» »

HP laptop 6715b free dos: setup windows xp in driverjev

HP laptop 6715b free dos: setup windows xp in driverjev

jerriho ::

Pozdravljeni!

Kolega, ki se ravno ne razume v računalnike in zelo gleda na denar, je nabavil sledeči laptop s samo free dos, sata diskom ter jasno brez disketne enote:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
glede na to, kar vsebuje, se nam je za ta denar zdel zelo dober nakup, kar nam tudi par računalniških poznavalcev sprva potrdilo. A glej ga zlomka, šele po nakupu se eden od njih spomni, da ni ravno enostavno naložiti windows xp in da zna biti še težje naložiti vse potrebne driverje za normalno delovanje. Na tem forumu dobim samo potrditev tega. preberem, da nekoliko lažje z service pack 2 (imamo), se bolj pa z Service pack 3 dodatkom. če slednji obstaja, ne vem. Ne spremljam zadnjih par mesecev 'scene'. Viste nočemo. A slišim, da se jo pri prodaji 'favorizira', morda celo namerno uštimani računalniki tak, da 'imajo raje' visto. No, pa se nobenega cdja z driverji ni zraven ob nakupu dobil. Žalostno.

na forumu bil opisan problem z enim acerjem, menda tudi z hpji, že omenjeni kolega je imel strašne probleme z lenovo. verjetno jih bom tudi sam z tem HP prenosnikom.

Malo sem gledal tudi tuje forume, kjer je najveckrat podana tale rešitev:

EQUIPMENT NEEDED
1. Backup pc with a cd-rom drive, internet connection, a free USB port (optional), SATA controller (optional) and a preinstalled operating system (preferably Windows XP)
2. IDE to USB converter (if using a laptop hard disk) Link
TOOLS NEEDED
1. A Phillips screwdriver – To secure or remove 3.5” hard disks.
SOFTWARE NEEDED
1. Smart Drive-smartdrv.exe (optional but recommended) Download here
2. DOS 7.10 (Google it for download links)
3. Windows XP Pro/Home Installation CD with software license
PRE-REQUISITE KNOWLEDGE NEEDED
1. Ability to remove and mount hard drives
2. Knowledge on how to use the Windows XP installer
START HERE
1. Unplug the 3.5” hard disk (either IDE or SATA) from the pc without the optical or floppy drive / Extract the notebook hard disk from the notebook
2. Install the 3.5” IDE/SATA hard disk into the backup pc / Install the notebook hard disk onto the IDE to USB converter and plug the USB connector into a free USB port on the backup PC
3. Format the hard disk to the FAT32 file system
4. Install DOS 7.10 onto the disk
5. Copy smartdrv.exe to the root directory
6. Copy the I386 folder from the Windows XP installation CD to the hard drive (put it in a folder called I386 as well)
7. Unplug the hard disk from the backup pc.
8. Install the hard disk into the pc/notebook which doesn’t have a floppy or cd-rom drive.
9. Start up the pc and DOS 7.10 should load up automatically
10. In the c:\> prompt, type “smartdrv” (without quotes) and press enter
11. Then in the c:\> prompt, type c:\I386\winnt.exe
12 The Windows XP installation should start up and you’re ready to go
ADDITIONAL NOTES.
1. I’ve tried this with a laptop hard disk and a full size IDE hard disk. However, a SATA hard disk may also be used provided that the backup pc has an onboard or a PCI SATA controller.
DISCLAIMER
Information provided in this FAQ is intended for information purposes only. The author does not accept any responsibility for the outcome of following this FAQ.

Naj poskusim-o s tem al' naj kak maher pomaga? Ker sam nisem neki veliki poznavalec tovrstnih install zadev, ker na forumih opažam zgolj delne oz. nepopolne rešitve in ker vecina kolegov računalničarjev kot ponavadi nima cajta, vas prosim, če mi lahko čim prej posredujete www linke, na katerem so podani celotni procesi usposobitve tovrstnih laptopov (install winxp in driverji), ki preverjeno ter brez prevelikega tveganja delujejo v praksi. Če jih glih ni, pa vsaj pravilni vrstni red več www linkov za dosego cilja. Lahko pa kdo tudi napiše rešitev oz. mi poda kakršen koli predlog, nasvet…

aja, pa še mnenje o tem prenosniku me zanima, ce je good buy. ima res slabšo povezljivost (ozicena + wireless)?

Najlepša hvala za vaše hitre odgovore (najbolje do torka zvečer), ki bi pripomogli k temu, da se kolega ne bo odločil za vrnitev te na prvi pogled ugodne quality-price mashine nazaj v e-shop. No, če se najde kdo, ki bi nam bil pripravljen urediti ta laptop, pa toliko bolje.

Lp, Andrej

cekr ::

Zakaj vsa ta kolobocija?
Prenosnik nima v konfiguraciji nič takšnega, da ne bi moglo delovati na normalen način.
A prenosnik nima direktnega štarta s CD-ja?

Dobi WinXP SP2 pa se mora zadeva pognat. Potem pa na HP-jevi strani poišči gonilnike za to reč.
Ne vem, kaj kompliciraš.

Pa ne bit toliko proti Visti. Saj lahko sistem oklestiš pa bo isti izgled kot XP.
Je pa zadeva dovolj močna, da bo lahko čisto lepo poganjala Visto.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

tomaz- ::

točno tako!

valjda boste vzeli najprej cd z Xp sp2, vtaknili v enoto in zagnali laptop. Moral bi takoj zagrabit boot cd, ker je po dafaultu naštiman, da najprej boota z dvd enote. Mislim, da ne bi smelo bit problemov s sata diskom.. Drugače pa načeloma res ne vidim smisla v tem, da nikakor ne viste..
Sej ne rečem, da je oh in sploh, ampak na taki mašinci že kar lepo dela, pa še naučil se boste mal več inštalirat..

Driverji: greš lepo na hp stran, klikneš na download driverjev, vtipkaš svoj model in te lepo popelje do njih. Zdownloadat in klikat setup.exe boš pa ja znal..

ATA PLATA ::

Sem mel podobne probleme z 6715s, free dos pa to. Problem je bil: winxp cd ni bil bootable, zapeci ga v IMGBURN in bo pravilno zapecen, v nerotu je meni narobe zapekel 3 cdje, da niso bili bootable, in tako nisem mogel instalirat, lol.

S!lentHunter ::

No tudi sam sem lastnik HP 6715b s tem, da sem na notesniku dobil nameščeno verzijo Windows Vista Basic, katero moraš nato skupaj z driverji in ostalo navlako presneti na DVD ali CD, da se razumemo poleg notesnika ni nobenih DVD-jev ali CD-jev z programsko opremo ali gonilniki (samo Viste se ne da prekopirati na DVD). Ko se odlčiš, da na novo inštaliraš Visto na notesnik se ti poleg posname še vsa ostala navlaka od npr. testne 30 dnevne verzije Office 2007, Nortona..., zato moraš po inštaliranju odstraniti kup navlake-programov (demo verzije), kljub temu pa se ti poleg inštalira še cel kup HP-jevih programov, katere sploh ne rabiš. Samo delovanje Viste pa je zaradi te navlake še bolj počasno...........................
Zaradi tega sem se tudi sma odločil, da namestim na notesnnik XP-je, zadeva je potekala normalno, vse driverje za notesnik sem snel iz HP-jeve strani ter po inšatlaciji XP-ja namestil še driverje (originalne seveda iz HP-jeve strani) stvar pa se je zapletla čisto na koncu, kljub temu, da je pisalo, da so inštalirani driverji za internet le-teh v strojni opremi ni bilo zaznanih, po nekaj urnem mučenju mi na koncu ni preostalo nič drugega kot, da sem na notesnik vrnil Visto, popravil nekaj njenih nastavitev, da deluje malo hitreje, vendar dosti bolj počasi kot XP, ne preostane mi nič drugega kot da dokupim še eno palčko rama ter na notesniku pozabim na XP-je ter uživam v Visti. ??????
S tem sem hotel povedati le-to, da bi bilo zelo dobro če bi podjetje HP, ki izdeluje navedene izdelke poleg priložilo vsaj plošček z driverji za operacijski sistem XP in Vista (saj po mojem takrat ne bi bilo težav z driverji).
AMD Ryzen 5 2600x,MSI 450 Tomahawk,Gigabyte RX580 8GB,16GB DDR4, SSD Samsung
Huawei

frikec() ::

Točno ta laptop je kolega kupil za punco pred kratkim in me prosil naj mu namestim vse kar potrebuje za delo. Windows XP so se namestili brez težav. Driverje sem potegnil iz HP-jeve strani in jih brez težav instaliral. Dostop do interneta je normalno delal, wifi tudi.

S!lentHunter ::

No meni ni uspelo povezati interneta preko brezžičnega routarja, ostalo je šlo gladko-pisalo je da ni gonilnikov za internet, katere pa sem iz HP-jeve strani tudi naložil nekajkrat, vendar neuspešno.
AMD Ryzen 5 2600x,MSI 450 Tomahawk,Gigabyte RX580 8GB,16GB DDR4, SSD Samsung
Huawei

freaky__h2o ::

Za notesnik HP-6715b imam: ( DVD - 6715 Drivers + Software for Windows XP Professional ) in ČE kdo slučajno ne mara Windows-ov Vista in bi rad imel Windows XP na prenosniku HP (KATEREMKOLI) na katerem je POGOJ ORIGINAL NALEPKA Z LICENČNO ŠTEVILKO,da se lahko pogovarjava o namestitvi operacijskega sistema ki NI PIRATSKI imam tudi CD,ki UPORABI vašo licenčno številko od Windows Viste na Windowsih XP in je VSE POPOLNOMA LEGALNO. VSE TO NI iz spletnih strani HP. Na voljo sem na elektronskem naslovu: freaky_h2o@hotmail.com oziroma na PRIVAT.

KandazaR ::

@s!lenthunter zakaj pa nisi šel na broadcomovo stran (wifi v tem prenosniku je od broadcoma) in potegnil še novejše driverje kot pa so tisti na uradni hp strani.

ben_lju ::

Če kdo ne mara Viste, lahko legalno opravi t.i. downgrade na XP Pro.
Pravila igre je določil Microsoft in se glasijo: Downgrade je mogoč za lastnike prenosnikov, ki imajo prednaloženo Visto Business. Pri home verzijah downgrade ni dovoljen.
Medij za namestitev XPP in DVD z gonilniki ter vsemi programi lahko vsak lastnik ustreznega HP prenosnika dobi brezplačno. Naročilo se odda preko obrazca na www.hp.com/si/pomoc.

Slipi ::

Vidim, da so res težave s tem nakupom. Tudi sam sem nabavil notesnik HP 6820s z inastaliranim Free DOS. Poleg sem dobil še posnete gonilnike z interneta za XP in Visto na priloženem CD-ju. Seveda, če nalagaš Winse, potem narediš format in ker se mi je vedno zdelo, da je cel disk z eno particijo mala neumnost, ker se ti potem vse kar delaš, meša s OS-om in sytemskimi datotekami, na koncu pa dobiš eno nepregledno kolobocijo, sem 160 GB disk razdelil na 3 particije. Zakaj se mi zdi to koristno? predvsem zato, da OS laufa na svoji particiji, vse ostalo od dokumentov do fotografij, spletnih strani in vse ostale šare, razdelim po dveh particijah. In v slučaju, ko se OS spunta, ali pride do kakega kreša, mi ni potrebno tuhtati kaj vse kopirati na cd ali dvd, ampak samo sformatiram C. Particijo naložim na novo z winsi ter ostalimi programi, vsa prepotrebna krama, pa ostane na D in E particiji, brez bojazni kaj sem pozabil presneti in kaj sem izgubil.
Kljub nalaganju licenčnih Win XP je zadeva deloma zadovoljiva, nikakor pa ne brezhibna. Namreč po malih mukah, ne z inastalacijo WIN XP, ta je narejena brezhibno, enako pack SP2, se je zataknilo pri oživljanju internet explorerja. Tega nikakor ni možno zagnati preko kabla in ruterja, medtem, ko mi je uspel zagon preko wirlessa. Najbolj me moti, da vedno zahteva za intalacijo nek kontroler, na uradni spletni strani pa tega ni za dobiti. Tudi ostali, glede na branje različnih frumov imajo s tem probleme. Zato se mi zdi zelo čudno, da kljub javno zananimi problemi, to ni možno rešiti preko uradne spletne strani HP.

ben_lju ::

Smo tole že rešili?
Če imaš še težave, sporoči.

klinker ::

Če kdo ne mara Viste, lahko legalno opravi t.i. downgrade na XP Pro.
Pravila igre je določil Microsoft in se glasijo: Downgrade je mogoč za lastnike prenosnikov, ki imajo prednaloženo Visto Business. Pri home verzijah downgrade ni dovoljen.
Medij za namestitev XPP in DVD z gonilniki ter vsemi programi lahko vsak lastnik ustreznega HP prenosnika dobi brezplačno. Naročilo se odda preko obrazca na www.hp.com/si/pomoc.


Se da tako namestitveni DVD Viste Business dobit,ze ki ga ni poleg laptopa?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

ben_lju ::

Se da tako namestitveni DVD Viste Business dobit,ze ki ga ni poleg laptopa?


Če je kupljen računalnik z OS-om, lahko na ta način dobiš tudi medij, ki ga ni bilo zraven.

klinker ::

Hm...zanimivo
Sem dal zahtevo takrat ko sem kupu laptop pa so mi rekli da to ni mogoce
in da mi lahko samo recoveri DVDje nabavijo
zgleda ste spremenili politiko...koncno... ;)

Slipi ::

No, včeraj so mi na servisu na Šmartinski (Birotehna) nadgradili bios (kupljen notesnik z verzijo F02) na F07. Prinesem domov, priklopim računalnik, vtaknem kabel in internet deluje. Vse deluje brezhibno. Vsi dreiverji za XP in Visto so dosegljivi na spletni uradni strani HP, enako tudi datoteka za nadgradnjo biosa. Zadnja verzija je F07. Jo pa zelo priporočam vsem, ki imate verzijo F02, ali želite instalirati Win XP.

http://welcome.hp.com/country/us/en/sup...

Vpiši model

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Slipi ()

Jakka ::

Slipi, bi si lahko prihranil pot tja, pa sam nadgradil bios. Zdljaš en exe file s HP strani (izbereš os in najdeš HPQFlash for HP Notebook System BIOS. Zalaufaš exe, počakaš nekaj minut, restartaš. :)

No, pa veš za drugič.

Bearex ::

Ne razumem kako nekateri niste dojeli da človek sploh ne more inštalirat XP-jev. Sam imam isti problem ker sem danes kupil HP 6820s. Viste Home edition nočem ker ne omočoča omrežja, pa še XP-ji so hitrejši.
Rešitev je v slipstreamanju gonilnikov za SATA v WIN XP instalacijo. Postopek imaš napisan naspodnjih linkih:

http://www.maximumpc.com/article/How-To...

ali na

http://www.thinkdigit.com/forum/archive...

Pa veliko uspeha

LP
Plin je in!!

Jakka ::

Sploh ni treba karkoli slipstreamat. že vrabci čivkajo, da izklopiš sata native mode v biosu, pa inštalacija winxp brez problemov najde disk. :)

Slipi ::

Se popolnoma strinjam s teboj. Ampak imam pač grdo navado, da ne posegam v noben izdelek toliko časa, dokler je še veljavna garancija. Po izteku garancije, je zadeva bolj preprosta.

Pyr0Beast ::

Nastavljanje nastavitev v BIOS ni poseganje v izdelek ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mastr1 ::

Zadnjič sem kupil HP nx7300 in nanj poskušal namestiti XP-je s kolegovo pomočjo, ki se precej spozna na računalnike. Zadeva je taka, da se na noben način ni dalo namestiti, če hočeš obdržati serial ata vodilo. Če greš izklapljat native mode v biosu, potem stvar zažene. Vendar ne na tem vodilu. Ko v biosu to ponovno vklopiš, pa se pojavi blue screen in se reštarta-diska ne prepozna.
Da ne omenjam gonilnike-katastrofa. Je vse za dobit, le inštalirat se ne da. Katastrofa je ta podpora z driverji s HP-jeve strani.. Tud cd z driverji niso dal zraven.
Očitno bo treba dat visto gor.

Zheegec ::

Tista nastavitev nima nobenega vpliva na samo hitrost...

Anyway, večina novih HPjev S serije (6820s recimo) potrebuje BIOS update za normalno delovanje z WinXP.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Gwanaroth ::

mastr1: očitno se tvoj kolega ne spozna tako dobro na računalnike..

Če greš izklapljat native mode v biosu, potem stvar zažene. Vendar ne na tem vodilu. Ko v biosu to ponovno vklopiš, pa se pojavi blue screen in se reštarta-diska ne prepozna.


Če bi se spoznal, bi vedel, da najprej izklopiš SATA native mode, inštaliraš XPje, ko si enkrat v XPjih inštaliraš tapravi driver za SATA kontroler, restartaš in v BIOSu spet omogočiš SATA native mode.
Preverjetno deluje brez bluescreenov.

Katastrofa je ta podpora z driverji s HP-jeve strani..


Katastrofa, da imaš vse lepo zbrano na enem mestu, le model ti je treba vnesti? Heh, ne razumem...

Če se ne spoznate (toliko ti kot tvoj kolega) na računalnike, potem ni treba pizdit čez HP..

In BTW, inštaliranje gonilnikov ne pomeni samo klikanje na Next, Next, Next, Next.. kdaj je treba tudi pogledat v specifikacije, da točno izveš, kateri model strojne opreme imaš vgrajen in sistemu tudi povedat, da naj uporablja prav za to določen driver (SATA controller v tvojem primeru).
Lights often keep secret hypnosis..

Zgodovina sprememb…

X-Hair ::

Kaksne so pa graficne kartice v teh laptopih? Zasledil sem 1250, 1350 in 3100. Recimo v primerjavi z 8600GS oz GT.

Mavrik ::

Vse omenjene kartice bodo mele probleme z zagonom večine iger, kaj šele da bi lahko kaj novejšega normalno igral. Niso za igre namenjene.
The truth is rarely pure and never simple.

opeter ::

To ni res. Dve leti ali več starejše igre delajo brez težav. Sploh pa nekatere starejše igre, katere lahko BP poganjaš na maksimumu (primerno za ločljivost ekrana prenosnika).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Gwanaroth ::

Točno tako.

Sploh ni problem v poganjanju pravtako zahtevnih, čeprav malo starejših (leto, dve) iger.

Ni pa to neka gaming mašina..
Lights often keep secret hypnosis..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem nameščanje WIN 7

Oddelek: Pomoč in nasveti
9973 (766) mblazi22
»

Freedos in windows xp

Oddelek: Operacijski sistemi
192583 (2218) kanja
»

Ni mogoča instalacija driverjev na HP nx7300

Oddelek: Operacijski sistemi
458551 (5000) d4rko
»

Instalacija XP ne najde diska

Oddelek: Operacijski sistemi
415938 (4801) fredyjetle
»

vista problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
153050 (2709) markk1

Več podobnih tem