» »

[Paypal] Davki

[Paypal] Davki

alum ::

Lep pozdrav,

malo razmišljam o kolaboraciji paypala z državo. Kako DURS ve, da je potrebno obdavčiti znesek, nakazan preko Paypal-a.

Dva hipotetična primera:
1. Oseba A proda prenosni računalnik za 1000€.
2. Oseba B ponudi svojo storitev in zaračuna 1000€.

Torej, na papirju (zaslonu) izgledata stvari dokaj podobni, čeprav gre v enem primeru le za preporodajo rabljene stvari, ki je že bila obdavčena (ob prvem nakupu) v drugem pa za "prodajo" storitve, ki mora bit obdavčena.

Osebi A in B sta torej vsaka prejeli 1000€, razlog je bolj kot ne neznan. V takšnem primeru bi torej morali davek plačati obe, ali pa nobena.

Verjetno paypal obvešča države o zneskih, ki so jih prejeli njihovi komitenti. Na kak način pa lahko država ugotavlja, kdo davek mora plačati in kdo ne?

Vsaj na prvi pogled se mi zdi, da imajo na razpolago premalo informacij.

P.S.: Tema je zgolj akademska.

Zeberdee ::

Akademsko ti povem, da je vse skupej crap. Jebeš durs.

bluefish ::

za paypal ne verjamem, da bi imela država kakšne podatke. Praktično se ne izvaja nikakršno preverjanje identitete (dokler seveda ne podaš številke kartice).

fosil ::

Paypal je samo račun, tako kot bančni in durs seveda nima podatkov o prometu na njem, ravno tako kot nima podatkov o prometu na tvojem bančnem računu.
Banke so samo dolžne prijavit transakcije nad določenim zneskom (ne vem točno koliko, mislim da kakšnih 5k ali 10k?) zaradi terorizma/pranja denarja in verjetno tudi paypal prijavlja večje transakcije.
Durs pa bi lahko imel podatke če je bil izstavljen račun za neko storitev/računalnik, in sicer tudi če ga je izstavilo neko tuje podjetje.
Tako je!

Invictus ::

Če se bojiš dursa, odpri račun v tujini (najbolj primerna Švica, ki ni v EU). Tam imaš kreditno kartico, Paypal pa ti piše dobropise na to kartico.

Zakaj bi kompliciral ...

LP I.

CyberDuck ::

Da ponucam kar to temo. Kako je sedaj z davki in paypalom? Recimo da sem zaposlen in ob tem še pač nekaj delam (izstavljam račun strankam kot fizična oseba? Je to sploh možno?). Kolikšen se davek potem plača na zneske ki jih prejmem? Recimo 10k EUR na leto vse skupaj (ob delu seveda). To so izmišljene cifre in primeri, samo zanima me zgolj kako to poteka in seveda, če je to kot fizična oseba (brez s.p-ja, d.o.o-ja) to sploh izveldjivo?


Hvala

Invictus ::

Kot fizična oseba ne smeš in moreš izdajati računov. Moraš imeti najmanj s.p.

Na durs bi moral narediti samoprijavo. Potem se ti bo ta znesek prištel k znesku ki si ga zaslužil v redni službi in se ti bo obračunala dohodnina glede na celoten znesek.

Če seveda hočeš plačevati davke na zaslužke o kateri se ne Sloveniji, ne EU niti ne sanja ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

opeter ::

Zakaj bi istavljal račun? Vzemi za primer Grke.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

CyberDuck ::

Kaj pa če ne izdam računa in samo prijavim znesek? Itak pa DURS ve koliko EUR prejmem na račun in glede na to izračunajo dohodnino? Al se motim?

Wox ::

Sej kot fizična oseba ne moreš izdati računa, tako da ti ostane le samoprijava ali pa...
Commodore 64

CyberDuck ::

Torej, če prijavim zneske ne plačam DDV ampak mi potem to vse skupaj vštejejo pri dohodnini?

Wox ::

Tako je.
Commodore 64

CyberDuck ::

Pa se to splača? Ali je boljše s.p? Tukaj sem čisti laik in zato taka, mogoče brez vezna, vprašanja. Ampak se mi zdi to področje tolk široko, da najbž nikoli točno ne veš kaj je trenutno najbolje td.

Wox ::

Splača? Tebi ne. Boš pa mirno spal. S popoldanskim espejem imaš še dodatne stroške.
Utaja davkov pa je nacionalni šport. Če si mala riba, raje prijavljaj, ker se znajo spraviti na tebe, kot na največjega kriminalca.
Commodore 64

CyberDuck ::

Pol je ubistvu vse skup en kurc? Se ne splača? :/ Kako pa naj potem navaden smrtnik zasluži, uradno seveda?? Kera jeba, človek bi delal, pa se mu ne splača???!? Oz. mu država pobere lep del zaslužka. Če si nad 16k EUR si že na 41% dohodninski lestvici, torej ti skoraj pol pobere država?? Mislim, pa delaj. Me kar mineva vse skupaj...

Sergio ::

Država pobere precej, precej več kot 41%. Tam blizu 60%. Jebiga. :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

CyberDuck ::

60%???? Po kakšni logiki? A so nori?

black ice ::

CyberDuck je izjavil:

60%???? Po kakšni logiki? A so nori?

Not sure if...

Magic1 ::

Delaj in nato kupi bencin s denarjem, ki si ga dobil za to delo. Potem pa pomisli koliko % si dal državi.


Rešitev: cca 80%
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

CyberDuck ::

Štekam.... :) Govorimo o zaslužku, nadaljnje davke pustmo :)

Vikking ::

Če kupiš ali pa prodaš blago kot fizična oseba podjetju, boš moral navesti svojo davčno številko. Tako DURS pridobi podatke o tebi in tvojih transkacijah. Tukaj je potem 10% normiranih stroškov in 25% DDV. Sedaj ti je lahko že hitro jasno da se bolje splača odpreti s.p. ali pa d.o.o. Saj boš lahko obračunaval vstopni in izstopni DDV če si zavezanec za DDV, obračunal stroške in tako zmanjšal osnovo od katerega ti bodo obračunali plačilo DDV-ja. Kot fizična oseba v večini primerov dobiš 10% normiranih stroškov, ostalo država poračuna.
Popoldanski s.p. se splača če si že kje drugje zaposlen saj plačuješ ca. 25€ pavšalnih prispevkov mesečno. Stroški so še za odprtje poslovnega računa in izdelavo bilance. Pogoj pa je da si že zaposlen in ti delodajalec plačuje prispevke.

Razen če si kmet in imaš KMG-MID, kjer pa potem lahko plačuješ po pavšalu.

Kot fizična oseba se splača dokler ne "pokuriš" vseh olajšav, poleg tega pa imaš lestvico (lahko pogledaš na spletu "lestvica za odmero dohodnine") in nakoncu ti država lahko veliko pobere.
Recimo kot fizična oseba prodaš odpadno železo v zbirni center, kjer ti za to plačajo. Od tebe poberejo davčno številko. Še isti dan podjetje odda REK-2 obrazec, kjer zavede tvojo davčno številko, izplačan znesek obračunano 10% normiranih stroškov in če vsota presega takoj odvedejo 25% ddv. Tako DURS pride do podatkov za koliko si prodal kot fizična oseba nekomu.
Prav tako lahko prodaš vozilo podjetju, podjetju ne izdaš račun amapk sklenete pogodbo. Vse skupaj se spet zavede na DURSU...

Če bi rad odprl v Švici račun kot nerezident in kot fizična oseba potem da lahko odpreš račun boš moral položiti , mislim da najmanj 25.000 frankov.


Kot fizična oseba se ne splača trgovati, mogoče boš pod radarjem nekaj časa, šlo bo za manjše zneske. Dovolj je da te ena nezadovoljna stranka prijavi, ker nisi ugodil reklamaciji pa boš plačeval vse za nazaj. DURS lahko zahteva prilivi in odlive s tvojih računov, pride do podatkov o odprtih računih v tujini (verjetno ne boš odpiral računov v davčnih oazah kot fizična oseba, saj imaš premalo cekinov). Kot fizična oseba se edino splača preseliti v davčno oazo in postaneš njen rezident.

CyberDuck ::

No, to sem hotel slišat :) Potem ni heca, sploh pa zaradi računov. Če bom delal s kakim podjetjem in bodo hoteli račun... Sem mrzel. Torej s.p. ali d.o.o, bolj se nagibam k slednjemu. Baje je s.p zelo težko zapreti pa še s svojim premoženjem jamčiš vse, kar pri d.o.o-ju ni tega, če imam prave informacije al so že spet kaj spremenili?

Looooooka ::

Hmm vsi omenjate DDV...ampak DDV je bil ze placan ob prvem nakupu.
Verjetno, da ti ni treba navajat tega "prihodka" ce prodajas rabljeno zadevo za manjso/enako vrednost.
Drzava ti nima kaj 2x racunat zadeve, ki jih je ze kasirala?
To verjetno velja samo ob prodaji novega izdelka za vecjo vsoto, kot si jo ze sam placal?
Razumem pa recimo, da moras dat kupcu svoj racun, kjer je vidno, da ne poskusas zasluziti :)

Ceprav...hmm...se ti poserje pa kupis nekaj za 10% vrednosti...kako pol zaracunat ob prodaji vsaj 90% realne vrednosti brez s.p-ja in racuna :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

drola ::

Vikking je izjavil:

Popoldanski s.p. se splača če si že kje drugje zaposlen saj plačuješ ca. 25€ pavšalnih prispevkov mesečno. Stroški so še za odprtje poslovnega računa in izdelavo bilance. Pogoj pa je da si že zaposlen in ti delodajalec plačuje prispevke.


To se je spremenilo v 2008 se mi zdi. Zdaj pride že v štartu okrog 130€ mesečno samo za državno blagajno, potem so pa še ostali nujni stroški...
https://drola.si

Vikking ::

CyberDuck: podjetjem je ceneje in ugodneje če jim s.p. izstavi račun, kot pa da imajo podjemno pogodbo z fizično osebo. Ki je dražja za njih, kadar je govora o nekem dogovorjenem fiksnem znesku. Sploh želijo da ima partner s.p. kadar želijo dolgoročno oz večkrat poslovati.

S.p. je povsem enostavno zapreti. Povprašaš na VEM točki, pridobiš točne informacije in slediš njihovim navodilom. Malo bolj zakomplicirano je dedovanje :)

Pri s.p.-ju jamčiš z vsem svojim premoženjem. A prav tako razpolagaš z vsem svojim premoženjem. Pri d.o.o si ne moreš nakazati denar na svoj osebni račun kar pri s.p.-ju lahko. V obeh primer pa more biti transkacija računovodsko zavedena oz. pravilno obdelana.
Ricimo da si hočeš nakazato 10k € na svoj rčaun. Pri s.p.-ju si nakažeš na transkacijski račun in to je to. Pri d.o.o. pa imaš cel kup opcij: ali kot posojilo, ali kot izplačilo dobička, nagrade... za vse je potrebno oddajati poročila na edavke, plačati prispevke in davščine.

drola je izjavil:



To se je spremenilo v 2008 se mi zdi. Zdaj pride že v štartu okrog 130€ mesečno samo za državno blagajno, potem so pa še ostali nujni stroški...


citiram:

Pavšalni prispevki za popoldanski s.p. - 2012

prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Mesečni znesek pavšalnega prispevka
od 1. 1. 2012 do 31.3.2012: 31,51 EUR. Od 1.4.2012 dalje pa 32,14 EUR.
Zavezanci plačujejo navedeni prispevek mesečno do 15. v mesecu za pretekli mesec. Ti zavezanci plačajo polovico navedenega zneska prispevka za mesec, v katerem opravljajo dejavnost 15 dni ali manj.

Prispevek za zdravstveno zavarovanje
od 1.1.2012 - 31.12.2012: 4,53 EUR mesečno.
Zavezanci navedeni prispevek plačujejo mesečno do 15. v mesecu za pretekli mesec – ne glede na dejansko število dni opravljanja dejavnosti v mesecu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

guest #44 ::

In pol se folk sprašuje zakaj Slovenija enostavno ne funkcionira. Birokracija na tone, davki prav tako. Slednje se bi pomojem še pretrpelo, ampak papirologija pa je klasa zase.

koyotee ::

ve kdo, na koliko so dvignili subvencijo ob odprtju spja? baje je nekih 7k€
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

St235 ::

Ne mešat DDVja v to zgodbo ker nima nič s to štreno. Tako, da viking je napisal dober post samo spreglejte te tri črke ker delajo zmedo.

Tistih 10% normiranih stroškov in 25% obdavčitev se nanaša na podjemno pogodbo. O tem smo imel že precej debat.

Drugače pa ja, če hočeš nek denar dobit potem moraš imet neko obliko pogodbe na podlagi katere to spelješ. Najlažje je ustanovit popoldanski S.p., ki te v stane tam okoli 500-600€ letno. Potem pa preko stroškov skrbiš, da so profiti relativno nizki in temu ustrezno obdavčitev.

CyberDuck ::

Vikking: pri meni se bo šlo za dokaj male zneske cca. 2 do 15EUR na mesec na stranko. Zato sem mislil da bi šel kar kot fizična oseba.

koyotee: Te subvencije so lahko cela jeba baje... Moraš potem nekaj vračat, če ne dosežeš nekih norm ipd. Tko da je po mojem bolje brez, če nisi glih 100% v vse skupaj.

St235 ::

Subvencija pride v poštev samo pri polnem spju. Cyber, popoldanski S.P je rentabilen tam nekje pri 4 - 5k € letno.

Je pa tudi res, da se za majhne zneske davčna ne bo vtikala v zadevo, sploh če boš posloval z tujino preko paypala. Razen seveda, če ne bodo dobili prijave.

koyotee ::

zej ce nimas potrebe po orodju in zadevah, ti tistih par k€ vsekakor prov pride. to je lih za cca 2 leti prispevkov, je pa res, da more bit bilanca pozitivna

oz. 2 leti ne smes zapreti biznisa
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koyotee ()

Karen ::

Subvencije so fantastična pogruntavščina za državo. Prvič sofinancirajo jo iz Evropskega socialnega sklada (ESS, torej 85% da EU). Drugič: 2 leti ne smeš zapret oz. ne moreš na zavod za zaposlovanje, torej so se te za 2 leti skinl. Tretjič: vsak mesec imaš cca. 350-400EUR obveznih prispevkov za zavarovanje. To je tam cca. 4000EUR na leto, ki jih dobi država, tudi če ti odpreš biznis in nisi uspel zaslužiti niti evra. V dveh letih torej dobiš 5000 subvencije, plačat MORAŠ pa 8000 EUR tudi če nisi nič prodal/naredil/zaslužil, od tega država da slabih 1000 (ostalo EU) in ima 7000 čistega (torej prelije EU denar direkt nazaj v proračun), pa še v statistiki nezaposlenih nisi uradno, čeprav se sončiš doma. Tist k je to izumu pa še "prodal" folku kot čisto zlato je zame car. Ok, slabš je le še če odpreš s.p. pa še subvencije ne vzameš, tam ti 60% poberejo kot so napisali zgornji. Žalostno, ampak tako je.

mihec87 ::

Karen je izjavil:

Subvencije so fantastična pogruntavščina za državo. Prvič sofinancirajo jo iz Evropskega socialnega sklada (ESS, torej 85% da EU). Drugič: 2 leti ne smeš zapret oz. ne moreš na zavod za zaposlovanje, torej so se te za 2 leti skinl. Tretjič: vsak mesec imaš cca. 350-400EUR obveznih prispevkov za zavarovanje. To je tam cca. 4000EUR na leto, ki jih dobi država, tudi če ti odpreš biznis in nisi uspel zaslužiti niti evra. V dveh letih torej dobiš 5000 subvencije, plačat MORAŠ pa 8000 EUR tudi če nisi nič prodal/naredil/zaslužil, od tega država da slabih 1000 (ostalo EU) in ima 7000 čistega (torej prelije EU denar direkt nazaj v proračun), pa še v statistiki nezaposlenih nisi uradno, čeprav se sončiš doma. Tist k je to izumu pa še "prodal" folku kot čisto zlato je zame car. Ok, slabš je le še če odpreš s.p. pa še subvencije ne vzameš, tam ti 60% poberejo kot so napisali zgornji. Žalostno, ampak tako je.


Odvisno kako gledaš po drugi strani ti je pa to lahko nek zagonski kapital oz z njim plačaš obvezne prispevke in tako četudi vmes zaškriplje na začetku imaš zadeve plačane-če se v dveh letih nisi pobral pač zapreš..win-win..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Invictus ::

St235 je izjavil:

Subvencija pride v poštev samo pri polnem spju. Cyber, popoldanski S.P je rentabilen tam nekje pri 4 - 5k € letno.

Je pa tudi res, da se za majhne zneske davčna ne bo vtikala v zadevo, sploh če boš posloval z tujino preko paypala. Razen seveda, če ne bodo dobili prijave.

Popoldanski s.p. te pride okoli 600 EUR na leto, če je računovodja za končni obračun poceni in si mu lepo pripravil vse skupaj.

Tako da tudi za 2k eur na leto se splača če ni druge opcije. Pa praktično ves tak dohodek butneš v stroške z malico in kilometrino.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ebay (prodaja, davki...)

Oddelek: Loža
367731 (4208) Magic1
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013336 (8824) Vikking
»

Fleksibilnejša oblika samozaposlitve (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21539987 (34824) kkk7
»

Prepoved plačila preko 50 EUR z gotovino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10121344 (17392) St235
»

Samostojni podjetnik S.P.

Oddelek: Loža
218183 (7264) BluPhenix

Več podobnih tem