» »

Tajkuni in naše gospodarstvo

Tajkuni in naše gospodarstvo

«
1
2 3
...
5

Zeberdee ::

Prav čudno je, kako se na Slo-Techu zelo malo piše o zadnjih zakulisnih igricah v našem gospodarstvu, ki pa jih politika izrablja v predvolilne namene.

Ta topic odpiram zato, da bi diskutirali o razmerah v slov. gospodarstvu, vplivanju politike na gospodarstvo in obratno, ter o politiki gospodarstva.

Pa da začnemo malo drugače, ne tako Trenja-Grims-Jankovič. Država ni več močan player (razen v državnih in javnih ter tistih, ki so takoalitako politično odvisne) - playerji so Laško, Istrabenz, gorenjska povezava brez Merkurja (povezava - Tuš pomagal odkupiti od države, zaslužil 6 mio v pol leta, sedaj Merkur pomaga pri Perutnini -> to je že tisto, čemur rečem seksi kapitalizem, brez politike), verjetno Gantar s svojim KD groupom, čeprav se je umaknil iz teh igric.

Verjetno je požegnana (glede na finance s strani argentinca) združitev AGB, ki se zdi smiselna, saj je prva prijazna za fizične osebe (in v poslovanju z njimi odlična), medtem ko je druga v državi najboljša v kreditiranju podjetij. To bo verjetno tudi zadnji projekt Savine uprave (do leta 11), preden se zamenja in izvede odkup. Verjetno bo potreben žegen še tistega, ki bo pri Pahorju skrbel za te zadeve (če se zamenja politika).

Baje so tudi problemi med Boškom in Adrijano in da sta že konfliktna.

Ste opazili, kokrat je v sestavku verjetno? To so pač predvidevanja, kaj se dogaja.

drejc ::

> Prav čudno je, kako se na Slo-Techu zelo malo piše o zadnjih zakulisnih igricah v našem gospodarstvu, ki pa jih politika izrablja v predvolilne namene.

12 let so levaki pod preprogo metal vse te barabije, sedaj, ko pa tudi zaradi tega spreminjajo kazenski zakonik in lovijo barabe tadesni so pa tiho ko riti. Tudi tadesni so končno uvideli da od nacionalnega interesa trpijo le in samo naše denarnice..kar je leva banda seveda že ves čas vedela in namenoma zavajala folk na račun tajkunčkov.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

TESKAn ::

drejček, kdo je pomagal tajkunčkom? Kdo je pod mizo prodal Mercator, ko ste bili desničarji vsi mokri od veselja, da se prodaja? Kdo je govoril - ni važno, kako in komu se proda, samo da se proda?

Še eno vprašanje, kdo je spremenil zakon, ki je prepovedoval zastavljanje delnic podjetja, ki ga nameravaš kupit, kot varščino za kredit in s tem omogočil vse "tajkunske" prevzeme? Če se ne motim, ste me takrat desničarji "podučili", da s tem ni nič narobe. Ste še vedno mnenja, da ni nič narobe z zakonom, ki omogoča menedžerske prevzeme, ki jih hoče sedaj vlada sankcionirat?

Verjetno pa ne bom bral odgovora na nobeno od zgornjih vprašanj...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jozek ::

Ma ste smotani. Leva in desna delitev je samo farsa. Tle igra denar, ja un pod mizo.
Dolgo so govorili o liberalizaciji, ... sedaj se pa dogaja tudi v velikih metih.
Če kdo koga obtožuje naj vsaj malo argumentera.
V sloveniji je največji priblem ker se vsi poznajo med sabo. in vsak drug posel ali politično dejanje je zato na meji korubcije (v širokem smislu).
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

USS Liberty ::

Krivda za tajkune, divjo privatizacijo in krajo družbenega premoženja je v tej državi med levico in desnico porazdeljena nekako v razmerju 90% :10%...
90% krivde seveda nosi postkomunistična levica...

Ko je Kučan pred leti izjavil, da mora Pivovarna laško v imenu "nacionalnega" interesa ostati v "slovenskih" rokah, je bilo tistim, ki imamo kaj v glavi takoj jasno, da se bo slejkorej zgodila levičarska prihvatizacija Pivovarne laško in to se je seveda zgodilo...

Ima pa levica v tej državi pod kontrolo praktično vse medije, podobno kot v Belorusiji, zato lahko seveda na veliko manipulira z butasto javnostjo... Zadnji nateg levice in njenih medijev je, da so javnost nategnili, da mora telekom ostati v imenu "nacionalnega" interesa "slovenski". Po naslednjih volitvah, ko bo pa verjetno na oblasti spet levica, bodo pa telekom hitro prihvatizirali domači levičarski tajkuni, kot so v imenu "nacionalnega" interesa to storili s Pivovarno Laško...

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Država ni več močan player (razen v državnih in javnih ter tistih, ki so takoalitako politično odvisne) - playerji so Laško, Istrabenz, gorenjska povezava brez Merkurja (povezava - Tuš pomagal odkupiti od države, zaslužil 6 mio v pol leta, sedaj Merkur pomaga pri Perutnini -> to je že tisto, čemur rečem seksi kapitalizem, brez politike), verjetno Gantar s svojim KD groupom, čeprav se je umaknil iz teh igric.


V kapitalistični državi so kapitalisti močan player, to je jasno kot beli dan. Politiki pa pač jočejo, če se z njimi ne razumejo, to je tud jasno kot beli dan. Meni se zdi brcanje države v rit s strani kapitalistov čisto legitimna poteza - če privzamemo trditev, po kateri je zasebnik vedno boljši gospodar od države, je precej jasno, da država v političnih igricah okoli gospodarstva vedno potegne ta kratko - je pač slab gospodar. Če se gre igrat igrice s kapitalisti, ji mora biti jasno, da bo vedno potegnila ta kratko - kapitalisti so pragmatični in se jim zelo jebe za razne politične barve. Mogoče jih še obrajtajo, dokler so jim koristne, ko jim več niso, se jih pač znebijo al pa se prefarbajo. In tu se se naši oblastniki v katerikoli inkarnaciji že, še vedno opleli, posledično pa gledamo in poslušamo vedno več jamra o zlobnih tajkunih (ki so zgolj logična posledica kapitalistične koncentracije kapitala v želji po obvladovanju trgov), ki ga producirajo ubogi, na suho nategnjeni politiki. To je vsa znanost okoli teh pojavov.

USS - a na Berlusconija si pa pozabil? Al je on pač prave barve, pa ga iz vljudnosti ne omenjaš?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

USS Liberty ::

>>>>USS - a na Berlusconija si pa pozabil? Al je on pač prave barve, pa ga iz vljudnosti ne omenjaš?

Berlusconi je seveda en težki mafijaš in njegovo politično-medijsko-gospodarsko delovanje se mi zdi zelo sporno in sem to v eni drugi temi enkrat že jasno napisal. Nikakor nisem fan od Sivia in mislim, da je njegova ponovna izvolitev tragedija...

Ne vem pa, zakaj bi moral jaz omenjati Berlusconija, saj se tema nanaša na Slovenijo???

Beat-O ::

To obkladanje z levico in desnico je popolnoma brezpredmetno. Zato ker se greste njihovo igro, ker se vdajate tej nesmiselni polarizaciji. Levica in desnica pri nas se nista izoblikovali na odnosu do kapitala, temveč prej do katoliške cerkve. Pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami je npr. SDS "čudežno" postala slovenska in ne social demokratska stranka, ker je videla priložnost v reformno-neoliberalnem profiliranju, ki ga je pozabila v trenutku ko je prišla na oblast. Podobno je z ostalimi strankami, ki so stranke kapitala če jim to trenutno politično ustreza.

Od tu izvirajo nadaljnji problemi s prevelikim enačenjem države in gospodarstva in miselnosti, da se država lahko obnaša kakorkoli se že hoče. Na tak način manipulira kdorkoli je že na oblasti, vprašanje levice in desnice je tu spet brezpredmetno.

Potrebujemo okrepitev nadzornih institucij, ki bi bile manj pod vplivom dnevne politike, z večjo kadrovsko zaščito (morda zahtevana potrditev DZ in sveta pred razrešitvijo?). ATVP, urad za nadzor konkurence, protikorupcijski organi (kakorkoli naj se že imenujejo) vsi spadajo na to področje.

To je še posebej pomembno v majhni državi, kjer je, kot rečeno, teh neuradnih vez in možnosti korupcije precej več. Vse te povezave, ki jih omenja avtor teme bi morale biti pod budnim očesom varstva konkurence, saj je prekomerno koncentrirano lastništvo v obliki privatnih monopolov in oligopolov še nevarnejše kot državni monopoli. To je glavna vloga države, nadzor nad trgom, saj se drugače sesuje sam vase. Ne glede na to ali so "povezovalci" levi, desni ali celo kakšni na Y osi.

Gonja proti tajuknom je žal predvsem stvar predvolilne retorike, ker jo spremlja preveč političnih oznak in sprenevedanj "čigavi" so te tajkuni, kdo je prej kradel kdo krade zdaj ipd. Vse skupaj pa še spodbuja vse večjo nastrojenost javnosti proti vsem, ki so kaj več zaslužili kot povprečnež, na pošten način ali ne. Razredni boj 2.0 Pregon nepoštenega pridobitništva naj bo v rokah zgoraj omenjenih institucij, strankarska politika idealno nima tu kaj iskati.
http://www.toshl.com/

Karaya 52 ::

TESKAn, Šrot ni prevzel Laškega na način kot si ga opisal. Ves čas si se delal norca, kako smo paranojični: Forum21, rdeči manegerji, odvisno sodstvo... zdaj pa je jasno, da so to gradili od osamosvojitve dalje, torej postaviti rdeč kader na najvplivnejše mesto v državi.

The Man; treba je gledati v luči politike, zato ker so to "gospodarstveniki", ki se grejo politiko. Ukinjanje Maga, prehitevanje z registracijo imena Reporter... To je kapitalizem 19. stoletja. Sploh ne vem zakaj se gremo pravno državo, če nekomu dajo kredit na "lepe oči" in se s tem še hvali; če sta bili v vseh teh letih samo dve obsodbi s področja gospodarskega kriminala, pa še tega je Drnovšek pomilostil, Kosova "protikorupcijska" komisija, krajšanje zastaralnih rokov, so sploh lahko še bolj očitni? Sicer pa v sodno vejo oblasti sploh ni zapihal veter, razen Matildine kose. Sedaj vidim da je najbolje izvesti kadrovski cunami ko vlada nastopi z mandatom, tako se znebi raznih trojanskih konjev.

Daedalus ::

To je kapitalizem 19. stoletja.


Itak. In NOBENA vlada do sedaj se ni niti malo potrudila, da temu ne bi blo tko.

Sedaj vidim da je najbolje izvesti kadrovski cunami ko vlada nastopi z mandatom, tako se znebi raznih trojanskih konjev.


Sej so se šli - in popušili. Kadrovskega cunamija v drugače neodvisni veji oblasti se pa celo sveti Šturm ne more it, na srečo.

Ves čas si se delal norca, kako smo paranojični: Forum21, rdeči manegerji, odvisno sodstvo... zdaj pa je jasno, da so to gradili od osamosvojitve dalje, torej postaviti rdeč kader na najvplivnejše mesto v državi.


Iz takileh sestavkov se bom še naprej delal norca. Nič osebnega, samo tole jamranje o veliki rdeči zaroti je lih tolko kredibilno ko ono o Bushu, ki da je organiziral 9/11. V resnici so zadeve precej bolj vsakdanje - malo poznanstev, malo pragmatizma, pa veliko kratkoročno orientiranih interesov. Zakaj pa misliš, da se pri nas prepiramo o zgodovini? Ker se zarad idejne impotence politike o prihodnosti itak ne moremo. Pol pa vsak malo po svoje muti, dokler gre, pač gre. Ko ne gre, pa zamenjaš stranko.

Kar se pa tiče Maga - skinil ga je kapitalist. Kar je pe vedno boljš od primera Delo, ko se je vlada vpičila v časopis. Eno je sprejemljivo, drugo ni. Bistvena razlika je to.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

PaX_MaN ::

Ojej, levi in desni že v prvem komentarju.

poweroff ::

Eno čisto nedolžno vprašanje.

Igor Bavčar sedaj menda velja za tajkuna. Tako berem v medijih.

A ni bil Igor Bavčar pred časom vodja Odbora za pravice Janeza Janše, ki se je potem preimenoval v Odbor za varstvo človekovih pravic?

A ni bil potem Igor Bavčar ministre za notranje zadeve?

In - ali se ni točno ta minister za notranje zadeve podpisal pod Izbris?
sudo poweroff

zee ::

Ravno on je bil...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Zheegec ::

Ja, Šrotu in Bavčarju je pomagal Janša, prav tako je bil Janša zraven pri prevzemu Mercatorja in je hotel nadzor nad Delom. Sedaj je seveda politično bolj koristno biti njihov nasprotnik in tako se Janša seveda tudi obnaša vse odkar so mu vsi obrnili hrbet. Vlada je sklicala izredno sejo o "tajkunih", čeprav bi vlada že lahko ustanavljala preiskovalne komisije in sprejemala zakone... seveda je izredna seja medijsko bolj odmevna.

Pri vseh privatizacijskih poslih in javnih naročilih se gre za velike denarce, tukaj brez resnih vez ali pa podkupnin ne prideš praktično nikamor. Zidarja so sicer ujeli pri poslu za nek majhen drobižek, so že bili tam najmanj previdni. Seveda je "nekdo" obvestil novinarje, Janša pa se je hvalil, da se bo bolj resno postavil proti korupciji in tajkunom - kot, da je on imel kaj pri preiskavi. Če bi imel kaj, bi to pomenilo vmešavanje v delo preiskovalne komisije, ki je neodvisna od vlade... Vsaj tako pravi ustava.

Ampak, ali to pomeni, da prejšnje vlade tega niso počele? Seveda so, mogoče malo manj pogosto (so imeli tudi več časa) in so znali malo bolj prikriti vse skupaj. Je pa v Sloveniji korupcija popolnoma normalna zadeva. Vlada se vede, kot da ni v naši službi, ampak kot da je superiorna. So pa očitne laži še vedno bolj obrestujejo, kot resnica, čudno se mi zdi, da ima Janša kljub vsem neumnostim še vedno tako visoko javno podporo...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Karaya 52 ::

Daedalus> Kadrovskega cunamija v drugače neodvisni veji oblasti se pa celo sveti Šturm ne more it, na srečo.

Direktorja Agencije za trg vrednostih papirjev in Urada Republike Slovenije za varstvo konkurence nastavlja vlada. Nastavljena sta bila tik pred iztekom vladnega mandata, njun pa traja pet let.

Daedalus> malo poznanstev, malo pragmatizma, pa veliko kratkoročno orientiranih interesov.

Taka poznanstva, ki ti dajo miljonski kredit banke v državni lasti na "lepe oči". Ustvarjanje takšne lastniške mreže je vse prej kot kratkoročno.

Daedalus> Kar se pa tiče Maga - skinil ga je kapitalist. Kar je pe vedno boljš od primera Delo, ko se je vlada vpičila v časopis. Eno je sprejemljivo, drugo ni. Bistvena razlika je to.

Saj vem da nisi to resno mislil, pa vseeno: ker kapitalist pa skine del podjetja, ki mu ustvarja dobiček in poskuša nato na vsak način preprečit izdajo novega časopisa?

ALIEn3001; kakšno sprenevedanje... s preiskovalnimi komisijami ne dosežeš čisto nič. Naj se zmigajo ostale službe, ki so pristojne za vlaganje obtožnic in nadziranje trga, tožilstvo pa naj dokaže da je sposobno pripeljat koga pred sodišče. Seveda biti sposoben še ne pomeni da bodo to tudi naredili.

Zgodovina sprememb…

Zeberdee ::

Dobr, že spet smo zavil na to, kdo je kriv in kdo ni.

Če gremo gledat dejstva, je JJ verjetno res hotel prevlado v medijih in to mu je uspevalo, dokler niso ljudje začutili, da so močnejši. Tega se v preteklosti ni dogajalo, ker je bil nekdo tako močen, da je fural in postavljal vse, da mu je bilo všeč. V politiki je čisto normalno, da se vsak mandat, razen tam, kjer sta dve stranki (ne me držat za besedo, ampak mislim da gre za večinski volilni sistem). In gospodarstvo je bil del politike. Od tanajbolj rdečih so se obdržali najbolj sposobni (posli z abanko pet minut pred polnoči, ki je zaščitila 5 ali 6 playerjev) in tisti, ki so imeli največ politične moči (in znanja).

Ampak moja primarna teza v tem topicu je bila, da se tako tisti, ki mislijo, da poznajo našo ekonomijo in politiko, diskutirajo o tem, kaj se bo zgodilo.
To, da denar oz. trenutno v sloveniji prevlada nad kapitalom fura politiko je v tujini jasno, pri nas temu ni bilo tako.

Ni važno, kdo je prodal iz tega vidika in kdo je kupec. Če je to dolgo v preteklosti in trenutno ne vpliva na nadaljne premike, ki se bodo do odkupa družb, kjer sta kad pa sod, umirile. Prav tako rast delnic.

TESKAn ::

TESKAn, Šrot ni prevzel Laškega na način kot si ga opisal. Ves čas si se delal norca, kako smo paranojični: Forum21, rdeči manegerji, odvisno sodstvo... zdaj pa je jasno, da so to gradili od osamosvojitve dalje, torej postaviti rdeč kader na najvplivnejše mesto v državi.


Skoraj 4 leta so imeli trenutni oblastniki, da bi v zakone spravili varovalke proti prevzemom. Pa so jih le ven dali. Še več, aktivno so pomagali "tajkunom" - že omenjena prodaja Mercatorja pod mizo - da bi le dobili še malo več oblasti. Zdej, ko se jim ni izšlo po načrtih in jim je udarilo nazaj - pa v jok o grdih tajkunih.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

Karaya 52> ker kapitalist pa skine del podjetja, ki mu ustvarja dobiček in poskuša nato na vsak način preprečit izdajo novega časopisa?

Vsak, ki mu pisanje lastnega cajtenga ni po godu. Ker pač sme.

V kapitalizmu lahko disidente pač kupiš (čeprav jih še vedno radi likvidirajo tudi na druge načine, ker je ceneje).

kopernik ::

Stanje je tako kot je, ker ni interesa za izboljšanje. Med politiki je to očitno, kar je pa malo manj očitno, je to, da tudi ljudstvu tako stanje ustreza. Neka napol pravna banana republika, kjer je sodstvo počasno, zakoni luknjasti in dvoumni. Zgleda, da to ustreza tako največjim ribam ("tajkuni") kot tudi npr. navadnim prekrškarjem v prometu; oboji na vse kriplje iščejo načine, kako izigrati sistem. To plesnivo stanje družbe pa v vsem svojem sijaju zabliska s periodičnim neupoštevanjem odločb ustavnega sodišča (večinski volilni sistem, izbrisani, itd.), ki si ga privoščita vlada in parlament.

Zeberdee ::

Politični intermezzo (ker še nikoli ni to noben napisal oz. nisem prebral):

Če se dotaknemo Maga so v predvolilnih časih vedno bili pod nivojem, tako kot je Demokracija vseskozi. Poglej prvo naslovnico sedanjega Reporterja, zastonjski slovenski tednik na cheap Delo papirju. To je vse pod nivojem neke zdrave kulture.

Vsi imamo radi podjebavanje, ampak to je na nivoju kranjskih občinskih volitev, ko je gospodarstvo skozi levico rezalo Grosa in je nek funkcionar naredil nov časopis, kjer se je na 30 straneh v "novinarskih" tekstih pljuvalo po županu (čeprav so govorili le resnico). Baje naj bi to v Kranju prevagalo na Bogatajevo stran, ampak to se v slogu nekega kulturnega dialoga ne bi smelo dogajati.

Podcenjevanje desničarskih (ali bolje rečeno pomladne opcije) volilcev skozi tako propagando se mi zdi tako ruralno in balkansko (pa niti prvo niti drugo velikokrat ni napačno) na nivoju Vzami ali pusti in populacije ki tam nastopa.

Karaya 52 ::

Zeberdee> To, da denar oz. trenutno v sloveniji prevlada nad kapitalom fura politiko je v tujini jasno, pri nas temu ni bilo tako.

Je ja. V Rusiji, kjer oligarhi obvadujejo celo državo in v Angliji v času Napoleona. Kapitalizem se je v tem času razvijal in napredoval, govorenje da stanje v Sloveniji povsem normalno oz. bilo pričakovano, je cinizem brez primere.

TESKAn> Prevzem Laškega bi bil, z Mercatorjem ali brez. Vse to je kaznivo po zakonodaji ki je veljala in bi se lahko preprečilo če bi omenjeni agenciji opravljali svojo delo. V aferi BTC so tudi "zamudili" nek rok in zadeva je propadla. Ne banana republika, ruska provinca... da ne govorim o tem, kako je tak oligarhičen sistem zavit v nacionalni interes slab za gospodarstvo.

Zeberdee ::

I več politike: Boš rekel, da multinacionalke v ZDA bolj ali manj ne obvladujejo in kontrolirajo postavljanje senatorjev, sekretarjev, tudi veleposlanikov? Poglej, koliko je đusi (a je nekaj takega a ne?, tale pri nas) plačal v kampanji?

Daedalus ::

Kapitalizem se je v tem času razvijal in napredoval, govorenje da stanje v Sloveniji povsem normalno oz. bilo pričakovano, je cinizem brez primere.


Kot je cinizem brez primere vse tegobe Slovenije obešat na točno določeno politično opcijo. Ob tem pa pozabit, da je sedanja klika na oblasti poln mandat, da je svoje svinjarije opravičevala z "sej so oni isto delali" in da je oblast izrabila prvenstveno za ideološke obračune s političnimi nasprotniki in za utrjevanje moči in oblasti, pri čemer ji tudi biznisi z "rdečim Laškim" niso bli pod častjo. Kaj je naredila dobrega? Skoraj nič, kot oni "liberalci" prej.

Slovenija je v kurcu. In taka bo tud ostala, dokler bojo volilci kupovali razne delitve. Ko jih enkrat ne bojo več, jim bo pač ratalo jasno, da je Rop = Janša = Pahor = Kresal = Kahl = Bajuk..., lahko tud v kakem drugem zaporedju. Zato pa so fighti okoli medijev tako glasni - če nimaš medijev, boš težko fural owce past. In to desnico najbolj boli - mediji jim ne grejo nikakor od rok. Še ko mislijo, da so nekaj sprivatizirali, se jim vse skup izmakne. In jebat ga, dragi moji podporniki desnice - trenutno medijsko prevlado Laškega je omogočil Janša s svojimi kupčijami. Ni računal na to, da je kapital še precej bolj oportunističen od politike - in popušil.

Boš rekel, da multinacionalke v ZDA bolj ali manj ne obvladujejo in kontrolirajo postavljanje senatorjev, sekretarjev, tudi veleposlanikov? Poglej, koliko je đusi (a je nekaj takega a ne?, tale pri nas) plačal v kampanji?


Tale matematika gre nekako tako, da ko imaš v svojem volilnem okraju firmo, ki zaposljuje dosti ljudi in dosti prispeva v proračun, to avtomatično pomeni, da so interesi tiste firme bolj izraženi, kot interes društva ljubiteljev jagod. In kot taka ima vpliv tud na politiko, se razume. Nič novega, je pa od političnega sistema odvisno, kolko lahko tud društvo ljubiteljev jagod pride do politikov in proba uveljavit kak svoj interes.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Ziga Dolhar ::

> V aferi BTC so tudi "zamudili" nek rok in zadeva je propadla.

Če bi pa ujeli tale rok - bi bilo pa kaj?
https://dolhar.si/

zee ::

Nekaj dni/tednov mesecev govoranc, kakšna kazenska ovadba, opustitev pregona zaradi napake v proceduri.

Nič takaega.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Ziga Dolhar ::

In v čem je bilo to kaznivo dejanje?
https://dolhar.si/

ssitcm ::

V današnjem Delu - Sobotni prilogi si preberite intervju s Tajnikarjem. Vam bo marsikaj jasno !

Zeberdee ::

Če ga kdo posodi, se priporočam, obljubljam, da ga bom po branju izbrisal iz diska. ZS ;).

A že spet govori o bonbončkih in podobnih zadevah, ki jih ne razlaga tudi iz druge strani?

Utk ::

Zasebniki so boljši lastniki kot država - to bi bilo res, če si bi ti zasebniki to premoženje pošteno zaslužili. Tako pa lahko pogledamo Hrvaško, kjer je par družin dobilo zastonj velike firme, ki jih niso znali upravljat, pa tudi fučkalo se jim je za njih, zdaj so te firme nemške ali jih pa več ni, njihovi nekdanji lastniki pa živijo samo še od obresti, ali so pa tudi oni propadli - kako došlo tako prošlo. Ne more se en kapitalist Šrot primerjat z enim ameriškim kapitalistom. Ne da je drugi kaj bolj pošten, ampak zelo verjetno je sam ustvaril nekaj, zna upravljat s tem, itd, ne pa da ga je Bush starejši postavil za direktorja, potem je pa za naslednjo božičnico dobil celo firmo. To kar se pri nas dogaja, je bolano. To niso "gospodarstveniki", to so barabe. Zakaj Akrapoviča in podobnih nihče ne preganja? Oni so kapitalisti, dobri lastniki, ne pa te barabe. Če bi Akrapovič kdaj kupil Pivovarno, bi malo drugač delal z njo kot Šrot. Ker bi s svojim kurcem po koprivah scal, ne pa s tujim.

Karaya 52 ::

Zebredee; Ne mešat ZDA, oni dejansko imajo pravno državo, kjer to takšnih prevzemov nebi prišlo. Kaj pa je sploh naredil Šrot? Vodi firmo pijač, ki ima monopol na našem trgu v tujini jih tak ni, poleg tega pa je bila zakonodaja pisana Laškemu na kožu. Če upoštevaš pe to, da ti dajo miljonski kredit preko vez... pa kaj je to, Burbonska dinastija pred letom 1789?

Daedalus; sploh ne govorim o tem kdo je to omogočil, vsi pa vemo iz katerega brloga so tile gospodje, pa to sploh ni bistvo debate.

Ziga Dolhar; kaj če bi pa ujeli rok? Ne vem, svoje delo bi opravljali tožilci? Kaj je bilo narobe s prevzemom? Zloraba notranjih informacij, nepriglasitev koncentracije kapitala?

Ziga Dolhar ::

Zloraba notranjih informacij? Razloži.

Nepriglasitev koncentracije? V tistem času še povsem bagatelen prekršek! (Stvar tožilstva? ;-))
https://dolhar.si/

Karaya 52 ::

Neuradno smo izvedeli, da ATVP Šrota sumi storitve kaznivega dejanje zlorabe notranje informacije po 1. odstavku 243. člena kazenskega zakonika. Ta med drugim določa, da se z zaporom do treh let kaznuje tistega, ki notranjo informacijo izkoristi z nakupom ali prodajo vrednostnega papirja zase ali za koga drugega posredno ali neposredno. Notranja informacija je po tem členu informacija, ki bi lahko pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja (delnic Pivovarne Laško), uvrščenega na organiziran trg v Republiki Sloveniji (na borzi). Kaznuje se tistega, ki takšno informacijo pridobi pri izdajatelju vrednostnega papirja (na primer Pivovarni Laško), z lastniškim deležem v kapitalu izdajatelja vrednostnega papirja, s svojo zaposlitvijo ali pri opravljanju dejavnosti. Če pa je bila pri tem pridobljena velika premoženjska korist, storilcu celo grozi do pet let zapora.


Vir: Dnevnik

Ziga Dolhar ::

(ne mesat 'afer' BTC in Srot.)
https://dolhar.si/

Karaya 52 ::

Saj ne mešam. Očitki o zlorabi notranjih informacij so se že od začetka teme nanašali na Laško. Primer BTC sem dal samo kot primer nedelovanja pravne države.

Ziga Dolhar ::

No sej, mene pa zanima, kje je "pravna država" padla pri BTCju. In kaj bi bilo, če bi roki ne bili zamujeni.
https://dolhar.si/

Karaya 52 ::

Pri menedžerskem odkupu BTC je preiskovalna sodnica Marjutka Paškulin po treh letih preiskave sodnemu senatu predlagala, naj jo ustavi, kar je tudi storil. Svoj sklep je okrožnemu državnemu tožilstvu poslal v petek, 16. marca, popoldne, toda to je rok za pritožbo, ki je resda potekel že v ponedeljek, 19. marca, zamudilo, ker vodja tamkašnjega gospodarskega oddelka Borut Markošek sklepa ni pravočasno predal naprej tožilki, ki je obravnavala primer. Ker se tožilstvo ni pravočasno pritožilo, je sklep postal pravnomočen, in kazenska zadeva BTC se je končala. Obtožnice, ki bi jo preizkusili na sodišču, nismo dočakali niti v kazenskih postopkih proti glavnim odgovornim za nakup SIB – najprej je bil pravnomočno zavrnjen obtožni predlog proti predsedniku in članu uprave banke Vladu Klemenčiču in Simonu Petriču, pred mesecem pa je okrožni državni tožilec Emil Bukovac odstopil od pregona proti nekdanjemu direktorju javnega podjetja Energetika Igorju Juriju Pogačarju.


Zaradi takšnih primerov ljudje zgubljajo zaupanje v pravne inštitucije. Nekdo "zamudi" rok in zadeva se konča.

Ziga Dolhar ::

Zanimivo - preiskovalna sodnica je že ugotovila, da očitno ni dovolj dokazov za sum storitve kaznivega dejanja.

(Ampak javnost seveda vemo dovolj, da lahko rečemo, da če bi tožilstvo vztrajalo, bi na koncu vseeno prišlo do obsodbe!)

Zadeva se ni končala zato, ker "je nekdo zamudil rok". Končala bi se tudi, če tega roka ne bi zamudil, a bi se odločil, da zaupa presoji preiskovalne sodnice. V odločanju o zahtevi za preiskavo se ugotavlja, ali obstaja le utemeljen sum. Če tožilstvo ni uspelo prepričati sodišča že do te točke - kako ga bo šele uspelo prepričati "onkraj razumnega dvoma"?

p.s.: sicer pa je vprašanje, če je tisto, kar so jim očitali, sploh kaznivo dejanje. Ampak državi je ljubše, da jo zavrne sodišče, in lahko tako krivdo prevali na sodišče, kot da bi sama javnosti priznala, da "ni vsaka svinjarija tudi kaznivo dejanje".
https://dolhar.si/

Karaya 52 ::

Ziga Dolhar> Zanimivo - preiskovalna sodnica je že ugotovila, da očitno ni dovolj dokazov za sum storitve kaznivega dejanja.

Ne na pamet pisat.

Ziga Dolhar> Zadeva se ni končala zato, ker "je nekdo zamudil rok".

Točno zaradi tega se je končala.

ker vodja tamkašnjega gospodarskega oddelka Borut Markošek sklepa ni pravočasno predal naprej tožilki


Nekaj drugega je, če tožilstvo odstopi od pregona, tukaj je šlo za "malomarnost".

Namesto da hodiš kot maček okrog vrele kaše pa še sam podaj mnenje o aktualnih prevzemih.

Ziga Dolhar ::

Ziga Dolhar> Zanimivo - preiskovalna sodnica je že ugotovila, da očitno ni dovolj dokazov za sum storitve kaznivega dejanja.

Ne na pamet pisat.


Zgoraj si prilimal tole:

Pri menedžerskem odkupu BTC je preiskovalna sodnica Marjutka Paškulin po treh letih preiskave sodnemu senatu predlagala, naj jo ustavi, kar je tudi storil.


No, zakaj pa je po tvojem (ali dejansko - očitno veš več od mene) sodnica predlagala ustavitev preiskave?


Ziga Dolhar> Zadeva se ni končala zato, ker "je nekdo zamudil rok".

Točno zaradi tega se je končala.


Sploh, če ne bereš naslednjega stavka.

ker vodja tamkašnjega gospodarskega oddelka Borut Markošek sklepa ni pravočasno predal naprej tožilki


Nekaj drugega je, če tožilstvo odstopi od pregona, tukaj je šlo za "malomarnost".


A če bi pa tožilstvo vztrajalo pri pregonu - kljub temu, da so že dobili en negativen signal s sodišča - bi pa prišlo do obsodbe?

Namesto da hodiš kot maček okrog vrele kaše pa še sam podaj mnenje o aktualnih prevzemih.


"Mnenj" je dovolj že v žurnalih.
https://dolhar.si/

donfilipo ::

Moramo priznati, da je v Sloveniji kar nekaj zelo nadarjenih ljudi. Na vseh področjih. A vseeno jih je med tajkuni zelo malo. Opazil sem le enega. Seveda nisem videl vseh. Prerazdeljevanje bogastva iz nikogaršnje, v zasebno lastnino poteka po že davno začrtanih poteh. V razno raznih variantah. Finalizacija nekaj velikih, se pač vrši zdaj. Ker so nekateri posegli tudi po medijih, so se usrali v peskovnik politikov. Posebej, ko ti niso na pravi strani (ali pošteno rečeno, ponižno sklonjeni pred nesporno veličino:). In kaj bo porekla na 'twist' država. Nič posebej dramatičnega. Brez skrbi. Prej ali slej bodo tajkuni dosegli zakonodajo in pravosodje, po kateri, ko bodo sami kot lastniki že v letih morali trikrat na dan previti zlato žilo, in najeti mlade menagerje, ki pa bodo... za razliko od 'prvoborcev'..., če bodo slučajno preveč posegli po lastnini s katero upravljajo, končali pod kolesi tramvaja. In ker je Bulgakov všečen samemu zlodeju, ni hudič, da ga ne bi tudi pri nas tajkuni spet naštimali. Tramvaj namreč. In kako vse to kopičenje vpliva na premoženje samo? Ja drobnim 'samoupravnim' delničarjem ostane žalostna resnica. Če huda 'židovska' institucija posodi nekomu tako lepo po 10mega evrov, potem obstaja sum, da so presodili, da vse glomazno lopatanje, kakšnih večjih žrtev ne bo zahtevalo, le par volilnih glasov in novo elito zna prinesti. Eno tisto, ki se bo morala zaradi preveč premoženja skrivati in drugo ljudsko, ki se 'kao' proti tej prvi bori in jim punčke nosijo rože:) In upanja seveda, da nek nov analitični ekonomist ne dokaže, da je bil Milton Friedman megaloman in njegov program tesno povezan s hudičem:) In revežem tolažba, da v hudi revščini in bedi, preganjati z vilami in krampi razne zidarje, boučarje in šrote zna postati celo bolj zabavno kot big brother. No ker večina njih to ve, znajo biti končno tudi pri nas izredno dobri in odgovorni lastniki:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Ziga Dolhar> No, zakaj pa je po tvojem (ali dejansko - očitno veš več od mene) sodnica predlagala ustavitev preiskave?

Ne vem zakaj je sodnica tako ukrepala, tako kot predvidevam da tudi ti ne veš.

Ziga Dolhar> A če bi pa tožilstvo vztrajalo pri pregonu - kljub temu, da so že dobili en negativen signal s sodišča - bi pa prišlo do obsodbe?

Morda bi do sodbe prišlo, morda ne. Kaj je sodišče delalo nima veze, ker se stranke itak pritožujejo na vsak sklep sodišča in grejo "do konca", vsekakor pa stvari ne smejo padati zaradi takšnih napak.

Ziga Dolhar> "Mnenj" je dovolj že v žurnalih.

Se mi je zdelo, potem tudi ne komentiraj drugih mnenj če svojega nisi pripravljen delit.

Utk ::

Človek, ki lahko kupi Pivovarno Laško in vse kar je pod njo, lahko kupi tudi enga sodnika.

Thomas ::

Človek, ki lahko kupi Pivovarno Laško na lepe oči, niti TEORETIČNO nima sredstev, da bi vračal posojila.

Pa če namenijo vso zgubo za to odplačevanje.

Brez vsaj 10% profita, glede na vrednost firme, ni nobene variante.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

zee ::

Hoces reci, daje prihodnost VelikegaPivovarja negotova?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Thomas ::

Seveda. Ne vidim nobene možnosti, kako bi povrnil pufe za nakup. Kjerkoli že jih je dobil.

Razen da posojilodajalcem odstopi pivovarno in vse tisto kar spada zraven. Potem pa ni več VelikiPivovar™.

Mau se brezveze igrajo. Kordež iz Merkurja isto. Kje bo pa dobil za vračila? Merkur je že toliko vreden, a ne prinaša dobička dovolj, da bi bilo za obresti bankam, kaj šele za glavnico.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Utk ::

Sej nimajo kaj izgubit. Če se jim posreči, bojo veseli, če ne pa jebatga. V nobenem primeru od svoje "plače" ne bojo nič dali. So pa s tem naredili slabo reklamo za slovenske firme. Po moje bo od zdaj naprej dosti manj domoljubja pri nakupovanju.

Thomas ::

Ne more jim ratat. "Najemnina" za Pivovarno ali Merkur je enostavno bistveno višja, kot prihodki od Merkurja ali Pivovarne.

Niti ni pričakovati, da se lahko prihodki bistveno povečajo. Zakaj bi se pa? A so kej posebnega, boljši od konkurence? Komaj.

Zato je ta "prevzem" samo en tak show. Matematika ne znese.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Thomas, imaš notranje informacije? Ali pa je vse to samo en tak tvoj "občutek"?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

DSmidgy ::

Lahko jim rata ... obstajajo namreč "javni" natečaji, ki jih razpisuje Republika Slovenija. Proračunska malha je ogromna in v kolikor gospodarstvenik ne bo skregan z oblastjo, bo nam, državljanom, še naprej lahko pil kri.

Zeberdee ::

Dobiček se lahko umetno naredi tudi z razprodajo premoženja, ki preprosto NI pomemben za poslovno skupino. To so razne parcele, Fruktali, obrati v tujini itd. Bolj kot ne nimaš pojma.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kordež (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18036678 (26526) arnecan1
»

Krizanic se poslavlja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22726860 (23166) noraguta
»

Droga Kolinska prodana // Istrabenz/Bavcar

Oddelek: Loža
473685 (2962) Bananovec

Več podobnih tem