraviti z mejo med Slovenijo in Hrvaško. Šlo se je za čisto druge zadeve.

d0rK ::

Zato sem ga pa vprasal. Ostani v Nakladalnici mtosev.

nevone ::

Bolj kot to, kako se bomo zmenili okoli meje, je pomembno to, da bi to poglavje enkrat za vselej zaprli. Tudi če ne bomo prišli iz tega spora kot popolni zmagovalci, bo bolje, kot je sedaj, ko je to vprašanje stalno jedro nekega spora med Slovenijo in Hrvaško.

Tudi Evropa bi morala razmišljati tako in bi morala delovati v smislu, da se to vprašanje čim prej reši.

In po moje bi morala Evropa delovati tako, tudi v primeru drugih držav na območju nekdanje Jugoslavije. Šli smo narazen in prav je, da uredimo vprašanja, ki so nastala s tem. Evropa bi lahko bila toliko pametna, da ne bi puščala odprtih žarišč, na še ne povsem ohlajenem zahodnem Balkanu. Prav in dobro bi bilo, če bi postavila ureditev teh vprašanj kot pogoj za vstop v EU.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

mojsterleo ::

Evropa bi lahko bila toliko pametna, da ne bi puščala odprtih žarišč, na še ne povsem ohlajenem zahodnem Balkanu. Prav in dobro bi bilo, če bi postavila ureditev teh vprašanj kot pogoj za vstop v EU.
hja... EU je predvsem gospodarska unija, zato prevlada gospodarski interes nad politicnim. evropa bi rada balkan cimprej pojedla zaradi cenene delovne sile.

Daedalus ::

Meni ni jasno, kako si lahko EU dovoli tupit, da je to problem na relaciji Slo-Cro. A ni tam dol šengenska meja t.j. zunanja meja EU?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

WarpedGone ::

Trik je, da je uradna šengenska meja bol kot ne samo stvar črte na zemljevidu.
Mejni nadzor se izvaja v širšem obmejnem področju in tudi v "globini" države, tako da do metra natančno določena meja ni pogoj za izvajanje nadzora.
Zbogom in hvala za vse ribe

nevone ::

Meni pa ni jasno, komu je sploh v interesu, da meja ni določena. In edinega krivca za to vidim politiko in posameznike na tistih področjih, ki znajo spretno ribariti v kalnem.

Normalnemu človeku je vsaka neurejena meja, ki povzroča spore, nadležen pojav in stremi k temu, da bi to uredil.

Mi imamo moralno prednost, ker smo se z nekim dogovorom že strinjali. Očitno Hrvatje hočejo nekaj več. Po moje bi mi morali vztrajati na dogovoru Drnovšek-Račan.

Hrvatski premijer Ivica Račan i njegov slovenski kolega Janez Drnovšek dogovorili su u utorak u Zagrebu «privremeni režim na moru» koji neće prejudicirati buduću granicu, a vrijedit će tri mjeseca uz mogućnost produženja, objavila je Hina.
Račan je na konferenciji za novinare pojasnio da se ovaj privremeni režim temelji na nekoliko točaka. Dogovorom se regulira slobodan ribolov svim ovlaštenim ribarima – nositeljima posebne dozvole – u skladu s malograničnim sporazumom. Isto tako, stalna mješovita komisija treba izraditi kodeks ponašanja ribara u pograničnom području na moru, a treba uspostaviti i zajedničku službu nadzora.
Otkako su u srpnju prošle godine predsjednici hrvatske i slovenske komisije za granice parafirali Sporazum o granicama, koji su prethodno usvojile dvije Vlade, došlo je do oprečnog prijema tog dokumenta u javnosti dviju zemalja. Dok je u Sloveniji on pozdravljen kao diplomatski uspjeh, u Hrvatskoj je u javnosti odbačen.
Račan je na sastanku još jednom ponovio da Hrvatska smatra kako pitanje granice na moru treba riješiti međunarodnom arbitražom, dok je Drnovšek ponovio kako se nada da je to pitanje moguće riješiti bilateralnim sporazumom.


Iz tega je dokaj jasno razvidno, da z naše strani bi bila stvar lahko že rešena, je pa tudi jasno da Hrvatje terajo svoj nacionalizem preko razumnih meja.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

TESKAn ::

Meni pa ni jasno, komu je sploh v interesu, da meja ni določena.


No, si že sama ugotovila, da politikom, ki lahko tako na poceni način odvračajo pozornost od njim neljubih problemov. Se en podobnik pokotali po bregu v reko, pa že večina ljudstva na obeh straneh pozabi na inflacijo/probleme v gospodarstvu in drugo ter pričnejo tulit "lej ga hrvata/slovenca, kaj si upa!!!". Kateri politik bi se odpovedal tako lepemu orodju za odvračanje pozornosti?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

To je za politike tako dvorezen meč, da nimajo interesa v tem.

Interes bi bil, da se stvar uredi, za politike in za ljudi na obeh straneh meje.

Vendar so stališča tako hudo narazen ... da je to zelo, zelo težko.

Kakor že potegneš mejo, bodo na eni ali na obeh straneh ljudje vpili o izdaji.

To je resnica.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vanich ::

djordjevic ::

Ne vem sicer komu koristi tole prilivanje na ogenj. Zdaj manjka samo še, da naši 'opozorijo', da je lahko Hrvaška srečna, ker smo se odpovedali Trstu, da je ona dobila Istro. Ali pa kar naj bodo raje tiho, ker jim je naš Kardelj šenkal (skoraj) celotno obalo Jadrana. Mislim, take reči se ne nehajo, ko se enkrat začnejo valit obtožbe, zato bi bilo pametno na odgovornih položajih imeti modre ljudi, ki ne bi že tako ne najoptimalnejše situacije še dodatno pogrevali.
No grave is deep enough to keep us in chains.

WarpedGone ::

Men samo ni jasno, zakaj se mi tako zelo sekiramo, ker hrvati NOČEJO v EU...
Zbogom in hvala za vse ribe

bibip ::

Saj se ne sekiramo. Za croate pa res prav nič.>:D

Mislim, da se tudi njim ne da v EU. Vse tako kaže. 8-)

Najbrž bi hoteli, da bi jih EU na kolenih prosla, če bi šli zraven...:))

Če so taki, naj se še malo skulirajo... politična elita in goreči pristarši. Povprečni ljudje ne vem, če imajo kaj pri teh bedarijah.

perci ::

Ne vem. Tko kot zdele izgleda bo Turčija prej v EU kot Hrvaška.

dzinks63 ::

Hrvati pri pripravah na usklajevanje z EU močno zamujajo. Najprej so obljubljali vstop v Eu 2007, zadnje čase 2009, vprašanje je, če bodo pripravljeni 2011. Sploh niso vedeli kako bi se zmazali in lepo prikazali pred domačo javnostjo. Kuhinja z Slovenijo jim je prišla kot naročena, sami so le še prilili olja na ogenj in sedaj so srečni, da bolj biti ne morejo. Seveda tega na zunaj ne kažejo, ravno nasprotno, Slovenija bi naj bila kriva za vse kar se jim dogaja. To je en zelo "podmukel" narod (v žepu imajo vedno figo), kateri ni nikoli nič sam kriv, vedno najdejo nekoga za vse križe in težave, katere jih pestijo.
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izzid arbitraže ter izbira arbitra

Oddelek: Problemi človeštva
277013 (6227) mojsterleo

Referendum o arbitraži (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Problemi človeštva
2340203283 (166200) Ziga Dolhar
»

Osimski sporazum (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10312032 (10230) jype
»

Rehnov predlog o SLO-HR arbitraži (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
726427 (4762) Karaya 52
»

Hrvaška (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
716778 (5315) ||_^_||

Več podobnih tem