» »

Budget host sistem za virtualne sisteme (VMware) - komentar prosim

Budget host sistem za virtualne sisteme (VMware) - komentar prosim

Buggy ::

Pozdravljeni,
Zaradi potreb po vec klientih se dodatno kupuje sistem, ki bi zadovoljiv te potrebe in zadovoljivo hostal cca 10 sistemov.
Odlocam se med dvemi platformami (INTEL/AMD):

Intlov 955/957 cipset : recimo(GigaByte 8I955X PRO 955chipset + PENTIUM D 940, 3,200 GHz 2MB×2) ~ 100ksit
Nforce 570 cipcet: recimo (MSI MS K9N PLATINUM Nvidia nForce 570 AM2 + AMD X2 4000+ (2MB L2) AM) - 110ksit

Diske bi dodal: 1x sitem (WD raptor 74) + working depo - 2x Seagate 250Gb, IDE, Barracuda 7200, 16Mb (RAID 0) , backup guest image-ov bi bil na drugi lokaciji. ~ 80Ksit

Dodal bi se 4x RAM DDR2 2GB PC667 Kingston ~ 260ksit (bi dejansko prepoznal celih 8GB - sedaj pri 4GB jih locira samo 3,6GB)

napajalnik: ENERMAX Liberty EL500AWT (mislim da bi bil dosti mocan, ce ne 620W verzijo?) - 25ksit

------
Grafika kaj poceni, recimo Geforce 7300GS ~15ksit
Ohisje prostorno ventilatorji (bo v klimatizirani sobi) , recimo : Chieftec CH-03B-B-A-OP

naj povem da bo potrebno masino kupiti SEDAJ torej v roku dveh tednov, naknadne nadgradnje v smislu menjave proca ne bodo mozne, prav tako pa ne bo mozen (kaksen velik) overclocking. Masina dejansko namenjena izkljucno serviranju virtualnih guest sistemov.
Prosim za vase komentarje (tudi glede platforme in zakaj) ter korekcije. Cena naj bi se vrtela okoli 550ksit

Hvala

Buggy ::

...res nihce ne more pomagati pri odlocitvi?

Daedalus ::

Hja, ne verjamem, da se je kdo tule resno ubadal s postavljanjem takih zadev. Edino, kar ti lahko rečem, je da pošlji kak mail na Kiberpipo. Oni imajo en server namenjen za poganjanje virtualnih sistemov, sicer lavfa na njem Xen, sam lahko ti kdo vsaj iz prve roke pove, kaka je konfiguracija mašine, kolko uporabnikov sočasno, kako se obnese, ipd...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

CCfly ::

Manjka le podatek, kakšna opravila se bodo izvajala v teh virtualnih mašinah. Gre za kakšna I/O, CPU, pomnilniško zahtevna opravila ?

Izbira platforme:
Oba procesorja imata podporo za virtualizacijo. Osebno bi izbral AMD-ja.

Diski:
Morda bi bilo bolje postaviti RAID 0+1 ?
4x Seagate 250GB.
Preveri če SATA kontroler na matični plošči podpira odklop in priklop diskov med delovanjem (hotplugging). Seveda je še vedno pametno obdržati drugo backup lokacijo.

Pomnilnik:
Mislim da nekaj najnovejših AM2 matičnih plošč že podpira 8GB pomnilnika, vendar ti lahko takoj povem da boš imel probleme s kompatibilnostjo RAM modulov. Dobro stestiraj mašino, preden začneš postavljati virtualne stroje, ker se z nekaterimi RAM moduli zadeva zna tudi razsuti (čeprav RAM prepozna).

Napajalnik je ustrezen.

Kaj bi se še dalo narediti:
- dober RAID kontroler, vendar se cene teh začnejo pri 100 kSIT,
- Tyanova (AMD) ali SuperMicro (Intel) matična plošča namenjena strežnikom (vendar potrebuješ Opteron ali Xeon procesorja ter ECC pomnilnik, ki so precej dražji).
Ti dve možnosti bi znali hitro preseči zastavljeni propračun.

PS: Nič overclockinga.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Buggy ::

Lepa hvala vsem...virtualni klienti bodo namenjeni razlicni aplikacijam. Ravno v temu je hec, da sem pri ze obstojecemu sistemu kjer so bili stirje klienti, vsi na istem disku, tekle so pa intenzivne disk operacije, disk je bil zelo ozko grlo kar se odzivnosti tice.
Drugace pa pri server-client operacija ni bilo posebnih problemov.
CCFly...lahko morda malce podkrepis svojo odlocitev zakaj bi vzel raje AMD platformo? Morda imas kaksne informacije o kaksnih navezah maticna plosca - RAM, kjer ni problema z kompatibilnostjo 4x2GB modul?
Disk pa bi raje locil v smislu sistemsko ter SWAP particijo na hirem Raptorju (morda tudi kaksna SQL baza), dva diska v RAID0 pa bi bila resnicno samo za virtualne sisteme ter potencialno, depo za rezervne image.

CCfly ::

CCFly...lahko morda malce podkrepis svojo odlocitev zakaj bi vzel raje AMD platformo?
Hja kako naj podkrepim izbiro sistema. Performančno sta platformi primerljivi, medtem ko ima AMD64 nekoliko bolje izvedeno podporo za virtualizacijo in pri manjši obremenitvi zmanjša frekvenco procesorja. Vzemi tisto, kar bo v kompletu z RAM moduli dobro delalo.

Morda imas kaksne informacije o kaksnih navezah maticna plosca - RAM, kjer ni problema z kompatibilnostjo 4x2GB modul?
Kakor vidim večina AM2 matičnih plošč uradno podpira 8GB RAM-a, svetovati pa ne morem. Morda bo kdo drug lahko pomagal.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Buggy ::

Lepa hvala CCfly. Sedaj bom videl kaksni predracuni bodo prisli in kako bo z dobavo, potem bomo pa videli. Drugace pa imamo ze sedaj dva sistema, ki jih poganja X2, bi pa morda ravno zaradi tega sprobal se Intel.

mainman ::

Imam dokaj podobno samo še na stari platformi. Doma imam za potrebe testiranja x2 3800 z 3 giga rama in nekaj čez 700 giga JBOD diskovja. Procesor sicer še nima podpore za virtualizacijo, AM2 procesorji jo že imajo. gor laufam vmware server, ki teče na ubuntu-ju in deluje brez problemov že dober mesec.

Malo nazaj sem bral, da vmware podpira samo intelovo VT in ne tudi AMD-jeve. Sicer je AMD-jeva virtualizacija zmogljivejša ampak če ni podprta ti to nič ne pomaga.

Glede strojne opreme bi ti predlagal, da nabaviš že stestiran strežnik(IBM, DELL, ...), je manj problemov in sivih las, celo če bo to produkcijska mašina. Je pa stvar dražja.

Nisi napisal kateri produkt boš uporabljal. Bo to free vmware server, ki je trenutno še v RC1 stadiju ali bo to workstation, gsx ali esx. To je pomemben podatek ker ESX ne podpira ATA in SATA diskovja ampak samo SCSI. SATA podpira samo preko posebnih kontrolerjev, ki predstavljajo diskovje kot SCSI.

JBOD ali raid 0 diskovje je pri produkcijski mašini norost.
Za diskovje ti predlagam raid 0+1 ali pa vsaj raid 1 in pa en dober krmilnik. Če imaš denar pa raid 5 ali celo 6. Je pa to odvisno kaj boš gor laufal.

Če ti je problem disk io ti predlagam, da investiraš v Raptorje ali pa celo v SCSI diskovje seveda v primernem raidu.

Nisi tudi napisal kaj bo teklo na virtualnih strojih. Bodo to podatkovni strežniki, file strežniki ali samo navadne delovne postaje. Podatkovnih in file strežnikov ni pametno postavljati v virtualno okolje, če so le ti močno obremenjeni.

Buggy ::

mainman: Glede strojne opreme bi ti predlagal, da nabaviš že stestiran strežnik(IBM, DELL, ...), je manj problemov in sivih las, celo če bo to produkcijska mašina. Je pa stvar dražja.
Zal, je ze cena 550Ksit malo over-the-budget, tako da si predtestiranih vendor serverjev ni mozno privosciti. Sivi lasi pa so tudi del posla.

Nisi napisal kateri produkt boš uporabljal. Bo to free vmware server, ki je trenutno še v RC1 stadiju ali bo to workstation, gsx ali esx. To je pomemben podatek ker ESX ne podpira ATA in SATA diskovja ampak samo SCSI. SATA podpira samo preko posebnih kontrolerjev, ki predstavljajo diskovje kot SCSI.

Do sedaj se je zaradi licencnih razlogov uporabljal MS Virtual Server R2 in nekaj malega Virtual PC (GUI testing). VMware server pa je sel, kot si ze sam omenil na free - bi pa rad tudi to poizkusil ter kasneje, ce se bo izkazal kot primeren presedlal nanj. Posteno povedano, se kaj dosti nisem se ukvarjal z njim sem pa slisal nekaj prednosti pred VSr2, predvsem mi je pa vsec da bom lahko reusal obstojece VS image.

Nisi tudi napisal kaj bo teklo na virtualnih strojih. Bodo to podatkovni strežniki, file strežniki ali samo navadne delovne postaje. Podatkovnih in file strežnikov ni pametno postavljati v virtualno okolje, če so le ti močno obremenjeni.

He, he...ne sistemi, ki bodo tekli v virtualizaciji so izkljucno namenjeni testnem okolju. Sestavljanje razno-raznih kombinacij (tudi virtualni 2node-failover cluster). Vsi kriticni podatki so tako ali tako backup-irani na drugi lokaciji. Povedano drugace , kupujem cca 10 desktopov, ki bodo zelo zelo konfigurabilni in vedno pripravljeni na reciklazo :)

Calligula ::

Buggy, poslji mi zahtevo za predracun z zeljeno konfiguracijo se na studi@email.si

Se zna kaj zabavnega zgoditi. 0:)

Buggy ::

Ok, stvari so se zavlekle in se dobro da so se, kajti v tem casu so se karte kar posteno premesale.

Torej, novonastala situacija je taka. Razmislal sem da bi bilo morda bolje namesto ene 8Gb masine, dve po 4Gb RAM-a, zdaj ko so cene nizje:

Takoj zdaj bi vzel en AMD AM2 sistem z recimo x2 4200+ ali pa 4600+ ...cene so dosti nizke sedaj
- Plosca mora podpirati do 8Gb RAM-a ( RECIMO)- katero priporocate (morda kaksna z integrirano grafiko)
- za zacetek bi vzel 2x2Gb RAM-a - katerega priporocate v navezi z plosco (ce bi bila potreba se ga kasneje se dokupi)

rabim pa se eno razumno (beri relativno poceni) resitev z diski, kjer bi dobil na hitrosti pri multiusage-u (pa ne SCSI)

cez mesec ali vec pa bi verjetno padla se konfiguracija na novem core2duo E6400 procesorju - prav tako z 4Gb RAm-a

Vsakrsen nasvet bi bil vec kot dobrodosel, saj bi AMD sistem narocil danes (se ga potrebuje), kasneje ne bo mozno ker bom za 14 dni odsoten.

krho ::

@Buggy: Kaj boš za en sistem gonil gor? Upam, da se zavedaš, da 32bit sistem ni sposoben naslovit več kot 4G,
pri Win XP 32bit, boš lahko izkoristil max, 3G rama (s posebinim stikalom ob zagonu).
FreeBSD, linux, win2k3 ali Win XP 64bit.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Buggy ::

Hvala za opozorilo krho. Bo pa kar Win 2003 Server R2 Enterprise x64 Edition, kar tece ze sedaj na podobnem sistemu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri strojni RAID kontroler? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
748955 (5436) levaky
»

Sistem za virtualizacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
687496 (5068) Blisk
»

VMware ?

Oddelek: Operacijski sistemi
327932 (7442) BlueRunner
»

mocan sistem za virtualizacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
604707 (3484) misek
»

Izšel brezplačni VMware ESXi Hypervisor

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
257398 (4555) BlueRunner

Več podobnih tem