» »

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici?

1 2
3
4

Pithlit ::

Zato ker v slovenski abecedi (niti svetovni - razen če si pač srb) ć in đ nimata kaj delat. Poleg dejstva da sta 2 tipki, ki jih ta dva znaka zasedata, na veliki večini slovenskih tipkovnic... mrtvi tipki.

Kaj je lažje? Spravit skup en nov standarden layout, ki ti dve tipki naredi koristni... ali pa da vsak ki jih hoče koristno uporabljat nekaj po svoje premapira?

Kot sem že enkrat napisal... osebno me trenutni layout ne moti. Me pa tudi ne bi motilo, če bi se "po novem standardu" recimo ć premaknil na mesto [ ter ] za Ć različico (in seveda obratno) pa đ na {}. Recimo. Saj tistemu ki hoče uporabljat ć in đ pač ne bo težko pritisnit kombinacije 2. ali 3. tipk? Ali pač tu veljajo druga pravila razmišljanja? Zame razlike ni... za nekoga ki te oklepaje uporablja pri dnevnih "opravilih" pa je. Za dostop do nekaterih uporabnih tipk je prstna gimnastika trenutno lahko precej naporna... (za dostop do dveh neuporabnih tipk pa nenaporna).

Kot pa že parkrat povedano... precej verjetno (in zaželjeno) je, da bosta na voljo oba standarda. Uporabljali bi torej tistega, ki je "boljši".
Life is as complicated as we make it...

'FireSTORM' ::

Ja vzamimo ć in đ vstran!
In potem bodo tajnice tipkale alt gr+0448 (ali kakorkoli je že pač koda) ko bodo vpisovala tričetrt neslovenskega naroda v sloveniji. Pametna poteza!

Oprosti, @, /, \, € in ostale je pa že tako lahko in samoumevno "vnest" da je to kar smešno. Novi uporabniki, nobe lenobe za računalniki in nove spremembe in z tem novi glavoboli za nas "stare mačke".
Those penguins.... They sure aint normal....

jype ::

Stari mački se niti slučajno ne stegujemo v prstolomne shift-7 kombinacije za preklemansko poševnico, niti ne premikamo cele desne roke na oddaljeni numerični del tipkovnice.

Enostavno uporabljamo angleško.

Ravno zavoljo tega in podobnih primerov, se poskuša SIST prepričati, da naj se sprosti tipke, na katerih visijo manj uporabljani znaki in naj jih zasedejo pogosteje uporabljani znaki, pri čemer naj bodo vodilo potrebe tistih ljudi, ki s tipkovnico služijo svoj kruh. Ostali se bodo prilagodili, večina jih bo pa tako in tako iskala znake enako zbegano, kot so jih do sedaj.

VolkD ::

Hmmm..

> Gospod Đorđević, žal je vaša prošnja za službo zavrnjena, vsem vašim kvalifikacijam navkjub. Razlog je preprost. Ne moremo vas vnesti v kadrovsko evidenco.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

jype ::

Me prav zanima, če bodo to rekli tudi gospodu Türku.

Shaky ::

@Pithlit
No ja, če smo čisto natančni ć in đ ne uporabljajo samo Srbi! Ne vem sicer zakaj ne bi smeli zasedat prostora na tipkovnici, ampak ok, po tvojem naj ne bi! Zakaj, si definiral sam!
Še zmeraj mi pa ni jasno, zakaj uveljavljat nek nov "standard", ki bo zamenjal en drug standard? Zaradi nove razporeditve črk, ki jih nimamo v abecedi in ki naj bi bile mrtve?
Morda imaš prav, sam pa mislim da to ni potrebno.
Na trenutni tipkovnici, sta mi pa dve tipki res povsem odveč in ju ne uporabljam. In to sta tisti, ki odpreta meni Start in spustni meni. Zame povsem neuporabni, a morda nekomu koristita. Kdo ve?
Zame je ta razprava končana!

LP

Dare

amtsmi ::

To, da se v Sloveniji zapisujejo priimki z đ-ji in ć-ji je samo še naša dobra volja. Pojdite v Avstrijo, Nemčijo,... in poskušajte tam nekomu dopovedat, da zapiše vaše ime z č-jem ali ž-jem. Tam vas bodo vpisali z c ali z, brez kljukice. Preprosto zato, ker te črke v njihovi abecedi ni. In tako mora biti tudi pri nas! Najboljše, da vključimo še kitajske znake na tipkovnico, da si bo en kitajec zmislil in zahteval, da zapišemo ime z črkami njihove abecede. Drugače pa se pri nas đ zapisuje kot dž, ć pa kot č al pa c.

Pithlit ::

Shaky: Ne, ne uporabljajo jih samo Srbi... ampak samo Srbi imajo en zanimiv izrek (hint - svetovna abeceda/tipkovnica).

Saj ni treba da se standard menja (smo že zapisali tole). Naj živita oba standarda z "roko v roki" pa je mir. Kdor si hoče polomit prste bo uporabljal starega (trenutnega), ostali pa novega. Ni mi jasno kaj je s tem narobe... itak pa bodo povsod enake tipke (le drugače postavljene). Tako da (VolkD) nekateri argumenti proti spremembam preprosto odpadejo.
Life is as complicated as we make it...

jype ::

amtsmi> In tako mora biti tudi pri nas!

Še dobro, da nam ni treba upoštevati tvojega mnenja.

Jumping Jack ::

Absolutno podpiram uvedbo novega standarda! Me namreč zelo moti, da moram non-stop preklapljati med angleškim in slovenskim razporedom, ker je slovenski neuporaben za programiranje in razna sistemska opravila, angleški pa neuporaben za pisanje slovenskih tekstov. Zato bi bil med najsrečnejšimi ljudmi na svetu, če bi končno obstajal razpored, ki bi omogočal oboje.

Tisti, ki ste toliko proti temu, pa se malo zamislite, čemu sploh nasprotujete! Preprečiti hočete, da bi nekateri ljudje lažje tipkali, čeprav to vas popolnoma nič ne stane in nič ne prizadene! Tisti, ki komunicirate v hrvaškem jeziku, lahko uporabljate hrvaški razpored (ali staroslovenskega), tako kot tisti, ki komunicirajo v nemščini, uporabljajo nemški razpored... Hrvaški in srbski priimki naj se v Sloveniji končno začnejo pisat po slovensko, ker že dolgo obstajajo zelo jasna pravila, kako se to dela. A da nočete spreminjati priimkov? Ja? Pojdite v Nemčijo ali Ameriko in njih prepričajte, da pišejo vaše priimke po SRBSKEM pravopisu... Zakaj bi Slovenija morala v nedogled igrati vlogo nekakšne "bratske" države? 17 let je že od odcepitve, halooo!! Tudi nemških znakov nimamo na tipkovnici, pa smo bili včasih del Avstroogrske, zdaj smo pa del EU......

Dražje tipkovnice? Ne me basat! Zdaj stanejo 5€, kaj bodo potem, 6€? 8-O Joj, pa saj ne bo ostalo niti za kruh (kaj šele za novo grafično za 300€ vsake pol leta), sploh ker se tipkovnico kupuje vsak dan!

"Zakaj menjajo nekaj, na kar smo že 20 let navajeni?" Heh. Ko vsako leto zamenjate mobitel, vas pa nič ne boli? In nič ne očitate izdelovalcem, kaj razvijajo nove modele, ko pa so stari še popolnoma uporabni? In veste kaj, iPhone sploh nima tipk, in to po tem, ko že skoraj 10 let uporabljate telefon s tipkami! Pa saj to je škandal! Dajte nazaj tipke na iPhone, in to točno take, kot jih je imel GA-628!

:\

Toliko o tem.

Irbis ::

> pri čemer naj bodo vodilo potrebe tistih ljudi, ki s tipkovnico služijo svoj kruh

Točno tako. Vprašati je treba tajnice, tipkarice, novinarje, prevajalce in druge, ki res uporabljajo tipkovnico. Za programerje bi rekel, da nam hitrost tipkanja običajno ni odločilni faktor pri hitrosti programiranja.
Je pri izdelavi osnutka kdo naredil resno statistiko, kateri znaki se največ pojavljajo v besedilih? Da bi nekaj deset ali sto računalnikov izbranih skupin uporabnikov opremili s programom, ki bi beležil vse pritisnjene kombinacije tipk kakšen mesec?

Mavrik ::

Dražje tipkovnice? Ne me basat! Zdaj stanejo 5€, kaj bodo potem, 6€? 8-O Joj, pa saj ne bo ostalo niti za kruh (kaj šele za novo grafično za 300€ vsake pol leta), sploh ker se tipkovnico kupuje vsak dan!


Določeni primerki so že zdaj dražji za 10-15€. Kolko bodo še te?
The truth is rarely pure and never simple.

Shaky ::

Bi še kaj napisal, ampak kot sem rekel, zame je ta debata končana! Morda le še to, da "svetovne" abecede ni!
@amtsmi
Kaj pa w, x, y in q? Teh v slovenski abecedi tud ni! In nenazadnje, g. Türk bi lahko mirno bil tudi g. Turk, saj "ü" ni v naši abecedi, ne? Germanski narodi pa itak po večini nimajo ne sičnikov ne šumnikov! Torej tudi š, č in ž, ne samo ć in đ! Pa mimogrede, đ in dž sta dve različni črki, le nekateri jih ne znajo ločit :-).

LP

Dare

jype ::

Jumping Jack> 17 let je že od odcepitve, halooo!! Tudi nemških znakov nimamo na tipkovnici, pa smo bili včasih del Avstroogrske, zdaj smo pa del EU......

Imamo nemške znake. Tudi ć in đ lahko ostaneta, pa nikogar ne bo nič bolelo (razen tiste, ki jih boli kita).

Irbis> Je pri izdelavi osnutka kdo naredil resno statistiko, kateri znaki se največ pojavljajo v besedilih? Da bi nekaj deset ali sto računalnikov izbranih skupin uporabnikov opremili s programom, ki bi beležil vse pritisnjene kombinacije tipk kakšen mesec?

Hja, Dvořak tipkovnica je plod take resne statistike. Je pa toliko drugačna od tradicionalnih tipkovnic, da je preklapljanje boleče, tipkanje (vsaj večine slovanskih) besedil pa v povprečju do 30% hitrejše. Jaz jo sicer sovražim, je pa baje, ko se enkrat privadiš, zelo učinkovita.

Irbis ::

Tipkovnica po Dvorakovem zgledu je še dodatna možnost take statistike, ampak to bi bilo najbrž kar preveč radikalno za večino (če bi jo hoteli res prilagoditi slovenščini, bi se še precej razlikovala od ameriške). V mislih sem imel bolj statistiko uporabe raznih posebnih znakov, torej da se pokaže, ali je v povprečju večkrat uporabljen { ali ć ali ü ali é.

Jumping Jack ::

Jumping Jack> 17 let je že od odcepitve, halooo!! Tudi nemških znakov nimamo na tipkovnici, pa smo bili včasih del Avstroogrske, zdaj smo pa del EU......

jype> Imamo nemške znake. Tudi ć in đ lahko ostaneta, pa nikogar ne bo nič bolelo (razen tiste, ki jih boli kita).
Nimamo nemških znakov (z umlauti), vsaj ne tako, kot jih ima nemška tipkovnica, kjer so na mestu naših šumnikov. In tudi mene nič ne motita ć in đ na tipkovnici, moti me pač to, da je zaradi teh dveh znakov, ki jih nikoli ne rabim, zelo otežkočen dostop do nekaterih drugih znakov, ki pa jih zelo rabim.

Slovenski razpored tipk mora predvsem na čim lažji način omogočati naslednje:
1. vnos slovenskih besedil (slovenska abeceda + ločila)
2. vnos znakov, ki se uporabljajo povsod po svetu (angleška abeceda + ločila + števila + posebni znaki)

Drugi znaki so lahko prisotni, vendar pod pogojem, da ne ovirajo točk 1 in 2.

Zgodovina sprememb…

PerS ::

sory za offtopic.. kje se dobi tale Dvorak tipkovnica, bi jo malo preizkusil :)

Drugače pa tudi sam nimam nič proti novemu standardu.. tiste tipke tam v kotu se res tako malo uporabljajo da bi bilo bolj uporabno če bi bili na njih drugi znaki.. Kot je bilo rečeno, tudi priimkov in imen naj se nebi pisalo s tujimi znaki, ampak ta "prilagodlijovst" Slovenije je že druga tema..
Drugače pa sem se kot programer navadil kombinacij dveh ali treh tipk, da pridem do vseh tistih oklepajev, narekovajev, znakov.. Vmes sem imel tudi nemške in angleške tipkovnice in kljub drugačnim znakom na tipkah ni bilo problema, ker kdor redno in resno tipka (to so tudi te vaše "numne" tajnice, uradniki itd..) bi moral tipkati tako, da gleda v ekran ne pa v besedilo.. Spremembe se pa tako ali tako hitro navadiš, sploh če veliko tipkaš in to res ni nek velik problem..:\

jype ::

PerS> sory za offtopic.. kje se dobi tale Dvorak tipkovnica, bi jo malo preizkusil :)

Če imaš Linux, potem jo samo izbereš :)

Jumping Jack> In tudi mene nič ne motita ć in đ na tipkovnici, moti me pač to, da je zaradi teh dveh znakov, ki jih nikoli ne rabim, zelo otežkočen dostop do nekaterih drugih znakov, ki pa jih zelo rabim.

Aha, to je nekaj povsem drugega - jaz bi tudi raje {}, [] /? in \| pare na manj nedostopnih mestih v slovenskem razporedu, kot so zdaj.

imagodei ::

Shaky@ Na trenutni tipkovnici, sta mi pa dve tipki res povsem odveč in ju ne uporabljam. In to sta tisti, ki odpreta meni Start in spustni meni. Zame povsem neuporabni, a morda nekomu koristita. Kdo ve?

Za spustni meni res ni mnogo uporabnih situacij... Če ti npr ne dela miška, ko kaj popravljaš na računalniku in PS2 miško vtakneš v vtikač šele po zagonu...

Windows tipka se pa meni zdi priročna:
-Win+E odpre Windows Explorer,
-Win+R odpre okno Run...(če hočem odpret kalkulator: Win+R, calc. Ali pa Win+R, cmd; Win+R, mstsc... Zelo uporabno)
-Win+D prikaže desktop... Odpravi potrebo po ikoni Show Desktop v Quick Launch Baru
-Win+F odpre Windows iskalnik
-Win+M Minimizira trenutno odprto okno
...
- Hoc est qui sumus -

Liker ::

+1 PerS

Vsak ki MORA tipkati vecje kolicine teksta bo znal vsaj delno slepo tipkati in mu je razpored irelavanten.
Drugace pa je meni povsem vseeno kaksen je razpored, ker VEDNO uporabljam US razpored, ne glede na tikpovnico :).
BTW, pravi 'US layout' je rahlo beden, ker ima enter zgolj v eni vrstici, 'evropska' verzija mi je bolj vsec, ker jo je mnogo lazje zadeti. (I'm lazy, I know :P)

Sumnike uporabljam zgolj ob redkih svecanih priloznostih, ć in đ pa mislim da sem danes prvic resno uporabil, toliko o tem...

Shaky ::

@imagodei
Se strinjam, v Windows sistemih je morda celo uporabno, vsaj nekaterim. Tebi očitno je, meni pač ni! So pa tudi sistemi, ki ne slišijo na ime Windows. Tam so pa zadeve drugačne! Tipkovnice pa niso na voljo za različne sisteme, ne?

LP

Dare

HeMan ::

Mislim, da bi bilo veliko manj debatiranja, če bi vsi dobro novico prebrali :)

Ni debata o tem, ali naj đ in ć ostaneta na tipkovnici ali ne, vendar je debata o tem, ali naj ž in ć zasedata primarno mesto oz. naj bosta dostopna preko altGr+tipka kombinacije.

Mavrik ::

Se strinjam, v Windows sistemih je morda celo uporabno, vsaj nekaterim. Tebi očitno je, meni pač ni! So pa tudi sistemi, ki ne slišijo na ime Windows. Tam so pa zadeve drugačne! Tipkovnice pa niso na voljo za različne sisteme, ne?


Tisto tipko uporabljajo tudi drugi sistemi za podobne namene. Linuxaši ji v svoji zakompleksanosti pač ne pravijo Windows tipka, ampak so jo preimenovali "Super", ter se uporablja pri Compizu in podobnih zadevah.

Isto ma tudi Mac ekvivalent te tipke.
The truth is rarely pure and never simple.

roli ::

Komu se pa, da zapomnit vse te kombinacije tipk? Meni se jih ne, da. Samo zato, ker porabim pol sekunde več, da pridem do neke stvari ne bom ....nekaj. klikanje z miško po zaslonu je meni veliko bolj učinkovito. Prepoznavanje govora tudi vendar to ni tako kot bi moralo bit. sicer se kako krajše besedilo v wordu, da nekako normalno narekovat (pod pogojem, da je v Angleščini) vendar še vedno ni to kar bi moralo bit. Na žalost so to z office 2007 odstranili - ker je pač sistem integriran v Visto.

Kar se pa resnega tipkanja tiče, jaz ne razumem kako lahko kdo gleda v monitor medtem, ko piše. Jaz znam zelo dobro tipkati vendar veliko hitreje in bolj natančno to delam, če gledam tipkovnico in ne monitor. sicer se nisem nikoli učil pravega tipkanja vendar sem se zelo hitro tipkat naučil sam. Seveda z gledanjem v tipkovnico. Sicer ne rabim iskat tipk ampak samo za neko orientacijo.
http://www.r00li.com

Shaky ::

@Mavrik
Po pravici povedano še nisem probal kak efekt ma v Linux sistemu, se mi ne da zdej delat reboot. Bom pa probal, obljubim! Compiz je frišna zadeva, ki je v času 286, 386 itd. še ni bilo. Enako tudi "Windows" tipke ne. Tak da je "zakompleksani" Linuxaši res nismo mogli uporabljat :-).
@ je, kar se jaz spomnim zmeraj na isetm mestu, € se je pa pojavil šele 7 let nazaj! Kar se pa tega tiče /, pa sega leta nazaj, in je zmeraj tam ko je bla 20 let nazaj! So spremembe zmeraj potrebne? Ne! Moje mnenje pač!

Zdaj je pa res konc :-)!

LP

Dare

Izi ::

O kakšnem Slovenskem layoutu nekateri tukaj sanjate ?
Slovenski layout ne obstaja in ravno ta tema govori o tem, da nekateri razmišljajo, da bi ga končno le naredili.
Mi uporabljamo Jugoslovanske tipkovnice.
Na začetku smo kar nekaj časa uporabljali Nemški layout (nekateri zelo redki tudi angleškega), potem pa smo pred kakšnimi 20 leti izdelali Jugoslovanskega.
Jugoslovanski layout je samo malenkost predelan Nemški, ki smo ga takrat na hitro spacali skupaj in je zato tudi močno nedodelan.
Novi Slovenski pa bi moral vsekakor izhajati iz Angleškega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

imagodei ::

@Shaky:

mislim, da si me narobe razumel. Sploh nisem želel biti sovražen. In ja, meni v Polknih nekaj kombinacij odgovarja (Win+E, Win+R, Win+D, drugih niti ne uporabljam). In prav tako ja, kadar delam v kakšni linux disto, jih pač ne uporabljam.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

rolihandrej@ Komu se pa, da zapomnit vse te kombinacije tipk? Meni se jih ne, da. Samo zato, ker porabim pol sekunde več, da pridem do neke stvari ne bom ....nekaj. klikanje z miško po zaslonu je meni veliko bolj učinkovito.

Nikakor. Ni bolj učinkovito. Lahko se tolažiš s tem, pa še to je le slaba tolažba. Res škoda, da se ti zdi težko zapomniti 3 kombinacije, ki ti prihranijo res precej klikanja. Nekateri miško držimo samo z eno roko in imamo drugo v tem času prosto - konkretno, če želim zagnati program, ki ga imam na Namizju, imam pa odprtih 5 drugih oken, me Win+D v delčku sekunde postavi na Namizje. Tam v delčku sekunde najdem ustrezno ikono in zaženem program. Isti efekt dosežeš s klikanjem na ikono v Quick Launchu, nato pa miškin kazalec vračaš nazaj na Namizje in iščeš ikono.

Še bolj življenjski primeri:
-Želim pognati kalkulator: Win+R, calc, Enter.
-Želim pognati Remote Desktop: Win+R, mstsc, Enter
-Želim odpreti Control Panel: Win+R, control, Enter
-Želim odpreti Command Prompt: Win+R, cmd, Enter
-Želim odpreti Group policy: Win+R, gpedit.msc, Enter
-Želim pogledat seznam servisov: Win+R, services.msc, Enter
-Želim odpret Computer Management: Win+R, compmgmt.msc, Enter
-Želim odpret Win Firewall: Win+R, firewall.cpl, Enter
(Še en brezplačen hint - ko enkrat vpišeš nek tekst v Run Dialog, ti ga naslednjič kar sam predlaga, tako da niti ni treba do konca tipkat... Samo začetek ukaza moraš poznat).

Zdaj pa ti meni povej, koliko klikov boš ti porabil, da boš prišel do Kalkulatorja? Da boš zagnal Remote Desktop? Da odpreš CommandPrompt? Ali pa seznam servisov?

Če na namizju nimaš ikone za kalkulator, jo boš lepo šel iskat v Start->All Programs->Accessories->Calculator. Gotovo napišem hitreje, kot ti najdeš ikono.

Kako ti prideš do Remote Desktopa? Veš točno, kam moraš iskat? Jaz vem, kako ga imam lahko odprtega v 2 sekundah.

Kako odpreš seznam servisov? Desni klik na My Computer->Manage in potem iščeš servise? Ali, bognedaj, hodiš celo preko Control Panela in Admin Toolsov? Spet, jaz imam odprto v 2 sekundah.

Primer uporabe Win+E je samoumeven... Veliko hitreje, kot pa, da ga grem iskat na namizje ali v Quick Launch (kjer ga sploh nimam, ker ne maram nesnage tam notri). Sicer občasno uporabljam tudi Total Commander, ampak za 90% uporabe zadostuje Win+E.

Skratka, na slabšem si ti. Razumem, da nekateri obvladate miško in da so situacije, ko uporaba tipkovnice ni smiselna. V drugih situacijah pa definitivno ne. Če imaš obe roki na tipkovnici, je grabljenje miške za odpiranje Run dialoga, ali za premik iz Username polja v Password polje (TAB) izguba časa. Tudi kalkulatorja nikakor ne moreš odpreti tako hitro, kot ga odprem jaz.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

rolihandrej@ Kar se pa resnega tipkanja tiče, jaz ne razumem kako lahko kdo gleda v monitor medtem, ko piše. Jaz znam zelo dobro tipkati vendar veliko hitreje in bolj natančno to delam, če gledam tipkovnico in ne monitor. sicer se nisem nikoli učil pravega tipkanja vendar sem se zelo hitro tipkat naučil sam. Seveda z gledanjem v tipkovnico. Sicer ne rabim iskat tipk ampak samo za neko orientacijo.

Newsflash: Ne znaš dobro tipkati. Jasno, da če tipke gledaš, da jih lažje zadeneš. Tudi z mano je tako. Tipkam pa slepo, sicer s 3 prsti na vsaki roki, ampak zelo hitro in zanesljivo. In tudi zelo resno. Cele elaborate in filozofske traktate sem sposoben napisati, brez pogleda na tipkovnico. Gledati pa moram, kadar uporabljam kombinacije tipk ala SHIFT+7 (/), ker jih običajno delam s prsti ene roke in so položaji rahlo neintuitivni. Se moram prisilit, da bom začel z dvema rokama, kot npr. \ in @, ki ju vsakič zadanem na slepo.

Bottom line, izjava "Kar se pa resnega tipkanja tiče, jaz ne razumem kako lahko kdo gleda v monitor medtem, ko piše," je pa blazno ponesrečena. Jaz ne vem, kako lahko ti resno pišeš, če pa ne vidiš, koliko napak si naredil. Sam sicer naredim cca 5 napak na 100 znakov (ocena čez palec), ampak vsako takoj opazim na monitorju in jo pobrišem. Rezultat je tak, da je v mojem besedilu skrajno malo pravopisnih napak. Če bi gledal v tipkovnico, bi opazil bistveno manj napak, pač verjetno v zadnji napisani besedi, ko bi na vsakih 5 sekund dvignil glavo in le pogledal na monitor.
- Hoc est qui sumus -

Kenpachi ::

Alternativa temu so mouse gestures. Jaz uporabljam oboje v kombinaciji.
Zaraki Kenpachi.

imagodei ::

Kar se pa tiče spreminjanja razporeditve, pa lahko rečem le - sranje. OK. bi sprejel razporeditev qwerty namesto qwertz (le zakaj je na SLO/YU zamenjana?), nekih hudih posegov pa res ne odobravam. Uporabljam SLO tipkovnico tudi za programiranje, pa mi {} in [] ne povzročajo nobenih problemov. "Afno" najdem, \ pa tudi ni problem. Še najbolj pogrešam / v Linuxu. Pa tudi to imam že kot kakšen tik, ko mi roka trzne proti numerični tipkovnici.

Edino pametno je zapisal nekdo že kar nekaj sporočil nazaj - če in KO se bodo pojavile tipkovnice z zaslončki, si bo itak vsak lahko po svoje sprogramiral layout.
- Hoc est qui sumus -

[D]emon ::

Samo, bolj ko tole berem, bolj vidim da vecina od vas pise kot da je sprememba razporeditve tipkovnice blazno zaj***** tehnoloska procedura, katero lahko bolj ali manj uspesno izvedejo samo pri NASI. Razen ce imas tipkovnico, pri kateri so tipke hard-wired kot nekatere specificne Dvořak tipkovnice je kakrsnokoli preseravanje glede tega brezpredmetno. In kar se katerekoli od bolj standardnih razporeditev tice, je osnovni problem pri vseh ta, da so bile prevzete neposredno s pisalnih strojev. Le-tam pa so te razporeditve obstajale izkljucno samo z namenom UPOCASNITI tipkanje, da se tipke oz. kladivca crk med seboj niso zatikala. Za hitrejse tipkanje je nova razporeditev, pri razvoju katere je bila narejena frekvencna analiza posameznih crk, definitivno potrebna. Dvořak je lep primer, kjer so najpogosteje uporabljane crke postavljene tako, da se jih najlazje doseze, hkrati pa so razpostavljene tako, da se load prenese nekako enakomerno med obe roki. Kaj je par sekund pri tem da moras pritisniti dve ali tri tipke da prides do zeljenega znaka? Idiotizem. Se posebej ce pomislis, koliko casa se iz tega nabere v npr. 10 letih. (Jasno, ne govorimo o letih porabljenega casa zaradi dodatnih tipk, vendar do dolocene izgube vseeno pride) Programerji z razlogom prisegajo na US layout, saj ima [] in {} dosegljive brez prstolomnih kombinacij z AltGr (Ki ga, mimogrede, na US tipkovnici ni). Preseravanje glede đ in ć je nevmesno. Teh dveh crk v slovenski abecedi ni, zatorej na slovenski tipkovnici kot primarne tipke (torej dosegljive brez AltGr ali cesarkoli ze) nimajo kaj iskati. Preprosto bi lahko bile postavljene na AltGr+D in AltGr+Č. Pametovanje v stilu "Saj QWXY tudi niso v slovenski abecedi" je nevmesno, ker je fundament za tipkovnico ANGLESCINA, in so crke za druge jezike samo DODATKI. Cehi konkretno imajo tri razporeditve, Czech, Czech QWERTY in Czech programmers. Latvijci imajo razpored QWERTY ter razpored, ki izgleda tako:



Skratka, razvije se lahko, podobno kot so to storili Cehi, vec razporeditev. Eno, ki bi upostevala frekvencno analizo slovenskega jezika, drugo, ki bi bila prilagojena za programerje, in za tiste, ki se noro oklepajo svincene zapuscine bivse drzave, YU layout, ki bi ga lahko poimenovali SL (Legacy).
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Matako ::

[D]emon: Razen ce imas tipkovnico, pri kateri so tipke hard-wired kot nekatere specificne Dvořak tipkovnice ...


Hard-wired Dvorak tipkovnica? WTF?. Se pravi ima prav zamenjane kode tipk (scan-codes)?? No to pa je *slaba* ideja. Prav za vitrino!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Mavrik ::

Shaky: No tista "zakompleksanost" je bolj letela na nepotrebno preimenovanje tipke, ki se že od vsega začetka imenuje Win-key, kar je pri meni in še kupu drugih povzročila zmedene poglede ter čohanje po glavi, ko smo naleteli na izraze tipa Super+D. Nekaj podobnega kot zdaj ustvarjanje novega razporeda tipk, čeprav nekega velikega razloga ali celo želje za to ni.

rolihandrej: Jaz uporabljam natural tipkovnico, pa nimam zaradi razporeditve tipk, prav nobenega razloga, zakaj bi gledal na samo tipkovnico.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

[D]emon ::

Hard-wired Dvorak tipkovnica? WTF?. Se pravi ima prav zamenjane kode tipk (scan-codes)?? No to pa je *slaba* ideja. Prav za vitrino!


Nisem se je spomnil jaz, vendar vem da obstajajo take tipkovnice. In meni se ne zdi ne slaba ne dobra ideja, tbh.
Edit: Nekateri uporabniki, ki uporabljajo striktno samo Dvořak, imajo pac rajsi da je sama tipkovnica hard-wired. To tudi omogoca boljso prenosljivost v stilu "just grab your keyboard" :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: [D]emon ()

MrStein ::

Če pa bota možna oba layouta potem

Upam, da bo podprti tudi "stari" način, kajti ne mislim menjat...

Ne. MS je že razširil update, ki se bo aktiviral 1.jan 2008 * in izbrisal stari slovenski layout.
Za starejše windowse brez avtomatskega updatanja pa so baje napisali virus !
Prav tako bo februarja 2008 začela hoditi okoli specialna enota policije in bo pobirala tipkovnice s starim layoutom, vsak konec tedna pa bodo zbrane tipkovnice zažgali na grmadi na mestnem trgu.

Dobro folk, kaj jemljete ?

Valda boš lahko svojo trenutno tipkovnico uporabljal do konca svojega življenja (če prej ne zgnili....).
Layouti v OS pa bodo tudi.
Džizus ....


* - če komu ni potegnilo, hecam se

kekz :
(windows)Ves input in output je ne-unicode.

Ni.

Razen tega skoraj vsi mainstream linux distroti uporabljajo unicode po defoltu že kup let.

Shaky:
Kaka nova raporeditev? Zaradi česa? Zaradi ć in đ? Kdorkoli se je tega spomnil je bedast!

Nimam AIDS-a torej so vse raziskave cepiv in zdravil brezveze ... :\

Potreba po izboljšanem layoutu je tak velka, da sem šel in sam napisal. In verjemi da nimam preveč prostega časa.

če bodo za nekatere znake morali pritisnit dve, ali Bog ne daj celo tri tipke! Kot da nimajo kaj bolj pametnega za počet!

Maš prav. Bom takoj šefu rekel, da več ne bom nič tipkal (sem programer) in bom rajši "kaj bolj pametnega za početl". (BTW, si ti polnoleten ?)

Jumping Jack:
ki komunicirajo v nemščini, uporabljajo nemški razpored...

Zakaj , slovenksim razporedom se da čist lepo pisat nemško besedilo. In BTW, programirat tudi. To počnem že leta (hmm, mogoče mi rata, ker nosim kartonske škatle; Živjo, Thomas! Koga si podkupil, da so ti naziv ukinili ? ;) )
(trenutno programiram z nemškim layoutom, sploh ne veste, kaj je to muka. A veste kje je "pipa" ? no uganite... na </> tipki ! \ pa desno od ničle+AltGr 8-O )

Hrvaški in srbski priimki naj se v Sloveniji končno začnejo pisat po slovensko, ker že dolgo obstajajo zelo jasna pravila, kako se to dela. A da nočete spreminjati priimkov? Ja? Pojdite v Nemčijo ali Ameriko in njih prepričajte, da pišejo vaše priimke po SRBSKEM pravopisu.

1.) To je debata o razporedu tipk, ne pa o novem vzponu nacizma.
2.) A bi prosim lahko moderatorji malo počistili naci-izpade ?

Mavrik :
Določeni primerki so že zdaj dražji za 10-15€.

Dražji od česa ? Maš tipkovnice tudi za 100 €. Danes.

imagodei:
bi sprejel razporeditev qwerty namesto qwertz (le zakaj je na SLO/YU zamenjana?)

Mogoče ker v jugi ne takrat ne danes ni v abecedi črke "y", je pa "z" in so zato "y" premaknili na rob, v center pa dali "z" ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

link_up ::

spremenijo naj pozicijo slasha in afne. Oboje je v *nix okolju nujno potrebno. Poleg tega pa naj se narocijo se ameriske tipkovnice. Zaradi treh slovenskih znakov pa res nimas kaj met cisto zgresene quertz tipkovnice ;)

Pa kolk ste eni veseli, da bi kenslal x,y,q...haha
In and Out

HAM ::

Vecjo bedarijo naredijo bolj komentirate. Big deal nov nabor uporabljas tistega, ki ti ustreza a ne?
Nevem kaj je tu tako tehnicno zanimivega.

ender ::

QWERTZ najverjetneje ostane tudi po spremembah, preprosto zato, ker imajo v okolici tak razpored (čeprav ne vidim razloga, da ne bi standardizirali obeh različic - QWERTY in QWERTZ).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Sputnik59 ::

mislim, da je res napočil čas za spremembe v razporeditvi tipk, npr to da je tipka za "at" in € bolj izpostavljena je prav kul. Kar se tiče tipke Win pa so stvari še daleč nazaj in bi bile lahko bolj dodelane, moti me da se ne da zaganjat programov z enostavno kombinacijo tipk

BigWhale ::

> Edit: Nekateri uporabniki, ki uporabljajo striktno samo Dvořak, imajo pac rajsi da je sama
> tipkovnica hard-wired. To tudi omogoca boljso prenosljivost v stilu "just grab your keyboard"
> :P

To je bull, ker taka 'hardwired' tipkovnica bi pri vsaki razporeditvi delala drugace. In to na tak nacin, da ne bi vedel kako.

Saj OS posamezni scan kodi dodeli znak.

BigWhale ::

No, tudi jaz bi rad videl, da so znaki < &gr; [ ] { } \ / bolj dostopni na nasi tipkovnici ampak to bo precej tezko izvedljivo. Trenutni slovenski razpored je bebav in z njim programirat urejat HTML je manjsa nocna mora.

Jaz bi zacel s taksnim razporedom

` 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 - =
q w e r t y u i o p [ ]
a s d f g h j k l č š ž
z x c v b n m , . /

To je v bistvu standardni ameriski razpored, kateremu so dodani nasi trije sumniki. Na znakih , . bi domovala tudi ; in : tako kot je to sedaj v slovenskem razporedu. S tem takoj sprostimo tipko na kateri je crka č. < in &gr; ostaneta tam kjer sta v slovenskem naboru, torej na 'sto drugi' tipki. Potrebno je najti prostor samo se za tipki ' in \.

Recimo, da hardware posegov ne bomo delali in se bomo izognili vrivanju 'sto tretje' tipke, ki bi jo dobili s skrajsanjem desnega shifta.

Tako lahko \ in | ostaneta na Alt-Gr Q in W, kar je precej lahko za pritisniti (upostevati treba, da se dela razporeditev za desetprstno tipkanje). Znak ` (levo od tipke 1) se preseli na Alt-Gr ` (torej na isto tipko samo s pritiskom na Alt-Gr) ', na njegovo mesto pa pride ' apostrof, ki je bil tam kjer se nahaja č. Se pravi je potrebno nekam vtakniti samo se narekovaj. Shift-2 Tja damo narekovaj, tam kjer je bil prej na slovenski tipkovnici. Afno pa prestavimo na AltGr-2.

Sem kaj pozabil?

Tisti, ki bi pa zeleli uporabljati stari nabor, pa naj ga uporabljajo. Ne razumem cemu vroca kri.

krho ::

Delno se strinjam s BWjevo postavitvijo.. bolj me zanima čemu bi backtick tlačil levo od 1. ta kretenizem za qoute uporablja samo mysql, vsi drugi uporabljajo navaden '
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

roli ::

Hmmm meni pa gre na živce QWERTY razpored. Raje mam Z tam kjer je sedaj.

Kar se tiče gledanja v tipkovnico med tipkanjem - samo v tipkovnico ne moreš gledati. Jaz pač gledam malo tipkovnico malo pa zaslon.
http://www.r00li.com

[D]emon ::

To je bull, ker taka 'hardwired' tipkovnica bi pri vsaki razporeditvi delala drugace. In to na tak nacin, da ne bi vedel kako.


Imagine, for a second, an environment where everyone uses the US layout. Now imagine a hard-wired Dvořak keyboard. ;) Tak je bil koncept zasnove hard-wired tipkovnice.

CaqKa ::

>>> Sem kaj pozabil?



pa če afna ostane na altgr+2 potem se je samo za programerje poskrbelo za ostale pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

David1994 ::

Huuuuuuraaaaaa!! Nebo vec tistih smotanih đjev in ćjev!!! Glede zamenjave z € znakom se mi slisi smotano, ker mam na svojem acerju itak tik nad arrow tipkami € in $, za zamenjavo z @ pa bi bil precej zadovoljen:D

imagodei ::

MrStein@ Mogoče ker v jugi ne takrat ne danes ni v abecedi črke "y", je pa "z" in so zato "y" premaknili na rob, v center pa dali "z" ?

Ja, možno, dober argument. Dvomim sicer, da se zaradi tega hitrost tipkanja kaj bistveno spremeni, tako da na dolgi rok je bilo itak brez veze kaj obračat. Ko si podzavestno zapomniš, kje ležijo tipke, nima veze kje sta Y in Z. Angleško govoreči imajo v abecedi obe črki, pa nič ne trpijo, ko morajo zadeti tipko Z.

Sprememba razporeditve črk se mi zdi smiselna le, če bi zaradi tega bistveno pospešili hitrost tipkanja. Menda je tako pri razporeditvi Dvorak. Drugače pa 90% Slovencev uporablja obstoječo tipkovnico za tipkanje teksta - naj bo to zasebno ali v službene namene - ne pa zato, da iščejo zavite ter oglate oklepaje, pa backslashe in "afne". Uporaba znaka € za evre pa je razširjena ravno toliko, kot uporaba kratice EUR, tako da če kdo res ne najde znaka €, lahko brez problema vpiše tri črke.

Skratka, 90% Slovencev pri dnevni uporabi računalnika zelo redko potrebuje posebne znake, tako da sta edini dve manj uporabni črki Ć in Đ, kar pa jaz povsem brez težav preživim. Lažje jih prebavim, kot da se bom 2 meseca stalno motil pri uporabi tipke Ž, ker bo le-ta prestavljena eno tipko bolj levo.
- Hoc est qui sumus -

kekz ::

Z na sredini in Y pri robu imajo vsaj še (poleg nas):
Madžari, Nemci, Avstrijci, Romuni, Moldavci, Hrvati, Srbi, Bošnjaki, Švicarji, Luksemburžani, Lichenštajnci (vir. Wikipedia)

Mavrik ::

BigWhale: Problem tvoje ideje je, da je to izključno programerski nabor znakov in večini ljudi ne prinese prav nič uporabnega, saj ne uporabljajo ne [], ne podpičij, tudi backslash se ne pojavlja. "Programerski" nabor že obstaja in se mu pravi US razpored.
The truth is rarely pure and never simple.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
17628944 (17345) Phantomeye
»

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5022430 (21245) ahac
»

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19624174 (19562) madmitch
»

Nov slovenski razpored na tipkovnicah (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
47135351 (23598) Okapi
»

Kvalitetna črna tipkovnica

Oddelek: Kaj kupiti
382354 (1673) bastadu

Več podobnih tem