» »

Grid tehnologija koristna za raziskave rakavih obolenj

Grid tehnologija koristna za raziskave rakavih obolenj

iTNews - Tehnologija grid omrežij je po svetu že precej razširjena, trenutno pa v največjem obsegu deluje v Evropi znotraj različnih projektov in iniciativ, med katerimi izstopa EGEE. V osnovi tehnologija grid omogoča, da računalniške gruče znastveno-raziskovalnih ustanov na različnih lokacijah povežemo v supergručo, ki s pomočjo posebne programske opreme izkorišča računske in podatkovne zmogljivosti povezanih naprav.

Možnosti uporabe tehnologije grid je kar nekaj, med najbolj medijsko odmevnimi pa je gotovo obdelava podatkov, ki jih bodo v CERN-u pridobili z Velikim hadronskim trkalnikom (LHC), pri tem pa bo svojih 520 procesorjev s 64 bitnimi jedri in več kot 200 terabajtov diskovja prispevala tudi slovenska gruča SiGNET.

Če bodo v okolici Ženeve iskali odgovore na vprašanja o tem, kakšni so bili pogoji nekaj trenutkov po nastanku vesolja, pa so kanadski znanstveniki IBM-ovo World Community Grid omrežje izkoristili za raziskave raka, saj bodo z gridom podatke obdelali v veliko krajšem času.

Predvidevajo, da bi običajni računalniki njihove poskuse opravljali 162 let, s pomočjo tehnologije grid pa bodo rezultati raziskave na voljo v enem ali dveh letih. Dr. Igor Jurisica iz Ontario Cancer Institute pojasnjuje, da je so vzrok večine rakavih obolenj nepopolni proteini, za katere moramo bolje razumeti, kako delujejo in kako se nanje odziva telo. Ekipa raziskovalcev ima 86 milijonov slik 9.400-ih proteinov, ki jih lahko povežemo z rakavimi obolenji. "Najti pa moramo proteine, ki nam bodo omogočili diagnozo raka, še preden se pojavijo simptomi, saj bomo tako imeli boljše možnosti za zdravljenje bolezni, ali pa da jo po možnosti celo zaustavimo," dodaja Jurisica.

Tehnologija grid je (poleg fizike) omogočila tudi obsežnejše in hitrejše modeliranje biomedicinskih komponent za iskanje protivirusnih zdravil (na primer proti virusu ptičje gripe), uporabljajo jo pri astrofiziki, v biotehnologiji, farmakologiji, meteorologiji, gradbeništvu, videotehnologiji, industrijskem modeliranju in finančnih analizah.

8 komentarjev

M-XXXX ::

Lepo da se spuščajo v take projekte, sam v nekaj pa sem se moral zaleteti:
Predvidevajo, da bi običajni računalniki njihove poskuse opravljali 162 let, s pomočjo tehnologije grid pa bodo rezultati raziskave na voljo v enem ali dveh letih.

Po tej logiki je njihov super PC le od 81-162x hitrejši od navadnega? (nekaj ubogo se mi zdi vse skupaj)

user4683 ::

Mogoce so v teh 162 let vracunali napredek v tehnologiji (hitrejsi racunalniki, oz. vec racunske moci), ki pa je je kar veliko (glede na hiter napredek racunalnistva). Ugibam:)

Meizu ::

Čisto možno, ja :)

Blinder ::

2 Linka do nekega drugega projekta, v katerih sodelujejo normalni uporabniki

http://folding.stanford.edu/
http://boinc.bakerlab.org/rosetta/

Kolkor razumem to deluje podobno kot prime95, le da se pri tem raziskuje beljakovine...
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Loki ::

skoda, ker ne bo ta LHC projekt tudi tak kot FAH.
I left my wallet in El Segundo

gemini ::

Čakajte, samo kaj zdej to pomeni, po moji logiki če ti računalniki meljejo za enega so medtem neuporabni za kaj drugega, torej v navedenem primeru bi dve leti ne bilo enega delujočega računalnika v Evropi? No sej vem, ko se rabi se izklopi nekako kot SETI ampak vseeno bo uporaba precej bolj omejena, mogoče kdo ki bi ga rabil sploh ne bo prišel na vrsto.

jest10 ::

Čisto obvisno od prioritete procesa. Če bo na low, kot recimo F@H, potem lahko čisto normalno delaš karkoli. Le ram imaš bolj zaseden.

WamPIRe- ::

Sam sem uporabljal BOINC (WCG) več kot 1 leto. V Windows OS program izrabi System Idle Process. Glede na to da nimam ravno novega računalnika (Opteron 165@2,8GHz) in samo 1GB rama, zadeva sploh ni bila moteča, edino nekaj rama zasede.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljudje imamo očitno skrivnostne imunske celice, ki napadajo mnoge vrste raka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276172 (3921) WizzardOfOZ
»

Razbijanje md5 gesel na ARNES GRID-u (linux)

Oddelek: Pomoč in nasveti
333634 (2140) c3p0
»

Novi pristop k boju z rakom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13022836 (12483) Spy
»

Raziskave na področju imunocelične terapije proti raku

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
204680 (3984) .:joco:.
»

Cepivo proti raku?

Oddelek: Znanost in tehnologija
453646 (2722) DarwiN

Več podobnih tem