» »

Koliko zaračunati za izdelavo videa?

Koliko zaračunati za izdelavo videa?

1
2
3 4

Mehmed ::

Drugace tudi jaz razumem kot da gre za video, ki se bo vrtel na poroki. Kar pomeni da je cist vseeno a fotografi naredijo 100000 slik na njej, noben jih nima toliko svojga zivljenja, se manj je pa vrednih dat v video.
So pa poroke pa pogrebi idealni za odirat folk. Tko da reci 100, pa ce se ne zacnejo zgrazat dodaj na minuto.
Pa strosek za sazas nekam pristej.

gddr85 ::

to bo video iz poročnih slik najbrž, če ne bo glih se šel glasbene produkcije v studiu za custom glasbo, potem imo ne bi dajal nekih blazno nabitih cen ;)
fotograf pa tud najbrž ni tak profi, da je vseh 2k+ fotk vrednih za na dvd/video

111111111111 ::

Mehmed je izjavil:


Vse lepo in prav.
Samo ce rabi tip sprasevati naokoli koliko zaracunati, potem mogoce le se ni mojster.
Mojstrske tarife so pa za mojstre, ne vajence.


Pa naj naredi za 2 pira ali za reference. Saj mu ne branim.

Vprašal je koliko to košta in sem mu povedal. Tudi če je začetnik in če ima namen dobiti kak denar iz tega, ker bo notri vrgel takoj 50-60ur minimalno, če hoče narediti vsaj polkvaliteten izdelek. Če hoče to narediti iz čiste radovednosti ima dovolj tudi 1€ na uro da se bo kaj naučil, samo če bo še študiral stvari, je pa to takoj 100+ ur. Pač vsaka vsaj malo kvalitetna stvar vzame čas. In če hoče človek na koncu dneva jest, mora računat, da bo vsaj hrano dobil notri. :)

Tudi študentje pri nas dobijo 3,5€ na uro, ker pač rabi 30-40 ur da mi naredi zadevo uporabno in zraven porabi še 10 mojih ur, kar en samostojen naredi v 10 urah brez moje pomoči potem pač tega človeka plačam več. Saj je logično a ne?

Okapi ::

Če dobi 50 evrov za 100 ur dela z izdelavo videa, je to 50 evrov več, kot bi sicer v tem času zaslužil s 100 urami igranja igric.>:D In še nekaj se bo naučil zraven.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

poweroff ::

Okapi je izjavil:

In še nekaj se bo naučil zraven.

Super. Za 5 EUR ti operiram slepič.

Če ne drugega, se bom še nekaj naučil zraven.
sudo poweroff

Okapi ::

A to si moral kar neko bedarijo, ki nima veze z ničemer, napisati, ker ti je dolgčas?;((

O.

Tarzan ::

Pri fotografih je ogromno tega - poslikaj, se boš še kaj naučil in dobil reference, plačam ti pa za pir in mogoče dobiš kosilo, pa še na poroki boš lahko kaj prigriznil. Veliko jih celo na tak način začne svojo kariero, ampak se nekje zadevi reče - ne, tako ne gre in adijo ohcet.
Enako je v tem primeru. Lahko sicer narediš zastonj, mogoče celo delaš to, kar je prej fotograf odklonil, ker ne bi bil za to plačan (dovolj), oziroma je to odklonil kdo drug, ki je bil za to opravilo mišljen. Načeloma se na tak način ubija kapitalistični aspekt pridobitništva. Pri fotografih in računalničarjih je precej pogost pojav, dočim pri kakih toplovodarjih ali vodovodarjih pa skoraj ne obstaja. Go figure. :)

Okapi ::

Fotografira marsikdo iz veselja do fotografiranja, brezplačno. Odtokov v glavnem nihče ne čisti iz veselja do vodovodarstva. H kolegu/sorodniku greš brezplačno na trgatev (no, v zameno za hrano in pijanko, ki sledi). Nekateri pa to počno za plačilo, 5-6 evrov na uro. Enako velja za fotografiranje poroke - nekateri to počno poklicno, nekateri pa iz veselja, oziroma naredijo prijatelju uslugo.

Študenti in penzionisti marsikaj počno po dumpinških cenah, ker jim tega ni treba početi za preživetje, ampak jim predstavlja dodaten zaslužek. Tudi redno zaposleni marsikaj počno "pod ceno", še zlasti, če to lahko počno v službenem času. In s tem seveda zbijajo ceno tistim, ki se s tem poskušajo preživljati (programiranje, prevajanje, fotografiranje ...).

Zakonodaja je na tem področju bolj ali manj povsem neustrezna.

111111111111 ::

POleg bi dodal samo še, da ti stranka navaja študentske cene imela bi pa profi storitev.

poweroff ::

Okapi je izjavil:

Zakonodaja je na tem področju bolj ali manj povsem neustrezna.

Aha! Država je kriva.

Še enkrat: učenje je sicer fino, reference pa tudi, ampak brezplačno delati za to, "da se boš naučil in dobil reference", je pa izkoriščanje.

Saj tudi odtok je treba znati prav očistiti. Pa ne dobim nobenega vodovodarja, da bi se prišel učiti k meni. Niti, da bi prišel po reference.
sudo poweroff

Mehmed ::

Chupa sej mene ne moti cena ampak da si privzel da je mojster.
Ce to dela prvic je storasto. Verjetno moras eksperimentirati kaj in kako bo najbolje, kar ti vzame precej casa. Tega ekstra casa za svoje ucenje ne mores ravno zaracunati narocniku, ko preracunas znesek na vlozen cas bo pa izkupicek mizeren.
Drugic je ze lazje. Boljsi izdelek od prvega ti vzame manj casa in je racunica bolj enostavna.
Pac vzames v obzir, da si taprvic se vajenec. Ne delas zastonj, ne zahtevas pa mojstrske cene. Mojster bos po taprvem projektu, ko si nabral izkusnje in imas kaj pokazat. Taprvic pa poleg denarja odneses izkusnjo kako naslednjic dejansko imeti mojstrski profit, ko vse skupaj preracunas v urno postavko. Mislim, ce ti je v interesu se s tem ukvarjat na dolgi rok, drugac je dost vseen.
Lahko pa imas seveda tudi univerzalno urno postavko za svoj cas ne glede na okoliscine pa samo delo, samo ne vem kok je to smiselno.

Tarzan ::

Matthai, točno to na to sem mislil.

Pa da ne bo kdo mislil, sam dostikrat naredim uslugo in hja, tudi neke vrste dumping je to.


Tudi, če se sam ostrižem sem naredil neke vrste damping lokalni frizerki, ki čaka, da se bo ena stranka končno primajala, enako, če sam zamenjam pipo, spečem pico ali pokosim travo. V ZDA so te stvari uredili tako, da je 90% ljudi pozabilo celo osnovna znanja in imajo težave že s tem, da si ocvrejo jajca za zajtrk. Da bi kdo šel sam popravljat vodovodno napeljavo v hiši je bilo pa znanstvena fantastika. Se pa tudi tam precej spreminja zadeva in bodo kmalu kot kaki nemci, ki pa se vsake stvari najprej lotijo sami, zafrknejo, potem pa pokličejo majstra, da za njimi popravi. Mi imamo nemški model, ki smo ga na balkanu še izpopolnili. :)

Okapi ::

poweroff je izjavil:

Okapi je izjavil:

Zakonodaja je na tem področju bolj ali manj povsem neustrezna.

Aha! Država je kriva.

Še enkrat: učenje je sicer fino, reference pa tudi, ampak brezplačno delati za to, "da se boš naučil in dobil reference", je pa izkoriščanje.

Saj tudi odtok je treba znati prav očistiti. Pa ne dobim nobenega vodovodarja, da bi se prišel učiti k meni. Niti, da bi prišel po reference.

Izkoriščanje koga????? Tistega, ki mu poceni nekaj narediš?
Saj te nihče ne sili, da si dražji. Kar je, med drugim, ravno tisto, kar je neustrezno urejeno. Dumpinške cene so načeloma prepovedane, ampak za storitve to očitno ne velja.

Kar se vodovodarjev tiče, je pa čisto tvoj problem, če ne poznaš nobenega takega, ki bi se prišel k tebi učit.

DrSergioDJ ::

shadeX je izjavil:

111111111111 je izjavil:

300€ če ste dobri kolegi, drugače pa okoli 500€ še posebej če se boš spuščal v lepe prehode med slikami, da bo res neka zgodba pol za manj skoraj ne moreš naredit.


Roflmao. Kolega, ki se je lani poročil je imel 2 najeta profesionalna fotografa. Cel dan sta slikala + naredila 45minutni video (slike+video), ter še fizični album, za (skupaj) 600€.

25€ je za samo obdelavo premalo, ampak 500€ je pa močno pretirana cena.



za 600 eur še kamere ne primem in jo dam v torbo (pri celodenvnih porokah), kje pa da bi moral to še deliti z drugim fotografom in narediti tako video in foto. Eni se res ne cenijo :D
...

iKst ::

Okapi je izjavil:

iKst je izjavil:

Očitno dva taka, ki se zelo rada matrata za drobiž.

Sezona porok traja cca. 25 tednov (max). Če vsak teden narediš 2 poroki (optimistično, na poroko fotograf porabi še vsaj 2, 3 dni obdelave) po 600€ na leto zaslužiš 30 jurjev. Če imaš samo 10 jurjev stroškov (spet optimistično, albumi so dragi, da ne govorimo o opremi). Ti ostane 10 jurjev letno po osebi, ker je manj kot minimalna plača.

Ne bit neumni pa zaračunajte svoje delo kot se spodobi.
Za teh 25 tednov dela je to čisto dober zaslužek. Ostali čas pa slikaš pogrebe.

Plačevati fotografiranje poroke po 2-5 jurjev (ali še več) je podobno zapravljanje denarja kot kupovanje diamantnih prstanov. Če si taka žrtev družbenih norm, da ne moreš brez tega, si si čisto sam kriv.>:D


Še dobro, da imamo tebe, da nam poveš koliko lahko zapravimo za fotografa.

Okapi ::

Zapraviš lahko, kolikor ti srce poželi, in denarnica dopušča. Jaz samo povem, da je to (neumno) zapravljanje denarja.

Golaz ::

Ne morem verjet o kakšnih cenah je tu govora, 500€ montaža za 4min video? Vi bi računali 500€ kolegu za 4min video??? Saj niste resni... Pa ste vi dejansko v tem poslu in postavljate takšne visoke cene ali zgolj govorite iz riti?

Sicer pa, tako kot je nekdo prej omenil, če ste dobri prijatelji naredi za ni pir, če ne pa za 20€. Če se misliš začet s tem resno ukvarjat moraš začet z nižjimi cenami, da te ljudje spoznajo, šele kasneje, ko pridobiš dovolj znanja in strank se lahko greš neke abnormalno visoke cene (ne zagotavljam ti pa uspeha).

Vsak bi samo še zaračunaval za vsako malenkost, smilijo se mi vaši prijatelji... Kam smo prilezli nekateri zgleda res vidite samo še dnar, dnar, dnar...

P.S.
Nisem profesionalni fotograf.

opeter ::

Pol pa je bolje, da si tiho.

Seveda pa lahko vsak pove svoje mnenje ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

iKst ::

Vsak bi samo še zaračunaval za vsako malenkost, smilijo se mi vaši prijatelji... Kam smo prilezli nekateri zgleda res vidite samo še dnar, dnar, dnar...


Vsak bi imel vse zastonj, smilijo se mi vaši izkoriščani prijatelji... Kamo smo prilezli nekateri res zgleda samo še izkoriščate.

Vidiš, gre v obe smeri. Pa btw, ne vem kje ste dobili idejo, da gre za kolega ali celo dobrega prijatelja. OP ne omenja prijateljev, samo to, da je dobil povprešavenje.

Jerry000 ::

fikus_ je izjavil:

Chuapoiz, si računal sploh kako pogosto moraš slikati, da na poroki narediš 10000 slik, ali si napisal kar na pamet?! Povprečno vsakih 5 s ena slika?!

Najprej je dobro vedeti, koliko slik boš dobil za pregledati, koliko jih boš spravil v filmček/powerpoint iz tega si predvidi koliko časa boš delal in za koliko ceniš svoj čas/hardware/software, pa dobiš ceno!

10.000 je lahko hitro...

Blinder ::

Fotke bo dobil, torej nic fotografiranja. On jih mora nametat v 4 min dolgo predstavitev.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Jerry000 ::

Js mislim da je realen odgovor takšen: če izdeluješ za stranko, in da bo profi, in neki posebni prehodi, bo 300€ dovolj (cca), če pa to delaš sam tko, za spomin in tok da bo, potem pa ene 50€ (cca) ker to zmečeš v movie maker in imaš. Odvisno za kako delo se gre...enako si vprašal kot če bi vprašal za koliko bi računal izdelavo plakata stranki...odvisno

darkz ::

50-100€ je realno :) mi smo dali 500€ za 5min video z pofesionalno obdelavo stem da je on zajemal posnetke ter avdio intervjuje :) šlo se je za en kick-starter
|ryzen 3900x|, |2x8 ddr4 3600|, |x470-f rog|
|970pro 512|, |5700 xt|, |nzxt x52|, |omen 32|

iKst ::

darkz, se da dobiti kontakt snemalca in link do videa?

šernk ::


Vsak bi imel vse zastonj, smilijo se mi vaši izkoriščani prijatelji... Kamo smo prilezli nekateri res zgleda samo še izkoriščate.

Vidiš, gre v obe smeri.


seveda gre v obe smeri. Ti meni kot prijatelj zaračunaš X stvar 300eur, jst tebi čez pol leta zaračunam Y stvar 500eur, pa čeprav ti je ne bi računal drugače nič.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

darkz ::



pa tega :) ta je od MedaFactory.. svaka čast fantom :)


No ti videoti si bili 300-500EUR
|ryzen 3900x|, |2x8 ddr4 3600|, |x470-f rog|
|970pro 512|, |5700 xt|, |nzxt x52|, |omen 32|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darkz ()

Phantomeye ::

šernk je izjavil:


Vsak bi imel vse zastonj, smilijo se mi vaši izkoriščani prijatelji... Kamo smo prilezli nekateri res zgleda samo še izkoriščate.

Vidiš, gre v obe smeri.


seveda gre v obe smeri. Ti meni kot prijatelj zaračunaš X stvar 300eur, jst tebi čez pol leta zaračunam Y stvar 500eur, pa čeprav ti je ne bi računal drugače nič.


Ja, ali ti pa jaz nic ne zaracunam, pa mi naslednjic spet reces, pa spet pa spet. Mislim, zakaj bi nekdo še komu drugemu rekel za nekaj, če ima pa prijatelja, ki vse dela zastonj.

Jaz imam tudi strica, ki me je stalno klicaril, da mu zrihtam računalnik. Pa mu nisem nikoli nič rekel, ker sem upal, da bo sam od sebe povrednostil moje delo.

En dan mi je stisnil v roke 5€. Pa še to zato, ker mu je njegova ženska namigovala.

Zadevo sem sicer potem rešil na grd način, in sicer tako, da sem ga začel ignorirat. In kako je vzstrajal. Od klicanja do zvonjenja, do napeljevanja drugih, da naj mi sporočijo, da me rabi. Potem je pa nehal.

Pa ne mislit, da sem človek, ki bi računal sorodnikom ... AMPAK, ko te imajo enkrat za brezplačno pomoč ... je treba naredit črto, tako ali drugače. Mislim, če te človek kliče, samo ko te rabi ... potem veš, pri čem si.

111111111111 ::

šernk je izjavil:


Vsak bi imel vse zastonj, smilijo se mi vaši izkoriščani prijatelji... Kamo smo prilezli nekateri res zgleda samo še izkoriščate.

Vidiš, gre v obe smeri.


seveda gre v obe smeri. Ti meni kot prijatelj zaračunaš X stvar 300eur, jst tebi čez pol leta zaračunam Y stvar 500eur, pa čeprav ti je ne bi računal drugače nič.


Če bom rabil prijateljeve usluge mu bom plačal. Zaupam mu toliko, da me ne bo nategnil, drugače pa mora od česa živet. Če ne bi računal za svoje delo, bi imel dela čez glavo in ogromno referenc.

Ne vem v čem je problem. Stvari pač stanejo. Dobrodošli v svetu odraslih.

Golaz ::

Seveda mu boš za neko zahtevno ali kakorkoli drugače zamudno delo računal, če bo to od tebe večkrat pričakoval, seveda mu ne moreš ves čas zastonj delati. Če pa te en prijatelj prosi, da mu pomagaš betonirat, rušt postavljat, vodovod zrihtat, računalnik popravit ali kaj podobnega pa upam da ne pričakuješ plačila, drugače si pa res podn od prijatelja (tako kot Phantomeye ko za 10min dela pričakuje ne vem kako plačilo od svojega strica, svašta...). Tako vsaj jaz razumem OPja.

Namesto, da bi mu z veseljem priskočil na pomoč mu izstaviš račun, dejte se zresnit.

Phantomeye ::

Golaz je izjavil:

Seveda mu boš za neko zahtevno ali kakorkoli drugače zamudno delo računal, če bo to od tebe večkrat pričakoval, seveda mu ne moreš ves čas zastonj delati. Če pa te en prijatelj prosi, da mu pomagaš betonirat, rušt postavljat, vodovod zrihtat, računalnik popravit ali kaj podobnega pa upam da ne pričakuješ plačila, drugače si pa res podn od prijatelja (tako kot Phantomeye ko za 10min dela pričakuje ne vem kako plačilo od svojega strica, svašta...). Tako vsaj jaz razumem OPja.

Namesto, da bi mu z veseljem priskočil na pomoč mu izstaviš račun, dejte se zresnit.


Pri njemu sem bil 5x po 3 ure. Pa mi je dal 5EUR. In to je edina stvar, zaradi katere me je kadarkoli poklical. Nikoli povabil na obisk, nikoli na pivo. Samo zastonjsko popravljanje računalnika.

Enkrat, dvakrat je usluga. Vse ostalo je izkoriščanje.

Zgodovina sprememb…

iKst ::

Golaz je izjavil:

Seveda mu boš za neko zahtevno ali kakorkoli drugače zamudno delo računal, če bo to od tebe večkrat pričakoval, seveda mu ne moreš ves čas zastonj delati. Če pa te en prijatelj prosi, da mu pomagaš betonirat, rušt postavljat, vodovod zrihtat, računalnik popravit ali kaj podobnega pa upam da ne pričakuješ plačila, drugače si pa res podn od prijatelja (tako kot Phantomeye ko za 10min dela pričakuje ne vem kako plačilo od svojega strica, svašta...). Tako vsaj jaz razumem OPja.

Namesto, da bi mu z veseljem priskočil na pomoč mu izstaviš račun, dejte se zresnit.


OP je napisal tole. Človeka, ki mu bo naredil video imenuje "stranka". Očitno ne gre za isto stvar kot betoniranje škarpe z najboljšim prijateljem.

Zdravo pred kratkim sem dobil ponudbo za izdelavo kratkega filma za poroko. Film bo narejen samo iz slik z glasbeno podlago (4 min vse skup), slike pa bom dobil od stranke, torej nič fotografiranja z moje strani. pa me zanima koliko bi bilo primerno zaračunat za kaj takega?

Golaz ::

Ja, ampak glede na to, da tu išče nasvete lahko predpostavimo, da je to njegova prva stranka in prve stranke pač niso neki tujci.

Phantomeye ::

Golaz je izjavil:

Ja, ampak glede na to, da tu išče nasvete lahko predpostavimo, da je to njegova prva stranka in prve stranke pač niso neki tujci.


precej slaba predpostavka.

ProGo ::

Pro fotografi tukaj nabijajo ceno, zato da lahko potem pri stranki dobi 1/10 tukaj zmarketingane cene. Kao "poglej si na slo-tech, koliko se računa".

[D]emon ::

If you're good at something, never do it for free.

Mene so sorodniki veselo nehali klicariti, ko sem jim jasno dal vedeti, da ne mislim spilati zastonjske tehnicne podpore in serviserja na terenu. Moj cas pac ni zastonj in ce zaradi bedarije zabijem 3-4 ure, ki bi jih drugace lahko koristneje porabil ... hja, piki. Vsaka stvar nekaj stane. There ain't no such thing as free lunch.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

blink ::

GitaBri je izjavil:

Zdravo pred kratkim sem dobil ponudbo za izdelavo kratkega filma za poroko. Film bo narejen samo iz slik z glasbeno podlago (4 min vse skup), slike pa bom dobil od stranke, torej nič fotografiranja z moje strani. pa me zanima koliko bi bilo primerno zaračunat za kaj takega?


Slideshow z muziko ni vreden nič. Povej jim da lahko poženejo program za slideshow, ki bo naredil isti rezultat in si boš prihranil čas oni pa tisto pivo, ki bi ti ga ponudili za izdelavo.

gddr85 ::

no ja, eno je na veselici zagnat slideshow, drugo je pa nardit en dvd, po možnosti z menijem ipd. pa da ima nek stil, magar custom background grafiko itd., res pa je, da to prodajat po 500€+ je mal pretiravanje imho ;)

111111111111 ::

Golaz je izjavil:

Seveda mu boš za neko zahtevno ali kakorkoli drugače zamudno delo računal, če bo to od tebe večkrat pričakoval, seveda mu ne moreš ves čas zastonj delati. Če pa te en prijatelj prosi, da mu pomagaš betonirat, rušt postavljat, vodovod zrihtat, računalnik popravit ali kaj podobnega pa upam da ne pričakuješ plačila, drugače si pa res podn od prijatelja (tako kot Phantomeye ko za 10min dela pričakuje ne vem kako plačilo od svojega strica, svašta...). Tako vsaj jaz razumem OPja.

Namesto, da bi mu z veseljem priskočil na pomoč mu izstaviš račun, dejte se zresnit.


Saj v tem je problem, da smo se zresnili. Pač nisem več študent, da bi delal za 3,5€ na uro. Kadar sem kolegu naredil uslugo je vedno padlo kosilo itd... Ampak če je usluga, ki je na trgu vredna 1500 -2000€, pa mi povej ali bi naredil zastonj? Od tega imaš 600-700€ samo stroškov.

Pa tudi ne vem v čem je problem računanje sorodnikom? Svojemu stricu rihtam kompe, printerje, skratka svašta. Na uro sva domenjena na roko 10€ in to je to. Pokliče me kadar me hoče jaz pa priletim in mu poštimam, pa sva oba zadovoljna. On pa men poštima avto in mu plačam po 20€ na uro + material. Pa sem 100%, da je vse OK.

galu ::

111111111111 je izjavil:

Pa tudi ne vem v čem je problem računanje sorodnikom? Svojemu stricu rihtam kompe, printerje, skratka svašta. Na uro sva domenjena na roko 10€ in to je to. Pokliče me kadar me hoče jaz pa priletim in mu poštimam, pa sva oba zadovoljna. On pa men poštima avto in mu plačam po 20€ na uro + material. Pa sem 100%, da je vse OK.


FURS bi nedvomno mel kaj za reči tu. :D
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: galu ()

111111111111 ::

gddr85 je izjavil:

no ja, eno je na veselici zagnat slideshow, drugo je pa nardit en dvd, po možnosti z menijem ipd. pa da ima nek stil, magar custom background grafiko itd., res pa je, da to prodajat po 500€+ je mal pretiravanje imho ;)


Pa muzika, pa prehodi, pa produkcija, pa scenarij, pa izbira fotografij, pa licenčen software, pa amortizacija kompa, pa ure na sestankih, pa upoštevanje vseh mogočih kapric stranke, pa digitalizacija slik, pa davki, pa prispevki. Sam res 500€ je res preveč. Dejmo eno nulo stran pa bodimo realni, bo fotograf že crknil, kurba pohlepna.

galu je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Pa tudi ne vem v čem je problem računanje sorodnikom? Svojemu stricu rihtam kompe, printerje, skratka svašta. Na uro sva domenjena na roko 10€ in to je to. Pokliče me kadar me hoče jaz pa priletim in mu poštimam, pa sva oba zadovoljna. On pa men poštima avto in mu plačam po 20€ na uro + material. Pa sem 100%, da je vse OK.


FURS bi nedvomno mel kaj za reči tu. :D


Pomoč sorodniku, če mi pa striček stisne kakšen evro v roko, pa kdo sem jaz da bi rekel ne. :)

Zgodovina sprememb…

blink ::

gddr85 je izjavil:

no ja, eno je na veselici zagnat slideshow, drugo je pa nardit en dvd, po možnosti z menijem ipd. pa da ima nek stil, magar custom background grafiko itd., res pa je, da to prodajat po 500€+ je mal pretiravanje imho ;)


Skratka, ogromno dela za kilav rezultat (DVD na nivoju powerpointa) in kilav budžet (1 pivo).

gddr85 ::

kakšen fotograf, on je svoje že opravil, rabijo samo enga, da importa v ae/pr slike (glede na 4 min bo težko v slajdu vseh 2k fotk), glasbo nekje dobi najbrž, al se bo šel še studio produkcijo? kakšen scenarij, produkcija in sestanki, digitalizacija slik? a bo videospot delal.. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gddr85 ()

Mehmed ::

Slik bo sto tisoc.
Ce jih je stranka slucajno oklestila na sto bomo pa tisockrat pogledali vsako.
Cene pac ne bomo prilagajali dejanskemu delu, ne bit smesen.

Tilen ::

Tale tema mi je všeč. Jaz sem recimo opazil, da zastonj ali za eno pivo delajo ponavadi tisti, ki že tako ali tako nimajo denarja. Še en dokaz, da za takšno stanje obstajajo res dobri razlogi.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Blum ::

Tilen je izjavil:

Tale tema mi je všeč. Jaz sem recimo opazil, da zastonj ali za eno pivo delajo ponavadi tisti, ki že tako ali tako nimajo denarja. Še en dokaz, da za takšno stanje obstajajo res dobri razlogi.

Kje si pa razbral slednje s pivo? :)

Golaz ::

Tilen je izjavil:

Tale tema mi je všeč. Jaz sem recimo opazil, da zastonj ali za eno pivo delajo ponavadi tisti, ki že tako ali tako nimajo denarja. Še en dokaz, da za takšno stanje obstajajo res dobri razlogi.


Torej kaj predlagaš, da začnemo vsi vsakemu kasirat za vsak drek ali kaj? Nekaterim denar pač ni najpomembnejši in radi naredimo komu uslugo in smo lahko ziher, da ko bomo mi rabili pomoč imamo koga na katerega se lahko zanesemo.

Lep primer je zgoraj napisal, on stricu kasira 10€ za servisiranje (računalnika?) stric pa njemu 20€ za avto. Lahko bi pa on stricu zastonj popravil računalnik in ko bi on rabil njegovo pomoč sem 100% da mu stric dela ne bi računal.

Vsakemu svoje.

mtosev ::

Jaz znancem kateri rabijo kaj glede kompov ne računam nič. Kdaj dobim po 5, 10, 20eur al tudi nič.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Tilen ::

Vidiš, ljudje smo različni. Jaz raje delam v stroki za plačilo, da lahko drugemu za neke druge storitve izven moje stroke prav tako pošteno plačam. Ni slabšega občutka, kot nekomu narediti uslugo in potem pričakovati neko protiuslugo. To v bistvu potem sploh ni usluga. Čisti računi, dobri prijatelji.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

111111111111 ::

Problem pri tej pomoči, je da včasih preseže neke okvire, ne gre toliko za denar, kot za poklic, ki ga opravljaš. Če me kolega kliče za nasvet, mu ga dam brezplačno, če delo vključuje moje ure, se pa zmeniva za urno postavko. Zanimivo je da imam 2 zelo dobra kolega, ki jima nič ne računam, popravljam jima telefone in računalnike že leta. Ampak pazi to, ko sta rabila za svojo žlahto, ženo itd... sta mi plačala, brez da bi jaz kaj rekel.

Poglej Golaz, eni pač cenimo svoje delo in ne delamo uslug, jih pa tudi ne pričakujem v zameno. Če si dober, bom prišel k tebi in ti za dobro storitev tudi plačal. Tega je še premalo v sloveniji. Če pa pride kak nadobudnež k meni, ki bi rad sam kaj naredil in išče znanje, takrat mi pa ni škoda časa, ker moje mnenje je da je znanje free.

Back in the days, sem učil programiranje nekaj nadobudnih srednješolcev (javascript, hrml5, css3), pa po pol leta pride eden od njih, 1. letnik srednje šole, pa reče, da je prodal svojo prvo spletno stran za 10 pic. (naredil je spletno stran za picerijo). Sem ga prosil naj mi jo pokaže. Stran je bila urejena, odzivna, skratka top. Vse kar sem mu rekel je bilo: "Stran ki si jo naredil je na trgu vredna 800-1000€ ti pa si jo prodal za 80€, ne delaj za hrano ampak za denar." Čez pol leta, pazite SREDNJEŠOLEC, je prodal spletno stran za 1200€. V enem letu je kupil nek apple laptop za 2500€ (nisem rekel da je perfekten, vsak ima napake :)). Ampak srednješolec. Potem pa dobiš študenta z diplomo in jambra da ni služb, kako je ekonomija v kurcu in da noben noče plačat.

djabi ::

Golaz je izjavil:

Tilen je izjavil:

Tale tema mi je všeč. Jaz sem recimo opazil, da zastonj ali za eno pivo delajo ponavadi tisti, ki že tako ali tako nimajo denarja. Še en dokaz, da za takšno stanje obstajajo res dobri razlogi.


Torej kaj predlagaš, da začnemo vsi vsakemu kasirat za vsak drek ali kaj? Nekaterim denar pač ni najpomembnejši in radi naredimo komu uslugo in smo lahko ziher, da ko bomo mi rabili pomoč imamo koga na katerega se lahko zanesemo.


V preteklosti, ko še denar ni bil (v celoti) sveta vladar, ljudje tudi takrat niso delali popolnoma brezplačno. Ampak so si medsebojno pomagali. Recimo ti si šel kosit travo na sosedov travnik, on je k tebi prišel pomagat npr. pokriti streho.

Skratka, neke vrste izmenjava "storitev" ...
Veste česa se države najbolj bojijo? Da bi začeli ljudje masovno menjavati blago in ostalo. Namreč to je dejansko nemogoče obdavčit (pride FURS in ti odnese tri opeke, ali pet jajc? :)). In s tem bi lahko tudi naredili veliki udarec celotni monetarni politiki.

Golaz je izjavil:

Lep primer je zgoraj napisal, on stricu kasira 10€ za servisiranje (računalnika?) stric pa njemu 20€ za avto. Lahko bi pa on stricu zastonj popravil računalnik in ko bi on rabil njegovo pomoč sem 100% da mu stric dela ne bi računal.

Vsakemu svoje.


Tudi v Frank Herbertovem Dune (planet puščava) je lep citat: "The spies must flow". Tudi cel sistem, ki ga živimo, marsikateri poznavalec pravi, da je temelj sistema, da denar mora krožit.

Naj prilepim sem eno šalo:

EKONOMISTA

Dva ekonomista se sprehajata po cesti, naenkrat eden od njiju opazi na cesti kup dreka:
- A mi daš 10 jurjev, če požrem ta drek?
- Seveda - reče drugi. Prvi ekonomist zatlači drek v usta in ga le s težavo pogoltne. Drugi ekonomist mu ves besen plača 10 jurjev in razmišlja, kako bi dobil denar nazaj.
Čez nekaj časa drugi ekonomist zagleda drek na cesti:
- Ej, ti, a mi daš zdaj ti 10 jurjev, če požrem ta drek?
Prvi pomisli, kako težko je šel po grlu pa pravi:
- Daj, da vidim!
Tudi drugi ekonomist si da drek v usta in ga pogoltne, nakar mu prvi plača 10 jurjev.
Tipa se sprehajata naprej, drug ekonomist pa na glas razmišlja:
- Ej, kaj sva sploh naredila? Najprej si ti požrl drek, pa jaz sem dal tebi 10 jurjev, nato sem jaz požrl drek, pa si mi ti vrnil mojih 10 jurjev!
Naot pa drugi ekonomist odvrne:
- To je res, a naredila sva 20 jurjev prometa. Pomembno je samo, da se denar obrača!
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inšpekcija

Oddelek: Loža
234464 (3371) Mare2
»

Poročne slike

Oddelek: Loža
252657 (1882) TheBlueOne
»

Spletna stran

Oddelek: Loža
365712 (4770) SeMiNeSanja
»

Plačaj-kolikor-hočeš tudi v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9924648 (21148) opeter

Več podobnih tem