» »

Samostojni podjetnik S.P.

Samostojni podjetnik S.P.

TheHijacker ::

Sem zaposlen a po službi tudi najdem še kakšno delo za dodaten zaslužek. Še posebno na področju računalništva (streojna oprema, programiranje, PHP, MySQL, itd.). Pač zaslužiš par tisočakov na teden. Sedaj pa bi rad to delal bolj resno in z evidentno. Še posebno, ker veliko ljudi želi za opravljene storitve račun. Na strani http://evem.gov.si/sp/ se lahko vsak registrira kot S.P., brezplačno. A ker na svetu ni nič brezplačno so definitvno tudi tu neke finte.

Ima mogoče podobno dejavnost kot s.p. in lahko razloži njegove začetke in ali je zadeva lahko uspešna.
http://www.google.si

Gandalfar ::

jah .. catch je v tem, da potem davke placujes :)

TheHijacker ::

Kakšne? Kolikšne? Glede na promet? Kaj če je promet minimalen?

Vidiš. Takšne informacije iščem ;). Vem, da lahko vprašam na upravo ampak bi rad slišal konkretne informacije od samostojnih podjetnikov ali nekoga, ki se na to osebno spozna. Zanima me če se mi sploh splača.
http://www.google.si

Yohan del Sud ::

Sem ravno dobil odločbo za 2004. Na 615,772 SIT prijavljenega dobička so mi usekali 92,366 davka, ki je bil itak že plačan z mesečnimi akontacijami.
www.strancar.com

TheHijacker ::

Potem nisi plačal nič? Kako pa je s prijavo dobička?
http://www.google.si

darh ::

Plačaš:
- DDV od vsakega izdanega računa (1x al pa 2x na leto, tu se seveda pokrajša izhodni z vhodnim DDVjem)
- DURSu vsak mesec (odvisno od prikazanih dohodkov, jest skupej z računom za računovodjo dam vsak mesec okol 90 jurjev)
- davek na dobiček

Na koncu te to pride sicer nekaj procentov manj kot če bi bil redno zaposlen, zdej je samo vprašanje če se ti da jajctat z vsem tem.

Ne boš pa mogu bit več redno zaposlen, če boš s.p. (vsaj ne da bi vedu, če se motim me prosim popravite), itak se ti bo pa pol tud bolj splačaš firmi kjer delaš izdajat račune. Samo tukej pazi, ker to naj bi bilo nelegalno, ker je to neka priprita zaposlitev.
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

perci ::

xbite: Skor v vsaki stvari bi te lahko demantiral :=).

- DDV od vsakega izdanega računa (1x al pa 2x na leto, tu se seveda pokrajša izhodni z vhodnim DDVjem)
Jah, ni nujno. Lahko sploh nisi zavezanec za DDV, moraš seveda biti, če imaš več kot 5 mio prihodkov. Drugače pa je to kolkrat na leto boš plačal DDV čist odvisno od tega, kolko prometa imaš. Durs ti da odločbo za naslednje poslovno leto.
- DURSu vsak mesec (odvisno od prikazanih dohodkov, jest skupej z računom za računovodjo dam vsak mesec okol 90 jurjev)

Dursu plačuješ: prispevke za zdravstveno, por varstvo; pokojninsko zavarovanje; prispevke za primer brezposelnosti. Teh prispevkov ne plačuješ, če si zraven še redno zaposlen in ti prihodki ne presegajo neke številke, ki je ne vem na pamet /mislim da okoli 2 ali 3 milijone/. Poleg tega mu plačuješ tudi davek od dobička iz dejavnosti, plačuješ pa akontacijo v obdobjih, ki ti jih na podlagi lanskoletnih poslovnih rezultatov določi DURS.
Ne boš pa mogu bit več redno zaposlen, če boš s.p. (vsaj ne da bi vedu, če se motim me prosim popravite)
Te mormo popravit. Kot sem že zgoraj povedal imaš lahko t.i. popoldansko dejavnost. So pa za to pač določeni pogoji /prihodek ne sme presegati določenega zneska/.

pirat ::

xbite, Ne bo vse ravno avtomatsko res:

- DDV se obračunava in plačuje, le v primeru, če se kot samostojni podjetnik registriraš kot zavezanec tza DDV. Ta registracija je obvezna, če imaš letno več kot 5 mio SIT prihodkov (torej izdaš računov za več kot 5 mio SIT letno), do te meje pa povsem prostovoljna. Registracija se sicer izplača če potrebuješ veliko osnovnih sredstev, saj si pri nabavi le-teh lahko npr. odbijaš DDV ter hkrati delaš za druge firme (ki ji jim je vseeno ali jim DDV zaračunavaš ali ne). Registracija se ne izplača, če imaš malo prometa in delaš večinoma s fizičnimi osebami, saj si potem lahko bolj konkurenčen (npr. si samostojni frizer v najetem lokalu)

- kot samostojni podjetnik si lahko drugje v rednem delovnem razmerju - le tvoj delodajalec se mora strinjati s tem (če mu boš v popoldanskem času konkurenca se najbrž ne bo ravno strinjal, kaj). Definirati moraš le kje, se ti obračunavajo prispevki za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje - običajno je to pri rednem delodajalcu, zato tisti samostojni podjetniki, ki so že nekje redno zaposleni (torej opravljajo le popoldansko dejavnost) običajno plačujejo le pavšal. Ta pavšal za zavarovanje in obvezne članarine znaša trenutno cca. 15 KSIT mesečno - če si kot podjetnik plačuješ vse prispevke (torej nisi nikjer zaposlen) je trenutni minimum cca. 72 KSIT.

- tvoj 'dobiček' se ugotavlja kot razlika med prihodki in odhodki (logično), kot podjetnik pa si deležen določenih olajšav - npr. za novo zaposlene delavce, za nabavno osnovnih sredstev ipd. - velja podobno kot pri podjetjih, vendar pa pozor!!! Tvoj dobiček pa ni obdavčen kot pri podjetjih, ampak kot pri fizičnih osebah, torej z dohodnino. To pomeni, da če znaša tvoj dobiček 1 mio SIT boš efektivno obdavčen okrog 16% od tega (nabili ti bodo mesečne akontacije v višini cca 13-14 tisoč SIT (podobno kot nam redno zaposlenim trgajo od plače akontacijo dohodnine), če znaša tvoj dobiček okrog 3 mio SIT boš efektivno obdavčen že z preko 20%, če pa boš imelo dobička preko 5 mio SIT - ja potem bo pa že čas, da prenehaš bit samostojni podjetnik in ustanoviš podjetje (d.o.o.) zakaj? D.o.o. je vedno obdavčen 25% od ugotovljene davčne osnove, ti kot samostojni podjetnik pa lahko zaradi dohodninske osnove priplezaš tudi do 50% obdavčitve....

- pa še nekaj - kot samostojni podjetnik si smatram kot fizična oseba, kar pomeni, da za vse obveznosti (do dobaviteljev, najete kredite, ipd...) odgovarjaš z vsem svojim premoženjem (tudi privatnim).


- kot samostojnega podjetnika te bodo najverjetneje strpali v katero od zbornic - tudi njim boš plačeval članarine, če pa boš imel srečo in padel v kakšno posebej zoprno (npr. avtoprevozniki, modni oblikovalci) boš pa pred začetkom dela moral pridobiti še kup licenc in dovoljenj.

- kot samostojni podjetnik boš potreboval ločen bančni račun (pozanimaj se pri banki) saj boš moral striktno ločevati poslovanje dejavnosti od svojih osebnih denarnih zadev.

To je nekaj osnov - kogar zanima več, naj mi pošlje mail ali zasebno sporočilo. Če koga tudi čist konkretno zanima kako vodit posle - z računovodskega področja mate pri men slotechovci zelo konkreten popust - več preko maila, ker EPP najbrž ni dovoljen.

lp, Robert

darh ::

Vse je res, samo zraven je enkup čejev... :)


- kot samostojni podjetnik boš potreboval ločen bančni račun (pozanimaj se pri banki) saj boš moral striktno ločevati poslovanje dejavnosti od svojih osebnih denarnih zadev.

Tole ni čisto res. Nobedn ne komplicira če plačuješ položnice ipd iz poslovnega računa. Če pa se gor znade kako čudno nakazilo za katerga nimaš računa, pol maš pa problem.
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

Boeing ::

pirat - čisto na kratko glede dohodnine:

Kar se tiče poslovanja, posluješ identično kot pravna oseba, dokler ne prideš do davkov.
Pri davkih se sp obravnava kot "pravna oseba s posebnostjo", kar pomeni, da se tvoj dobiček (prihodki - odhodki) NE obdavči s 25% kot pri ostalih pravnih osebah (doo recimo), temveč se direktno prenese nate kot fizično osebo (nosilca dejavnosti), kjer se nato obdavči v skladu z veljavno progresivno dohodninsko lestvico - čisti dobiček sp-ja se smatra kot tvoj osebni dohodek.


Tudi glede meje za prehod iz sp-ja v doo se nebi čisto strinjal:
Kot sp imaš dostop (na razpolago) celotno premoženje (finančno) v zvezi z dejavnostjo in tako lahko po mili volji prenašaš sredstva s TRR-ja sp-ja na tvoj osebni TRR in obratno.

Pri doo-ju tega ni, zato ti doo kot pravna oseba izplača plačo (ki si jo da v strošek), kar doo-ju ostane je obdavčeno 25%, tvoja plača pa še vedno po dohodninski lestvici, kar pomeni da si (osebno) na slabšem, več denarja ostane firmi, do katerega pa ti kot fizična oseba "ne moreš", brez da te vmes pohopsa davčna.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

pirat ::

@ xbite:
ja, banka res ne komplicira, če položnice za zasebno rabo plačaš s transkacijskega računa, ampak računovodja mora pa pravno formalno to prikazati kot:
a) dano posojilo dejavnosti tebi kot fizični osebi ali
b) kot pretok denarja v gospodinjstvo

zakonsko velja striktno ločevanje denarnih tokov, zato tudi npr. velja omejitev, da samostojni podjetnik lahko z gotovino plača le nakup do 100.000 SIT - vem, spet boš rekel, da nihče ne komplicira, če gre s.p. kupit za keš računalnik za 200.000 SIT - res je, na prvem mestu je prodaja, ampak v računovodstvih obeh, tako samostojnega podjetnika kot prodajalca bo pa kar nekaj telovadbe, da bodo stvari tudi formalno pravilno izkazane

@ boeing:
samostojni podjetnik nikoli ne ugotavlja čistega dobička, ampak zgolj bruto dobiček - tvoj čisti dobiček ugotovi šele davčna uprava s posebno odločbo ;-)))

Pravno formalno seveda ni omejitve, kdaj iz s.p. prestopiti v d.o.o., ampak vsebinsko pa ostaja smiselno to storiti pri cca. 5 mio SIT dobička - zakaj? Tudi samostojni podjetnik, čeprav si ne izplačuje in obračunava plače mora plačevati vse prispevke za zdravstvo, pokojninsko varstvo in ostale davščine, ki pritičejo plači. in tu je catch. Samostojni podjetnik nikoli ne more sam odločati, koliko znaša njegova plača in koliko bo teh prispevkov plačeval - in če imaš 5 mio SIT dobička davčna uprava povsem resno smatra, da spadaš že med zelo zgornji sloj prebivalstva in ti npr. odmeri koeficient 2,5x ali celo več. To pomeni, da vsak mesec plačuješ prispevke in davščine, kot da bi prejemal bruto plačo v višini prek 400.000 SIT - tega je pa kar precej, verjemi. In na to ti potem vežejo še članarine raznim zbornicam, ki prav tako naraščajo z višino davčne osnove.

Če si d.o.o. lahko formalno delaš za nižjo plačo (tu je omejitev navzdol nekaj čez 160 KsiT bruto), preostalo pa ostane podjetju v obliki dobička, ki je obdavčen z 25% stopnjo. Res, da denar ostane v podjetju, ampak se da tudi drugače do njega.... verjemi, če ni drugače si denar od podjetja sposodiš za minimalne obresti ;-))

Plačevanje višjih prispevkov zaradi višje pokojninske osnove ni smiselno, če nisi že sedaj star krepko preko 40 let - preštudiraj zakonodajo s tega področja - raje privarčuj sam. Ostaja pa tveganje, da se relativno mlad resno poškoduješ in postaneš invalid, ter so tvoji prejemki v življenju kasneje odvisni od te nižje osnove. To je pa res...

lp

Mr_Globus ::

A obstaja še vedno možnost d apodjetje kupi samo sebe? Recimo ti si 100% lastnik soje firme pol se pa firma odkupi in dobiš denar vn.

kopriva ::

Kakšne pa so omejitve, kdo sploh lahko registrira SP? Dijaki, študentje verjetno še ne smemo? :)

Loki ::

lahko (vsaj studenti).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

kopriva ::

A res?? Neki sem slišal, da lahko študentje, ki študirajo izredno. Ampak ... redni študentje lahko tudi odprejo SP?

perci ::

ja, lahko

kalil ::

@perci Ali si to mislil popoldanski s.p. oz. dopolnilno dejavnost?

Dopolnilna dejavnost

Ni mi pa ravno jasno, ali teh cca 1,3 miljona letno (12xminimalna plača) predstavlja letni dobiček s.p.ja ali bruto nakazila na TRR?

divide et empera

BluPhenix ::

Ta dopolnilna dejavnost je pravo zate. V bistvu gre za normalen SP, s to razliko, da ne plačuješ davka in dajatev, imaš redni strošek 18.000 SIT na mesec za gospodarko zbornico in še neke dodatne stvari. Mislim, pa da je omejeno koliko imaš lajko dobička na mesec, če zaslužiš več kot to padeš v drugo kategorijo, kjer moreš plačati davek.

Tak SP lahko odpreš le, če si nekje redno zaposlen, oziroma če imaš urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, torej lahko tudi če si študent.

Najboljše je, da greš na območno gospodarsko zbornico, ki ti je najbližje, ti bodo tam vse razložili.

Storm ::

Jst kot s.p. nimam nobenga dolga do GZS-ja.
Markec The Great

perci ::

edit: trobezljal neke bedarije - bolš da zbrišem 0:)

Tole glede GZS pa tut men ni jasno, zakaj moraš plačevat 18000 na mesec? Mislim, da je članarina 18 jurjev na leto, če se ne motim. Ampak to res na pamet lapam, lahko da se motim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Tody ::

Članek kako postati SP v financah... KLIKIKOT

Em če se komu ne da registrirat PM ME :)

BluPhenix ::

perci tako so meni rekli marca, da pride nekje od 15-18.000 na mesec, enih 7.000 je članstvo v GZS (ker si popoldanski da velja nekaj drugače), ostalo so pa ne vem kakšni stalni stroški (sem že pozabil).

Storm, to velja za tim. "popoldanski SP", vsaj od letos, tisti ki je tak SP odprl pred 1.1.2005 teh obveznosti nima.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013398 (8886) Vikking
»

obdržati s.p. in biti zaposlen v D.o.o. -ju

Oddelek: Loža
145649 (5168) perci
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522961 (17593) K0K0
»

S.p. ali d.o.o.

Oddelek: Loža
62712 (2490) BigWhale
»

rad bi odprl svojo firmo... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
589280 (7764) Yohan del Sud

Več podobnih tem