» »

Kam naložiti denar

Kam naložiti denar

«
1
2

jjohny ::

Rad bi naložil 500 000 SIT, pa ne vem kam. Denar bi naložil lahko za daljše obdobje (3 leta), če se to izplača. Nekako imam v mislih kakšne delnice (Luka Koper, Petrol, Telekom...) ali pa tudi kakšne sklade (Triglav Steber1, Rastko...).
Ali se morda splača kupiti USA dolarje???
Prosim svetujte mi.

lp, jani

Zheegec ::

Nakup dolarjev se ne splača, ali pa prinese nizke dobičke. Za tvojo vsoto se splačajo vzajemni skladi, srednja rizičnost.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Slowenc ::

Še en glas za vzajemne sklade. Povprašaj v KD Investments.

PS. Vzajemni skladi se še delijo na delniške, delniško-obvezniške, obvezniške. Tebi priporočam prve ali druge, tretji so za daljši čas. S tem da boš vložil v vzajemne sklade, boš imel posredno delnice v vseh pomembnejših slovenskih podjetjih. Če pokličeš nekam kjer se s tem ukvarjajo, ti bodo z veseljem razložili, ti jim samo omeni da imaš 500kSIT.
Skiny gate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Slowenc ()

LoneWolf ::

Poslusaj ALIEN3001-a.

frenk ::

jest bi ti priporočal rastkota;)

singular ::

Hmm, kaj pa za večje vsote od 10mio naprej? Kam se najbol splača dat?:)

LoneWolf ::

Odvisno koliko casa ne bos rabil denarja in koliko tveganja si pripravljen sprejet.
Ce bos vlagal za dlje casa (vsaj par let) in te ne motijo precejsnja nihanja vrednosti, Quadriga na dolgi rok dosega kar lepe donose, pa tudi minimalno mejo vlozka 15k USD oz. EUR z 10mio ze dosezes. Poudarjam pa, da tole spada med bolj tvegane nalozbe - ce ti je tistih 10mio edini denar pod soncem, poisci kaksno bolj varno varianto oz. vsaj malo porazdeli se drugam.

DMouse ::

skaara: sem lahko tvoj prjatu?

Drgač pa za take vsote se že splača vprašat vsaj enega borznega strokovnjaka, bolje pa več da primerjaš njihove nasvete. Za tak denar se da pri več borznih hišah zmeniti za upravljanje s premoženjem in delitev rizika/dobička z borzno hišo, če je njihov denar v igri, se bodo veliko bolj potrudili pri naložbah ;)

singular ::

tnx za odgovore..

DMouse kok mas pa kej dnarja>:D

mhm bom su na sportne stave pa zastavu, pa mogoce kej dubim heheheh:)))

jjohny ::

Kolikor vidim vsi priporočate vzajemne sklade. Kaj pa mislite glede vlaganja v delnice npr:
Luka Koper: ima zelo veliko dividendo
Krka, Kolinska: lahko pride do prevzema in bo cena zelo narasla.
Po moje v kolikor bi vedel, da pride do prevzema se bi splačalo kupit delnice.

lp, jani

perci ::

Za 3 leta naprej je pametno kupovati skoraj vse redne delnice. Ta podjetja so dovolj stabilna da bodo v Evropi preživela. Kar pa bo v Evropi preživelo, se bo prodalo in prodalo se ne bo poceni.

Mogoče se Merkator in Laško ne bosta prodala, drugo pa vse. Bosta pa zato stabilno rasla zaradi dobrega poslovanja.

IMO

Cr00k ::

jjohny: jst ti tudi priporočam vzajemne sklade... za vlaganje vanje ne rabs velik denarja... portfelj imas lepo razprsen, kar ti zmanjsa tveganje, pa tudi dobicek... na dolgi rok (3+ leta to prinasa lepe donose..., saj se indexi lepo zvisujejo... mal poglej na internetu, pa bos videl da je 99% vseh indexov dosti visje kot so pa bili 3+ leta nazaj...)

Ce se hoces pa sam igrat z delnicam, ti pa pravtako priporocam da si razpršiš portfelj (par blue chipov, pa kaksn bolj tvegan VP)... s tem imas lahko veliko vecje donose, kot v vzajemcih, tveganje je pa tudi veliko vecji... (samo za tako igrackanje rabs mal vec $$, oz. mors bit malo bolj likviden (500K Sit je mal premal), da lahko dobro izkoristis premike delnic... (glede na to da bi ti varceval na 3 leta... mors tudi vedet, da ko bos kupil delnice jih mors pol drzat 3 leta, da ne placas davka na kapitalske dobicke... pa da ne pozabim provizije BPH... (glede dividend..., malo zracuanaj koliko dividend bi dobu ce bi kupil npr. za 500kSit aerodrom lj.?? ne velik... visoke denarce od dividend prejemajo tisti k majo par procentov vseh delnic kaksne firme... (npr janković z 1,5mrd sit)...

uglavnem, ce se bos spravil z delnicam igrat, si kksne 2 mesca prej poglej studentsko borzo, pa probi bit med top30... (sicer primerjam buce z ananasom... , ker se pri ŠB igra na 1 mesec in je to cista loterija, ampak vseeno bos videl da je tveganje veliko...)

Tako da prepusti rajsi svoje prihranke, kksnemu skladu, pa se rajsi drugim bolj pomembnimi stvarem posveti, kot pa vsakodnevnem spremljanju borznih kotacij...

Vsem pa priporocam, knjigo od Kleindiensta, Varcevanje v domacih in tujih VP, zalozba GV

Lp, pa sorri za tko nametan text, se mi ga ni dalo popravljat...

Cr00k ::

ce te/vas se kej zanima, pa kar vprasi...

Cr00k ::

>Za 3 leta naprej je pametno kupovati skoraj vse redne delnice. Ta podjetja so dovolj stabilna da bodo v Evropi preživela. Kar pa bo v Evropi preživelo, se bo prodalo in prodalo se ne bo poceni.

perci: vseh delnic se ne splača kupovati, k to si sestavs kar sbi20...

>Mogoče se Merkator in Laško ne bosta prodala, drugo pa vse. Bosta pa zato stabilno rasla zaradi dobrega poslovanja

To da se bo vse prodalo so same spekulacije oz. bedarije... jst se nebi na to opiral, da se bo vse prodalo, ker se ne bo... po tvojih nevedbah lahko ljubljanska borza lepo zakljuci svoje poslanstvo... svasta

perci ::

perci: vseh delnic se ne splača kupovati, k to si sestavs kar sbi20...

Narobe si me razumel - nisem hotel reči, da je treba kupit vse delnice, ampak da so vse v redu - delnice iz rednega trga seveda. Seveda si s 500 jurji ne morš špogat tako razpršenega portfelja, ampak samo nekaj firm.
Sicer pa verjetno poznaš stanje SBI20 pred tremi leti in njegovo stanje sedaj - tko, da bi jst se enkrat razmislil, kaj se ne splača ;).

To da se bo vse prodalo so same spekulacije oz. bedarije... jst se nebi na to opiral, da se bo vse prodalo, ker se ne bo...

Aha, to da se zadeva ne bo prodala, pa niso špekulacije? Te tvoje trditve so 100krat preverjene? Eh, prosm te, no :\.

po tvojih nevedbah lahko ljubljanska borza lepo zakljuci svoje poslanstvo... svasta
Pomembenjsa slovenska podjetja bodo kupila vecja evropska podjetja. Mislim, da je to pa ze vsakemu povprecnemu drzavljanu iz izkusenj lahko jasno. Na prosti trg se pa tujci verjetno res ne bodo spravljali, ampak to je druga stvar.

M-man ::

Jaz osebno bi ti še vedno priporočal ide. Običajno pa se ne glede na to koliko informacij imaš in kaj ti kdo svetuje, posvetuješ še z brokerjem. Poveš mu koliko denarja misliš vložiti in za koliko časa in on ti predlaga kateri vrednostni papirji so primerni zate. V njegovem interesu je namreč, da v obdobju od nakupa do prodaje tvoje delnice čimbolj narastejo, saj ti borzna hiša vzame približno 1% ob nakupu in 1% ob prodaji ("stroški" borzne hiše in same Ljubljanske borze; ta procent ni pri vseh družbah enak).

In zakaj ide? Id Triglav steber 1 je nekje novembra objavil novico, da se bo v letu 2004 preoblikoval v vzajemni sklad. Vsak si lahko sam pogleda na straneh Ljubljanske borze pogleda, kakšna je bila rast teh delnic od objave dalje. Vrednost je zrasla od nekje 280 do trenutno 330 (dobrih 15%), rast pa se bo nadaljevala vsaj še nekje do točke 350sit (mogoče še celo več. Tudi ostali idi bodo v bližnji prihodnosti objavili datum preoblikovanja in situacija na trgu bo enaka kot pri TG1N. Je pa res, kar bo verjetno še kdo dodal mojemu komentarju, da bodo tisti, ki bodo čakali do končnega pričakovanja ida v vzajemni sklad po vsej verjetnosti v prvih letih po preoblikovanju plačali visoko izstopno provizijo ? nekje do 20% celotne vrednosti ? ki pa se bo postopoma zniževala. Vsi se bojijo hitrega izstopa delničarjev, saj bo vrednost ida praktično čez noč iz tržne vrednosti zrasla na knjigovodsko (TG1N ima k. v. nekje 360sit).

Upam, da se bo dalo to komu brati (sem se kar preveč razpisal:)) )
LP
M

Cr00k ::

>Narobe si me razumel - nisem hotel reči, da je treba kupit vse delnice, ampak da so vse v redu - delnice iz rednega trga seveda. Seveda si s 500 jurji ne morš špogat tako razpršenega portfelja, ampak samo nekaj firm.
Sicer pa verjetno poznaš stanje SBI20 pred tremi leti in njegovo stanje sedaj - tko, da bi jst se enkrat razmislil, kaj se ne splača ;).

Poznam stanje sbi20 3 leta nazaj,... sej ne recem da se ne splaca, ce noces niti 10% tvegat... pa met dober donos, ampak z mal vecjem tveganjem je pa tud donos vecji...:)

>Aha, to da se zadeva ne bo prodala, pa niso špekulacije? Te tvoje trditve so 100krat preverjene? Eh, prosm te, no .

no potem sva na istem, ti nimas 100x preverjene trditve da se bodo prodale, jst pa da se ne bojo...:)

>Pomembenjsa slovenska podjetja bodo kupila vecja evropska podjetja. Mislim, da je to pa ze vsakemu povprecnemu drzavljanu iz izkusenj lahko jasno. Na prosti trg se pa tujci verjetno res ne bodo spravljali, ampak to je druga stvar.

Katera pomembnejsa? Me res zanima, da grem v nabavo...:) Pa 100x preverjene trditve prosm...

M-man: Jst s temi idi nimam lepih izkusenj... je pa blo o tem tudi v torek v Financah... pa usen mislm da so buce... mal vec razloz:)
ps. broker ti bo svetoval, enkrat dobro enkrat slabo... provizijo bos pa usen placu, pa ce si na zgubi al pa ne...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

budili ::

jest bi rekel kupi kak Merkator,Gorenje,Lesnina
tukaj imas nekaj napovedi

Lesnina bo mogoce letosnji hit.Merkator bo ob znizanju obrestnih mer in sirjenju na Balkan verjetno se bolj povecal svoje izkaze.

Triglav steberI si skoraj zamudil ker so po 320-330,sam dolgorocno se zmeri zanimivo. Drugi pa se se niso odlocili za VS (imajo do 2007 obveznost).

VS, provizije -, pa znajo biti obdobja ko je ziva susa:D

M-man ::

Kolikor je meni znano (oz. dejansko tako je) se cene točk vzajemnih skladov gibljejo glede na vrednost svojega porfelja. Torej cena teh točk dejansko ni rezultat povpraševanja in ponudbe po teh točkah, temveč le posledica premikov vrednosti delnic podjetij, ki si jih sklad lasti.

Ker bodo idi v roku (do leto 2008, a nisem 100%) nekaj let preoblikovali v VS, bo njihova cena v trenutku narasla na knjigovodsko vrednost tega ida. Cena idov se trenutno še vedno oblikuje na podlagi povpraševanja in ponudbe, ko pa se bodo dokončno preoblikovalii v vzajemei sklade bo njihova vrednost enaka skupni vrednosti vseh naložb, ki jih imajo (to velja potem tudi za delnice, ki bodo avtomatsko postale točke).

Zakaj omenjam visoke izstopne provizije? Podoben prehod se je zgodil v preteklosti tudi na Poljskem, kjer niso postavili teh varoval (npr. ob izstopu v prvem letu po preoblikovanju ti bo VS izplačal le 80% vrednosti tvojih točk, v 2. letu 90%m itd.), so želeli lastniki takoj po preoblikovanju prodati oz. vrniti (te točke prodaja in kupuje vzajemni sklad sam in se jih ne kupuje na borzi) točke ter takoj izkoristiti to preoblikovanje in seveda lahek zaslužek. Nastal je seveda kaos. Podoben primer so bili v preteklosti tudi pokojninski boni, kjer je bili omogočeno, da delnice pidov 2 (npr. Triglav steber 2) zamenjaš za pokojninski bon. Sledilo je seveda bogatenje informiranih: kupiš delnice TG2N po 25sit oz malo več in jih prodaš, kot pokojninski bon (vrednost teh je bila takoj prvi dan po začetku trgovanja 50sit, ob pravem trenutku pa celo 70). Ja res je - čez noč se je dalo zaslužiti 100 do kasneje 180% (vrednost je seveda zelo nihala)!!!

Sam trenutno odsvetujem nakup vzajemnih skladov. Res je dosti bolje, da kupiš TG1N katerega knjigovodska vrednost je nekje od 360 do 370 sit (torej 15% takoj čez noč), v letošnjem letu bodo mogoče tudi izplačali dividende, pa tudi kakovost njihovega portala obeta rast vrednosti točk v prihodnosti, ko bodo VSA uspešna slovenska podjetja prodana tujcem.

S komentarjem v Financa pa nisem seznanje, če pa ga kdo napiše, ga bom z veseljem komentiral.

LP
M

Cr00k ::

M-man: hvala za info., v Financah je blo v torek... glede tega nekaj napisanega... je pa zelo podobno kot si ti napisal, potem bo ze drzalo...

Sicer pa ne razumem, kako ste lahko vsi tolk pesimisticni, da se bodo VSA uspesna podjetja prodala tujcem... mi ne potegne, je res da je blo nekaj prevzemov, pa nekaj delezov podjetij, ki so jih kupli tujci... ampak da bi kr VSA podjetja prodal je pa skregano z logiko...
Se Menciger (nekateri ga sicer ne prebavljajo) je rekel, da ko kmet proda svojo zemljo postane berac...

Glede VS, je jasno da je zasicen s kapitalom, ki ga nima kam vlozit (pametno), potem pa kupuje VP, po visjih cenah... oz. "kar pride pod roko"... tako da se donosi s tem zmanjsajo... To je blo se posebej vidno ko so lahko VS, vlagali v tujino samo 10% svojega kapitala... (v Slo, so pa kupovali vse mozno... po vseh moznih cenah...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

pingec ::

ok jest bi rabu sam dve imeni podjetij kere delnice kupim kei 2 podjetji se torej po vasem najbl splaca kupt?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

M-man ::

Ja težko je to določit. Zdej Sava naj bi bila primerna, ker so njene naložbe za prihodnost precej obetajoče. V reviji Kapital je kot dobra naložba omenjena tudi Luka Koper, katere položaj se bo po vstopu v EU še izboljšal. Veliko zanimanje vlada tudi za gorenje samo je že pozno, saj je vrednost že precej visoka (mnenje strokovnjakov mi ni znano), bo pa vrednost sigurno še narasla.

V splošnem so zanimiva predvsem podjetja, ki imajo že razvejano strukturo na območjih, ki so za zahodna podjetja tvegana oz. tja sami niso vlagali. Tu mislim predvsem na bivšo Jugoslavijo (npr. Merkator) in Rusijo (npr. Krka). Zanimanje za prevzem pa bo tudi za Gorenje, saj vstopa na ameriški trg, kjer evropski proizvajalci niso pretirano aktivni.(to sm že omenil v eni od tem)

Sam še vedno svetujem ide. Še enkrat poudarjam, da si za primer oglejte Triglav steber 1. Trenutno je vrednost pri 356! Naložba v ide je precej donosna, v primeru prevzema kateregakoli podjetja bo tudi vrednost ida (skoraj vsak ima delež v Merkatorju, Gorenju...) narasla, tveganje je posredno razpršeno, sigurna rast ob preoblikovanju... Naj omenim še, da so tudi same borzne hiše pred nekaj leti precej finančnih sredstev vložile v pide oz. ide, saj prav tako računajo na preoblikovanje v vzajemne sklade.

LP
M

pingec ::

kje bi si lahk jest kej prebral o ide pa vzajemnih skladih info pa razlago?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

M-man ::

Ja sigurno boš našel kaj na netu, lahko si pa sposodiš tudi knjigo. Nekaj sem pa že tudi jaz napisal oz. se da razbrati kakšne so razlike med delnico, podjetja, ida (id=pid, ki se bo preoblikoval v vzajemni sklad, ostali pa se bodo preoblikovali v holdinge oz. nekaj temu podobnega) in točko vzajemnega sklada.

zile ::

pingec ::

Jest bi torej zdej rad vložil 400k v delnice ker pa nebi rad preveč tvegal me zanima katere se splača kupiti da bodo ziher še zrasle?

Kupu bi jih za obdobje 1-2 let
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingec ()

root987 ::

Če se ne motim, so skladi najboljša stvar v takšnem primeru - z tvojim denarjem upravljajo profesionalci, denar ni neprestano v enih delnicah, pa še precej zanesljivo je, da bo imel denar v skladih lepe donose (med 100 do 150 odstotkov, odvisno od tveganja in sklada).

P.S. Sava je v zadnjih dveh do treh mesecih skoraj podvojila svojo vrednost...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Cr00k ::

>Jest bi torej zdej rad vložil 400k v delnice ker pa nebi rad preveč tvegal me zanima katere se splača kupiti da bodo ziher še zrasle?

hja... mal premal mas$$ , da bi se kr direk solo spustu na borzo... (ne mors lepo razprsit portfelja...), jst ti predlagam isto kot ti je root987, v sklad... mas jih celo morje... od delniskih (mal vecje tveganje), mesane (del delnic, del obveznic), in obvezniske (same obveznice, tveganje na minimum, donosi minimalni...)...

Uberi eno sredno pot, pa dobr se pozanimi o provizijah 'n' stuff.. donos bo, kaksen bos pa vidu :)

>Kupu bi jih za obdobje 1-2 let

Se ne splaca, razen, ce imas lep donos, pa ves, da bo v naslednem letu tecaj tvojih delnic mocno padu..., ker mors placat davek na kapitalske dobicke...

Kaj bi jst na tvojem mestu naredu...: Mesani sklad... (kater pa se ne vem :)

Lp, Cr00k

Cr00k ::

aja da se dodam...

kako se odlocit katere delnice izbrat, kupt...

Je vec nacinov:

Za popolne neznalce: Cost Average... Vsak mesec isti znesek, na isti dan, ista struktura delnic... se da kar lepo zasluzt... pa se dnarja ti ni treba imeti od enkrat velik... ampak vsak mesec od place das mal stran, alternativa skladom (ce jim ne zaupate oz. kaksen drug razlog...)

TA delnic (Tehnicna analiza), se da danasnje dni na LJSE kar lepo naredit,...

Varjant je maljon...

Vsem pa priporocam obisk lokalne knjiznice...
in si sposodite knjigo od mag.Kleindiensta Varcevanje v domacih in tujih Vp. GV zalozba

Ce vas vsaj malo zanima borza, vas bo knjiga prevzela :)

P_E_R_O ::

Moje mnenje glede naložb je pa naslednje:
naložit denar za daljše obdobje 10ali več let se splača v delniške sklade nekje pa 5-6 letih preneseš v mešani sklad in v zadnjem letu ali dveh v obvezniški sklad, kajti v začetku lahko veliko reskiraš nato sledi srednje donosna( ali pa tudi ne kar velja za vse sklade, obvezniški izvzeti) in na koncu ohranjanje vrednosti in nekaj donosa.
Pa prosim ne ljudem predlagat naj za 3 leta vložijo v delniški sklad ali v delnice, ker je zadeva lahko zelo kritična, ker če pride do zloma borze " pušiš 40-50% ali več ker tudi preljuba slo borza ni neobčutljiva na to.
In ne glejte pri skladih donose tako kot jih reklamirajo za zadnje tri leta cca.150% , kajti za vas se začne takrat ko vstopite. Pri skladih je najboljši pokazatelj sledeč in sicer dolgoročni donos ki pri izredno dobrih skladih ( ne govorim samo o naših) prinaša cca. 12% letni donos. Pogledat je treb kdaj je sklad začel delovati in potem pogledat kakšni donosi so bili po obdobjih in na koncu izračunat povp. donos za celotno obdobje.
Je pa tudi alternativa sklado to pa je Življensko zavarovanje z naložbami v sklade, vendar pride v poštev pri obdobju nad 10let da si oproščen davka.

Samo moje skromno mnenje.

pingec ::

torej konkretno v kateri sklad bi vi vlagali na mojem mestu in zakaj?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

P_E_R_O ::

Obvezniški ali pa mešani z 20%/80%
naložb v korist obevznic, moraš pa pri tem obdobju računat na davek od dobička poleg vseh ostalih stroškov povezanih s skladi ti a se gibljejo od cca 10% do 25% in več.
Pa ne tukaj gledat samo vstopne provizije.

Cr00k ::

>Pa prosim ne ljudem predlagat naj za 3 leta vložijo v delniški sklad ali v delnice, ker je zadeva lahko zelo kritična, ker če pride do zloma borze " pušiš 40-50% ali več ker tudi preljuba slo borza ni neobčutljiva na to.

Pero: Zadeva je kriticna ce vlagas za 3 leta al pa 10 let... Ce se borza zlom se zlom :)
Ce ti vlagas 10let v delniski sklad... pa se pol leta pred iztekom 10letnega obdobja borza zlom zgubis velik...ali bolje: Manj dobis, kokr si vlozu...

V tem primeru (pa ce vlagas 3 al pa 10let...), je resitev podaljsanje varcevanja... za kaksno leto dve, da si borza opomore...pa da spleza na prejsnje oz. visje od prejsnjega stanja...tolk da imas vsaj povprecen donos, ce ze ne nadpovprecen...

>In ne glejte pri skladih donose tako kot jih reklamirajo za zadnje tri leta cca.150% , kajti za vas se začne takrat ko vstopite. Pri skladih je najboljši pokazatelj sledeč in sicer dolgoročni donos ki pri izredno dobrih skladih ( ne govorim samo o naših) prinaša cca. 12% letni donos. Pogledat je treb kdaj je sklad začel delovati in potem pogledat kakšni donosi so bili po obdobjih in na koncu izračunat povp. donos za celotno obdobje.

U tem se pa 100% strinjam...

>Je pa tudi alternativa sklado to pa je Življensko zavarovanje z naložbami v sklade, vendar pride v poštev pri obdobju nad 10let da si oproščen davka.

hja ampak res slaba alternativa...

>Obvezniški ali pa mešani z 20%/80%
naložb v korist obevznic, moraš pa pri tem obdobju računat na davek od dobička poleg vseh ostalih stroškov povezanih s skladi ti a se gibljejo od cca 10% do 25% in več.
Pa ne tukaj gledat samo vstopne provizije.

ker je clovk vsaj mal hazarderja... bi jst nalozu denar v mesanga od 20/80 pa vse tja do 50/50...
Obvezniski skladi, so za tiste s srcnimi spodbujevalniki :)))


Lp, Cr00k

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

zile ::

Cr00k: "hja ampak res slaba alternativa..."
Bi lahko malo obrazložil, ane ;)

M-man ::

Jao ne že spet. Ti vzajemni skladi. A si lahko tisti, ki ga zanima, poišče temo Vzajemni skladi in si jo prebere. In potem, ko bo imel čas, naj pogleda datum, kdaj je uporabnik, ki je nekako upošteval nasvet, kupil TG1R in pri kakšni vrednosti ter koliko so vredne danes. No in če ga to še vedno ne bo prepričalo, naj še kakšne 2 meseca spremlja dogajanje v zvezi s tem ID-om.

Ves ta potek bo sledil tudi pri vseh ostalih ID-ih, ki se bodo še preoblikovali v prihodnosti.

Vsem tistim, ki se lomi borza – kolikokrat v zgodovini se je? Ja in kdaj?
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

P_E_R_O ::

Borza se je zlomila vsaj trikrat, zdaj točnih letnic nebi vedel.
Življensko zavarovanje z naložbo v sklade ni tako slaba zamisel, saj sem predkratkim bral ponudbo neke banke in zavarovalnice kjer se nalaga v krovni sklad AGILEO PP in ga upravlja SGAM, jamčijo za 90% vrednosti naložeb ki se določa na podlagi vrednosti točke na začetku leta. Sami pa se odločajo o tem kašen del sklada bo deln. in kakšen del bo obv. in s tem tudi regulirajo stopnjo rasti ( padca) in s tem da lahko vlagaš enkratno ali pa s trajnikom in navkljub vsemu si si še življensko zavarovan za primer smrti.
Meni se to ne zdi prav slaba idej čeravno vstopna provizijha znaša 7,5 % za prvih pet let in naprej 5,5% in je strošek vodenja računa 1/12% na premijo če gre za mesečna vplačila.
Podatke o skladu dobite na strani SGAM.fr in pod search vpišete Agileo.
LP

P_E_R_O ::

PS. je pa zadeva kr ekskluziva določene banke ( ne želim reklame zganjat) in zavarovalnice in v SLO ni mogoče samo vlagat v AGILEO pp brez zavarovanja, je pa možno na sedežu SG v Parizu( če bi kdo žele na vsak način vlagat prav v ta sklad)

Loki ::

dobra zadeva pri teh zavarovanjih je, da dobis celotno premijo, tudi ce umres predcasne smrti..
zato je tako zavarovanje skoraj nuja, ce se spuscas v kaksne masovne kredite, ce recimo hoces ustanoviti firmo.

razen ce hoces,d a tvojim starim zarubijo bajto.


premije so pa dokaj nizke, IMO.
se mi zdi, da dobis po 40l varcevanja samo nekako 2x - 2.5x celotne navarcevane vsote ven (racunal kako leto nazaj). pomislite, koliko bo en evro vreden cez 30 let.


pisano velja za slovenske zavarovalne sklade (triglav, nlb vita...), natancneje za ******************, racunal sem kako leto nazaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

pingec ::

M-man uno temo sem tud ze prebral sam nism najbols razumel o preoblikovanju pa to a lahk kdo na dolgo razlozi :8)
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

M-man ::

Lahko še enkrat povem, da je bistvo preoblikovanja v zakonskih določilih, ki zahtevajo preoblikovanje družb kot so pidi oz idi v holdinge in predvsem vzajemne sklade. Razlika med idom in vzajemnim skladom pa je oblikovanje cene. Ta se pri investicijski družbi oblikuje na podlagi ponudbe in povpraševanja po delnicah ida, pri vzajemnem skladu pa se cene točk oblikujejo na podlagi cen delnic (in obveznic), katerih lastnik je sklad. King, najbolje bi bilo, da bolj natančno postaviš vprašanje.

Moje mnenje je, da je v Sloveniji zaenkrat še bistveno več bolj donosnih in netveganih priložnosti kot so vzajemni skladi – tuji ali naši. Slovenski vrednostni papirji so razmeroma dovolj pregledni in informacije hitro dostopne, zato same analize ali spremljanje trga posamezniku ne pobere veliko časa. Zlomi jasno, da so možni, vendar je verjetnost le-teh v Evropi majhna. Večina večjih podjetij ima večje lastnike, ki dobro poznajo trg in podjetje (ga tudi nadzorujejo) in niso pod udarom psiholoških učinkov. Ti so značilni npr. za ZDA, kjer gre za izrazito zdrobljeno lastništvo, ki ga v določeni meri predstavljajo nepoučeni vlagatelji, ki izredno hitro podležejo zakonu množice.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-man ()

Loki ::

najvec bi dobil z udejstovanjem v gospodarskem kriminalu.
niso najbogatejsi in najbolj most-wanted kriminalci tatovi crpalk.

http://www.corporatecrimereporter.com/t...
oz. kaksen abagnale, zgledujte se po njem.

Golden eye ::

jest bi na tvojem mestu menjal v Eure pol pa vložu v banko! :\

perci ::

Golden eye: In zakaj točno bi bilo to dobro?

EssEncE ::

Slabo bi blo...

Tolar je stabilen, ter obrestna mera je 2x večja kot Evro.

Itak pa se banka ne splača...

Tilen ::

A bi bilo smesno racunati na dvig dolarja v primeru da Bush izgubi volitve jeseni?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

M-man ::

Ali mar res kdo pozna koga, ki obrača denar na ta način?

Varčevanje v bankah je nesmisel in to ne glede na to ali je denar v evrih, frankih, dolarjih ali pa tolarjih.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

MadMicka ::

jaz bi kr dolarje kupu in jih dal vezat za tri leta....

dolarji so zdej pocen (pocakas, da jih kups pod 195 SIT), in napram evru bodo gotov zrastl v treh letih, pa še obresti bi dobu...

da bi pa dajal zdele na našo borzo, pa ne, ker so delnice dost visok, dividende pa itak vemo kok nizke so, niti inflacije ti ne pokrijejo...

EssEncE ::

Če imaš milijon evrov, se ti splača vezava.

Drugo je premalo...

LoneWolf ::

jaz bi kr dolarje kupu in jih dal vezat za tri leta....

Z dolarji se dolgorocno splaca operirat, ampak prosim, ne z vezavo... Za obdobje treh let bos med stotinami ze nasel kak primeren vzajemni sklad v tujini, ki je baziran na USD in ima vsaj 10x vecji donos kot vezava pri nas.
Vecina mojih dohodkov je iz tujine in v USD - pri taksnih tecajih kot so jih zadnje leto in pol niti ne spustim v Slovenijo, gredo direktno v nalozbe v tujini. Ko bo dolar spet okoli paritete z evrom se vidimo, do takrat naj pa raste.

MadMicka ::

dejmo se razumet, govorimo o 500 k in res se nima smisla jebat po razno raznih skladih za tistih par deset k dobička....

drugo je, če imaš več denarja....
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9925850 (16079) Mr_Globus
»

Vzajemni skladi

Oddelek: Loža
433926 (3079) nicjasno
»

Kam vložiti 1 MIO sit

Oddelek: Loža
272981 (1959) M-man
»

Varcevanje financ

Oddelek: Problemi človeštva
383049 (2108) GregiB
»

Kam nej vlozim denar???

Oddelek: Loža
493917 (2471) Uporabnik

Več podobnih tem