» »

Uvod v izdelavo spletnih strani

Uvod v izdelavo spletnih strani

««
«
1 / 6
»»

Tody ::

Ker je veliko tem zadnje čase o tem kaj in kako sploh začeti z izgradnjo spletnih strani sem se odločil da neki malega spišem

Kot prvo je dobro da veste kako deluje internet. Da veste da ga sestavljajo,strežniki(najbolj znani so Apache (odprto kodni in zastojnski program) in ISS (od Microsfta) z programsko opremo, ki podpira HTTP (HyperText Transport Protocol) protokol, ki ga potem berejo naši brskalniki.Da pa so datoteke lahko dostopne vsem na internetu pa je potreben še FTP protokol (File Transfer protokol), ki nam omogoča da iz našega računalnika, prenesemo datoteke na strežnik (ali obratno če hočemo datoteke dobit iz strežnika dol). Tudi za to potrebujete programsko opremo. Na eni strani strežnik (ki ga postavi tisti k vam da prostor na spletu)ter še klienta, kot so Cute FTP ali Total commander. Nekateri programi za izdelavo spletnih strani vsebujejo ugrajen program za prenos datotek.Te kliente lahko dobite na strani http://www.download.com/, nekateri so brezplačni, nekatere pa lahko samo za določen čas preizkusite.

Torej potrebujemo naslov kjer bo naša stran dosegljiva in prostor kje bo naša stran bila ustvarjena. Velikokrat lahko dobite oboje na enem mestu in to zastojn, toda slaba stran tega je dobite grd naslov vaše spletne strani (ali je dolg ali si ga je težko zapomniti).Kje dobiti prostor ? Če imate račun za dostop do interneta pri Volji ali Siolu vam oba ponujata 10 mb prostora. Drugače pa lahko v iskalnik vpište "webhosting" ali "spletno gostovanje" ali "gostovanje spletnih strani" ali kak podoben izraz.
Kaj se skriva v ozadju imena vaše strani pa si lahko preberete tukaj.
Imena po lastni želji in z lstno končnico lahko pridobite na 2 različna načina. Če si želite pridobiti končnico .si ki predstavlja Slovenijo se boste morali obrniti na ARNES, kjer morate izpolnjevati določene kriterije. Če pa si zaželite kake druge končnice kot so recimor .com .tk .tv ali podobno boste morali obiskati kakega ponudnika teh storitev. Z vpisom niza v iskalnik "registracija domene" dobimo takšno listo ponudnikov Cene pa so različne najcenejše so od 3000 sit naprej.

Več o internetu in njegovem delovanju si lahko preberete na zelo koristni strani HowStuffWorks

Zdaj ko imamo vso potrebno orodje se lahko lotimo izdelave spletnih strani.Spletne strani uporabljajo jezik imenovan HTML ( Hypertext Markup Language)
Specifikacije in ukaze za lažje razumevanje HTML jezika najdete v priloženih povezavah. W3school vsebuje tudi online editor tako da lahko vidite kaj se zgodi če spreminjate parametre ali pa kar celotno html kodo.

Ta jezik lahko pišete v katerem koli urejevalniku besedil od note pada (beležnice) pa do specilaiziranih orodji kot so Dreamwaver (demo različico lahko najdete na Macromedia.com. Tukaj pa so mnenja nekaterih uporabnikov in še orodja, ki jih uporabljajo. Poleg tega je zelo koristno uporabljati HTML validator,ki vam bo omogočil da bodo vsi brskalniki,pravilno prikazoval strani.

Ko se boste dodobra spoznali z uporabo tega jezika boste hoteli dodati še slike,Flash animacije ali celo kako dinmično/interaktivno vsebino, ki pa potrebujejo tehnologije kot so PHP in ASP (o njih drugič) boste zadevo seveda hoteli spraviti na NET. To storite tako da v klienta za FTP vpišete podatke o vašem gostitelju (pot do gostitelja je ponavadi ftp.imegostitelja.com/net/org) vaše uporabniško ime (tega vam določi gostitelj... če si lastite Siol priključek imate možnost izkorstit 10 mb prostora za stran za ta primer v FTP klienta vpištie naslov ftp.freeweb.siol.net , uporabniško ime in geslo pa je isto kot za dostop do interneta/e-pošte).

Ko ste enkrat naložili na strežnik vse datoteke (vključno z slikami animacijami,..) morate biti pozorni na nekaj stvari.
Slike in vsi ostali objekti naj vsebujejo tako imenovano relativno pot torej nekako tako ".../slike/naslovnaslika.jpg" drugače se vam lahko zgodi da se na internetu slike ne bodo prikazale ker pot do slik ne bo prava.

Ko dostopate do svoje spleten strani prek brskalnika recimor, da je moja domena www.domena.com ne boste videli ničesar ali pa listo datotek ki so naloženi na ta strežnik. Temu se izognete tako da svojo prvo stran poimenujete index.html tako boste obiskovalca poslali direktno na začetek spletne strani in mu ne bo treba pisat www.domena.com/prvastran.html ali iskat začetek vaše strani.

Pazite na to da boste natančni. Nekateri strežniki ločijo med velikimi in malimi črkami, tako da ni vseeno, če imate shranjeno sliko v obliki slika.JPG v kodo pa vpišete slika.jpg . Ali pa Dokument.html ni enako dokument.html

Ustvarite mape (direktorije) za vsako skupino posebaj. Tako naj bi slike imele svojo mapo, html datoteke svojo in Flash animcije svojo filmi svojo kar koli pač. Če hočete direktno dostopat do teh map potem v brskalnik napišite www.domena.com/ime_mape seveda se bo spet zgodilo isto kot v prejšnem primeru.

Datoteke pa poimenujte, tako da boste vedeli za kaj je kakšna. Recimor izogibajte se pomenovanju strani/slik v stilu slika1.jpg slika2.jpg raje uporabite stvarna imena kot mojportret.jpg avto.jpg ali strani omeni.html (če želite delati presledke med med besedami ne smete uporabit tipke "space" oz "predlednice" raje vtaknite "_" ali "-" ali pa "." tudi vejc ne smete uporabljati)

Tako to je bilo nekaj osnovnih inforamcij,če sem kje krivo vero učil, če so kje kaki napčni podtaki me prosim opozorite, če bi kaj izboljšali tudi to napišite. Za konec samo še dva nasveta : uporablajte http://www.w3schools.com/ in GOOGLE


Hvala vsem za popravke in napotke !
  • spremenil: Primoz ()

basojr2 ::

Kater program priporočaš za obdelavo slik s skenerjem? Imam HPjev skener 3970. Trenutno uporabljam HP softwer, ki sm ga dobil zravn skenerja, ampak mi ni všeč.

Tody ::

Photo shop ali fireworks naštimej skenerju da ti shrani datoteko kot jpeg ali png in jo potem lahko obdelaš v katerem koli grefičnem programu

footprint ::

Kolegi in prijatli, bi še jaz imel eno vprašanje glede DNS-ja.

Pri ARNES-u sem uspel registrirati domeno za katero bom sma upravitelj. Poslal sem jim primarne in sekundarne IPje DNS-jev. Sedaj pa moram te DNS-je postaviti.

Imam W2k3 in tri možnosti konfiguracije DNS-ja.
- Kaj naj izberem samo Forward, Forward z Reverse ali root hint?
- Nastavitve za odzivnosti sem našel na arnesovi strani.
- Kako naj primarnega in sekundarnega povežem če je sploh potrebno?

Tnx

CaqKa ::

Če imate račun za dostop do interneta pri Volji ali Siolu vam oba ponujata 10 mb prostora.

dodaj še triero in arnes

sicer je pa volja začela tržit neki wizard mode za postavitev strani. stran na abcweb.volja.net

njok ::

Ziga Dolhar ::

http://www.dnsstuff.com/
[-- tole je "all-in-wonder" :)]

Dva linka, zlo uporabna za diagnostiko/troubleshooting DNSjev.

------
Da se ne bo kdo preveč pretegnu k bo moru copy/paste delat :D
Tody
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

YZY ::

Mene zanima kako narediti sporočilo v emailu da ima izgled kot internet stran. Nekatiri reklamni maili so takšni, pa ne vem kako to naredijo. Ali mogoče kdo ve?

Tody ::

Ja to je zelo preprosto narediti. Narediš neki html dokument in ga potem pošlješ ne kot priponko ampak magar skopiraš kodo v email.

YZY ::

HVALA TODY

njok ::

http://www.positioniseverything.net/index.php

Veliko nasvetov za vse tiste, ki se srecujete z IE-jevimi muhami in se nekaj zanimivih clankov.

Tody ::

njok ::

Se ena uporabna online storitev:

Web page backward compatibility viewer

kihc ::

ColorSchemer - super program za vse nas, ki nimamo preveč talenta z izbiro barv za spletne strani

-- sicer je za plačat samo se ga da "online" registrirat >:D
x

d0rK ::

V kolikor pa se vam ne da ubadati z "online registracijo" :] ... Je pa tukajle fina alternativa.

Color Scheme Generator

spektrum ::

Ljudje,

Ne izgubljajte časa z demo verzijami Dreamveawer-ja.
DW in Frontpage sta odlična programa tudi za skoraj profesionalce.
Mislim, da je veliko enostavneje narediti domačo stran s programom NVU za WIN, LINUX in MAC.

Program seveda ni tako zmogljiv kot zgoraj omenjena, vendar a res potrebujete vse najnovejše flashe in podobne neumnosti, ki samo
zamegljujejo bistvo strani, to pa so informacije.
NVU je za večino strani ala ''moja domača stran'' več kot odličen.

NVU je zastonj, danes je Daniel izdal verzijo 0.7.
Downloadajte, kopirajte, neomejeno uporabljajte z MIRNO vestjo.

http://glazman.org/nvu/releases/0.70/
http://glazman.org/weblog/dotclear/inde...

LP

eskim ::

Dobro!
Misli, da že dolgočasim druge in vas morim z mojimi vprašanji!
VSE KAR ZNAŠ TI JE NEKDO POVEDAL, POKAZAL NAPISAL, ITD. TOREJ NE PREKINI TE VERIGE IN POSREDUJ SVOJE ZNANJE NAPREJ...
Evo kaj pa sedaj!
Vsi ostali pametnjakoviči pa od koderkoli ste že, zagotovo niste spili vsega znanja, pa tople vode tudi ne izumljate na forumu...
Bom pa našo kje drugje!
Hvala!

Se poslavlja iz NEUMA eskim
AJDE

Ziga Dolhar ::

Beri najprej to.
Potem si ubodi bonton.

--

Nato poskusi razumet, da je tole _STICKY_ tema, ki ni namenjena tekočim vprašanjem, ampak je zbir, koncentracija vse modrosti, ki se zgodi v tem oddelku.

Če ti že iskanje ne pride prav, posebej zate obstaja institut NOVE TEME. Da, že danes si lahko s klikom zagotovite povsem svojo temo, v katerih vprašate vse, kar vas zanima in česar si niste upali nikjer vprašat. Kliknite zdaj.

Pogum velja.
https://dolhar.si/

Tody ::

ja res samo v spletiščih z pomočjo iskalnika in nekaj ključnih besed kot so kako postaviti stran, ali kaj podobnega boš zvedel ogromno ! Seveda pa kot je rekel velespoštovani član naše komune Ziggga obstaja funkcija nove teme. ŠE nobenga nismo pojedl če je kaj vprašal (no jest sem ene dva ampak bolj iz radovednosti kot ne :))

DJ ViVanco ::

Še ena uporabna stran za izdelovanje enostavnih HTML strani. :P
http://zaversnik.fmf.uni-lj.si/gradiva/html/

LP,
ViVanco
(((((d ^_^ b)))))

R33D3M33R ::

Hej, bom pa še jaz pridal svoj lonček...
S prijateljem sva sestavila tutorial o izdelavi spletnih strani:
http://www.druga.org/~rkrozek/Delavnice/HTML/, ki bo zagotovo prav prišel marsikateremu začetniku.
Seveda pa ne bo škodilo, če ga malo pokomentirate in predlagate kakšno izboljšavo.

LP
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

njok ::

S prijateljem ucita krivo vero, nikar elementov predstavitve v markup! Vsi podatki o izgledu spadajo v CSS datoteko, ki jo vkljucimo v glavo HTML dokumenta.

R33D3M33R ::

Ehm, to misliš "style" parameter? Nisem še slišal, da to ne bi bilo dovoljeno:\
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

njok ::

Ne samo style parameter, tudi uproaba tabel za markup, font element ipd. Ni prepovedano, je pa nezazeljeno (oz. narobe).

R33D3M33R ::

Odlično, hvala za komentarje, bom popravil čimprej. Še več komentarjev in mnenj zaželjenih.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

doody ::

Tudi sam se ukvarjam z izdelavvo spletnih strani.Sicer kot samouk.
Težave imam seveda v prikazu mojih strani v različnih prikazovalnikih.V IE prikaže stran čisto v redu ,v FireFox,jo pa popači.
Tukaj je nekaj mojih strani za ogled. http://www-kobra.kjesi.com/6.html
Upam,da mi bo kdo svetoval kaj drugega kot to,da naj neham delat spletne strani,ker nimam pojma.
http://kordis.davorin.net

Hair ::

Najprej: firerox prikaže stran tako kot jo je potrbno, IE pa po svoje spreminja zadeve.

Če želiš, da bodo tvoje strani v vseh brskalnikih prikazane enako, moraš:
- se naučiti (X)HTML
- se naučiti (vsaj osnove) CSS-a
- poizkušati
- testirati
- in preizkušati

Samo z izkušnjami in konkretnim znanjem osnovnih spletnih jezikov boš lahko to dosegel.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

CaqKa ::

huh. kot strani iz leta 95. kot da bi jih recimo z netscape composerjem delal :>
kot prvo se znebi tega da postavljaš stran s pomočjo tabel, zato si preberi kaj o cssju.

zelo dober šolski primer, ki se drži standardov, ter tega da je stran majhna (57 kB), ter lepa je tale primerek:
TeeKiosk --- fresh tshirts by KUD Kiosk

za začetek bo resda preveč znanja za absorbirat, tako da se najprej odpravi nekje v tem oddelku na temo o cssju.
pa kakšno knjigo o grafičnem oblikovanju si dobi, ker tole kar imaš sedaj je obup.

aja.. pa pri forumih za začetek ne delaj tolko oddelkov in pravtako ne vsiljuj pravil foruma dokler nimaš še nič obiskovalcev

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

M.B. ::

Uporaben je tudi W3C.SI.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

dezua ::

Mene zanima kako bi lahko na svojo spletno stran dodal števec, ki šteje koliko ljudi je obiskalo spletno stran. LP

Ziga Dolhar ::

1. Pol ure. Sori, k mamo lajf.

2. A si že probu poguglat?

-- edit:

3., ker si svež
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Velik jih ve ampak teb se tud googlat ne da >:D
ampak ker si svež naj ti bo klik tukaj izberi nekaj. LP

raketa ::

Mi lahko en pove kako se naredi pri cutenews da maš na strani 10 novic pol se ti pa shranjuje v pod novice

Hvala za odgovor

Kami ::

Ko icludaš na stran maš eno spremenljivko kolko jih kaže na eni strani, zaj se nena spomnim točno kako, poglej v readme

raketa ::

Samo nekaj me zanima pa bom tukaj vprašal.

Rad bi na web pagu naredil da bi dal gor kakšne wordov(al pa druzga formata) dokument prek kakšne scripte in da mi ne bi blo treba to narediti prek DW.

Hvala za odgovor

LP

Tody ::

Uporabit moreš PHP in kako upload skripto seveda more tvoje server to podpirati...
Hotscripts.com :: PHP :: Scripts and Programs :: File Manipulation :: Upload Systems

jinzo ::

Še ena uporabna stran za učenje PHP-ja
Spletni PHP krožek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

bluefish ::

kratek članek za resnične začetnike. Priporočeno znanje angleščine.

sherman ::

njok ::

njok ::

njok ::

redkoenig ::

Uporaben članek o vplivu oblikovanja strani na optimizacijo spletnih strani: 10 nasvetov o optimizaciji za grafične oblikovalce
izdelava spletnih strani, spletni marketing - www.red-orbit.com
optimizacija strani - www.optimizacija.eu

njok ::

Samo en komentar, ker tema sicer ni namenjena debatam.

2. Vedno načrtujte navigacijski meni na desni strani spletne strani. Spletni iskalniki namreč največjo težo pripisujejo vsebini, ki jo najdejo na začetku spletne strani. Na tak način boste na začetek vaše spletne strani postavili glavno vsebino.


CSS že nekaj časa ni več noben bav-bav, tako da s tem, ko navigacijo postaviš na konec kode se čisto nič ne omejiš pri vizualni postavitvi. Ne podrejajte uporabnosti izgledu, sploh takrat, ko to ni potrebno.

CaqKa ::

mislim da to ni namenjenu temu kje imaš v kodi napisano navigacijo.. ampak pomojem na to da smo navajeni da beremo od leve proti desni in od zgoraj navzdol, zato najprej zgornji levi kot pogledamo in je zato vredu da je tam menu.

njok ::

Ce si kaj gledal stran govori o SEO (torej optimizaciji za iskalnike), ceprav se tega iz naslova ne da razbrat, poleg tega pa tocka priporoca navigacijo na desni. Tezko rect da je tole narobe, kar tako pa ne mores posplosit, da je najbolje, da imajo vse strani navigacijo na levi/desni/zgoraj/kjrerkoli.

njok ::

jaxi ::

heloo

mam malo izkušenj okol spletnih strani.. je res, da je uporabniška izkušnja takšna, da beremo od leve proti desni, posledično pričakuješ navigacijo na levi.. pojdite gledat kakšno arabsko stran, (arabci berejo od desne proti levi..) imajo menije na desni strani..

googlebot pa tudi res vse menije na levi, če so dejansko pozicionirani v html-ju pred vsebino strani, šteje kot tekst pred glavno vsebino in s tem avtomatsko pade page rank strani. če uporabljate css in pozicioniranje strani potem ni panike, če pa uporabljate tabele za postavljanje, pa en mali trik.. nad menije vstavimo še en prazen td, ki je v isti vrsti kot pa vsebinski td. Vsebinski td pa ima nastavljen rowspan="2". bot bo posledično zaradi branja od zgoraj levo do spodaj desno vsebinom strani prebral pred meniji..
vebina strani....
meni 1, meni 2, meni 3..lp, jaxi

doody ::

HairMan
HTML sedaj že obvladam,CSS tudi še kar,PHp se še učim,JAVO pa tudi za silo obvladam.Tako da nimam več večjih težav s prikazovanjem mojih strani v različnih prikazovalnikih.Starih strani,pa nisem še vseh popravil.
http://kordis.davorin.net

c0br4 ::

Mene pa zanima če kdo uporablja NVU?
Pa kje bi lahko dobil nvu slovenian pack.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

izdelava spletne strani, nasveti (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8014107 (7923) Netrunner
»

Izdelava spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
135719 (3724) Netrunner
»

Izdelava spletne strani za podjetje z bresplačnimi orodji (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5013499 (6136) Tody

Izdelava spletne strani - Poceni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
11621443 (19931) Ziga Dolhar

Iščem/ponujam delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10136655 (24618) Primoz

Več podobnih tem