» »

T.Neomej.Klicni vs. T.Isdn vs. M.Inst.Paket

T.Neomej.Klicni vs. T.Isdn vs. M.Inst.Paket

jerriho ::

pozdravljeni!

Naj se vam vnaprej opravicim za kar dolg sestavek. A menim, da lahko le tako vse predstavim. Ce ne bi imel za dostop do interneta zgolj klicni dial-up, Volja, bi bilo drugace…

kako hiter je, se ve. a to me niti ne moti toliko, kot me cena, ki jo za to moram placevati ter dejstvo, da tudi pri tej nizki hitrosti ne morem imeti neomejenega dostopa do interneta, za eno spodobno ceno. ker usluge interneta zadnje mesece res dosti koristim in v prihodnje jih bom se bolj, si zelim sprememb.

se kar nekaj cajta ne bom videl v mojih koncih adsl-a al' t-2 al' cesa podobnega. torej to odpade…

sem rahlo v dvomih, da mi mobitelov instant internet, ki me trenutno najbolj rajca, ne bo solidno delal. za zdaj je mozen pri meni le prek GPRSa, cez menda cca pol leta vsaj prek EDGE. pa ceprav imam za to dober Mobitel signal, eni se vedno dvomijo, da bo spodobno delalo… a ce so hitrosti nekoliko nizje od tiste pri klicnem dostopu sem pripravljen. bT.Neomej.Klicni vs. T.Isdn vs. M.Inst.Paketolj vazno je, da lahko dosti vec oz. dlje srfam za veliko manj denarja kot pri klicnem.

ker vsa potrebna oprema za to ni ravno majhen izdatek, bi si pred nabavo vse sposodil za preizkus. a je kdo od vas to prej storil? mislim tudi na zunanjo anteno za stabilen ter ojacan signal. je kdo tak iz Bele krajine in bi bil pripravljen posodit npr. usb modem? tezko bom menda zdej dobil tisto napravo za preizkus na mobitelu, kar so mi potrdili. pravijo se, da se posebej, ce nimam omogocenega hitrejsega prenosa prek EDGE, UMTS, da nima smisla delati preizkusa. ne vem..

koliko je nizja hitrost prek GPRSa (signal 6 crtic od 7) kot pri dial-up?

simobilov signal pa imam preslab za kak mobilni internet prek gprs, prek kartice.. aja, pa itak imam za zdaj se namizni computer, simobil pa trenutno za take primere nima alternative instant i-netu Mobitela.

satelitski net me nekdaj mikal, a menda odpade… a se morda motim, saj v zadnjih par mesecih te teme nisem spremljal.

tako mi ostane kot alternativa Mobitelovemu instantu menda le se, kar mi mnogi svetujejo: ISDN, povezava preko normalne povezave, Dvojni ISDN, ki da 128 Kb/s (o tem vec kasneje!) ter kot kaze telekomov paket z neomejeno uporabo za fizicne osebe (sledi primerjava med klicnimi)

sicer srfanje prek telekom klicnega dostopa, dial-up, 1 uro dnevno, me mesecno (30 dni) pride:

1. VOLJA = URNI PAKET prek 0888 32 32 0 – to kar zdaj imam menda
0,0286 eur na min * 60 = 1,716 eur na uro = starih 411 sit
mesecno = 51,48 eur oz. cca 12.400 sit

2. STANDARDNI PAKET
1.180 sit – narocnina
160 sit – cena uporabe dostopa do interneta
208,8 sit - cena dostopa preko telefonskega omrežja (0880 32 32 0)
mesecno = 12.268 sit

3. PAKET Z NEOMEJENO UPORABO ZA FIZIČNE OSEBE
3.960 sit – naročnina
208,8 sit - cena dostopa preko telefonskega omrežja (0880 32 32 0)
mesecno = 10.224 sit

studentskega ne moremo pri bajti imeti.

torej bi mi od navedenih treh za 1 uro dnevno najbolj ustrezala 3. moznost, ki bi bila slabih 10 eur cenejsa. 2 moznost odpade, saj cenovno podobna trenutni volji.
ce bi srfal se vec, bi pri 3 imel se vecji prihranek.
pri srfanju do 45 min pa bi obstojeci dostop pod st.1 bil boljsi od 3. pri cca 30 min dnevno cca slabe 4 eur cenejsi.

malo sem gledal telekomovo www stran o ISDN. in iskreno povedano: nimam blage veze, kaj bi bilo primerno zame. tudi, ce bi jih klical, menim, da ne bi dobil nekega konkretnega odgovora. eno morje paketov je navedeno in zgolj narocnine za njih.
zato vas prosim, da mi poznavalci oz. uporabniki ISDN posredujete odgovor:

koliko je skupna cena minute oz. ure? sestevek dostopa do interneta ter dostopa prek telefonskega omrezja
kateri ISDN paket bi bil po opravljenem prometu enak med 1 uro in 1 uro in pol tistega pri dial-up volji? koliko bi me to skupaj mesecno prislo?
splosno gledano: koliko v praksi vec (v%) lahko srfam prek ISDN-ja v primerjavi z klicnim dostopom? koliko je dejansko vecja hitrost?
kaj je se enkratni izdatek poleg prikljucnine? vzamem Osnovi dostop za 126 eur? ni nobene akcije?? modem je vkljucen menda sem noter, ce se za dlje vezem…

Ko pridobim potrebne info, se bom sam odlocil izmed 4 moznosti:

1 - ostanem na volja dial-up
2 - mobitel instant internet
3 - ISDN
4 - Telekom paket z neomejeno uporabo

1. le, ce odpadeta opciji 2 in 3 zaradi ze navedenega ter ce pod 1 uspem omejiti dnevno uporabo na do 45 minut.
2. ce stestiram instant mobitel net in ce dela ok, ga gotovo vzamem, podatkovni paket Mega za mesecno 20,86 eur. kljub zacetnemu enkratnemu izdatku za usb modem, prikljucnino za podatkovni bonus ter za verjeten nakup zunanje antene, bi ze v enem letu lepo prihranil.
3. le, ce mnogo boljsi ter hkrati cenejsi od 4 in jasno od 1 ter ce 2 odpade
4. le, ce odpadeta opciji 2 in 3 zaradi ze navedenih razlogov ter ce pod 1 nikakor ne uspem omejiti dnevne uporabe pod 45 minut.

hvala za pomoc in lep pozdrav

blue ::

če internet uporabljaš največ med vikendi in zvečer po sedmih, potem je zelo poceni rešitev, da doplačaš telekomu nekaj € za neomejen dostop med vikendi in zvečer in najdeš kakega prijatelja, ki je pripravljen narediti dial in dostop preko modema in seveda ima ADSL in tel. linijo preko telekoma.

jerriho ::

blue, hvala za odg..

drugace pa je tako:

za (A)DSL trenutno nimam moznosti zaradi infrastrukture neizdelane.. redko poseljeni kraji so ti moji.. nihce tu nima adsla in dvomimo, da v roku 2 let bo.. zato iscem druge resitve... in sem se pripravljen brez strahu za 2 leti vezati tam, kjer se mi bo ali zdela ponudba ugodna ali mi bo delovalo (instant i-net). tako da zal vasa predlagana resitev odpade...

aja, pa ker se gre tudi za biznis, bi v glavnem tekom dneva uporabljal internet. zvecer pa bolj poredko... takrat bi poskusil, ce le mozno, raje pobegniti stran od racunala...

lp

mare87 ::

Sam sem v zelo podobni situaciji, vendar me ISDN ne zanima. Ta teden sem dobil na test (komaj) Option GlobeSurfer iCON 7.2 modem. Zdaj če ti ne vleče EDGE-a, je maximalna hitrost povezave okrog 60 Kb/s. Dejansko pa je stvar počasnješa od navadnega 56k dial-upa, zaradi odzivnega časa (pinga), ki se na naši centrali giblje okrog 400 - 600 ms (spike-i še večji). V bistvu mi je vgrajen modem v tel. SE K610i delal bolje kot ta zunanji, tak da bi blo dobro dobit še na test Huawei E220 modem, ki ma baje bolj kvaliteten software. Dogaja se namreč, da ne poveže na mobitelov strežnik in je treba v GlobeTrotter software-u prestavljat med 3G preffered in GPRS preffered ter GPRS only, enak problem pri kolegu, ki je vzel ta paket in je doma v istem kraju. Drugače pa sem imel pri sebi signal od 1 - 3 črtic (tak kot na telefonu) in je bila hitrost zelo podobna tisti, ki jo dosega kolega z signalom 4 črtic, s tem da meni prekinja (se ne odziva) povezavo, kadar malo premikam modem pri njemu pa dela stabilno. Bo treba še malo ekperimentirat, je pa res da se ne splača ravno če ni vsaj EDGE-a, zato tudi sam še ne mislit vzet Instant interneta, čeprav imam pri telekomu mesečno okrog ~ 100€ računa, za bogih 56k, 120 ur, ter mesečno prenešenih ter sprejetih malo manj ko 2 Gb podatkov.

Ice-Heki ::

@jerriho: Omenjaš, da si doma na vasi ... Kako daleč je prva oseba, ki ima ADSL? Si mogoče razmišljal o postavitvi WiFi-ja?

jerriho ::

Pozdravljeni!

Kjer jaz živim, sem že dobil s strani Telekoma potrditev, da OŽIČENEGA FAST INTERNETA SKORAJ GOTOVO NE BO K NAM. na vprašanje, če je pomembno, da zberemo čim več podpisov, odgovora sploh nisem dobil. a se ve, da smo predragi za njih. tržno obnašanje, kaj č'mo. je pa še ena zanimivost: ravno nam iz teh krajev mora Telekom še povrniti tisti denar za delo, ko smo pred cca slabimi 20 leti sami rihtali telefon infrastrukturo. pa naj tistim, ki želimo, del tega dolga porabijo tako, da omrežen ADSL do bajte pride… bolj za hec, kot za res izrečeno..

sem pa dobil tudi odgovor, da BODO V BODOČE NAŠI KRAJI DELEŽNI ŠIROKOPASOVNOSTI PREK WIMAX brezžičnega omrežja in da smo v prvem planu. ja, v teoriji to res lepo zgleda. jasno, ne vedo oz. bolje mi ne povedo, kdaj biti wimax. sem vprašal: a bo to npr. v roku enega leta? odg: ja, zna bit…čez leto, pol leta, par mesecev, ne vemo, bodo finančne analize al' nekaj podobnega pokazale… samo jaz tega telekoma ne razumem: a oni sploh ne delajo nobenih kratkoročnih, dolgoročnih planov ali se jih ne upajo dati v javnost zaradi konkurence? ta kratko pa končni uporabniki potegnemo. imam jih že poln kufer. npr. zdej si nekaj kao kratkoročnega z vezavo 2 leti uštimam za net dostop (isdn, instant, sat.net). če mi omogočijo kak mesec pozneje ADSL, jih pošljem res v 3krasne… ker bi ta wimax adsl takoj vzel; no morda ne glih – se zanj ni potrebno takoj grebst in se lahko kadarkoli kasneje 'priklopis', ker je brezžičen, al' se motim? – mi naj Telekom penale za prekinitev ta prve sklenjene vezave plačuje..

do najbližjega kraja, kjer centrala ADSL ter tudi do posameznika z ADSL imam zračne linije 6 km. NA ŽALOST TAKOJŠNJA UREDITEV WI-FI OMREŽJA ODPADE, SAJ SO VMES HRIBI. če pa bi bila že ravnina, bi pa verjetno moral kar dosti, preveč, denarja zmetat za nabavo kvalitetne opreme. aja, pa povsod okoli mene so hribi, tako da kakršenkoli wireless dokler ne bo wimax odpade…

s sosedom razmišljava o eni zanimivi rešitvi. blizu nas je Hrvaška s svojo autocesto Zagreb-Rijeka, ki gre res blizu nas. tam je menda UMTS. hrvaški signal imamo odličen, pa še oddajnik na hrvaškem hribu je lepo viden. hm, morda je tam tudi kaka postaja za ADSL… tako bi si lahko uredila net preko naših južnih bratov: če si eden od naju sposodi od nekoga en fajn usmerjevalnik ter zunanjo anteno, bi lahko sprobali. bolj verjetno pa njihov a la instant internet… se še pozanimam glede te zanimive CRO rešitve.

no, ostanimo za zdaj v SLO. ce nameravam usluge neta se naprej podobno koristiti – torej brez: videa prek interneta (streaming, ne?), poslušanja radia ter gledanja televizije prek neta, down in up-load večih ter večjih datotek, p2p programov (emule), govorne ter video komunikacija prek messengerja, skype-a - in če kratkoročno gledam, da plačam za to čim manj denarja, menim, da se mi splača vzeti INSTANT MOBITEL. če sem do zdaj uspel živeti, komunicirati, na ta način, zakaj ne bi naprej. pa teh par dolgih datotek down-in up-loadam v bližnji knjižnici al' e-točki, kjer free-of-charge. če bi že sedaj imel vsaj UMTS ali vsaj resno zagotovilo, da bo v kratkem, dileme glede kratkoročne, do dve leti rešitve, sploh ne bi bilo: za 2 leti bi vzel Mobitel instant paket za 10gb za 40 eur. in bi dobil za res kar višjo naročnino kot pri konkurenci, a po drugi strani za mnogo nižje izdatke za opremo in priklop, tudi že neke vrste širokopasovnost. a ker ni mogoče, gledamo drugo.

a po drugi strani menim, da je počasi že konec tega dial-up domačega trpljenja ter 'odrezanosti' od sveta ter da je potrebno narediti skokovit preskok v širokopasovnost. na njene dodatne 'storitve' – malo prej navedene, ki ne biti za instant net z gprs in verjetno še z edge ne – se mi ne ljubi več čakati. primerjava med nečim, kar pri meni že menda možno (DVO-SMERNI SAT.NET) ter tistim, kar si dejansko par let želim in česar še kar nekaj cajta ne bo (žicni adsl; po novem adsl prek wimax) je namreč pokazala, da je v bistvu sat.net možen ter hkrati ustrezen izbor že takoj. a o tem več v novi temi, ki sem jo zdej odprl in v kateri delno obnavljam, kar tukaj napisano.

LP

luli ::

jerriho : Ni še vse izgubljeno! Pri izgradnji omrežja je telekom pogosto postavljal droge brez, da bi za to dobil ustrezna soglasja! Poglej malo, kje točno so postavljeni ti koli, potem pa jih pokliči, da se misli na tisti parceli graditi in da jim daš teden dni časa, da droge prestavijo. Kolega je s podobnim izsiljevanjem dosegel, da so v njegovem kraju postavili DSLAM. Imel je tudi to srečo, da je bila linija dolga skoraj kilometer.

Senitel ::

Po več letnih izkušnjah s Telekomovi obljubami, ti lahko rečem samo to, da se ti nima smisla ozirati na njih, ker se jih tako ali tako ne držijo čisto nič.

-ISDN se ti po mojem na splača, hitrost preko enega kanala je malenkost višja od tiste pri analognem modemu. Za dva kanala pa plačuješ dvojno...
-"neomejeni" dial-up paket se ti mogoče splača, če nameravaš ostat na klicnem dostopu.
-WiMAX je zanimiva zadeva, ampak na žalost še vedno samo v teoriji. Komercialno se ne ve kdaj bo zadeva na razpolago in glede na točnost njihovih obljub še sam bog ne ve kdaj to bo. Ne gre pa v tem primeru za ADSL preko WiMAX in tudi ni nujno da bodo ponujali iste pakete, kot jih ponujajo preko ADSL (v bistvu znajo bit hitrosti precej omejene). Tako tudi ne moreš kar usmeriti antene v hrvaški GSM/UMTS repetitor in dobit ADSL.

Po mojem se ti trenutno najbolj splača vzet kar ta instant internet paket. Pa naj te ne skrbi preveč glede hitrosti. Tudi če repetitor še nima EDGE podpore bo hitrost povsem primerljiva tisti preko običajne analogne linije (pingi pa zanjo bit problem). Ob enem pa je zadeva precej cenejša na prenešen Kb podatkov, poglej samo podatke od mare87, ki plačuje 100€ za 2GB, tukaj imaš pa 40€ za 10GB. Če hočeš hitrost imaš možnost recimo hrvaški T-Mobile, kjer imaš 3GB prenosov na mesec tudi za nekje 40€, samo moraš vedet, da boš pač 3GB dost hitro porabil...

Pa veliko sreče...

mare87 ::

Opozoril bi edino še na 2 letno časovno vezavo (pri Instant pak.), drugače pa se strinjam s Senitelom. BTW Senitel, ti še tudi 56k guljiš? :))

Senitel ::

Jaz imam na srečo kolega z ADSL-jem 4km stran v vidni liniji... Drgač pa ja, še vedno samo dial-up sranje, sicer ISDN (če ne bi vzel ISDN ene 5 let nazaj bi blo 28800).

Matko ::

WIMAX-a še dolgo ne bo, ker so računali na denar od EU, ki ga ni.

punisher16 ::

Kateri ponudnik pa ponuja neomejeni dial-up?? Lahko date link da malo pregledam.
Sam uporabljam huavei modem od mobitela,instant internet 10gb zakupljenih podatkov, lovi mi hsdpa oz. umts signal in sem zelo zadovoljen z zadevo, ker je tudi zelo hitra. Prenašanje podatkov s strežnikov je enako hitro kot pri 1mbitnem adsl dostopu. Plačujem pa 40 e na mesec. Drugače pa, signal edge je pribl. tok hiter kot isdn 56kbps, tako da, če ti modem ne ulovi vsaj edge signala, nevem če se ti splača, ker gprs je pa že zelo počasen. Vendar po mojem mnenju bi ti edge signal moral loviti, saj je že precejšnji del, če ne celo večina slovenije pokrita z njim.
white trash hero

Ted ::

Tudi Simobil ma podatkovne pakete, čas vezave je pa 12 mescev.
Mah...

Senitel ::

Noben ponudnik nima "neomejenega" dial-up paketa. Edino pri Siolu imaš za določeno mesečno naročnino možnost izbrat "neomejen paket" in potem dostopaš do interneta preko ene cenejše cifre kot ostali, še vedno pa plačuješ "impulze".

blue ::

A kdo ve kaj Telekom in T-2 planirata z umts licenco?

todman74 ::

@jerriho
Vidim,da te skrbi ta vezava pri instant internetu za dve leti.....kje pa piše,da se moraš vezat...
jaz imam to varianto urejeno,kar prek telefona,lahko prekinem,kadar hočem,edino
naročnina(telefonija) ostane.Sem imel lani poln kufer dial-up ,sem šel na Telekom in vzel
podatkovni paket mega prenos podatkov,ter zraven še S.E 610i,ki je imel tudi podatkovni
kabel....ta kabel je zelo v redu,ker se ti za vsak,ko ga prek USB priklopiš,baterija fila,tako,
da jaz sploh ne uporabljam polnilca....deluje pa proti dial-up vsalj v mojem primeru zelo v redu,
pa tud ne morem uporabljat UMTS ali EDGE(malo si pomagam s SAT povezavo,ampak to je druga zgodba).....v praksi prek GPRS od 30 do 40 Kb/s(download okoli 5 KB/s)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: todman74 ()

jerriho ::

vnaprej se opravičujem, saj so gotovo odgovori na moja sledeča vprašanja že omenjeni na forumih. a dokler en dial-up-ovec do njih pride zna bit včasih umetnost.

glede dvosmernega satelitskega interneta… v naši vasi sem kot rezultat neke vrste predstavitve vsakemu sosedu posebej prejel pozitivne odgovore. tako nas je kot kaže 5 skoraj že dokončno reklo DA astra2connect, ki bi ga pričeli uporabljati z decembrom. a kot vedno, ostane nekaj dilem:

KOLIKO UPORABNIKOV
nagibamo se k temu, da bi vzeli trije skupaj. tako bi na žalost dva izvisela, saj ne bi bila pripravljena sama iti v še en tak naročniški paket. če se le zgodi, da nas bo na koncu teh 5 na eni hitrosti 1024/512: menite, da je to zaradi verjetno kar znižanih hitrosti prenosa na osebo sploh še smiselno? škoda, da nas ni 6, saj bi s tem takoj rešili zadevo z 2x po tremi uporabniki. 5 je na žalost max možno število. v sosednji vasi, ki edina blizu ter tudi nam vidna, žal ni interesa.

DOSTOP DO INTERNETA
pri meni bo vsa satelitska oprema. ali bodo lahko preostali dostopali do interneta na svojih računalnikih, ko moj ne bo prižgan? je pogoj zgolj non-stop prižgan satelitski modem pri meni kot tudi vse ostalo, kar pomembno za internetno povezavo do drugih?

NAČIN INTERNETNE POVEZAVE MED NAMI
če bomo 3: sta oddaljenosti dveh sosedov od mene 15 oz. 20 metrov, nobenih fizičnih ovir. naj naredimo wireless ali žično povezavo? če nas bo 5: dodatni dve hiši sta oddaljeni od mene 25 ter 50 metrov. ta bližnja meni vidna, brez ovir. ta druga se z naše hiše nikakor ne vidi. do nje bi bilo od mene najbrž najbolje potegniti neposredno povezavo po žici, ne? kakorkoli že, uredili bi tisto interno povezavo, ki ima višje razmerje kakovost/cena, ki jo manj ovira slabo (katero?) vreme.

UPORABNOST
z tako internetno mrežo lahko vsi hkrati koristimo iste usluge interneta, npr. e-komunikacija? na tisti 'zamik' ping bomo že potrpeli, kakih e-iger se (upam) ne bo igralo…a dejansko lahko vsak koristi vse usluge interneta kot če bi imeli ADSL? nekje sem zasledil, da znajo tekom dneva hitrosti down- in up-load-a kar močno variirati. je kaj na tem? pa menda naj bi bil dostop mogoč povsod, ker gre prek satelita. zakaj potem na internetni strani hrvaškega ponudnika dostopa (http://www.vodatel.hr) navedeno: ADSL je dostupan na cjelom području Republike Hrvatske gdje je dostupan satelitski signal Astra 3 (23.5 E).'? torej res ni povsod al' je tak le pri njih?

VPLIV VREMENA
ker gre za specifičen dostop do interneta, bi rad da mi končno kdo pove: a slabo vreme vpliva na kvaliteto delovanja? kaj izmed mraza, snega, deža, vetra, pa še česa drugega, zna bit problem ter v kolikšni meri? na enem forumu je namreč navedeno: 'tudi prek satelita se kar močno pozna na hitrosti če je slabo vreme'. drugje dobil odg: 'Prenos podatkov ni moten, če uporabljate krožnik premera 80cm'.

naslednjič pa vprašanja o enosmernem sat.net-u + gprs-u

hvala za pomoč

Jakka ::

V tvojem primeru je dvosmerni satelistski internet res najboljša izbira. Ni ravno luksus, ampak napram dial-upu je super. Če se boste glede uporabe primerno dogovorili, ne bo problem, če bo povezavo uporabljalo 5 ljudi. 5 ljudi na taki povezavi brez problema istočasno surfa po internetu in dlja kakšne manjše datoteke, kdo lahko še kak radio posluša. Pri muli in torrentih (p2p) se pa malo zakomplicira, takoj ko bi eden to zalaufal, zadeva drugim dobesedno crkne, postane neuporabno. Opcija je, da na svojih računalnikih teh programov ne laufate, ampak imate zato namenjen strežnik pri tebi. p2p se požene takrat, ko nihče ne uporablja interneta, recimo ponoči. Postavite še kak forum, kjer se lahko pogovarjate o tem in čem drugem kar zadeva omrežje.

Za deljenje interneta med vami bo najboljša opcija wlan. Kupite malo boljši router ter dodatno zunanjo anteno, da bo tudi tistemu 50m stran zadovoljivo delalo. Najenostavnejša, mogoče ne ravno najcenejša izvedba. Router bo skrbel za povezavo z internetom, tvoj računalnik torej s tem ne bo imel nič. Vsak si še omisli brezžično mrežno kartico. Kateri router, katero anteno, katere mrežne kartice, drugič.

Hitrosti lahko variirajo, odvisno od obremenjenosti omrežja. Navadno se to ne dogaja. Je tudi res, da na delovanje satelitskega interneta vpliva vreme. Če je zunaj močan dež ali sneg, gotovo ne bo delovalo kot mora. Ampak glede tega se ne bi preveč sekiral, pač ne dela skupaj nekaj dni v letu.

jerriho ::

pozdravljeni!

z decembrom zna po novem zaradi druge zaposlitve priti do spremembe mojega bivališča. en mesec pa ja še vzdržim na dial-up-u. če se premaknem od doma, bom bival v tetinem praznem stanovanju, kjer imam dovoljenje, da karkoli glede interneta urejam. nisem še govoril z tamkajšnjimi sosedi, a kolikor teta pravi – ona sicer se na računalništvo ne razume - , imajo menda v njenem bloku eni ADSL. če ne bodo za deljenje, pa se že z kom tudi na dlje brezžično zmenim. na srečo je stanovanje v 4. nadstropju bloka, kraj sam pa je ravninski, brez visokih stavb, tako da ne bi smelo biti težav. le upam, da tisti, ki bi me bil pripravljen 'sprejeti' k sebi, da mu ne bi smetalo moje koriščenje p2p, streaming, itd.. ker bi bil večino časa tam, bi 2-way satelit net – o katerem sem se tako razpisal v zadnjem mesecu – seveda odpadel, saj si ga doma, kjer edino smotrn, v tem primeru ne bi rihtal. če se zgodi, da res ne dobim kakega ADSL-ovca za deljenje, kar pa močno dvomim, ali če ne vzamem kaj prek T-2 (če možno, ne vem…) pa bi pač vzel instant paket 10gb za 40 eur. a če so prek njegovega UMTSa - prek hsdpa itak so, ne? – dobro delujoči p2p, streaming, glasovna, video komunikacija, bi morda bil tak dostop celo boljsi izbor od ADSL, t-2. zakaj mislim tako? a) menda je tam odličen prenos UMTS in to brez zunanje antene; z njo pa menda tudi HDSPA., kar zna bit še hitrejši prenos od ADSL… b) rabim lahko kjerkoli zadevo, tudi na terenu, če bom imel v kratkem prenosnik. doma se pač zadovljim z GPRS za par nezahtevnih info ter kar dosti prihranim v primerjavi z dial-up. c) če za instant ne bo potrebna zunanja antena in če se vežem za 2 leti, so pričetni enkratni stroški za 10gb le dobrih 10 eur za priključnino, saj je usb modem zastonj!; č) samostojnost pri uporabi interneta - si povezave ne delim z drugimi. a slabost, ker ni ravno neomejeni dostop, saj bi ob pretiravanju z p2p, prehitro zapolnil teh 10gb + je dražja naročnina kot ADSL..

no, če bosta le prevladala adsl oz.t-2 v stanovanju, bi med redkimi obiski domačije – cca 5-7 dni mesečno - takrat koristil doma za tistih nekaj skromnih info z neta dial-up. mogoče pa v roku enega meseca kake čudežne info pridejo glede wi-max al' izboljšane možnosti prenosa (edge, celo umts), kar pa enako verjetnosti da sedanja basket Olimpija postane evropski klubski prvak.. a tudi če res kaj pride, me glede na novo situacijo ne bi zanimalo. razen, če bi ta stari hoteli kaj imet, za kar pa naj potlej sami plačujejo, he, he…

če pa se zgodi, da se na kar oddaljeno delovno mesto vozim od doma ali da tega dela sploh ne bom opravljal in sprejel drugo delo, ki dosti bližje domu, grem z decembrom na domačiji na eno od sledečega:
a) samo instant mobilni net Mobitel 1gb: po tem nakupu bi počakal še kak mesec, da vidim, kako se stvari odvijajo. takrat pa vzamem opciji b) ali c) ali pa preidem na 10gb instant, če bo EDGE oz. UMTS. ker smatram, da bi v tem primeru bil ta domači instant 1gb zgolj začasna rešitev, zna bit rahel problem. nekak se ne mislim vezat za 24 mesecev z Mobitelom. zato bi moral za male denarje pridobiti spodobno napravo, ki omogoča vsaj UMTS prenos. verjetno rabljeno, saj bi brez vezave bila ustrezna nova predraga zame. v stroškovni primerjavi z 2-way sat.netom bi namreč instant prek GPRS, EDGE dosti manj nudil.
b) instant 1gb + enosmerni sat.net
c) dvosmerni satelit.net – skupinsko…. mi nekak najbolj diši. sem predelal čtiva iz revije Monitor (usmerjevalniki, brezžične povezave) itd…

do decembra je še kar nekaj časa za sprejetje najboljše odločitve, odvisne od kraja bodočega bivanja. zato se v kratkem z nekaj vprašanji še oglasim.

jerriho ::

Pozdravljeni,

ker mi glih potekli 2 leti Simobil vezave, sem vzel tisto (pre)hvaljeno Nokio 6120 classic za 100 eur, ki omogoča tudi hsdpa prenos. vklopil sem mobilni internet zgolj za eno obračunsko obodbje. mobilni internet plus. torej 21 eur za 1gb. to pa zato, ker sem vedel, da bom na začasnem bivališču moral čakati na Siol trio narocen 30.11 cca 1 mesec. btw. dobim tik po novem letu, če se kaj ne zatakne.

Izkušnje? v kraju, kjer bom Siolovec, bi glede na Simobilov zemljevid moral 'pasti' vsaj v umts prenos. a na žalost ni šlo. mogoče pa njihov zemljevid zavaja. nisem vprašal, a se zdaj niti vmes niti nisem pretirano sekiral zaradi prihajajočega S.Tria… najbrž je tudi nekaj resnice v tem, da je Simobilovo omrežje slabše od Mobitelovega. še posebej menda v nižjih prostorih. no, sam sem v 2. nadstropju.

tako sem očitno bil deležen EDGE prenosa. strani so se kar hitro odpirale. nasploh ok za manj do srednje zahtevne osebke. ker sem cca 3 ure dnevno visel na netu, je prišlo zelo prav, da sem lahko hkrati uporabljal mobilnik za telefoniranje ter internet. Skupni opravljen promet – jasno nisem downloadal preveč velikih file-ov ter koristil internetne multimedie – pa je zelo počasi naraščal.

verjetno se me še spomnite po ta dolgih tekstih glede satelitskega interneta, instant mobitel neta, ki sem jih hotel imeti v domačem kraju? Takoj, ko je prisel ven Simobilov mobilni internet – malo po mobitelovem, ne? ne vem točno kdaj… - se ga pri Simobilu nisem upal vklopit na ta stari Nokii 6021, ki je imela EDGE. zakaj?

slab Simobil signal, max. 3 črtice, kar preveril z več mobilniki. Mobitelov pa bil celo 5-6 črtic, a na zelo ozkem prostoru. Instant Mobitelov bi še vzel, a so me eni na forumih, drugi poznavalci ter 'nadležni' pri Simobilu in Mobitelu prepričevali, da mi, če ni možen EDGE, sploh ne bo tovrsten internet deloval. če pa že, pa zelo bedno. zato sem obupal.

in kako se je dejansko izkazal Simobilov internet v mojih domačih logih prek GPRS? nad pričakovanji! še preden sem 1-ič poskusil, se je prikazal širok nasmešek na moja usta zaradi 6-ih črtic signala. Taisti mobilniki kot cca 2 meseca prej so še vedno kazali pri meni v sobi max. 3 črtice. Torej je kot kaže nekaj pozitivnega prinesla tudi nova Nokia. morda ima vgrajeno kako anteno… nisem se poglabljal.



ok, vsaj z telefoniranjem doma ne bom imel več težav sem si rekel. pa pojdimo srfat. mail, forumi, iskanje po google, najdi.si, itd… večina strani se mi odpira ali z nekoliko višjo ali z približno enako brzino kot pri običajni dial-up povezavi. par bolj zahtevnih – slike in podobno – pa res počasneje. pa tudi downloadi so pričakovano počasni, a z malo potrpljenja se vse stakne… nisem pa še preizkusil glasovne messenger komunikacije. dvomim da bi delala. morda kmalu…generalno gledano OK.

naj še enkrat ponovim: Simobil signal je v naši vasi res slab. dobi se ga zgolj na par mestih. če hočes klicat, pogosto kar zgine. zato me vse skup kar preseneča, da deluje tako ok. pa kakih central nimamo v vidnem polju. do najbližje je en kar lep hrib vmes…

tako je zdaj naneslo, da 'moram' promet do 1gb, ki ga nisem uspel porabiti tam, kjer začasno živim, 'dodelati' med dopustom doma ter med vikendi. zadnjih par dni visim na netu kak dan tudi po 6 ur, a mi kot kaže ne bo uspelo.

zdaj mi je kar malo žal, da nisem že kak mesec prej vzel Simobilov mobilni internet, saj bi lahko že takrat za časovno gledano 3x več srfanja, plačal manj kot 50% takratnih mesečnih izdatkov za internet. morda pa bolje da nisem, saj je menda takoj na začetku njihovo omrežje res slabše delovalo.

malo sem pomislil, da je 'krivec' omogočen EDGE prenos. A sem dobil zagotovilo, da doma še vedno ni možen. Torej še vedno zgolj GPRS. Ravno zaradi tega upam, da bo tekst v pomoč manj zahtevnim uporabnikom interneta v odročnih krajih z zgolj GPRS prenosom, ki so navajeni na dial-up, da se lažje odločijo za koriščenje Simobilovega ali Mobitelovega mobilnega interneta. Res pa je, da ga sam ne bi vzel, če ga res nujno ne bi rabil na drugi lokaciji, kjer sem vedel, da bo spodobno delovalo…

če ima kdo podobne, bolj sveže izkušnje, naj to prosim potrdi. tisti z bolj negativnimi se pa tudi oglasite. več mnenj, bolje je. da se ne bo kdo preveč 'obesil' na mojo pozitivno izkušnjo, pa bo kasneje doživel bolj negativno. v tem primeru bi se sam počutil kar malce krivega…

lep pozdrav in srečno novo leto!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako do interneta?

Oddelek: Omrežja in internet
204003 (2502) miha07
»

2-way SAT.NET: edina trenutna rešitev za 'pozabljene'

Oddelek: Omrežja in internet
122750 (2329) zee
»

Dial-up obupanec

Oddelek: Omrežja in internet
462879 (2003) Pesimist
»

Internet v rovtah=) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
736535 (4334) Duke Nukem
»

Podrazanje inpulzov in alternativa!

Oddelek: Omrežja in internet
211848 (1492) Mitch

Več podobnih tem