» »

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno rubriko določenega informacijskega portala) in opazovali spremembe informacij zgolj znotraj leče. Ob ustreznih nastavitvah naj bi bila aplikacija sposobna tudi prepoznati ceno (ali katerekoli druge numerične informacije) in narisati graf sprememb vrednosti v času. Naprednejše funkcije vključujejo tudi sinhronizacijo več leč na različnih spletnih straneh, kar bo omogočalo časovno primerjavo ter posledično odkritje povezanosti med vrednostmi v dveh ali več lečah (lahko bi npr. primerjali vremenske podatke in število obiskovalcev kina). Ker slika pove več kot tisoč besed, video pa še več, si oglejte predstavitveni filmček:



Kot poudarjajo razvijalci sami, se njihovi crawlerji ne bodo plazili po celotnem spletu, temveč bodo redno osveževali le izbrane, za uporabnike najbolj zanimive strani.

Slashdot, Technology Review ter pdf članka o tehnologiji, ki poganja Zoetrope.

8 komentarjev

wind ::

hudo!
w

Lee_Nover ::

hudo!

totalno! :)

nocutius ::

Dobro to.

ikeman ::

glimpse of the future :D

gregorn ::

hudo hudo.
kdaj to dobimo? :)

uio ::

Zelo originalno. Zanimivo, samo bo povečalo enoličnost novic, če se bodo omejili samo na nekatere strani. Nikoli ne bo vse pokrito in tako bo večina variabilnih stvari izpuščenih, bomo vidl kako bo to zgledal, samo glede na izbiro kaj boo spremljal, lahko povzroči zelo omejene članke, raziskave in mnaja, ki temelijo na podlagi majhne skupine medijev.
Zadeva je zelo zanimiva, zanima me samo kako bo to vplivalo na manipulacijo, podobno kot že sedaj ameriška tv predvaja neverjetno količino novic, ki se ponavljajo in tako manipulirajo ljudi. Pomoje bo zelo pomembno a se bo določena stran uvrstila na njihov seznam ali ne.
Posleično lahko privede do velikih propadov manjših strani, posploševanje mnenj, umik dela originalnosti interneta, kjer ima vsak svoje mnenje o nečem.
Dobro / slabo?
Kaj pa vem centralizacija interneta iz enega naslova se mi ne zdi smiselna, mogoče če se spletni ponudniki sami odločijo narediti take arhive, ne pa da so arhivi na centralnem strežniku kjer se lahko manipulirajo. Mogoče podobno kot je sedaj rss, kjer dosotpaš do novic. Tukaj podobno aplikacijo naredijo za povezovanje teh novic,... Vsekakor mi centralizacija ne diši. Oz smrdi po manipulaciji. V konkretnem primeru kar trga.

techfreak :) ::

Kakšna manipulacija? Samo ogledal si boš lahko zgodovino spletnih strani, kakor je zaenkrat na voljo preko Wayback Machine.

Looooooka ::

cool...samo vseen mislm da ma Sally prevec cajta....
men se se neprebranih rss feedov ne da zbrisat...kaj sele da bom s treh strani vleku iz grafa na graf crte zato, da bom zvedu ce je na avtocesti guzva ker sm prebral da se tistga dne bliza cvickarija...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Uvod v izdelavo spletnih strani (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
277264625 (934) Netrunner
!

Za vse, ki rabite dober webspace PHP, CGI, ipd (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
376286937 (10229) hariscorale

Iščem/ponujam delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10138871 (26834) Primoz
»

Internetna stran kot dokaz

Oddelek: Loža
231511 (1502) MadMax
»

Web 2.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
505725 (4245) Tody

Več podobnih tem