» »

Rak na kosteh - osteo sarcoma - kje dobiti marihuano ( legalno ) in ostala vprašanja.

Rak na kosteh - osteo sarcoma - kje dobiti marihuano ( legalno ) in ostala vprašanja.

««
8 / 17
»»

poweroff ::

Okapi je izjavil:

Kje pa je pisalo o njih? V Misterijih in Jani?

Seveda nikjer ni pisalo v njih. Ampak ti si trdil, da če nekaj ne piše v etablirani znanstveni reviji, potem je tisto bullshit. Tipičen primer so tele "nore gobe", ibogain, itd. Imamo Larrya in še par drugih "norcev", ki so pred desetletji eksperimentirali s tem. Potem so se zadeve začele zlorabljati, zgodnji raziskovalci so naredili napako, ker so se šli evangelizacijo in te psihoaktivne snovi so prepovedali. Ustavil se je tudi ves research na temo tega. Enostavno je šla paradigma raziskovanja v drugo smer. Te zadeve pa so šle v underground in alternativo.

Potem mine par desetletij in na nekaj inštitutih začnejo brati stare raziskave in "alternativne" spletne strani in se odločijo za par preizkusov. In potem se začne resno raziskovanje. In potem po 40 letih sledi prvi uradni kongres na to temo.

In pridemo celo do tegale:
Thanks to changes over the last 40 years in the social acceptance of the hospice movement and yoga and meditation, our culture is much more receptive now, and we’re showing that these drugs can provide benefits that current treatments can’t.

Če potegnem paralelo z ostalimi alternativnimi metodami - verjamem, da je veliko plev. Ampak kaj je dobro zrnje brez resnih raziskav ne bomo izvedeli. Resnih raziskav pa v okolju molka ne more biti. Če bi za "nore gobe" še naprej veljala kultura molka, bi bila to pač še naprej neka škodljiva alternativa. Ker pa so to kulturo molka prekinili, pa bo morda čez 10 let na trgu novo zdravilo, ki bo pomagalo varno zdraviti določene bolezni, ki jih danes ne znamo zdraviti.

Okapi je izjavil:

Ampak alternativna medicina pa se moti in bluzi ves čas, v vseh primerih in vse, kar zmore, je izkoriščanje učinka placeba.

Dajmo tole razčistit.

Prvič. Zakaj pa ne bi izkoristil učinka placeba? Jaz sem imel neke precej resne zdravstvene težave in po preiskavah so mi predpisali neko zdravilo, ki je te težave sicer lajšalo, je pa imelo zelo hude stranske učinke. Problem je v tem, da bi moral to zdravilo jemati doživljenjsko. S svojo zdravnico sem se večkrat pogovarjal glede tega kaj je vzrok osnovne bolezni, vendar nikoli ni bilo jasnega odgovora - pač, vzroka niso ugotovili. Drugih rešitev za osnovno bolezen pa uradna medicina nima.

Ker so bili stranski učinki zelo moteči, sem se odločil za "alternativo" - v bistvu ni šlo za kakšno "pravo alternativo", pač pa za spremembo načina življenja in zlati prehrane. Po par mesecih sem poskusil prenehati jemati zdravilo - in težav ni bilo več. O zadevi sem se seveda pogovoril tudi s svojo zdravnico in rekla je, da je to super, da mi zdravila ni treba jemati če težav ni več in da ne ve, zakaj so težave (ki naj bi bile doživljenjske) prenehale. Pogovoril sem se tudi o možnosti, da bi bile težave psihosomatskega izvora, vendar je rekla, da je ta možnost zelo majhna.

Dopuščam možnost, da je bilo vse v moji glavi, dopuščam tudi možnost, da se bodo težave nekoč spet začele pojavljati. Vendar se sprašujem - zakaj bi moral vmesni čas jemati tisto zdravilo, obremenjevati zdravstveni in svoj osebni proračun (ter delati dobiček proizvajalcu*) ter trpeti stranske učinke, če pa lahko zadeve rešim na drug, precej cenejši in manj boleč/škodljiv način? Magari s placebom?

* - Dobički proizvajalcev so v tem primeru precej stabilni. Vedo namreč da bo pacient jemal zdravilo do smrti, ve se kolikšna je pričakovana življenjska doba in prihodek je zelo stabilen.

Drugič. Mislim, da delaš dve napaki. Prva je ta, da vso alternativo mečeš v isti koš. Vse od naturopatije (ki jo celo že poučujejo na medicinski fakulteti), homeopatije, ki jo izvaja zdravnik (!), do homeopatije, ki jo izvaja "bioenergetik", raznih zdravljenj z zajčjimi lobanjami, ki jih izvajajo bivši psihiatrični bolniki, in podobni primerki, itd. Vse se vrže v en koš - alternativa in to je potem to?

Približno tako, kot če bi jaz rekel - psihiatrija == elektrošoki v Hrastecu pred 30 leti in povojne zlorabe psihiatrije v Sovjetski zvezi in potem razglasil vse psihiatre za šarlatane in zločince. No, saj - podoben NAPAČEN pristop ima "alternativna" medicina do uradne - vedno lahko najdeš par primerov zmot, ki jih potem posplošijo na vso medicino.

Druga napaka pa je, da če za nekaj ne najdeš dokaza (raziskave), da zadeva deluje, potem sklepaš, da zadeva ne deluje. Kar pa trdim jaz je, da odsotnost dokaza še ne pomeni, da dokaza ni oz., da stvar ne deluje. Pomeni lahko da stvar ne deluje ALI pa da stvar še ni ustrezno raziskana.

Okapi je izjavil:

Lahko pa mi poveš dva primera alternativnega zdravila, ki ga uradna medicina ni priznavala, potem pa se je izkazalo, da dejansko učinkuje (eden bi bil izjema, ki potrjuje pravilo:-)

Težko, ker nisem domač na tem področju. Ampak na hitro lahko rečem - akupunktura in refleksoterapija. Z akupunkturo se ukvarja moj dober kolega, sicer zdravnik (kirurg) in sicer za zdravljenje bolečin onkoloških bolnikov (sedaj ne dela več kot zdravnik, tudi akupunkturo izvaja zgolj za znance, je pa opravil neko izobraževanje o akupunkturi v tujini). Pred 20 leti se je uradna medicina akupunkturi dobesedno posmehovala. V stilu "halo, kako lahko zabadanje nekih igel vpliva na karkoli"?

Danes se akupunktura in refleksoterapija uporabljata v protibolečinskih ambulantah kot del uradnega zdravljenja. Ne razumem, zakaj bi zdravil bolečine z dragimi in nevarnimi farmacevtiki, če pa jo lahko z relativno preprosto in poceni metodo (zabadanje igel, pritiskanje na določene točke)? Razen seveda, če si proizvajalec zdravila - potem imaš seveda druge interese.

Glede homeopatije pa sem pred časom bral neke raziskave, da so ugotovili, da je povprečni čas trajanja prehladnih obolenj nižji v primeru, ko pacient jemlje antibiotik in homeopatsko zdravilo, kot če jemlje samo antibiotik. Kot pacienta me ne zanima zakaj, lahko tudi zaradi placebo efekta - pomembno mi je le, da bom čim prej ozdravel. Spet se vprašam - zakaj ne bi tega učinka (pa magari placebo učinka) izkoristil sebi v prid - za manj invazivno in cenejše zdravljenje?

Okapi je izjavil:

Ugotovili pa so to kako? Prav tako z znanstvenimi testi, ne z bajalico. Kot rečeno, nihče ne trdi, da se zdravniki od časa do časa ne zmotijo. Ampak to ni dokaz, da alternativna medicina deluje.

Ugotovili so z dodatnim (in precej dragim) biokemičnim testom, seveda. In jasno je, da nihče ne trdi, da zato (in na podlagi tega primera) pa alternativna medicina deluje. Trdim le, da absolutnih avtoritet ni. Zdravniki niso kar avtomatično nezmotljivi, alternativci pa niso kar avtomatično "moroni". Treba je narediti distinlcijo, to pa lahko naredimo le na podlagi resnih raziskav in železne logike.
sudo poweroff

imagodei ::

PacificBlue> "Tako da namesto podpiranja farmecevtske industrije,ki zdravi z močnimi(in skodljivimi) antidepresivi dusevne bolnike, bi lahko paciente poslali malo na lepse in verjamem, da bi jim bilo bolje v življenju."

Ja? LSD, psilocin, psilocibin pa nimajo škodljivih (stranskih) učinkov? Samo pozitivne? Zakaj že? Zato, ker nastajajo v naravi, ali kaj? Farmakološke značilnosti LSD-ja in podobnih halucinogenov so ti kar znane? Do te mere, da veš, da so primerni za zdravljenje vseh vrst depresij? Lej, no - zadeva ima mogoče potencial in se strinjam, da bi bilo treba preizkusiti. Ampak že sedaj je menda jasno, da antidepresive načeloma lahko je vsak bolnik sam doma, halucinogenov pa ne moremo kar predpisati za domov in človeku pustiti normalno funkcionirat.

PacificBlue> "Halucigene rastline(in gobe) ne smejo biti zlorabljene v zabavo oz vsaj ne bi smele, npr. južnoameriski indijanci pravijo da imajo te rastline močan spirit v sebi,zato moras gojiti do nje spoštljiv odnos.Ker drugače se ti lahko maščuje in doživljas neprijetne občutke."

Kaj potem - a imajo tudi negativne učinke, ali ne? Ali jih lahko predvidimo? Ali lahko depresivnega človeka, ki je tik pred samomorom zdravimo z LSD-jem, ali bo doživel tak bad trip, da bo kasneje še bolj samomorilski? Kaj pa problematika flashbackov? Problem halucinogenov je tudi ta, da pri ljudeh, nagnjenih k duševnim boleznim, lahko razvoj teh pospeši in/ali poslabša.

Skratka, nobeno zdravilo, ki ga goltamo, ni ravno brez stranskih učinkov. Pravzaprav vsaka snov, ki jo vnašamo v telo ima neke stranske učinke. Še celo kisik nas počasi ubija, pa vendar pričakovane koristi odtehtajo nevarnost stranskih učinkov >:D Ne pravim, da bluziš in da LSD ali pa gobice nimajo potenciala, ampak vseeno malo posplošuješ. Zadeve je treba klinično testirat - pa na koncu spet pridemo do istega problema, kot ga ima Branetov oče, ko se zaradi prepovedi in stigmatizacije droge ne preverja njihovih potencialnih zdravilnih učinkov.

Če smo pa že pri zdravljenju depresije, se pa na netu precej pozitivnega zasledi o Salvinorin A, ki je aktivna snov v Salviji Divinorum. Salvija je menda najmočnejša droga, v smislu, da učinke povzroči že najmanjša količina (200 mikrogramov). Kakorkoli - uživanje manjših količin Salvije naj bi izboljševalo razpoloženje in imelo antidepresivni učinek, ki traja nekako 24 ur (nekatere študije zanekrat kažejo ravno obratno). Pri neki raziskavi, v katero je bilo vključenih 500 ljudi, je večji del navajal pozitivne učinke na razpoloženje: Klik

Menda se za depresivne ljudi priporoča pitje čaja iz Salvije Divinorum: Salvinorin A je izjemno slabo topen v vodi, poleg tega pa se skozi prebavila slabo absorbira v kri. Zato ga v obliki čaja v telo pride toliko malo, da ne sproži halucinacij, možno pa je, da pozitivno vpliva na razpoloženje.
- Hoc est qui sumus -

imagodei je izjavil:

Lej, no - zadeva ima mogoče potencial in se strinjam, da bi bilo treba preizkusiti.
...
Zadeve je treba klinično testirat - pa na koncu spet pridemo do istega problema, kot ga ima Branetov oče, ko se zaradi prepovedi in stigmatizacije droge ne preverja njihovih potencialnih zdravilnih učinkov.

Točno o tem govorim!

Želim, da bi imeli nek raziskovalni center s kvalitetnimi publikacijami / spletno stranjo, ki bi popisal in znanstveno preučil vse (čim več) metod alternativne medicine.

Najslabše je, ko se zapremo v kulturo molka in ko se zadeve marginalizira. Na takem sivem področju potem uspevajo razni šarlatani, morebitnih pozitivnih učinkov pa nismo deležni...
sudo poweroff

Okapi ::

Akupunktura in homeopatija znanstveno dokazano pomagata natanko toliko kot molitve in romanje v Lourdes. Če verjameš v to, v nekem manjšem odstotku zaradi učinka placeba pomagajo, večinoma pri za življenje nenevarnih boleznih psihosomatskega izvora.

Vsi zagovorniki alternativnih načinov zdravljenja vedno zamolčijo dokazano dejstvo, da zaradi alternativne "medicine" veliko več ljudi umre (ker opustijo klasično zdravljenje, ali z njim zamudijo), kot je takih, ki bi brez alternativnega zdravljenja umrli, ker jim uradna medicina ne more pomagati.

Pri čemer ne smemo pozabit, da uradna medicina nikoli ni zanikala ugodnih učinkov zmanjšanje stresa, kar posledično lahko okrepi tudi imunski sistem, ne glede na to, ali jih dosežemo z aromaterapijo, homeopatijo, večerno molitvijo, dobrim seksom ali poslušanjem Pink Floydov.

Želim, da bi imeli nek raziskovalni center s kvalitetnimi publikacijami / spletno stranjo, ki bi popisal in znanstveno preučil vse (čim več) metod alternativne medicine.
To je tipično razmišljanje družboslovca, ki ne ve, kako deluje znanost in medicina.

Z raziskavami vseh alternativnih načinov zdravljenja se ukvarjajo medicinski inštituti in fakultete po vsem svetu. V nasprotju s prepričanjem javnosti namreč raziskovalci nimajo predsodkov. Če obstaja možnost, da ibogain pomaga pri odvajanju odvisnosti, to možnost preizkusijo. Če obstaja možnost, da do neskončnosti razredčen šmrkelj gripoznega bolnika (natanko to je namreč homeopatsko zdravilo) zdravi gripo, potem to možnost preizkusijo.

Raziskovalni laboratoriji Novartisa in drugih farmacevtskih korporacij preizkušajo vse šamanske zvarke in vse zdravilne "rožce", za katere vedo.

Ampak za razliko od alternativnih zdravilcev to počnejo na znanstven, nadzorovan in ponovljiv način, in če učinka ni, potem ga pač ni in gredo naprej ter se ne oklepajo vraž in mitov o čudežnih ozdravitvah.

O.

5er--> ::

Saj ne, da bi se rad vtaknil v to sveto vojno, ko sem nazadnje bral pafi literaturo, je uradna medicina priznavala in imela znanstveno razlago (tezo?) za akopunkturo.

PS: V ta iskalnik vpiši acupuncture, nato pa izberi Review na desni strani, za članke.

Okapi je izjavil:

Akupunktura in homeopatija znanstveno dokazano pomagata natanko toliko kot molitve in romanje v Lourdes. Če verjameš v to, v nekem manjšem odstotku zaradi učinka placeba pomagajo, večinoma pri za življenje nenevarnih boleznih psihosomatskega izvora.

Zakaj potem akupunkturo uporablja uradna medicina? So v naši uradni medicini zaposleni šarlatani?

Okapi je izjavil:

Vsi zagovorniki alternativnih načinov zdravljenja vedno zamolčijo dokazano dejstvo, da zaradi alternativne "medicine" veliko več ljudi umre (ker opustijo klasično zdravljenje, ali z njim zamudijo), kot je takih, ki bi brez alternativnega zdravljenja umrli, ker jim uradna medicina ne more pomagati.

To je izključno zato, ker se z alternativo ukvarjajo šarlatani. Če bi se ukvarjali zdravniki - recimo zahteva slovenskega homeopatskega društva je, da se sme s homeopatijo ukvarjati samo zdravnik (!) - bi bile statistike verjetno precej drugačne. S kulturo molka pa bomo dosegli ravno to - z alternativo se bodo ukvarjali samo še šarlatani.

Okapi je izjavil:

Pri čemer ne smemo pozabit, da uradna medicina nikoli ni zanikala ugodnih učinkov zmanjšanje stresa, kar posledično lahko okrepi tudi imunski sistem, ne glede na to, ali jih dosežemo z aromaterapijo, homeopatijo, večerno molitvijo, dobrim seksom ali poslušanjem Pink Floydov.

Pol resnice. Zanika sicer ne, ampak ko imaš težave ti ne "predpišejo" sprehoda ali sexa, pač pa farmacevtsko zdravilo z znano ceno in znanim izdelovalcem, ki pobere zaslužek. Če bi se zdravniki ukvarjali tudi z alternativnimi metodami pa bi najprej poizkusili z manjšim kladivom (se pravi najprej homeopatske kroglice), šele nato pa bi vzeli v roke večjega (tableto). Seveda bi bili posledično zaslužki farmacevtske industrije manjši.

Tako pa je sprega uradne medicine z industrijo že prav neokusna.

Okapi je izjavil:

Raziskovalni laboratoriji Novartisa in drugih farmacevtskih korporacij preizkušajo vse šamanske zvarke in vse zdravilne "rožce", za katere vedo.

Ampak za razliko od alternativnih zdravilcev to počnejo na znanstven, nadzorovan in ponovljiv način, in če učinka ni, potem ga pač ni in gredo naprej ter se ne oklepajo vraž in mitov o čudežnih ozdravitvah.

Prvič - URL PLS. Do konkretnih študij in njihovih rezultatov. Po možnosti objavljenih v recenziranih znanstvenih revijah.

Drugič. Le kako se je potem lahko zgodilo, da se danes uporabljajo številna biološka zdravila, za katera pa novejše raziskave ugotavljajo, da sploh nimajo zdravilnih učinkov? Le kako, da je neka učinkovina registrirana kot antitusik, predstojnica pneumo oddelka slovenske klinike pa javno poziva starše, naj zdravila ne dajejo svojim otrokom, saj a) sploh en učinkuje b) povzroča resne zaplete?

Četrtič. Kako to, da so še do nedavnega trdili, da je THC/ibogain/psycolibin nevarna droga, danes pa nekateri raziskovalci ugotavljajo, da morda pa zadeva le ima neke koristne učinke?

Petič. Si že kdaj videl dokumentacijo, ki jo proizvajalci predložijo ob registraciji zdravila? No, jaz sem imel priložnost videti nekaj te dokumentacije. Konkretno sem sodeloval v enem primeru, ko se podatki o delovanju zdravila navedeni v tabeli niso ujemali z izračunano regresijsko krivuljo. Ko sem podatke vtipkal v računalnik, se je izkazalo, da je regresijska krivulja izračunana - narobe. Kasnejše ugotavljanje je pokazalo, da so bilo podatki gladko prepisani (izmišljeni) iz neke druge študije. Registracija je seveda gladko šla skozi.
sudo poweroff

PacificBlue ::

@Imagodei
Ja? LSD, psilocin, psilocibin pa nimajo škodljivih (stranskih) učinkov? Samo pozitivne? Zakaj že? Zato, ker nastajajo v naravi, ali kaj? Farmakološke značilnosti LSD-ja in podobnih halucinogenov so ti kar znane? Do te mere, da veš, da so primerni za zdravljenje vseh vrst depresij? Lej, no - zadeva ima mogoče potencial in se strinjam, da bi bilo treba preizkusiti. Ampak že sedaj je menda jasno, da antidepresive načeloma lahko je vsak bolnik sam doma, halucinogenov pa ne moremo kar predpisati za domov in človeku pustiti normalno funkcionirat.

The toxicity of psilocybin is low; in rats, the oral LD50 is 280 mg/kg, approximately one and a half times that of caffeine. When administered intravenously in rabbits, psilocybin's LD50 is approximately 12.5 mg/kg (however rabbits are extremely intolerant to the effects of most psychoactive drugs). The lethal dose from psilocybin toxicity alone is unknown at recreational or medicinal levels, and has never been documented; a 2008 case report noted "Death from psilocybin intake alone is unknown at recreational or medicinal levels." Psilocybin makes up roughly 1% of the weight of Psilocybe cubensis mushrooms, and so nearly 1.7 kilograms of dried mushrooms, or 17 kilograms of fresh mushrooms, would be required for a 60 kg person to reach the 280 mg/kg LD50 rate of rats.

Psilocybin @ Wikipedia

Zdaj, koliko je to na dolgi rok skodjivo, če sploh je, ne vem natanćno. Po moje ne mores primerjati stranske učinke zdravil in psilocibina, ker norih gob ne moreš uživati vsak dan, niti vsak mesec ne. Stranski učinki antidepresivov so imo precej bolj nevarni..v kombinaciji z alkoholom in se kaksnimi drugimi mamili je lahko usodno. Pa tudi poglej primere teh strelskih pohodov po Zda.. Večina oz če ne kr vsi strelci imajo dusevne motnje in se zdravijo z antidepresivi.

Glede tega da bi predpisali halucigene pacientu za domov se pa strinjam s tabo, da to ni dobro. Tudi osebno sem razen v enmu primeru vedno imel sitterja zraven, in ostali večina tudi. Tako bi morebitnemu pacientu,ki bi se zdravil z halucigeni morali omogočiti terapevta, ki bi ga vodil skozi cel postopek. Le tako bi bilo imo smotrno zdravljenje s halucigeni. In podpiram idejo raziskovalnega institua, klinike, kjer bi se ukvarjali prav s temi zadevami.

Menda se za depresivne ljudi priporoča pitje čaja iz Salvije Divinorum: Salvinorin A je izjemno slabo topen v vodi, poleg tega pa se skozi prebavila slabo absorbira v kri. Zato ga v obliki čaja v telo pride toliko malo, da ne sproži halucinacij, možno pa je, da pozitivno vpliva na razpoloženje.

Čaja še nisem pil,sem pa kadil većkrat smotko iz salvije, kjer pač temperatura ne doseže potrebnih 700 ali kok že stopinj, da se Salvinorum A potem popolnoma absorbira,tako nimas halucinacij, je pa občutek precej "uplifting", pomirjujoč in srečen.

@Okapi
Z raziskavami vseh alternativnih načinov zdravljenja se ukvarjajo medicinski inštituti in fakultete po vsem svetu. V nasprotju s prepričanjem javnosti namreč raziskovalci nimajo predsodkov. Če obstaja možnost, da ibogain pomaga pri odvajanju odvisnosti, to možnost preizkusijo. Če obstaja možnost, da do neskončnosti razredčen šmrkelj gripoznega bolnika (natanko to je namreč homeopatsko zdravilo) zdravi gripo, potem to možnost preizkusijo.

sori sam tega ne vzamem za granted. To je kot da bi rekel, da se naftne družbe trudijo za razvoj alternativnih virov energije. Mogoče kaj v mansji meri preizkusajo,samo je itak tu zakonodaja po državah in zaslužek bi bil farmacevske industrije manjsi, če bi opustili določena zdravila.
I’m out.
:3

Zgodovina sprememb…

5er--> je izjavil:

Saj ne, da bi se rad vtaknil v to sveto vojno, ko sem nazadnje bral pafi literaturo, je uradna medicina priznavala in imela znanstveno razlago (tezo?) za akopunkturo.

Heh, prvi random članek:

Clinical studies have shown that acupuncture therapy is effective for certain cardiovascular diseases, especially cardiac arrhythmia resulting from neural dysfunction. ... The mechanistic research shows that acupuncture signal initiated at the acupoints is transferred to the brain through afferent nervous pathway and thus modulates the function of neurotransmitter systems. Then, the output signaling cascades relieve the cardiovascular dysfunction through efferent neural regulation. ... However, the detail of the mechanism is largely unclear yet.

Da ne govorim o tem, da "uradna" medicina pri zdravljenju migern ni preveč uspešna, akupunktura pa je.

Zanimivo je, da so leta 1984 dr. Zmagotu Turku na kongresu slovenskih zdravnikov po tem, ko je predstavil akupunkturo rekli, da je s svojimi stališči peta kolona v slovenski medicini. Danes se pa akupunktura upoarblja v uradni medicini, WHO jo uradno priznava, kot smo videli zgoraj pa nekatere študije ugotavljajo, da zadeva očitno deluje, le da je točen mehanizem delovanja še neznan (neraziskan).

Ampak ne. Okapi že ve. Ker je pisalo v Jani, je zadeva fake.
sudo poweroff

PacificBlue je izjavil:

sori sam tega ne vzamem za granted. To je kot da bi rekel, da se naftne družbe trudijo za razvoj alternativnih virov energije. Mogoče kaj v mansji meri preizkusajo,samo je itak tu zakonodaja po državah in zaslužek bi bil farmacevske industrije manjsi, če bi opustili določena zdravila.

Točno tako. Fantje, treba je preštudirati filozofijo znanosti. Precej zanimiva zadeva, ko se poglobiš. Veda se ukvarja z zlorabami v znanosti. Recimo z nabijanjem citatov, določanjem agende, itd.

Lep novejši primer je "nova gripa". Farmacevtske družbe so veliko investirale v gripo se pravi v zdravila proti njej. Zato investirajo tudi v objave o gripi. Posledica je, da so revije začele objavljati več člankov o gripi. Članki so sicer nepristranski in kvalitetni, ampak agendo je pa nastavila industrija.

Če se hoče mlad raziskovalec uveljaviti, se mu bolj splača začeti ukvarjati z gripo. Več je možnosti, da bo dobil raziskovalni denar, dobre objave in citate. Seveda, ko je enkrat v sistemu, je sistem nepristranski in pošten. Ampak smer sistema (agendo) je nastavila industrija.

Imamo pa še cel kup drugih področij, kjer bi lahko raziskovali, dosegli večje učinke (npr. zdravljenje bolezni afriških otrok), vendar tam v končni fazi ni dovolj denarja. Zdravilo, ki bo izumljeno ne bo prineslo dovolj dobička. Zato ni sponzorjev.

Brez sponzorjev pa ni raziskav, objav, citatov.

Tako je to dragi moji, tako.
sudo poweroff

ko imaš težave ti ne "predpišejo" sprehoda
Vsak dober zdravnik ti to predpiše.

pa bi najprej poizkusili z manjšim kladivom (se pravi najprej homeopatske kroglice),
Ja, in ko bi bilo potem za pravo zdravljenje prepozno, ali bi bilo daljše in zahtevnejše, bi bolniki takoj tožili zdravnika, češ da jim ni predpisal uradnega in učinkovitega zdravila.

Kar se pa akupunkture tiče, niti enega zanesljivega in ponovljivega poskusa ni, s katerim bi dokazali njeno učinkovitost in izključili učinek placeba. Je pa nekaj poskusov, kjer so dokazali, da je učinek enak, ne glede na to, kam zapikuješ igle.

O.

Okapi je izjavil:

ko imaš težave ti ne "predpišejo" sprehoda
Vsak dober zdravnik ti to predpiše.

Res?
Lahko to dokažeš s kakšno študijo ali morda s kakšnim člankom? :) Ker moje izkušnje in izkušnje mojih znancev so povsem drugačne. Prav tako podatki kažejo povečevanje porabe zdravil.

Okapi je izjavil:

Ja, in ko bi bilo potem za pravo zdravljenje prepozno, ali bi bilo daljše in zahtevnejše, bi bolniki takoj tožili zdravnika, češ da jim ni predpisal uradnega in učinkovitega zdravila.

Traparija. Ravno tako bi sedaj lahko tožili zaradi stranskih učinkov ali zaradi predolgih čakalnih dob. Pa se to ne dogaja. Poleg tega ni potrebno za čisto vsako stvar začeti s homeopatskih zdravljenjem. Zdravnik imam možgane in jih lahko smiselno uporablja, ne?

Okapi je izjavil:

Kar se pa akupunkture tiče, niti enega zanesljivega in ponovljivega poskusa ni, s katerim bi dokazali njeno učinkovitost in izključili učinek placeba. Je pa nekaj poskusov, kjer so dokazali, da je učinek enak, ne glede na to, kam zapikuješ igle.

Povsem mogoče. Ampak za tvojo trditev bi rad videl kakšen konkreten dokaz. Ker če ne ostajamo na ravni "dr. Kobal" v XX% pozdravi raka.
sudo poweroff

PacificBlue, citira> "The toxicity of psilocybin is low; in rats, the oral LD50 is 280 mg/kg, approximately one and a half times that of caffeine.
...
Zdaj, koliko je to na dolgi rok skodjivo, če sploh je, ne vem natanćno. Po moje ne mores primerjati stranske učinke zdravil in psilocibina, ker norih gob ne moreš uživati vsak dan, niti vsak mesec ne. Stranski učinki antidepresivov so imo precej bolj nevarni..v kombinaciji z alkoholom in se kaksnimi drugimi mamili je lahko usodno. Pa tudi poglej primere teh strelskih pohodov po Zda.. Večina oz če ne kr vsi strelci imajo dusevne motnje in se zdravijo z antidepresivi."

Well... Glede škodljivosti nisem imel v mislih smrtonosnosti, pač pa druge učinke na telo. In seveda ne samo psilocibina, temveč tudi LSD-ja, recimo. Psilocibin povezujejo z nastankom kardiovaskularnih težav ter s pojavom dolgotrajnih psihotičnih stanj (predvsem pri ljudeh s težjimi duševnimi težavami). LSD ima tudi nekaj zabeleženih dolgoročnih stranskih učinkov, čeprav sam po sebi tudi ni preveč strupen: povzročitev kroničnih psihotičnih epizod, genetske napake, HPPD in flashbacki...

Zakaj ne bi mogel primerjati stranskih učinkov zdravil in halucinogenov? Oboje so kemične spojine, ki ponujajo nekaj pozitivnega za uživalca, ter nosijo stranske učinke. Kdo pa pravi, da bi halucinogene za zdravljenje depresije moral zaužiti samo enkrat in ne vsakodnevno? Zakaj pa ne bi mogel uživati halucinogenov vsak dan? Menda, če bi se jih predpisovalo za zdravljenje, jih ne bi jemal v dozah, ki povzročajo halucinacije? Halucinacije povzročajo tudi nekatera zdravila, če jih poješ preveč - samo temu se potem reče stranski učinek :) Zdravniku, ki bi predpisal LSD za zdravljenje depresije, se verjetno ne bi zdelo smiselno, da bi paicenti po stanovanju preganjali roza palčke, ampak bi predpisali toliko nižje doze, da do halucinacij ne bi prišlo.

Če bi bile same halucinacije del terapije oz. zdravljenja, jih pa itak pacienti ne smejo jemati nenadzorovano.

Še kar se tiče strelskih pohodov v ZDA: ali si prepričan, da se je to dogajalo zaradi jemanja antidepresivov, ali mogoče zato, ker jih ljudje niso jemali? Ali pa so, v nasprotju z zdravnikovim nasvetom, jemali poleg antidepresivov še droge ali pili alkohol?
- Hoc est qui sumus -

Ampak za tvojo trditev bi rad videl kakšen konkreten dokaz.

Migraine patients who received true acupuncture had no decrease in headaches as compared with those who received sham acupuncture treatment, according to a study in the May 4 [2005] issue of JAMA.
...
"In conclusion, in our trial, acupuncture was associated with a reduction of migraine headaches compared with no treatment; however, the effects were similar to those observed with sham acupuncture and may be due to nonspecific physiological effects of needling, to a powerful placebo effect, or to a combination of both," the authors write

http://www.sciencedaily.com/releases/20...

Pa še huje je.
Acupuncture for Treatment of Persistent Arm Pain Due to Repetitive Use: A Randomized Controlled Clinical Trial. The Clinical Journal of Pain: March/April 2008 - Volume 24 - Issue 3 - pp 211-218

Results: Arm pain scores improved in both groups during the treatment period, but improvements were significantly greater in the sham group than in the true acupuncture group.
...
The true acupuncture group experienced more side effects, predominately mild pain at time of treatments.

http://journals.lww.com/clinicalpain/pa...

Več znanstvenih člankov ti ne bom navajal, ker pametnemu človeku bi ta dva morala povedati vse. Če ima šarlatan, ki "kr nekam" zabada igle, boljši učinek od "diplomiranega" akupunkturista, potem je vsaka nadaljna razprava odveč.

Preberi si še povzetek tule
http://scienceblogs.com/insolence/2008/...

O.

Zanimivo.

Imam pa še par vprašanj - a je potem ta alternativa pomagala pri zdravljenju migren ali ne? Ker če je, je v bistvu samo to pomembno, glede na to, da klasično zdravljenje ni pomagalo.

Here's where things get amusing. Both treatment groups, "true" and sham acupuncture, experienced decreases in the intensity of arm pain, arm symptoms, and noted improvement in arm function. However, patients in the sham acupuncture group improved more than patients in the "true" acupuncture group in the intensity of arm pain and just as much in measures of arm function and grip strength.

Well, očitno je placebo - a če deluje... Ali pa je problem v tem, da v primeru placeba upade tudi prodaja painkillerjev?

Drugič. Kako potem razlagaš znanstvene objave na PubMedu. Morda so avtorji teh objav v bistvu šarlatanski znanstveniki?

Tretjič. V zadnjem linku nekaj omenja elektrostimulacijo. A ni to tudi nek čuden mumbo-jumbo. Spominja na tega dr. Kobala...
sudo poweroff

Tale mi je precej zanimiva:

http://www.altosmedical.com/pubs_resour...

Effects of acupuncture and moxa treatment in patients with semen abnormalities.
Gurfinkel E. Asian J Androl - 01-DEC-2003; 5(4): 345-8

RESULTS: The patients of the Study Group presented a significant increase in the percentage of normal-form sperm compared to the Control Group (calculated U=16.0, critical U=17.0).

CONCLUSION: The Chinese Traditional Medicine acupuncture and moxa techniques significantly increase the percentage of normal-form sperm in infertile patients with oligoastenoteratozoospermia without apparent cause.

OK, kako hudiča lahko neko zabadanje igel vpliva na kvaliteto spermijev (objektiven znanstveni test)? Je mar mogoče, da je vse v glavi? Da je kvaliteta spermijev odvisna od psihosomatike in se da zadeve rešiti tudi brez farmacevtikov? :D
sudo poweroff

a je potem ta alternativa pomagala pri zdravljenju migren ali ne?
Pomaga natanko toliko kot praktično karkoli. Pač placebo na delu pri psihosomatski motnji. Bolj kot te uspejo prepričati da deluje, bolj deluje. Če si bolj sugestibilen, imaš srečo, če si bolj skeptičen, pa malo manj.

Je mar mogoče, da je vse v glavi?
Veliko je odvisno od glave. Če je od počutja odvisen libido, je prav lahko tudi proizvodnja spermičev. Lahko pa je samo zanič narejen poskus. Ko bodo to neodvisno potrdili drugi poskusi, se bomo lahko naprej pogovarjali.

O.

Okapi je izjavil:

Pomaga natanko toliko kot praktično karkoli.

Ja in ne, očitno je potreben nek trigger...

Okapi je izjavil:

Lahko pa je samo zanič narejen poskus. Ko bodo to neodvisno potrdili drugi poskusi, se bomo lahko naprej pogovarjali.

Verjetno bo to, ja. Da bi bili tvoji dve študiji zanič narejeni pa seveda ni mogoče.
sudo poweroff

očitno je potreben nek trigger...
Ki je lahko karkoli - božja podobica, prijetna dišava, masaža, baldrijanove kapljice ...

Da bi bili tvoji dve študiji zanič narejeni pa seveda ni mogoče.
Morda boš presenečen, ampak veliko je poskusov, v katerih so ugotovili nek učinek (česarkoli na karkoli), pa se je potem izkazalo, da je bil poskus slabo izveden, napačno zastavljen, ponarejen ali kaj takega in da učinka v resnici ni. Neprimerno manj pa je poskusov, v katerih učinka niso dokazali, ker je bil poskus slab. To je pač očitno človeška narava na delu - želja po odkritju, dokazu ... Teoretiki zarote bodo seveda razložili drugače.

Ampak jaz ti nočem kratiti veselja - ti se kar navdušuj nad čudežnimi dosežki alternativne medicine.

O.

Saj se ne navdušujem. Link, ki si ga podal je impresiven in me je prepričal. Lahko pa odgovoriš še na ostala moja vprašanja / trditve (na tej in prejšnji strani).

Mimogrede, podobnih placebo učinkov je tudi v uradni medicini kar nekaj. Recimo cepivo roti novi gripi je lep tak primer... pa noben ne trdi, da so farmacevti šaarlatani.
sudo poweroff

Cepivo proti gripi pač ni placebo. Je pa res, da marsikatero zdravilo ni tako učinkovito, kot bi lahko sklepali na osnovi posameznih raziskav oziroma znanstvenih člankov. Dostikrat se prikrade placebo ali spontano izboljšanje (obstajajo raziskave, ki dokazujejo, da je učinek placeba pogosto precenjen in da gre v resnici za spontano izboljšanje oziroma ozdravitev), včasih je poskus slabo zastavljen ali statistično obdelan, včasih pa preprosto ponarejen. In to se najde tudi v najuglednejših revijah.

V glavnem velja osnovno skeptično pravilo, da bolj kot je trditev neverjetna ali revolucionarna ali brez znane znanstvene razlage, bolj previden moraš biti. En sam poskus/članek v takem primeru ne pomeni praktično nič.

Kar se elektrostimulacije tiče, pa seveda električno draženje živcev deluje. Mišice ti veselo trzajo. Tudi srce ti ponovno zaženejo z elektriko, če je treba. Kar pa seveda ne pomeni, da je res vsaka šarlatanska trditev o zdravilnih učinkih takšne ali drugačne "elektrostimulacije". Elektrostimulacija kot nadomestek akupunkture je recimo BS, za tiste zdravilce, ki si ne upajo zabadati igel, oziroma za bolnike, ki se zabadanja bojijo. Podobno kot akupresura. Je pa res, da je učinek bolj ali manj enak:P

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Me zanima koliko bi delovalo, če bi namesto cepiva vbrizgali slano vodo...
sudo poweroff

No, Matthai... Cepiva pa menda ne boš primerjal s placebom, no?
- Hoc est qui sumus -

Zakaj ne, če je zadeva neučinkovita? OK, pretežno neučinkovita, blažev žegen po domače.
sudo poweroff

Od kje ti ideja, da je neučinkovita? A so cepljeni zbolevali?

O.

ShowDown ::

Okapi je izjavil:

Od kje ti ideja, da je neučinkovita? A so cepljeni zbolevali?

O.

Ne, ker so zboleli redki...kljub pandemiji in množičnemu zavračanju cepljenja. ;)

Noben cepljen ni zbolel - zaradi učinkovitosti cepljenja. To, da prašičja gripa ni bila bolj nevarna in niti ne bolj nalezljiva od običajne sezonske gripe, je druga stvar in ni za v to debato. Učinkovitost cepiv in njihovo delovanje je pa znanstveno dejstvo in prav tako ni za na debato, razen če si amiš oz. imaš kakšne druge moralne/verske zadržke (v tem primeru beri: duševno motnjo) in svojega otroka ne boš dal na programirana cepljenja.

Črne koze smo iztrebili prav s cepljenjem, razen če bo kdo trdil, da je bil to placebo učinek.
- Hoc est qui sumus -

koyotee ::

matr sej bost odkril toplo vodo. kot prvo, ste offtopic že par strani, kot drugo, probajte "nore gobice" in boste videli učinek, tako nekaj v prazno mlatiti nima veze...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Cepiva seveda so učinkovita. Vendar ne vsa.

Poleg tega imajo nekatera resne stranske učinke - vprašanje je, če škoda ne pretehta koristi. Ampak ja, to je off topic.
sudo poweroff

Vendar ne vsa.
Katero recimo ni?

O.

http://www.mladina.si/tednik/200930/hre...

Otrokom in starejšim ljudem pomaga malo ali celo nič.

Žegnana voda efect. No, morda malenkost bolje. Vendar bistveno dražje. Pri tem pa bi bilo precej bolj učinkovit in cenejši ukrep umivanja rok.
sudo poweroff

Še dobro da nisi citiral kakšnega, ki pravi, da je cepivo strupeno, ali da so v njem nanočipi.

Citiraj znanstveno raziskavo, v kateri trdijo kaj takšnega.

Če bi bila tale gripa malce bolj nevarna, bi se vsi, ki sedaj razpredate o nepotrebnosti cepljenja ali neučinkovitosti cepiva, tepli za svojo porcijo cepiva, ker ga je bilo za vse premalo.

Sicer je pa to tipično za družboslovce na splošno in fdv-jevske novinarje še posebno - na začetku so delali paniko v občilih (zakaj še nimamo cepivo, zakaj ga je tako malo ...), potem pa bluzili v drugo smer.

O.

Dejstvo je, da cepivo ni bilo ustrezno klinično preizkušeno.

Ker verjamem v znanost, se nisem dal cepiti.
sudo poweroff

Dejstvo je, da cepivo ni bilo ustrezno klinično preizkušeno.
Dejstvo je, da nimaš pojma, kaj pomeni izraz "ustrezno klinično preizkušeno". Ker v resnici je bilo, natanko tako kot vsako drugo cepivo proti gripi.

Ker verjamem v znanost, se nisem dal cepiti.
Kako zelo fdv-jevska trditev.;((

O.

Okapi je izjavil:

Ker v resnici je bilo, natanko tako kot vsako drugo cepivo proti gripi.

Nekateri znanstveniki in farmacevtski specialisti so me opozorili, da ni bilo opravljeno klinično testiranje, ki bi izključilo tveganje, da tiste celice povzročajo raka. Vidite, v tem je težava - milijonom zdravih ljudi so dali potencialno nevarno zdravilo. Ko imamo hude bolnike, je nekako logično, da poskusimo tudi s tveganimi zdravili, v tem primeru pa so bili ljudje zdravi. In to je nezaslišano.

http://www.mladina.si/tednik/201012/wol...

Znanstveno gledano je bila korist od cepljenja minimalna - ob upoštevanju drugih zaščitnih ukrepov in tveganjih pa nesprejemljiva.
sudo poweroff

Saj je škoda izgubljat čas. Cepiva proti gripi izdelujejo že desetletja in so varna. To proti "novi gripi" ni bilo nič drugačno. Nobenih celic ni v cepivu - to samo dokazuje, da model pojma nima, kaj naklada. In da pojma nimaš niti ti, ampak kar slepo verjameš tistemu, kar hočeš verjeti.

O koristi cepljenja pa je tudi lahko biti general po bitki. Bi rad videl tistega strokovnjaka, ki da kaj na svoj ugled, ki bi na začetku epidemije zastavil vse svoje premoženje za trditev, da nova gripa sploh ni nevarna in da se ne splača cepit.

In, mimogrede, veliko od tistih nekaj deset tisoč ljudi, ki so umrli zaradi nje, bi preživelo, če bi bili cepljeni. Me prav zanima, kaj bi govoril, če bi bil med žrtvami kakšen tvoj sorodnik. Bi še vedno nakladal, da je korist minimalna?

O.

Pšenični ::

"O koristi cepljenja pa je tudi lahko biti general po bitki. Bi rad videl tistega strokovnjaka, ki da kaj na svoj ugled, ki bi na začetku epidemije zastavil vse svoje premoženje za trditev, da nova gripa sploh ni nevarna in da se ne splača cepit."

Poljska ministrica za zdravstvo, ki ima medicinsko izobrazbo je zastavila svojo kaiero - grozili so ji s sodiščem. Ženska, svaka ji čast ni pustila da bi zapravili težke milijone za ničvredno cepivo. Prihranila je Poljski velike denarje. Zanimivo je tud, da je Poljska dokaj uspešna v tej krizi. Zanimivo, mogoče nima tolk podkupljenega folka kot drugod, ki je trobil da je ceplenje sveti gral.

Zadevo še enkrat ponavljam, ker se mi zdi da eni na forumu bolj počasni in počasi dojemajo, zakaj se gre. No, sicer sen že razmišljal o tem, da je morda včasih razmišljanje s svojo glavo za nekatere pretežko.

Zgodovina sprememb…

Matthai,

o tem cepivu smo na dolgo in na široko debatirali v neki drugi temi, daj malo pobrskaj. Dejstvo je, da smo vse bedarije razkrinkali kot to, kar so bile: bedarije. Verjamejo jim samo še tisti, ki imajo patološko željo verjeti v teorije zarote.

telbanc> "Ženska, svaka ji čast ni pustila da bi zapravili težke milijone za ničvredno cepivo. Prihranila je Poljski velike denarje."

Edina "teorija zarote" tukaj je teorija zarote lastnikov kapitala, ki so želeli zaslužit. Jasno - nori bi bili, če ne bi izkoristili trga. Poljski je ministrica zato prihranila velike denarje. V malo drugačni zgodbi bi pa ista ženska žrtvovala velik del sodržavljanov. Eni tle pač ne dojamete, da je morda boljše imeti 100 false positivov, kot pa en false negative. Nič hudega, se boste že naučili. Ebola, npr., je samo nekaj prestopov letal daleč proč od Slovenije. Boh ne daj, da to podivja. Cepivo za svinjsko gripo je bilo klinično testirano, če bi izbruhnila ebola, bi še prosili za netestirana cepiva. Še prosili bi, da bi bili vi poskusni zajčki.
- Hoc est qui sumus -

Denarja, ki se je zapravil za to cepivo, je zmanjkalo za druge bolezni. Če bi imeli neskončno denarja pa se bi seveda lahko poljubno igrali, da.
sudo poweroff

Za nekatere reči si enako trd kot Thomas;((
Ko se je cepivo naročalo, še nihče ni vedel, da bo nova gripa potekala tako blago. Število žrtev ob prvem izbruhu v Mehiki je bilo zaskrbljujoče. Noben zdravstveni minister pri zdravi pameti takrat ni smel zamahniti z roko in reči, mah, nas cepivo ne zanima. Če bi bila gripa samo malo hujša, bi marsikje izbruhnili neredi, ker v resnici je bilo cepiva vseeno veliko premalo za vse.

O.

Zadeva je bila v veliki meni medijsko sfabricirana. To je danes dejstvo.

WHO je pa "popravila" kriterije za pandemijo, kar smrdi po korupciji. Poleg tega bi zdravstveni ministri lahko (pravzaprav morali) preveriti kaj se v Mehiki res dogaja.

Beri o preiskavi Sveta Evrope, saj ti lepo piše kaj so ugotovili...
sudo poweroff

Zadeva je bila v veliki meni medijsko sfabricirana.
V resnici ni bila sfabricirana, ampak se je zgodila kar sama od sebe, zaradi senzacionalistično-rumene narave večine javnih občil. Znanstvenikov v glavnem ni nihče poslušal (še manj razumel), novinarji pa so politike zasipali z vprašanji, kdaj bo prišlo cepivo, ali ga bo dovolj za vse, so oblasti pripravljene na epidemijo in podobne zadeve, v ustrezno dramatičnih tonih, seveda.

WHO je pa "popravila" kriterije za pandemijo, kar smrdi po korupciji.
Tudi to je ena od stvari, ki so jo zakuhali nevedni novinarji (in politiki), ker nikakor niso uspeli zapopasti, da pandemija ne pomeni, da bodo po vsem svetu ljudje množično cepali kot muhe.

Pandemija je čisto tehničen izraz, ki pomeni, da se nalezljiva bolezen razširi po večjem delu sveta, prav ničesar pa ne pove o dejanski nevarnosti ali smrtonosnosti te bolezni. Krivi so kvečjemu WHO-jevi piarovci, ki tega niso uspeli dopovedati javnim občilom.

WHO je dobila podatke iz x držav, da se je gripa pojavila tudi pri njih, ko je bila dosežena določena meja, so to birokratsko razglasili za pandemijo, občila pa so začela tulit we're all gonna die.

Ministri so rekli, ziher je ziher, bolje da zapravimo malo več denarja, kot da nas potem križajo, če bi cepiva zmanjkalo. In IMHO so ravnali čisto prav.

Farmacevtske firme so pa seveda pristavile svoj lonček, saj bi bile neumne, če ga ne bi.

Ampak bistvo vsega skupaj je, da so za vso to paniko okoli gripe v resnici kriva občila, večinoma tista, ki so sedaj najglasnejša, ko je treba obtoževati politike, farmacevtske firme ali WHO.

O.

Okapi,
zelo lepo povzeto. Točno tako tudi jaz vidim celotno dogajanje.

Ne moremo preveč poudariti dejstva, da nimamo tega luksuza, da bi se pri nekontroliranem širjenju potencialnih bolezni tolažili s tem, da morda bolezen ni nevarna. Če se ne ve, kako nevarna je, je treba računat na worst case scenario.

(To ni tako zelo drugače, kot predvidevanje Worst case scenarija v IT-ju: kolikokrat podjetja zapravijo deset tisoče, sto tisoče EUR ali celo večje zneske za varnost, 99,99% razpoložljivost, backupe? Povsem "po nepotrebnem" jih zapravijo, ker "histerični" CIO poganja paniko, nato pa se Worst case scenario naslednjih 5 let ne zgodi. Zanimivo, da v primerih nihče ne govori o pretiravanju.)

Odgovorni nimajo tega udobja, da bi ob morebitni grožnji zamahnili z roko. Poznamo mehaniko delovanja virusov in vemo, da zdravil za virusna obolenja praktično ni. Precej jasno nam je, da cepljenje po nastopu bolezni velikokrat ne pomaga. Jasno nam je tudi, da so bolezni v zabeleženi zgodovini že večkrat zdesetkale populacijo na ožjem ali širšem geografskem področju.

Za svinjsko gripo se je pač na podlagi prvih podatkov predpostavil Worst case scenario. V bistvu bi javnost morala biti pomirjena, da so odgovorne službe reagirale ustrezno in hitro: to je bila morda samo "požarna vaja", ampak vsaj vemo, da premoremo takšen odziv. Ločena zgodba, ki pa je morda v nekem obsegu celo zares vplivala na WHO in politiko, pa se je dogajala v farmacevtskih podjetjih. Kot je rekel Okapi, pristavila so svoj lonček in noro bi bilo od njih, če ga ne bi.

Udobje jamrati nad tem, kako napačna je bila poteza, naročiti toliko in toliko cepiva, pa imamo kvečjemu mi - potencialni bolniki, ki nas na srečo nenevarna gripica ni odnesla s seboj v grob.
- Hoc est qui sumus -

WarpedGone ::

Ampak bistvo vsega skupaj je, da so za vso to paniko okoli gripe v resnici kriva občila, večinoma tista, ki so sedaj najglasnejša, ko je treba obtoževati politike, farmacevtske firme ali WHO.

Vzroki, da to počnejo pa so isti, kot so bili prej, ko so zganjali paniko:
1. Najslabša novica je Najboljša Novica
2. Nič ni tko dobro, da nebi moglo bit slabo
3. Strah se prodaja še bolje kot seks
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi, v grobem se strinjam z vlogo medijev, poznamo pa FDVjevci tudi izraz spin doctor in vemo, da včasih kakšen PR podjetja zna precej pomagati medijem...

Mimogrede: http://www.schneier.com/blog/archives/2...

Very funny, actually. :D
sudo poweroff

gruntfürmich ::

okapi!
pri vsej tej gonji proti alternativi MORAŠ v obzir vzeti, da se tega ljudje poslužujejo dostikrat takrat, ko uradna medicina dvigne roke od njih.

ker verjetno ne veš kako izgleda, da ti doktor reče: imate še pol leta življenja in mi ne moremo storiti nič za to. lepo se imejte. takrat sprobaš USE, čisto USE. in tega nikakor ne moreš obsojati!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Ne obsojam tistih, ki poskusijo iz obupa, ampak tiste, ki ta obup izkoriščajo.

O.

Pyr0Beast ::

Ne obsojam tistih, ki poskusijo iz obupa, ampak tiste, ki ta obup izkoriščajo.

Se ne morem bolj strinjati.

Matthai; Da te na rit vrže. :P
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

No ja, mene vseeno zanima tisto, česar se je Okapi izognil. Med drugim tudi vprašanje:

Predpostavimo, da je velik del zdravstvenih težav v glavi. In da potem včasih rešitev deluje tudi na psihični ravni, oziroma da deluje placebo efekt.

Recimo, da neko težko bolezen uradna medicina pozdravi v 60 %. Alternativna pa nato s placebo efektom pozdravi še dodatnih 5 %. Ali se ti ne zdi smiselno v določenih primerih poizkusiti tudi s takim načinom zdravljenja? V končni fazi je za bolnika vseeno kako deluje - pomembno je, da bolnik ozdravi.
sudo poweroff

Problem je, ker ne veš, katera od alternativnih metod bo pomagala - akupunktura, homeopatija, voodoo, romanje v Medjugorje, kristaloterapija ...

Naslednji problem je, da med alternativci praktično ne moreš ločevati med dobro- in zlonamernimi, se pravi tistimi, ki resnično verjamejo, da njihovo zdravljenje pomaga, in onimi, ki zgolj izkoriščajo stisko bolnikov.

Problem je tudi cena - recimo homeopatskih zdravil. A je pošteno prodajati destilirano vodo za 10.000 evrov/l, tudi če par odstotkom bolnikom pomaga?

Se pa popolnoma strinjam, da bi lahko (oziroma celo morali) zdravniki, tisti pravi, z diplomo MF, v primerih, ko bi presodili, da bi to bilo lahko koristno, uporabili kakšno bolj "čarovniško" metodo.

Nekateri zdravniki celo dejansko uporabljajo "lažna" zdravila, sladkorne tabletke, ki so videti kot zdravila, čeprav pri nas menda ne. Predpišejo pa včasih tudi pri nas zdravniki kakšno zdravilo, za katero vnaprej vedo, da lahko v konkretnem primeru učinkuje samo zaradi učinka placeba. Včasih celo kakšno "lažno" operacijo naredijo, če recimo ne uspejo odkriti nobenega vzroka za bolečine v hrbtu in tudi nobeno zdravilo ne pomaga. Odprejo, pogledajo, vidijo da ni nič narobe, zaprejo in bolniku rečejo, da so mu poravnali vretenca ali kaj podobnega. V presenetljivo veliko primerih pomaga, vsaj nekaj časa.

V glavnem, če bi že pristal na kakšno alternativno zdravljenje, bi samo pod pogojem, da bi zanjo potreboval napotnico pravega zdravnika.

O.

Okapi je izjavil:

Naslednji problem je, da med alternativci praktično ne moreš ločevati med dobro- in zlonamernimi, se pravi tistimi, ki resnično verjamejo, da njihovo zdravljenje pomaga, in onimi, ki zgolj izkoriščajo stisko bolnikov.

Da, zato pa bi rabili nek ustrezen zakon o zdravilstvu (saj menda je bil celo že v pripravi), oziroma...

Okapi je izjavil:

Se pa popolnoma strinjam, da bi lahko (oziroma celo morali) zdravniki, tisti pravi, z diplomo MF, v primerih, ko bi presodili, da bi to bilo lahko koristno, uporabili kakšno bolj "čarovniško" metodo.

...kot je stališče Slovenskega homeopatskega društva - s homeopatijo bi se smeli ukvarjati le DIPLOMIRANI ZDRAVNIKI, s pripravo in izdajo homeopatskih zdravil pa le DIPLOMIRANI FARMACEVTI. In nihče drug.

Okapi je izjavil:

Problem je tudi cena - recimo homeopatskih zdravil. A je pošteno prodajati destilirano vodo za 10.000 evrov/l, tudi če par odstotkom bolnikom pomaga?

No ja, tlele malo zavajaš. Kot prvo cena definitivno ni tako visoka - par EUR max. Kot drugo - tle je podoben argument kot pri kamerah. Če bo od 10.000 kamer ena rešila ravno tvojega otroka... :D S tem, da so cene kamer bistveno višje.

Okapi je izjavil:

V glavnem, če bi že pristal na kakšno alternativno zdravljenje, bi samo pod pogojem, da bi zanjo potreboval napotnico pravega zdravnika.

Saj verjetno bi bilo že to dovolj, da bi si pravi zdravnik vzel enako časa za pacienta kot homeopatski... oziroma, da bi kar tvoj zdravnik poznal tudi nekatere alternativne metode in ti jih nato priporočil POLEG uradnih obstoječih.

No, to je moje mišljenje. Ajde, eventuelno bi med alternativce sprejel še koga, ki naredi eno res oreng medicinsko usposabljanje, se pravi, da pozna anatomijo, osnove biokemije, itd. Načeloma pa bi to moralo biti rezervirano za prave zdravnike.

Za bioenergetike bi pa zahteval, da imajo licenco za psihoterapevta...
sudo poweroff
««
8 / 17
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kanabis/konoplja/marihuana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21434054 (29090) Uizi
»

Sistem medicinske konoplje (strani: 1 2 )

7014752 (8901) Spajky
»

Zakaj ni konoplja legalizirana? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21746974 (35243) jype
»

Nekateri pravijo, da trava zmanjšuje rakave tumorje (strani: 1 2 3 )

13935233 (31339) Smrekar1

Več podobnih tem