Forum » Loža » Kako nastane vera, večna resnica, pravila in podobno
Kako nastane vera, večna resnica, pravila in podobno
krneki0001 ::
Začnite s kletko, v kateri je pet opic. Znotraj kletke naj s stropa na vrvici visi banana, pod njo pa postavite lestev. Zelo hitro bo ena od opic skušala splezati po lestvi proti banani. Takoj, ko se to zgodi, njo in vse ostale opice polijte z mrzlo vodo tako močno, da banana ostane nedotaknjena.
Čez nekaj časa se bo kaka druga opica skušala na enak način dokopati do banane, ampak z enakim rezultatom, ker boste opice ponovno obilno namočili v mrzli vodi.
Kmalu se bodo vse opice, čim se bo kaka od njih hotela lotiti banane, spravile nanjo in ji to preprečile. Takrat lahko polivanje z mrzlo vodo ukinete.
V naslednjem koraku odstranite eno od opic iz kletke in jo nadomestite z novo. Ta se bo seveda spet hotela lotiti banane, a jo bodo ostale napadle in ji to zaradi preteklih izkušenj preprečile. Po nekaj poskusih se bo naučila, da jo bodo vsakokrat, ko se bo skušala po lestvi približati banani, druge opice napadle.
Ponovno zamenjajte eno od starih opic z novo. Ta se spet poskuša povzpeti po lestvi, a jo ostale napadejo. Tudi prejšnja nova opica se z navdušenjem pridruži njenemu kaznovanju. Na ta način postopno zamenjajte vse stare opice z novimi. Vsaka od njih bo dobila batine, ko se bo skušala približati banani. Večina od opic sploh ne bo imela pojma, zakaj ni dovoljeno vzpenjanje po lestvi in zakaj sodelujejo v pretepu.
Ko ste zamenjali vso "staro garnituro", nobena od navzočih opic nima izkušnje z mrzlo vodo, in vendar si niti ena ne drzne splezati po lestvi do banane. Zakaj? Ker - kolikor one vedo - se to od nekdaj ne sme.
In tako nastajajo mnenja, pravila lepega vedenja, red v podjetjih, politika, vere, večne resnice ...
Vsaka podobnost s človekom je zgolj namerna!
Čez nekaj časa se bo kaka druga opica skušala na enak način dokopati do banane, ampak z enakim rezultatom, ker boste opice ponovno obilno namočili v mrzli vodi.
Kmalu se bodo vse opice, čim se bo kaka od njih hotela lotiti banane, spravile nanjo in ji to preprečile. Takrat lahko polivanje z mrzlo vodo ukinete.
V naslednjem koraku odstranite eno od opic iz kletke in jo nadomestite z novo. Ta se bo seveda spet hotela lotiti banane, a jo bodo ostale napadle in ji to zaradi preteklih izkušenj preprečile. Po nekaj poskusih se bo naučila, da jo bodo vsakokrat, ko se bo skušala po lestvi približati banani, druge opice napadle.
Ponovno zamenjajte eno od starih opic z novo. Ta se spet poskuša povzpeti po lestvi, a jo ostale napadejo. Tudi prejšnja nova opica se z navdušenjem pridruži njenemu kaznovanju. Na ta način postopno zamenjajte vse stare opice z novimi. Vsaka od njih bo dobila batine, ko se bo skušala približati banani. Večina od opic sploh ne bo imela pojma, zakaj ni dovoljeno vzpenjanje po lestvi in zakaj sodelujejo v pretepu.
Ko ste zamenjali vso "staro garnituro", nobena od navzočih opic nima izkušnje z mrzlo vodo, in vendar si niti ena ne drzne splezati po lestvi do banane. Zakaj? Ker - kolikor one vedo - se to od nekdaj ne sme.
In tako nastajajo mnenja, pravila lepega vedenja, red v podjetjih, politika, vere, večne resnice ...
Vsaka podobnost s človekom je zgolj namerna!
Johanson ::
Ko bo nebivedu naslednjič hotel odpreti novo temo, naj ga nekdo polije z mrzlo vodo
joke
Me pa zanima kje si prebral to raziskavo, ali govoriš na pamet?
joke
Me pa zanima kje si prebral to raziskavo, ali govoriš na pamet?
Po matthaijevo - Izmislil sem si.
Drugače pa je bil to en poizkus z opicami, vendar se da to početi z vsako živaljo. Pse recimo lahko na isti foro prerpičaš.
Ljudi pa je še lažje.
Drugače pa je bil to en poizkus z opicami, vendar se da to početi z vsako živaljo. Pse recimo lahko na isti foro prerpičaš.
Ljudi pa je še lažje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
perci ::
Po matthaijevo - Izmislil sem si.Aja, torej smo vsi ostali, ki smo tole dobili na mejl, to dobili iz tvojega vira. Šur.
Perci
To je bila ena raziskava nekoč. Tisto z matthaijem sem pa napisal zato, ker bo sigurno izjavil, da sem si vse izmislil, tako kot v primeru ciganov v ambrusu.
To je bila ena raziskava nekoč. Tisto z matthaijem sem pa napisal zato, ker bo sigurno izjavil, da sem si vse izmislil, tako kot v primeru ciganov v ambrusu.
MarkV ::
Bedarija da peče glava. Ti povem, da opice niso neumne. Čim bi ble 2 ali 3 ki nimajo izkušnje z mrzlo vodo bi se spravile na ostale... Zmagalo bi pač mnenje mišic. Sploh pa domnevam da če bi alfa samec od teh opic poskušal iti po banano, ga nebi ustavile, ker si nebi upale. Alfa samec je namreč nedotakljiv. In po določenem času bi zopet poskusil srečo z banano, alfa samci imajo namreč jajca.
Edit: sploh pa preprečevanje drugih opic samo še veča radovednost v prišleku. Ali bo našel trenutek, ko nobena opica ne bo gledala, ali kaj podobnega, ti rečem. Isto je z mojim psom. Če mu kaj prepovem uboga, dokler sem zraven. Čim misli da ga ne vidim gre direkt na tisto mesto. Npr kavč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MarkV ()
Saladin ::
Poskus lahko do neke mere prenseš na družbo ljudi.
Sploh v togih, zaprtih sistemih, kjer ni možen razvoj in uveljavljanje svobodne miselnosti, znanosti in demokracije.
Dandanes pa ni več težava, da si nihče ne upa vzeti banano. Prej ti je bil dan odgovor, v katerega nisi smel dvomiti, danes pa enostavno nimaš več odgovorov (oz. se je skoraj nemogoče objektivno odločit med mnogimi)
Sploh v togih, zaprtih sistemih, kjer ni možen razvoj in uveljavljanje svobodne miselnosti, znanosti in demokracije.
Dandanes pa ni več težava, da si nihče ne upa vzeti banano. Prej ti je bil dan odgovor, v katerega nisi smel dvomiti, danes pa enostavno nimaš več odgovorov (oz. se je skoraj nemogoče objektivno odločit med mnogimi)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
MarkV saladin ti je lepo razložil vse kar moraš vedeti, tko da če boš vsaj 3X prebral saladinov odgovor, boš videl da je bedarija to kar si ti napisal.
Glede psa, ja te ne uboga, ker je en sam in ve da mu boš vse oprostil. Postavi 5 enakih psov zraven kavča. Bomo vidl kateri bo na kavču, če boš vsakega dvakrat prtegnu(5 psov vsakega 2x), ko bo hotel it samo eden izmed njih na kavč.
Glede psa, ja te ne uboga, ker je en sam in ve da mu boš vse oprostil. Postavi 5 enakih psov zraven kavča. Bomo vidl kateri bo na kavču, če boš vsakega dvakrat prtegnu(5 psov vsakega 2x), ko bo hotel it samo eden izmed njih na kavč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Lepo je biti milijarder!Oddelek: Novice / Ostale najave | 7294 (4214) | Markoff |
» | Opice nadgrajujejo računalnikeOddelek: Novice / Grafične kartice | 5668 (2986) | opeter |
⊘ | Vzdržnost pred poroko? (strani: 1 2 3 4 … 13 14 15 16 )Oddelek: Loža | 29344 (20455) | WarpedGone |
» | Kakšen je resnični potencial naših možganov? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 9820 (8313) | Tear_DR0P |
» | Chaser - pomočOddelek: Igre | 1346 (1024) | WildTHink |