» »

Problem z zaslonom

Problem z zaslonom

_Matic_ ::

Pozdrav!

Zadnje 2, 3 dni me pesti zelo čuden problem.. Vsake toliko (časovni intervali so popolnoma različni, od pol ure, do pol dneva itd..) se pojavi da se mi ob sicer normalnem delovanju sistema na zaslonu pojavi napis "No signal". Do slike lahko pridem spet (ob predpostavki da nočem znova zagnati sistema) le tako da ga pošljem v "Stand by" ter nato znova oživim..

Uporabljam 22` (Mitsubishi Diamond Plus 220) pri resoluciji 1920x1440, poganja pa ga Radeon 9800SE. Razmišljal sem da je mogoče problem v temperaturi, a Everest ne pokaže (vsaj za moje pojme ne) nikakršnih odstopanj..

Izpis pomembnejših:
- CPU 33 Celzija
- CPU dioda 37
- Aux 32
- Mobo isto 33
- Maxtor 6L040J2 se suče okoli 50 (mislim da je pri dotičnemu disku normalna nekoliko višja temp)
- WD1600BB 37
- Seagate ne prikazuje temperature..?

Je mogoče problem v distribuciji elektrike znotraj ohišja? Na komaj 300W (i wonder why?) napajalnik so namreč priklopljeni (poleg osnovne periferije) še trije diski, 2 dodatna 14 ventilatorja ter en kup USB naprav priklopljenih preko hub-ov..?

Os je XP Pro SP2, instalirani so zadnji ATI Catalyst (6.14.10.6727)

Lp, Matic

_Matic_ ::

..nihče?? Niti ene ideje? :)

No, v praksi sem preveril par teorij ki so se mi pojavile v mozgu za rešitev - od preventivnega nižanja temperatur (pri diskih so vseeno le bile malo visoke), preko popolnega čiščenja sistema, spreminjanja nastavitev biosa, zmižal sem frekvenco AGP vodila na 4x... Popolnoma nobenega učinka ;(

Ni mogoče predvidet kdaj "screen goes blank".. Opažam tudi da ko se povrne v normalno stanje (odvisno - ponavadi par sekund), deluje opazno počasneje, sploh pri večji obremenjenosti..

Spike Edin ::

Kateri napajalnik imaš? Koliko močen?
The PC Doctor

_Matic_ ::

Napajalnik je 300W.. Znamka spada med tiste "krneki", sploh ni deklaracijske nalepke na zunanji strani...

Spike Edin ::

Kot prvo misim da bi moral kupiti drug "močnejši" napajalnik ker 300W ne vem če je dovolj glede na to da imaš 3 diske ...
The PC Doctor

_Matic_ ::

@ BlackD3mon: zamenjal napajalnik z 550w, problem ostaja... ;( Instaliral sem Catalyst 7.11, ni učinka... Zanimivo je da sistem normalno teče naprej (glasba se predvaja, delo ostane nemoteno), le ekran od časa do časa počrni za 5-15 sekund, nato se vse vrne v normalno stanje (včasih potem deluje počasneje).. Opažam da ta nenadna počrnitev očitno ni vezana oz. vsaj jst ne najdem neposrednega vzroka - včasih se to zgodi ko naključno brskam po diskovju, včasih premaknem slider v wordu, explorerju... popolnoma random! Kot bi grafa odpovedala za trenutek in se nato sama "resetirala" in normalno spet nekaj časa delovala...

Ostal sem popolnoma brez idej.. :\

Kenshin ::

Raje preveri kabel, ki povezuje monitor in grafično.
V večini primerov ko se pojavi ta napaka je kriv kabel. Mogoče se je zvil en pin na konektorju ali pa se je kabel kako drugače poškodovan.

_Matic_ ::

Sem preveril, zamenjal kabel s popolnoma novim, zapakiranim... tudi a-d pretvornik sem zamenjal, ni učinka.. Glede na obnašanje računala čedalje bolj sumim grafo, čudno se mi zdi namreč da vse normalno deluje ko ekran počrni (winamp niti za trenutek ne prekine predvajanje), enkrat se je to naredilo med peko dvd-ja (bil na koncu uspešno pečen)...

Bi mogoče lahko kako preveril njeno delovanje? Temnperaturnega senzorja nima (All-in-Wonder 9800 SE), kakšni drugi parametri pokazatelji delovanja?

solatko ::

Poizkusi še z adapterjem DVI - VGA. Drugače je pa to znak, da ti na povezavi med kartico in monitorjem prihaja do izgube signala. Poizkusi z drugo kartico, ali drugim monitorjem (sposodi od kolega). Tudi nov kabel ne pomaga, če imaš npr. mrzli lot na konektorju grafične ali monitorja. Nastavitve AGP na 4X v tem primeru ne pomagajo, zato kar lepo daj nazaj na 8X. Poizkusiš lahko tudi z rahlim premikanjem konektorja (pazljivo, da kaj ne zlomiš).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

_Matic_ ::

Sedaj res ne vem več kaj si naj mislim... @solatko: tudi DVI-VGA adapter sem menjal.. Kolega mi je svetoval naj preprosto preizkusim kako zadeva stoji pod linuxom (imam nameščen Ubuntu, a ga ne uporabljam pogosto - ni potrebe) in zanimivo, tam se ta problem ne pojavi...? Sem preveril še kako je če poganjaš le DOS, tudi tam je vse ok.. Pred kakšnim mesecem ko sem kot primarni os uporabljal še Visto, problema tudi ni bilo, začel se je nekaj časa po namestitvi XP..

Sedaj lahko sumim tudi disk oz. same Xp-je? Preveril sem že z vsemi orodji ki jih ponuja os, tudi že n-krat reinstaliral driverje.. Ne pali.

Na začetku je kadar je odpovedalo, pokazalo "no signal" na zaslonu, ampak le parkrat... sedaj le izgine, ledica na zaslonu ostane zelena, ne obarva se rumeno (stand by), tudi okna se "naložijo" nazaj postopoma, prvo se pokaže naprimer eno okno, ostalo črno.. nato drugo, potem taskbar... nato šele desktop, ozadje.. Ni da bi bil zaslon blank, potem pa bi se pokazalo vse naenkrat (kot da bi ugasnil in znova prižgal monitor).. Res čudno :|

Sem priklopil tudi na drug zaslon (Samsungov LCD 20`w), enako...

solatko ::

Driverji za grafično kartico. Če si vzel najnovejše tudi meni dela podobno na R9800 Pro, vzemi original disk od grafične in instaliraj original kompletne driverje z ATI sistemom. Prej odstrani vse atijeve driverje. Ko boš to naredil, potegni še z neta vse popravke za XP in boš videl kako se ti obnaša. Z najnovejšimi CCC-ji je na starejših karticah precej problemov, ker se njihovi gonilniki ne ujemajo, na proizvajalčevih straneh pa ni kaj dosti popravkov. Zadnji CCC, ki mi je še delal brez problemov je bil 6,8. Poizkusi in poročaj.

_Matic_ ::

Da, ničkolkrat sem reinstaliral 7.11.. Evo, sedaj everest pokaže da je verzija CCC 4.5, driverji pa 8.01 -> cd letnik 2004 :) da vidimo kako bo... Poročam!

Hvala ;)

_Matic_ ::

Spet se javljam.. bil sem nekaj časa odsoten, zato takšen delay :) Uglavneeem solatko, problem ostaja.. Instaliral sem torej zgoraj omenjene orginal driverje, zadeva se je še poslabšala, namesto samo črnega zaslona se je resetiral celoten računalnik... :| Poizkusil sem z OmegaDriverji, isto.. Sedaj uporabljam Catalyst 5.3, pri teh je frekvenca pojavljanja izpadov malo nižja... plus sedaj vsakič ko se obnovi javi nekaj v smislu "vpu has recovered your graphics accelerator - driver stopped responding...blabla.."

Ah... ;((

arag0n ::

da nisi kaj cackal po nastavitvah??

ce ne probaj instalat monitor z driverji ( s CDja al neta)

solatko ::

Imaš mogoče softmodano v pro. Če imaš to so spori med gonilniki lahko tako hudi da ti meče sliko ven. Kaj pa z RAM - i, tudi te so lahko problem z zginjanjem slike. Drugače pa bi bilo treba zadevo vidit, pa bi hitro ugotovil kaj je narobe. Lahko so tudi windowsi.....

_Matic_ ::

@arag0n; monitor je instaliran, original Mitsubishijevi driverji za tale NSV1107 (Diamond Plus 220), kako misliš čačkal po nastavitvah..?
@solatko; ni softmodana v pro, sem 3x preveril ko sem preizkusil z OmegaDriverji, tudi EVEREST ne pokaže kakšrnih koli odstopanj od originalnih nastavitev.. RAM-i? Memtest ne ugotovi ničesar... Windowse sem tut že sam sumu, ker dokler sem poganjal še Visto, je blo vse ok.. ampak šele nekaj časa po instalaciji XP se je pojavil problem, kr tko "iz lepga", ko se je parkrat pojavu (na začetku) sm zagnal system restore, a ni blo efekta..

Zanimivo, najpogosteje vrže sliko ven kadar naprimer odprem kšn folder z raznimi fotografijami (ponavadi vedno malo za tem ko odprem).. Kakšno aplikacija (Word, Excel, Firefox...) ga/jo očitno ne "moti" tolk, zdrži ponavadi urco, 2... ne da bi odpovedalo

Sale_One0 ::

Dej radeona iz racunalnika in poglej ce ima slucajno napihnjene kondije, sem jaz imel pred kratkim podoben problem, samo da je graficna bila starejsa(Radeon 8500LE), ko sem jo pa vzel vn je bilo 3/4 kondijev ko balon haha. Tako da po mojem je graficna krivec(ceprav v linuxu se to ni dogajalo) tako da poskusi to.
Si vis pacem, para bellum.

opeter ::

Monitor... si ga že poskusil priklopiti na kakšen drug računalnik? Morda pa je napaka pravzaprav v katodniku.
Sicer pa, če se javlja VPU recover, bo problem v grafični.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

_Matic_ ::

@Sale_0ne0; kondenzatorji zgledajo ok... že zadnjič ko sm jo vzeu ven in mal prepihu hladilne sm se zapiknu če bi kazala kake simptome deformacije... a zgleda vse ok..
@opeter; biu priklopljen na drug računalnik, vse ok... še danes sem meu gor prkloplen laptop..

Javlja VPU recover ja, torej mora v tem tiču grmet zajec.. sicer pa trenutno že um... 3 urce teče bp? Svašta, res.. :\

zcetrt ::

Disk? Če ti ven vrže v folderjih, kje rso slikice, verjetno praska po disku, da generira previewe...
4.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ATI Grafične kartice (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Strojna oprema
87559269 (23507) Galaxy
»

VPU Recover????

Oddelek: Pomoč in nasveti
151682 (1340) fahrenGONE
»

radeon 9800se oklepanje cevovodov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
1389255 (5230) Tilen
»

Radeon 9100 in Call of Duty

Oddelek: Igre
151346 (1018) ŽirC
»

Radeon 9800 128 Sapphire

Oddelek: Strojna oprema
421720 (1137) cajne

Več podobnih tem