» »

Osvetlitev dnevnih prostorov

Osvetlitev dnevnih prostorov

Ziga Dolhar ::

Živjo,

odločit se moram glede načina osvetlitve stanovanja. Ker se postavlja na novo komplet elektrika, sem razmišljal o LEDicah. Postavljajo se mi vprašanja:

a) Ali naj grem na LEDice, ali naj ostanem pri klasičnih reflektorjih oz. drugačni razsvetljavi?
b) Če se odločim za LEDice, kako pogosto naj bodo postavljene po stropu? Mami je električar pokazal eno, in menda "zelo slabo sveti". Nekako se ne pusti prepričat, da jih itak daš "več" :).
c) Kako je stroškovno, na dolgi rok?

Kakršnikoli predlogi in spontani komentarji dobrodošli :).
https://dolhar.si/

LordTado ::

Malo večja investicija v varćne žarnica je na dolgi rok.

Pyr0Beast ::

Uporabi halogenke v tesnih prostorih in tam kjer rabis dobro ter hitro osvetlitev.

Na kuhinjski pult halogenke ne sodijo ker je ze tako prevroce.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

TESKAn ::

Hm, spontan komentar - položi cevi, kolikor jih boš le lahko. Nikoli ne veš, če ne bi nemara postavil zvočnik v nek drug kot, napeljal kak LAN kabel ipd.
Pa ne pozabi si poslikat vse inštalacije, kje poteka. Da ne bo čez deset let problem, ko boš obešal novo sliko:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

KandazaR ::

Pozabi na ledice (vsaj za zdaj). Kombinacija varčnih žarnic in halogenk je pomoje najbolj optimalno.

CaqKa ::

kolkor sem slišal je tak da bi varčne žarnice naj porabile tam nekje petino ... ledike pa samo 4% onega kar žarilna nitka porabi. samo kolkor kažejo razni bauhausi/baumaxi/obiji zadeva očitno še ni za komericalno rabo.

al je tisti 4% že sedaj ali pa je to nekaj k čemur se v industriji izdelave LED strmi nevem...
osebno bi ostal na tem kar se v trgovinah trenutno dobi inštalaciji pa bi dal tolko lufta da se lahko kasneje nadgradi na ledike, se zna zgodit da bo to v 5-10 letih v redni uporabi. vsekakor pa kar je teskan reko, nekaj cevi več, pa poslikat :)

ToniT ::

LEDice so neuporabne za razsvetljavo. Ko pa bodo, jih bojo pa tako ali tako zapakirali na tak način, da bodo pasale v standardna "grla" za žarnice.
Že zdaj se dobijo LEDice, ki pašejo v 220V GU10 "grla" (link), vendar imajo premalo svetilnost in zelo hladno svetlobo.

Tudi varčne žarnice imajo hladno svetlobo - sam jih uporabljam na hodnikih in v kopalnici.
Po moje je najboljše kombinirati - ledice tam, kjer ne potrebuješ preveč svetlobe, v dnevni prostor pa navadne žarnice.

20sdfj093f ::

Jaz preferiram halogenke nad varčnimi žarnicami, ker imajo slednje slabo barvno reprodukcijo.

Po novem stanovanju sem postavil 90% halogenk in 10% klasičnih žarnic, varčne pa nobene.

LPd

Phoebus ::

caqka: slabo si slišal.

levaky ::

Mi smo pri obnovi stanovanja v dnevno, kuhinjo(nad pultom) in hodnik dali halogenke, v ostale prostore pa varčne žarnice.

Res, da varčne žarnice ne reproducirajo enako tople barve kot halogenke, so pa že veliko bližje kot pred enim letom. V drugi hiši smo vse žarnice zamenjali za varčne in moram reči, da je svetloba popolnoma dovolj topla. Žarnice se mi zdi, da imajo oznako 2700K(osramove).

Ledice definitivno odsvetujem, saj je svetloba preveč hladna. Se pa znajo odlično obnesti za zunanjo osvetlitev stopnic ali kaj podobnega.

Kot je rekel že nekdo pred menoj, vleci kolikor cevi lahko. Sam sem se hudičevo "nategnu", ker sem jih premalo.

lp, Matej

Ziga Dolhar ::

Nja, jaz se vsekakor nekak nadvušujem nad stropnimi reflektorčki (GU10), ker sem jih prej v svoji sobi imel. Sicer celih 9 za neke 15 m2 (približno, ful ne znam ocenit), ampak so mi bili blazno simpatični in všeč.

Zdej na novo tudi razmišljam, da bi v dnevni in delovni sobi (/ev. otroški, lol :)) tako naredil, pa potem lahko notr zabašem pač kar želim - halogenke al pa ledice. Je tako, al je to treba že prej vedet zarad kakšne napeljave? Sploh, ker so oni klasični reflektorčki recimo 40W, ledice pa 1-4W. (Nisem štromar, W, V, A in Ohm je zame vse isto :P)
https://dolhar.si/

ToniT ::

Če boš dal reflektorje GU10, ne boš zgrešil. Drugače pa je standardna napeljava za luči 1,6 mm žica.

Ziga Dolhar ::

A je kej važn "transformator" al pa kej, zrd različne wataže?
https://dolhar.si/

telexdell ::

Že stari JUS standard je za povprečno osvetlitev dnevne sobe zahteval za žarnico z žarilno nitko 60lx, za fluo svetilko pa 120lx.
Tako se najbolj zmotimo, ko 100 W klasično žarnico zamejamo z 20W varčno. Za vsaj neki ekvivalent občutka osvetlitve bi morali izvršiti zamenjavo s faktorjem 2,5x (faktor 2 za osvetlitev in 25% dodatka zaradi staranja). Torej eno 100W navadno žarnico bi morali zamenjati s 50W varčno žarnico.

Mimogrede, ali imate v trgovinah, pisarnah, bankah... tudi občutek slabe barvne reprodukcije, pa je vsa razsvetljava izvedena s fluo in/ali varčnimi žarnicami.

CaqKa ::

caqka: slabo si slišal.


mater si zgovorn. očitno živim v zmoti nevem pa ne kje ne kak. sej poznaš 2. člen pravil?

Karen ::

220V GU10 žarnice nimajo trafota (delajo na 220V). Jaz imam v bajti ene 18 reflektorjev (skupaj ene 50 žarnic GU10). Po hodnikih, kopalnica, soba z oblekami, ambientalne lampe imam 3x1W ledice, ki so precej boljše od tisti tamalih ledic ki jih je 20-40 na eni lampici - ni primerjave. Za dnevne prostore (dnevna, delovna soba, kuhinja) pa LED-ice niso (to ni za brat, delat, tv gledat, človek ne jezi se igrat...). Tam imam navadne. Glej tudi thread: "LED vs varčne vs navadne žarnice" v istem podforumu.

korenje_ver2 ::

ej sam zakaj pa nobeden ne uporablja xenonk za osvetljevanja stanovanj?

Pyr0Beast ::

Dvomim da bi kdo dajal 500EUR za ballaste :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

korenje_ver2 ::

sej kupiš pač une za 100€, za avte :p

Phoebus ::

OK, da malo razčistimo.

Najprej glede xenonk. "xenonke" v avtu imajo _dodan_ xenon samo zato da začnejo zelo hitro po vklopu dajat od sebe polno svetilnost. V resnici gre za bolj kot ne klasične "varčne žarnice". Torej s xenonkami doma nebi pridobil nič razen tega da nebi bilo treba čakat nekaj minut da se segreje in polno sveti. "Draga elektronika" je v vseh varčnih žarnicah seveda vgrajena.

Kar se tiče efektivnosti LED (sploh v primerjavi z vačnimi lampami) sem že pisal tule:
https://slo-tech.com/forum/t256160/p163...

V naslednjem postu je tudi graf. Sicer kako leto star ampak svet se v enem letu (čeprav je pri LED ogromen napredek!) še ni čisto obrnil na glavo.

Lep primer so hella LED luči za audija (ne "dnevne" ampak zasenčene). Hudič ima vgrajen ventilator da se hladi (in doseže dolgo življenjsko dobo). Hudo efektivno, mar ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

T0RN4D0 ::

V hodnik si dej 600/1000W MH sijalko, pa maš razsvetljeno celo hišo :P Al pa HPS, če ti všeč rumena svetloba.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T0RN4D0 ()

CaqKa ::

phoebus. žal te ne poznam tudi tvojih referenc ne, ampak zaenkrat še vedno verjamem profesorju ki je to povedal, ki se z optiko bavi že kar ogromno časa in imajo vsaj v mojih očeh njegove besede neko kredibilnost.

kot sem rekel nevem ali je to nekaj k čemur se bo strmelo ali je to nekaj kar je že sedaj... vidim pa da očitno ono o varčnih žarnicah glede na enega izmed onih linkov naj nebi držalo. kao varčne bi naj za enago svetlobno moč porabile pol električne energije od žarilne. tukaj mi sicer ni jasno zakaj se 20W varčne oglašuje kot nadomestek za 100W žarilne... lahko pojasniš ozadje?

ok malo imam težav ker ne poznam pravih keywordow za iskanje.. sem se pa obrnil na wikipedio...
LED očitno že ponujajo enako svetilnost kot žarilne pri 10% električne moči in razvoj se nadaljuje. Light emitting diode @ Wikipedia
torej je tiste 4% očitno nekaj k čemur se strmi, pa kot zgleda se bo tudi preseglo.

zakaj ima audi ventilator... ker so te vrednosti očitno še vedno nekje 1/6 izkoristka ki gre v svetlobi ostalo pa v toploto: Luminous efficiency @ Wikipedia

sicer pa sem ob guglanju opazil da industrija že kar ponuja led žarnice na veliko (gugl: LED light bulb), ampak zadeve še v takih masah očitno niso prišle do nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Phoebus ::

qacka: na samem linku ki si ga podal (zadnjem z efektivnostjo) si pokazal da imajo obtočnice (med katere sodijo rumene cestne lampe) višjo končno efektivnost od LED. Govora je o stvareh ki jih lahko kupiš, ne o stvareh ki so v labotatorijih že nekaj let in "skoraj na voljo za trg".

In tudi če govorimo o tlivkah ("fluoroscentne" lampe vidiš da led ni v prednosti kar se tiče efektivnosti)- govorim o tvoji tabeli.

Najboljše kar ponuja tvoj prvi link je efektivnost 150-160lm/w kar je toliko kot rumene lampe. Pri čemer si pozabil da se gre za nizkomočnostne LED. Dovolj močne LED (>= 1W) imajo max 115 lm/w (kot pravi tvoj link). Te žarnice ne moreš kupit, tudi poceni ne bo, je pa glede izkoristka na nivoju neonke.

Hlajenja nisi razumel. LED se enostavno za svojo velikost (sploh tamočne) preveč greje in posledično prej crkne. Zato imajo Hella luči ventič. Tudi karen (https://slo-tech.com/forum/t256160/p217... ) ni edini ki je kupil in se na suho nategnil.

NE razumi narobe- super bo, KO bodo LED prišle dovolj daleč da bodo imele tako efektivnost kot si jo omenjal. Takrat se tudi ne bodo več toliko grele (za svojo površino sploh) da bi crkovale. Do takrat pa niso resna alternativa ničemur, žal.

Seveda lahko verjameš svojemu profesorju "ki je tatamata na tem področju", lahko si pa pogledaš številke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

T0RN4D0 ::

No ja, samo HPS tudi niso primerne za takšno uporabo, kljub njihovi učinkovitosti. Svetloba je rumena (že skoraj oranžna), potrebuješ balast, in ponavadi so precej velikih moči (najmanj mislim da 70W)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Phoebus ::

Tudi res :-)

Pyr0Beast ::

HPS so resda malce vecjih moci.

LPS imas pa tam moci ze od 35W :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T0RN4D0 ::

Dobro, sodium so rahlo napačne barve. Kaj pa MH? Najbrž je težava v tem, da so to lampe namenjene temu da cel dan gorijo, oziroma se jih čim manj prižiga in ugaša...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Pyr0Beast ::

MH so po kvaliteti reprodukcije zelo dobre.

HPS se po barvi svetlobe tudi zelo priblizajo tem. Barva ni vec rumena ampak skoraj bela.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

CaqKa ::

Phoebus caqka (čakuka).
itak da govorimo o 'tech previewu' sej sem tudi v prvem postu v tej temi napisal:
da se lahko kasneje nadgradi na ledike, se zna zgodit da bo to v 5-10 letih v redni uporabi.

zakaj pa jaz hlajenja nisem rzaumel? pač normaln pojav da s povišano temperaturo je staranje hitrejše... pač 5/6 energije gre v gretje in posledično hitrejšo staranje.

ja sej če šteivlke pogledam vidim da tistih 4% niti ni tolko mimo vsekanih. v debato sem vpeljal vsaj nek približen občutek o tem koliko nam bod led prihranile.
že v celi temi jemljem LED kot osvetljevanje v prihodnosti, ne pa kot nekaj za danes. vsaj ne za komericalno masovno potrošnjo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594121353 (90277) BigWhale
»

power LED žarnice GU 10 - katere?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
244503 (3164) Pyr0Beast
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8035211 (25312) Malajlo

Več podobnih tem