» »

Naseljivi planeti & sateliti v nasem soncnem sistemu

Naseljivi planeti & sateliti v nasem soncnem sistemu

Alec999 ::

Danes sm mal premisljeval o naseljivosti nasaga osoncja in po krajsem razmisleku ugotovil, da poleg Mars-a in Lune skoraj ni vec drugega planeta ali satelita v nasem osoncju, ki bi imel kokr tok "normalne" pogoje za naselitev kolonistov.

Tko, da po mojem mnenju imamo zelo majhne moznosti za razsiritev clovesta v nasem osoncju :( Vec srece v drugih osoncjih :D

lp,
Alec999

McWolf ::

Si pa dolg porabu da si to ugotovu
Go tell it on the mountains!

slycer ::

Jah šit ane, bomo pa pač morali še malo druge sončne sisteme raziskati, vendar ob današnji tehnologiji raketnih motorjev to še dolgo časa ne bo mogoče. Bo pač treba počakati, da dokončno razvijejo ionske in jedrske pogone.

Alec999 ::

Ubistvu mi je bla Venera vedno usec k je podobne velikosti k Zemlja pa se par stvar mi je blo usec .. tko da nikol nism vidu slabih :\ pa Jupitrove lune so se mi tud zdele zanimive .. sam bl k sm se poglobu v njih bl je moje navdusenje nad zivlenjem na njih kopnelo :)

Zdej vidm kok pomembne so raziskave kako prodreti dlec dalec v vesolje.

Marjan ::

Venera je na prvi pogled res malo podobna Zemlji. Samo, da je njena atmosfera hudo gostejša in presega temperaturo 450°C. Tko, da znjo ni nič.

Edini planet, ki bi bil kolikor toliko dober za življenje, in je tudi najbolj podoben Zemlji je Mars. Pri njemu je pa problem, da skoraj nima atmosfere. Mi bi jo moral umetno naredit, kar se seveda da. Še sploh z nanoroboti.

Uprašanje pa je koliko je sploh smiselno it na druge planete. Zaenkrat jaz te potrebe ne vidim, edino v znanstvene namene.

Trenutno je na videz zelo pomembno, da koloniziramo čimveč planetov v našem osončju. Vendar bo folk čez 10-15 let verjetno uvidel da to sploh ne bo več potrebno. Samo gospodarno, racionalno bomo morali tole našo Zemljico merkat.

para! ::

Kaj pa adaptacija? Namreč, če se lastnosti nekega planeta razlikujejo od Zemljinih, potem se lahko človek prilagodi kajne? Seveda ne takoj v enem koraku, ampak če se prilagajanje začne na Zemlji in se potem (čez mnogo let) preseli na tisti planet, lahko preživi. Po mojem je teoretično možno. Po mojem, morda se motim.
Death before dishonor!

OldSkul ::

Treba bo počakat na leta ko bodo v rakete vgrajeval Vodikove reaktorje, takrat pa bomo mogoče lahko šli v druga osončja.
Drgač pa fisijske reaktorje pa bi lahko že zdaj vgradil v sonde, a ne načrtujejo nekaj takega v bljižnji prihodnosti?
Ionski so pa tud že v uporabi sam ni to ni kaj velik napredek!

Elemen_T ::

Ja, dream on.

Do naslednjega (1) osončja je taka ogromna razdalja, da je človek v takem elementarnem stanju pri taki hitrosti, ki je potrebna za potovanje - nebi dosegel.

Nas pri hitrosti 1.000.000Km/s dobesedno raznese.
Neodvisno od tehnologije.

OmegaBlue ::

zanimivo.
samo element zakaj nas raznese? a ni bolj logično da bi nas zmečkalo? Kaj pa če izumimo tehnologijo ki človeško telo razgradi na atome(al pa molekule) in poj te transportira z visoko hitrostjo nekam drugam in jih tam spet združi seveda brez poškodb ali deformaciji?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

burekar ::

Elemen_T:
Guess again. Še hitrej se da potovat. Samo najprej je treba prit izven osončja.
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

slycer ::

OmegaBlue: Teleportiranje ne pride v poštev. Prvič zato, ker se lahko celotna struktora podre, če se atomi ne sestavijo tako nazaj, kot je bilo prvotno in drugič zato, ker še vedno ne vemo, kaj sploh je to življenje. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi teleport človeka popolnoma pravilno sestavil nazaj, nakar bi se le-ta mrtev zgrudil. Moje razmišljanje :). Mislim, da smo trenutno še preveč primitivni, da bi se lahko spravili kolonizirati druge planete, čeprav smo thnološko dovolj napredni, da ustanovimo kolonije na Luni, vendar zaenkrat ni te potrebe, saj na Luni zaenkrat ni nič takega, kar nebi v večjih količinah obstajalo tudi na Zemlji. Kar pa se Marsa in njegovega koloniziranja tiče, sem enkrat gledal po televiziji, da bi lahko ustvarili umetno atmosfero, vendar pa bi ta proces trajal 100.000 let ali pa še več. Skratka preveč.

slycer ::

BTW Element, kdo je rekel, da lahko potujemo 1000000 Km/s. Kolikor jaz vem, je teoretično najvišja hitrost, ki se jo sploh da doseči hitrost svetlobe - 300.000 Km/s.

Elemen_T ::

burekar: Ja to imaš mogoče prav.
Ampak najprej treba prit iz osončja in sicer s posadko.
Zdej bodo baje neki miši izstreljeval v vesolje :D, bomo pol vidl kaj bo.

..::OmegaBlue::..:
Oprosti, narobe sem izrazil.

Slycer:Sej sem rekel da se ne moreš (300.000 ali milion. to je v tem primeru skoraj enako - ko bomo po vesolju drveli z v 300.000Km/s bomo lahko tudi z 10.000.000Km/s)
Teorije pa tukaj ni.
Teorijo ki jo poznamo mi, je itak ena sama kvazi-teorija.
Jest podpiram izključno kvazi-alternativne-znanstvenike.
Einstein je le eden izmed premnogih (za primer), ki ga recimo da ne odobravam v celoti, ali samo deloma.

Teorija, da ne moremo potovat z več kot svetlobno hitrostjo (oziroma do svetl. hitrosti) je pa mislim da več kot dokazana - biologija in matematika držita v vsakem primeru. Fizike je bore malo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Elemen_T ()

OmegaBlue ::

O.K. pol teleport odpade?Kaj pa alternativa!Recimo kdo je pa že dokazal da obstaja samo "naša" oblika "prostora".Kja če bi ustvarili napravo , ki bi odprla nakakšen "portal" , ki mi nas popeljal kot črvja luknja(worm hole) v sekundi na drugi konec galaksije ala "Stargate" teorija.Ali nas prenese v nek drugi prostor ali obliko obstoja, ki nima takšnih omejitev fizikalnih zakonov?

There is no limit's
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Elemen_T ::

Tak prehod je pomoje en larifari.

Lahko smo prepričani da obstajajo bitja v drugem elementarnem stanju...
Le kdo je rekel da so vsegalaktična živa bitja sestavljena izključno iz ogljika. To je otročja teorija.
Mi smo verjetno edini, ki poznamo perioden sistem s takimi elementi.

Mislim da gre takole:
Mi ne vidimo drugih, drugi ne vidijo nas.

Da, bi šli pa mi v to el. stanje pa je zopet precej nemogoče in misel na to je absurdna, kajti najprej bi to strukturo moral spoznat. Kje je šele to.

burekar ::

V naši galaksiji naj bi bila bitja bolj ali manj podobno sestavljena kot mi.
Drugače, kar se tiče ovire svetlobne hitrosti. Smo še daleč od nje, ampak da se iti hitreje od svetlobe, samo pogon bi moral biti iz kakšnih posebnih delcev(ne atomov). Se že dela na teh stvareh.
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

Elemen_T ::

burekar: Sej spoštujem individum-znanstvenike.

Ampak trditev, da so živa bitja iz naše galaksije več ali manj podobnega el.stanja je pa totalen absurd.
Vse kar smo našli od tega, so bili fosilni črvi na Marsu.
Ne-naše strukture pa žal itak ne moremo najti.
Zatorej gre ta trditev na nešteto koščkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Elemen_T ()

Thomas ::

Osvajanje planetov je že postalo nemoderno, preden je sploh postalo mogoče. Nikoli ne bo mostu za konjske vprege čez Atlantik in nikoli ne bo poležavanja na plažah Marsovega oceana.

Singularnost se zna zgoditi prej, preden bo prva umetna sonda pristala na Europi, Jupitrovem satelitu pokritim z ledom in 100 km globokimi oceani.

Najprej smo mislili, da bomo ljudje naseljevali Galaksijo. Kot v Zvezdnih stezah ali vojnah. Zdaj vidimo, da niti Sončnega sistema ne bomo.

Naši uploadi (mi) si bodo pa seveda podredili vse.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

slycer ::

Burekar: dokazano je, da se hitreje od svetlobe ne da potovati
OmegaBlue: ne boš verjel, ampak matematiki so bojda na povsem matematičen način dokazali (ne sprašuj me kako), da obstajata dva vesolja. In to drugo vesolje nam je skoraj na dosegu roke, vendar pa je nemogoče priti vanj, kot je nemogoče priti bitjem v drugem vesolju v naše. Mogoče z wormholom? Ah ja, science fiction. Resničnost bo nekoč bolj fantastična, kot si jo lahko danes predstavljamo v svojih glavah.
Thomas: seveda, da se bomo širili tudi na druge planete, vendar pa vsaj zaenkrat ni potrebe za kaj takega.

Thomas ::

slycer!

Zakaj bi se ubadal s terraformingom Marsa, da bi po nevemkoliko sto letih tam prostora kot ga je v Afriki, če lahko poberem kamenček s tal, in iz njega naredim (virtualni) svet velik kot Zemlja, milijarde milijard let trajen in lepši od vsakega doslej zamišljenega raja?

Zakaj?

Raje bom pobral še vse kamenčke na Marsu in povsod drugod, in iz njih nareddil prav take svetove.


8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Elemen_T ::

lol

element ::

Kolkr sm jest na jasnem je znanstvenikom že uspel prebit svetlobno hitrost, ko so pognali laser čez posebno zmes, ki se je trenutno ne spomnim. Prav tako jim je uspelo svetlobo ustavit in jo čez nekaj časa spet pognat,... Tko da to ni več sci-fi. Samo tole spravt v nekaj koristnega, je pa druga... :)

krucymucy ::

prehodi prek portalov - časovnih ??? 8-O ja pa res da!
teleport - (da bi te razstavli na atome je potrebno te segret na 10 000˙C) 8-O, tko da bi od tebe ostal kupček atomov, ki tvorijo saje! :D

Tko, da bo treba kar tja it ... počasi (ne s svetlobno - ker se to ne da in ni možno) in sproti gojit solato pa prašiče pa met enih 20 pičk s sabo da bi prapraprapraprapraprapra... vnuki prišli tja ... no kar neki ... skratka ljudeka še dolgo ne bo tam - če sploh kdaj!

Alec999 ::

lahko noc oziroma dobro jutro usem

lihkar sm prebiru cnn.com in najdu en zanimiv link, ki vas utegne zanimati nanasa pa se prav na ta pogovor :)
(iskanju naseljivih planetov v drugih osoncjih ... govori pa o prihodnjih nacrtih NASE)

Click here.

lp,
Alec999

Zheegec ::

Vesolje je bojda 9-dimenzoalno. V 3. dimenziji je najbljizja razdalja med dvema točkama premica. V 4. pa ?? To je teorija o wormhole, ki jo lahko vidiš v filmih. Realno bi se to dalo izvesti, bojda so ze bili takšni poizkusi.

Thomas ::

Citat iz Alecovega linka:

Intelligent, technically advanced life takes about 5 billion years to evolve, and so may be very, very rare even in a universe with trillions of planets, the experts say.

Redkost življenja v Vesolju je v zadnjem letu postala mainstream. Pred letom sem zbudil tukajle - pa tudi drugje - skoraj revolt, ko sem trdil, da "alienov sploh ni".

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

schurda ::

Še kakšen jupitrov satelit je primeren. Recimo Io ali Evropa. Tam je celo tekoča voda (posredni dokazi).

Sicer pa bi imeli velike težave z atmosfero. Nikjer žal ni taka kot pri nas.

Berite Spiko, ali Sky & telescope, tam je precej robe.

Marjan ::

Io je res prava lepotica. Ne bi se branu jo gledat iz 10.000 km oddaljene vesoljske ladje.

Ampak lepa je zato ker na njej skoz bruhajo žvepleni vulkani :D
Hehe, res. In zato se njena površina skoz spreminja. Raznorazne rdeče, rumene, modre barve. Lepa za popizdit.

Eto:


Jest sem zalublen vanjo že 10 let :8)

Alec999 ::

schurda >> Io se meni ne zdi primeren, zaradi volkanskih izbruhov .. si neznam predstavlat astronavta v skafandru k laufa pred izbruhom :D

Evropa pa naj bi bila cela prekrita z ledom ... se zna zgodit zlo crn scenary :\ pol k zacnemo mnozicno crpat vodo izpod ledu al pa ce bomo prevec ga sral s segrevanjem lohka se stopimo tist led .. in gre cela kolonija k vragu :\ (to je sam en blesav primer zakaj mi ni usec)

problem satelitov kot so Luna, Io, Evropa je tudi v tem ker nimajo atmosfere in tako nas ne zascitijo pred manjsimi meteorji.


Tomas >> Moznost, da nekje obstaja inteligento zivlenje poleg nasega nesmemo, kar tako izkluciti dokler se o tem ne prepricamo. Drgac nas lahko preseneti :)

Problem tvoje trditve "alienov sploh ni" je tudi bil, ker nisi napisal (inteligentnih alienov sploh ni) zame je to velika razlika ... nevem zakaj usi iscete inteligentne aliene :\
say alieni so vsa bitja, ki se niso razvila na nasi domaci zemljici. Tko, da s trditvijo, da alienov NI .. zajames tudi NEinteligentna zivlenja.

lp,
Alec999



slycer ::

Thomas: OK, priznam, nisem ravno doktor fizike, ampak razmišljanje z zdravo kmečko pametjo mi da nekako vedeti, da iz kamenčka ne moreš ravno narediti planeta. Ampak OK, predpostavimo, da ga lahko. In tudi, če lahko z razno nanotehnologijo spreminjamo kamenčke v bujne planete, lahko pričakujemo, da bo ta proces preccej dolgotrajen.
Sicer pa OK, tele prihodnosti z nanotehnologijo, da bomo lahko v kratkem spreminjali svetove kar iz naslanjača v meni pusti kar malce mešane občutke. Pomisli, pred časom so tudi mislili, da bomo v novem tisočletju za malico osvajali planete, se šli galaktične vojne z vesoljci, hrane nebi več poznali, saj bi žrli samo še tablete in podobno sranje. Pa vidiš kje smo danes: živimo tako kot nekoč, na vrtu gojimo solato, vesolje pa (večinoma) spremljamo po TV-ju. Saj ne rečem, nanotehnologija je zares obetavna stvar, vendar pa sem mnenja, da se bo razbohotila, ko nas že dolgo časa ne bo več med živimi. Moje razmišljanje :) .

Aggressor ::

Thomas ni mislil stvarjenja planeta. No, če vzamemo za izhodišče človekovo percepcijo, potem da, ampak... :D

Moram pa celotni taki ideologiji, torej stvarjenju virtualnih svetov kot elementu zadovoljitve, nasprotovati. Zakaj, pa menda že veste.

Thomas ::

En gram snovi da 1014 Joulov energije.

En Joul energije da 1019 bit write/eraseov.

En gram snovi nam torej omogoči 1033 (ireversible) bitnih zapisov.

Kar znese 1019 sekund človeške sentience. To je 300 milijard let virtualnega življenja.

Samo jest sem reku milijarde milijard na gram.

Seveda - uporabiti moramo reverzibilni (CA) computing - pa gre tudi to. Več se pa iz grama snovi že ne da dobiti.

Toda tudi to je nekaj - mar ne.

Aggressor sicer te virtualnosti ne mara, toda precej bolj realna je lahko od tele, ki jo imamo sedaj. Ki je pa tudi neustrezna tistemu, kar se v resnici dogaja. Naprimer barve, ki jih vidimo. To je qualia, ki nima realnega opravičila. "Realno gledano", je svet črno bel.

Je tako, Aggressor?

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Eschelon ::

Kar se tiče življenja v našem (in ne tistem protokolarnem (c)) vesolju je tako, da rabiš za enega človeka okoli manj ko 50 kvadratnih metrov rastlinc, da povsem zadostijo njegovim potrebam po hrani in kisiku. Poleg tega rabiš še nekaj površine za sončne celice, da dela aparatura - voila. V bistvu ni potreben noben planet - Luna je povsem zadosti. (pa še ta ni nujna, samo Sonce rabiš).

Bemti Thomas, tvoji memi pa protokol so pa res dominantni v tvoji psihi. A si sploh še sposoben preliti eno črko v eter, ne da bi jo opazoval skozi prizmo protokola al pa teorije memov?
(retorično vprašanje...itak.:D)
Goreči pridigar - ni kaj.

Thomas ::

Odie

Seveda, vse poti vodijo v transhumanistično prihodnost.

Razen alternative, ki je GOO ali extinction.

(Da bo ostalo bolj ali manj tako kot je - je pa res oslarija mislit.)

Slejkoprej se bo nekdo uploadal. Od takrat naprej bo biološko bivanje marginalizirano. Hočeš, nočeš.

Micheal Anissimov in moja malenkost iščeva po celem netu en soliden argument proti singularitanizmu, pa ga še nisva našla.

Ga imaš mogoče ti, Odie?



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

burekar ::

slycer
Burekar: dokazano je, da se hitreje od svetlobe ne da potovati


Bilo je dokazano, da človek ne more potovati z vlakom hitreje od 38km/h.
Še Einstein je bil zmotljiv. Rekel je, da je najbolj neumna stvar, ki jo je kdaj proučeval bila obstoj sile, nasprotne gravitaciji. Danes lahko vsak, ki gleda Discovery Channel, vidi, da se je zmotil.
Če imaš kaj pregleda nad novejšo fiziko, se ti niti približno ne zdi to nemogoče.:)

Thomas:
Naprimer barve, ki jih vidimo. To je qualia, ki nima realnega opravičila. "Realno gledano", je svet črno bel.


Motiš se. Še kako realno opravičilo imajo. Nosi črna oblačila par dni zapored, potem pa si daj gor npr. svetlomodro majico. Po 5-ih minutah se počutiš veliko bolje. Zakaj? Sem ti že razlagal in tudi težil z empiričnim dokazom(Kirlianova kamera), ampak se nisi pustil prepričat.

Santa ::

Thomas, o singularitanizmu. Ali je možno, da človek ustvari nekaj inteligentejšega od sebe? Se mu to lahko le posreči in potem ne razume kaj je naredil? Kako si to predstavljaš?
V to, da se bo nekdo upladal, pa močno verjamem. Vprašanje pasovne širine sicer, ampak je za pričakovat. Me sicer ni strah, ker tega še ne bo tako kmalu. Bi me pa bilo strah, če bi bil priča temu.
V blaginjo človeštva ne verjamem. Mogoče ima religija v svoji nevednosti le kakšen koncept pravilen.

slycer ::

Burekar: trenutno je obveljala ta teorija, za katero pa niti slučajno ni nujno, da je pravilna. Poglej si današnje razlaganje o velikem poku, ki naj bi za naše pojme pomenil nastanek vesolja. Danes je ta teorija splošno priznana, a spet ni nujno, da je pravilna. Kdo ve, kaj se bodo spomnili takrat, ko bomo mi že dolgo časa gnili pod zemljo. Ampak če se že gremo vse to, lahko ugotovimo, da tudi ni nujno, da je fizika kot jo poznamo danes zakon, ki mu ne gre oporekati. Lahko se zgodi, da so tuid nekatere fizikalne trditve popolnoma napačne. A ne, kako je vse skupaj lahko zanimivo :).
Sicer pa je itak najboljši dokaz poizkus: če bomo hoteli dokazati, da se da potovati tudi hitreje od svetlobne hitrosti, bomo pač korali preseči to hitrost. Evo, simpl kot pasulj.

.:joco:. ::

Pazite, Einstein ni rekel da nič ne more potovati s svetlobno hitrostjo, ampak je rekel, da nobena masa ne more potovati z neskončno hitrostjo.

Ker pa vsi vemo, da se masa lahko pretvori v energijo in obratno, pa ni treba bit genij, da ugotoviš, da bo doseganje te hitrosti nam nekoč dosegljivo!
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

DavidJ ::

> Kolkr sm jest na jasnem je znanstvenikom že uspel prebit svetlobno hitrost, ko so pognali laser čez posebno zmes, ki se je trenutno ne spomnim.

Nocem bit provokativen, nic od tega, samo a je mogoce kje kaksna stran, ki bi to bolj natancno opisovala. Samo vprasam, ker mene prof. fizike ni preprical o nezmoznosti doseganja svetlobne hitrosti.

Prosim. :)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Eschelon ::

Ničesar ne moreš pogoljufati v fiziki.

Is Faster Than Light Travel or Communication Possible?

(mislim, da je eksperiment, na katerega si mislil temeljil na EPR paradoksu - poišči link v tekstu.)

(Zelo priporočam branje vseh dokumentov, ki so na Usenet Physics FAQ)

(BTW...so pa svetlobo ustavili :D )

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eschelon ()

OmegaBlue ::

Ste že slišali za "tahione"(nevem točno kak se napiše) - delci ki potujejo hitreje od svetlobe! To sem prebral na eni strani pred kratkim. Kaj pa to Tomas:\
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Elemen_T ::

Omega: Tahioni so med ostalili stvarmi tudi hudi potenciali ...
Samo za kaj?

Eden od odgovorov je neke vrte perpetuum mobile ...
če bi te delce dali v v vakum bi bilo posredno to to.

Majo pa pa maso pod nulo.

Elemen_T ::

hornet: Ja mislim da čez plazmo.
Samo neveš v kakšen okolju je bilo to stvarjeno.

Če bi znali tukaj na zemlji narediti vakum bi bilo možno prav vse.
Do vakuma pa nas loči samo ena stopnička.
Škoda da je to neskončno visoka stopnica >:D

Alec999 ::

NASA je koncno izbrala 2 dizajna teleskopov, sedaj se more se dokoncno odlociti. Teleskop bo namenjen odkrivanju planetov podobnih Zemlji in pa odkrivanju zivlenja na drugih planetih. Vec o tem si lahko preberete tu.

lp,
Alec999


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje po vesolju...

Oddelek: Znanost in tehnologija
465493 (1815) 111111111111
»

Kje neki je Voyager 1? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
22076437 (66854) jest10
»

Šendžov 9 docking uspel

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
299036 (7574) Twix
»

Potovanje do zvezd kmalu resničnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10710472 (8058) MrStein

Več podobnih tem