» »

PC za Linux (TV, filmi, ...) + eventuelno kake igre

PC za Linux (TV, filmi, ...) + eventuelno kake igre

iskra ::

V kratkem se mi bo dovolj napolnil bančni račun, da si bom po 6 letih končno nabavil nov PC. V zadnjem letu sem postal pristaš Linuxa in Wine-a za poganjanje Windows programov/iger (slednje malo manj uspešno zaradi stare škatle). Proračun znaša nekje 300€;, kaj bom zajel v to, bo pa napisano spodaj.

Odločil sem se za mATX ploščo, ker imam (spet) v planu izdelavo ohišja po lasnith željah (obljubim pa, da se bom tokrat bolj potrudil). Obvezno želim imeti miljon ... Ajde recimo 4 GB RAM. Za štirijederni procesor mislim da trenutno ni še potrebno metati denarja v zrak, zato sem se odločil za 2 jedernega. Sedaj pa sledijo vprašanja glede kako dobro sem izbral in kompatibilnosti z Linuxom.

Med ploščami mi najbolj diši Asus M3A78-EM (AMD780G čipovje) za ~70€, ker ima vgrajeno grafiko (planiram kasnejši upgrade na PCIe) in HDMI priključek (ker bo sistem čez čas romal v kako dnevno sobo).

Procesor bi vzel Athlon64 X2 5200+ (Energy Efficient 2x2700MHz 2x512kB AM2 Box), ~60€;. AM2+ so še malo predragi.

RAM bo 2x2GB Kit MDT DDR2 800MHz (CL5 AMD Edition), ki ga dobim za ~45€ in se bojda odlično odreže.

Napajalnik bo ostal moj dobri, 3 leta star 400W Zalman, glede pekača pa se bom še odločil, če ga rabim zamenjati ali ne. Disk bo kak WD Raid Edition (24/7 delovanje) velikosti 160 ali 250GB (med 50 in 60€). Več ne rabim.

Sedaj pa težka vprašanja: ta plošča podpira Crossfire s PCIe grafiko (do 100€ nekje, kasneje). Je to izvedljivo oz. ali bo v bližnji prihodnosti zadeva podprta v Linuxu? Za Okna je potrjeno, da zadeva deluje. Je HDMI samodejno zaznan, ali se je treba še s tem igrati?

4 GB RAM in omenjeni procesor - je to dovolj za poganjanje Oken znotraj Linuxa brez da si pogrizem vse nohte med čakanjem, da se kaj naloži? Bi lahko poganjal kake igre (recimo CoD4) znotraj Linuxa na 1680x1050 resoluciji (seveda s PCIe grafiko)?

Linux, ki bo tekel na tem sistemu bo Ubuntu, morda Mythbuntu. V omenjen sistem nameravam podtakniti še kak TV-Tuner - katerega priporočate, da bo tekel brez nekih komplikacij, kompajlanja driverjev, blacklistanja modulov itd.? Zelo rad bi prikloopil še Ati Remote Wonder, ki se mi valja doma na mizi, ampak se mi ne da po vsaki posodobitvi kernela vse na novo nalagati - priporočate kak enostaven daljinec (miška zaželena), ki deluje "out-of-the-box"?

Morda mi bo kapnilo še kako vprašanje na pamet, tako da ne se ustrašit.

Kako bi si vi sestavili takšen sistem? Sem na kaj pozabil?
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.
  • spremenil: iskra ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Supercomputer (cluster)

Oddelek: Pomoč in nasveti
284786 (3461) johnnyyy
»

HTPC sestava in programska oprema (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Zvok in slika
41760689 (22755) umexteacher
»

Nov računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
442368 (1492) opeter
»

kateri racunalnik kupiti ? (gaming pc)

Oddelek: Kaj kupiti
313359 (2353) luka66_6
»

Budget host sistem za virtualne sisteme (VMware) - komentar prosim