» »

Varčevanje v vzajemnih skladih: DA ali NE?

Varčevanje v vzajemnih skladih: DA ali NE?

«
1
2

Scarface ::

Pozdravljeni,

iskalnik mi žal ni obrodil nobenih sadov glede skladov. V bistu mi ne najde nobenega zadetka.

Ker bi rad nekoč kupil stanovanje, sem razmišljal, kam bi vlagal denar, da bi se malo obrnil in bi se ga ščasoma nekaj nabralo. Namesto, da vzemam kredit do penzije.
Banke so nekako nedonosne in varčevati na banki je za moje pojme nesmiselno. Z delnicami se nebi zaj****, ker nimam ne časa ne znanja..
Nelegalni posli mi sploh ne dišijo...
Tako, da nekako imam občutek, da bi le v Vzajemnih skladih (Galileo, KD Group,..) lahko dejansko ustvaril kakšen donos z rednim mesečnim vlaganjem. Sami vzajemci trdijo, da je denar pri njih celo bolj varen kot na banki... kar sicer dvomim.
Zato me zanima, če kdo od vas že vlaga? Kako ste zadovoljni?
Želel bi slišati argumente ZA in argumente PROTI vzajemnim skladom...

Lp
Been there, done that....

atlet ::

Še največ boš izvedel na http://www.financna-tocka.si/
Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net

Scarface ::

Ja na tem linku je cel kup informacij, da se človek kar zgubi. Js sicer imam svetovalko/agentko, ki mi pomaga pri izbiri in načinu vlaganja ampak mene še zmeraj zanimajo konkretni primeri morebitnih vlagalcev in njihova mnenja....
Lepo bi bilo, če bi tudi kdo predlagal kakšno primerno alternativo...
Been there, done that....

rasta ::

Vzajemni skladi so že super finančni instrument, vendar pa tudi tu obstajajo scenariji kako prav zlahka bankrotiraš.
Večje dobičke kot pričakuješ, večjemu tveganju se boš moral izpostavit. V takem primeru je dobro imeti tudi kakšen krizen račun, da vsaj klošar ne boš.

Pri vseh finančnih svetovalcih oz. finančni industriji na splošno glej tudi na stroške. Vsak procent, ki jim ga daš, se zelo pozna pri obrestno obrestnem računu. Sploh je dobro dvomiti o finančnih svetovalcev, ki niso sami svoj šef oz. bi lahko imeli kakšno kvarno vplivanje "od zgoraj" (forsiranje raznih "problematičnih" skladov njihove matične družbe ipd.).

Scarface ::

Ok razumem, da si lahko ob donos. Zanima me, če je možno, da si tudi ob vložen denar?
Been there, done that....

rasta ::

Pa kot ti kažejo zgodovino donosov posameznega sklada v ličnih grafih, je dobro vedeti o tem skladu še kaj. Recimo kako se je povečeval njegov kapital, v kaj vlagajo ipd. Pogosto se zgodi, da zaradi preteklih dobrih rezultatov sklad postane popularen, pritegne veliko novega kapitala in takrat se mora strategija sklada nujno spremeniti (ogromne količine denarja ni prav lahko v kratkem času donosno vložiti).

rasta ::

Zanima me, če je možno, da si tudi ob vložen denar?

Seveda. Lahko boš naletel tudi na desetletje depresije (kakršna je bila recimo na Japonskem v 90tih). Takrat se tega denarja ne smeš niti dotakniti, da se boš izkopal tako kot prikazujejo vsi tisti zgodovinski grafi, katere boš tolikokrat videl.
Vmes pa lahko narediš še kup traparij - preneseš denar v drug sklad, kjer se tisto leto prav mastno služi, žal pa ima že naslednje leto, ko si ti vložil, ogromno izgubo ipd. Računaj pa tudi, da boš lahko ta denar rabil (recimo lastnemu otroku ne boš rekel, da letos pa ne bo šel študirat, ker se morajo najprej indeks obrnit nazaj gor).

Nočem te odvrniti od vzajemnih skladov, samo ne predstavljaj si, da je to nekaj najboljšega po narezanem kruhu. V tem primeru bi bili vsi bogati.

Vice ::

Js sicer imam svetovalko/agentko, ki mi pomaga pri izbiri in načinu vlaganja ampak mene še zmeraj zanimajo konkretni primeri morebitnih vlagalcev in njihova mnenja....

A ta "svetovalka" še nikoli ni nikamor denarja vložila, da moraš spraševati po x forumu amaterje?:\
Eni dobijo več drugi manj. Lahko zgubiš, če vložiš v en nebodigateba sklad v albaniji ki propade po enem letu

perci ::

Izgubiš lahko tudi, če vložiš v čisto "spodobne" sklade. Je pa tvoje vprašanje zelo povezano z ročnostjo vlaganja. Na daljše obdobje kot vlagaš, manjše so možnosti, da boš izgubil - izginejo pa ne.

Scarface ::

Vice:
Predvidevm, da na Slo-Techu niso samo in le amaterji. Svetovalki sicer zaupam in tudi sama precejšen del svoje plače vlaga ampak vseeno obstajajo dvomi...

perci:
Vlaganje bi bilo min. 5 let...
Been there, done that....

perci ::

Scarface: Če te zanima, moje osebno mnenje je, da zdajle ni najprimernejši trenutek za vlaganje v kakršnekoli vrednostne papirje. Trend je negativen in ni rečeno, da smo zadeli dno.

Je pa dejstvo, da če se hočeš it "varčevalca" in ne "trgovca" potem se temu tveganju (da boš zadel ravno vrh ali dno) izogneš tako, da vlagaš postopoma. Vsak mesec vplačaš takšno in takšno vsoto. Ne se bati, da boš zamudil kakšno priložnost - s temi je tko kot z akcijami v rutarju in lesnini - vedno obstajajo, pa ponavadi niti niso zelo "kul" kot si človek na prvi pogled misli.

Scarface ::

No po eni strani pravijo, da je ravno zaradi negativnega trenda pametno sedaj vložiti, ker po nižji ceni kupiš točne in ni vrag, da se bojo enkrat v bodočih letih trend obrnil na boljše....

Sicer pa ne lovim kakšne akcije ampak slej kot prej moram začeti varčevati, če hočem kdaj kaj privarčevati. Na bankah pa je definitivno žalost... :|

Potem pa poznam spet enga dobrega brokerja, ki predlaga nakup Krkinih delnic, kjer se mi zdi, da pa še lažje izgubiš denar :\
Been there, done that....

Tea Time ::

Halo.

Moje mnenje (ampak res samo mnenje oz. moj pogled na stvar). Imam precej kolegov, ki se ukvarjajo s temi zadevami. So res podkovani v tem, precej časa vložijo v analize delnicov in skladov, kamor vlagajo, pridobijo dodatna mnenja iz tujine (so povezani navzven) itd...

Avgusta mi je eden izmed teh kolegov (sva se dobila in na široko razpravljala o vsem tem) predlagal, naj vložim v nek tuj sklad... No, potem je prišla pač situacija, o kateri smo veliko brali. Izgubil je skoraj ves dobiček, ki ga je naredil tekom 3-5 let! Hvalabogu dobiček in ne začetnega kapitala. Drug kolega je vložil nekje v tem času in mu je ostala tretjina vloženega kapitala...

Sam sem se odločil, da ne grem v to. Svoj denar vlagam v bančne depozite in se trudim spogajati za kakšno decimalko večje obresti, kot jih "originalno" ponujajo (pri večjih zneskih se to ponavadi lahko). No, kakorkoli: če imaš živce, da lahko spremljaš gibanje vrednosti in ti ni hudo (oz. lahko zdržiš pritisk), če vidiš, davrednost pada - potem pojdi v to igro. Osebno teh živcev nimam, zato ne vlagam. Kolega je recimo po tej izgubi rekel preprosto: "Ah, j*** ga." On to dela res na dolgi rok - vse potrebe ima "pokrite" in to dela z denarjem, ki ga res lahko pogreša... Recimo ta NKBM primer je sicer izjema (ma po vseh pisanjih je tu bilo tveganje res minimalno) in tukaj sem vložil - in prodal. Krka - ja, zdaj mi je žal, da nisem par let nazaj vložil VSEGA svojega denarja. Samo za nazaj gledat nima smisla...

Načeloma se na veliko piše oz. predlaga, da vložiš kapital, ki bi ga zlahka pogrešal... koliko tega kapitala imaš ti?

Svetovalci so drugače usmerjeni - prodajno. Oni so plačani tudi od tega, koliko "prodajo". Torej njihov interes je nekako enak in drugačen od tvojega. Oboji želite zaslužiti (enak interes), s tem da oni zaslužijo s "prodajo", ti pa z rastjo skladov. Zaupanje je tukaj problem. Kolikšen delež svojih dohodkov vlaga svetovalec, h kateremu greš, je lahko pomemben podatek (in seveda, če ti lahko pokaže kakšno dokazilo, je dodaten bonus za vzpostaitev zaupanja... >:D ).

Vsekakor, kakorkoli se odločiš: veliko uspeha ti želim! (pa vsaj malo sreče)

Kot je že nekdo prej omenil, vprašanje je, če smo dosegli dno. Čez dve leti se lahko izkaže, da je sedaj res dno - ampak takrat gledat za nazaj...
Have a break!

Vice ::

Izgubiš lahko tudi, če vložiš v čisto "spodobne" sklade. Dolgoročno težko. Je pa možno. Bolj sem imel v mislih da sklad propade "čez noč", kot se je pri nas že zgodilo.
V skladih varčevati manj kot 10 let nima smisla. Če vsak mesec vložiš 1000€ in po 10 letih vse prodaš boš imel mogoče komaj za eno bajtico.

Krkine delnice so bolj varna naložba. Da bi z njimi s sorazmerno "majhnim" vložkom privarčeval za hišo roku 5-10 let, kar malo dvomim. Bi bila pa to odlična naložba pred 10-15 leti.

Scarface ::

V skladih varčevati manj kot 10 let nima smisla. Če vsak mesec vložiš 1000€ in po 10 letih vse prodaš boš imel mogoče komaj za eno bajtico.

Tako je. Medtem ko je potrebno za isti znesek vzeti 30let kredita. Nekako raje investiram in počakam na nakup, kot pa da potem banki plačam tok in tok obresti. Po možnosti cca. 30% kredita...

Svetovalka je bila prijateljica še preden se je začela s tem ukvarjati, tako da načeloma naj bi ji zaupal :).

Sicer pa manjše zneske vlagam že nekaj časa v vzajemne sklade pa sem s samimi donosi zadovoljen. Sem pa skeptičen v tem konkretnem primeru, ker gre za toliko večjo količino €...
Been there, done that....

MadMicka ::

Mislim, da ni skrbi, če vložiš v vzajemni sklad, ki vlaga v azijski trg (Kitajska, Indija).

Kar pa se Krke tiče, pa nisem ravno tako prekleto prepričan, kako se bo zadeva obnesla na dolgi rok. Še najbolje bi bilo, da jih kdo kupi in vnovčimo delnice :) . Problem pri Krki je, da dela generična zdravila in da jih marsikdo toži. Če bo kdo s tožbo uspel, se bo lahko zadeva slabo končala. Pa še nekje sem zasledil podatek, da baje Krka v Sloveniji precej drago prodaja generična zdravila. Če se ta zgodba konča, bo to tudi udarec za podjetje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Vice ::

Ja 100% garancije ni. Saj veš kako pravijo kdor ne reskira ne profitira. Jest sem vzel kredit za 10let in ga vložil, z istim namenom.
Če vse skupaj vržem na papir se mi splača... , če bi imel pa še malo sreče bi bilo pa še toliko boljše :). Sam ne razmišljam kaj bo, če se zalomi ker verjetno nebi imel nič manj kot, če tega nebi počel.

opeter ::

Saj veš kako pravijo kdor ne reskira ne profitira


Je pa res tudi obratno: kdor ne riskira, niti ne bankrotira ;)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Loki ::

tudi je odvisno, zakaj bi varceval. za stanovanje se ti npr. ne splaca, bos na koncu v minusu (ce ne bodo sle cene dol).
I left my wallet in El Segundo

Scarface ::

A kredit se pa splača?
Sm zračunu, da bi pri 50k € kredita preplaču lih za 41k €. Torej skor še enkrat tok. Če računamo da bli fiksni obroki.... pa itak niso....
Been there, done that....

perci ::

Mislim, da ni skrbi, če vložiš v vzajemni sklad, ki vlaga v azijski trg (Kitajska, Indija).
Mici, ti pa ravno ne spremljaš tržišča, kajne?

Mislim, sej s tem ni nič narobe, vendar glede na to, da zadeve ne poznaš, raje ne svetuj ljudem tveganih tržišč z utemeljitvijo, da ni skrbi. Izkaže se, da skrb JE. In to ne samo na t.i. hitrorastočih trgih (ki so mimogrede tudi hitropadajoči) ampak tudi na bolj "zahodnih" trgih.

Če si recimo v tale sklad vložil konec oktobra, si danes verjetno slabe volje LINK

perci ::

Ko folk zacne najemat kredite za vlaganje v določen trg, je to dober indikator, da je trg prenapihnjen. Kaj se zgodi s prenapihnjemi trgi pa vemo. Lahko se se naprej napihujejo, lahko pa pocijo. Pravzaprav, vedno pocijo. Samo vcasih se ne ve tocno, koliko se da balon se napihniti (eni so zlo fleksibilni in se zelo napihujejo).

Adrijan0 ::

Je kje na internetu kje kaj napisano kolko devidendov naj bi blo na leto na določeno delnico?

delfinus ::

Za Krko so dividende s prejsnjih let tukaj KLIK. Cena Krke se je v zadnjih 2 tednih povisala za cca 13% - 14%.

Zeberdee ::

Vlaganje ali varčevanje?

Sam svoj bori ostanek razdelim na 70:30. 70 gre v riskantne zadeve, delnice z namenom hitre prodaje (in odvajanje davka), gre predvsem zato da hočem z dobičkom zafilat letne počitnice. Lansko leto mi je uspelo (no sej komu pa ni, če si vlagal v slovenijo) dobiti toliko profita, da sem si sposodil dovolj keša za počitnice (par jurjev), tako da mi ni bilo treba prodajat zadev. Obresti pa še mal sem pokril z dividendami (potrošniški krediti), glavnico pa v večini iz profita NKBm, saj sem prodal izjemno hitro. Po davkih mi bo od nkbm (drugega nisem prodajal) ostalo le jurja ali dva. Na glavnici imam 45% (upoštevan učinek inflacije).

Varčujem malo manj tvegano v globalnih skladih 80:20 velika podjetja (NYSE: TM - nabavljeno na 71$)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

MadMicka ::

Perci, ne se razburjat. V vzajemni sklad se vlaga dolgoročno. Vsaj za nekaj let. In za to obdobje se splača vlagati v Indijo in Kitajsko. Namreč pravijo, da ohlajanje gospodarskega motorja v ZDA in EU bo kompenizirala ravno rast v omenjenih državah. Se pravi, NIČ ti ne pomaga, če zgolj buljiš v lanskoletne številke.

Saladin ::

Vsake vrste skladov je treba vedno skrbno nadzorovati in vložke pametno razporejati.

Če tega sam nočeš ali nisi zmožen, boš moral najeti nekoga, ki ti bo bdel nad ulaganji, kar je seveda dodaten strošek. Karkoli pa narediš - ne pozabi na backup. Maksimalno varčuj in če že mešetariš, potem ulagaj le toliko, kot si pripravljen izgubiti.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Karaya 52 ::

Pred tremi leti sem vložil (malo eksperimentalno) nekaj denarja v sklad, ki upravlja pretežno z delnicami finančnega trga. Na mojo žalost pripada večina teh delnic finančnim družbam v ZDA. Zaradi znanih razmer sem zgubil v dveh mesecih ves dobiček, ki je nastal v prejšnih letih. Pravzaprav sem sedaj v minusu (nominalno, kaj šele realno).

karafeka ::

Meni se zdi veliko manj tvegana naložba v stanovanje. Kupiš eno ali dvosobno stanovanje nekje v univerzitetnih mestih in dajaš v najem. Seveda rabiš velik začetni znesek, oz. če vzameš kredit, pa ga potem iz najemnine odplačuješ.

Borzni trgi dandanes niso ziher. Zagovorniki zlata že par let trdijo, da smo na pragu recesije in je edina pametna naložba v žlahtne kovine. Če želiš riskirar lahko vložiš v balkan, sedaj je že kar veliko padel in se bo mogoče začelo spet vzpenjat (ali pa tudi ne, če pride do kakih vojaških posredovanj na Kosovu, ampak je to malo verjetno - upajmo vsaj, da se je Srbija kaj naučila iz 90. let). Dologorčno lahko vložiš v nanotehnologijo ali pa pitno vodo (ki bo v prihodnosti, veliko bolj cenjena kot zlato).

Karaya 52 ::

Trg nepremičnin je balon ki se napihuje. Slej ko prej bo počil in to bo vesel trenutek zame. Da ne omenjam davka na nepremičnine, ki bo zagotovo uveden po volitvah.

karafeka ::

Nisem rekel, da naj kupi bajto. Na stanovanja balon nima takega vpliva. Davek je pa druga stvar....

davy1234 ::

Vtisi enoletnega vlagatelja:
Začel vlagati eno leto nazaj, je kar rastlo do te krize sedaj, preračunana letna donosnost je bila že nad 50%.
Vsi smo vedeli da to ni realno.
Potem je prišla ta kriza in v parih dneh je letna donosnost padla na okrog 10%. Še vedno v plusu, ampak občutek je zelo slab.

Vložil sem (oziroma zgleda da sem jo odnesel) zelo dobro, vsaj v primerjavi z ostalimi znanci, ki so prišli na približno 0% donosnost. Predvsem sem falil, ker sem vse vložil in nisem imel denarja za NKBM privatizacijo. Predvsem je težko osvojiti pojem dolgoročnosti vlaganja.

Da se popravim: da si dobro iztržil lahko rečeš ko vse naložbe prodaš, trenutni rezultati tu ne veljajo dosti!

Moj nasvet: Začni z malo, zelo premisli kam boš vložil (jaz sem se iz ničle dva meseca po 1-3 ure na dan izobraževal iz neta finančna točka in finance prevsem, pa tudi dosti drugega, ene dve bukve sem prebral) in počakaj na en padec, da vidiš kako je to, potem pojdi notri z vsem kar misliš vlagati.

Dejansko pa je kot z vsem: rabiš izkušnje.

Če misliš v kratnem kupovati stanovanje, potem nisi dolgoročni vlagatelj, niti 3letni ne. Pomisli na worst case scenario, naložil boš denar, potem bo padlo in se hkrati pojavila ugodna priložnosta za nakup stanovanja.

In ne pozabi: Nobeden ne pozna prihodnosti! Niti vedeževalke ne.

Karaya 52 ::

karafeka> Nisem rekel, da naj kupi bajto. Na stanovanja balon nima takega vpliva. Davek je pa druga stvar....

Kako nima vpliva? V LJ je par tistoč stanovanj praznih, povpraševanje pa je veliko. Lep primer kako se cene napihujejo. Bum. >:D

Tomay ::

Sam sem prvič vložil v vzajemni sklad, če se prav spomnim, leta 1993. Vložil sem 2 študentski plači + zaslužek od pobiranja certifikatov. Ta naložba se je zelo izplačala. Sicer je denar še vedno v tem skladu, tako, da lahko še vedno gre ...

Potrebno se je odločiti, koliko tvegati. Načeloma se odločam tako, da tretjino varno naložim (banka), tretjino bolj rizično vzajemni skaldi, tretjina, ki bi naj šla v kake delnice ali kaj bolj rizičnega pa čudežno izgine :D
Voodoo 4Ever

perci ::

Perci, ne se razburjat. V vzajemni sklad se vlaga dolgoročno. Vsaj za nekaj let. In za to obdobje se splača vlagati v Indijo in Kitajsko. Namreč pravijo, da ohlajanje gospodarskega motorja v ZDA in EU bo kompenizirala ravno rast v omenjenih državah. Se pravi, NIČ ti ne pomaga, če zgolj buljiš v lanskoletne številke.
No Micka, da ne bom buljil samo v lanskoletne stevilke, ti postrezem se s podatkom o rasti kitajskega indeksa od 2000-2006

Zanimivo, ne? No, kaj hocem rect. To, da si dolgorocen, ne pomeni, da bos nujno zasluzil. Ce si recimo v Kitajsko vlagal za obdobje 5 let in si vlozil ravno v letu 2000, si zelo slabo skozi prisel.

Preberte si tole Dolgorocni vedno zasluzijo.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: perci ()

jrtjtejtt ::

No indeks borze ne pove vsega, še posebej če gledaš samo Kitajskega. Za foro sem iz FT izbral en sklad Azijski- Blackrock, Asian Dragon Fund Class A. Od leta 2002 se je dvignil z 8.XY€ na 23.XY€ tam sept., okt. 2007. Torej skoraj 200% v plus.

edit: sedaj sem še malo bolj pozorno prebral percijev post. Če vlagaš nekam, kjer so padci in vzponi odvisni od razpoloženja ljudi (torej vse razen vezan depozit na banki) pač moraš razumeti, da se ne moreš vedno umakniti s trga. Tvoj primer vlaganja na pet let, kdo pri zdravi pameti, pa bi takrat prodal sklad (razen če mu je izterjevalec prišel na vrata z mačeto).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jrtjtejtt ()

Scarface ::

Roky vem da se po 5ih letih začne šele dobro obračati denar. Ampak ni bistvo v tem. Enostavno hočem privarčevati 50k €.
To je nekako tako kot, da bi v hranilnega pujska dal vsak mesec določen znesek in po 5ih letih nekaj kupil, s tem, da bi jst rad, da se mi v času teh 5ih let tudi obrača že privarčevani denar, da ga je na koncu vsaj nekaj več, kot bi ga bilo, če bi ga dajal v pujska. Je sedaj kaj bolj jasno?
Sicer pa že več kot 2 leti vlagam v en drug sklad, ki ga bom tudi pustil do upokojitve..... :)
Been there, done that....

jrtjtejtt ::

Dej vsak mesec v pujska 833,33333€ in bo mel po 5-ih letih skoraj točno 50k€ :) joke.

Seriously...seveda je obročno vplačevanje v sklad investicija, ki je boljša od depozita na banki, samo ne misliti, da pri vzajemcih ni potrebno spremljati situacije. Kjer psihologija ljudi vpliva na ceno, ni šanse, da nekaj vložiš in denarci avtomatsko letijo ven. Špekulanti cele dneve gledajo indekse, napovedi, rezultate, bilance... vlagatelji v sklade morajo pa vsaj gledati dolgoročne trende. To ti ne vzame veliko časa, dost da finance tu pa tam prebereš, pa kak FT vzmeš v roke in prebereš kak članek. Ne more škodovati. Tisti, ki so npr. brali in se zanimali za zadeve so lahko že tam decembra 2007 vdeli kam grejo finance in se umaknili s trga. Sedaj pa če si gambler lahko vložiš že sedaj, če si pa ziheraš pa počakaš, da se oblikuje dokaj jasen trend navzgor. Vsekakor pa si profitiral, če si spremljal zadeve. Če nisi, pa tud nisi nevemkoliko zgubil (če si vložil npr. leta 2002), samo dobil si manj.

Ziher denarja pa na borzi ni, v bolj tvegane naložbe kot greš, bolj moraš poznati zadeve. Univerzalnega načina ni, sam se moraš odločiti, svetovalci ti lahko seveda pomagajo z informacijami, samo ogni se svetovalcev ki uporabljajo besede zagotovo, garantirano...

Tear_DR0P ::

pri vlaganju v nepremičnine moraš zelo pazit
trenutno se stanovanje v LJ ne splača kupit, če ga imaš namen samo oddajat - cene za stanovanja so nekje okrog 1500 EUR za m2, kar pri 40m2 velikem stanovanju znese 60k EUR - najemnina za takšno stanovanje pa je ~ 400 EUR - kar pomeni, da si boš začetno investicijo povrnil v 12.5 letih - pri tem pa bo realno gledano stanovanje izgubilo že kar nekaj vrednosti - če pa vzameš vrednosti iz salomonca, kjer so takšna stanovanja po 100k EUR, pa računaj na 20 let, do povrnitve investicije
v Celju ti bo to uspelo s samo 200 EUR mesečne najemnine, za stanovanje, za katerega plačaš okrog 40k EUR

preden vložite, si malo poglejte okrog, zaposlite matematiko in boste kmalu ugotovili
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Fizikalko ::

Tvoje cene so orenk prenizke, v LJ je kv. meter 3-4 k.

Mr.B ::

Stanovanje kupiti se ti splačale na gotovino, drugače obrok raste z inflacijo.... tako da ... rast cen stanovanj pa ni več taka kot je bila...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

perci ::

Roky: Hotel sem povedati, da si moral denar držati 6 let, da si samo pokril izgubo. In ta tvoj black dragon ni nič drugačen. Če bi ga prodal v začetku leta 2006, bi ravno tako naredil izgubo. In dolgoročnost si ljudje različno predstavljajo. Za ene je dolgoročna naložba 1 leto, za druge 3 leta, za tretje 5 let, za ene pa 10 let in več. Tukaj si moral biti v tisti zadnji kategoriji, če si hotel narediti povprečen donos. Ne nekaj vrtoglavega, ampak recimo tistih solidnih 10% + inflacija. Vmes si moral na tisti denar za 6 let pozabiti.

Torej, hočem samo opozorit, da ni tko simpl, kot je Mici napisal - dejte v azijo, pa ste rešl problem. Ravno tako bi lahko rekel, dajte v rastkota in galileota, pa boste vse rešili. Donosi na dolgi rok (5-10 let) so boljši od azijskih skladov.

Ampak hec je tudi, da je povsem mozno, da bo slovenski trg zdajle 5 let stagniral, lahko pa celo pride do vecjega padca. Komot. Tako, da pravila, kam vloziti enostavno ni. Zato se je za varcevalce, ki ne zelijo veliko tvegati, treba drzati pravila, da je potrebno nalozbe razprsiti na razlicne trge. Nic vam ne pomaga, ce vlozili denar v 5 skladov na kitajskem, morate gledat worldwide. In morate gledat tudi iz vidika vrst naložb. Nekaj denarja je pametno imeti na banki, nekaj imate v obvezniških, skladih, nekaj v mešanih, nekaj pa v delniških. Zraven nabavite se delnice rudnikov zlata, v slabih casih pa se varujete z razlicnimi financnimi instrumenti, ki omogocajo, da sluzite takrat, ko vse pada. Torej, stavite na padec.

jrtjtejtt ::

Perci: Vmes si moral na tisti denar za 6 let pozabiti.

moje mnenje v prejšnjem postu: moraš razumeti, da se ne moreš vedno umakniti s trga

Perci: ni tko simpl, kot je Mici napisal - dejte v azijo, pa ste rešl problem

moje mnenje: ogni se svetovalcev ki uporabljajo besede zagotovo, garantirano...

Glede na zapisano mislim, da se v osnovi strinjava.

Z zadnjim odstavkom se pa tudi strinjam. Ampak če hoče Al Capone narest 50k€ iz malo denarja, pač je potrebno večje tveganje (npr. vse na Balkan ali pa Azijo). Kolikšno se mora pa v osnovi sam odločiti.

gruntfürmich ::

zdaj je treba vložiti na balkan sklade. mislim da bodo še krepko zrastli, ker so že krepko padli.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Scarface ::

Roky:
Nevem kje si najdu Al Capon-a >:D ampak želja je ustvariti 50k€ iz končno vloženih 35k€, kar mislim, da ni ravno mission impossible.

gruntfürmich:
Marsikdo tko pravi. Mogoče da.... v primeru posredovanja vojske na Kosovu pa prej ne....

Zato bi vlagal na primer v 3-4 različne sklade, kjer vsak pokriva svoje področje. Recimo KD Galileo za Slo, KD Balkan, KD Novi trgi pa še kej zraven... s tem se pokrije kar lep del in mislm da tudi kar razprši tveganje... čeprav je vsak trg posledično odvisn od ostalih po svetu.
Been there, done that....

perci ::

RokY: Meni je popolnoma jasno, da obstajajo neprimerni in primerni trenutki za zapiranje pozicij. Samo večina ljudi se tega ne zaveda in mislijo, da če je pa kitajska v zadnjem letu naredila 200+ bo pa še v naslednjih letih še enkrat toliko. Lahko, da bo. Lahko, da ne bo.

zdaj je treba vložiti na balkan sklade. mislim da bodo še krepko zrastli, ker so že krepko padli.
Vidš, kje si bil ti, ko se je dogajal Dadas. Padlo je, potem je pa še bolj padlo in potem je samo še padalo ;).

To, da je šlo veliko dol, lahko pomeni dve stvari:

1) lahko, da bo šlo še bolj dol, dokler ne bo že čisto na dnu in potem bo lahko šlo še malo dol
2) lahko, da bo šlo gor

Tako, da ne misli, da je ze kar zihr, da je balkan na dnu.

Je pa res, da se med vlagatelji počasi neka pozitivna klima vzpostavlja in osebno mislim, da se bo v roku pol leta ponovno začela migracija kapitala v južne trge (iz mojih ust v božja ušesa ;)).

jrtjtejtt ::

Sej pravim Perci, da je potrebno spremljat trende. Osebno mislim, da je zgodovina dogajanja kar dober indikator kaj se bo zgodilo. Npr. Balkan po moje čaka še kakšna eksplozija navzgor kot se je zgodila s slovenskim trgom pred kratkim. Doli se gospodarstvo šele postavlja na noge. Če bi mel kej ekstra denarja, bi vložu čez kake pol leta, ko bi se skristalizirala politična situacija.

gruntfürmich ::

zdaj ko je svetovna recesija se splača vložit kam denar.
tudi jst imam neki denarja v 4 skladih, nekaj sem dobil, zaradi balkana nekaj dobil in izgubil... čist odvisno od sklada do sklada. res pa je, da splošni zelo sledijo svetovnim trendom; to praktično pomeni, da na strani finančne točke lahko najdemo recimo 50% zelo podobnih gibanj vrednosti skladov.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

perci ::

Osebno mislim, da je zgodovina dogajanja kar dober indikator kaj se bo zgodilo.
Zgodovina dogajanja je IMO zelo slab indikator za dogajanje naprej. Zato tudi ne znam zadeti na lotu.

perci ::

zdaj ko je svetovna recesija se splača vložit kam denar.
Dobra logika, ni kej :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9925888 (16117) Mr_Globus
»

V katere vzajemne sklade vložit?

Oddelek: Loža
1912698 (11844) Myhajlo Tod
»

Finančni začetnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17750200 (38870) Gjurisic
»

Varcevanje financ

Oddelek: Problemi človeštva
383054 (2113) GregiB
»

Kam nej vlozim denar???

Oddelek: Loža
493925 (2479) Uporabnik

Več podobnih tem