Forum » Loža » wtf sosed.si...
wtf sosed.si...
dronyx ::
Zanimivo, koliko ljudi se obremenjuje s tem sosedom. Če koga zanima, ravno včeraj sem hodil po Big Bangu v BTC in v prehodu do računalniškega oddelka zagledam štant od Soseda, ki sta ga izgleda postavljala kar direktor osebno in šefica marketinga (ju poznam iz slik). Če imate kakšna vprašanja, se je po moje najbolje kar na njih obrnit, mogoče koga celo pomotoma vzamejo v službo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
poweroff ::
samo za primerjavo Techguys pri PCworld: namestitev os
We will recommend the best operating system for your PC.
Upam, da res.
sudo poweroff
imagodei ::
jaz>> "10 EUR/uro pade v vodo takoj, ko ugotoviš, da ne boš dobil dovolj strank! In jih ne boš."
Okapi> "Ja, če jih res ne bi, potem bi seveda zadeva hitro propadla, jasno. Ali jih res ne bi mogel dobiti, pa špekuliraš ti približno enako, kot jaz, ki mislim, da mogoče bi jih pa lahko."
Ne, ti špekuliraš bistveno bolj. Jaz v osnovi izhajam iz bolj pesimistične, pa verjetno tudi bolj realistične situacije: namreč, da stranke ne bodo trumoma drvele na moja vrata takoj, ko bom odprl poslovalnico (so to speak). Ti pa svoj ekonomski obstoj vežeš na gotovost, da se to bo zgodilo. Rad igraš na srečo?
Pa še enkrat: če si pripravljen orenk delat, švicat, delat v sobotah, nedeljah in praznikih, potem te bo vesel marsikateri resni delodajalec. Če si sposoben, boš v rednem delovnem razmerju (v računalništvu) lahko dobil tistih 10 EUR bruto na uro - garantirano, vsak mesec.
In če si pripravljen tako orenk delat, da si se pripravljen odreči nedeljam, praznikom in počitnicam, je tvoje delo po defaultu vredno več. Lahko se za bistveno manj dela (pa za več odgovornosti) dogovoriš za vzdrževanje strežnikov, ki pokriva tudi nedelje in praznike, pa že samo skozi to zaslužiš več.
Na stvari je pač treba gledat oportunitetno, drugače je vse skupaj bluz, kot je bluz pogovarjat se o vrednosti parcele na Luni. Ni bistveno vprašanje ali se za 10 EUR/uro da furat nameščanje OS-a na računalnike; vprašanje je, zakaj bi to nekdo počel.
Okapi> "Ja, če jih res ne bi, potem bi seveda zadeva hitro propadla, jasno. Ali jih res ne bi mogel dobiti, pa špekuliraš ti približno enako, kot jaz, ki mislim, da mogoče bi jih pa lahko."
Ne, ti špekuliraš bistveno bolj. Jaz v osnovi izhajam iz bolj pesimistične, pa verjetno tudi bolj realistične situacije: namreč, da stranke ne bodo trumoma drvele na moja vrata takoj, ko bom odprl poslovalnico (so to speak). Ti pa svoj ekonomski obstoj vežeš na gotovost, da se to bo zgodilo. Rad igraš na srečo?
Pa še enkrat: če si pripravljen orenk delat, švicat, delat v sobotah, nedeljah in praznikih, potem te bo vesel marsikateri resni delodajalec. Če si sposoben, boš v rednem delovnem razmerju (v računalništvu) lahko dobil tistih 10 EUR bruto na uro - garantirano, vsak mesec.
In če si pripravljen tako orenk delat, da si se pripravljen odreči nedeljam, praznikom in počitnicam, je tvoje delo po defaultu vredno več. Lahko se za bistveno manj dela (pa za več odgovornosti) dogovoriš za vzdrževanje strežnikov, ki pokriva tudi nedelje in praznike, pa že samo skozi to zaslužiš več.
Na stvari je pač treba gledat oportunitetno, drugače je vse skupaj bluz, kot je bluz pogovarjat se o vrednosti parcele na Luni. Ni bistveno vprašanje ali se za 10 EUR/uro da furat nameščanje OS-a na računalnike; vprašanje je, zakaj bi to nekdo počel.
- Hoc est qui sumus -
kavcicm ::
Tako kot sem rekel, se da ob kruhu in vodi ravno rako preživet pa nihče tega ne počne (seveda če izvzamemo kakšno life and death situacijo). Upam da se strinjamo da nameščanje OS ne pomeni life and death; in spet plane na dan vprašanje zakaj bi nekdo počel neumnosti (nameščal OS 35 let očitno več kot 8 ur na dan,več kot 5 dni v tednu za 10€ oz jedel samo kruh in vodo) če ni nobene potrebe po tem.
Kar pa se tiče tiste kave (v termoski) in pa kako kila kofeta prinese 50€ dobička; ja če je spet to precej simpl mi je uganka zakaj ob cca 100000 brezposelnih nihče še ni kupil kave in obogatel ter prispeval v državno blagajno za ostalih 99999 brezposelnih
Kar pa se tiče tiste kave (v termoski) in pa kako kila kofeta prinese 50€ dobička; ja če je spet to precej simpl mi je uganka zakaj ob cca 100000 brezposelnih nihče še ni kupil kave in obogatel ter prispeval v državno blagajno za ostalih 99999 brezposelnih
Carpe Diem
Okapi ::
vprašanje je, zakaj bi to nekdo počel.
To je vprašanje, ampak neko drugo, o katerem bi razpravljali, če bi to nekdo počel
Teh 10 € / uro je bila pač ena taka brzinska ocena čez palec, čisto teoretična, koliko je takšno delo pač vredno. Ker še ni prave konkurence (pa verjetno niti dovolj povpraševanja), je tržna cena od nje še precej oddaljena, čeprav se ji je v primerjavi s Sosedovimi tarifami z 20 € / uro ponudba od info-servisa že precej približala.
Ko se je začela debata, za ta info-servis še nisem vedel, mi je pa zdaj seveda žal, da na začetku kot "realne" cene nisem omenil 20 evrov. Ker potem bi eni prav tako skočili v luft, da je to prenizka cena in da pojma nimam, jaz bi pa prilepil cenik od info-servisa in se vam smejal
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Kar pa se tiče tiste kave (v termoski) in pa kako kila kofeta prinese 50€ dobička; ja če je spet to precej simpl mi je uganka zakaj ob cca 100000 brezposelnih nihče še ni kupil kave in obogatel
Dva vzroka sta - eno je zakonodaja in birokracija, ki na različne načine duši mikropodjetništvo, drugo pa, da je pri nas pač takšna navada, da brezposelni raje brezdelno posedajo doma (ali po oštarijah), se smilijo sami sebi in pizdijo čez sistem, namesto da bi se znašli in poprijeli za neko delo.
O.
Zgodovina sprememb…
neo ::
Kar pa se tiče tiste kave (v termoski) in pa kako kila kofeta prinese 50€ dobička; ja če je spet to precej simpl mi je uganka zakaj ob cca 100000 brezposelnih nihče še ni kupil kave in obogatel
Dva vzroka sta - eno je zakonodaja in birokracija, ki na različne načine duši mikropodjetništvo, drugo pa, da je pri nas pač takšna navada, da brezposelni raje brezdelno posedajo doma (ali po oštarijah), se smilijo sami sebi in pizdijo čez sistem, namesto da bi se znašli in poprijeli za neko delo.
O.
Končno si neke pametnega napisal. V tem pa se popolnoma strinjam s tabo.
Neo's
Okapi> "Teh 10 € / uro je bila pač ena taka brzinska ocena čez palec, čisto teoretična,"
S temle se čisto strinjam, predvsem s tisto, teoretično oceno.
Okapi> "koliko je takšno delo pač vredno. Ker še ni prave konkurence (pa verjetno niti dovolj povpraševanja), je tržna cena od nje še precej oddaljena, čeprav se ji je v primerjavi s Sosedovimi tarifami z 20 € / uro ponudba od info-servisa že precej približala."
S temle pa tudi približno ne. Delo je vredno natanko toliko, kolikor so ljudje zanj pripravljeni plačat. Tvoj avto je vreden natanko toliko, za kolikor ga boš uspel prodat. Ali drugače, broška tvoje stare mame je lahko v tvojih očeh vredna milijon EUR, ampak če ti bo najboljši kupec ponudil zanjo 10 EUR, je broška vredna samo toliko - ne glede na tvoje predstave.
Ni velike skrivnosti tukaj in že 10x je bilo povedano. Podjetnik, ki sam nosi precej tveganj, zaposli tehnika, da bo nameščal OS po terenu. Temu podjetniku se zdi delo tehnika vredno npr. 8 EUR/uro bruto (8 EUR x 172 ur = 1376 EUR). Pošteno, ker tehniku ni treba skrbeti, kje bo jutri delal, ni mu treba skrbeti za reklamo, plačevanje računov, skrbeti za likvidno poslovanje... V zameno mu podjetnik nudi socialno varnost v obliki plače, plačan dopust, regres, božičnico, možnost bolniškega dopusta... Vse, kar se od tehnika pričakuje je, da se ob 7h zjutraj pojavi na šihtu in da je tam do 15h.
Podjetnik sam pa takšno delo zaračuna po tržni ceni, torej ga vrednoti višje (remember, delo je vredno toliko, kolikor ga je trg pripravljen plačat). Za to višjo ceno tudi nosi neko odgovornost, ki je zaposleni tehnik niti ne občuti. Podjetje (s svojimi resursi) morda nudi tudi višjo dodano vrednost, o kateri se posameznemu tehniku niti ne sanja (garancija, hiter odzivni čas...)
Če si sam v vlogi podjetnika/samozaposlenega, ki hodi po terenu in namešča OS, sam nosiš fiksne stroške ter določene rizike. Jasno je, da boš svoje delo vrednotil višje, saj za samozaposlenega velja tudi vse, kar sem napisal v prejšnjem odstavku za podjetnika.
In še enkrat - če svojega dela ne vrednotiš višje od 10 EUR, potem je morda vseeno, če ostaneš zaposlen v podjetju. Ker tole trabunjanje o 10 EUR/uro je točno to, kar si povedal: teoretiziranje.
S temle se čisto strinjam, predvsem s tisto, teoretično oceno.
Okapi> "koliko je takšno delo pač vredno. Ker še ni prave konkurence (pa verjetno niti dovolj povpraševanja), je tržna cena od nje še precej oddaljena, čeprav se ji je v primerjavi s Sosedovimi tarifami z 20 € / uro ponudba od info-servisa že precej približala."
S temle pa tudi približno ne. Delo je vredno natanko toliko, kolikor so ljudje zanj pripravljeni plačat. Tvoj avto je vreden natanko toliko, za kolikor ga boš uspel prodat. Ali drugače, broška tvoje stare mame je lahko v tvojih očeh vredna milijon EUR, ampak če ti bo najboljši kupec ponudil zanjo 10 EUR, je broška vredna samo toliko - ne glede na tvoje predstave.
Ni velike skrivnosti tukaj in že 10x je bilo povedano. Podjetnik, ki sam nosi precej tveganj, zaposli tehnika, da bo nameščal OS po terenu. Temu podjetniku se zdi delo tehnika vredno npr. 8 EUR/uro bruto (8 EUR x 172 ur = 1376 EUR). Pošteno, ker tehniku ni treba skrbeti, kje bo jutri delal, ni mu treba skrbeti za reklamo, plačevanje računov, skrbeti za likvidno poslovanje... V zameno mu podjetnik nudi socialno varnost v obliki plače, plačan dopust, regres, božičnico, možnost bolniškega dopusta... Vse, kar se od tehnika pričakuje je, da se ob 7h zjutraj pojavi na šihtu in da je tam do 15h.
Podjetnik sam pa takšno delo zaračuna po tržni ceni, torej ga vrednoti višje (remember, delo je vredno toliko, kolikor ga je trg pripravljen plačat). Za to višjo ceno tudi nosi neko odgovornost, ki je zaposleni tehnik niti ne občuti. Podjetje (s svojimi resursi) morda nudi tudi višjo dodano vrednost, o kateri se posameznemu tehniku niti ne sanja (garancija, hiter odzivni čas...)
Če si sam v vlogi podjetnika/samozaposlenega, ki hodi po terenu in namešča OS, sam nosiš fiksne stroške ter določene rizike. Jasno je, da boš svoje delo vrednotil višje, saj za samozaposlenega velja tudi vse, kar sem napisal v prejšnjem odstavku za podjetnika.
In še enkrat - če svojega dela ne vrednotiš višje od 10 EUR, potem je morda vseeno, če ostaneš zaposlen v podjetju. Ker tole trabunjanje o 10 EUR/uro je točno to, kar si povedal: teoretiziranje.
- Hoc est qui sumus -
In še enkrat - če svojega dela ne vrednotiš višje od 10 EUR, potem je morda vseeno, če ostaneš zaposlen v podjetju.
Dokler lahko službo obdržiš/dobiš.
In precej po nepotrebnem si se trudil z vso to razlago, ker mi je kristalno jasno, kako je s tem. Kot rečeno, škoda, ker nisem vrgel cene 20 € / uro, ker potem bi ti skoraj sigurno prav enak traktat napisal, kako z 20 € / uro ne prideš skozi, jaz bi ti pa cenik od info-servisa prilepil.
O.
In precej po nepotrebnem si se trudil z vso to razlago, ker mi je kristalno jasno, kako je s tem. Kot rečeno, škoda, ker nisem vrgel cene 20 € / uro, ker potem bi ti skoraj sigurno prav enak traktat napisal, kako z 20 € / uro ne prideš skozi, jaz bi ti pa cenik od info-servisa prilepil.
a ti je res tako kristalno jasno ? mogoče sedaj ko si še ene 10 pretehtal svojo prvo trditev. Če bi rekel takoj da bi bila 20€ postavka, potem bi se skoraj zagotovo vsi strinjali s tem da je to ok cena, da pa bi moral pošteno delat in si pridobit res veliko strank, da bi lahko s tako nizko ceno mesec za mesecem živel.
Razen če bi bile tvoje storitve bolj klaverne in bi po nekaj dneh stvari spet ne delovale kot bi morale. Če pa bi že bil kvalitetan, zakaj pa bi te potem nekdo ki si mu porihtal komp in bi moral kot tak zdržati leto dni, sploh klical; torej se lahko zgodi da bo kak mesec suša. Tudi z 20€ bi moral kar intenzivno delati na vseh področjih (tudi oglaševanja) da bi lahko tvoj sp obstal.
Carpe Diem
Okapi> "In precej po nepotrebnem si se trudil z vso to razlago, ker mi je kristalno jasno, kako je s tem. Kot rečeno, škoda, ker nisem vrgel cene 20 € / uro, ker potem bi ti skoraj sigurno prav enak traktat napisal, kako z 20 € / uro ne prideš skozi, jaz bi ti pa cenik od info-servisa prilepil."
Ja, ja... Če ti tko rečeš, bo pa že držal.
Ne glede na to, da se količina efektivnih delovnih ur, ki jih moraš opraviti za 1600 EUR/mes bruto, prepolovi, ane.
Gotovo bi ti v tem primeru pisal enak traktat.
Ja, ja... Če ti tko rečeš, bo pa že držal.
Ne glede na to, da se količina efektivnih delovnih ur, ki jih moraš opraviti za 1600 EUR/mes bruto, prepolovi, ane.
Gotovo bi ti v tem primeru pisal enak traktat.
- Hoc est qui sumus -
Okapi> "Ko se je začela debata, za ta info-servis še nisem vedel, mi je pa zdaj seveda žal, da na začetku kot "realne" cene nisem omenil 20 evrov. Ker potem bi eni prav tako skočili v luft, da je to prenizka cena in da pojma nimam, jaz bi pa prilepil cenik od info-servisa in se vam smejal"
To je samo dokaz, da deluješ po principu "Glavno, da moja obvelja, pa če mam prav, ali pa se motim". Zagovarjaš teh 10 EUR/uro tko, da krvav švic švicaš, ampak se ne daš. Žal ti je le v toliko, da če bi v štartu rekel (bolj realnih!) 20 EUR/uro, bi se nam zdaj lahko smejal, tako se pa ne moreš.
Obup.
To je samo dokaz, da deluješ po principu "Glavno, da moja obvelja, pa če mam prav, ali pa se motim". Zagovarjaš teh 10 EUR/uro tko, da krvav švic švicaš, ampak se ne daš. Žal ti je le v toliko, da če bi v štartu rekel (bolj realnih!) 20 EUR/uro, bi se nam zdaj lahko smejal, tako se pa ne moreš.
Obup.
- Hoc est qui sumus -
Če bi rekel takoj da bi bila 20€ postavka, potem bi se skoraj zagotovo vsi strinjali s tem da je to ok cena,
Prav gotovo, ja
A malo ceneje kot 20 € / uro pa nikakor ne bi šlo? Mogoče 19? Kaj pa 18? 17? 16, če bi se zelo potrudil?
Sicer pa s tem potrjuješ, da so Sosedove cene previsoke, v nekaterih primerih astronomske, kar je bilo eno od izhodišč te teme, še pred temi 10 evri.
O.
To je samo dokaz, da deluješ po principu "Glavno, da moja obvelja, pa če mam prav, ali pa se motim".
Vidiš, kar hočeš videti. Jaz pač po svojih najboljši močeh zagovarjam svoje mnenje, dokler me kdo ne prepriča, da se motim. Če se tebi to zdi obup, ne morem pomagati.
Razlika je samo v tem, da bi za 20 €/uro imel pri roki oprijemljiv primer, ki bi dokazoval pretiranost Sosedovih cen, 10 €/uro pa je pač samo domneva.
O.
A malo ceneje kot 20 € / uro pa nikakor ne bi šlo? Mogoče 19? Kaj pa 18? 17? 16, če bi se zelo potrudil?
Sicer pa s tem potrjuješ, da so Sosedove cene previsoke, v nekaterih primerih astronomske, kar je bilo eno od izhodišč te teme, še pred temi 10 evri.
in spet smo pri če, če, če, tako kot na začetku ko sta z Ice-om postabila miljon enih pogojev kako bi se to dalo izvest (tko kot če bi takoj na začetku rekel da bi se dal preživet, če bi mel na računu še en milijon € da bi lahko mal krpal luknje)
a da so astronomske, pa saj nisi normalen: kaj ti ne gre v glavo da je cena na kos ??? pomnoži 20€ ki bi bila dokaj sprejemljiva cena za enega SP-jevca al pa popoldanca s predpostavko da inštaliraš OS 2 uri in pol pa povej kje si. tisti minimum razlike je pač tržna vrednost kot ti je bilo ničkolikokrat razloženo, a kot kaže še vedno ne moreš dojeti.
Kaj bi pa naredil, ko bi dlje kot pol ure iskal gonilnik za eno zvočno kartico al pa bi ti gonilnike vleklo iz asusove strani 3 ure ? gladko zaračunal 60€ za inštalacijo gonilnika ??? Lepo prosim da razmisliš kaj govoriš preden spet blekneš kakšno neumnos o cenah... pa naj bodo Sosedove ali pa Info-servisove
Carpe Diem
Mah, ne bluzi. Zamenjava diska po 70 € je oderuška cena, oblikovana po poslovnem modelu, ki se mu reče striženje ovc. Enako velja za 109 € za namestitev OS, 40 € za zaščito brezžičnega omrežja ali za brisanje podatkov z diska. Ta je še posebno lovska. No, pa kopiranje 9,4 GB podatkov za 97 € ne zaostaja dosti;-)
O.
O.
koliko so pa po tvoje vredna ta dejanja?
Bom kar Imagodeia citiral
Da se razumemo, takšno delo ZARES ni vredno niti 10 EUR/uro
Ampak OK, če ti serviser pride na dom vgradit nov disk ali vpisat geslo v wi-fi router, se nekako spodobi, da mu za tistih 10 minut dela daš 10 €.
O.
To je pa seveda odvisno od serviserjevega poslovnega modela. Če se gre striženje ovc, potem je Sosedov cenik nekako kar pravi 20 € / uro od info-servisa, še posebno, če računajo po pol ure, pa je že taka cena, da bi si upal stranki brez sramu pogledati v oči.
O.
O.
solatko ::
Vsaka dosežena in realizirana cena je realna, saj jo trg absorbira, če Sosedove cene ne bi bile realne, bi že zaprli firmo, tako pa se širijo, kot je napisala Nina. Kdor ni pripravljen plačat cene, bo poiskal drugo rešitev, včasih pride ta druga rešitev dosti dražje. Visoke cene določenih storitev, so vzrok, da nekatera dela opravijo ljudje (popolni amaterji, brez izkušenj in potrebnih znanj), sami (razna beljenja, kakšna manjša električarska opravila, zamenjajo olje na avtu in cel kup podobnih, praviloma sorazmerno enostavnih del), potem pa se zgodi, da zaradi prišparanih cca 20€ za zamenjavo tesnila na pipi, poplavi tri nadstropja in povzroči nekaj k€ škode. "Računalničar" naloži sistem, poleg pa cel kup sranja in gredo zaradi tega v franže dragoceni podatki, Okapi povej koliko je potem vreden posel, ko popravljaš za takim strokovnjakom. Kolikšna je škoda, ko sosedov mulc pri čiščenju računalnika "pozabi na termalno pasto", pa če prav je to naredil samo za 10€. Poznam veliko ljudi, ki so pripravljeni še na višje cene, kot so Sosed-ove, da je le delo opravljeno tako, kot je treba, po navadi gre za kakšne zaupne podatke ali dragocene podatke in taki sigurno ne bodo klicali servisanta, ki dela ceneje kot vodovodar, saj ni kaj prida sposoben, če še svojega dela ne zna vrednotit. Enemu takih sem pred kratkim postavljal nov računalnik in se mu cena 150€, sploh ni zdela visoka, še celo malo več je primaknil. Vse skupaj dobre štiri urce dela.
Pleskar pobarva notranja vrata v cca 1,5h, pa zahteva "prijatljsko ceno" 200€ in za to delo je potrebno ogromno znanja in učenja, ti pa bi ljudem postavljal poslovne sisteme ali računalnik za ustvarjanje zaslužka, za 10€, pa še se prerekaš tukaj, da je še to preveč. Dal sem ti ponudbo in si videl za kakšno ceno, pa bi to nekdo, ki verjetno ima neke reference dejansko storil, ti sploh nisi upal odgovoriti, kar pomeni, da lupaš brez veze in da računalnika od znotraj, še videl nisi v življenju.
Okapi, ponudba še vedno velja, potrudi se, odpri S.P. in začetni posel imaš zagotovljen. Seveda bom potreboval račun (torej odvedeni davki).
Pleskar pobarva notranja vrata v cca 1,5h, pa zahteva "prijatljsko ceno" 200€ in za to delo je potrebno ogromno znanja in učenja, ti pa bi ljudem postavljal poslovne sisteme ali računalnik za ustvarjanje zaslužka, za 10€, pa še se prerekaš tukaj, da je še to preveč. Dal sem ti ponudbo in si videl za kakšno ceno, pa bi to nekdo, ki verjetno ima neke reference dejansko storil, ti sploh nisi upal odgovoriti, kar pomeni, da lupaš brez veze in da računalnika od znotraj, še videl nisi v življenju.
Okapi, ponudba še vedno velja, potrudi se, odpri S.P. in začetni posel imaš zagotovljen. Seveda bom potreboval račun (torej odvedeni davki).
povej koliko je potem vreden posel, ko popravljaš za takim strokovnjakom.
Ti sicer res plačaš Sosedu 109 € za namestitev windowsov, ampak namešča pa ti jih nek študent, ki pri njih dela prek študentskega servisa za 10 € / uro. Višina cene s kakovostjo storitve nima nič skupnega. Za podatke pa tudi ne odgovarjajo, vsaj ne prostovoljno.
ti pa bi ljudem postavljal poslovne sisteme
Človek ima tu na trenutke občutek, da se pogovarja s popolnimi retardi. Če kje najdeš samo namig na kakšno postavljanje poslovnih sistemov, se ti takoj opravičim. Ampak se mi ne bo treba, ker nič takega ne boš našel.
O.
Zgodovina sprememb…
V-i-p ::
Kot sem enkrat že napisal, bom pa še enkrat. Okapi ima še kako prav. Tisti, ki ne poznate podjetja, ne veste točno za kaj se gre. Sam pa sem jih imel nemalokrat priložnost spoznati, tudi preko njihovih strank in vem o čem gre beseda. Dejstvo je, da podjetje izrablja neuke uporabnike zato, da jim mastno računa. Podjetje namreč neučeni družini recimo namesti Windows Xp, zato mastno računa, potem pa pridem na obisk in vidim takšno lepo, modro zvezdico. Windows Genuine... Smo kupili preko podjetja Sosed veš, pa ne vemo kaj je sedaj to. Žalostno, sploh ker portal kot je s-t daje takim reklamo in jih še ščiti. Eh ja. Rad bi en dan naročil, takole za hec, Sosedovega serviserja na dom in ko bo stopil skozi vrata, ga bom povprašal če ima mogoče kaj za pokazat, kakšen certifikat, diplomo, karkoli. Nima, definitivno nima. Kupiš nek program (recimo Photoshop), ga pošteno plačaš ampak ne znaš namestit. Pokličeš Soseda. Se pripelje, naredi next, next, next in finish, ter zato pokasira 60 evrov (kakšnih 14 bivših tisoč tolarjev). Pošteno? sram vas bodi. Ko pa uporabnik tega portala dvigne ceno oglasa za pet evrov kot bi moral bit, pa skačete v besedo. Sram vas bodi.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Utk ::
Nekam v to temo sem nalepil link. Ista scena kot sosed, v San Franciscu če se ne motim, cenejša od soseda. Pa njihov tehnik zasluži sigurno dvakrat tolk kot sosedov. Razdalje so tudi sigurno daljše. Smo se pa vsaj premaknili od nebuloz, da se znanje pač plača.
Okapi> "Bom kar Imagodeia citiral
Da se razumemo, takšno delo ZARES ni vredno niti 10 EUR/uro "
Še vedno te jebe razlika med "vredno" in "tržna cena". Očitno ti ni pomoči. Politično-ekonomski sistem smo zamenjali do dneva točno 18 let nazaj, pa še vedno te očitno vleče v neke druge vode.
Še zadnjič: Vozim se po puščavi s cisterno, v kateri imam 10.000 litrov vode in se ustavim na bencinski črpalki, ker je moj tank za nafto prazen. Prijazen črpalkar mi pove, da nafta pri njem stane 5 EUR na liter. Naslednja bencinska postaja je šele čez 200 km.
Tisti liter nafte je vreden 0,5 EUR, pa vendar sem ga primoran plačati po (lokalni) tržni ceni 10x dražje.
Ko dotočim gorivo, mi črpalkar želi prodati še nekaj litrov vode za na pot. Pove mi, da liter vode prodaja po ceni 10 EUR. Jaz se mu pa le nasmehnem in mu prijazno razložim, da imam za sabo 10.000 litrov pitne vode in da sem za vsak dodaten liter pripravljen plačati kvečjemu 0,1 EUR. Odpeljem se naprej.
Čez 100 kilometrov pridem na cilj svojega potovanja, kjer bom prodal vodo. Čeprav sem jo bil od črpalkarja pripravljen kupiti po ceni 0,1 EUR, jo bom tukaj prodal po ceni 12 EUR/liter.
A zdaj kaj bolj razumeš, kakšna je razlika med "vredno" in "tržno ceno"?
Jaz znanje za menjavo diska imam. Sosedov Polde ga pa nima. Če želi imeti disk v računalniku, bo plačal znesek, ki mu ga postavim - le ta pa je omejen s ceno, ki jo ponuja tudi konkurenca. Če se mu zdim predrag, lahko pokliče drugega. Če se mu vsi serviserji zdijo predragi, se lahko disk nauči zamenjati sam, ali pa novega enostavno uokviri in obesi namesto slike, ker ga na drug način ne bo spravil v računalnik.
IOW, meni se menjava diska zdi vredna par evrov, ampak to nima popolnoma nobene veze s tržno ceno. To pravzaprav pomeni, da če mi bo kavcicm ponudil menjavo diska za 20 EUR, se mu bom nasmehnil in rekel, da disk lahko zamenjam sam. Če mi bo pa menjavo ponudil za 3 EUR, mu jih pa rade volje dam, ker se mi za 3 evre ne ljubi šraufat mašine.
Sosedov Polde iz zgornjega primera te komoditete nima.
Da se razumemo, takšno delo ZARES ni vredno niti 10 EUR/uro "
Še vedno te jebe razlika med "vredno" in "tržna cena". Očitno ti ni pomoči. Politično-ekonomski sistem smo zamenjali do dneva točno 18 let nazaj, pa še vedno te očitno vleče v neke druge vode.
Še zadnjič: Vozim se po puščavi s cisterno, v kateri imam 10.000 litrov vode in se ustavim na bencinski črpalki, ker je moj tank za nafto prazen. Prijazen črpalkar mi pove, da nafta pri njem stane 5 EUR na liter. Naslednja bencinska postaja je šele čez 200 km.
Tisti liter nafte je vreden 0,5 EUR, pa vendar sem ga primoran plačati po (lokalni) tržni ceni 10x dražje.
Ko dotočim gorivo, mi črpalkar želi prodati še nekaj litrov vode za na pot. Pove mi, da liter vode prodaja po ceni 10 EUR. Jaz se mu pa le nasmehnem in mu prijazno razložim, da imam za sabo 10.000 litrov pitne vode in da sem za vsak dodaten liter pripravljen plačati kvečjemu 0,1 EUR. Odpeljem se naprej.
Čez 100 kilometrov pridem na cilj svojega potovanja, kjer bom prodal vodo. Čeprav sem jo bil od črpalkarja pripravljen kupiti po ceni 0,1 EUR, jo bom tukaj prodal po ceni 12 EUR/liter.
A zdaj kaj bolj razumeš, kakšna je razlika med "vredno" in "tržno ceno"?
Jaz znanje za menjavo diska imam. Sosedov Polde ga pa nima. Če želi imeti disk v računalniku, bo plačal znesek, ki mu ga postavim - le ta pa je omejen s ceno, ki jo ponuja tudi konkurenca. Če se mu zdim predrag, lahko pokliče drugega. Če se mu vsi serviserji zdijo predragi, se lahko disk nauči zamenjati sam, ali pa novega enostavno uokviri in obesi namesto slike, ker ga na drug način ne bo spravil v računalnik.
IOW, meni se menjava diska zdi vredna par evrov, ampak to nima popolnoma nobene veze s tržno ceno. To pravzaprav pomeni, da če mi bo kavcicm ponudil menjavo diska za 20 EUR, se mu bom nasmehnil in rekel, da disk lahko zamenjam sam. Če mi bo pa menjavo ponudil za 3 EUR, mu jih pa rade volje dam, ker se mi za 3 evre ne ljubi šraufat mašine.
Sosedov Polde iz zgornjega primera te komoditete nima.
- Hoc est qui sumus -
Okapi> "Ti sicer res plačaš Sosedu 109 € za namestitev windowsov, ampak namešča pa ti jih nek študent, ki pri njih dela prek študentskega servisa za 10 € / uro. Višina cene s kakovostjo storitve nima nič skupnega. Za podatke pa tudi ne odgovarjajo, vsaj ne prostovoljno."
To je seveda popoln bluz, vsaj glede na to, kar je povedala Nina iz Soseda malce višje:
Za ceno 109 EUR očitno prodajajo dodatno vrednost storitve, garancijo... S tem se en študent, ki je prišel nameščat sistem v imenu Soseda v bistvu sploh ne ubada. Podjetje Sosed garantira za kvalitetno opravljeno storitev.
Vsaj v teoriji, v praksi z njimi nimam nobenih izkušenj. Če se grejo nategovat folk in delajo slabo, bo itak pokazal čas in trg, ker bodo potonili.
To je seveda popoln bluz, vsaj glede na to, kar je povedala Nina iz Soseda malce višje:
Ker vsako stranko po opravljeni storitvi pokličemo in preverimo njeno zadovoljstvo, me zanima, za kateri dve stranki gre, saj v naši bazi nimamo takšnih primerov, kot jih omenjaš. Če bi bilo to slučajno res,bi stranki takoj povrnili vse nastale stroške.
Za ceno 109 EUR očitno prodajajo dodatno vrednost storitve, garancijo... S tem se en študent, ki je prišel nameščat sistem v imenu Soseda v bistvu sploh ne ubada. Podjetje Sosed garantira za kvalitetno opravljeno storitev.
Vsaj v teoriji, v praksi z njimi nimam nobenih izkušenj. Če se grejo nategovat folk in delajo slabo, bo itak pokazal čas in trg, ker bodo potonili.
- Hoc est qui sumus -
Kupiš nek program (recimo Photoshop), ga pošteno plačaš ampak ne znaš namestit. Pokličeš Soseda. Se pripelje, naredi next, next, next in finish, ter zato pokasira 60 evrov (kakšnih 14 bivših tisoč tolarjev). Pošteno?
Ja pa je pošteno. Pa bom še jaz mal omenil da preberite vse poste, pa boste videli da smo nekateri omenili da če je pa tako lahko potem pa sami naredite. Očitno vsi osnovnošolci znajo klikat next in vpisat par številk. Če si pa nepismen in ne znaš brati, ti nihče ne more pomagati z angleščino ob inštalaciji, boš pač moral plačati nekoga ki bo to naredil namesto tebe. Sicer mi ni jasno zakaj bi potreboval Photoshop, in kako ga boš tržil (ker dvomim da bi plačal mastne denarje za domačo uporabo) oz njegove izdelke, če ti pa še osnovni pojmi niso jasni.
@Okapi
a res ne moreš pozabiti 10€ ? bodi pošten in priznaj da je ta cena popolnoma nesmiselna in ne manipuliraj s citati ki so popolnoma izvzeti iz konteksta zato ker bi rad diskreditiral ostale ki trdimo da je teh 10€ možnih v idealnem in fantazijskem svetu. A pri fiziki in matematiki niste nikoli govorili o idealnih pogojih ?? Al si mogoče zaključil šolanje po osnovni šoli ? Vsak prfoks ti je povedal da idealnih pogojev ni razen če jih sami take ustvarimo, a še to nikoli ni moč narediti do popolnosti. Torej bi bil ti za teh 10€ pripravljen ustvarjati idealne pogoje? Z govoričenjem to ni mogoče (upam da se tega zavedaš).
Carpe Diem
V-i-p> "Kupiš nek program (recimo Photoshop), ga pošteno plačaš ampak ne znaš namestit. Pokličeš Soseda. Se pripelje, naredi next, next, next in finish, ter zato pokasira 60 evrov (kakšnih 14 bivših tisoč tolarjev). Pošteno? sram vas bodi. Ko pa uporabnik tega portala dvigne ceno oglasa za pet evrov kot bi moral bit, pa skačete v besedo. Sram vas bodi."
Sram bi bilo lahko kvečjemu tebe, ki ne razumeš osnov ekonomije. Sosed ni edino podjetje na sceni. VSAKDO lahko namesto Soseda pokliče drugo podjetje, prijatelja ali pa 13-letnega nečaka, ki se "spozna". VSAKDO. Če ljudje s Sosedovimi storitvami niso zadovoljni pa jih še kar naprej kličejo, je to verjetno kakšna psihična motnja posameznikov. Če delajo zares slabo in ne opravijo svojega dela dogovora, so na voljo tudi uradi za varstvo potrošnikov.
Ampak očitno stvar ni tako črno bela in očitno gre le za bluzenje posameznikov tukaj gor.
Osebno se mi cena 60 EUR za namestitev programa zares zdi visoka. Sosedove cene pa so vsaj znane v naprej: vsakdo lahko pogleda in vnaprej ve, da ga bo namestitev Photoshopa stala 59,99 EUR. Pri marsikaterem drugem računalniškem podjetju cene niso tako transparentne. Mogoče ti bodo zaračunali 0,5 ure tehnika (cca 30 EUR z davkom), mogoče celo uro (cca 60 EUR z davkom). Mogoče bodo zaračunali še testiranje delovanja programa. Mogoče te bodo obvestili, da gonilniki za grafično niso v redu in da rabiš nove, ali pa da rabiš kakšen OpenGL ali DirectX pa bo še tam kak skriti strošek...
Pa sploh ne mislim zagovarjat Soseda: kot pravim, če delajo slabo, bodo počasi potonili in izginili v pozabo, oz. bodo morali narediti temeljit razmislek glede svojih cen ter načina dela.
Sram bi bilo lahko kvečjemu tebe, ki ne razumeš osnov ekonomije. Sosed ni edino podjetje na sceni. VSAKDO lahko namesto Soseda pokliče drugo podjetje, prijatelja ali pa 13-letnega nečaka, ki se "spozna". VSAKDO. Če ljudje s Sosedovimi storitvami niso zadovoljni pa jih še kar naprej kličejo, je to verjetno kakšna psihična motnja posameznikov. Če delajo zares slabo in ne opravijo svojega dela dogovora, so na voljo tudi uradi za varstvo potrošnikov.
Ampak očitno stvar ni tako črno bela in očitno gre le za bluzenje posameznikov tukaj gor.
Osebno se mi cena 60 EUR za namestitev programa zares zdi visoka. Sosedove cene pa so vsaj znane v naprej: vsakdo lahko pogleda in vnaprej ve, da ga bo namestitev Photoshopa stala 59,99 EUR. Pri marsikaterem drugem računalniškem podjetju cene niso tako transparentne. Mogoče ti bodo zaračunali 0,5 ure tehnika (cca 30 EUR z davkom), mogoče celo uro (cca 60 EUR z davkom). Mogoče bodo zaračunali še testiranje delovanja programa. Mogoče te bodo obvestili, da gonilniki za grafično niso v redu in da rabiš nove, ali pa da rabiš kakšen OpenGL ali DirectX pa bo še tam kak skriti strošek...
Pa sploh ne mislim zagovarjat Soseda: kot pravim, če delajo slabo, bodo počasi potonili in izginili v pozabo, oz. bodo morali narediti temeljit razmislek glede svojih cen ter načina dela.
- Hoc est qui sumus -
No, pa kopiranje 9,4 GB podatkov za 97 € ne zaostaja dosti;-)
Si se že kdaj ubadal s kom ki bi rad na DVD spravil svoje dokumente ?? Saj sploh ne ve kje jih ima in koliko je teh podatkov. 2 uri lahko samo ugotavljajo kaj bi radi imeli na DVD-ju, zraven boš izvedel o vseh potovanjih na katerih so z družino preživeli, kam se bodo letos podali na pot itd...
Kako bi pa upravičil ti tisti 2 uri ko si poslušal zgodbice ?? Saj jih nočeš, pa jih moraš, ker drugače podatkov ne boš nikoli arhiviral. Ja DVD se posname v pičlih 20 minutah (kaj pa če nimajo DVD enote ? Jo moraš imeti pa ti, se strinjaš? (Sosed je očitno vse to premislil in po mojem mnenju niti ne slabo)
Carpe Diem
CrniE> "Smo se pa vsaj premaknili od nebuloz, da se znanje pač plača."
Huh?!
Znanje se plača, definitivno. Je pa višina cene v zdravem gospodarstvu omejena s ceno, ki jo za isto storitev ponuja konkurenca. Na ta način se izoblikuje neka zdrava tržna cena. (Ne moremo pa tu primerjat hrušk in jabolk, se pravi koliko zasluži na eni strani nek zaposleni na uro in na drugi strani koliko podjetje ali popoldanec kasira za uro/storitev.)
Če so pa ljudje pri nas omejeni in še vedno furajo mentaliteto iz časa socializma, pa jaz ne morem pomagat. Vsak lahko stegne jezik in vpraša, kakšna je cena storitve oz. delovne ure. Če se mu zdi ta cena predraga, gre lahko drugam.
Iz vsega povedanega pa čutim še nekaj drugega, kar doživljam tudi sam. Ko grem kakšnemu znancu popravljat računalnik, pričakuje da sem tja prišel na kavo in na piškote. Na koncu bi oni prijazen stisk roke in čao, čeprav sem za njegovim računalnikom prebil 3 ure in sedaj dela 3x boljše kot prej. Ko pa poveš ceno, jih pa vrže na rit, češ ja a ni to tebi hobi, a nisi z užitkom prišel sedet na naš računalnik. Pa še malo smo poklepetali vmes (v bistvu sem jih med klepetom naučil še 5 trikov).
Vsakomur, ki me vpraša povem, da če pridem popravljat računalnik k njemu na dom, bom zaračunal po številu ur, ki jih bom zabil pri njem na domu, ne pa na število klikov z miško. Če to pomeni, da bom zaradi počasnega računalnika, okuženega z vsemi možnimi Malware, porabil 2 uri časa za tri miškine klike, bosta pač to dve uri. Povem pa tudi, da po drugi strani lahko njihov računalnik odpeljem k sebi domov, tam pa bom računal glede na efektivno delo - preprosto zato, ker lahko pritisnem Next in potem 10 minut kuham kosilo ali pa gledam TV.
Huh?!
Znanje se plača, definitivno. Je pa višina cene v zdravem gospodarstvu omejena s ceno, ki jo za isto storitev ponuja konkurenca. Na ta način se izoblikuje neka zdrava tržna cena. (Ne moremo pa tu primerjat hrušk in jabolk, se pravi koliko zasluži na eni strani nek zaposleni na uro in na drugi strani koliko podjetje ali popoldanec kasira za uro/storitev.)
Če so pa ljudje pri nas omejeni in še vedno furajo mentaliteto iz časa socializma, pa jaz ne morem pomagat. Vsak lahko stegne jezik in vpraša, kakšna je cena storitve oz. delovne ure. Če se mu zdi ta cena predraga, gre lahko drugam.
Iz vsega povedanega pa čutim še nekaj drugega, kar doživljam tudi sam. Ko grem kakšnemu znancu popravljat računalnik, pričakuje da sem tja prišel na kavo in na piškote. Na koncu bi oni prijazen stisk roke in čao, čeprav sem za njegovim računalnikom prebil 3 ure in sedaj dela 3x boljše kot prej. Ko pa poveš ceno, jih pa vrže na rit, češ ja a ni to tebi hobi, a nisi z užitkom prišel sedet na naš računalnik. Pa še malo smo poklepetali vmes (v bistvu sem jih med klepetom naučil še 5 trikov).
Vsakomur, ki me vpraša povem, da če pridem popravljat računalnik k njemu na dom, bom zaračunal po številu ur, ki jih bom zabil pri njem na domu, ne pa na število klikov z miško. Če to pomeni, da bom zaradi počasnega računalnika, okuženega z vsemi možnimi Malware, porabil 2 uri časa za tri miškine klike, bosta pač to dve uri. Povem pa tudi, da po drugi strani lahko njihov računalnik odpeljem k sebi domov, tam pa bom računal glede na efektivno delo - preprosto zato, ker lahko pritisnem Next in potem 10 minut kuham kosilo ali pa gledam TV.
- Hoc est qui sumus -
Za ceno 109 EUR očitno prodajajo dodatno vrednost storitve, garancijo...
Ne vem, a si tako naiven, ali pa slepiš samega sebe. Če si zaradi napake Sosedovega serviserja ob podatke, ti nikakor ne bodo povrnili škode (poslovne ali kakršnekoli pač). Njihova garancija pomeni samo to, da če se ti Windowsi sesujejo, jih bodo pač brezplačno še enkrat namestili. Če gre zaradi napačne vgradnje k vragu disk, ti bodo dali novega, škode za izgubljene podatke na njem pa ti prav gotovo ne bodo povrnili. Moral bi jih tožit in dokazat, da so ti zaradi hude površnosti ali namenoma povzročili škodo.
O.
Ko grem kakšnemu znancu popravljat računalnik, pričakuje da sem tja prišel na kavo in na piškote.
Jaz sicer ne vem, h kakšnim znancem hodiš popravljat računalnike, zase vem, da so takšne usluge recipročne. In nasvet ali usluga znanca pravnika, zdravnika, arhitekta, štromarja, vodovodarja, avtomehanika, zidarja ... je vredna vsaj toliko kot menjava diska ali namestitev Windowsov.
O.
Tody ::
Okapi kdo pa ti garantira za podatke ? Mislim get real... Če se ti sesuje računalnik ti tako in tako ne bodo rešil podatkov. Razen če jim rečeš če lahko rešijo podatke samo to je že druga postavka, potem moreš imet tudi že kaj drugega sabo (recimor zunanji disk ali pa livelinux ali kako podobno zadevo) in to seveda ni več 109 eurov.
Če imaš prazen disk (ker si lihkar ugodno kupil nov računalnik ...), katere podatke ti lahko zgubi ?
Če se ti usuje particija na katerem so winsi, se podatkov ne da rešiti razen z profesionalnimi orodji in programi... Te fantje pa za to da ti rečejo dober dan računajo 200 eurov.
Torej začni razmišljati in preberi kaj piše: Inštalacija OS 109 eurov. Kaj se dogaja z vašimi podatki nam je dost vseeno. Ali hočete stare podatke nazaj ? Ni problema še 109 eurov pa bodo tudi podatki tam kjer morajo biti...
Če imaš prazen disk (ker si lihkar ugodno kupil nov računalnik ...), katere podatke ti lahko zgubi ?
Če se ti usuje particija na katerem so winsi, se podatkov ne da rešiti razen z profesionalnimi orodji in programi... Te fantje pa za to da ti rečejo dober dan računajo 200 eurov.
Torej začni razmišljati in preberi kaj piše: Inštalacija OS 109 eurov. Kaj se dogaja z vašimi podatki nam je dost vseeno. Ali hočete stare podatke nazaj ? Ni problema še 109 eurov pa bodo tudi podatki tam kjer morajo biti...
Okapi kdo pa ti garantira za podatke
Nihče. Ampak ko sem napisal, da za podatke ne odgovarjajo, je Imagodei napisal, da to ni res in citiral Sosedovo piarovko, ki pravi, da "bi stranki takoj povrnili vse nastale stroške". On očitno naivno misli, da Sosed povrne škodo za izgubljene podatke.
O.
Okapi> "Ne vem, a si tako naiven, ali pa slepiš samega sebe. Če si zaradi napake Sosedovega serviserja ob podatke, ti nikakor ne bodo povrnili škode (poslovne ali kakršnekoli pač). Njihova garancija pomeni samo to, da če se ti Windowsi sesujejo, jih bodo pač brezplačno še enkrat namestili. Če gre zaradi napačne vgradnje k vragu disk, ti bodo dali novega, škode za izgubljene podatke na njem pa ti prav gotovo ne bodo povrnili. Moral bi jih tožit in dokazat, da so ti zaradi hude površnosti ali namenoma povzročili škodo."
Hja, ti si tisti, ki trdi, da je to delo vredno 10 EUR. Kakšne podatke pa lahko izgubiš v domačem okolju? Par slik iz piknika? Shranjene pozicije za igro? Oh, the horrorz... A za 10 EUR pa misliš, da se bo kdo ubadal z zaščito tvojih podatkov?
Ja, seveda, za visoke cene pričakujem, da serviser poskrbi za kvalitetno storitev. Če pride k meni formatirat računalnik ter ponovno naložit sistem, pričakujem, da bo po zaključku dela moj računalnik približno tak, kot prej: se pravi, da bo naložen tudi Office, certifikat za banko in AV program. In pa, seveda, da bom imel na računalniku iste slike, glasbo in dokumente, kot pred formatom. Pričakujem, da me bo serviser vodil skozi postopek in spraševal, kje imam kaj, ne da bom jaz moral misliti na certifikate in pomembne slike iz 80.letnice od stare mame.
Zdaj, če Sosed za tako storitev računa 300 EUR (torej vsako postavko posebej), potem je to seveda svinjsko. Je pa njihov cenik vseeno javno objavljen in ko jih pokličeš ter opišeš problem, tudi povprašaš, kako je s tem. Ane?
Hja, ti si tisti, ki trdi, da je to delo vredno 10 EUR. Kakšne podatke pa lahko izgubiš v domačem okolju? Par slik iz piknika? Shranjene pozicije za igro? Oh, the horrorz... A za 10 EUR pa misliš, da se bo kdo ubadal z zaščito tvojih podatkov?
Ja, seveda, za visoke cene pričakujem, da serviser poskrbi za kvalitetno storitev. Če pride k meni formatirat računalnik ter ponovno naložit sistem, pričakujem, da bo po zaključku dela moj računalnik približno tak, kot prej: se pravi, da bo naložen tudi Office, certifikat za banko in AV program. In pa, seveda, da bom imel na računalniku iste slike, glasbo in dokumente, kot pred formatom. Pričakujem, da me bo serviser vodil skozi postopek in spraševal, kje imam kaj, ne da bom jaz moral misliti na certifikate in pomembne slike iz 80.letnice od stare mame.
Zdaj, če Sosed za tako storitev računa 300 EUR (torej vsako postavko posebej), potem je to seveda svinjsko. Je pa njihov cenik vseeno javno objavljen in ko jih pokličeš ter opišeš problem, tudi povprašaš, kako je s tem. Ane?
- Hoc est qui sumus -
Okapi> "Jaz sicer ne vem, h kakšnim znancem hodiš popravljat računalnike, zase vem, da so takšne usluge recipročne. In nasvet ali usluga znanca pravnika, zdravnika, arhitekta, štromarja, vodovodarja, avtomehanika, zidarja ... je vredna vsaj toliko kot menjava diska ali namestitev Windowsov."
Aha, ja, ja... To so traparije, ki vodijo v slabo voljo in razprtije. Jaz bom šel računalnik enemu zobozdravniku popraviti 5x, potem bom pa 1x rabil njegove usluge. Jaz bi mu v tem času lahko zaračunal 250 EUR, on mi bo pa pri popravilu enega zoba računal samo material. Dela pa ne. In tako naprej. K pravniku bom šel po nasvet 1x na 3-5 let, računalnik mu bom pa popravljal 10x v tem času.
Si že kdaj slišal za tisto - čisti računi, dobri prijatelji? Ko začneš enkrat takole računat, ni nihče zadovoljen. V stilu, aha, jaz sem mu 3x popravljal računalnik, on pa zdajle meni ni mogel enega zoba zastonj zdravit.
So tudi druge rešitve: rečeš, da ima 50% popust, ker je prijatelj, ali pa za 10 minut dela res zamahneš z roko, češ dobro je. Za 5 ur zafrkavanja pa, razen od najboljših prijateljev ter družinskih članov, vseeno pričakujem kaj več kot pa kavo in čaj.
Aha, ja, ja... To so traparije, ki vodijo v slabo voljo in razprtije. Jaz bom šel računalnik enemu zobozdravniku popraviti 5x, potem bom pa 1x rabil njegove usluge. Jaz bi mu v tem času lahko zaračunal 250 EUR, on mi bo pa pri popravilu enega zoba računal samo material. Dela pa ne. In tako naprej. K pravniku bom šel po nasvet 1x na 3-5 let, računalnik mu bom pa popravljal 10x v tem času.
Si že kdaj slišal za tisto - čisti računi, dobri prijatelji? Ko začneš enkrat takole računat, ni nihče zadovoljen. V stilu, aha, jaz sem mu 3x popravljal računalnik, on pa zdajle meni ni mogel enega zoba zastonj zdravit.
So tudi druge rešitve: rečeš, da ima 50% popust, ker je prijatelj, ali pa za 10 minut dela res zamahneš z roko, češ dobro je. Za 5 ur zafrkavanja pa, razen od najboljših prijateljev ter družinskih članov, vseeno pričakujem kaj več kot pa kavo in čaj.
- Hoc est qui sumus -
Okapi> "Nihče. Ampak ko sem napisal, da za podatke ne odgovarjajo, je Imagodei napisal, da to ni res in citiral Sosedovo piarovko, ki pravi, da "bi stranki takoj povrnili vse nastale stroške". On očitno naivno misli, da Sosed povrne škodo za izgubljene podatke."
No, počasi se zjasni, o kakšnih storitvah govoriš. Ali gre za nameščanje OS na domačih računalnikih, kjer bi ti računal 10 EUR na uro, ali govoriš o resnejših zadevah? Se pravi o službenih računalnikih, resnih podatkih in - nenazadnje - o resnih storitvah.
No, počasi se zjasni, o kakšnih storitvah govoriš. Ali gre za nameščanje OS na domačih računalnikih, kjer bi ti računal 10 EUR na uro, ali govoriš o resnejših zadevah? Se pravi o službenih računalnikih, resnih podatkih in - nenazadnje - o resnih storitvah.
- Hoc est qui sumus -
Če doslej nisi uspel ugotoviti - jaz ves čas govorim o nezahtevnih opravilih za domačo računalniško rabo. Kjer pa prav tako ni vseeno, če si ob družinski fotoarhiv zaradi nespretnosti serviserja. Koliko ljudi je že bilo po nepotrebnem ob podatke, ker je serviser pač ugotovil, da je treba disk formatirati in ne gre drugače, čeprav bi jih lahko z malce truda in kakšnim data recovery programom rešil.
Konkretno s tem delom debate pa hočem povedati samo to, da visoke Sosedove cene niso nobeno posebno zagotovilo kakovosti. Ker kot je že Vip omenil, tisti njihovi serviserji nimajo v glavnem nobenih certifikatov ali česa podobnega, kar bi morda lahko vsaj malo zagotavljalo kakovost. Prav tako njihove visoke cene niso zagotovilo za povrnitev škode. Grem stavit, da niso zavarovani za take primere.
O.
Konkretno s tem delom debate pa hočem povedati samo to, da visoke Sosedove cene niso nobeno posebno zagotovilo kakovosti. Ker kot je že Vip omenil, tisti njihovi serviserji nimajo v glavnem nobenih certifikatov ali česa podobnega, kar bi morda lahko vsaj malo zagotavljalo kakovost. Prav tako njihove visoke cene niso zagotovilo za povrnitev škode. Grem stavit, da niso zavarovani za take primere.
O.
Zgodovina sprememb…
Praktično vsaka zavarovalnica. Temu se reče zavarovanje odgovornosti.
O.
Ni pomembno katero dejavnost upravljate. Zgodi se lahko, da zaradi vaše poslovne dejavnosti škodo utrpijo tretje osebe, tuje stvari ali premoženje tretjih oseb, vam ob sklenjenem zavarovanju odgovornosti podjetja ni potrebno skrbeti, saj povračilo škode prevzeme zavarovalnica. Prav tako vas zaščitimo proti neupravičenem zahtevkom tudi na sodišču in prevzamemo stroške obrambe.
O.
Okapi> "Če doslej nisi uspel ugotoviti - jaz ves čas govorim o nezahtevnih opravilih za domačo računalniško rabo. Kjer pa prav tako ni vseeno, če si ob družinski fotoarhiv zaradi nespretnosti serviserja. Koliko ljudi je že bilo po nepotrebnem ob podatke, ker je serviser pač ugotovil, da je treba disk formatirati in ne gre drugače, čeprav bi jih lahko z malce truda in kakšnim data recovery programom rešil."
Lej, zapletaš se brez veze. V temle tvojem primeru pa sploh ne prideš skozi z 10 EUR/uro, ker je načeloma treba data recovery programe drago plačat, kar je spet nekaj, kar mora serviser vključit v svojo ceno. ROI, saj veš Tudi če gre za zastonj programje, si je treba vzet čas in ga naštudirat - očitno nekaj, kar se stranki ni ljubilo, pa mora zato plačat. Simpl, ne? Celovita storitev, višja cena.
Pa lej, pri tem Sosed sploh ni nobena referenca. Ne poznam jih, ne vem, kako delajo. Načeloma pravim samo, da je storitev dražja, če je bolj kvalitetna. Se pravi, če nočeš imeti opravka s šalabajzerjem, ki ti bo izbrisal podatke, boš plačal dražje. Konkretno glede Soseda pa jaz upam, da bo svoje povedal trg. Kot sem že ničkolikokrat napisal: če so OK, bodo preživeli s temi cenami, če ne, se bodo morali zamisliti ali pa zapreti dejavnost. Upam vsaj - ker če so Slovenci dovolj ubrisani, da za servis kličejo ljudi, s katerimi v bistvu nočejo imeti opravka ker so se v preteklosti že izkazali za nesposobne, potem slaba podjetja ne morejo odmreti.
Lej, zapletaš se brez veze. V temle tvojem primeru pa sploh ne prideš skozi z 10 EUR/uro, ker je načeloma treba data recovery programe drago plačat, kar je spet nekaj, kar mora serviser vključit v svojo ceno. ROI, saj veš Tudi če gre za zastonj programje, si je treba vzet čas in ga naštudirat - očitno nekaj, kar se stranki ni ljubilo, pa mora zato plačat. Simpl, ne? Celovita storitev, višja cena.
Pa lej, pri tem Sosed sploh ni nobena referenca. Ne poznam jih, ne vem, kako delajo. Načeloma pravim samo, da je storitev dražja, če je bolj kvalitetna. Se pravi, če nočeš imeti opravka s šalabajzerjem, ki ti bo izbrisal podatke, boš plačal dražje. Konkretno glede Soseda pa jaz upam, da bo svoje povedal trg. Kot sem že ničkolikokrat napisal: če so OK, bodo preživeli s temi cenami, če ne, se bodo morali zamisliti ali pa zapreti dejavnost. Upam vsaj - ker če so Slovenci dovolj ubrisani, da za servis kličejo ljudi, s katerimi v bistvu nočejo imeti opravka ker so se v preteklosti že izkazali za nesposobne, potem slaba podjetja ne morejo odmreti.
- Hoc est qui sumus -
pravim samo, da je storitev dražja, če je bolj kvalitetna.
Že mogoče, ampak tule se je začelo s trditvijo, da ker je dražja, je kvalitetnejša, kar pa niti slučajno ni nujno.
O.
Okapi - Ti izgleda v življenju še nisi prebral licenčne pogodbe za noben program, ki ga imaš v računalniku. Čisto vsaka licenčna pogodba, v momentu, ko se z njo strinjaš, odvezuje izdelovalca programske opreme od odgovornosti, v primeru izgube podatkov ali škode na strojni opremi, zaradi delovanja programa.
Sedaj mi pa pokaži en servis (ali katerokoli firmo) v Sloveniji, ki kazensko in materialno odgovarja za izgubo podatkov stranke, ki prinese komponente ali računalnik v popravilo. Povsod, kjer zadeve obvladajo, se potrudijo, da podatkov ne bi izgubili, vendar, se neredko zgodi, da popravilo ni možno, brez nove instalacije ali zamenjave diska, takrat pa je na strani stranke ali je pripravljena doplačati, za kopiranje ali reševanje podatkov, za kar pa so popolnoma druge cene, kot za instalacijo Windows-a. Največkrat je račun v obliki x€/MB rešenih ali prekopiranih podatkov. Naše stranke po prvem obisku servisa, redno izdelujejo kopije pomembnih zadev, tako da z rednimi strankami teh problemov ni. Tudi lastništvo cele vrste certifikatov, ni samo po sebi pogoj in pravilo, da ta oseba dejansko dela kvalitetno. V cca 15 - ih letih, še nisem imel reklamacije na opravljeno delo, pa če tudi jih je bilo dosti brezplačnih.
Sedaj mi pa pokaži en servis (ali katerokoli firmo) v Sloveniji, ki kazensko in materialno odgovarja za izgubo podatkov stranke, ki prinese komponente ali računalnik v popravilo. Povsod, kjer zadeve obvladajo, se potrudijo, da podatkov ne bi izgubili, vendar, se neredko zgodi, da popravilo ni možno, brez nove instalacije ali zamenjave diska, takrat pa je na strani stranke ali je pripravljena doplačati, za kopiranje ali reševanje podatkov, za kar pa so popolnoma druge cene, kot za instalacijo Windows-a. Največkrat je račun v obliki x€/MB rešenih ali prekopiranih podatkov. Naše stranke po prvem obisku servisa, redno izdelujejo kopije pomembnih zadev, tako da z rednimi strankami teh problemov ni. Tudi lastništvo cele vrste certifikatov, ni samo po sebi pogoj in pravilo, da ta oseba dejansko dela kvalitetno. V cca 15 - ih letih, še nisem imel reklamacije na opravljeno delo, pa če tudi jih je bilo dosti brezplačnih.
Snegec ::
Osebno se mi cena 60 EUR za namestitev programa zares zdi visoka.
Jaz nisem zaposlen pri SOSED-u, pa ti kaj manj kot 60€ za reinstalacijo sistema (če imaš licence, če nimaš - odjebi) nebi niti približno zaračunal. Ni vredno mojega časa. Če pač, je ljudem 60€ preveč, lahko sami googlajo kako se reinstalira sistem ali kak drug program. Zato je tam. Ali pa read the fucking manual.
Pol pa vidiš iste skopuhe, ko jim je za licenčne windowse težko dat 120 flik, a 100 ojrotof so pa pripravljeni plačat enmu šalabajzerju iz soseske, da jim namesti ne-licenčne z vso ostalo programsko opremo, brez kakršne koli garancije, če slučajno pride do sesutja diska itd. In potem jokajo, kako morajo plačevat ogromne zneske, da jim računalnik lepo dela.
(In to ni zgolj nakladanje ampak čisto lepa večkratna izkušnja od dela v servisu, da ne bo spet kdo dobival ideje, da zaposleni v IT-ju spet nakladamo brez konkretnih razlogov in/ali podlag)
Aja Solatko, vsak pameten servis ima v svojih klavzulah servisnih storitev/pogojev napisano "Za aplikativne podatke/podatke na disku med servisiranjem v nobenem primeru ne odgovarjamo."
Snegec & Snežinka, mala potepinka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Snegec ()
Pa to isto sem jaz bolj po kmečko razložil Okapiju - ne za podatke ni odgovornosti zato se delajo rezervne kopije. V ostalih zadevah se pa popolnoma strinjam s teboj. Bolj žalostno je to, da nekateri zaposleni v trgovinah, popoldne veselo nalagajo nelagalno programsko opremo kupcem njihovih računalnikov - kao prijazni do kupcev in svojega žepa.
pravim samo, da je storitev dražja, če je bolj kvalitetna.
Že mogoče, ampak tule se je začelo s trditvijo, da ker je dražja, je kvalitetnejša, kar pa niti slučajno ni nujno.
obregneš se ob moj post če ti tako paše, če ne pa boli tebe kaj ti napišem al kako? Princip je tak, teorija je taka, praksa pa nikoli ni enaka teoriji (pa če se še tako zelo skušamo približati tej teoriji) in to pomeni da nikoli 100% ne more držati da s ceno plačaš kvaliteto je pa to relano nekako v 90% če ne več (pa da se razumeva, da tukaj ne moreš upoštevat mercatorjeve kumarice al pa čokolado, za katero se pač mal drugače zdilajo pri ceni s proizvajalcem)
Ja tud 100x ti je bilo povedano da Sosed ob nekvalitetnih storitvah ne bo mogel obstati (preprosta ekonomija).
Kar se pa arhiviranja podatkov tiče pa si dobil svoje odgovore od drugih, pa da ti še jaz mal podrobim (ti ki se smatraš za inteligentnega in preudarnega računalničarja), bi nam zaupal kdaj si nazadnje arhiviral podatke?
No jaz vsem navadnim uporabnikom predlagam en externi disk in pa skripta z r....... al pa kaj takega (na žalost me je NT backup razočaral). Za cca 150€ enkratnih stroškov imajo rešen problem s pomembnimi podatki.
Kakršenkoli je tvoj odgovor, vedi pa le da tisti ki sami znamo popravljat računalnike vemo da ob sesutju winsow ne bomo ostal brez podatkov. Če disk še mal ropota tud še lahko dobimo kaj nazaj, al pa bomo probal logiko kje dobit, itd itd....
Ja, f.... velik dela, ampak če so ti podatki pomembni se boš tega pač lotil. Komur so podatki s piknika pomembni, bo prav gotovo rade volje plačal tud tako storitev (kaj jih potem briga če je samo ocena stroškov vredna 500.€, samo reševanje pa še nadaljnih 1000€) Ti bi to še vedno računal 10€ (20€) na uro. Slepiš samega sebe zarad principa da ostaneš zvest svoji nerealni postavki???
Carpe Diem
Kot rečeno, človek dobi občutek, da se pogovarja z ... .
Jaz nisem govoril o tem, koliko stane reševanje, ampak o brezbrižnih serviserjih, ki bi podatke brez najmanjših problemov lahko rešili, pa jih ne, ker se jim, kljub visoki ceni svojih storitev, ne ljubi in je formatiranje diska in ponovna namestitev OS pač najpreprostejša rešitev. Tiste slike s piknika pa itak niso pol q vredne, ne.
O.
Jaz nisem govoril o tem, koliko stane reševanje, ampak o brezbrižnih serviserjih, ki bi podatke brez najmanjših problemov lahko rešili, pa jih ne, ker se jim, kljub visoki ceni svojih storitev, ne ljubi in je formatiranje diska in ponovna namestitev OS pač najpreprostejša rešitev. Tiste slike s piknika pa itak niso pol q vredne, ne.
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Predragi električarji, očitno v Sloveniji trg ne deluje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 37633 (6011) | feryz |
» | servis avtomobila - upravičenje porabe časa (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 11690 (9146) | Mato989 |
» | www.wee.com - čuri muri ?Oddelek: Loža | 11105 (5631) | KTr1sk |
» | Koliko zaračunati za izdelavo videa? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Kaj kupiti | 31491 (26896) | buttplugs |
» | SOSED d.o.o. v policijski preiskavi. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23021 (18482) | ThinkPad |