» »

Vinjeta - jo že imate?

Vinjeta - jo že imate?

««
6 / 17
»»

Ted ::

Kar je nefer, od Šentilja do MB pa je bila. Obenem ni bilo cestnine iz Domžal, iz Vrhnike pa je bila. Kakorkoli obrneš je bil prejšnji sistem nefer, ker so se nekateri vozili zastonj drugi pa letno Darsu pustili tudi za nekaj letnih vinjet denarja. Pa je bilo število kilometrov na avtocesti enako. Sedaj se z vinjeto cestnini 100% Darsovega vozišča, plačujejo pa vsi vozniki. Zato je cestnina lahko precej nižja.
Mah...

krneki0001 ::

Pa sej ne gre za ceno vinjete. Vinjeta je resnično poceni in olajša vožnjo po avtocestah, pa prišparaš na njej. Jaz dam vsak teden 35 evrov za do faksa in nazaj (3x na teden relacija ljubljana, maribor, ljubljana).

Ampak gre za princip. Zakaj ne morejo za domače ljudi zaračunat ob registraciji avtomobila, ker itak moraš vsako leto avto zavarovat (sicer bi sam uvedel spet nazaj tudi vsakoletne tehnične za nova vozila, ker vem da je lahko tako 20 let star kot eno leto star avto tak, da ne naredi tehničnega). Pri zavarovanju pa te pač vpraša, ali želiš plačat tudi za avtoceste in ti izda potrdilo. Nobedne nalepke, nobenega zapravljanja denarja za nalepke, ampak samo potrdilo, ki ga imaš poleg zavarovalne pole in zelene karte kar v prometni ali pa celo drugače; izdatek bi bil lahko še mnogo manjši, ker nebi bilo množične izdelave vinjet za vse slovence, ampak samo za tujce, ki se bodo vozili preko slovenije. Posledično pa ker so slovenski avtomobili itak vsi v evidenci, kar pomeni, da bi lahko samo še dodatno v evidenco vpisali samo še eno polje da ima plačano cestnino tudi za avtoceste, kar bi olajšalo delo "čuvajev" avtocest, ker bi samo tablico preveril v računalniku. In če ni v evidenci, da je plačal cestnino za avtoceste, bi mu pač dosodili kazen.

Je pa tudi velika dvoličnost s strani oblasti. Če imaš recimo luknjico (udrtinco, ki se ne širi) premera 2mm v šipi (tudi na mestu, kjer je sedaj vinjeta), te na tehničnem vrže brezkompromisno, z izgovorom, da te ena pikca moti med vožnjo, ker odvrača pozornost. Ampak vinjeta, pa tega ne dela!!!

Pa še dodaten nateg ljudi je tudi s tem, ker je sedaj treba plačat tudi za vse ceste rezervirane za motorna vozila, kar prej ni bilo potrebe, ker se je recimo severni del obvoznice financiral iz MOL-a in je bila to obvoznica okoli ljubljane, ki je omogočala ljubljančanom hitrejšo pot iz enega konca ljubljane na drugega, danes pa moraš imet vinjeto, če se hočeš voziti po njej.

Država zapravlja naš denar za brezvezne stvari, ki bi jih lahko uredila na 100X cenejši način.

SkIDiver ::

Odgovora od ministrstva za promet še do danes nisem prejel v zvezi z vprašanjem kam je dovoljeno nalepiti vinjeto.

Po kratkem razmisleku sva jo nalepila spodaj levo, ker zatemnjeni del pride praktično do nosilca notranjega vzvratnega ogledala kar pomeni, da bi z leplenjem vinjete v zgornji levi vogal le to dejansko nalepil skoraj na sredino stekla kar pa je zelo moteče in ovira pogled v levo ob A stebričku.

Če bo kazen bomo pa videli kako bo dars in policija gledal na mesto nalepitve. Vinjeta je takoj vidna. Po laični oceni bi rekel, da jih ima 40% nalepljeno levo spodaj namesto levo zgoraj.

McMallar ::

Kakšen pa je postopek pri menjavi šipe? Imaš kupljeno vinjeto in moraš menjati sprednjo šipo. Ali si upravičen do nove (baje da) in kakšen je postopek? Če kdo slučajno ve...
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Blum ::

Vse najboljše vinjetam :)

Kakšen pa je postopek pri menjavi šipe? Imaš kupljeno vinjeto in moraš menjati sprednjo šipo. Ali si upravičen do nove (baje da) in kakšen je postopek? Če kdo slučajno ve...

S potrdilom da si menjal steklo in s staro vinjeto dobiš novo.

WarpedGone ::

Posledično pa ker so slovenski avtomobili itak vsi v evidenci, kar pomeni, da bi lahko samo še dodatno v evidenco vpisali samo še eno polje da ima plačano cestnino tudi za avtoceste, kar bi olajšalo delo "čuvajev" avtocest, ker bi samo tablico preveril v računalniku.

V Nemčiji so nekaj časa nazaj prepovedali sistem avtomatskega odčitavanja tablic in preverjanja veljavnosti registracije. Češ da je neupravičen poseg v zasebnost. Ker smo vsi v EU, verjamem, da bi se podobno zgodilo tudi pri nas. Torej ti ostane le še zaustavitev avtomobila in da počakaš, da policaj v sistem odtipka tvojo registracijo.

Ne boš trdil, da je to enako hitro kot pogled na vinjeto, kjer se v vsaj 90% vidi, da jo imaš in pelješ naprej brez ustavljanja. Ja, RFId bi bilo še bol elegantno ampak ma isti problem kot avtomatsko odčitavanje tablic - baje je poseg v zasebnost.

Naša nasledna naloga je, da nasprotujemo satelitskemu cestinjenju. Izdelava nalepke ne košta niti enega EUR, tista elektronika pa bo koštala vsaj za velikostni razred več - pa še poseg v zasebnost je problematičen.

Kogar moti pavšalna cena, se naj vpraša če tudi na bazenu komplicira, ker je za pol ure plavanja moral plačat isto, kot nekdo drug ki je plaval 5 ur.
100% poštenost ima svojo ceno.
Zbogom in hvala za vse ribe

McMallar ::

@nebivedu: Hvala. Jo pa s potrdilom dobiš kjerkoli ali samo na DARS-u? Ker v tem primeru spet tvegaš, da te dobijo brez vinjete na AC ;)

Edit: typo
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Zgodovina sprememb…

• spremenil: McMallar ()

Keyser Soze ::

He, he. Človek se včasih vpraša če so tule vsi pismeni. =)
OM, F, G!

WarpedOne
Pri nas bi lahko ljudem zaračunal kilometrino, ki jo prehodimo, pa se nebi noben zganil, ampak bi sklonili glavo in še manj hodili naokoli, tako da tudi če uvedejo avtomatsko odčitavanje tablic, ne bo noben piskal. Slovenci smo ovce in tiho v vsakem primeru.

McMallar
S potrdilom jo dobiš pomoje samo na darsu. Pa s tem potrdilom, ti pomoje tudi na avtocesti ne more dat kazni, ker si menjal šipo, čeprav pomoje da če bi se stalno samo s potrdilom vozil, da bi ti težili.

CrustyDOD ::

heh.. kličem na Dars, vprašam, če je lahko vinjeta naleplena pod vzratno ogledalo, odgovor gospodiča na drugi strani: smeh in NE! Levo zgoraj drugače je neveljavna!

Bereš to temo, vidiš email odgovor, poslušaš radio pogovor.. Dobiš kontra informacijo. "Vinjeta je lahko naleplena kjerkoli na levi strani tudi pod vzratnim ogledalom, zgoraj levo je samo priporočeno by dars."

A ima še kdo nalepleno pod vzratnim ogledalom? Se da vinjeto zamenjati (se plača samo za listek ne celoten znesek) v kolikor je napačno naleplena?

Zgodovina sprememb…

w00tnes ::

Meni so rekli, da ne :\
Moraš bojda kupiti novo vinjeto

nicksonn ::

Kolikor sem prejle videl, ko sem pešačil na faks, sta imela pod vzvratno ogledalo nalimana 2 avtomobila od cca 30ih... (in en levo spodaj)

Premajhen vzorec za statistično obravnavo, ampak je pa vseeno malo boljši filing, ko veš da nisi edini:)

In ja, levo zgoraj moti!

Aja, nekaj vas govori, kaj, a ko je bilo potrebno imeti registracijsko nalepko, pa ni motilo... - ne ker je bila spodaj desno.
x n!

kazan ::

Odgovor darsa
http://webspace.prihodnost.com/Iztok/br...

Na katerem radiu je bil ta pogovor, da dam v pritožbo, če me slučajno kaznujejo?

In skoraj neverjetno koliko komplikacij z smrdljivim lepljenjem. To pa samo zato, ker se jim je tako zelo mudilo z implementacijo vinjet. Če so že na darsevi strani zapisali na LEVI notranji strani, ne vem, zakaj hudiča to ne more biti zapisano tudi na vinjeti? Mogoče zato, ker so računali na pobran denar od kazni? Ta denar bo baje šel darsu... in ne v proračun. se pravi, da jim je pravzaprav v ineteresu, da se vinjete narobe lepijo. Tako bodo zaradi nizkih cen imeli več priliva....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kazan ()

heh.. kličem na Dars, vprašam, če je lahko vinjeta naleplena pod vzratno ogledalo, odgovor gospodiča na drugi strani: smeh in NE! Levo zgoraj drugače je neveljavna!

Prosim, preberite si navodila in uredbo, vklopite možgane, in vsi dvomi bodo izginili.

Danes popoldan bom pa iz principa poklical na DARS in upam, da dobim dotičnega gospodiča, ki ga bom tako spucal, da mu jasno ne bo kako in kaj.

P.S.: Sam sem jo nalepil kar lepo skrajno levo zgoraj. Avto ima namreč skoraj panoramsko prednjo šipo in nalepka praktično ni opazna med vožnjo. Zna pa bit moteče, če imaš kakšen bolj športen, nižji avto.
OM, F, G!

Jah itak jih bo večina imela levo zgoraj, ker jih pač ne moti.
Bo pa vrjetno ZELO odvisno, kdo te bo ustavil za kontrolo. Če bo kakšen, ki je vstal brez kofeina bo vrjetno kazen, 300+.

Keyser Soze, zakaj pa bi bilo potrebno navodila za lepljenje brati z internetnih strani? A naj po novema, preden kaj kam prilepim, cel teden spremljam medije in potem še berem zakonodajo? Ne! Navodila morajo biti jasna in to napisana na sami vinjeti. Če niso, nisem jaz kriv. Še posebej, če je že toliko govora o raznih mestih samo na levi strani. Če želijo imeti do cm natančno pozicijo mora le ta biti določena na vinjeti. In ne na spletnih straneh. Kaj pa moj stari ata? menda ne misliš, da uporablja internet...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kazan ()

kixs ::

kazan in ostali...

Pise in na vinjeti je CELO narisano kje mora biti!

Vceraj sem jo nalepil tako kot pise in je naskiricano in me NE moti. A potem tudi s sencniki nic ne vidite?

Matr' komplicirate eni!

w00tnes ::

Tam ko je narisano imamo eni zatemnjeno šipo :P

Ziga Dolhar ::

Ce sem iskren, mi gredo sencniki res na zivce :-). Ne, da bi z njimi ne mogel vozit, ampak imam precej raje pospravljene. Pa niti niso kaj prevec koristni.
https://dolhar.si/

kje piše da na LEVI strani notranjega vetrobranskega stekla? Si vredu prebral?:)
Če bi nalepil tako kot kaže na vinjeti, bi bil to zatemnjen del stekla. Kdo potem komplicira? tisti, ki hoče imeti vinjeto pozicionirano do cm natančno in vse ostalo kaznuje ali tisti, ki ga sprašuje kje ta pozicija je, v primeru če...? Saj je meni v končni fazi vseeno kje je a ne. Da ne bo pomote. Nočem pa da se zaradi nepopolnih navodil komplicira. Na levi strani me zaradi zatemnjenega stekla moti, saj jo morem imeti praktično v sredini po vertikali. Če jo dam spodaj pa že lahko kazni pišejo, če se je treba striktno držati navodil na vinjeti. Da o samem vidnem polju ne govorim. Nimajo vsi avti enakega naklona sprednje šipe.

Kompliciramo? Tebe ne moti, to pomeni, da vse ljudi v sloveniji ne sme motiti?

Športni avto, temen trak (ne ni dodatno naleplen), višje postave (glava na stropu, no ja, mejčkan manka), nalepka levo zgoraj pride direktno pred moje oči (ker pač ne sme biti naleplena na temnem delu). Ne moti?

Ne vem, ali je res tako težko razumeti, da se tuki ne gre za preseravanje ampak zato, da me enostavno ovira. Senčniki? Ga ne uporabljam, ker potem NIČ nebi videl.. Pa še steklo je temno zgoraj.

Tuki se ne gre za kompliciranje ampak za to, da bom lahko po cesti vozil normalno brez, da mi kaj v oči skače.

Zgodovina sprememb…

r5r ::

Mene že vzvratno ogledalo moti, kaj šele senčniki. Pač sem prevelik.

Sicer vzvratno ogledalo ni obvezno ... avtobusi ga imajo samo za nadzor potnikov; tovornjaki, kombiji imajo itak zadaj pregrado in tovor. Pomembna so le stranska ogledala.

Sicer pa sem nalepil vinjeto tam, kjer mora biti, torej zgoraj levo (glede na moj sedeč položaj) in se mi je že pri sami lepitvi natrgala. Za vsak slučaj imam v predalu odrezek ter račun. če bo kdo sikal.
And it makes me wonder.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: r5r ()

Vinjeta

Nekaj je napisano, drugo je narisano zaradi lazje predstave.

Ce sedite previsoko, si znizajte sedez.

lp

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: WarpedGone ()

Osebno, če bi imel avto z nizko lino in res hudo temnjenim pasom, bi vinjeto verjetno namestil za vzvratno ogledalo oz. levo krilce le tega. Se pravi malenkost levo od navpičnice, ki ponazarja sredino šipe.

Utemeljil bi ga s tem, da lepljenje ob levem robu ovira moj pregled nad voziščem in onemogoča varno vožnjo in da je tako edina opcija, v skladu z veljavnimi predpisi, mesto na levi strani stekla za vzvratnim ogledalom.

Če kdo misli, da to ne gre skozi naj pač svojo trditev tudi utemelji.
OM, F, G!

jeti51 ::

Ce sedite previsoko, si znizajte sedez.

Ah kako lahko je biti pameten za druge, kajne?

Pa si morda pomislil, da ni tako malo primerov, ko je razmerje med višino avomobila in voznika takšno, da ima kljub sedežu v najnižji legi voznik glavo še vedno relativno visoko in nalepka na zgoraj levo dejansko postane moteča, sploh če svoje dodata še naklon prednejga stekla ter širina zatemnjenega pasu zgoraj?

Vse te debate bi bile odveč, če od različnih (ali celo istih!) ljudi z DARS-a ne bi prihajale nasprotujoče si informacije glede dovoljenega mesta lepljenja.

Gandalfar ::

tx-z ::

Mene pa niti mau ne mot vinjeta. Lepo v zgornem levem kotu; sploh se je ne opaz. Od zuni se pa lepo vid. Pa predlagam da nalepko sami nalepte. En kreten na bencinski jo je enmu na desno stran nalepu..Pač enmu starejšmu. Pa čis lepo se vid da more bit na voznikovm delu:\

Pa pomojm da je res fajn da je na levi, kr tut k bojo recmo preusmerl promet pa pač preverl vsem avtom a majo(kadar pač bojo) bo polcaj stau na levi pa z uno napravo čekiru...Nau okol hodu najbrž skos:\
tx-z

moowy123 ::

To je zelo pomemben podatek (po mojem mnenju) za vse ki sodelujejo v tej temi in zdaj pa prosim nehajte nesmiselno debato kdo je kam nalepil vinjeto:
(quote iz 24ur.com -> celoten članek
"Letos je na voljo samo polletna, zelena vinjeta, ki za osebna vozila stane 35, za motorna kolesa pa 17,50 evra, velja pa šest mesecev, ne glede na datum nakupa. V avtomobilu mora biti nalepljena levo na notranji strani vetrobranskega stekla, najbolje zgoraj, na motorju pa na rezervoarju. Na Darsu so se sicer dogovorili, da voznikov, ki imajo vinjeto nalepljeno kjer koli na vetrobranskem steklu, letos ne bodo kaznovali, je povedala Videtičeva. Naslednje leto pa bodo neizprosni, vinjeta mora biti nalepljena na predvidenem mestu, če ne, boste plačali kazen.")

r5r ::

Malo za premislek ... lahko bi obstajale nalepke za avto, ki bi imele lepilo na zadnji strani (tako kot tiste za motor) in bi jih lahko prilepil iz zunanje strani na tisto osenčeno območje. Od znotraj ne bi bila vidna, od zunaj pa precej, saj jo temna podlaga poudari.
And it makes me wonder.

DimmniBurek ::

Jest mam še 1leto Metalcamp parking ticket zgoraj desno, pa še rdeče barve je, pa doma sploh niso opazli. Letos bo pa še ena zraven, pa tudi dvomim da bo šel kdo za tem...
There Is No Stronger Drug Than Reality

šernk ::

Jest mam še 1leto Metalcamp parking ticket zgoraj desno, pa še rdeče barve je, pa doma sploh niso opazli. Letos bo pa še ena zraven, pa tudi dvomim da bo šel kdo za tem...

če bo letos zelena jo nalepim kar na levo stran namesto vinjete:P
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: šernk ()

dzinks63 ::

Mene pa moti, ker se še ne da kupiti letna vinjeta. Če bi bila v prodaji, bi jo že sedaj sigurno kupil. Nevem kakšen je štos tega. Cena je znana tudi za letno vinjeto (55€), v prodaji je pa ni. Tu gre tudi za nekakšen nateg, da smo vsi primorani kupovat polletno vinjeto, katera je glede na letno dražja.

Letna je vedno vezana na koledarsko leto. Torej od 1.1.-31.12. s tem, da je nekaj plusa v obe smeri (velja pred 1.1. in po 31.12.). Tako je logicno, da je zdaj samo polletna.

lp

mesoreznica ::

Letna bo veljala od Začetka leta do februarja naslednjega leta. Ne bo po datumu kot bo to pri polletnih, zato je ne moreš kupit.

LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X

C_maniak ::

hja, bi pač veljala do julija drugo leto... bi pa manj zaslužili, ja.

krho ::

Mimo grede na gorenjskem vinjet ni za dobit že od včeraj popoldan. Sem iskal še eno, ker jo rabijo starši za na Bled ju3, dam jo imam sicer nalimano že od takrat, ko so se začele prodajati.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Tody ::

Sojih dal še 250.000 :) Baje jih je že 1.3 mio v prometu :) Registriranih vozil pa 1 mio :D

šernk ::

na mojem koncu vinjete še nisem videl na avtu niti
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Daliborg ::

Če se malo vrnemo na pozicijo vinjete...A ni zgornji levi kot nasplošno bolj vpadljiv za voznika!...Za preverjevalca bi bila bolj idealna (z voznikove strani gledano)desno spodaj/zgoraj IMO.

lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Ted ::

Na nekaterih Petrolih na štajerskem koncu (Maribor) jih je zmanjkalo že včeraj. Na najbolj osamljenem Petrolu so mi ob štirih popoldne povedali, da imajo vinjet le še za kako uro prodaje. Preprosto niso naročili dovolj vinjet očitno. Kljub temu da je v prodaji 1.350.000 vinjet pa jih toliko gotovo še ni pokupljenih.
Mah...

Pokupljenih je zaenkrat okoli 500k.

Sicer pa ne prodaja vinjet samo Petrol.

C_maniak ::

Če se malo vrnemo na pozicijo vinjete...A ni zgornji levi kot nasplošno bolj vpadljiv za voznika!...Za preverjevalca bi bila bolj idealna (z voznikove strani gledano)desno spodaj/zgoraj IMO.

preverjali bodo (tudi) s kombiji po avtocesti in ko te prehiteva, mu je bolj opazna na levi strani. res pa ne vidim kaka bi bila razlika za njih, če bi bila nalepljena spodaj.

Saladin ::

preverjali bodo (tudi) s kombiji po avtocesti in ko te prehiteva, mu je bolj opazna na levi strani. res pa ne vidim kaka bi bila razlika za njih, če bi bila nalepljena spodaj.

Mar niso oni v prekršku, ko me prehitevajo ob moji vožnji 130 kmh?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

A so te ze prehiteli?

Enim samo, jao!

Saladin ::

Ja, smajli sem spet pozabil :P

Resno - vožnja po avtocesti 150kmh - kazen 50 EUR

Kazen za nepravilno ali pomenjkanje vinjete - 300 EUR (ne vem zdej, če te lahko iz posnetka kamere dodatno oglobijo še za vinjeto).

Legitimno vprašanje - se splača zato sedaj hitreje vozit, če se kakšen čuden kombi pojavi za tabo? :)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

moowy123 ::

Ne splača se, ker te bodo pa na izhodu iz avtoceste počakali :).

AngelOfDeath ::

Evo današnje darsove informacije: Gospod odgovoren za mojo regijo je povedal da bo kazen v vsakem primeru, če nalepka nebo nalepljena levo zgoraj. Kličem na Dars kjer to potrdijo in povejo da moram takšno vinjeto odstranit in si kupit novo. Pri poročilih seveda trdijo da lahko imam vinjeto kjerkoli na steklu in nebom kaznovan.

Glede na to da Dars spreminja odgovore kot po tekočem traku, bo zmeda seveda stalno večja....

Jaz pa revnejši za 35€ ki sem jih vrgel skozi okno.

Lp
edit: Slovnica

WarpedGone ::

Na vinjeti je narisano, kako stvar pravilno nalimat.
Mene ne moti niti najmanj. Po dveh minutah je nism vidu več.
Zbogom in hvala za vse ribe
««
6 / 17
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vinjeta (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
22354683 (38280) Mare2
»

Odstranitev letne vinjete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5011879 (10379) steklo
»

Folija za vinjeto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10638500 (35662) pegaso
»

Vinjete 2009 (strani: 1 2 )

718210 (6194) Buggy
»

Vinjete: od Ljubljane do Vrhnike 11 EUR!? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

55640181 (26089) moowy123

Več podobnih tem