Forum » Loža » Ali vrtičkate?
Ali vrtičkate?
WizzardOfOZ ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Dafuq to pa je kar dela, to je ze njiva.
Prejšnja leta smo mel 150x8m njivo, pa si crknil da si vse obdelal. Zdej smo zmanjšal. Pa se da vsaj normalno delat.
Invictus ::
Vrtičkanje je fajn za sezonsko zelenjavo in začimbe.
Za ozimnico rabiš preveč vrta in časa (beri, delo...)
Finančno se ozimnica ne splača, sezonska zelenjava pa se, sploh, če šteješ še čas in stroške za prevoz v trgovino.
Seveda mora biti pa nekaj veselja, saj puljenje plevela pač ni orgazmično dejanje...
Za ozimnico rabiš preveč vrta in časa (beri, delo...)
Finančno se ozimnica ne splača, sezonska zelenjava pa se, sploh, če šteješ še čas in stroške za prevoz v trgovino.
Seveda mora biti pa nekaj veselja, saj puljenje plevela pač ni orgazmično dejanje...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
;-) ::
Imamo vrt 10x6m in imamo cca 20m2 neposejanih ker nevemo kaj bi se. Zdaj smo pobrali česen in čebulo, česna bo za celo leto, čebula za sproti.
Drugace pa:
25 sadik paradiznika,
Brokoli,
Solata,
Paprika,
Kumare,
2 sadiki hokaido buče,
Par sadik ob drevesih da plezajo na drevo čajot,
Redkvico.
3 ameriške borovnice, maline ter robide.
Drugace pa:
25 sadik paradiznika,
Brokoli,
Solata,
Paprika,
Kumare,
2 sadiki hokaido buče,
Par sadik ob drevesih da plezajo na drevo čajot,
Redkvico.
3 ameriške borovnice, maline ter robide.
Barakuda1 ::
ej a ves, da so vse te nove sorte zanic brez spricanja, tiste stare sorte, skoraj ze izumrle, tiste posadi in bo dost boljse, so bolj odporne, preberi na internetu je dost napisanega.
Ni tako preprosto, kot se sliši.
Dandanes v drevesnicah dobiš sicer kao "stare sorte", v resnici pa gre za cepljence na sejance. Kolikokokrat je bil tist cepljenec že prej "obdelan" križan), pa sam Bog ve.
Če hočeš res stare sorte, je praktično en sam način.
Najprej nekje v gozdu poiščeš primerno mlado drevo divjega jabolka (lesniko), nato pa od tistih res starih dreves (včasih so jim rekli - travniške jablane , ki zrastejo kar nekaj metrov v višino, najdeš jih pa po starih hribovskih kmetijah) sorte "bobovc", "škrbotl", "ledrovka", "mušančki" itd (imena so lahko od pokrajine do pokrajine različna) nabereš cepiče.
Te cepiče nato cepiš na takšno lesniko ... in to je to.
No potem maš pa res pristno staro in zdravo sorto.
Vse ostalo je reklama in komerciala.
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
fikus_ ::
Točno tako. Sem nekaj let nazaj kupil dve sadiki, na deklaraciji pisalo ledrovka, sedaj že obrodi, ampak sadeži niso podobni ledrovki, bolj drobni in celi rdeči.
Sem letos presadil poganjke iz korenin hrušk in jablan, zaenkrat kaže da bodo rastli, drugo leto ali pa kakšno leto kasneje jih bom pa cepil s starimi sortami, ki jih imam doma (ledrovka, carjevič, bobovec, neke rjave sladke hruške, . . . ). So že stara drevesa (40+ let) in bo potrebno obnoviti sadovnjak.
Sem letos presadil poganjke iz korenin hrušk in jablan, zaenkrat kaže da bodo rastli, drugo leto ali pa kakšno leto kasneje jih bom pa cepil s starimi sortami, ki jih imam doma (ledrovka, carjevič, bobovec, neke rjave sladke hruške, . . . ). So že stara drevesa (40+ let) in bo potrebno obnoviti sadovnjak.
Ivo3 ::
ej a ves, da so vse te nove sorte zanic brez spricanja, tiste stare sorte, skoraj ze izumrle, tiste posadi in bo dost boljse, so bolj odporne, preberi na internetu je dost napisanega.
Ni tako preprosto, kot se sliši.
Dandanes v drevesnicah dobiš sicer kao "stare sorte", v resnici pa gre za cepljence na sejance. Kolikokokrat je bil tist cepljenec že prej "obdelan" križan), pa sam Bog ve.
Če hočeš res stare sorte, je praktično en sam način.
Najprej nekje v gozdu poiščeš primerno mlado drevo divjega jabolka (lesniko), nato pa od tistih res starih dreves (včasih so jim rekli - travniške jablane , ki zrastejo kar nekaj metrov v višino, najdeš jih pa po starih hribovskih kmetijah) sorte "bobovc", "škrbotl", "ledrovka", "mušančki" itd (imena so lahko od pokrajine do pokrajine različna) nabereš cepiče.
Te cepiče nato cepiš na takšno lesniko ... in to je to.
No potem maš pa res pristno staro in zdravo sorto.
Vse ostalo je reklama in komerciala.
Kozjanski park imajo bio stare sorte jabolk. Priporocam kozjansko regijo za nabavo. Vsako leto imajo sejem praznik kozjanskega jabolka. Ogromno vrst, ene vrste so tolk okusne, nikdar nikjer taksnih nisem jedel. Sem pozabil ime.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ivo3 ()
njyngs ::
Vrtičkanje je fajn za sezonsko zelenjavo in začimbe.
Za ozimnico rabiš preveč vrta in časa (beri, delo...)
Hja, veš, to ni poanta "vrtičkanja".
Naša dva imata doma 300m2+ vrta in je okus popolnoma neprimerljiv s tistim sranjem iz vseh naših marketov.
Da ne govorim še o sadovnjaku in čebelnjaku zraven (lastno sadje in med).
Zadnjič sem v trgovini kupil slovenske jagode za 3,5€ in sploh niso okusa mele. Pred tem italjanske prav tako ne. Ko sem jih ta vikend zobal doba, je bil okus neverjeten.
Ni vse v denarju. Ampak vem pa, da prihranek marsikoga pripelje tako daleč, da živi pusto življenje brez okusov.
;-) ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
In za to rabis tako kvadraturo? Kaj sadis na 2m?
Ne rabim tretjina skoraj je prazna, moram v zadrugo pogledat kaj bi se lahko nasadil. Vsekakor moramo povecat st. Ameriskih borovnic ker nismo samozadostni in maline so sibka tocka. Ampak to so spet stvari ki niso v vrtu ampak na robu.
fikus_ ::
Sadje in zelenjava ter druga živila (pravzaprav vse) v trgovini mora lepo zgledat, da se proda. Zato sadje/zelenjavo povirajo ob primerni tehnološki zrelosti, da najbolje prenese transport in skladiščenje do trgovskih polic. In toa tehnološka zrelost pogosto ni enaka dejanski zrelosti, ko im pridelek najboljši okus.
Pred leti, ko se je začel lušt, ga je bilo veliko, cele palete naloženega po trgovinah, in po nekaj dneh je bil mehak, ker so ga pred obiranjem pustili dozoret na rastlini. Prodaja jer šla bolj slabo, ker ni bil lep na pogled, ampak okus pa je boil OK. Sedaj ga prej obirajo, ampak je še vedno boljši, kot kakšen španski paradižnik, ki ga obereji bolj nezrelega.
Pred leti, ko se je začel lušt, ga je bilo veliko, cele palete naloženega po trgovinah, in po nekaj dneh je bil mehak, ker so ga pred obiranjem pustili dozoret na rastlini. Prodaja jer šla bolj slabo, ker ni bil lep na pogled, ampak okus pa je boil OK. Sedaj ga prej obirajo, ampak je še vedno boljši, kot kakšen španski paradižnik, ki ga obereji bolj nezrelega.
m0LN4r ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Solata vedno paše, druge zelenjave sploh ne rabis.Jap najboljsa je pa tista, ki raste v smogu zraven ceste :) Ful zdrava.
Tak da blokarji, ce mate meter ali dva viska na balkonu, solata se splaca.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ljubitelji paradižnikovOddelek: Loža | 5800 (3348) | barakus |
» | Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 27402 (21640) | otago |
» | Stroški življenja v hiši (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 22676 (18403) | energetik |
» | Kvaliteta zelenjave v trgovini (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7629 (6260) | m0LN4r |
» | Polži, kako jih uničiti (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24321 (15216) | Siddh |