» »

Vinjeta - jo že imate?

Vinjeta - jo že imate?

««
5 / 17
»»

lufthammer ::

V avstriji lahko vinjeto nalimaš na desno stran prednjega stekla, pa noben nič ne reče, pri nas jo moraš pa pred voznika v zgornji levi kot.
In zadeva je moteča.


Kje si imel pa ABC nalepljen? Kjerkoli ali tam, kjer je DARS zahteval? Mogoče si ga nosil v žepu za sabo. Pa avstrijsko nalepko, ali švicarsko, slovaško, češko?
Rđavom k**cu i dlaka smeta, pravijo v Srbiji ali prilagojeno, slabemu šoferju je še špegu napoti.

In kdo se najbolj jezi in razmišlja, kako bi s samo eno vinjeto skoz prišel? Nekdo z dvema hišama, tremi vikendi, nevemkoliko ha gozda, psom ali volkom in tremi registriranimi avtomobili, gumami po 200€, bulbari iz debelostenskih fi 60 cevi, sej ne morem verjet.

Kar se pa hrvaških zemljevidov tiče se že govori, da bo na lokalnih cestah na lepem "Delo na cesti, dovoljeno za lokalni dovoz in obvoz nazaj na AC", tam pa kontrola vinjet in grenki nasmeški. Če se jim bo splačalo, naj pa sami razmislijo.

Moja nalepka že "sedi" lepo prilepljena v zgornjem levem kotu in še opazim je ne več, niti pri "vožnji v leve ovinke"....mater, kaj eni pišete.

r5r ::

Recimo, da te ena nalepka ne moti ... pa greš še v Avstrijo, Švico, Češko ... pa jih imaš že kar dovolj.
And it makes me wonder.

lufthammer ::

Recimo, da te ena nalepka ne moti ... pa greš še v Avstrijo, Švico, Češko ... pa jih imaš že kar dovolj.

Si to že prakticiral? Ne še?
Sem imel že štiri po sili razmer in ni bilo prav nič nadležno - lepo ob levem robu. Bolj nadležne so packe kakšnih večjih žuželk, ki jih niti brisalci ne obrišejo in jih imaš kamor pade.

krneki0001 ::

kladivo, ABC sem imel za ogledalom in ga sploh nisem videl, vinjeto imam pa na pleksi steklu in zraven 4 priseske in ko grem na avtocesto jo obesim ravno tako za ogledalo. In ja, prenašam jo iz avtomobila v avto.

Sej veš, 35 evrov tukaj, 35 evrov drugje, pa se hitr nabere dost denarja. In zame je to zapravljanje, da bi kupil 3 vinjete, če lahko samo eno, saj se z več kot enim avtom naenkrat ne morem peljat.

P.S. Imaš PM.

Zgodovina sprememb…

LuGi ::

Na koncu bos plačal kazen in ti bo se zal..ker za ta dnar bi dobil "x" vinjet :))

jeanmike ::

vinjeta ki ni zalepljena na vetrobranskem steklu je neveljavna in zato tudi plačaš kazen. Jo pa imam zalepleno tako kot mora bit in me nič ne moti... sploh je ne opazim.

krneki0001 ::

Brez veze, naredil bom tako kot meni paše, pa če se večina tukaj postavi na glavo. Tko da z moje strani konc debate.

Mr_Globus ::

eh edino to z barvami so zasrali... bi mogle bit polletne od 1.1.-31.6 in 1.7.-31.12, enoletne pa od 1.1.-31.12

Če kupiš kasneje.. jebiga =P Je pa kontrola hitra ker so praktično samo 2 barve v obtoku in takoj veš katera vinjta je potečena. Zdaj bojo pa mogli od januarja do naseldnjega julija gledat "tazelene" s pol metra razdalje

SodVina ::

I don't get it. Nebivedu, pa ves da si popolnoma na istem, kot ce vinjete sploh nimas? A ni skoda 35€, ker te policaj/darsovec zagotovo ne bo spustil skozi? Drugace pa po zelji ja, kakor komu pase. Zaradi mene si jo lahko nalepite pod pazduho. Nikakor pa ne razumem, kako vam ni jasno, da "(vasa) logika" ni enako "zakon".

lp,
SodVina

BigWhale ::

Jaz si upam stavit, da bi se nasli nergaci, ce bi AC postala s 1.7. popolnoma zastonj in brez kakrsnih koli nalepk... Pa verjetno bi bli isti, ki zdaj nergajo... ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Tody ::

Nebivedu zakaj za vraga imaš 3 avtomobile? Mislim, skrbet moreš za 3 avtomobile in 3 registracije 3x kompleti gum... In kot sam praviš samo z enim se lahko voziš...

WarpedGone ::

Pa 3x plača nadomestilo za uporabnino regionalnih cest, čeprav se lahko naenkrat pelje le z enim avtom. Pa ga to sploh ne moti, kljub temu da je tisto skupaj skoraj 10x več denarja.

Resno, očitno gre folku super, da se majo čas in živce zezat s takimi zadevami.
Zbogom in hvala za vse ribe

kmetek ::

lol 3 avti za kok uporabnikov? ja sej ni čudno da mamo mi doma 1 avto pa 3 uporabniki da nimamo kam parkirat.

krneki0001 ::

Nebivedu zakaj za vraga imaš 3 avtomobile? Mislim, skrbet moreš za 3 avtomobile in 3 registracije 3x kompleti gum... In kot sam praviš samo z enim se lahko voziš...


En avto je deloven, en avto je za izlete po terenu, tretji pa je za poslovne zadeve in za službo. Ne moreš it na poslovni sestanek v avtu, v katerem si prejšnji dan pripeljal paleto cementa, ali pa v blatnem avtu, da skozi šipe komaj vidiš.

volkec ::

Če imaš dnar za 3 avtombile(bencin,vzdrževanje,...), pol maš tud dnar za 3 vinjete. Sicer mamo tud mi 3 avtombile doma, ampak vsak za svojga skrbi in tako pride 35€ na človeka pa je.

asPeteR ::

Torej kaksno je najnovejse stanje glede pravilnosti namestitve nalepke pod vzratno ogledalo?
http://blog.stegnar.com

zee ::

Lahko nalepiš tudi tja, vendar na lastno odgovornost.

Povsem se strinjam z Volkcem. Kdor si lahko privošči vzdrževanje treh avtomobilov, mu tudi nakup treh vinjet ne bi smel biti problem.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

krneki0001 ::

Sej ni problematičen nakup treh vinjet, tut 10ih ali 50ih ne.

Ampak, zakaj bi, če ni treba.

LuGi ::

Ni ti pomoči CAR-e 8-)

Čakam post k te bodo opeharili in ti bos jokcal :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

Infinity ::

Sej ni problematičen nakup treh vinjet, tut 10ih ali 50ih ne.

Ampak, zakaj bi, če ni treba.


Ker ti je treba ;)

krneki0001 ::

infinity, kje piše, da je treba? Nikjer ne piše, da je vinjeta vezana na avto. Moraš jo kupit če se hočeš voziti po avtocestah, ni pa nikjer na njej moje registracije ali serijske številke avta. Pri cestnini, ki jo plačaš ob zavarovanju avta je vpisana tvoja številka šasije in tablice, tu pa ni nič.

Vinjeto imam pa nalimano na pleksi steklu, ki ga po potrebi prestavljam iz avta v avto. Na šipo pa ne bom limal, OK.

K0K0 ::

Kak je zdej z to vinjeto je lahko na spodnji levi strani šipe al mora bit nujno zgoraj ?
Če jo dam zgoraj pod rahlo zasenčen trak, ker tam tud ne sme bit mi bo ravno v višini oči :(.

SodVina ::

nebivedu: ...Vinjeta MORA biti nalepljena na vidnem, nezatemnjenem mestu na notranji strani vetrobranskega stekla. NENALEPLJENA, predcasno odstranjena ali poskodovana vinjeta je neveljavna...

Pa ne pozabi se oglasit na forumu, ko bos imel prvo srecanje s policaji :) Mislim, da bodo tako uvidevni, da cloveku s tremi avtomobili ne bodo komplicirali zaradi parih eurov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SodVina ()

Infinity ::

@nebivedu
na vinjeti piše da mora biti vinjeta pritrjena na pravem mestu in, da če tam ni nalepljena se šteje kot da je neveljavna. Torej mora biti vinjeta nalimana na vetrobranskem steklu in ne na raznih pleksi držalih in nevem še čem vse. In še nekaj, ja vinjeta je vezana na avto, saj piše da je neprenosliva in glede nato da mora biti nalimana na pravo mesto in da se ob odlimanju uniči lahko rečemo da je celo fizično vezana na avto ;)

djordjevic ::

Ma saj ni, da ne bi hotel razumeti. Pač noče. :)

Keyser Soze ::

Torej kaksno je najnovejse stanje glede pravilnosti namestitve nalepke pod vzratno ogledalo?

Če pogledaš uredbo, oz. določbo, ki se nanaša na namestitev vinjete, ta določa, da je po odstranitvi zaščitne folije treba vinjeto nepoškodovano in z originalnim lepilom na njej namestiti na levo notranjo stran vetrobranskega stekla, ter da je pri nameščanju treba upoštevati navodila na hrbtni strani vinjet.

Glede na to, da maksimalna oddaljenost od samih robov ni določena nikjer in da je leva stran vetrobranskega stekla od polovice pa do levega roba, je namestitev pod vzvratno ogledalo na levi strani le tega v skladu z navodili. Ko bodo v navodilih napisali maksimalno 20cm od skrajnega levega roba stekla, bo pa to druga pesem. Skratka držite se leve strani stekla in ne skrajnega levega roba.

IMO. Seveda lahko zahtevaš avtentično razlago. Ker je logika večine uradnikov, ki kujejo predpise, na nivoju čepka odtoka umivalnika. =P

P.S.: Je pa zanimiv tale del uredbe:
Prepovedani sta odstranitev in ponovna namestitev sicer
veljavne vinjete ali uporaba kemičnih sredstev na vinjeti oziroma
drugi posegi na njenem originalnem lepilu, katerih namen
je preprečiti samouničenje vinjete ob odstranitvi. V teh primerih
vinjeta ne velja kot dokaz o plačilu cestnine oziroma se šteje,
da cestninski zavezanec ni plačal cestnine.
OM, F, G!

bond007 ::

Kaj pa če to hudičevo lepilo na vinjetah najprej malo nevtraliziraš z vodo (ali čem drugim), da gre (ko poteče, ali pa še kej prej >:D ) lažje dol ? Bi šlo to? Tiste variante s pleksi steklom se mi zdijo preveč vpadljive in lahko fašeš lepo kazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

ravsek ::

nebivedu, zakaj si pravzaprav sploh kupil vinjeto? Tako ali tako ti ne velja, ker ni nalepljena na sipo, torej bi bilo vseeno, ce je sploh ne bi imel (kazen je ista, vsaj kakor vem), pa bi prihranil se 35€ za tvoje 3 avtomobile :))

bond007 ::

Ja, recimo v avstriji je ista kazen, ne glede na to, če imaš vinjeto v predalu, nalimano na pleksi ali pa je sploh nimaš. Verjetno je pri nas podobno. No mogoče bi lahko kak teden ali dva veljale polovične kazne, ker mogoče, da vsi ljudje res ne vejo za vinjete (sploh kaki starčki). Kazen je 300€? Velja na to polovička?

Matev ::

>Kaj pa če to hudičevo lepilo na vinjetah najprej malo nevtraliziraš z vodo (ali čem drugim), da gre (ko poteče, ali pa še kej prej >:D ) lažje dol ? Bi šlo to?

to narediš tako, da vinjeto nalepiš na kak tekstil - s tem nevtraliziraš lepilo, nato pa jo nalepiš na šipo

Izi ::

Ravnokar nalepil vinjeto na uradno predpisano mesto. Z zadnje strani je precej nevtralne barve tako, da se jo z notranje strani sploh ne opazi in ne moti.
Z zunanje strani pa bode v oči in se jo opazi že z enega kilometra :)

Vse nalepke (Slovensko, Avstrijsko, Švicarsko, Madžarsko, ... je najbolje lepiti od zgoraj navzdol ob levem robu vetrobranskega stekla, tako najmanj motijo in ob kontrolah nimaš nikoli problemov.

Zadaj na vinjeti poudarjeno z bold pisavo piše, da je nalepka neprenosljiva ! Je torej vezana na avto (to je informacija za nebiveduja :D )
Tudi jaz sem moral kupiti 2 vinjeti, eno za kombi in eno za osebni avto.

Vinjeta je zelo zelo tanka in ima hudo močno lepilo. Niti ne razmišljaj, da jo bi jo prej nalepil na kak tekstil, ker jo ne boš več mogel odlepiti in še vsa se bo zamazala z smetmi in nitkami in bo takoj neuporabna ali pa, da bi celo raztopil lepilo z kakšno raztopino, ker bo vse takoj postalo motno in menda se pojavi napis NEVELJAVNA (tega raje nisem preverjal :D ), če poškoduješ lepilo.
Vsaka še tako majhna smet se na daleč vidi in iz male smetke nastane velik grd mehurček, kjer se nalepke sploh ne vidi.
Če hočeš, da bo lepo izgledalo in se nalepka dobro vidi od zunaj iz vseh možnih kotov je treba šipo na notranji strani dobro očistiti.
Če boš vinjeto lepil na umazano steklo se boš moral vedno ustavljati pri kontroli saj se zaradi mehurčkov, ki nastanejo zaradi prahu vse skupaj vidi samo če v vinjeto gledaš direkt in stojiš spredaj pred avtom, iz strani pa se zelo slabo vidi.
Če pa je nalepljena strokovno brez vsakega mehurčka pa tista fluorescenčna barva seva ven skozi šipo že na kilometer daleč.

Lepiti jo je najbolje iz enega roba proti drugemu, tako, da sproti spravljaš zrak izpod nalepke. Če pritisneš celo naenkrat je velika verjetnost, da bo povsem zmečkana, in polna zračnih mehurčkov, ker je folija zelo zelo tanka.
In če takoj ko se dotakneš šipe ugotoviš, da stoji postrani jo raje lepi naprej in naj bo prilepljena postrani. Četudi se šipe dotika samo na začetku kakšne milimeter jo lahko mimogrede strgaš ali raztegneš. če bo hotel kakorkoli vleči stran.

Vsekakor 35 € ni zanemarljiva cena, da bi lahko kupil cel pokec nalepk in se učil. Kdor ni siguren, da mu bo uspelo, naj delo raje prepusti drugemu. drugače te bomo ostali vsakič preklinjali, ko bomo stali v vrsti za teboj, pred zaprto zapornico na cestninskih postajah :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

profii ::

mogoče kdo ve kako je z leplenjem nalepke na milnico (tako kot to delajo tam kjer se ukvarjajo z leplenjem nalepk)?
sam sem jo že sicer nalepil, vendar je dobila grdo gubico pa še 100% naravnsot ni. da bom vedel za drugič

LP

BigWhale ::

Od nebivedu vinjeta je prenosljiva zato k jo ma na pleksiju nalimano in jo komot neses s sabo... ;>

Izi ::

Vzameš tisto pršilnico, ki je namenjena za pršenje vode po naokenskih rožah.
Vanjo naliješ kakšen deci čiste vode in nato kapneš vanjo kakšne 3 kapljice milnice, toliko, da se ravno malo začne peniti, ko vse skupaj pretreseš.
Milnica mora biti zelo blaga, kakšna za občutljive roke ali pa tudi kakšna blaga tekočina za pomivanje posod in kozarcev pride v poštev.

Nato očistiš šipo in iz nalepke odlepiš zaščitno folijo. Z tekočino napršiš tako steklo, kot nalepko.
Nalepko narahlo pritisneš na željeno mesto in jo (če si naredil pravilno mešanico) lahko premikaš naokoli po šipi, dokler se ti ne zdi, da je na pravilnem mestu.
Potem vzameš kakšen valjček, gladilo ali kar cunjo in izpod nalepke spraviš vso odvečno tekočino.
Ko vse posušiš, moraš nalepko pustiti povsem pri miru in pustiti času čas, da vsa skupaj izhlapi. Taka nalepka dobro drži šele naslednji dan.

Dolgotrajen postopek, ampak rezultat je pa profesionalno nalepljena nalepka, brez najmanjšega mehurčka in seveda naravnost in ne postrani.

Ne vem pa kako milnica deluje na tole vinjetino lepilo. Vsekakor bi bilo treba najprej preveriti, da ne bi prišlo do kakšne kemične reakcije, ker tukaj je treba biti pazljiv saj v vinjeto dejansko gledaš skozi prozorno lepilo, ker je prilepljena na notranjo stran stekla. Torej je najpomembneje, da je lepilo povsem nepoškodovano in da zaradi kakšne kemične reakcije slučajno ne postane motno :D

Torej to poskušaj samo na lastno odgovornost >:D

koyotee ::

lih prej na slo1, nepravilna namestitev ali sploh nenamestitev vinjete se kaznuje s 300-800€. Torej, velja samo levo zgoraj.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

krneki0001 ::

Izi to z milnico deluje (pa deluje tudi s samo vodo), ampak prime pa takoj če vzameš namesto valjčka, gladila ali cunje čisto običajno strgalo za led (tisto ki ga na zavarovalnicah talajo.

Na ta način mi štartne nalepke limamo na avtomobile, potem pa samo postrgaš s strgalom vso vodo izpod nalepke in zadeva drži takoj.

šernk ::

lih prej na slo1, nepravilna namestitev ali sploh nenamestitev vinjete se kaznuje s 300-800€. Torej, velja samo levo zgoraj.


pozabil si dopisati za vožnjo po avtocestah.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Highlag ::

Moja je nalepljena na zaukazanem mestu, hec pa je, da jo senčnik popolnoma skrije. Ne vem koga pa senčniki motijo sploh če sije sonce? A potem zapelješ do roba ceste in ustaviš avto in počakaš da sonce mine?
Never trust a computer you can't throw out a window

Matev ::

izi
ti imaš pa velike probleme z temi svojimi mehurčki

jaz jih še nisem zasledil - pa sem vedno napopu tko kot je padel z roke direkt na šipo

avstrijske pa prvo na kak pulover ali majco - da jih je potem lažje odstraniti
in tudi tu ni sledu o kakšnem mehurčku

djordjevic ::

Moja je nalepljena na zaukazanem mestu, hec pa je, da jo senčnik popolnoma skrije.

Sem ravnokar tudi jaz ugotavljal, ko sem se peljal domov. :)

Dr_M ::

Jest sm jo dons nalepil levo spodaj, ker ce bi jo hotu zgori, bi prsla prakticno na sredino, zaradi zatemnjenega roba. Je pa zelo dobro vidna tudi spodaj, pa se zame popolnoma nemoteca.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

;-) ::

nebivedu se strinjam z tabo. mi imamo 3 avtomobile in 2 vinjeti. na enega smo zalimali)po pomoti ker smo mislili da drugače negre), za ostala 2 jih bomo menjevali eno.

Nevem zakaj bi kupil svojo če se lahk butla delam pa babicino nosim okrog...res pa bi lahk dijaki dobli zastonj kateri rabmo =)

LuGi ::

Sej ne gre drugače? Če je ne zalimaš je neveljavna :doh:

zee ::

"dijaki, kateri rabmo"?

Lepo prosim.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

bond007 ::

Mene je tudi nasmejal :D DIjaki bi res lahko dobili vinjete zastonj, če so že tako pridni, da že imajo avto.

;-) ::

Ja glej prvo mormo plačat da izpit naredmo, pol si mormo avto kupit, registracijo plačat...vsi vemo da se ne voziš z stock avtom da še daš kaj gor...zaj pa še vinjete:(

Pa to te lah čist potre.

šernk ::

Ja glej prvo mormo plačat da izpit naredmo, pol si mormo avto kupit, registracijo plačat...vsi vemo da se ne voziš z stock avtom da še daš kaj gor...zaj pa še vinjete:(

Pa to te lah čist potre.



pol pa za nove gume zmanjka in posledica je par mrtvih. krivdo zvalimo na vinjeto!!!

vinjeta me prvič moti ker zame ne pride v poštev vendar jo bom moral vseeno kupit, saj se mi zdi vseeno cenejša kot pa kazen za vožnjo 60 skozi naselje ob 3 ponoči, drugič me moti ker čez 2 leti naj bi spet cel sistem menjali (nekdo bo spet ogromno zaslužil zaradi tega) in tretjič me moti kje so dobili levo stran šipe kjer je tvoje vidno polje. za nadzor bi bila desna stran šipe ravno tako primerno kot leva.

in o kontroli ali mislite resno da ti bodo sputili zapornico če ne boš imel vinjete?? ali je to bolj "vaša teorija" ker če bo to dejansko res, kaj pa tisti ki bo vozil za prvim vozilom in bo prepozno videl da uni pred njim zavira na polno???
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

BigWhale ::

Nevem zakaj bi kupil svojo če se lahk butla delam pa babicino nosim okrog...res pa bi lahk dijaki dobli zastonj kateri rabmo =)


Delas? Verjemi mi, ne rabis se delat... ;>

Zheegec ::

Ja glej prvo mormo plačat da izpit naredmo, pol si mormo avto kupit, registracijo plačat...vsi vemo da se ne voziš z stock avtom da še daš kaj gor...zaj pa še vinjete:(

Pa to te lah čist potre.

Na občini lahko svojo vozniško jutri oddaš do 14h.

Če želiš avto vozit, nujno rabiš izpit. Rabiš avto. Rabiš gorivo, rabiš servis, rabiš gume, rabiš registracijo. Torej, če ŽELIŠ avto vozit. Ni ti ga NUJNO vozit.
Rabiš vinjeto? NE, lahko se voziš po regionalnih cestah. Pa še nekaj - se sedaj voziš po avtocestah, če je pa trenutno (srednjeročno gledano) vožnja po avtocesti dražja, kot vinjeta? Sedaj plačuješ samo po obrokih, vinjeto pa v enem kosu. No, izraz "sedaj" je malo čez polnoč že prepozen, ampak vseeno :)

Moja vinjeta pa že 2 tedna čaka na predpisanem mestu na steklu, da bo postala uporabna. Moti me ne. Če bi imel več avtov bi pač kupil še eno vinjeto. Me pride nekje 0,5% vrednosti avta, mislim da ni ravno hudo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

;-) ::

"Pa še nekaj - se sedaj voziš po avtocestah, če je pa trenutno (srednjeročno gledano) vožnja po avtocesti dražja, kot vinjeta?"

Niti ne. Od Slov.Bistrice pa do MB ni cestnine.
««
5 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vinjeta (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
22349303 (32900) Mare2
»

Odstranitev letne vinjete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5010848 (9348) steklo
»

Folija za vinjeto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10635777 (32939) pegaso
»

Vinjete 2009 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
717613 (5597) Buggy
»

Vinjete: od Ljubljane do Vrhnike 11 EUR!? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
55637376 (23284) moowy123

Več podobnih tem