» »

2-way SAT.NET: edina trenutna rešitev za 'pozabljene'

2-way SAT.NET: edina trenutna rešitev za 'pozabljene'

jerriho ::

Pozdravljeni!

Kot vse kaže, je trenutno za moje kraje, kjer imam klicni internet dial-up edina prava rešitev DVOSMERNI SATELITSKI INTERNET. najprej navajam vzroke za to, potem svoje videnje satelitskega interneta, na koncu pa še vprašanja, na katere želim pred morebitno nabavo odgovore.

1. moje potrebe:
menim, da je počasi že konec tega dial-up domačega trpljenja ter 'odrezanosti' od sveta ter da je potrebno narediti skokovit preskok v širokopasovnost. tako ne mislim biti še naprej deležen uslug interneta brez: videa prek interneta (streaming, ne?), poslušanja radia ter morda gledanja televizije prek neta, down in up-load večih ter večjih datotek, p2p programov (emule), govorne ter video komunikacije prek messengerja, skype-a, itd… tako odpadejo npr.: ISDN ter katerikoli drugi klicni dostopi.

2. tehnične omejitve:
do najbližjega kraja, kjer centrala ADSL oz. kjer bi se lahko brezžično priklopil ter tudi do posameznika z ADSL imam zračne linije 6 km. na žalost kakršnakoli ureditev wi-fi omrežja odpade, saj so vmes hribi. če pa bi bila že ravnina, bi pa verjetno moral kar dosti, preveč, denarja zmetat za nabavo kvalitetne opreme. v naših krajih po zatrditvah Telekoma skoraj gotovo ne bomo deležni širokopasovnosti po žici, ampak enkrat v nedoločeni prihodnosti preko Wi-Max omrežja. ker pa se poraja vprašanje smiselnosti (jasno, s strani Telekoma) tudi tega – redko poseljeni kraji ter bolj malo interesentov– je še ta reč v bližnji prihodnosti pod velikim vprašajem. 'zemeljski' ADSL, T-2 in podobno so skratka sanje. kak Instant Mobitel internet bi še delal, a težko se zanj odločit dokler možen le prek GPRSa, vsaj glede na moje izražene potrebe. boljši, prek EDGE, šele čez pol leta (malo dvomim), pokritost z UMTS, HSDPA pa menda še mnogo kasneje. če bi že sedaj imel vsaj UMTS ali vsaj resno zagotovilo, da bo v kratkem, bi gotovo vzel za 2 leti Mobitel instant paket za 10gb za 40 eur. izdatki za opremo in priključitev ne bi bili visoki. s sosedom razmišljava o eni zanimivi rešitvi. blizu nas je Hrvaška s svojo autocesto Zagreb-Rijeka, ki gre res blizu nas. tam je menda UMTS. hrvaški signal imamo odličen, pa še oddajnik na hrvaškem hribu je lepo viden. hm, morda je tam tudi kaka postaja za ADSL, pa si wireless net preko naših južnih bratov uredimo. bolj verjetno pa njihov a la instant internet… se še pozanimamo glede te zanimive CRO rešitve. no, pa pojdimo lepo nazaj v bolj realne vode.

in potem zasledim v reviji Monitor oktober '07 informacije o dvosmernem satelitskem internetu Astra2Connect.

na hitro storjena primerjava med nečim (= dvo-smerni sat.net), kar bo gotovo kmalu možno za posameznike – al' je že, ne vem točno, nisem klical za info - ter tistim, kar si dejansko zadnjih par let želim in česar še kar nekaj cajta ne bo (= žicni adsl; po novem prek wimax) pokaže, da je/bo 2sat.net ustrezen izbor. do prihoda WiMax-a bi bil za satelit.net opremo, njegovo uštimavanje ter naročnino približno enak izdatek kot za 'trpljenje' z dial-up izdatki cca 50 eur mesečno. torej, nagibam se k satelit.netu, saj bi z njim menda lahko takoj padem v svet širokopasovnosti.

pripravljen sem plačevati za 2 leti vezave tudi nekoliko višjo naročnino kot bi bila za podobne hitrosti pri Siol ADSL. nekih velikih hitrosti ne potrebujem, za up-load pa še posebej ne.

verjetno bi vzel paket 512/96, ki menda 30 eur mesečno. se moram še pozanimat podrobneje. če pa se dogovorim z dvema sosedoma, da si 'delimo' 2sat.net ter med nami naredimo internet mrežo, pa jasno paket 1024/128 za 40 eur mesečno. ker smo kolegi, se že dogovorimo med sabo glede 'porabe' teh hitrosti. hiše se vse 'vidijo' med sabo. Od naše hiše, ki je vmes ter bi bila deležna satelit.net-a, je ena bajta 20m stran, druga pa 25m. med nami bi naredili wi-fi mrežo z ustrezno wireless opremo. za njo zaradi majhnih razdalj ter praktično nič motenj verjetno ne bi bili potrebni preveliki izdatki. ker pa smo tako blizu, bi morda bilo bolje, da se povežemo preko žice...

tako bi se tisti začetni, enkratni izdatki porazdelili ter prišli na osebo primerljivi npr. instant internetu. a tudi sam sem pripravljen iti v investicijo, saj sem že zdaj navajen 'lepih' računov. in kompletno dolgoročno gledano sat.net niti ne pride drago. tisti, ki imate le dial-up, se morate zavedat, da ko pride wi-max – ki ga mogoče kaki 2 leti ne bo – da boste morali takrat itak dosti dat za celotno wi-fi opremo. kar pa seveda odvisno od tega, kje bo 'priklop'. zato sat.net v prednosti, če ste v meni podobni situaciji.

po preteku 24 mesečne vezave na sat.net pa bi ali ostali na njem ali se odločili za prek WiMax al' kaj podobnega, kar bo možno. odvisno od primerjalne analize (cena wireless opreme, pri naročnini vsaj 24 mescev gledano razmerje kakovost/cena, motnje). oprema za wireless za normalno delovanje ne bo smela biti ravno poceni zaradi: a) najbrž kar velike oddaljenosti od kraja oz. postaje, od koder bom 'jemal' dostop do neta in b) posledično večje verjetnosti motenj, ovir na poti. jasno, če bodo druge alternative sploh takrat možne in če se bo dalo it na WiMax kadarkoli želimo. menda ja, saj je brezžično. morda se pa motim. če se sam odločim za ne-podaljšanje razmerja s sat.netom, bi opremo vzel kdo od sosedov. če je nobeden ne bo rabil več – verjetno zaradi istih razlogov kot jaz, pa že nekak prodam-o in pridobljen dnar se porabi za nakup opreme za wi-max (zunanje antene, kabli, usmerjevalniki, razni dodatni vmesniki, itd).

Vprašanja:

Imam prav v tem sestavku? sem kje 'usekal' mimo?
A je ravno ta dvosmerni Sat.net že možen v Sloveniji? ker je v primerjav z enimi drugimi rešitvami two-way satelitskega interneta dosti cenejši…
je boljše vse urediti direkt z tujino?
koliko ste ter kje tisti, ki astra2connect že koristite plačali za nabavo same opreme ter za vse preostalo (priključnina, montaža, zagon)?
bi bil sposoben sam montirati zadevo ali je to bolje prepustiti mojstrom?
a ta dnar za naročnino.. komu se to plačuje? je možno pridobiti kompletno opremo z daljšo vezavo (npr. 2 leti) za občutno nižjo ceno oz. jo v tem obdobju odplačevati mesečno? menda v Nemčiji možno. prebral sem drugje:
…….Ker ponudnik FILIAGO posluje tudi s Slovenijo, bo stvar verjetno dosegljiva tudi pri nas…..The end user equipment - necessary to use the service - consists of an interactive satellite antenna as well as a low-cost and easy-to-install satellite modem. The costs for the internet access range from 19.95 Euro to 49.95 Euro for a 256 kbit/s, 512 kbit/s or 1024 kbit/s flatrate plus a registration fee of 99.95 Euro. The hardware equipment can be either purchased for 319.95 Euro or leased for 9.95 Euro per month. ASTRA2Connect will also support Voice over Internet Protocol (VoIP) services.

bo 2sat.net primeren za rešitev mojih pričakovanj, ki sem jih navedel v pričetku tega spisa pod 1. moje potrebe? kaj od tega morda ne deluje dobro ali sploh ne?
katere so – če so - pomanjkljivosti sat.neta, ki ste jih zaznali v praksi?
so dejanske hitrosti vaših paketov OK in kolikšne so?
Ker gre prek satelita, menda ni motenj pri dostopu. res?
kaj pa res slabo vreme? mraz, sneg, veter?
kako bi omenjeno vplivalo na wi-fi med hišami? na kaj paziti pri morebitni žični povezavi med nami, da ne bo motenj? so ta deljenja interneta možna pri satelitskem internetu?
da ne bom samo črnogled: kaj so njegove, v praksi pokazane, dokazane, dobre stvari oz. prednosti?

če pa ima kdo dokaj dobre informacije glede WiMax-a v meni podobne kraje v zelo kratkem času, naj jih le posreduje. nekje bilo že cca leto in pol nazaj navedeno s strani takratnega (če je še, ne vem) direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomaža Simoniča:
…pripeljemo širokopasovni dostop v ruralna območja, torej na območja, kjer s kablom, optičnim ali drugačnim, ni interesa vlagateljev…
… strategije, ki pač kaže resne namere ministrstva, da tem krajem, ki so že tako ali tako demografsko ogroženi, zagotovi širokopasovni dostop…
… Želimo si, da bi bilo to izvedeno v najkrajšem možnem času, mogoče še v poletnih mesecih…

ja, in zdej bo kmalu že zima 07/08.


hvala za pomoč in lp

amigo_no1 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jvolk ()

Spajky ::

slabost sat interneta = visoki pingi
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

jerriho ::

Spajky,

lahko kratko razlago, zakaj ti visoki pingi problem... nisem pac tako dobro podkovan..

oz. vsaj kak link do te razlage..



drugače pa bo ok zame? ko bo enkrat v slo na razpolago, saj pravijo da menda ni.. torej prek tujine? ima kdo izkušnje. do sedaj nisem še zasledil, da bi se kdo kjerkoli oglasil z oceno...

lp

Ice-Heki ::

Visoki pingi - za internetno pregledovanje strani niso zelo pomemben podatek, so pa zelo pomembni pri igranju igric preko spleta (večji ko je ping , počasneje stvar deluje)

Person ::

LOL, ma če je zej na dial-up ... potem mu je nizek ping verjetno najbolj pomemben ... jao kk so eni razvajeni.:\
Let's make something useful!

todman74 ::

jerriho

Imam podobne ali pa še večje probleme kot ti ,oziroma še manj možnosti za kakšen ADSL....
zato sem se pred kakšnim letom tudi sam precej zanimal za SAT internet,vendar je takrat
bil dvosmerni nenormalno drag(naročnina,oprema),zato me preseneča,da naj bi bilo sedaj
dostopno tudi kakšnemu "normalnemu" človeku....misel na dvosmernega sem seveda opustil,
sem si pa omislil enosmernega,ki pa je še daleč od broadbanda,čez dan skoraj neuporabno
(če seveda ne vklučiš zelo drage linije),splača se ga uporabljati edino po polnoči,
takrat se hitrosti dvignejo in "cene" padejo.
Govorim o svojem primeru(provider SATGATE LLC- 5E Sirius3 satelit),mogoče je pri drugih
provajderjih kaj boljše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: todman74 ()

todman74 ::

.....je pa vse boljše kot dial-up,pa magari imaš internet prek GPRS,katerega jaz uporabljam
za upload .

jerriho ::

ok, sem delal malo izračune astra2connect, če vzamem iz tujine. mogoče sem se rahlo zmotil kje, a menim, da ne preveč…koliko biti IZDATEK NA OSEBO V TEH DVEH LETIH, v odvisnosti od števila uporabnikov. menim, da se splača plačati najemnino le enkrat ali dvakrat v tem obdobju, saj tako pride na mesečni ravni 4 ali 8 eur ceneje. zakljucili smo, da bi kakih dobrih 400 eur vsak od kandidatov (max 3) zdej takoj pripravljen bil dat, kasneje čez eno leto pa še za drugo leto vezave ustrezno najemnino. ok, drugih izdatkov, ki se še pojavijo, nismo zdej šteli, bomo sproti (ne preveč draga mreža med nami; morda montaža…)

320eur = oprema (upam, da je vse notri, kar nevedeno pri podjetju ELSAT: sat.antena, sat.modem, zun.enota, koaks.kabel)
+
100eur = priključnina
=
420eur

opreme si cenovno gledano sposoditi sploh ne splača. izjemoma morda le, če tak internet res edina rešitev in bolj ustreza neka zmerna mesečna obremenitev. ok, sposoja. opremo sposodimo za cca 10 eur mesečno, bi nas to v 2 letih prišlo cca 240 eur. torej 80 eur manj, a oprema ni naša. z morebitnim podaljšanjem razmerja, pa bi se že po skupaj 32 mesecih izenačila plačana najemnina z vrednostjo kupljene opreme na začetku 320 eur. do konca te druge 2-letne vezave pa bi uspeli opremo preplačali že za 160 eur. če pa sploh ne bi podaljšali, bi sicer 80 eur manj nas stala oprema. a to sploh ni res. če bi namreč kupili opremo za 320 eur in se odločili za nepodaljšanje po preteku 2-letne vezave, bi opremo še vedno lahko prodali za en spodoben znesek, ki bi bil krepko nad navidez prišparanimi 80 eur z najemom.


torej, moje variante nakupa opreme in plačevanja najemnin so:

a) ČE BOM SAM, kar itak ne bom – samo, da vidim, koliko bi bilo - so 4 variante, ki bi prišle v upoštev:

za 1024/128:

1.
1380eur (57,5eur bi mesečno v 2 letih zapravil za vse skupaj)
= vse vnaprejšnje plačilo = 420eur + 960eur (24x40eur; 1x vnaprejšnje plačilo naročnine 960eur)

2.
1475eur (61,5eur)
= 947,5eur vnaprejšnjega plačila (= 420eur + 527,5eur za najemnino prvega leta takoj (=12x44eur) + 527,5eur (= plačilo najemnine za drugo leto po enem letu; 12x44eur)

za 512/96:

3.
1140eur (47,5eur)
= vse vnaprejšnje plačilo = 420eur + 720eur (24x30eur; 1x vnaprejšnje plačilo naročnine 720eur)

4.
1235eur (51,5eur)
= 827,5eur vnaprejšnjega plačila (= 420eur + 407,5eur za najemnino prvega leta takoj (=12x34eur) + 407,5eur (= plačilo najemnine za drugo leto po enem letu; 12x34eur)


b) 2 UPORABNIKA - v upoštev le 1024/128 dve varianti:

1.
690eur (28,75eur)
= vse vnaprejšnje plačilo = 210eur + 480eur za (24x20eur; 1x vnaprejšnje plačilo naročnine 480eur)

2.
737,5eur (30,75eur)
= 473,75eur vnaprejšnjega plačila (= 210eur + 263,75eur za najemnino prvega leta takoj (=12x22eur) + 263,75eur (= plačilo najemnine za drugo leto po enem letu; 12x22eur)


c) 3 UPORABNIKI – jasno, se vzame le 1024/128 in sta spet 2 možnosti:

1.
460eur (19,2eur)
= vse vnaprejšnje plačilo = 140eur + 320eur (24x13,33eur; 1x vnaprejšnje plačilo naročnine 320eur)

2.
492eur (20,5eur)
= 316eur vnaprejšnjega plačila (= 140eur + 176eur za najemnino prvega leta takoj (=12x14,7eur) + 176eur (= plačilo najemnine za drugo leto po enem letu; 12x14,7eur)


ker sem pripravljen oz. smo pripravljeni na vnaprejšnje plačilo kot sem že opisal, me predvsem zanimal ta takojšnji izdatek na osebo. če bi koristil le zase bi bil najmanj cca 830 eur in to pri 512/96. seveda občutno preveč, zato v solo izvedbi odpade. če bi bila 2, pride pri 1024/128 že sprejemljivih cca 475eur na glavo. če smo 3, pride pri 1024/128 cca 315 eur na glavo, kar zgleda še lepše. najbrž bo to. a po drugi strani: če 3 osebe istočasno kar dosti 'obremenijo' teh 1024/128, bo še vedno vsak imel spodoben dostop do interneta al' zna bit problem?

zdaj samo še čakam kak odgovor na moja vprašanja iz prejšnjega dolgega posta, če je sat.net zame primeren. cenovno gledano sem namreč že sam ugotovil, da se mi/nam trenutno splača. in da je za odročne kraje, ki so kratkoročno (vsaj cca 1 leto, najbrž še dlje) brez realnih možnosti za zemeljsko širokopasovnost, tudi za WiMax, tako cenovno kot se mi zdi tudi kvalitetno (za to rabim kakšno oceno uporabnika!) najboljša rešitev.

todman74 ::

Ne vem ti povedat za tole tvojo varijanto,lahko ti pa povem,da deluje dobro že enosmerni,
če jim "pokažeš" dovolj denarja in si na prednostnem seznamu odjemalcev.

bolek32 ::

Pri nas ni in še ne čas ne bo mogoča ADSL internet, zato sem se odločil za satelitski internet. Pri nas prodaja opremo in posreduje pri sklenitvi naročnine satelitskega interneta podjetje ELSAT Radenci d.o.o. Pogodbo se pa sklene z nemškim podjetjem Filiago Gmbh. V telefonskem pogovoru g. Boris Poredoš pravi, da se ta internet lahko primerja z ADSL-om. In pove tudi, da si pri prekomernem prenosu podatkov pridružuje ponudnik pravico do omejitve hitrosti prenosa, kar počno tudi ADSL ponudniki interneta, samo da tega oni ne povedo.

Cena tega satelitskega interneta je precej visoka, 400 € oprema, 100 € montaža, 100 € priključnima in 40 do 50 € mesečna naročnina, odvisno za koliko časa v naprej se plača (cene so zaokrožene na nekaj evrov). Torej precej visoka in vsak upravičeno pričakuje, da bo zadeva delovala brezhibno z naročeno hitrostjo, to je 1024/128 kbit/s.

V praksi pa delovanje satelitskega interneta zgleda tako, sam priklop je zelo hiter. Od naročila do zagona je trajalo samo en teden. Hitrost prenosa je bila na začetku odlična, a kaj ko kar eksponentno pada, pri prenesenih komaj nekaj GB. Pritožil sem se g. Poredušu (ELSAT Radenci d.o.o.), posredoval je pritožbo v Nemčijo providerju Filiagu. Sporočijo, da sem prekoračil mejo 5 GB. Nič jasno, kakšna meja, od kod, kje to piše!? Pravijo, da se enkrat mesečno števec porabe resetira. OK. Nekako sprejmem teh 5 GB na mesec, čeprav je to komaj za en dan aktivnega srfanja po internetu.
Naslednji mesec je že pri 2 GB hitrost prenosa bistveno padla. Pri prenesenih 3 GB pa je v večernih urah uporaba satelitskega interneta praktično neuporabna. Hitrost prenosa je od 0 (nič) do 7 kB/s.

In mi lahko pomagate kaj v tem primeru naredit, na koga se obrnit.
Hvala in lep pozdrav!

amigo_no1 ::

Kaj piše v pogodbi ?

Glede na tole:
http://www.elsat.si/detail.php?id=289

imaš ti paket: ASTRA2Connect

tukaj npr. piše da je "Flat rate", tako da ne vem od kod so oni potegnili teh 5 Gb...
http://www.ses-astra.com/business/en/so...

Najboljše da se zmeniš s ponudnikom (ses-astra) in ne posrednikom (elsat)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

zee ::

a kakšna varianta Simbil Unlimited odpade?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Total TV satelitski internet

Oddelek: Loža
4912643 (1161) V-i-p
»

Alternativa T-2ju/ privatna iniciativa ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5112472 (11247) Brane2
»

Siol bo podražil TV (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14913141 (6644) Tilen
»

T.Neomej.Klicni vs. T.Isdn vs. M.Inst.Paket

Oddelek: Omrežja in internet
192681 (2338) jerriho
»

Za vse željne satelitskega interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
374150882 (105784) amigo_no1

Več podobnih tem