»

Pametne kontaktne leče niso več daleč

IEEE Spectrum - Kalifornijsko podjetje Mojo Vision je presenetilo s funkcionalnim AR prikazovalnikom, vgrajenim v očesno kontaktno lečo. Komercialni produkti bi lahko bili nared že čez nekaj let.

Za rabo obogatene resničnosti je treba poseči po naočnikih ali telefonu, medtem ko napovedi o prikazovalnikih, vgrajenih v očesne leče, še stopajo v polje znanstvene fantastike. Zato je podvig mladega kalifornijskega podjetja Mojo Vision, ki je na preteklem CESu za zaprtimi vrati na skrivaj demonstriralo prav takšno napravo, potencialno eden prelomnejših v tem desetletju. Njihova kontaktna leča Mojo Lens vsebuje monokromatski zaslonček s 70.000 piksli, ki prečno meri manj kot milimeter, kar pomeni gostoto 14.000 pikslov na palec! Gre za tehnologijo microLED, ki jo uporablja med drugimi Samsungov brezrobi modularni televizor. Prikazovalnik je postavljen tako, da projicira sliko neposredno na rumeno pego, zato lahko deluje z nizko svetlobno jakostjo. Napajanje je trenutno še brezžično, skozi baterijo,...

17 komentarjev

Youtube izpeljal kriptopogrom, sledil je sprehod v Canosso

BBC - Youtube je pred dnevi več lastnikom kanalov z vsebinami, povezanimi s kriptovalutami, poslal obvestilo, da njihovi videi niso v skladu s splošnimi pogoji njihove storitve. Več sto posnetkov je bilo nato tudi odstranjenih. Prizadetih je bilo kakih 35, večinoma manjših kanalov, medtem, ko so docela podobne vsebine večjih založnikov, denimo CoinTelegrapha in CNBC, ostale nedotaknjene.

Ker kriptoskupnost po obsegu ni ravno majhna, je precej završalo na drugih družabnih omrežjih, zlasti na Twitterju, kjer so uporabniki množično pozivali k prehodu na druge, bolj decentralizirane platforme, zlasti, ker prizadeti lastniki kanalov v urah po izpeljanem ukrepu na Youtubu niso uspeli najti nikogar za kaka podrobnejša pojasnila.

Kmalu je sledil popoln preobrat, predstavniki Youtuba so se za napako opravičili in se pri tem kot običajno sklicevali na veliko količino posnetkov, ki je k njim vsakodnevno naložena. Obljubili so še, da bodo vsi odstranjeni videi povrnjeni - kar se resnici na ljubo

15 komentarjev

Oživitev franšize Monkey Island

bit-tech.net - Oboževalci iger, osnovanih na Scumm pogonu oz. oboževalci franšize Monkey Island, veselite se, saj se opice vračajo! Za Xbox 360 in PC bo izšla The Secret of Monkey Island: Special Edition, ki bo modernizacija prvotne izdaje igre, vključevala pa bo seveda popolnoma novo grafiko ter na novo posneto glasbo ter govorne sekvence. Slednjo Lucasarts razvija interno, a so se za popolnoma nov del, ironično, povezali z razvijalskim studiom Telltale Games, ki je nastal z odcepom razvijalcev Sam and Max od Lucasartsa, po tem ko so navidezno zavrgli to prav tako zanimivo franšizo.

Podobno kot reinkarnacija Sam and Max bo tudi nov opičjo otok, poimenovan Tales of Monkey Island, izhajal v seriji, v kateri bo vsaj 5 delov. Zgodbe, ki prihajajo za PC...

73 komentarjev

Wayback Machine se seli na Sunove strežnike

Slo-Tech leta 2000

ComputerWorld - Organizacija The Internet Archive že mnogo let upravlja znano domeno archive.org, na kateri domuje časovni stroj Wayback Machine, ki nas lahko popelje v preteklost, da se načudimo, kako so včasih izgledale spletne strani. Podatke za praktično vse nekoliko bolj znane in popularne spletne strani shranjujejo od leta 1996, tako da se je v trinajstih letih nabral zajeten kup podatkov. Pravijo, da imajo v arhivih kar 85 milijard spletnih strani, kar skupaj znese tri petabajte podatkov. Za primerjavo, to je 150-krat več, kot vsebuje podatkov ameriška kongresna knjižnica. Vsak mesec pa se ta številka poveča za 100 terabajtov.

Doslej je Wayback Machine uporabljal klasičen podatkovni center z mnogo...

6 komentarjev

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno...

8 komentarjev

Google se širi v vse smeri

Ekipa G

vir: The New York Times
Google - Googlov lastni brskalnik Chrome, ki je pred tremi meseci šele izšel, pridobiva nove uporabnike s svetlobno hitrostjo. Statistika obiskovalcev spletne strani CNet kaže, da se je njihove število z enega odstotka v septembru v novembru potrojilo. S tremi odstotki se uvršča na dobro četrto mesto, za IE-jem (40,7), Firefoxom (37,4), Safarijem (18,2) in pred Opero (1,2 odstotka). Verjeti seveda gre, da so obiskovalci spletne strani z računalniškimi novicami nekoliko bolje tehnično podkovani, zato so globalni rezultati malce drugačni. Net Applications, ki zasleduje 160 milijonov uporabnikov in 40.000 strani, ocenjuje tržni delež Chroma na 0,74 odstotka, kar je točno toliko kot Opera. Še vedno prepričljivo...

34 komentarjev

Google omogočil javnosti dostop do zbirk fotografij revije LIFE

Muhamad Ali sparring playfully w. local man. Photographer: JOHN SHEARER

vir: Google
Slo-Tech - Guardian je ta teden poročal o digitalizaciji ene največjih zbirk fotografij na modrem planetu, ki je v lasti revije LIFE. Založnik je skupaj z Googlom zagnal obsežen projekt digitalizacije njihovega arhiva, ki ni bil dostopen javnosti, zaradi izredne obsežnosti pa so se v njem zgubili celo pri LIFE-u.

Ko bo projekt končan, bo na voljo 10 milijonov slik (trenutno jih je na spletu 20%), od Marilyn Monroe in JFK do Baracka Obame in Hillary Clinton. Približno 97% the fotografij javnost ni še nikoli videla.



Pri vsaki fotografiji so na voljo tudi osnovi podatki, kdo je avtor, leto posnetka in lokacija. Tudi kvaliteta fogotafij ni zanemarljiva, običajno so naložene v ločljivost 1280x(glede na format filma).
Slike lahko...

12 komentarjev

Google napove gripo

vir: Google
Google - Google Trends je zanimiva aplikacija, ki omogoča vpogled v pogostost izbranih ključnih besed pri iskanju z Googlom. Ker pozimi pogosteje iščemo informacije o smučiščih, poleti pa o letoviščih, so modri umi ugotovili, da bolni ljudje najpogosteje iščejo informacije o svoji bolezni. Google Flu Trends pokaže, kako pogosti so pojmi gripa, influenca in podobni ter tako napove, kdaj bo v kateri zvezni državi udarila gripa.

Vse skupaj deluje precej dobro, saj podatki za pretekla leta kažejo, da je med iskalnimi pojmi in številom obolelih velika korelacija. Še več, ugotovili so, da je Google teden do dva hitrejši od Centra za nadzor bolezni pri prepoznavanju epidemij, ko slednji izda uradno opozorilo o razsajanju gripe. Če bo dobila metoda tudi znanstveno potrditev, bi lahko služila kot dodatni način odkrivanja žarišč tudi drugih nalezljivih bolezni. Za zdaj...

10 komentarjev

Mozilla Labs predstavlja Ubiquity

Ubiquity 0.1

vir: Slashdot
Slashdot - Mozilla Labs, ki bdi nad razvojem novih tehnologij za brskalnik Firefox in druge programske izdelke iz Mozillinih logov, je predstavil razširitev Ubiquity 0.1, ki s pomočjo lebdečega okna omogoča brskanje in dodajanje vsebine iz različnih spletnih virov. S kombinacijo tipk ctrl + preslednica (ali posamično določeno) lahko dodajamo zemljevide ali druge spletne vsebine v elektronska sporočila ali bloge, brez da bi morali zapustiti trenutno stran. Ubiquity je povezan z različnimi spletnimi storitvami, ki jih lahko uporabniki dodajajo tudi sami. Le kdo še rabi pospeševalnike (Accelerators, prej Activities) v Internet Explorer 8?

30 komentarjev

Open Content Alliance omogoča prost dostop do digitaliziranih knjig

Slo-Tech - Organizacija Internet Archive, ki se ukvarja z arhiviranjem starih spletnih strani je pričela z novim projektom z imenom Open Content Alliance

Namen projekta je vsemu svetu ponuditi dostop do nacionalnih knjižnic. Za razliko od podobnih Googlovega in Microsoftovega projekta, bo iskanje po Open Content Alliance arhivih dostopno brez omejitev.

Do sedaj se je v projekt vključilo 80 knjižnic in raziskovalnih ustanov. Za razliko od Googlovega in Microsoftovega programa je za sodelovanje pri projektu Open Content Alliance potrebno plačati stroške skeniranja. Kljub temu se številne ustanove raje odločajo za sodelovanje pri projektu, ki omogoča prost dostop brez omejitev.

6 komentarjev

Virus - proizvodni proces v malem

reddit - Včasih smo gradili tovarne in najemali delavce, očitno pa bomo kaj kmalu tudi slednje skonstruirali - znanilci te pomladi so že tu. Genetsko spremenjen virusi so zanimiva aktualna inovacija, sposobni pa so sinteze elektrode za baterije s trikrat večjo kapaciteto od sodobnih litij-ionskih podobne velikosti.

Tovrstnega produktivnega obnašanja jih naučijo s spreminjanjem DNK in posledično njihove strukture, tako da lahko vežejo nase za izdelavo baterije zanimive elemente, recimo kobalt (ta namreč omogoča precej večje kapacitete kot doslej uporabljani ogljik). Namesto iskanja analitične rešitve za vsak element in obliko (zaželena je gosta kristalna tvorba), nam na pomoč lahko priskoči evolucija. Viruse podvržejo bolj ali manj naključnim mutacijam in opazujejo kateri nase vežejo izbrani element. Najuspešnejši postanejo osnova za nov rod, ki ga takisto doleti mutiranje, postopek pa se ponavlja, dokler se rezultati ne približajo iskanim.

A baterije so šele skromen začetek. Takšen...

27 komentarjev