» »

Izšla nova različica Inkscapa

Izšla nova različica Inkscapa

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova različica odprtokodnega programa za urejanje vektorske grafike Inkscape. Inkscape, ki za zapis uporablja Scalable Vector Graphics (SVG) format, se uporablja za oblikovanje risb, plakatov, logotov, naslovnic knjig, pa tudi za risanje diagramov, zemljevidov, itd. Inkscape pri razvoju sicer želi konkurirati programom, kot so Illustrator, CorelDraw in Xara X.



Različica 0.46 pa poleg ostalih izboljšav prinaša tudi pomembno novost: polno podporo PDF dokumentom. Z Inkscape bo od sedaj naprej mogoče PDF dokumente ne samo ustvarjati, pač pa tudi urejati.

Inkscape je na voljo za Linux, Windows 2000/2003/XP ter OSX. V slovenski jezik je preveden skoraj v celoti (99%) na voljo pa je seveda brezplačno.

Na izid programa nas je opozoril CaqKa.

34 komentarjev

M.B. ::

Kaj je vse novega.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

CaqKa ::

jaz sem si ga namestil, potem pa sem ugotovil da od famoznega pdf odpiranja ostane grenki priokus saj odpre samo eno stran.

filip007 ::

lopov ::

@CaqKa -- zakaj grenak priokus? Tudi Illustrator, ki je komercialne program odpre *samo* eno stran. Lahko pa izbiras, katero. Vazno da tisto kar odpre lahko uporabis.

Meni je bolj vazno da je SVG format zapisan tako, da je kompatiblen z drugimi programi. Dolocene stvari kasneje z Illustratorjem nisem mogel odpreti.

CaqKa ::

ker polna podpora pdfu, zame ni odpiranje ene strani, ampak celega dokumenta.

jype ::

CaqKa> ker polna podpora pdfu, zame ni odpiranje ene strani, ampak celega dokumenta.

Mene pa zanima zakaj v Wordu ne morem editirat mpeg filmčkov, samo slikce.

opeter ::

Incksacpe je XaraX


InkScape je zelo daleč od Xare... je nekje na ravni CorelDRAW 7 (če vštjem vektorske sence, vektorski blur in še neke malenkosti).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

CaqKa ::

>>> CaqKa> ker polna podpora pdfu, zame ni odpiranje ene strani, ampak celega dokumenta.

>>> Mene pa zanima zakaj v Wordu ne morem editirat mpeg filmčkov, samo slikce.

se ti ne zdi blazna razlika med urejevalnikom teksta in filmom, ter med urejevalnikom vektorske grafike in datoteko vektorske grafike (pdf)?
poleg tega si nisem jaz izmislil da se bo inkscape oglaševal pod 'native pdf support' ampak so se proizvajalci sami.


drugače pa je treba pri inkscapeu še naredit nekaj na GUIu.
okno za odpiranje datotek je recimo tudi iz linuxa... to vsekakor ne pripomore k uporabniški izkušnji.

MrStein ::

Hmm, free PDF editor... ali pa tudi ne, kolko berem komentarje.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

CaqKa ::

Hmm teksta kolkor vidim se tudi ne da urejat. samo brisat. sem poiskal en pdf kjer črke niso krivulje pa je celo font prepoznal... ampk če hočeš tekst na novo natipkat se črka čez črko prekriva.
škoda.

Hardstyle ::

Kaj na visti to ne deluje?

poweroff ::

Potem to še ni to. Škoda.

Pred leti sem za urejanje PDF uporabil Koffice, vendar rezultati tudi niso bili prav dobri. Oblikovanje se je namreč podrlo.
sudo poweroff

fiore ::

zna izvažat v cmyk? jaz sem imel kar precejšnje probleme, ko sem z verzijo 0.45 (ki nima cmyk barvnega prostora), izvažal v pdf plakate, in jih pošiljal tiskarnam ...
vem da scribus to zna, samo ko sem v scribusu odprl svg od inscapea, je bil precej spremenjen.
polna podpora pdfju zame pomeni tudi cmyk :-)

Highlag ::

Dajte razvijalcem šanso. Končno je to le verzija 0.46.
Sem tudi sam že naletel na min, ker orodje za kloniranje še ne deluje kot bi moralo, pa zoomiranje v povezavi z gridom tudi. Ampak za zastonjsko orodje je pa tole na dobri poti. Sem nad njim precej bolj navdušen kot nad Corelom, čeprav Inkskape-u manjka ravno množica vhodnih/izhodnih filtrov.

Fino bi bilo če bi bil na voljo tudi Exe za Windowse, ker ga trenutno ni?
Never trust a computer you can't throw out a window

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Highlag ()

jype ::

opeter> InkScape je zelo daleč od Xare... je nekje na ravni CorelDRAW 7

Vseeno pa Corel Draw 12 ne zna risati eliptičnih gradientov, Inkscape jih pa zna.

Sem skoraj popenil zaradi tega.

CaqKa ::

highlag sej jim damo šanso. predvsem mislim da je to konstruktivna kritika. pohvalno je če inkscape cilja na podporo za pdfe.
ampak če hoče bit dtp še bo treba marsikaj uredit.
omenjeni scribus je namreč v kar veliki prednosti napram inkscapeu.

drugače pa je za dolpoteg na voljo exe in tudi 7zip.

to da odpira samo eno stran še nekako vzamem v zakup, če bi se tekst dal editirat.. ker eno stran še vseeno lahko preko primoPDF pol skup zložiš z ostalimi v en pdf.
ampak tole editiranje je zaenkrat zelo jalovo.
poleg tega za izvoz v pdf ponudi samo verzijo 1.4 ne pa 1.3 ki je pa za nekatere tiskarje pogoj da ti tiskajo...

lopov ::

Vsak program ki odpre PDF in omogoca vsaj osnovno spreminjanje je zmagovalec. Nisem sel brati kaj obljublja Inkscape, a dvomim da so na prvo mesto zapisali da je urejevalnik PDF dokumentov, prej bi rekel da je to opcija. Pravzaprav ne poznam programa ki bi to bil, vecina ki to pocne omogoca le manjse popravke, v bolj ali manj enakem obsegu kot Inkscape.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

Brane2 ::

Meni je pa Inkscape všeč. Luštkan mali programček, s katerims e da imenitno vektorsko risat.

Zdaj če pdfov še nima upadenjanih, se ne bom sekiral. Za to so druga orodja.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jumping Jack ::

Urejanje besedila v PDFjih je tako težavno, če ne celo nemogoče, zato, ker PDF format sploh ni namenjen urejanju, ampak zgolj in predvsem čim bolj točni reprodukciji, to dvoje pa se med seboj izključuje. Zakaj se izključuje? Če podrobno pogledamo, kako je v PDFjih shranjen tekst, vidimo, da je v večini primerov shranjena vsaka vrstica ali celo vsaka črka posebej. Torej tekst sploh ni shranjen v neki zvezni obliki, ampak v zelo majhnih koščkih, kjer ima vsak košček svoje koordinate, med seboj pa so popolnoma nepovezani. Na ta način pri prikazu ali tisku nič ni prepuščeno naključju (ali programu), ker je natančno določena pozicija vsake črke. To je tisto, kar zagotavlja res točno reprodukcijo in hkrati onemogoča urejanje besedila.

Torej na eni strani imamo formate s poudarkom na vsebini (DOC, RTF, HTML, TeX...), ki omogočajo učinkovito urejanje besedila, oblika pa je določena precej ohlapno, zato se prikaz od programa do programa lahko bistveno razlikuje. Na drugi strani pa so formati s poudarkom na obliki (PostScript, slikovni formati), kjer je vsebina drugotnega pomena in se ponavadi delno ali popolnoma izgubi. PDF sodi med slednje. Zato je po možnostih urejanja besedila bližje JPEG slikam kakor Wordu ali InDesignu.

Jumping Jack ::

Inkscape pa je zelo lušten program, ja. Dovolj zmogljiv, enostaven in predvsem zelo prijeten za uporabo (za razliko od npr. GIMPa).

krho ::

Ne vem al sem slep, al res ni build-a za polkna na sf.net
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Jean-Paul ::

Se strinjam z Jumping Jackom. Sam moram večkrat v PDF dokument dodati kak tekst, pa mi to vedno predstavlja svojevrsten izziv. Celo z Adobe-ovim "akrobatom".

rockstar1707 ::

Uradna Windows različica (torej ne "prerelease") bo na voljo v prihodnjih dneh. Razvijalci imajo (oz. so imeli) precej težav s hrošči v zvezi s tiskanjem na Windows platformi. Težava je v tem, da je najbrž 95% razvijalcev na Linuxu. Sicer je pa na to temo zanimiv tale zapis enega izmed "očetov" Inkscapea: The paradox of FOSS projects supporting Windows

Sicer pa Inkscape niti ni mišljen kot DTP program (to je Scribus), ampak program za RISANJE vektorskih slik. Kar se tiče uvoza PDF datotek, lahko iz lastnih izkušenj povem, da tudi CorelDraw 12 ni ravno briljanten pri uvozi le-teh. Sicer je pa že "jumping-jack" povedal v čem je "problem" PDF datotek. Primerjava s programom CorelDraw verzije 7 po mojem tudi ni ravno na mestu, ker Inkscape omogoča stvari, ki jih tudi Corel X3 ne - vsaj ne da bi jaz vedel (denimo uporaba LaTeX enačb itd.). Poleg tega je potrebno vzeti v zakup, da se Inkscape razvija cca. 8 let, CorelDraw ipd. pa precej dlje. Ima seveda tudi svoje slabosti, ki pa jih vztrajno odpravljajo.

Dialogi za odpiranje datotek, ki so trenutno še iz GTK, bodo v prihodnji verziji že "native", torej Windows (kar je sicer po mojem mnenju slabo, ker imajo GTK dialogi eno super možnost enostavnega dodajanja/odvzemanja bližnjic na levi strani dialoga).

Po mojem mnenju je to eden izmed boljših odprtokodnih projektov, od katerih imamo tudi čisto povprečni uporabniki ogromno koristi.

opeter ::

Corel sem dal samo v primerjavo. Osebno uporabljam Illustratorja že od verzije 6.0.

LaTex enačbe se normalno izvozi v PDF in tako uvozi v druge DTP programe (Quark, InDesign, Serife PagePlus itn.), če je potrebno poslati v tisk...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

tomaz321 ::

Jaz najdem na netu zgolj verzijo 0.45.1 - a naj bi to bila 0.46?????

rockstar1707 ::

Kot že rečeno, bo verzija 0.46 za Windows OS na voljo v nekaj dneh. "Beta" verzija je dostopna TUKAJ, ampak je potrebno vedeti, da ne gre za končno verzijo, in še vedno lahko vsebuje kakšnega hrošča.

mkljun ::

CaqKa:

Kar je že Jumping Jack povedal, popolnoma drži. In z Acrobatom (ali pa na primer PDFedit), ki je namenjen (tudi) "popravljanju" PDF dokumentov, to ne uspeva (ker ne more uspeti) enako kot urejevalnikom besedil (ki so temu tudi namenjeni).

Če želiš dodati črko vmes v besedilu, potem moreš vse črke za vnešeno, premakniti za en znak (space) v desno. Z Adobeom sem to delal že precejkrat in me je vedno bolela glava :).

MrStein ::

Eh, ta Adobe je en vic, ali pa ima zelo hecen UI.
Jaz sem popravljal tak, da sem označil blok, ga "exportal" (ali kaj točo je ta funkcija).
V glavnem, neki binarni fajlček kreira, ki sem ga potem z VIM-om popravil, posnel, nazaj importal in to je to.

Torej "profi" program, ki eno vrstico teksta ne zna sam editirat. No ja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

lopov ::

Đizus, sem mislil da sem na napacni strani ko sem stisnil "odgovor" ... Slo-Tech predelan o.O

Kakorkoli, mislim da nekaterim se zmeraj ni jasna vloga PDF in ga mesajo z bolj ali manj obicajnimi zapisi graficnih ali DTP programov. PDF urejevalnika ni. Pika. Kdor to oglasuje, zavaja.

Drugo pa je, da nek program omogoca (manjse) popravke, bodisi spremembo barv, doloceno dodelavo, celo zamenjavo pisav. A vse to je povezano s problemi, marsikdaj je taksna datotoke po ponovnem shranjevanju tudi "pokvarjena". Obstajajo namenski programi, samostojni ali kot dodatek (plugin) za Acrobat. Eni delujejo bolje, drugi slabse, dodajo pa nekaj vec, kar akrobat sam nima.

Super je, ce lahko kaj spremenis, a za popravke se uporabi originalna datoteka in ne PDF, namenjen ogledu, tiskanju, prezentaciji ali pa nadalnji uporabi v kaksnem drugem programu.

Preden kdo rece "bullshit" naj raje pomisli, kaj to pomeni verzijo 8, ki zna interaktivno prikazati dolocene 3D zapise. Vsebino le-teh se da prikazati na razlicne nacine (crtno, senceno), spreminjati barvo ozadja, obracanje. Kaj naj Illustrator (Corel, Inkscape, itd) urejajo v taksnem primeru? In to ne pomeni da sta Max ali Maya zdaj tudi PDF urejevalnika :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

rockstar1707 ::

Od danes je Inkscape 0.46 na voljo tudi za Windows OS. Dobite ga lahko TUKAJ
Povezava na prvi strani uradne strani očitno še ni urejena, sicer pa v prihodnjih dneh lahko pričakujemo še verzijo, ki je ni potrebno "namestiti" (ZIP ali 7-ZIP datoteka)

CaqKa ::

pa dajte no.. pa od prvega dneva novice je že bila win verzija 0.46 na voljo iz download inkscape strani.
pa 7zip prav tako: http://downloads.sourceforge.net/inksca...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

rockstar1707 ::

pa dajte no.. pa od prvega dneva novice je že bila win verzija 0.46 na voljo iz download inkscape strani.
pa 7zip prav tako:


Uradno je bila windows verzija izdana 1. aprila. O tem se lahko prepricas TUKAJ.

Kar pa konec koncev sploh ni pomembno. Važno je, da je nova verzija sedaj dostopna tudi po "normalni" poti. Sicer pa sedaj deluje tudi povezava na uradni spletni strani. Celoten seznam novosti pa je dostopen TUKAJ (v angleščini).

CaqKa ::

no jaz vem kaj v mojem about boxu piše...

sicer pa "Native PDF support" se je kar naenkrat spremenil v "Native PDF and AI import "
:)

CaqKa ::

ah.. pol pa ubuntu 7.04 nima ta nove verzije not... bom zgleda moral na 8ko šaltat..

sem htel namreč na ubuntu probat, če mi odpira pdfe.. namreč na winsih mi vsakič error javlja, čeprav je prej delovalo... nič jasno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Adobe acrobat(pro) brezplačne alternative

Oddelek: Programska oprema
112373 (2265) opeter
»

open pdf file with word

Oddelek: Pomoč in nasveti
102209 (1975) iDare
»

Enostaven program za "oblikovanje"

Oddelek: Pomoč in nasveti
81178 (972) Yohan del Sud
»

vstavljanje vektorskega logotipa v word (dopis)

Oddelek: Programska oprema
154571 (4392) Limit-sky
»

Izšla nova različica Inkscapa

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
346709 (4707) CaqKa

Več podobnih tem