» »

Domena, statični IP, privatni strežnik

Domena, statični IP, privatni strežnik

M323SBA ::

Zdravo!

Imam celo serijo vprašanj oz. prošenj za nasvete.

Situacija na kratko: med tednom študiram, doma je prazna internetna linija. Doma imam nekaj zastarelih računalnikov (2x PII, 1x P4). Zdaj pa bi si rad uredil statični IP (procedura mi je znana) in domeno (prav tako znano). Potem bi na svoji domeni postavil en http/ftp strežnik za osebne potrebe. Kišt imam torej dovolj, da vsaj iz ene naredim delujoč strežnik (hitrosti ne rabim, ker bom celotno zadevo koristil le jaz). Zdaj pa ne vem, kaj je potrebno vse urejati, kar se tiče domen. A je potrebno v te namene vzpostaviti DNS strežnik ali je DNS strežnik že moj internet provider? Se pravi jaz samo sklenem pogodbo in bo domena delovala že, če samo poženem apache in nek ftp server? Tako kot recimo pri dyndns.org.

Strežnik bi rad vzpostavil na neki kulturni konfiguraciji (recimo linux), problem pa je, da sem totalni noob, kar se tiče linuxa. Katero distribucijo priporočate? Računalnik bo izključno in samo strežnik s to zakupljeno domeno in seveda v sklopu domačega lokalnega omrežja, zato niti ni važno, če ima kakšen grafični vmesnik ali ne. Važno je, da inštaliram, vzpostavim strežnik in delam z oddaljenimi računalniki - neposrednega stika (razen vzdrževanja) s tem strežnikom ne bom mel. Bo le posrednik podatkov, ko ga bom rabil.
Strežnik sem nameraval priklopiti na router, od katerega dobivajo internet tudi ostali računalniki pri hiši.

Nasveti?

TESKAn ::

Kjer si kupil domeno, imajo ponavadi tudi DNS hosting za neko zmerno ceno - pod 3€/leto. Za strežnik imam jaz Debian linux, imaš na internetu kup howtojev za postavitev lastnega strežnika, tako da tudi če ne veš nič, ni problema postavit, če le imaš nekaj smisla.
Postopaj pa tako - na kišto namestiš debian, čisto osnovna konfiguracija, brez grafičnega vmesnika. Nato si dobiš program za SSH - za okna priporočam OpenSSH for windows, lahko povežeš potem iz command linea na svojem računalniku (cmd), vtipkaš "ssh ime_računalnika -l UporabniskoIme", pa se povežeš na svoj server in potem lahko z win računalnika inštaliraš vse paketke z APTjem. Kot drugi program je pa winSCP, deluje v stilu total commanderja, na eni strani mape na tvojem računalniku, na drugi mape računalnika, na katerega si povezan prek SSHja. Uporabno za nastavljat po config datotekah. Mimogrede, ne se bat konfiguriranja prek tekstovnih datotek, ni noben bavbav, je za vsak ukaz lepo napisano, kaj naredi.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domena in webserver doma

Oddelek: Omrežja in internet
81033 (735) blackbfm
»

Domači strežnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8012504 (10597) Zalachenko
»

Vzpostavitev strežnika (ubuntu)

Oddelek: Omrežja in internet
436848 (6049) s6c-gEL
»

Kater OS za "webserver"?

Oddelek: Operacijski sistemi
353168 (2598) echoman
»

clarkconnect rabim poomoč pri inštaliranju! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
23016395 (7934) Gapi

Več podobnih tem