» »

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja

srci ::

Prozdravljeni!
S fantom si nameravava narediti stanovanje v izmeri 140 m2 in naju zanima, če je možno speljati ogrevanje celotnega stanovanja s kaminom? In sicer tako, da bi radiatorje greli s toploto, ki jo daje kamin, ki ga kurimo na drva.
Ali še poznate kakšen boljši cenejši način ogrevanja za 140 m2?

Prosim za vaše odgovore.

koyotee ::

Za ogrevat 140m2 rabis pomoje kr kakih 30kW močan kamin, ampak za take potrebe je ponavad centralna kr prava izbira. Pa splaca se tut dobro izolirat, če še ni.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

BigWhale ::

Verjetno je najcenejsi nacin ogrevanja z mestnim plinom. Tak nacin kurjave porabi tudi malo prostora. Hm, toplotna crpalka je verjetno se cenejsa samo skupaj z investicijo pa vprasanje.

Ce imata moznost se priklopit na mestni plin je to verjetno najboljsa resitev.

WiLd_WiNd ::

če hočeš bolj detajlne nasvete (in tudi bolj korsitne) dej nas založi z več informacijami....

Kaj maš sploh dostopno/kako dobro je izoliran celoten flat/ kakšno so možnosti dogradnje izolacije....

Včasih se splača kupit boljši ogrevalni sistem, včasih se splača cenejšega, včasih se splača izolacija (npr tervol...).

Skratka, to je cela znanost =)

Tody ::

Če pogledaš drva niti niso tako poceni kurjava, ker jih letno pokuriš kar dosti, zdaj spet odvisno od tega, a je stanovanje na tleh al v kakem nadstropju, kaj imata nad sabo in kaj pod sabo. Načeloma morata imeti nekje bojler, kjer se bo grela voda za radajtorje, plinske peči imajo to že vgrajeno. Za kamin pa nevem kako to gre. Če pa misliš da bo en kamin ogreval vseh 140 kvadratov pa ne ni mogoče.

ToniT ::

Ogrevanje celotnega stanovanja s kaminom je možno, vendar predlagam, da imata kamin kot dodatno ogrevanje. Zjutraj ni fajn hoditi po drva in kuriti kamin. Dolgoročno najcenejša varianta za ogrevanje je toplotna črpalka, za katero pa mora biti izpolnjenih kar nekaj pogojev - glavni je dobra izolacija. Od drugih načinov ogrevanja pa je najcenejši zemeljski plin, kot je rekel BigWhale.
Drva tudi niso poceni (če nimaš svojega gozda).

Soon ::

Toplotno črpalka - je dražja invensticija - cca 5 let se povrne.
Plin - potrebuješ projekt, števec od plinarne, priklop - preko cisterne ali mestnega plinovoda, dimnikarsko soglasje - merijo emesije, zračnost itd. Izvedba je cenejša od toplotne črpalke, dražje od olja. Na izbiro imaš veliko vrst plinskih peči - naravni, prisilni vlek, kondenzacijske s pretočnim grelcem tople sanitarne vode oz. z bojlerjem.....Odvisno od objekta, projekta, želja in $$$$$
Ogrevanje na olje - cenejša izvedba od plina in ne potrebuješ projekta.
Ogrevanje na drva + premog - najcenejše ( drva+premog)
Kamin - odsvetujem - preveč izgub, ker je kamin odprt
Cene energentov si poglej na netu.
Miran

levaky ::

Mi stanovanje (cca 80m^2) ogrevamo na elektriko. Imamo 6kW peč za centralno in toplotno črpalko voda-zrak za ogrevanje sanitarne vode.

Prvotno smo mislili ogrevati na mestni plin, vendar bi izgradnja plinovoda do hiše + števci + peč prišlo cca 4500€, električna peč pa nas je z priklopom vred prišla 400€. Velika je pa toliko kot plinska. Pri nas se zaenkrat splača ogrevati na elektriko, ne vem pa kako je z večjimi stanovanji. Lansko leto smo od decembra do aprila porabili za 1000€ elektrike v celotnem stanovanju(ne samo ogrevanje). Stanovanje je bilo še v izgradnji (surovi zidovi, po tleh še ni bilo estriha, samo plata, zgoraj enako, marca so bile stene in dno že obdelani, vendar smo veliko zračili prostore zaradi sušenja estriha in barve, tako da smo praktično metali energijo čez okno). Sedaj je stanovanje končano in se bo poraba elektrike verjetno precej zmanjšala, saj je volumen prostorov, ki jih ogrevamo precej manjši (estriha je 10cm, strop smo spustili 30cm in izolirali, pohištvo,...). Me prav zanima letošnja poraba.

lp, Matej

WiLd_WiNd ::

ali pa ogrevanje na klimo s konverterjem =)....

seveda je pol malo heca/ zajebancije ker ne pride toplota v vse prostore ipd, ampak meni klima lepo segreje/shladi večino stanovanja (50m2)....

mal je noro to imet kot edino sredstvo, je na pa najbrž kul dopolnilo =)
The best way to predict future is to create it =)

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

Upam, da ne nameravate vlagati v ogrevanje na elektriko. Tale podražitev, ki se je zgodila, je namreč samo začetek.

Cene investicije in časa za njeno povračilo v primeru toplotnih črpalk ali klim ne poznam, samo računajte na dražjo ceno elektrike. Po evropski direktivi se mora pri nas vzpostaviti prosti trg, to pa pomeni dvig cen na nivo cen v sosednjih državah, za skoraj 50%!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Vikking ::

Kar se tiče kamina, bi moral greti čim večji del stene, ki bi se morala dobro ragreti, ter s tem akumulira zadosti toplote. Kar se tiče samih drv, predlagam lesne brikete. 1 tona cca. 100-130€, najcenejša varjanta. Vendar kar se tiče odprtega kamina lahko prehitro zgori, pri lesnih briketih je pomembno da je sam dovod zraka čim manjši, kajti sicer zadeva prehitro pogori.

Mogoče boljša opcija kot kamin bi predlag krušno peč.

Kar se tiče toplotnih črpalk, je invsticija zelo draga, če je stanovanje staro in posledično stara okna, vrata slaba izolacija, potem je potrebno zadevo porihtat. Če je stanovanje dobro izloriano potem toplotno črpalko vsaj zemlja-voda, še boljše voda-voda (izvrtina).
Pri ogrevanju prostorov in vode z vodno črpalko, naj bo obvezno talno grevanje. Nekako računica je sledeča. Če se porabi za ogrevanje vode in prostorv letno za 2.500€ (rečmo nekje do 3000l kurilnega olja) potem nanese nekje letni strošek elektrike 700€. Rečmo da se nekje povrne po 6-7 letih investija pri teh zneskih.
Je pa potrebno vzeti v zakup, da zadnja leta zime niso mrzle, kar pomeni pri sistemu zemlja-voda zemlja ne zamrzne globok, ter ni potrebno rednega dogrevanja vode z grelci pozimi.
Pri ogrevanju vode je pa problem legionele, saj voda razen poleti ne doseže čez 30 stopinj celzija ponavadi nekje zato jo je potrebno mislim da 1x mesečno pregreti z dodatnim grelcem.)
Pri sistemu zemlja-voda se zakopljejo cevi 1,1m globoko v dolžini nekje 500m.Če govorimo o hiši kjer je letna poraba nekje do 3000l kurilnega olja letno.

Rešitev je mnogo

levaky ::

A. Smith: Res je, elektrika se precej draži, zato pa smo se odločiti za centralni sistem z električno pečjo, saj imamo tako možnost preiti na cenejši energent, ako se pokaže potreba.

lp, Matej

srci ::

Urejava stanovanje, katero je prej bilo poslovni prostor oz. trgovina z mešanim blagom in prapadajoča skladišča. Osnovni prostori so veliki (45m2 + 75m2 + 25m2). Najina lokacija je na vasi. Imamo gozda cca 2.5ha, tako da ogrevanje izključno na drva+premog po potrebi. Imamo že za obstoječi stanovanjski del centralno, ki je povezana z poslovnimi prostori. Ampak ker se odločava da greva vse na svoje, potrebujeva tudi svoje gretje. Pripravo tople vode, črpava skozi poletje s kolektorji na južni strani, v zimi pa preko drugega toplotnega faktorja. Ker je problem pri postavitvi za centalno peč, namreč ni dejanskega prostora za kurilnico (ni kleti ali drugega prostora) se odločava za kamin, kateri je skoraj v središču prostora. Ker kot pišem, gre za spremembo iz poslovnega prosora v stanovanjskega so tudi stene manjših debelin cca 30 do 45cm, odvisno od starosti zidu. Zato bi bilo potrebno izvesti popolno izolacijo stanovanja min 10cm stiropor + zaključni sloj. Šele na podlagi tega bi vgradila kamin cca 12kw. Ker je stena kjer se vgradi stara (stari glineni zidaki) bi verjetno ta stena dobro akumulirala toploto in jo razporejala po stanovanju.

Naju najbolj zanima ali je možno dobiti kamin, kateri ima zalogovnik vode do 200 ali 300l ter obenem možnost, da kamin uporabimo za gretje radiatorjev (ker so že vgrajeni) oz. centralno?

Lp, M&S

scala ::

Z samogradnjo je možno napraviti kamin z dvojno steno za pretok ogrevalne vode. Svetujem pa, da je vezano zaporedno na centralno peč z oljnim gorilcem, ki se vključi kadar v kaminu ni ognja. Možna pa je tudi izvedba kamina, kjer z cevjo usmerjamo topel zrak v prostore -lahko tudi pospešimo z ventilatorji. Ta izvedba je primerna za prostore, ki so blizu skupaj.
Najprej PC, potem pa miza...

krneki0001 ::

Kamin lahko ogreva kompletno stanovanje in to vseh 140 kvadratov. V kamin vgradiš centralno. U bistvu v stene kamina razpelješ bakrene cevi, ki jih zasuješ s kremenčevim peskom. V njih lepo kroži voda, ki jo kamin segreva, spodaj pod kamin pa namestiš vodno pumpo, ki bo to vodo porivala naokoli v sobe, ki pa imajo radiatorje.
Mi imamo še tako naštimano, da imamo pretočni (la kako se reče) bojler, skozi katerega pelje tuljava in je povezan s cevmi iz kamina. Ko greje kamin imamo še vodo v bojlerju toplo, brez uporabe elektrike.

Zgodovina sprememb…

bosstjan_ ::

Pozdravljeni!
Kupil sem starejšo hišo na vasi(cca.120m/2),ki je enoetažna in trenutno nima nobenega ogrevanja..torej ni v njej nobenih radiatorjev,je le peč na drva v kuhinji.Tudi izolacija ni glih OK!

Sedaj bi rad v njo vgradil ogrevanje,katero bi me stalo čim manj (tudi kot montaža).
Razmišljam o ogrevanju na drva,saj imam nekaj svojega gozda.
Zanima pa me,katera vgradnja ogrevanja me stane manj in je hitrejša(kamin ali centralna).Je treba za oboje vgradit radiatorje in speljat cevi??
Ali je pa mogoče še kateri način cenejši??

LP, Piki

urosh ::

Sam sem na začetku poletja kupil starejšo hišo, ki prav tako ni imela nobenega gretja. Po nekaj tuhtanja (mestnega plina ni - cisterna je draga ful), sem se odločil in kupil dva kamina. Razporedite prostorov je taka, da je samo dnevna soba malo odmaknjena, ostali prostori pa so povezani. Tako da sem v baumaxu kupil oni najcenejši kamin (180EUR - maš ga tudi v zadnjem letaku) 6kW in s tistim po potrebi grejem dnevno sobo - zelo redko, ker je nekak ne uporabljamo preveč (tv v spalnici ;) ). Za ostale prostore pa sem v kuhinjo dal en malo večji kamin 9kW, kupljen za 350EUR na madžarskem. Tega velikega kurimo dnevno in so vsi prostori primerno ogreti. Kurjenje na drva je dokaj poceni (sploh če imaš svoja), drugače pa dobiš 1m3 za okrog 50-60EUR, kar pa tudi ni pretirano. Dodatno imam še 1,5 tone lesnih briketov in skupaj okrog 6m3 drv. To bi moralo za to zimo biti več kot dovolj. Zakurimo, ko pridemo domov - 16-17 uri. Zadnjič ga naložim ob 22. uri in mi lepo segreje, pa zjutraj še je (ja, ni še pretirano mrzlo zunaj) 21-22 noter. Za hladnejše dneve imam tudi inverter klimo, ki bo zalaufala ob 5.40 in se izklopila ob 6.00 (še je poceni elektrika) - da mi malo segreje zjutraj. Nisem se spravil delat centralne iz preprostega razloga, ker imam namen delat drugo hišo. Za to leto, dve, bo pa pač ta kompromis.
Obstaja tudi možnost dražjega kamina (je bil tudi v istem letaku se mi zdi) za nekje 99XEUR (to sem takrat iskal, pa niso meli za neko tako ceno...), ki pa ima možnost priklopa na centralno. Se pravi v enih prostorih ti kuri kamin, v druge pa samo postaviš radiatorje. Problem pri drvah je vedno v tem, da je zjutraj potem mrzlo - odvisno kako "haklih" si :) Meni ni problem tistih 10 min, da se oblečem in umijem, potem pa tako grem v službo. Možnosti je vedno več - odvisno kaj hočeš in koliko si pripravljen dati. In tu potem narediš nek kompromis.

lp

zlobcek ::

Ogrevanje s kaminom je kar razširjena praksa, več ali manj po vikendih. Za gretje vode potrebuješ kamin z vodnim zalogovnikom, kar itak najbrž že veš.

Problem izgub pri kaminih je več ali manj samo zaradi dimnika. Toplota itak seva v prostor, ki je tako ali tako ogrevan, le poleti zna biti malo problem.

Drugače v Slo obstajajo podjetja, ki imajo v maloserijski proizvodni program kompaktne regulacije v malih ohišjih (podometno cca. 40x40x20cm) ravno za ogrevanje tople vode in prostorov s takimi kamini, v omarici je tudi električni grelec (2kW mensezdi) za dogrevanje in varovanje proti zmrzali. Vse skupaj lahko povežeš kasneje tudi na solarni sistem (recimo poleti za sanitarno vodo) - tudi zelo pogosta praksa in če mene kdo vpraša čista zmaga. Pa še okoli varovanja ti lahko svetujejo, ki je ubistvu kar velik problem.

recimo:
Slo: www.isp.si
Italija: Extraflame oz. Nordica

Moraš pa recimo vedet, da je v teh časih peč na plin možno vgradit v dnevno sobo oz. v kuhinjo namesto ene od omar. Ne rabiš nobenega prostora.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

genius11 ::

Pri nas prodajamo drva od 50 evrov dalje za meter, lepa samo bukova, razžagana z dostavo pa 70 evrov.
tok o cenah.

Pyr0Beast ::

Kamin je treba redno čistiti. Štart zna zelo zadimiti stanovanje. Po prostorih se nabira pepel, okolica hiše pa ima zaradi katrana v dimu slabši zrak.

Poleg tega ima odprt kamin blazno nizek izkoristek in vleče hladen zrak v stanovanje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zlobcek ::

No ja itak, prenašanje drv sem in tja, pepel, hladni zagon - čar kamina :D

Ne predstavljam si dnevne z belim usnjem in belim podom pa kamin not kot edino sredstvo za ogrevanje:)

Si pa recimo keramiko in talno ogrevanje :P

HAM ::

Premisli z ogrevanjem na kamin. Res je lepo in fancy samo pomisli tudi na to,
da bosta morala vsa ta drva znositi v stanovanje in potem tudi pepel ven.

Keyser Soze ::

A krušne peči zadeva nima?

To je boljše kot kamin, ker ima ponavadi večjo kapaciteto, plus lahko vgradiš not tudi centralno (ogrevanje prostorov in vode). Plus dostop je ponavadi narejen iz kakšnega manjšega, ločenega prostora (kurilnica) - kar omgoča lažje čiščenje in možnost večje zaloge "goriva" v samem prostoru.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

bosmla ::

se jaz se pridruzim
Imava moznost predelat podstresje (in kopalnica + predprostor v pritlicju) cca 110m2.
Razen kopalnice in kuhinje je vse na lesenem podu. Izolacija bo narejena na novo (predlogi?).
Za ogrevanje sma razmisljala toplotna crpalka (podtalnica je zraven hise cc3m globoko)+ kamin-pec v dnevnem-centralnem prostoru (tako ali tako bi bilo vse bolj ali manj odprto).
Koliksna je kaj potrebna investicija v TC oz kaj predlagate.

Pyr0Beast ::

Ves 'čar' kamina je iluzija da se boš s punco tam crkljal pred njim :)

V resnici bo pa tako da boš zmrzoval ker boš prelen da bi naložil drva ali pa jih prinesel iz drvarnice, pepela pa bo toliko da se bo čez sipal :)

Surely, kurjenje je fun, samo se naveličaš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zlobcek ::

Ena od varjant je recimo tudi etažna kuhinjska peč - podobna tistim, ki so jih imeli včasih pri kmetih za kuhat. Tam not je lahko vgrajeno vse za ogrevanje z ekspanzijo vred.

Moderne izvedenke teh prodaja
www.windhager.com

Problem vsega tega je, da imaš na koncu kuhinjo, kot so jih imeli včasih - ne ravno za jesti iz tal, čeprav meni osebno je to uredu, s solarnim pa se mi zdi čisti win.

S plinsko pečjo (pretočno) se na primer tudi rešiš bojlerja, ki ga moraš imeti pri vseh sistemih na drva. Plinska peč se tudi ne rabi segreti na določeno temperaturo, da ti ogreva naprej (porabi iz tega naslova nekoliko manj goriva). Oz se, vendar je vse dovolj ogreto v parih sekundah. Peči na drva recimo začnejo toploto za ogrevanje oddajati, ko ima voda v kaminu ali peči tam 40 stop.

Tč so za isti denar vse podobne. Dobre so tam 8k naprej (voda/voda, zemlja/voda). Voda/voda je ql, ker imaš vedno konstantno visoki COP. Sprejemljiva pri nas bi bila recimo še zemlja voda, vendar potrebuješ površino okoli hiše oz. denar za vrtine. Pri zrak-vodi se pa ponavadi tako ali tako doda še podpora ogrevanju z nekim drugim virom, ker delajo v mrazu bolj slabo. So pa najcenejše.

poglej si jih recimo na www.viessmann.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

zlobcek ::

Drugače pa za primerjavo toplotnih črpalk in tako naprej nič drugega kot tole:

http://www.waermepumpe.de/fachpartner/j...

bosmla ::

Cak malo 8.000,00 EUR za toplotno crpalko voda-voda (podtalnica zraven hise na 3m globine), ki porabi tudi nekaj el. toka za ogrevanje cca 110m2 + sanitarno vodo???
To je ce nabavim el. radiatorje + bojler pa mi se ostane za kaksnih 7-9 let za elektiko.
ja pa tisti kalkulator v nemscini mi ne gre je kaj podobnega v ang.?

zlobcek ::

Prevedi z google translate...

Investicija v TČ je praktično tradicionalno pain in the ass :D. Edini večji problem ubistvu.

bosmla ::

Prevedi z google translate...

seveda ze prej takoj proba - zal ne reagira...

TESKAn ::

Pyr0Beast je izjavil:

Ves 'čar' kamina je iluzija da se boš s punco tam crkljal pred njim :)

V resnici bo pa tako da boš zmrzoval ker boš prelen da bi naložil drva ali pa jih prinesel iz drvarnice, pepela pa bo toliko da se bo čez sipal :)

Surely, kurjenje je fun, samo se naveličaš.


No ja. Midva s punco se rada crkljava pred kaminom, nalaganje drv je omejeno na par polen vsako uro, greje tolk, da ne rabiš bunde (no ja, tudi veliko drugega ne...), pepela se pa vsak dan nabere za recimo eno šalco. No je pa res, da kamin ni bil ravno najcenejše iz Bauhausa.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bosmla ::

@TESKAn daj prosim nekaj podatkov in izkusenj... o kaminu seveda.

TESKAn ::

Naredila ga je ena firma iz Domžal, ima pa spredaj šipo čez kurišče, ca. 60, 70 cm diagonale. Zrak za gorenje je dovajan od zunaj skozi cev in rešetko na dnu kurišča, noter je še loputa za regulacijo pretoka zraka. Ker je spredaj šipa, ni panike z zakajanjem hiše (prižgeš in zapreš, da začne lepo goret, potem pa nalagaš gor). Kamin je narejen tako, da se segreje cela sprednja stran (nekaj več kot 2m višine) in potem celotna ta površina segreva prostor. Kamin BP sam ogreva celoten prostor (ca. 50 m2).

Izkušnje. Hja, je lepo ležat pred kaminom, pa gledat plamene:). Je nekaj dela z drvmi, ampak tudi če enkrat na uro gor vržeš eno poleno, po moje ni taka panika. Enkrat na dan še obnoviš zalogo za kurit in sprazniš pepel, pa šipo je fajn očistit vsake toliko - dobiš namensko čistilo.

Smo pa imeli včasih v stanovanju "šparget" na drva. Mogoče poglej še to varianto, smo ravno tako ogrevali ca. 50 m2 površine, pa še kuhat se je dalo gor in kaj spečt v pečici. Pa še čaj ti drži ves čas topel pozimi:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ivanuscha ::

Približno koliko litrom kurilnega olja ustreza 10m^3 drv?

Pyr0Beast ::

1pm drv je 2400kWh.
1m3 olja je 10.000kWh
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

c3p0 ::

Sam ravno adaptiram hišo in kurilnico, pa gruntam da bi vzel kombinacijo drva + peleti. Ima kdo kaj podobnega?

WVterm (slo firma) ima nekaj teh peči v ponudbi, pa še subvencijo, mislim da 25%, se da dobit od države...

grex46 ::

Pred nekaj dnevi smo priklopili kaminsko peč s centralnim ogrevanjem, v stanovanje cca 150 m2. Predhodno je bilo ogrevanje s plinsko pečjo. Kaminska peč je priklopljena v obstoječ sistem centralne kurjave z zalogovnikom sanitarne vode. Peč dobro ogreje veliko dnevno sobo, topli zrak pa gre preko odprtega stopnišča tudi naprej po stanovanju. Je pa v sobah potrebno še kombinirati s plinom.
Malo dražja izvedba bi bila zidan kamin s kaminskim vložkom na centralno ogrevanje-vložki so različnih moči, imajo svoj zalogovnik vode, priklopijo pa se na obstoječ sistem centralne kurjave (ali seveda nov). Zidan kamin pa omogoča tudi razvod toplega zraka (ki se nabere okoli vložka) v druge prostore (tudi v nadstropje).
V igri je bila tudi izvedba kamina na pelete (omogoča popolno avtomatiko delovanja-zalogovnik pelet zadošča za cel dan delovanja, enkrat na teden pa očistiš kurišče-izredno malo pepela ostaja), vendar je na koncu ugodna cena kaminske peči prevladala.
Ker smo že imeli sistem na plin, je bila to najbolj ekonomična izvedba. Razmišljamo pa tudi o sončnih kolektorjih (za sanitarno vodo čez poletje, ko ne kurimo peči). Peč so nam zmontirali mojstri podjetja Euroline, kamini. (www.euroline-mede.com)

xgeorgex ::

Pozdravljeni,

si bom malo sposodil temo... Ker sem v dilemi se obračam na forum po nasvet…
Hiša ima tri etaže (3x120m2)… V pritličju so ogrevani 4je prostori z radiatorji, prvo nadstropje je celotno ogrevano z radiatorji, v mansardi pa bo talno gretje… Trenutno uporabljam za ogrevanje staro Feroterm peč (mislim da je 25kW), imam tudi peč na olje ki jo ne uporabljam… Kurim na drva, tudi poleti za sanitarno vodo… Drva kupujem... Radiatorje segrevam z vodo max 60°… Tudi v mrazu(-15°) je v stanovanju 22°… Lokacija je Zasavje, na 700m nadmorske… Porabim cca 25m3 drv letno… Naj povem da je hiša brez izolacije… Okna, vrata so nova (Uw = do 0,75 W/m²K)... Mansarda je po stropu izolirana na poševnini z 20cm in ravnini z 30cm Ursa izolacije…

Želja je malo več udobja(kurjenje 1x na dan, poleti brez skrbi za toplo vodo…) in zmanjšanje porabe… Kaj mi priporočate da naredim z kurilnico? Toplotna črpalka za ogrevanje? Zalogovnik(količina), toplotno črpalko za sanitarno vodo na obstoječ sistem? Menjava peči(katero?)? Budget je okoli 10 tisoč €…

Že vnaprej hvala za nasvete…

Invictus ::

Mislim, da bi bilo pametno najprej narediti izračun za 30 let, če se ti mogoče ne splača najprej izolirati hiše.

Drugače je kurilno olje najbolj udoben način. Nastaviš termostat in pika.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fikus_ ::

Za učinkovito kurjenje z drvmi je obvezen zalogovnik za toplo vodo. Ta ti potem omogoča nalaganje drv v peč 2 ali 3 krat, pa imaš cel dan ali celo več dni toplo, pa še sanitarna voda je vezana na to. Peč moraš pa imeti malo večjo.
Za ogrevanje poleti so sončni kolektorji, ki ogrevajo zalogovnik in preko tega sanitarno vodo.

Najelegantnejša varianta je toplotna črpalka zrak voda, katera ti potem ogreva sanitarno vodo in ogreva stanovanje. Je pa malo problematično, ker je Max temp da toplotno nekje min temp za radiatorje. Če imaš dobro izolirano, nebi smel imeti problemov s tem. V bojlerju je dodatno električni grelec za ekstremne primere. Cena okrog 10 k€+

Potem imaš še opcijo pelete. Ugodje primerljivo s kurilnim oljem. Lahko nastanejo problemi pri kurjenju slabih peletov (made in Bosna). Peč ugasne, se ne prižge in podobno. Cena v okviru budžeta.

letmein ::

Če misliš ostati na drvih - vzemi uplinjevalno peč(vsaj 30kW z večjim nalagalnim prostorom) + 2000l zalogovnik in sanitarni bojler z toplotno črpalko za poleti, da ni treba kurit za toplo vodo. Če ne boš kupoval kakega KWB,Frolinga prideš komot z 10k čez + od Eko Sklada dobiš 20% investicije oz. max 2k€ nazaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 474 75 76 77 )

Oddelek: Loža
3849547347 (47) feryz
»

Talno ogrevanje - da ali ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8538756 (11827) urosh
»

Strošek drv (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18330708 (25892) stara mama
»

Okvirna poraba v kw

Oddelek: Loža
3413279 (12159) energetik
»

Je bolj vroča žerjavica ali ogenj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7818562 (16191) urosh

Več podobnih tem