» »

Program za oblikovanje (prelom) večjih količin besedila

Program za oblikovanje (prelom) večjih količin besedila

poweroff ::

Brat za neko filozofsko revijo dela prelom (grafično postavitev) revije. Revija ima večinoma samo besedilo, morda kakšno sliko, oblikovanje pa je razmeroma preprosto. Naslovi rubrik (na začetku rubrike) so na posebni strani napisani pokončno. Besdilo je normalno, uporabljajo se trije stili - navadno besedilo, naslov, mednaslov, na vrhu vsake strani je črta z logotom revije (WMF datoteka) in imenom rubrike. Edina posebnost je, da so številke strani v črnih okvirčkih, le-ti pa se nahajajo na zunanjih robovih besedila na sredini.

Skratka nič posebnega, le da je tega besedila za cca. 200 - 300 strani. Razni programi za oblikovanje plakatov torej odpadejo. Program mora znati delati z večjimikoličinami besedila in po možnosti znati uvoziti besedilo iz Worda ali Writerja.

Brat je do sedaj to delal v Wordu, sedaj pa se je pojavila ideja, da bi se to delalo v Linuxu - ampak v kakšnem bolj resnem grafičnem programu.

Kakšni predlogi?
sudo poweroff

Opkow ::

Probaj nekje v tej smeri.
Scribus
Zal, resnih izkusenj z njim nimam.

//edit:
Nasel sem se PageStream, vendar je placljiv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Opkow ()

poweroff ::

Poznam, rabim pa izkušnje. .-)
sudo poweroff

Jean-Paul ::

Če se da stvar do neke mere avtomatizirati, bi bil IMHO dober kakšen ConTeXt v navezi z LuaTeX-om, lahko tudi kakšen drug dialekt TeX-a. Sicer je to bolj hekerska varianta.

Ziga Dolhar ::

Matthai,

so bile z Wordom kakšne težave/nevšečnosti, ali gre le zaradi "muhe" (nič slabega) na Linux?
https://dolhar.si/

poweroff ::

Hehe, izgleda, da moram opisati celotno zgodbico. No, pa dajmo, saj je zanimiva.

Moj oče uporablja točno tri programe: spletni brskalnik, poštni odjemalec in urejevalnik besedil.

Vedno je uporabljal Word (mislim da 6.0) in Outlook Express, ki ga je potem navdušeno zamenjal s ThunderBirdom ter Firefox.

Enkrat prej sem mu skušal podtakniti OpenOffice, vendar ga je motil drugačen izgled. No, potem se je začelo zapletati, ker s starim Wordom ni več mogel odpirati novejših Word datotek, novejšega Worda pa si - zaradi drugega izgleda - ni želel namestiti.

No, potem pa mu je lepega dne računalnik začel zmrzovati. Najprej sem mislil, da so kakšni virusi (sicer so bili res), a se je kasneje izkazalo, da so se na matični plošči napihnili kondenzatorji.

In tako je pred kratkim kupil nov računalnik. S prenosom Firefox in Thunderbird profila ni bilo težav, glede Worda pa se je oče odločil, da se bo legaliziral. No, ko je videl cene, se je odločil, da poskusi z OpenOffice.

Po parih tednih se je dela z njim navadil in pravi, da je super.

Zdaj pa problem. Ker nisem imel takoj časa, sem mu prišel antivirus naložiti čez en teden. Vmes pa se je mašina že tako zapacala z virusi in podobnim sr***, da nisem mogel verjeti. To sem potem nekako poštimal, pojavil pa se je resnejši problem.

Ker ima oče sedaj DVD predvajalnik, bi rad pogledal kakšen VD. Rabil je torej kakšen predvajalnik. In sem mu ga namestil.

Potem pa je dobil nek videoposnetek pogovora z nekim literatom, ki pa je bil v nekem čudnem zapisu. Slika se je prikazala, zvoka pa ni bilo.

OK, se rekel, treba je namestiti kodeke. In sem namestil nek kodek pack - pa ni delalo. Pa drug kodek pack - pa spet ni delalo. Po tretjem se DVD vtaknil v svojo Linux mašino - in je delalo b. p.

Tako sem mu testno namestil Linux. Prenesel FF in TB profil, namestil docx konverter in polinkal Documents na Moje Dokumente na NTFS particiji.

Po uvodnem spoznavanju sistema je videl da kakšnih bistvenih razlik ni. Edina razlika je, da ima Ubuntu gumb za ugašanje računalnika desno spodaj. Mašina pa dela bistveno hitreje.

No, in potem ima zgodba še nadaljevanje... zadnjič prideta do mene bratova žena in nato še brat, da njuni računalniki ful počasi delajo...

:-)

V glavnem, edina ovira za prehod je ta postopek preloma tega besedila v Wordu.
sudo poweroff

opeter ::

No, ima kdo kak pametni nasvet? Koliko od vas je z Scribusom (predvsem v PDF-ju) oddal material v tiskarno?

Osebno poznam kar nekaj dobrih komercialnih prelomnikov (da, take katere lahko kupiš, ampak so dokaj prijazni za žep - primer Serif Page Plus serija/solidna podpora za Pantone in odličen izvoz v PDF format), ali pa obstaja Microsoft Publisher (del MS Office kajjazvemkaterega paketa, morda Professional?). Zgoraj omenjeni PageStream niti ni tako drag, kot si to nekateri mislite...

Veliki pa so: QuarkXpress, Adobe Indesign, starejši Adobe PageMaker, obstaja specialna izvedba Adobe FrameMaker, Corel Ventura (kolikor vem, se ta ne razvija več) itn. vendar pa so ti povprečni raji izven dosega (seveda, v smislu, da si pošten, in boš programe kupil... drugo je, če nekateri vseskozi uporabljajo priatske programe). Aja, še ena malenkost: za Linux ti programi ne obstajajo. Sicer lahko uporabljaš CrossOver ali kakšen drug emulator, ventar nativne Linux verzije ni.

Zato pa mene tudi zanima, če imate za Linux kakšno zanimivo (po možnosti) brezplačno alternativo.
Aja, še to, zgoraj omenjeni Serif Page Plus (mislim da 6-ta verzija, zadnja je trinajstica) se dobi tudi v brezplačni različici, glej http://www.freeserifsoftware.com/

Sem pozabil omeniti eno zadevo: PageStream podpira slovensko črkovanje (pravilnega deljenja žal ne?), kar je dokaj redko, saj imajo samo največji programi (InDesign, QuarkXpress) to možnost vgrajeno direktno v program, ali pa se lahko kupijo zunanji vtičniki.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

redo ::

OK, se rekel, treba je namestiti kodeke. In sem namestil nek kodek pack - pa ni delalo. Pa drug kodek pack - pa spet ni delalo. Po tretjem se DVD vtaknil v svojo Linux mašino - in je delalo b. p.

Ne moreš verjeti, kajne? Jaz tudi nisem mogel. Začuda se po takih anekdotah še vedno najdejo ljudje, ki so mnenja da Linux ni primeren za večino uporabnikov. Ugibam, da zato ker večina uporabnikov nima pojma, kaj je to kodek (pa bi očitno morala).

V glavnem, edina ovira za prehod je ta postopek preloma tega besedila v Wordu.

Ne razumem, ni Writer, kakšen Abiword ali KWord dovolj nadomestka za Word, da bi lahko vstavili prelom?

Jean-Paul je predlagal *TeX. V navezi s tem bi predlagal kakšen LyX. Ampak to verjetno že itak poznaš in verjetno ni to to. Verjetno je še kar boleče, konvertirati iz Worda v LaTeX. Ampak to so res bolj hekerske variante, če hočeš avtomatizirat.

Morda najdeš kaj uporabnega tukaj ali tukaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšla nova različica Inkscapa

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
346701 (4699) CaqKa
»

Program za urejanje Revije/Časopisa

Oddelek: Programska oprema
233519 (3338) BigWhale
»

Program za pisanje cajtngov :D

Oddelek: Programska oprema
111659 (1409) Matev
»

v katerem programu naj napisem knjigo (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5725408 (24615) Matev
»

Izdelava letaka / časopisa / dnevnika?

Oddelek: Pomoč in nasveti
82729 (2608) kuglvinkl

Več podobnih tem