» »

Prenosnik + xp

Prenosnik + xp

tattoo ::

Pozdravljeni, imam sledeč problem:
Kupil sem prenosnik Fujitsu Siemens Amilo xa 2528 na katerem je posneta Vista. Želel sem naložiti XP-je vendar v inštalaciji (prenosu inštalaciskih datotek) je začelo piskati v območju dvd-roma in se vsa zade ustavila ter zaštekala. To sem ponovil tudi z drugim cd-jem xp-jev in se je zgodba ponovila. Danes sem poskusil presnet cd windows xp-jev preko nerota na drugi cd in pri kopiranju (ustvarjanju slike) je stvar zaštekala, zečala piskati in sem moral prenosnik resertirati. Slišam sem za neke vrste zaščito Viste pred tem, da posnameš Xp-je. Ampak, da ti niti ne pusti presnet cd-ja xp-jev pa je zelo čudno, mar ne? Skratka, če ima kdo izkušnje kako posneti windows xp-je oz kako zaobiti to zaščito (če to sploh je zaščita) bi prosil za nasvet. Driverjov uradnih za ta prenosnik ni, sem pa na uradni strani na forumu najdo vse driverje samo opisa ne na to zaščito. Hvala, lp.

c00L3r ::

Branje z DVD enote deluje normalno? Probaj zapisat kak CD/DVD, ki niso windowsi. Piskanje ponavadi ne pomeni nič dobrega. Ugibam, da gre za mehansko okvaro enote. Vista nima te zaščite, ki jo ti omenjaš. Sem imel na prenosniku že XP-e, potem Visto, spet XP-e in zdaj Visto. Gre zadeve poinštalirat preko, le sledit je treba navodilom med inštalacijo in izbrat katera particija naj se formatira pred namestitvijo novega OS.

Vse ostale stvari delajo normalno, sem poskušal zapeči dvd/cd-je in je potekalo vse normalno, prav tako sem normalno inštaliral slovensko Visto (prej sem mel nemško). Samo pri windows xp-ji imam ta problem. Lahko bi zaščito imel sam prenosnik?

PolentoZer ::

težko verjamem...kaj pa je razlog za izbiro xp-jev. jaz sem že precej dolgo na visti in nimam ravno kakšne želje da bi se vrnil na xp-je. sicer pa je to tvoja stvar.

solatko ::

Nimaš gonilnikov za xp-je. Če imaš prednaložen računalnik, je v samem računalniku AV program in, če imaš disk okužen, ti ga ne bo instaliral. Dobi original disk xp-jev in bi moralo it.
Tadej89 - slišal je, da je vista zanič, da xp-ji delajo bolje, morda pa bo šel še celo na linux. Njegova izbira, ko bo nekaj krat doživel BSOD, bo rade volje šel nazaj na visto.

Nisem rekel da je Vista zanič in tudi Xp-ji niso popolni. Na Linuxe bi že zdavnjaš odšel pa se nimam časa izobraževati. Sem pač eden tistih uporabnikov, ki se mu Vista ne dopade in so mu XP-ji s SP2 čisto dovolj - je to tako težko razumeti?:). A za gonilnike nujno rabim orginal cd Xp-jev ali še obstaja kakšna druga pot?

V večini XP-jev iz travnika imaš nekaj trojancev in cel kup spy-a, nekatri prenosniki imajo prednaložen AV (po navadi nortona), ki ti čuva predvsem bios in zagonske faile, zato ti travniški CD instalira samo v primeru popolnega formatiranja diska, potem pa nujno rabiš gonilnike, saj ti ne bo delal zvok, grafična, čipset.. potem boš imel probleme, če na proizvajalčevi strani ni gonilnikov. Drugače pa visto lahko urediš, da ti dela enako kot XP-ji, samo bolj stabilno.

5er--> ::

"je v samem računalniku AV program"
Ko enkrat bootaš s cd-ja ni zagnanega nobenega anti-karkoli že.

"zato ti travniški CD instalira samo v primeru popolnega formatiranja diska"
Se gremo stavit, da lahko originalno particijo razdelim na več particij in na eno od praznih namestim karkoli drugega?

"AV (po navadi nortona), ki ti čuva predvsem bios"
Kako bo pa AV čuval BIOS, če je ta nad njim?

"A za gonilnike nujno rabim orginal cd Xp-jev ali še obstaja kakšna druga pot?"
Saj na "orginal cd Xp-jev" ponavadi ni vseh gonilnikov.

Priporočam ti najnovejši TinyXP. (google it)
(Pa obvezno preveri, če se hash iso-ta ujema s tistim objavljenim na strani.)

Sem prej mislil da govoriš o nekakšnih gonilnikih na plati, ki dopuščajo namestitev xp-jev...my bad=). Gonilnikov res ni na uradni strani, sem pa na forumu od uradne strani najdel vse potrebne gonilnike in izkušnje uporabnikov, samo nikjer nisem zasledil, da bi kateri imel probleme z namestitvijo Xp-jev na ta prenosnik - tako kot imam jaz. No skratka iz tega vsega še vedno nisem dobil odgovora zakaj se ob kakršnikoli uporabi cd-jev XP, računalnik zašteka in prepreči namestitev. Particija, kjer je posneta vista sem formatiral, ko sem inštaliral xp-je (razen particija, ki je namenjena - nekakšni varnostni kopiji Viste sem pustil na miru) bi moral še to particijo formatirat (vidna je samo pri inštalaciji, v windowsih je ni)?

Če gre za primarno in aktivno particijo pol je verjetno v tem problem.

Norton je aktiven takoj, ko greš iz biosa na instalacijo in pregleda, če je na pogonih vse v redu, če ni ne pusti začet instalacije. Z original Winsi bi šlo. Če namesti xp-je za visto, na drugo particijo bo imel probleme pri zagonu sistema in bo moral z OS selektorjem to urejat.

Kje se nahaja norton? Ponavadi je to navaden program nameščen na trdem disku. Če se po biosu boota direkt s CD/DVD enote, me prav zanima kako se bo naložil...:P Razen, če so izdali kakšno novo verzijo, ki se namesti v bios in prevzame kontrolo nad mašino.;)

Ko se zažene procedura za instal, imaš še vedno delujočo visto v računalniku in preden se opravi procedura, stari program ne pančka, ampak določene zagonske zadeve veselo delujejo med njimi tudi pregled proti zlobni kodi. Tega v XP-jih pač ni bilo, vista pa je varnostno dosti bolj urejen program, ko naleti na nekaj neprebavljivega, to enostavno izpljune. Saj mu po začeti instalaciji, vista še vseeno deluje, XP-ji pa to tudi slučajno niso. To mal po kmečk, da bo folk lažje zastopil. Poizkusi instalirat namerno kakšen virus, pa opazuj, kaj se bo dogajalo, potem pa poročaj.

"Ko se zažene procedura za instal, imaš še vedno delujočo visto v računalniku"
Točka1: Če pa je rekel, da je zbrisal particijo viste. Dvomim, da je še kar delujoča, ker bi jo potem vsi zbrisali, da bi imeli več placa. V tem smislu bi bila Vista pol res prava revolucija. :D

"stari program ne pančka"
V bistvu ne, da bi pančkal. Se niti ne zaveda da je.

"Tega v XP-jih pač ni bilo, vista pa je varnostno dosti bolj urejen program, ko naleti na nekaj neprebavljivega, to enostavno izpljune."
Sem že omenil, da tudi Vista oz. karkoli drugega eventuelno nameščenega na trdi disk ne ve zase, ker si sistem zbootal s CD-ja? Kaj je tukaj toliko težko razumet?

"Saj mu po začeti instalaciji, vista še vseeno deluje, XP-ji pa to tudi slučajno niso."
Če je zbrisal particijo na kateri je bila vista, mu ta sigurno več ne deluje (oz. glej točko1). Če jo pa po tem namesti na novo, pa bi bilo čudno, če mu ne bi...

"To mal po kmečk, da bo folk lažje zastopil. Poizkusi instalirat namerno kakšen virus, pa opazuj, kaj se bo dogajalo, potem pa poročaj."
Saj ni treba da namerno. Imaš polno ljudi tukaj gor, ki po poplavi virusov na novo (particijo) namestijo sistem, nato na tem svežem sistemu preskenirajo pc in stvar je rešena. Vmes le ne smeš s5 zagnat virusa...

5er--> - Ne vem ali ne zastopiš, ali nočeš zastopit. Boot se naredi iz CD-ja, ključka, zunanjega diska..... vendar se pri boot-anju še ne instalira sistem, temveč je za to pač predvidena procedura. Določeni faili v visti in nortonu (zaženejo se isto časno kot driver za IDE ali SATA in VGA), pač preverijo faile na tem CD-ju. Če kaj ni v skladu z kompatibilnostjo, proceduro enostavno prekinejo in se normalno zažene vista (in norton) - tudi kasperskiy ti že preden naloži OS do kraja, sporoči, če imaš slučajno virus. Če je instalacijski CD brez napake, se bo instalacija izvršila. Če pa ti formatiraš disk ali narediš novo particijo, pa te stvari odpadejo, ker se sistem sploh ne poizkuša zagnati, zato si lahko instaliraš OS + vso nesnago, ki se nahaja not.

I quit...

Scorpia ::

Tle neki govorite da vista še pred zagonom preveri neoriginalni cd itd... ne bom ponavljal. S tem se ne strinjam sem ze vec prenosnikov z originalno visto itd. dal kopijo xp-jev gor.
////

I quit...

te razumem...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Formatiranje viste problem

Oddelek: Operacijski sistemi
143095 (2444) Gutjerez
»

Adobe premiere, movie maker,ipd. na visti ne deluje!bs player crknil

Oddelek: Pomoč in nasveti
61785 (1724) chiara
»

HP laptop 6715b free dos: setup windows xp in driverjev

277653 (6384) Gwanaroth
»

Firefox gor, Vista dol (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
20222151 (14476) MrStein
»

Vista + XP

111074 (913) iMark

Več podobnih tem