» »

Uvod v izdelavo spletnih strani

strani: 1 2 3 4 5 6

bluefish ::

Če uporabljaš Design pogled, potem v ozadju ne piše ravno zgledne kode in je potrebnega še nekaj ročnega urejanja.

PIK@LO ::

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje. Izdelal sem si sledečo spletno stran www.instalacije-sp.si. Ko jo v googlu hočem poiskati in vpišem npr.:jožef reisman, mi stalno napiše med rezultati "entertainment-home page". Sem iskal v meti, vendar ne najdem tega teksta in ne vem kaj naj spremenim. Sej v bistvu deluje lepo tako samo me vseeno jezi zakaj tega hudiče ne morem odstranit. Prosim za iskušnje. Se zahvaljujem.

bluefish ::

Morda kaj povezano z Drupalom in temo za CMS.

PIK@LO ::

kaj bi to bilo? žal sem lajek :|

Wolfman ::

Pozdrav.
Naredil sem eno stran (CSS+(X)HTML). Sedaj pa imam problem kako jo narediti tako, da bo ustrezala različnim screenom? Sem poskušal s %, vendar nastane popolna zmeda ko zamenjam velikost. Na 1024 x 768 je odlično, ker sem delal za tisto velikost. Na 800 x 600 se vse pokvari itd...
Hvala in lp

bluefish ::

Naredi fiksno širino, centriraj in to je vse.
Lahko pa se lotiš na način, kot ga ima ST.

Wolfman ::

Imam na podoben način, samo da je 2 column izvedba. V bistvu mi problem dela sidebar (oz. v tem primeru jih je več, kot pri ST) ker jih prelaga odvisno od screena. fiksno širino česa? Strani? V bistvu mi samo sidebar dvigne bolj gor in naredi večji razmik med posameznimi divi (sidebar). Nastavljeni so na position: relative, ker če ne mi noče footerja potisniti dol. content (div kjer je vsebina) in vse ostalo deluje normalno...

bluefish ::

Takole na pamet je težko reči. Daj vsaj sliko strani ali pa kodo ogrodja.
Sidebar(i) naj imajo recimo fiksno širino (v primeru, ko služijo kot meni ali kaj podobnega), ostala stran (predvidevam, da je tam vsebina), pa naj bo fluid.

Tanjani ::

Zdravo
Sem novi na forumu in mogoče da je že kje ta odgovor vendar je preveč tega da bi lahko iskal.
Problem
Naredil sem spletno stran z Macromedio jo prenesel na strežnik. In sedaj problem,če jo odpiram z internet explorerjem stran deluje z vsemi povezavami, če pa jo odprem z firefox pa se prikaže index stran vendar na mojem računalniku povezave do drugih strani in podstrani ne delujejo. V kolikor ve kdo v čem je bibi bi prosil za odgovor.
Še naslov spletne strani:
http://www.tanjani.gajba.net
Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tanjani ()

Volk| ::

Fuj, kaka grda stran. Spremeni barvo, kot prvo, pol pa se malo slovnice nauči. "o nam"?? kje si to slišal?

edit: hihi, vsak klik(v IE) ti odpre v novem oknu.
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volk| ()

Steinkauz ::

Se počutim, kot da sm v letu 1998 :))
10$ bonusa DigitalOcean: SSD Cloud Server
https://www.digitalocean.com/?refcode=15db81ab9979

bluefish ::

Tole potrebuje oblikovanje povsem na novo. Še kakšen generičen template (tudi tisti vgrajeni v Dreamweaver) bi bil boljši.

nodrim ::

ja, sej je res, da je oblikovanje popolnoma adijo za današnje čase, samo pomagal ni pa nihče pri problemu ..

kokr na hitro vidim, tisto kolo na sredini ne prikaže pravilnih linkov na ostale podstrani .. v meniju pa sploh ne .. kako točno si to naredil(-a) v DW-ju ne vem, ampak nekje pri sestavljanju teh linkov je problem ...

poleg tega uporabljaš tudi frame, ki so slaba ideja in jih niti ne potrebuješ ...

kokrkol je Dreamweaver user friendly in point&click itd. si moraš vseeno prebrati o teoretični zasnovi spletnih strani in vseh tehnologijah, ki jih uporabljaš na tej svoji (JavaScript, HTML, CSS).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nodrim ()

Tanjani ::

Fuj, kaka grda stran. Spremeni barvo, kot prvo, pol pa se malo slovnice nauči. "o nam"?? kje si to slišal?

edit: hihi, vsak klik(v IE) ti odpre v novem oknu.


nisem vprašal za mnenje ampak za nasvet in če ne moreš pomagati ne seri

CaqKa ::

če ne sprejmeš kritike, pa ne sprašuj na slotechu. nisi opazil v pravilih da nesmeš žalit?

bl4ckzero ::

Huh slabo.. V tistih javascript funkcijah si poglej kaj je arg[0] in kaj je arg[1] ter funkcijo parent.location.href=URL ..

CaqKa ::

škoda da je uporabnost.info šla rakom žvižgat.

emmentaler ::

Mene pa samo zanima v katerem programu delate DIZAJN spletnih strani??? Illustrator, photoshop kaj drugega??

Gost ::

Najbolj sta popularna točno ta dva, ja. Zakaj?

emmentaler ::

Ma, 14 že preglejujem tutoriale od dreamweaverja, moram rečt, da se mi zdi super, čeprav sem se na zažetku še kar lomil, so mi zdaj postale stvari jasne....Čaka me še veliko ur dela, da ga bom spoznal do zadnje pike, pa ajde, je čas da probam narediti stran ane....z lastnim dizajnom....Pač sprašujem, da vem katero programsko upremo potrebujem...
Adobe ima ogromno programov, FireWorks itd...kako se sploh obnese slednji?
Bil bi vesel če ima kdo kakšne napotke kako se lotit zadeve, glede dizajna...Saj neko grobo sliko imam v glavi, z Illustratorjem se dobro znajdem, z Photoshopom malo manj, samo bo že...

nodrim ::

Meni je najboljše najprej narisat celoten izgled na roko, potem v Photoshopu nardim celoten izgled, potem se ga pa lotim spreminjat v HTML in CSS.

bluefish ::

Illustrator je namenjen delu z vektorsko grafiko in kot tak ni toliko primeren za spletno oblikovanje.
Fireworks je neke vrste namensko orodje za oblikovanje strani in poenostavi določene postopke, Photoshop pa seveda nudi več možnosti.

Potek izdelave strani je odvisen od kompleksnosti le te. Če se gre za precej osnovno, potem zadošča skica na papir in direktno kodiranje. Za malo bolj kompleksne pa je seveda po skici dobo imeti pripravljeno tudi grafično predlogo.

Gost ::

Illustrator je za moje pojme najboljše orodje tudi za web designe.

emmentaler ::

Hja, prav zato sem mislil da bi bilo bolje dizajn narediti v Illustraturju, ker je vektorski program, in vsi vemo da vektorji v primerjavi z bitnimi slikami zasedejo veliko manj...Jst sem pa omejen z prostoru, in hočem da dizajn zasede zelo zelo malo..

Gost ::

To se motiš. Tukaj nimaš kaj šparat. Danes je cena gigabajta zelo poceni. V Illustratorju bo še vedno lahko precej velika zadeva nastala, ko boš importiral bitne slike (fotke).

Gre samo zato, da je illustrator z nekaterimi svojimi funkcijami res unikatno orodje za design. Narediš več artboardov, premikaš po boardu različice designov, še vedno lahko dosežeš pixel natančnost kot v PS-u.

emmentaler ::

Aha...no, skica na roko je narisana...Zanima me samo še nekaj....Mislim, če naredim logo, napis, in odspodaj nek meni, in vse to bi naj prišlo na vrh strani...Kakšna naj bo velikost tega?? v pixlih mislim...Pač da se bo na vseh računalih vidlo lepo, ne pa da bom samo jst na svojem ko imam 1080 resolucijo videl stran prikazano vredu, kdo drug, ko imam pa resolucijo 1024 pa ne bo videl celotne sliko kot bi jo moral...
Nekak nerodno sem se izrazil, upam da bo kdo vedel kaj me zanima...
Hvala za odgovore vsem.
lp

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Trenutno se večina strani dela na širini 960px, če uporabljaš fiksno širino.

Tody ::

Cela grafika ki jo narediš za stran ne sme bit večja od parih megabajtov. Tko da tukaj si omejen z logiko hitro nalaganja strani in ne dejanskim prostorm.

Za to da se bo stran prikazovala pravilno v v večini brskalnikov pa skrbi pravilno napisan CSS. Guglej za liquid CSS style ali brskaj malce po tem oddelku nisi edini s tem vprašanjem.

Gost ::

Ja, Tody imaš prav. Jaz sem mislil, da so izvorni materiali lahko izjemno veliki, vendar za končen izdelek na webu moraš paziti, da je vse optimizirano na skrajni minimum in s tem zasede čim manj možno. Uporabnik bo tako manj časa čakal, da se mu vse naloži v brskalniku.

Mad max10 ::

Hi

Sem novi v HTML vodah. Kako ZaREMam neko vrstico v kodi, keri znak ?

LP

bluefish ::

ZaREMam
WTF?!?

Mad max10 ::

REM - da ignorira vrstico, ne želim, da se ta stavek izvaja, vendar ostane v kodi, kako to naredim-keri znak?

LP

bluefish ::

Ah, misliš zakomentiraš. Del kode daš med

<!--
in
--!>
.

lebang1 ::

Mene pa nekaj zanima,
na spletni strani je en tekst, pa kako naj naredim da bo na koncu tega besedila en gumb, pa če ga klikneš se ti še več besedila izpiše?
Nekaj v smislu kot je na tej strani:
http://deluxe-menu.com/popup-mode-sampl...
(tam kjer je gumb show additional info.)

bluefish ::

JavaScript oz. ena od knjižic - jQuery, Prototype, MooTools,...

lebang1 ::

bi prosil za čimbol podroben opis na čimlažji način mojega problema :)

Gost ::

lebang1 je izjavil:

bi prosil za čimbol podroben opis na čimlažji način mojega problema :)


Potrebuješ Firefox in greš na google.com. Vtipkaš ključne besede:
javascript show text on click

Tukaj imaš nazoren primer

Točen primer rešitve problema.

lebang1 ::

Hvala za pomoč,
čeprav tvoj drugi link kjer je opisano kako se naredi... ta postopek ne deluje na moji strani, ne vem zakaj to...
Sem uporabil strica Googla in prišel do take rešitve:
<body>
<p><a href="#" onclick="document.getElementById('moreinfo').style.display = 'block';">Klikni za vec</a></p>
 <div><script type="text/javascript"><!--
document.write("<div style='display:none' id='moreinfo'>");
//-->
</script>zelo zelo veliko texta<script type="text/javascript"><!--
document.write("</div>");
//--></script></div>
</body>

Gost ::

Hm, no ja no. Tega ti ne bom reševal, ker je zelo nepregledno in je potrebno popolnoma od začetka zastaviti. Če se že trudiš nekaj narediti, naredi to konkretno in s stilom. Čim bolj skušaj ločiti javascript in html kodo za začetek.

V head daj script tag in notri definiraj funkcijo, ki ti pokaže text na klik. Na onclick pa potem pokličeš funkcijo. Preberi si za začetek osnove javascripta, nato pa skušaj preiti na jquery ali kaj podobnega.

Uporabi tudi recimo firebug, da vidiš, kakšno javascript napako ti javi.

lebang1 ::

jah, bi bilo potrebno kar nekaj dela, pa trenutno nimam največ časa za se zajebavat s tem. Posodabljam stran kjer je nekdo drug končal in mi deluje da je čista zmeda v kodi in bi bilo treba kar od začetka začeti... (pa tudi nimam zelo znanja kar se tiče spletnih strani.)

aljaz33 ::

Zakaj mi spletne strani, ki sem jo postavil ne prikaže med zadetki v googlu?

Npr. izdelal sem stran nekaj.com, kot naslov strani sem ji dal ime Nekaj, a če vpišem v google besedo nekaj, mi je ne prikaže med zadetki. Kako to popravim (izboljšam)?

bluefish ::

SEO.

bender rodri ::

eno rookie vprašanje (je** ga - nimam pojma o html-ju)...

Vpišem nek tekst, in kadar uporabim npr.: črko Č, mi jo sicer izpiše kot Č, dokler se ne začnem ukvarjat s fonti in atributi le teh... Potem mi ven vrže črko "?"
Kako si lahko to popravim? Je to mogoče treba vklučit kšno knižnco al kko?

Hvala za odgovor :)

lp
guez

Backup22 ::

Kateri font te zabava? Veliko fontov nima šumnikov...
Check it out: http://www.trashcandy.com/

bender rodri ::

pri meni konkretno je bil impact... sem že rešil... in očitno (vsaj zaenkrat) dela tut pri drugih fontih

rešitev:
< META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250" >

bom pa vidu v nadaljevanju, če mi bo tole kej je**l

lp
guez

Gost ::

To ni rešitev, ampak krpanje težave. Nastavi in uporabljaj raje utf-8. Prav tako mora imeti datoteka html, ki jo urejaš, encoding "utf-8 without bom".

Če uporabljaš dreamweaver, preveri, da imaš nastavljen utf-8.

bender rodri ::

hmm... zaenkrat imam zastonjski html editor - cofeecup, nekje morm začet... imam pa encoding na utf-8 naštiman... in če odstranim < META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250" > mi še vedno daje ven neke znakce...?

any ideas?!


hvala :)
guez

Gost ::

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=utf-8" />

hanuman ::

Pozdravljeni!

Imam eno vprasanje, ce mi lahko kdo pomaga. Problem imam pri formah za izpolnjevanje. Recimo tam kjer napises ime in priimek, stanujes itd itd, in ko se potem stisne poslji, se odpre mail z ze vnesenimi podatki. Pri firefoxu in Chromu ni problemov, medtem ko mi ko posljem vprasalnik z odgovori skozi IE odpre prazen mail (razen naslova). Je morda za IE kaksen poseben ukaz?

Posiljam se kodo:


<form id="orderform" class=" formstyle" action="MAILTO:vprasalnik@blablabla.si" method="post" enctype="text/plain">


Hvala za odgovor
Quake or be Quaked

Gost ::

Hanuman, ne bi raje naredil klasičnega kontaktnega obrazca, če te že skrbi prijaznost do uporabnika ali pa podaj kar direktni link na email. Človek bo pa ja znal napisati zadevo in sporočilo.
strani: 1 2 3 4 5 6


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

spletna stran in .html (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
864718 (838) Slipi
»

Cena postavitve spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
706120 (2771) StarCitizen
»

Spletna trgovina (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
835882 (3301) neo-serv
»

Nezahteven program za izdelavo spletišča

Oddelek: Izdelava spletišč
7617 (397) blackbfm
»

Najhitreje in najenostavneje narejena spletna stran

Oddelek: Izdelava spletišč
161942 (843) Marino88

Več podobnih tem