» »

Virgiiniaa Tekki

Virgiiniaa Tekki

jype ::

Bilo je le vprašanje časa.

V Ame... Ne. Tokrat je dijak na finski srednji šoli pridobil dovoljenje za pištolo, jo kupil, na youtube objavil video, v katerem je razložil svoj svetovni nazor in nekaj dni kasneje ubil 8 ljudi.

Finska vlada ni nič odlašala in je že vložila predlog zaostritve pogojev za nošenje in uporabo orožja. Do zdaj so na Finskem lahko dovoljenje za uporabo orožja vsi, ki so dopolnili 15 let in so imeli dovoljenje staršev, po novem pa to ne bo več mogoče in bodo mladoletneži orožje uporabljali le pod nadzorom odraslih.

No, pomembno je, da se pri nas kaj takega ne more zgoditi.

Luka Percic ::

Pri nas zaradi verjetnosti(majhna verjetnost x malo prebivalcev), kaj takega ni verjetno. Ampak imamo pa najbrž že precej verjetnejših dogodkov- in sicer ko so pobili člane družine.

Imo tukaj ni neke rešitve. Takih norcev je v svobodni državi vedno nekaj, še malo naključij, pa gre na šolo pobit.
Mogoče bo ostrejša zakonodaja zmanjšala možnost za razvoj podobnega rezultata na 98%. Mogoče se splača, imo je pa pesek v oči. Taki primeri so in bodo, policija/socialna služba, naj raje poiščejo ter spremljajo take norce. Bo veliko več uspeha.

Je pa žalostno, da bodo ljudje šele v takih primerih pogruntali da je Moorov film bedarija. Umori se v ameriki dogajajo zaradi visoke stopnje kriminala. Pika.


Orožje je posledica tega. bad guy-i ga dobijo če hočejo- good guy-i, pa le če jim zakon dovoli. Se pa strinjam da več orožja pomeni več umorov- tudi na račun tega, da jih tudi bad guy-i včasih skupijo. Kar nemoremo rečt da je ravno slabo.

Umori pri kriminalu pa seveda nimajo nobene veze z takimi obračuni. TUKAJ GRE ZA NORCE.
Žalostno je tudi, ko novinarji ne nalagajo toliko teže temu, ker ni prišlo iz Amerike, ampak iz Evrope. Še dodaten prikaz sovražtva (namerno, ali nenamerno- sploh nima veze) do Američanov.
Žalostno.

BigWhale ::

Lazji dostop do orozja tudi taksnemu norcu omogoca, da lazje pobije vec ljudi. Mar ne?

Ce do orozja ne bi mogel, bi ga lahko ze to dejstvo odvrnilo od namere.

Grey ::

BigWhale:
Ampak ima še vedno dostop do drugih destruktivnih zadev ane...home made bombe anyone?

Luka Veliki:
Umori se ne dogajajo zaradi visoke stopnje kriminala, temveč je visoka stopnja kriminala posledica umorov in drugih pizdarij. Zakaj se pa to dogaja? Vsak morilec ima razlog; bodisi je to zanemarjanje v otroštvu, bodisi je to neko religijsko prepričanje, bodisi je nezadovoljstvo s tem kako stvari tečejo, bodisi je to njegov način življenja (mafijec) itd.

BigWhale ::

Grey, precej manj verjetno je, da se bo tak 'norec' vrgel iz mostu na avtocesto, kot pa naredil eno home made bombo. Za bombo potrebujes malo vec znanja, kot ga potrebujes za 'pulling the trigger'.

Daedalus ::

Če je dosti nor, bo prišel do orožja. In se sprehodil po najbližji šoli. Ekstremnih primerov ne boš sfiltriral ven...bo pa pograbil kuhinjski nož, baseball palco, par litrov kisline... marsikaj je lahko orožje.

IMO je problem lastništva orožja v tem, da se ponavadi oborožijo tisti, ki se iz bilokakega razloga, upravičeno al pa ne, počutijo ogrožene. In pri takih ni lih daleč tud to, da se bo enkrat počutil preveč ogroženega, pa bo nekoga počil. Obenem pa še občutek moči pri oboroženih vzpodbuja večjo agresivnost v stilu - vsem bom jebal mamo, če bo pa kdo kaj nazaj sikal, mam pa itak pokalico zraven. Zdaj pa k temu dodaj še tone frustracij in stresa, pa maš na lepem kup folka, ki se obnaša zelo agresivno. In pri takih pa res ni daleč to, da bo nekdo nekomu poslal kroglo v stanju afekta. Verjetno je večina že kdaj pomislila, da bi nekoga najrajši zrešetala - pa ene par bi jih to verjetno tud naredilo, če bi v pravem trenutku meli "kaj pri roki."

Orožje pač ne bi smelo biti na voljo brez primernega treninga, po možnosti zraven kruha v lokalnem merkatorju. S takim odnosom pač sporočaš, da je nošenje in uporaba pokalice nekaj čisto normalnega - pol pa ne bit šokiran, ko nekdo to preslika na soseda in njegovo družino, s kero je bil pač v sporu okoli kvadratnega metra trave. In zakaj zaboga bi nekomu, ki nima niti polne opravilne sposobnosti omogočil, da nosi orožje?

Je pa žalostno, da bodo ljudje šele v takih primerih pogruntali da je Moorov film bedarija. Umori se v ameriki dogajajo zaradi visoke stopnje kriminala. Pika.

Varnostne razmere v državi so zaenkrat (baje) skrb države. Ko se bomo mogli enkrat zarad neučinkovitosti države začet oboroževat - jo lahko mirne duše tud ukinemo. Mi vsaj ne bo težila, ko si bom zarad lastne varnosti omislil tank.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

SavoKovac ::

Vzroki so lahko zelo zanimivi. Za samodestruktivni model obnašanja mladostnikov.
Dekletom je malce lažje, saj tam od srednje šole naprej načtrujejo kariero in družino. Rabijo za silo postavo, kakšno lepo oceno - da uresničujejo svoj načrt.
Moški del populacije se zaveda razmeroma večje lastne pogrešljivosti in konkurenčnega boja za prestižnejša dekleta.
Oziroma, za dosego spoštovanja vrednega satusa v družbi je potrebno uresničevati zapleteno kombinacijo zasebne in javne agende. Če komu zjutraj v postelji oz. pri opravljanju potrebe možgani dostavijo napis "game over", se marsikdaj pripeti, da se lastnik možganov sklene maščevati ne samo njim, temveč tudi so akterjem v igri.

Tear_DR0P ::

bo pa pograbil kuhinjski nož, baseball palco, par litrov kisline...

pritisnit na sporižilec zahteva manj fizičnega napora, kot pa mahanje z noži ali palicami - poleg tega te če mahaš z nožem sošolec s stolom lopne po glavi in kmalu nehaš mahat - med tem ko proti pištoli bolje deluje Duck&Cover ali pa run4it metoda

to da je pa v US več umorov s strelnim orožjem kot drugje, pa nikakor ne more bit posledica zgolj in samo višje stopnje kriminala (en razlog je že bil naveden) - me pa malo zanima kakšna podobna študija iz rusije, kjer je stopnja kriminala tudi zelo visoka - luka kot vedno na probleme gleda zelo laboratorijsko - en po en, ne pa vsi hkrati
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

TESKAn ::

Pištola je tudi manj osebna kot npr. kuhinjski nož - je razlika ali nekoga ubiješ z 10ih metrov ali pa mu moreš od blizu zarinit nož ned rebra. Za pištolo rabiš "manjšega" psihota, kot za nož.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Posest orožja (strani: 1 2 3 451 52 53 54 )

Oddelek: Problemi človeštva
2678484770 (6534) fikus_
»

Novo streljanje v Ameriki (Oregon) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18544667 (32417) c3p0
»

Virginia Tech (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17011866 (7697) poweroff

Več podobnih tem