» »

Dilema: nov avto ali iz druge roke?

Dilema: nov avto ali iz druge roke?

1 2
3
»

Fizikalko ::

Moj Superb ima samo 96 kW, ne pa 150.

Če boš še naprej tulil, se bom oblekel, šel na parkirišče in pofotkal trenutno porabo (čist na blef, sploh ne vem, kolk je ravno trenutno, ampka pod 6 je sigurno).

zee ::

imam Modusa z enako DCI masino in enakimi konji kot djordjevic in imam porabo brez tezav okrog 4 L/100 km, ob potovalni hitrosti okrog 80 km/h, ob prehitevanju 90-100 km/h.

Ce se dosti vozim po avtocestah, je poraba zaradi slabe aerodinamike vozila vecja, to pomeni porabo okrog 4.5 L/100 km, ob potovalni hitrosti med 100-110 km/h, ob prehitevanju 120-130 km/h.

Skratka: povsem se strinjam z jype.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

TESKAn ::

Enkrat sem šel iz Cerkna do Ljubljane, pa sem poskušal, kako nizko se da spravit porabo, če res paziš. C5 2.2 HDi (130 konjev) je prilezel pod pet litrov/100km.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

Samo težke noge ne smeš met, pa se vsak spodoben turbodizel obnaša temeljito šparovno.

Manjši avtomobili so pri porabi seveda slabši, predvsem zaradi aerodinamike in dejstva, da v zelo redke vgradijo 6. prestavo (ki bi omogočala tudi vožnjo z nizkimi obrati pri 90 km/h).

Mimogrede: http://www.autobloggreen.com/2008/07/01/audi-efficiency-marathon-over-with-best-of-70-9mpg-and-88g-km-co/: Audi A4 komot pride pod 3.5 - če paziš.

kixs ::

Koeficient zracnega upora narasca s kvadratom hitrosti. Najbolj ekonomicne hitrosti so med 80 in 100km/h v najvisji prestavi (5. ali 6.). Kaksna je vasa poraba, je odvisno od vzdrzevanja avta, kaksne gume/platisca imate, nacina voznje (predvidevanje, nacrtovanje, cim manj nepotrebnega zaviranja, pravocasno menjavanje prestav), kakovosti goriva...

Kar se tice nabave novi:rabljen, kredit:cash, vecji:manjsi... vse je odvisno kaksne imamo prioritete in potrebe. Osebno dam max 4 neto mesecne place. Ker nimam place niti blizu 4K€, se pac zadovoljim s kaksnim rabljenim. Ce bi zelel kaj boljsega in novejsega, bi bil moj max celoletni neto zasluzek, morda se malo zraven. Vendar se mi zdi za avto dati toliko denarja cisto brez veze. Seveda pa nikoli ne vzamem kredita za avto, ceprav so vcasih krediti res ugodni.

Trenutno imam avto, ki mi je zelo vsec. Sem iskal dobrega kaksno leto, nato kupil in dodal se kaksnih 600€ za popravila in nove letne gume. Prodajalec je bil pa tako preprican, da je avto cisto brezhiben, da bi verjetno tudi svojo mamo prodal in tako marsikaj zamolcal. Seveda sem ga pred nakupom peljal na uradni servis na pregled. Kjer so sicer ugotovili nekaj napak, ki seveda njega niso niti malo premaknile. Ce res ne bi hotel zamenjat avta, ga verjetno v tistem trenutku tudi ne bi. Tako sem ga pa kljub temu. No, zdej je OK. ;)

lp

Super Sonic ::

"A to samo meni ne gre v račun, al je tam zunaj še kdo, ki se zaveda, da poraba raste s kvadratom hitrosti?"

Probaj sive celice zavrteti še v to smer, da hitrejša vožnja pomeni tudi časovno krajšo pot. Če, naprimer, imam jaz porabo okoli 5,5l in porabim za pot 25 minut, ti pa 3,8l in za pot porabiš, reciva 30 minut. Če seštejeva dejstvo, da sem jaz v eno smer hitrejši za 5 minut, te to "košta" 10 minut na dan oz. 50 minut na (delovni) teden.

Se pravi, v grobem, tvoj avto dela vsak teden 50 minut dalj. To, da pa avto ne dela na zrak, je pa menda jasno. Pa ker tolk rad varčuješ, se zamisli še na obrabo materiala.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

krneki0001 ::

Jst imam na 18 let starem avtu z 1.6 mašino in 63kW porabo tm okoli 2.6 na 100km, pa se ne sekiram preveč in me tudi ne matra poraba. Pač porabi kot porabi, tak avto imam ker mi tako paše, če bi hotel šparovčka, bi si kupu kak KOI car (660ccm jajček).

In tistim, ki pravite da imate po 4 litre porabe - s cliotom 1.2 in 40 litri goriva sem naredil 911km mešane vožnje, torej verjamem, da lahko kdo tut na manj spravi, ampak večinoma pa je taka vožnja muka.








P.S. Enota v prvem stavku niso litri, so galone.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Fizikalko:
>> Počasna vožnja sama posebi ni nič kriva za porabo.
Ampak eni ste pa res...
Seveda vožnja 30km/h ni ekonomična, ampak predvsem zato, ker mašina ni naštelana za take brzine.


In kaj točno novega si povedal? Kaj točno sm reku narobe? Ja, banana je rumena :|
Zbogom in hvala za vse ribe

gzibret ::

> In tistim, ki pravite da imate po 4 litre porabe - s cliotom 1.2 in 40 litri goriva sem naredil 911km mešane vožnje, torej verjamem, da lahko kdo tut na manj spravi, ampak večinoma pa je taka vožnja muka.

S cliotom 1.5dci sem s polnim tankom (40 l) naredil 1200 km. Torej je bila poraba 3.3 l/100km. Samo sem se vozil cel čas 110 po autobahnu.
Vse je za neki dobr!

Fizikalko ::

Evo, Solatko, zjutraj sem najprej pofotkal trenutno stanje: odkar sem tankal, sem naredil 197 km in poraba je (s prižgano klimo) trenutno 5,6 (danes še nisem vozil, debato smo imeli ponoči, kot vidiš, pa je motor hladen in je res to stanje pravo, da ne bi slučajno kdo namigoval na to, da sem pred tem danes kaj "naštimal" ali se vozil namenoma tako):

Klik1



No, potem sem pa šel zjutraj na 49 km relacijo in pri ugasnjeni klimi vozil varčno (a ne ekstremno, torej nobenih ler-ov itd):

Klik2



Poraba na relaciji 49km je bila torej 4.6. Večinoma regionalna cesta, malce mestne vožnje vmes. Še dokaz relacije:



Tako.

Upam, da ti je sedaj jasno, da se z umirjeno vožnjo z lahkoto pride do precej manjše porabe in da je bila tista tvoja izjava, da švabi ne morejo pit pod 7 (vsaj večji avti), čisti bluz ali pa pomanjkanje izkušenj.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

Fizikalko ::

Vozil sem okrog 100 km/h v 5 prestavi, če se je pač dalo (vmes par problemov s prometom). Po mestu pa pač umirjena mestna vožnja.

Kot rečeno, ko se ne trudim preveč, pač nimam 4.6 ampak malo čez 5 litrov porabe.

Kako Solatku in podobni ne uspe (!) priti pod 7, mi ni jasno. Jaz ga moram orenk priganjat, da pridem na 7 (pravzaprav na cel tank nikoli nisem imel niti blizu temu, tudi, ko sem ga priganjal v Nemčijo nonstop na 150).

WarpedGone ::

>> Vozil sem okrog 100 km/h v 5 prestavi,

Samo 5 prestav imaš?
Zbogom in hvala za vse ribe

Fizikalko ::

Ja, ža, če ne bi bila poraba še doti nižja lahko.

Gre za prvo generacijo Superba. Leta 2006 so naredili lifting in začeli vgrajevat 6. prestavo.

Moja karjola pa je letnik 2002...

Res tumpasto. Edina stvar, ki jo res pogrešam pri tem avtu.

Fizikalko ::

Aja, Solatko, pijem pa Heineken.

kixs ::

Fizikalko: lepa poraba.

Ne vem kako je pri tebi, vendar, ce racunalnik ni skalibriran, lahko kaze tudi liter manjso porabo od realne. Po vecini pa seveda ni skalibriran. To je enostavno ugotovit, enkrat gres tankat polno in preracunas na roke. Glede na odstopanje bos videl kako tocen je racunalnik.

PS:
Sej morda si to ze naredil in nocem implicirat, da tvoj kaze napacno. Vendar po razlicnih forumih je bilo glede netocnosti racunalnikov veliko za povedat.

PSS:
Seveda to preverjanje tocnosti racunalnika velja za vse, ki se zanasate samo na porabo po racunalniku.

lp

Fizikalko ::

Ja, vem, zato tudi vsake toliko sam izmerim. Ponavadi izmerim praktično enako, tako da prav kaže.

Evo, z zadnjim tankom sem naredil 1112 km, natankal pa potem 59 litrov. S prižgano klimo, seveda. Do the math :)

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

pri takih kljukcih kot sta vidva, sem se lepo obrnil in odšel, avte so pa še kar nekaj mesecev prodajal, pa prodal za precej nižjo ceno


Meh, za mojo pokvarjeno, usrano k drek, polno drobtin in prestic so se stepli. Prodal sem jo v dveh dneh, ko se oddal oglas. Lahko bi jo v pol ure, ce bi rekel JA prvemu. In ne, ne hecam se.

Pegeuota 206, brez klime sem malo dalj casa prodajal, ker sem zacel z zelo visoko zacetno ceno. Takrat tudi poklical ni nihce. Ko sem ceno malo spustil sem ga prodal v treh dneh.


Fizikalko ti si pa zdele tolk naložu, da bo SŽ odvažala še cel mesec. Še nisem videl škode ali pa VW, ki bi kuru manj kot 7l/100km, ob zelo varčni vožnji, zna pa vsak passat, golf, superb, oktavija it krepko čez 9l, če maš mal težjo nogo, oziroma če ne znaš lovit največjega navora. Dej mal posliki povprečno porabo na računalniku, ker te tvoji podatki so za štantgas.


Moja Fabija je zrla 6.5-6.9 v povprecju. 7.5 v mestu.

kixs ::

5,305755395683453237410071942446 L/100km ;)

Nice :D

BigWhale ::

Probaj sive celice zavrteti še v to smer, da hitrejša vožnja pomeni tudi časovno krajšo pot. Če, naprimer, imam jaz porabo okoli 5,5l in porabim za pot 25 minut, ti pa 3,8l in za pot porabiš, reciva 30 minut. Če seštejeva dejstvo, da sem jaz v eno smer hitrejši za 5 minut, te to "košta" 10 minut na dan oz. 50 minut na (delovni) teden.

Se pravi, v grobem, tvoj avto dela vsak teden 50 minut dalj. To, da pa avto ne dela na zrak, je pa menda jasno. Pa ker tolk rad varčuješ, se zamisli še na obrabo materiala.


No ja, teh pet minut v eno smer ti vrtas po nosu.

Takele minute pristevat in sestevat in jih kjerkoli upostevat je traparija. Sem preprican, da jure vseeno bolj efektivno svoj cas porabi, ze zato, ker ima Linux.

solatko ::

Fizikalko - ti si vozniški fenomen, tovarniški podatek je 6,2l/100km, pa ne poznam niti enega šoferja, ki bi se temu povprečju približal na manj kot liter. Kar se tiče slike, ki si jo poslal, niti slučajno ni relevanten podatek. Moj BMW ima za porabo goriva tri stopnje relacija, rezervar (ti dve nuliraš po želji) in celotno porabo od takrat ko je bil avto poslan iz tovarne - ta podatek je pri meni 7,8 skozi 12 let. To kar si ti naredil, sem jaz naredu od Postojne do Ljubljane - ne boš verjel moj BMW kuri 3,8l/100km. Dodajal samo toliko gasa, da je vzdževalo hitrost (po vrhniškem klancu dol okoli 180km/h. Bilo je to ponoči, temperatura okoli 17 stopinj celzija, cesta prazna, povprečna hitrost okoli 110km/h, vendar ko se pogovarjamo koliko kuri, pokažem vso porabo in vsi pravijo, da mi kuri izredno malo, saj imajo vsi porabo krepko čez osem litrov. Računalnik je tovarniško kalibriran +-0,01%. Zato slikaj porabo vseh kilometrov, ki jih je avto prevozil, ne pa ene relacije z nagibom 17%.
Če pa ti dejansko kuri tako malo, pa pot pod noge in na češko sporočit, kaj z avtom počneš. Novi superb naj bi imel 5l porabe, vendar s čisto drugim motorjem in precej spremenjeno zasnovo. Pojdi na servis in naj ti kalibrirajo računalnik, da ne boš slučajno ostal brez goriva.

jype ::

solatko> Fizikalko - ti si vozniški fenomen, tovarniški podatek je 6,2l/100km, pa ne poznam niti enega šoferja, ki bi se temu povprečju približal na manj kot liter.

Za naš avto je deklarirano 4.0 na relaciji, 5.0 v mestu in 4.5 litrov na 100 km kombinirana poraba.

Če seštejem račune prvega leta (1325l) in pogledam na prevožene kilometre (34350), je povprečje okoli 3.86.

Če je računalnik kalibriran, tega ne vem, mi pa praviloma kaže povprečno porabo 3.8 ali 3.9, tako da mu kar verjamem.

Fizikalko ::

Ja, res. Zjutraj sem vstal, zrbisal trenutno stanje, se peljal 200km kot po jajcih, da je kuril 5.6, potem počakal, da se mašina ohladi in naredil še eno relacijo 50km po klancu navzdol, da je kuril 4.6. Res, prav zate se mi je to dalo delat.

Še enkrat: poraba dveh let (!), odkar avto imam, je 5.4 litra. Zakaj, hudiča, bi lagal že? Ker te želim očarat al kaj?

Fizikalko ::

>>>Fizikalko - ti si vozniški fenomen, tovarniški podatek je 6,2l/100km

Ne, tovarniško je 5.7.

Tudi pri Peugeotu mi je pisalo 4.3, pa sem dosegel dosti manj, če sem se malce potrudil.

solatko ::

Podatki po različnih straneh so različni, vendar si še vedno pod tovarniškim podatkom (servis čaka, sam če pri nas sploh znajo uravnat računalnik). Podatki pa so od 5,5 do 7. To so podatki za superb 130 (to je 97kW).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

solatko ::

A superb nima skupne porabe (je ne moreš brisat, razen če vržeš cel računalnik na nulo).

Fizikalko ::

Lej, podatek sem napisal iz moje homologacije.

Sicer pa poznam kar nekaj ljudi, ki zlahka pridejo pod deklerirano porabo, samo vozit je treba znat. Prišparaš pa z zmerno vožnjo ne le na gorivu, ampak tudi na ostalem materialu. Zavorne ploščice in diske skurim 2x počasneje kor večina, na primer.

solatko ::

Jaz te sprašujem, če superb nima celotne porabe v računalniku?

Fizikalko ::

>>>A superb nima skupne porabe (je ne moreš brisat, razen če vržeš cel računalnik na nulo).

Ne da bi vedel. Imam pač 2 programa, ki ju resetiram, kadar želim, S tem, da se program 1 samodejno resetira ob vsaki novi relaciji (če je motor kakšno uro ugasnjen).

Sicer pa ni tema, ali govorim resnico ali ne. Če mi ne verjameš, tvoj problem. Tema je, da na splošno trdiš, da se to ne da, pa nas je že v tej temi kar nekaj, ki trdimo, da zlahka pridemo pod tovarniške dekleracije.

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Pa tudi če bi imel tist program, s katerim naj bi pogledal porabo ovseh kilometrov, je to irelevantno, ker sem ga kupil pri 94k km. Kako je vozil nekdo pred mano, pa ni tema razprave, se ti ne zdi?

solatko ::

Ma dej se zgovarjat, men BMW kur 3,8l/100km, ampak ne pri normalni vožnji. Ne vem kaj počneš z avtom na cesti, ampak ne bi rad vozil za tabo (verjetn si eden tistih, ki vozi podsod 70km/h, ne glede na omejitve). Večina jih (zmotno) trdi, tudi na tem forumu, da avto najmanj kuri pri hitrosti 70-80 km/h. Avto najmanj kuri, kadar voziž v območju največjega navora (kar zaradi nesmiselnih omejitev ni možno), to je pri večini vozil med 80 in 100 v V. ali VI. brzini, s tem da potovalno hitrost dosežeš čim prej.

WarpedGone ::

Folk se je nekako navadu, da vsaka očala ne pašejo na vsak nos, da jih je pač treba prilagodit defektom konkretnega para oči in da si jih zato ne da kr prosto sposojat. Ampak porabo pa kar direkt primerjajo en z drugim. Navadn otročji "pissing contest".

Deklarirana poraba je pač deklarirana glede na predpisan vzorec vožnje po predpisanih cestah. Ampak takega gospoda Povprečnika pač ni, mi se vozimo po različnih cestah, z različnimi hitrosti in z različnimi stili vožnje. Dejte si že enkrat v glavo, da mojih 4.1 l/100km ne pomeni da je moj avto kej blazno izjemen, je le odraz mojih okoliščin. Deklarirana srednja poraba je 5.5l, izven mesta pa 5. Na AC pri konstantnih 130 po ravnini ne pridem izpod 5.7, pri 70 po regionalki mam pa 3.4.

Ampak te cifre se ob mojem stilu vožnje in na cestah, kjer se js furam, prevedejo v kakih 4.2 - 4.4 povprečne porabe. Laguna 1.9 dCi 120KM. Z enim tankanjem (cca 57 l) delam od 1200km (zima, zimske gume) do 1370 km (dosedanji rekord - pomlad, hladno vreme, letne gume, enkrat AC MB - Celje)

Največ se prišpara z načinom vožnje. Zmerno pospeševanje, ne skakat po pedalih, spustite plin in "jadrajte", ko je jasno, da je/bo treba upočasnit - npr proti rdečim semaforjem, rondojem, križiščem, ovinkom, ... Če mate možnost prikaza trenutne porabe - vključite ga in se natrenirajte kdaj vaš avto na cestah, kjer vi furate, najmanj porabi. Normalna vožnja je totalno subjektivna stvar.

Avto najmanj kuri, kadar voziž v območju največjega navora (kar zaradi nesmiselnih omejitev ni možno), to je pri večini vozil med 80 in 100 v V.


Mogoče v teoriji. Js pridem na 3.4 le v 6. pri 70kmh, zato so takale zlata pravila en drek vredna. Vklopi si prikaz trenutne porabe in pogruntaj za svoj avto pri kateri konstantni hitrosti ti pije najmanj.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

V bistvu je povsem dovolj, da vozis po omejitvah, takrat bo poraba povsem ok.

Soltako, a navor je odvisen od hitrosti avtomobila? Jaz sem zivel v prepricanju, da je odvisen predvsem od vrtljajev motorja. A ni tako?

Fizikalko ::

>>Avto najmanj kuri, kadar voziž v območju največjega navora (kar zaradi nesmiselnih omejitev ni možno), to je pri večini vozil med 80 in 100 v V. ali VI. brzini

A ti ne znaš brat? Saj sem napisal, da sem vozil okrog 100, če se je le dalo.

Zgodovina sprememb…

Super Sonic ::

"No ja, teh pet minut v eno smer ti vrtas po nosu."

Ja pa tud če si - nima veze. Podal sem samo primer kako lahko pretirano "varčen" voznik spuši vse tisto, za kar živi. Sicer pa velja - dokler časa ne vidiš, ga ni.

Solatko pa ne pozna delovanja VW sistema "črpalka-šoba dizel". Ti avtomobili dejansko papajo zelo, zelo malo. In fizikalko zna peljat avto (pa tudi odločitev za nakup je bila odlična = nizki stroški + ogromno moči).

Sicer pa poglej na porabo.com in se prepričaj širše.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri avto? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6110964 (9372) zez
»

Mnenje o Renault Megane Grandtour, 1.5 dci, 63kw (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6519419 (12406) MeGreat
»

avto za avtocesto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13828128 (23983) D3m
»

Zanesljiv in varčen rabljen avto manjše velikosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7919618 (17869) b
»

Svetovanje za nakup avtomobila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
12227236 (24845) amigo_no1

Več podobnih tem