» »

v katerem programu naj napisem knjigo

v katerem programu naj napisem knjigo

«
1
2

porki ::

studiram in se spravljam pisat knjigo. tak da bi vas proso za pomoc pri izbira programa. vem za word kaj pa se kaj drugega. slisal sem da lavfa tut corel pa ne vem kateri je to.(draw)??????
pa namizno založnistvo tut baje laufa. kateri?
hvala

delfinus ::

Hja za samo pisanje definitivno Word. Saj mas celo slovnico in ti bo v pomoc, ko se bos zatipkoval. Js se namrec zelo rad :D . Je pa problem, ko bos prekoracil enormno dolzino teksta. Sam trenutno pisem doktorat in imam ze 250 strani, tako da se je Wordu malo ze zmesalo in ne ponuja vec korektur, ker je prevec ali tujk, ali angleskega teksta ali cudnih priimkov, strokovnega besedisca ipd. Zadevo sem sedaj bil primoran razdelit na dva dela in je spet vse OK in korekture in podcrtovanje neznanega in napacno natipkanega teksta je spet tu.

Ko imas to vse natipkano, lektorirano in urejeno in zelis knjigo tudi graficno postaviti v formo, pa ti svetujem Adobe PageMaker 7.0.

lp, D.

pingec ::

ej mas not tudi slike grafe tabele? ker s slikami se wordu zmesa ce jih je prevec alpa so ful velke
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Poldi112 ::

Pagemaker je history. Uporabi Indesign za postavitev, se bolje pa ce enemu placas (tiskarju), da ti postavi. Verjetno je za eno samo knjigo precej ceneje kot da se sam ucis program.
Bojda je pa tudi Framemaker dober za pisanje. Indesign in Quark sta super za postavitev, za samo pisanje pa lahko namesto worda uporabis Framemaker. Slisal sem da je super za to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

sinko999 ::

Za pisanje uporabi kar word pa lepo shranjuj poglavja v svoje dokumente ko pa boš rabil postavit dokument za tisk pa DTP programi podpirajo import worda z že stili in oblikovanjem (vsaj quark ga). Sicer pa oblikovanje bo tu še najkrajši del procesa.
Obilo sreče pri pisanju knjige in potem pri prodaji le te.

LP
Ni? ni ve?no !

jype ::

Za pisanje knjig je najbolje uporabljat kak stabilen urejevalnik besedila. Videl sem ze prevec raziskovalnih nalog in podobnih daljsih besedil, ki jih je word izmalicil, da bi lahko svetoval njegovo uporabo za resno pisanje.

OpenOffice je po mojih izkusnjah tudi premalo stabilen, tako da je verjetno res najbolje uporabljati profesionalna orodja (FrameMaker za windows, ce lahko delas na unixih pa verjetno najbolje kak LaTeX frontend).

BigWhale ::

Najbrz si windows user. Napisi v notepadu. Potem pa text pretocis v kak DTP program.

dr.J ::

LaTeX oz. MikTeX za Windows in Winedt za GUI frontend za klikeraše.

ampak kaj, ko ljudje raje živijo bolj stresno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

pingec ::

notepad good idea
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

iskra ::

Na mojem (strojnem) faxu profesorji delajo več al manj knjige v LaTeXu in zgledajo super.

Koliko grafike misliš vstavit v besedilo? Enkrat sem govoru z enima asistentom k je delu knjigo pa je reku da je porabu več časa za grafiko, kot pa za tipkanje in pregledovanje/urejanje besedila ...
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

CCfly ::

Če misliš pisati knjigo se Wordu in OpenOfficu izogni. Priporočam ti da prvo spišeš besedilo v kakšnem preprostem urejevalniku teksta in pripraviš slike, grafe, ... ter pozneje vse skupaj oblikuješ v LaTeX-u. Pa saj so ti že vse svetovali.

Matev ::

za prelom je quark ali pagemaker

vendar bi ti svetoval uporabo worda

a tako da vsako poglavje shraniš v svojem dokumentu

tako da ne pride do kakih glomaznih 200-300 strani dolgih datotek

predlagam vsakih cca20-30 strani v svojem fajlu

Poldi112 ::

PageMaker-ja ni vec. Zdaj je Indesign.

Matev ::

pegemaker je še!

indesign je pa popolnoma neuporaben program
nihče ga ne uporablja in nihče ga ne podpira
pa še stane preveč

sicer pa verjetno nima smisla učiti se nek program za enkratno uporabnost

word bo kar pravšnji

delfinus ::

Stojim za mislijo Mateva. Za pisanje teksta MS Word. Ima zadaj pravopis in ti znatno olajsa muke in lektoriranje. Prispara ti tudi kak tolar, ki bi ga moral dati za lektoriranje. Sicer pa ni nekih problemov tudi ob dodajanju grafov in slik. Seveda pomembno je, da slike niso glomazno velike. Sam sem imel do tega tedna v enem dokumentu 250str., preko 30 grafov, preko 30 slik, veliko kolicino tabel, pa se nekaj datotek iz MS Visia. Dokument sem razbil samo iz enega in edinega razloga, da mi spet podcrtuje moja zatipkovanja, ker je pac dolzina ze presegla zdravo mejo razuma. Pa nisem imel niti nekih blaznih problemov na svohnatem sluzbenem PCju - Celeronu 433 in 128Mb rama, da sem editiral in pisal tekst v tej glomaznosti. No slike sem rajsi obdeloval in nametal doma na svojem AMD @3200+.
V glavnem moj posel je, da pisem veliko prispevkov, analiz, clankov in edini uporaben program, vsaj zaradi slovnice in slovarjev, tako SLO kot ANG, mi je MS Office Word.

lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Poldi112 ::

>indesign je pa popolnoma neuporaben program
>nihče ga ne uporablja in nihče ga ne podpira
>pa še stane preveč

???
Stane manj kot Quark. Vedno vec ljudi ga uporablja. Sploh pa tudi ce bi bil edini, ki bi ga uporabljal, ne bi bil problem, saj ne nosis .indd ali .qxp file-ov tiskarju, ampak .ps ali .pdf.
Ljudem priporocati PageMaker je morbidno. Kot da bi jim svetoval win98 za nov racunalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

jetam ::

indesign je pa popolnoma neuporaben program, nihče ga ne uporablja in nihče ga ne podpira, pa še stane preveč


??

Mar nisi ti nek wannabe designer (ce sem v nekem tvojem prejsnjem postu razumel narobe, potem shame on me)?

Kako lahko potemtakem napises taksno neumnost (v pomanjkanju idej za sinonime debilizma in zaradi vedenja, da bo kakrsnakoli drugacna pripomba brisana, bom tu zelo blag...). Velika vecina vecjih DTP his je ze z verzijo 2.0 s CS pa 100% presla iz zastarelega QXPressa (pa naj bo to v. 4, 5 ali 6) na svetlobna leta naprednejsi InDesign... ti pa taksne traparije.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

CCfly ::

Zanimivo mi je kako nakateri priporočajo Word za izdelavo knjige. Kot da bi priporočal kladivo, da bi zavil vijak.

kuglvinkl ::

Diplomo sem pisal v Wordu Xp. In mi je zadeva razturila tako, da je zginlo 7 strani. Back up na USB key, zadeva ima 73 strani, isto kot na disku, back up na CDju isto. Na floopyu pa ima naloga 80 strani - kot mora biti. Text only in nekje 280 opomb.

Ne vem kje je keč.
Your focus determines your reallity

schurda ::

Kot so ti nekateri že svetovali: LaTex. Za katerokoli platformo, povsod dela ENAKO!. Če svojo knjigo neseš h kolegu, ki ima recimo Linux, bo tam popolnoma enaka. Za tiste: ki ste imeli probleme s preveliko količino strani: jaz sem pomagal urediti knjigo profesorju, dolga je 240 strani, notri je kakih 100 slik, 20 grafov 10 tabel in recimo 200 formul. Moja diploma pa je obsegala 65 strani z grafi slikami in formulami. Vse skupaj sem delal n P150 in 64MB RAM-a. Da ne govorimo, da se niti enkrat ni zgodilo, da bi mi kaj zmanjkalo ali bi se strani pomešale. Izbira je vaša.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Person ::

Word XP slo je pa itak = SUX !!!
šteka kot za stavo ....
Let's make something useful!

iskra ::

Malo offtopic:

Tukaj sem končno našel en primer pisave, ki se mi je skozi knjige dokaj priljubila. Kje jo lahko zvlečem dol za uporabo v Wordu ali OOo?
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

bastadu ::

A se da dobiti LaTex tudi za Winse? Kje?

CCfly ::

En post pred tvojim ima kar pravšnjo povezavo.

djgregec ::

CaqKa ::

kuglvinkl.. zato ker si delal v wordu?

sicer se texa nisem uporabljal.. se pa strogo zavzemam da ga bom...
sam svoje umetnije najraje pišem v htmlju ki ga poznam.. zakaj? zato ker ga lahko pišem v notepadu in ker ga lahko na vsakem računalniku odprem.

si bom pa zdaj tale miktex verjetno inštaliral.
sam sploh nikoli nebi priporočal niti worda ni OO niti tistega corelovega skropucala za pisanje knjige...
nevem kak se sploh lahko bodoči doktor odloči da bo svojo doktorsko dizertacijo pisal v wordu... ah.
a ni doktorska dizertacija toliko vredna, da jo daš polektorirat neki osebi namesto računalniku? navsezadnje bo ziher še šla skozi lektoriranje.. in če si doktor se tudi pričakuje, da znaš pisat vsaj 97% slovnično pravilno slovenščino.

lopov ::

Hitrost in prilagodljivost + portabilnost (Unix, mac, win) -- Framemaker
Edino s fonti zna biti problem, ker morajo biti striktno kodirani z 1250 kodno panelo (za win) -- na zalost Adobe Pro fonti tudi z verzijo 7.1 ne delajo. Ce bos imal kaksne matematicne formule, je sploh priporocljiv. Na vgrajeni slovenski delilnik in crkovalnik pozabi.

Fonte v katerikoli obliki ti prebavi InDesign, Priporocam da vzames CE verzijo z vgrajenim slovenskim delilnikom (crkovalnika zal ne). Je pocasnejsi od Framemakerja in je bolj kompliciran glede generiranja in izdelave raznih indeksov, tabel, spiskov ... Se pa da :)

Miktex + TexnicCenter + 4spell --> ulimativna free razlicica (imas text procesor s slovenskim delilnikom, vmesnik in crkovalnik). Nekaj casa ti bo vzelo, da sestavis podobo, katera ti ustreza. K sreci imas na izbiro kar nekaj preddefiniranih stilov -- sam sem posegel po stilu "memoir". Posebnost je, da ni WYSIWYG, pac pa moras dokument zgenerirati, da ga vidis. Na podrocju formul je tata-mata :)

Za crkovanje se lahko uporabi brezplacni 4spell, ki zna z nekaj nastavitvami delovati s skoraj vsakim programom.

-----
Za samo pisanje je cisto vseeno, kje spises. Osebno se vedno veliko stvari zacnem pisati v EditPadu (free text editor) in ko postane tekt primeren za obdelavo (slike, tabele, ...) se preselim v enega izmed programov.

Odlocam se na podlagi strukture teksta:
- ce gre za samostojno, daljse in oblikovano besedilo -- indesign
- ce gre za poglavja, razlicno stevilcenje strani (latin, roman), generiranje indeksov -- Framemaker
- seminarska iz matematike ali fizike, in-line formule, bibliografija in bolj malo slik, lahko tudi locena poglavja -- Latex (miktex),

Zelo groba razdelitev, potem je se odvisno, a je samo zame ali za koga drugega, v kaksni obliki je treba oddati (vsi trije odlicno obvladajo PDF & PS).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

delfinus ::

To Caqka: Bodoci doktorji smo in so dalec od tega, da bi bli nezmotlji, pa da bi pisali slovnico pravilno ipd. Da ne govorimo tudi o pravih doktorjih znanosti, vkljucno z rednimi prof in strokovnjaki. Vem kako je z zadevami, ko das pravem akademskem lektorju na SAZU kaksne clanke lektorirat od priznanih doktorjev in dobis nazaj liste kot da bi bla bitka na Neretvi. V glavnem Word je zame odlicen in za vecino ostalih druzboslovcev je to celo edino orodje, ki ga sploh znajo uporabljat. SLO crkovanje je v njemu super in me lepo opozarja, da se zatipkujem. Editor brez crkovanja je zame pac neuporaben, ce tega ne bi bilo bi se moral popolnoma zanesti samo na lektorja pri pisanju clankov. Itak pa se ostane ogromno napak, tudi z rabo tega. Mam pa sreco, da bo po printu sla disertacija se v ene 2x branje pri dveh osebah, ki mi bosta pac popravila morebitne cudne stavke in zatipke. Kar se tice funcionalnosti je zame Word idealka (uporabljam zadnjo razlicico), prvo kot prvo podcrtovanja, enostavno manipuliranje in integracija z ostalimi office prigrami, poglavja, stevilcenje, footnote ipd, naj pa opozorim, da ne gojim kaksnih ljubecih custev, da kakrsne koli M$ ipd, da ne bo pomote. Ne recem, da ni Word in Office brez napak, dalec od tega ma kr dost felerjev, je pa fukcionalno najbolj uporaben zame in za vecino druzboslovcev in za tiste, ki veliko tipkajo in tako tudi je v sami praksi. Sam ga uporabljam ze od razlicice 2.0 dalje in mi je pac fukcionalno najbolj uporaben za tipkanje (ne pa za oblikovanje knjige).

lp, D.

BigWhale ::

> za prelom je quark ali pagemaker
> vendar bi ti svetoval uporabo worda
> a tako da vsako poglavje shraniš v svojem dokumentu
> tako da ne pride do kakih glomaznih 200-300 strani dolgih datotek
> predlagam vsakih cca20-30 strani v svojem fajlu


Tole je nabrz hec, a ne?

1: "Glejte, tukajle vam dam en avto, zanj boste placali 15mio SIT. VSE ima, VSO opremo! Gretje zicev, hlajenje zicev (adijo ledvice), prane luci, pranje sip, pranje zob, ventilacijo v zicih, da razpiha prdce po celi kabini (da bodo se drugi imeli kaj od prdca), okna se odpirajo hitro, pocasi, super hitro in ultra pocasi. Zmigavci delajo s tremi razlicnimi hitrostmi, osem stopenjski menjalnik, avtomatsko prestavljanje, rotacijski motor, res, tale avto ima VSE!"

2: "WOW! KUPIM!!!! Tle je cash! *cha-ching*"

1: "Takole, papirji so podpisani *denar gre v blagajno*. Aja, saj res, se to. Ne se vozit predolgo naenkrat. Vozite se v krajsih etapah, tam nekje 20-30 kilometrov na enkrat, bog ne daj 200km!!! V nasprotnem primeru vam lahko kak del avtomobila stran pade, masina zariba in bencin stece iz rezervoarja... Dobra izbira gospod, dobra izbira!"

*stiskanje rok, trepljanje po ramenih...*



PS: Matev, kako pa potem naredis kazalo iz 10ih datotek dolgih po 30 strani?

Ja, tko je to...

Latex!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Matev ::

no

če se gre za gol tekst lahko poljubno veliko strani v wordu
če pa ima človek tabele slike grafe itd...

tam pač word klecne in ne prebavlja dolgih datotek
kdor je že poskušal kaj takega že ve

ne bi se šel o tem kaj se da pa kaj se ne da v wordu
načeloma se pač DA ampak v praksi se pokaže drugače

sicer pa za pisanje teksta je word ali kak urejevalnik besedil (lahko je tudi kaj drugega)

za oblikovanje in prelom končne knjige bodo pa že v tiskarni ali reprostudiu morali poskrbeti
ker ne verjamem da ima človek ki hoče napisati knjigo (in ne ve kako se temu streže) kaj znaja tudi o stavljenju, tipografiskih pravilih itd...

CaqKa ::

inštaliral sem miktex in winedt.
kje je kaj napisano o kodi oziroma sintaksi texa?
eden od profesorjev, ki dela na naši šoli z latexom mi je povedal, da je pisanje tex kode lažje od htmlja.. res?

lopov ::

Res :)

Ce si instaliral Miktex je prva pot "Start ->Program Files->MikTeX".
Tam si poglej help, kjer bos nasel razlozene osnove in povezave na ostale vire.

Lahko pozenes tudi PackageManager in ti zlista instalirane pakete. Ce preklopis na lastnosti paketa izves njegovo vsebino, pa tudi kje se nahajajo datoteke. Veliko paketov ima tudi opis, kaj "znajo". Dodatne informacije imas tudi v /texmf/latex/doc in /texmf/tex/latex/doc ... skratka, poglej za doc direktoriji -- notri so direktoriji z imeni imeni paketov in datotekami, ponavadi v PDF ali DVI formatu, se pa zgodi, da moras obcasno se kaj prevesti ... ponavadi pise v Readme ;)

Aja, pa ti pises kodo za LaTeX ... V pravem TeX-u najbrz na bos nikoli pisal :)

Dodatna literatura je dostopna na netu, polno kjnjig pa se dobi po knjiznicah (tudi v CTK).

b.

CaqKa ::

sej že iščem tutoriale po netu... morem kakega fajnega najt.. sem mislo če kaj priporočate..
tisto kar je zraven je v taki nevšečni obliki.


>>> Aja, pa ti pises kodo za LaTeX ... V pravem TeX-u najbrz na bos nikoli pisal :)

kaj si mislil s tem?

lopov ::

Heh ... ne vem, ce znam razloziti.

TeX je low-level procesor.
Da se povprecnez ne zajebava je nastal LaTeX, kateri je na nek nacin skupek makrov.

Koda, katero ti pises je LaTeX-like --> v glavi dokumenta lepo samo definiras sklice na pakete in stile --> ce bi pisal TeX kodo, bi vse to pisal "na roke".

Anyway, morda bo kdo znal bolje razloziti, drugace pa to najdes v skoraj vsaki knjigi o LaTeXu.

Si pogledal strani:
http://www.latex-project.org/
http://www.tug.org/begin.html

?

b.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

CaqKa ::

ok si razložil :)
torej je trenutno vprašanje ali je bolje uporabiti latex v navezi s kakim črkovalnikom.. ali pa pisati v wordu ter nato zadevo zmetat v nek dtp program?

CCfly ::

Spišeš golo besedilo, uporabiš črkovalnik, oblikuješ.

Matev ::

če v latexu natipkaš besedilo

ga boš moral preden ga odneseš oblikovat ali stiskat še v kak splošno znan format kot recimo .doc prekonvertirat

če takrat šumniki zmankajo :\ :\

CCfly ::

A ti še nisi slišal za Postscript in PDF ? Ali morda nista dovolj standardna zate ?

jype ::

Ce pa napises v wordu in neses nekam, tam ne morejo odpret, al pa majo drugacen prelom strani, al pa te obtozijo da si jim prnesu virus, al pa jim tekst cist spesta iz kaj jaz vem kaksnega razloga. Ce mas v dokumentu se slike si pa sploh najebal.

Splosnih crkovalnikov obstaja dovolj: aspell in ispell sta kar super. Tudi deljenje slovenskih besed v LaTeXu deluje brez posebnih tezav.

Ideja TeXa in LaTeXa je to, da je predloga za dano vrsto dokumenta dana in potem ti samo pises bededilo, prevajalniku pa poves kateri del besedila predstavlja kaj: naslov, podnaslov, odstavek, opombo, podobno kot pri html, samo bolj orientirano za pisanje knjig, clankov in kar je se reci, ki se jih obicajno tiska. LaTeX je tudi najmocnejse orodje za pisanje kakrsnihkoli matematicnih izrazov in kdorkoli je delal kolokvije na FMF verjetno ve, da so obicajno napisani v LaTeXu.

Ko iz LaTeXa naredis DVI, pa potem PostScript, je to najbolj primerna oblika za tiskarje, ker oni znajo iz postscripta cist lepo natisnit tocno tisto, kar vidis na ekranu, ce poganjas ghostview.

lopov ::

Glede fontov ni problemov, sploh dokler uporabljas tiste, ki pridejo "v paketu". Ce sem vse pravilno nastavil nisem imel primera, da po generiranju DVI/PS/PDF ne bi prikazalo sumnikov.

Zaplete se pri uporabi zunanjih fontov, nekateri v naboru nimajo sumnikov, za nekatere pa je potrebno placati licenco (treba jih je kupiti) -- tak primer je Lucida Bright.

No, klele mas en tak kickstart header, da ne bos izumljal tople vode
(% so komentarji, ce bos slucajno delal c/p):

-----
\documentclass[a4paper,slovene,draft,12pt]{article} % {article|report|book|letter|slides}
\usepackage[cp1250]{inputenc} % Windows 1250 encoding
\usepackage[slovene]{babel} % slovenski delilnik
-----

Posamezne deklaracije so bolj ali manj logicne (upam :), drugace mas pa res vse v helpu (sem sel se 1x preverit, hehe ...). Zdaj samo nastavis slovensko tipkovnico in veselo tipkas sumnike :)
Se pa spomnim kaksnih 10 let nazaj, kako sem se matral s sumniki ... Mislim, je bilo za mali 'c treba vtipkati \v{c} ... Uhhh ...


Fonti ... Ce ne zelis uporabljati CM fontov lahko preklopis na Adobe, kateri so v paketu.
Brez problema delujejo:
-----
% tole vklopi Type1
\usepackage[T1]{fontenc}
%fonti, izberes en paket
\usepackage{utopia} %{utopia}
\usepackage{bookman} %{bookman}
\usepackage{palatino} %{palatino}
\usepackage{chancery} %{poetica chancery}
\usepackage{times} %{times}
\usepackage{newcent} %{new century schoolbook}
\usepackage{optima} %{optima}
-----


Bistream se je potrudil in ponudil T1 font imenovan Bera, kateri je vkljucen v zadnji Miktex paket:
-----
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{textcomp}
\usepackage{bera}
-----

WinEDT poznam bolj slabo, vem, da je placljiv :)
Morda sem ravno zato pristal pri TeXnicCenter, kateri je free (http://www.texniccenter.org/) in se kar lepo razvija.


---
Strinjam se, da je za vecino ljudi Word najenostavnejse orodje (tudi najlazje dobis pomoc, ce se kaj zatakne). Zal meni cisto odpove, ko pridem do kaksnih tabel, generiranja TOC in ostalih spiskov. Poleg tega bi Word *moral* imeti opcijo, da izvozis vstavljene slike. Ko je enkrat notri se lahko po rit praskas, pa jo se vedno samo gledas (FrameMaker zna odlicno uvazati .doc dokumente in glej ga zlomka, slike zna nato tudi izvoziti >:D)

---
Ni ravno obicajno, da se pisatelj spravi tudi k oblikovanju svojega dela; ponavadi spise tekst in ga odda, nekdo tretji pa nato vse skupaj spravi v obliko za objavo. Ce delo ni ravno polno kemijskih, matematicnih in fizikalnih formul, potem je vse skupaj res lahko spisano v (skorajda) vsakem urejevalniku besedil (ja, tudi notepad je OK :)

Na podlagi spisanega dela se bo zaloznik odlocil, v katerem programu bo vse skupaj potavljeno, da bo proces cim bolj enostaven in avtomatiziran (pri nas je pa tko odvisno od kesa in kateri program imajo kupljen ... Ce je samo Word, bo pa v Wordu!).

---
Springer-Verlag ima veliko del narejenih s TeX/LaTeX, seveda so posebej za to izdelali vse makroje. Nedavno sem na nekem FrameMaker forumu zasledil oglas, da kjer clovek odkupuje definicije publikacij bankrotiranih podjetij. Za posamezne definicije je pripravljen placati tudi 2500$. Kdor obvlada izdelavo definicij za FM se tako nima kaj bati -- v ZDA je veliko popvprasevanje po tovrstnem znanju :) Aja, Adobe v zadnjem casu forsira izdelavo svojih manualov z InDesign, pred tem so bili vsi izdelani s FrameMakerjem (tudi v casu, ko je bil Frame Tech. se samostojen). A ce ima speh 600+ strani je jasno, da ni narejen z InDesign ... Vsaj zaenkrat se ne :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

CaqKa ::

čekiram zdaj winedt... zgleda še nekaj nimam konfigurirano ker mi neki error javla.

Error: The package repository is not yet specified.
! I can't find file `sihyph.tex'.
to be read again
\relax
l.357 \repeat

Please type another input file name
! Emergency stop.
to be read again
\relax
l.357 \repeat

No pages of output.

Matev ::

PDF ali PS sta formata v katere se zapiše ko je knjiga ŽE dokončno oblikovana
(to sta zaprta formata v katere se načeloma ne da posegati)

v repro studio se pa nese odprte formate, da lahko sploh oni oblikujejo knjigo in uredijo prelom

težko verjamem da kak repro studio podpira dokumente prinešene v latex formatu

CCfly ::

Ne profesionalni tiskarji ti ponavadi kar dajo definicije stila v LaTeX-u in knjigo potem sam oblikuješ.

Witboy ::

Use Latex!!!

lopov ::

@CaqKa: ne najde slovenskega delilnika.

Cudno, ce imas pravilno nastavljeno lokalizacijo Miktex pri instalaciji to sam uredi.

Pozeni "ProgramFiles / Miktex / Miktex options", pojdi na zavihek "Languages" in preveri, da imas kljukico pri "Slovene" --> ce ni, jo dodaj.

Ce te opcije sploh ni se premakni na zavihek "Packages" in preveri, da imas pri "Language support" kljukico pri "Slovene".

Tukaj tudi nastavis "Package repository", jaz imam
ftp://ftp.gwdg.de/pub/dante/systems/win32/miktex/tm/packages/

V kolikor si ze delal update bi to moralo biti nastavljeno (Si opazil UpdateWizard? Prav tako se update lahko dela preko PackageManager-ja).

b.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

noraguta ::

Ne profesionalni tiskarji ti ponavadi kar dajo definicije stila v LaTeX-u in knjigo potem sam oblikuješ.


Pa daj poslus se clovek. tiskarju odvleces filme ne pa tekst.
ma meni je se najbolj simpaticna ideja od BWja. ko imas enkrat tekst , potem se za stavljenje ze zmenis z nekom ,ki se nato spozna je hitreje in ceneje kot pa ,da se matras sam.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

ali3n ::

Stipkaj v wordu / notepadu - karkol; ne delat v Indesignu / Quarku in podobnih programih, če jih ne poznaš, ker bo imel tisti, ki bo pripravljal knjigo za tisk precej več dela z popravljanjem tvojih napak.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

CCfly ::

@noraguta: saj se čisto strinjam s tem da je lažje do dat profesionalcu za oblikovat. Če boš pa pisal kakšen članek ali knjigo na računalniškem področju, je aktualen LaTeX. Pa tudi če narediš film, dvomim da ti bodo dali izpisi od Word-a, OpenOffice-a, ... dobre rezultate.

Matev ::

iz worda se filmov sploh ne da narediti (kvečjemu kake kimoto folije)

pa še to.... večino ljudi ki piše knjigo
sploh ne ve da končna knjiga ne bo A4 formata kot ga imajo v wordu

in posledično tudi ne bo toliko strani kot jih imajo oni v wordu


latex pa ni program ki bi ga reprostudiji podpiral

moj_nick ::

latex pa ni program ki bi ga reprostudiji podpiral


Zakaj se pa potem toliko knjig v njem napiše?
110111001001010001010000
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Word vs. Latex (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5813003 (9889) GnuceLee
»

LaTeX (linux newbie, ne se jezit:) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
767730 (6100) CaqKa
»

Program za ulomke

Oddelek: Programska oprema
112817 (2631) schurda
»

Pipin odprti termin: Latex

Oddelek: Novice / Kiberpipa
354428 (3561) BigWhale
»

Latex

Oddelek: Programska oprema
82232 (2017) dr.J

Več podobnih tem