» »

Vzajemni skladi

Vzajemni skladi

«
1
2

Buggy ::

Zdravo!

Zanima me ce kdo kaj ve o varcevaju v teh skladih. Poslusal sem zalo zanimivo razlago o tem da so letni donosi zelo ugodni v skadih Rastko in Galilleo.
Dodatne moznosti se odprejo ce sklenes se Zivljenko zavarovanje in imas po enem (1) letu moznost najema kredita od 60.000 DEM dalje.
Kaksne so kaj garancije in koliko se to v resnici prakticira.

Hvala za odgovore,
Buggy

Uporabnik ::

no pa alfa tud ni slaba, oz. je glede na zadnja tri leta najbolša.

tukajle

vsekakor moraš vedet da je to varčevanje na dolgi rok, splača se ti varčevati vsaj za tri leta ker po trh letih ne plačaš davka na dobiček (30%), čeprav se ti v sklade ki so nagnjeni k večjim dobičkom (rastko gallileo) splača vlagati vsaj 7. let. no to je na kratko.

d0rK ::

Malo pomoci potrebujem. Dobil sem obvestilo banke, pregled poslovanja. Ocitno imam nekaksne delnice ampak ne vem kaksne. Na izpisku pise da jih je 34, njihova cista vrednost pa je 460,7 EUR. Vendar pa nato spodaj pise da je skupna vrednost premovenja 330,94 EUR. Zanima me kako ugotovim katere delnice imam, kako jih prodam in zakaj je cista vrednost transakcije drugacna od skupne vrednosti. EDIT: Malo sem pobrskal po nlbskladi.si in ugotovil da sem vlozil v Globalni delniski sklad. What now? Hvala.

delfinus ::

Globalni delniški sklad kakor vem ima NLB. Vse urejas pri njih. Verjetno si tudi izpisek dobil od njih. lp, D.

d0rK ::

To seveda vem. Ampak me zanima kaksen je postopek prodaje. Komu in kje naj jih prodam?

Zeberdee ::

NLB. To niso delnice..., razen če nisi lastnik delniškega sklada...

McHusch ::

To je bivši MAIR. ID se je preoblikoval v odprti vzajemni sklad in nehal kotirati, zato ga prodaš pri DZU.

d0rK ::

Tako je, Maxima delnice ki sem jih dobil po rojstvu. Daj mi prosim povej besedo ali dve vec o DZUju.


Hvala.

McHusch ::

To je družba za upravljanje, v tvojem primeru NLB. :)

tlozej ::

In ne prodajat sedaj, ko je vrednost nizka... Če do sedaj nisi vedel, da ta naložba obstaja, lahko tudi še počakaš, da prične vse skupaj spet rasti :)

igor37 ::

Vsakič, ko kupiš točko sklada si obdavčen za naslednjih 20 (!) let.
vsekakor se zdaj splača kupovat sklade, samo jaz to delam preko zavarovalnice, ker ni obdavčeno.
En sklad imam z garancijo najvišjega donosa. Adijo padci tečajev...

MadMicka ::

igor37, ti pa si en čudak. Zakaj pa nimaš vseh skladov z garancijo najvišjega donosa? :)

igor37 ::

Zato ker imam starejše pogodbe in takrat še ni bilo možnosti za tako garancijo. Imajo pa taki garantirani skladi seveda slabši donos.

BlackHole ::

Igor, obdavčen nisi, ti pa provizijo zaračunajo. Pa še v manj "donosne" sklade vlagajo zavarovalnice, bolj na ziher verjetno.
LP Marko

igor37 ::

Slad si lahko izbereš. Ponavadi imaš 4 variante: delniški, obvezniški, mešani in sklad novih priložnosti. Ni pa nujno, da vlagajo v bolj ziher sklade, pri določeni kombinaciji lahko vlagaš v vse sklade v Slo., ki si jih sam izbereš.

bsslo ::

Se lahko v sklade polaga fiksne zneske? Npr. takoj 1000€ in npr. naslednjih 1000€ drugo leto? Če da, ali menite da je bolje vlagati mesečno ali samo enkrat letno ali pa celo samo enkrat (in mogoče še kdaj) ?

WarpedGone ::

Se lahko v sklade polaga fiksne zneske?

Da.
Npr. takoj 1000€ in npr. naslednjih 1000€ drugo leto?

Da. Točke sklada lahko kupiš kadarkoli ti srce poželi. Drugače je le če z upravljalcem sklada skleneš posebno pogodbo, da boš recimo vsak mesec vplačal določen znesek.
Če da, ali menite da je bolje vlagati mesečno ali samo enkrat letno ali pa celo samo enkrat (in mogoče še kdaj) ?

Stvar osebne izbire, možnosti, želja in občutka, kaj se bo dokagajlo s tečaji.
Če bi bil zadaj matematično dokaz, kaj točno je najbolje, bi vsi delali enako.

Obstaja nekaj po imenu "metoda povprečnega stoška", kjer vplačuješ v rednem intervalu in tako "povprečiš" nihanje tečaja. S tem zmanjšaš tveganje, da boš vplačal ravno v trenutku, ko bojo tečaji najvišji. Isto velja ob izstopanju oz. prodaji točk skladov. Ne prodaš vsega naenkrat, temveč večkrat v manjših kosih. Ampak tukaj zopet velja "kdor ne riskira, ne profitira". Povprečenje nihanja tečaja pomeni, da boš nujno falil tudi najnižjo točko. Nekaj potencialnega dobička zamenjaš z večjo verjetnostjo dobrega dobička.
Zbogom in hvala za vse ribe

igor37 ::

bsslo, lahko vlagaš fiksne zneske (kot si sam napisal) ali vlagaš mesečno. Najboljša kombinacija je enkraten polog in nato mesečno. Lahko pa tudi ob mesečnih pologih, enkrat letno vložiš še enkraten polog.

bsslo ::

Mislim, da bom položil srednje velik znesek takoj na začetku, nato pa na vsake 3-4 mesece manjše.

Menite, da je pametno vlagati v 2 različna si sklada? Npr. oba pri NLB:
- visokotehnološki
- globalni delniški

Ali pa je bolje vzeti enega pri NLB in drugega pri KD ?

igor37 ::

Kot zanimivost ti lahko povem, da imajo Nemci običajno po več naložb (z zavarovanjem), običajno 3 ali več, pri različnih upravljalcih...

jype ::

Bolje je, če razpršiš. Vedno.

bsslo ::

Ok, kul, hvala :)

Samo še eno vprašanje glede stroškov:
3% vstopna
2% izstopna
1.5% upravljalska

To pomeni, če vložim 1000€, bom 3% od tega takoj dal (30€) in 1.5% (upravljalska provizija) na leto za celoten znesek, ki ga imam v skladu. Verjetno 1.5% plačam ob koncu leta? Se pravi, če bi imel na koncu leta 1100€, bi mi od tega vzeli 1.5%? Ko se odločim zaključiti, pa mi od celotnega zneska spet vzamejo 2%?

Številke so izmišljene.

smarkic ::

Upravljalske provizije ne plačuješ posebej. DZU si jo obračunava sproti in je vključena v vrednost enot sklada.
Drugače imajo ponavadi samo vstopno ali samo izstopno provizijo. Imaš tudi variante, da izstopna provizija pada glede na rok prodaje enot (dlje jih imaš, manj plačaš ob prodaji).

imagodei ::

No, ampak zdajle res še ni primeren trenutek za začetek vlaganj. Oz. ni najprimernejši trenutek. Zelo verjetno je, da bodo delnice oz. točke vzajemnih skladov še kar nekaj časa padale. Če že, potem se ti splača v vzajemne sklade vlagati manjše zneske.

Jebat ga, zdejle je pač tak čas...
- Hoc est qui sumus -

bsslo ::

Verjetno velja omeniti tudi, da napovedujejo še drugo krizo v Ameriki? :)
Najprimernejšega časa seveda ne zna nihče določit :)

imagodei ::

> "Najprimernejšega časa seveda ne zna nihče določit "

No, to itak. Če boš začel vlagat takrat, ko se bodo trendi zares obrnili in ne bo to samo nek majhen tedenski trend, potem boš dno zgrešil in spet ni optimalno. Ampak IMO vseeno boljše to, kot pa da zdajle vložiš, recimo 10.000 EUR, potem pa čez eno leto ugotoviš, da si padel na 5.000 EUR, po dveh letih si pa šele na nuli.
- Hoc est qui sumus -

itak37 ::

Se strinjam z imagodei, trenutno se tudi meni ne zdi primeren trenutek za vlaganje. Če se boš že odločil za vlaganje zdaj, pa vsaj časovno razdeli vložke, da si zmanjšaš tveganje.

A mogoče kdo ve, kako bi se lahko v SLO investiralo v indeksne sklade? Indeksni skladi imajo namreč dosti manjše vstopno/izstopne stroške kot vzajemni skladi, vzajemni skladi pa večinoma niti ne dohajajo benchmark indeksov. V tujini se tej indeksni najbolj priporočajo za male vlagatelje.

Izi ::

> "Najprimernejšega časa seveda ne zna nihče določit "

No, to itak. Če boš začel vlagat takrat, ko se bodo trendi zares obrnili in ne bo to samo nek majhen tedenski trend, potem boš dno zgrešil in spet ni optimalno. Ampak IMO vseeno boljše to, kot pa da zdajle vložiš, recimo 10.000 EUR, potem pa čez eno leto ugotoviš, da si padel na 5.000 EUR, po dveh letih si pa šele na nuli.

In od kje potem tvoje črne napovedi, če se zavedaš, da najprimernejšega časa nihče ne zna napovedati?

Lahko pa seveda ugibamo. Še posebno, ker zdajšnja kriza ni ne prva in ne zadnja lahko vidimo vzorec po katerem se da že kar zanesljivo napovedati gibanje borznih tečajev v prihodnje.

Večina skladov je glede na začetek letošnjega leta v plusu.
Trenutno vsi tečaji že nekaj časa intenzivno rastejo.
Dno je bilo doseženo kakšen mesec nazaj in sledil je precejšen odboj za okoli 20% (toliko v bankah zaslužiš v približno 5 letih z razliko, da ti inflacija vse sproti požre)
Seveda lahko vse skupaj spet začne padati, ampak bolj verjetno je, da se po velikem odboju rast samo umiri in v naslednjih 2 letih bomo verjetno dosegli tečaje, ki so bili na višku Avgusta 2007 tik preden se je začela velika korekcija delnic.

Naj še dodam, da splošni tečaji vzajemnih skladov nimajo kaj dosti skupnega z recesijo gospodarstva.
Velike firme, ki so večinoma delniške družbe so že odpustile višek delavcev in se pobrale ali pa propadle. Male firme, ki sedaj počasi propadajo ali bodo propadle v naslednjih 2 letih pa na gibanje tečajev nimajo nikakršnega vpliva.
Recesija, ki pomeni upad gospodarske rasti in odpuščanja delavcev se bo jasno nadaljevala še vsaj 2 leti ampak kljub temu bi znali tečaji vzajemnih skladov ves ta čas počasi rasti, kajti korekcije večine svetovnih delnic so se po letu in pol padanja in po prepolovljeni vrednosti več kot korigirale.
Zadnji odboj jih bo sedaj postavil na približno realno vrednost in potem se bo lahko začela normalna letna rast vzajemnih skladov tam nekje okoli 10% na leto.

Je pa zelo pomembno kam vlagaš, posamezni vzajemni skladi so kljub svoji razpršenosti usmerjeni samo na eno področje oziroma območje.
Vzajemni skladi z večino Slovenskih delnic kot na primer kakšen KD Galileo še kar nekaj časa ne bodo beležile kakšnih bistvenih korekcij navzgor, možni so celo manjši padci. Slovenska borza je glede na svetovno še vedno globoko v kameni dobi.
Skoraj pa si upam trditi, da bosta Kitajska in Indija v naslednjih nekaj letih najmanj podvojila vložek v sklade.
Trenutni jaz vidim priložnost v državah v razvoju. Tam je še velikanski potencial. Kitajska se zna razviti v svetovno velesilo in vsakdo si lahko od njenega uspeha odreže določen delež, samo jajca je treba imeti in vlagati v njo. Jaz sem prepričan, da smo dno že zamudili že za cel mesec. Tudi kakšna Latinska Amerika bi znala prinesti divji dobiček.
Naj omenim samo, da so prav vsi vzajemci, ki so usmerjeni v Kitajsko in Indijo v zadnjem mesecu zabeležili najmanj 25% rast.

Lahko pa še naprej tiščite svoje prihranke na vezanih vlogah v bankah in se počutite navidez varne, čeprav vam bo inflacija pobrala bistveno več kot bi izgubili na borzi po najbolj črnem scenariju.
Vrednost Evra bo namreč v naslednjih nekaj letih precej padla in inflacija se bo še nekaj let povečevala. Kljub največji možni obrestni meri za vezave na banki bo vaš denar vsako leto izgubil med 10 do 15 % svoje vrednosti.

Torej le pogumno na borzo :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

jype ::

imagodei> Ampak IMO vseeno boljše to, kot pa da zdajle vložiš, recimo 10.000 EUR, potem pa čez eno leto ugotoviš, da si padel na 5.000 EUR, po dveh letih si pa šele na nuli.

Ne. Če vlagaš v sklade, se zdaj splača, ker za isti denar v tem času pridobiš več točk sklada. Tudi če sklad začne realno rasti šele po 10 letih, si v tem času pridobil ogromno točk in boš z nadaljno rastjo pridobil toliko več. Nerealno je pričakovati, da padanju tečajev ne bo sledila trajna rast.

imagodei ::

Izi> "In od kje potem tvoje črne napovedi, če se zavedaš, da najprimernejšega časa nihče ne zna napovedati?"

Key word je tukaj najprimernejšega. Dejmo rečt, da to pomeni +/- 3 mesece. Zaenkrat je pa precej trdno dejstvo, da se naslednje pol leta tečaji ne bodo nič dvigali. Uraden podatek za realno "rast" GDP v letu 2009 je -4%. Ocenjuje se, da se bo globalna kriza končala nekako konec leta 2010, kar pa ne pomeni, da se trendi nekaterih vrednostnih papirjev ne bi mogli obrniti navzgor že prej (recimo v začetku 2010 morda?)

Če poznaš trg in malo špekuliraš, lahko tudi danes profitiraš, definitivno. Če si pa en nedeljski vlagatelj, potem pa pač vlagaš dolgoročno in ponavadi v tiste vrednostne papirje, za katere se pričakuje pozitiven trend. In težko, da boš danes našel vrednostni papir, ki bo čez pol leta vreden več. Čez leto pa pol pa zelo verjetno bo vreden več, ampak ti ga nisi kupil po najcenejši ceni.

Kar hočem rečt je to: nihče ne zna napovedat datuma, ko se bodo trendi obrnili navzgor. Ampak, če kupiš takrat, ko začnejo stabilno lesti navzgor, boš sicer zamudil najnižjo vrednost, boš pa vsaj blizu nje. Nasprotno, če kupiš sedaj, se ti lahko naredi, da ga boš kupil veliko dražje, kot bi ga čez pol leta oz. ga kupiš daleč proč od najnižje vrednosti.

Pa še enkrat: če obvladaš zadeve, se tudi danes da poslovat z dobičkom. Govorim za nedeljske vlagatelje.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

jype> "Ne. Če vlagaš v sklade, se zdaj splača, ker za isti denar v tem času pridobiš več točk sklada. Tudi če sklad začne realno rasti šele po 10 letih, si v tem času pridobil ogromno točk in boš z nadaljno rastjo pridobil toliko več. Nerealno je pričakovati, da padanju tečajev ne bo sledila trajna rast."

Glej tudi moj odgovor Iziju, ampak:

Če kupuješ točke skladov že dlje časa in periodično, potem se do določene mere celo strinjam. Ampak, če imaš preveč denarja, se ti ga vedno splača dajat tja, kjer lahko pričakuješ realno rast, ne pa padanje. Če bodo vzajemni skladi še 10 let padali (nadaljujem tvoj primer), potem bi bilo boljše imeti denar na banki, kjer dobiš vsaj par procentov obresti. Ali pa v obveznicah, ki imajo praktično garantiran donos. Ko začnejo skladi rast, pač prodaš obveznice oz. dvigneš denar iz vezane vloge in nabaviš točke sklada.

Ker: če ti danes kupiš točke sklada po 10 EUR na točko, čez deset let bo pa ta točka dosegla dno pri 2 EUR, potem si deset let pač izgubljal. Šele, ko bo vrednost točke presegla uravnoteženo povprečno vrednost tvojih nakupov preko desetih let, boš na plusu. To se teoretično res lahko zgodi že po 10 letih in 3 mesecih od danes, v praksi pa bo trajalo malo dlje. Precej dlje, v bistvu.

In če si že imel višek denarja ves ta čas, bi se ti bolj splačalo ves ta čas postopoma kupovat državne obveznice in lovit procente na vezanih vlogah, pa potem kupit točke sklada, ko se trend stabilno obrne navzgor. V temle primeru jih potem ne bi ujel na 2 EUR, ampak morda na 3-4 EUR, je pa to še vedno ceneje, kot če si jih v desetih letih povprečno kupoval po 5-6 EUR. Plus seveda, da si v tem času imel realno rast na svojem vložku.
- Hoc est qui sumus -

itak37 ::

Ne vem zakaj ste vsi prepričani, da smo že dosegli dno in da tečaji ne bodo več padali. Dosti ekonomistov misli, da je trenutni odboj posledica intervencij ameriske vlade (trenutno "pumpajo" enormne količine USD v banke in gospodarstvo), vsi drugi ekonomski kazalci so namreč zelo slabi trenutno.

http://www.dshort.com/articles/2009/SP-... http://www.dshort.com/articles/2009/SP-...



Če si pogledate na sliki so zgodovinske vrednosti P/E razmerja, pri vsaki krizi je to razmerje padlo v območje med 5 in 9, trenutna vrednost je pa 13.5. Zgodovinsko gledano lahko tečaji padejo celo na tretjino sedanjih vrednost. In tudi pri drugih krizah je bilo pred pravim dnom precej manjših odbojev, ki pa ne trajajo dolgo. Seveda je možno tudi, da smo res dosegli dno in da bo sedaj sledila dolgotrajna rast, vendar jest osebno si ne bi upal nekomu svetovat, naj sedaj vloži vse svoje prihranke. Moj point je, da trenutno noben ne ve, kam se bodo obrnili tečaji in da je vložiti vse prihranke sedaj zelo tvegano.


Lahko pa še naprej tiščite svoje prihranke na vezanih vlogah v bankah in se počutite navidez varne, čeprav vam bo inflacija pobrala bistveno več kot bi izgubili na borzi po najbolj črnem scenariju.
Vrednost Evra bo namreč v naslednjih nekaj letih precej padla in inflacija se bo še nekaj let povečevala. Kljub največji možni obrestni meri za vezave na banki bo vaš denar vsako leto izgubil med 10 do 15 % svoje vrednosti.


Ta je pa malo lovska, obrestne mere zmeraj sledijo inflaciji, z depoziti si lahko siguren da boš premagal inflacijo za kak % ali dva. Če pa misliš da bo vrednost EUR padla napram drugim valutam, potem si že na področju valutnega špekuliranja. Ta nevarnost je dosti večja za USD, ki tiskajo dosti več denarja kot EU in ekonomisti srednje-dolgoročno napovedujejo višjo inflacijo v US in padec vrednosti dolarja napram drugim valutam.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

bsslo ::

Mislite da KD bolje investira sredstva kot NLB ? Ali pa sta "enako pametna" ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bsslo ()

bsslo ::

Hočem izpolniti B-02 obrazec, za vplačilo v sklad. Povsod piše, da mora biti znesek= št.enot X vrednost enote + vstopna provizija

1) Ali lahko vpišem fiksen znesek 200€, in bodo oni že vzeli svojo provizijo iz tega ven?
2) Na ta način ne bom kupil celega števila enot. Ali je to normalno? Je možno imeti npr. 34,2 enot v nekem skladu?

Hvala

WarpedGone ::

1) Da
2) Da. Omejen si le z natančnostjo vodenja točk posameznega sklada. Povečini to delajo na 4 decimalna mesta natančno, torej teoretično lahko kupiš najmanj 0,0001 točke. Nekateri to delajo tut le na dve decimalni mesti natančno, pri njih bi bil tako najmanjši nakup 0,01 točke. Ampak pol pride zraven še sama vrednost točke, kar pomeni da je lahko 0,0001 točk manj kot en cent, pa tega zopet ne morš kupt. Ampak ja, število točk je "skoraj" zvezno.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

imagodei> Ker: če ti danes kupiš točke sklada po 10 EUR na točko, čez deset let bo pa ta točka dosegla dno pri 2 EUR, potem si deset let pač izgubljal. Šele, ko bo vrednost točke presegla uravnoteženo povprečno vrednost tvojih nakupov preko desetih let, boš na plusu. To se teoretično res lahko zgodi že po 10 letih in 3 mesecih od danes, v praksi pa bo trajalo malo dlje. Precej dlje, v bistvu.

Drži, vendar...

- je spremljanje trgov do mere, ki ti ponuja dovolj dober vpogled vanje, da nakupi in prodaje niso le loterija bistveno dražje
- bo v trenutni situaciji tvoj denar, ki leži na banki, banka naložila (posodila) pod slabšimi (bolj rizičnimi) pogoji, z njim pa bodo upravljali isti ljudje

bsslo ::

Kul, hvala WarpedOne.

Lahko samo še vprašam glede KD vs. NLB? Recimo da imata oba podobna sklada - vlaganje v Tehnologijo. Za koga se odločiti, če upoštevamo samo kvaliteto naložb?

Vem, da bo to subjektiven odgovor, me pa vseeno zanimajo vaša mnenja. Jaz se nekako nagibam KD-ju.

fosil ::

Pri nekaterih skladih si lahko lastnik samo celih točk. V takih primerih ti potem razliko nakažejo nazaj na tvoj račun.

Kar se kvalitete naložb tiče je pa to seveda subjektivno, vendar pa si za vsak sklad lahko na domači strani upravitelja pogledaš strukturo, torej v katera podjetja konkretno vlagajo. In potem se lahko sam odločiš katere naložbe so bolj "kvalitetne".
Tako je!

Izi ::

Pri nekaterih skladih si lahko lastnik samo celih točk. V takih primerih ti potem razliko nakažejo nazaj na tvoj račun.

Zelo dvomim, da je kjerkoli tako.
Ti pri vzajemnih skladih ne kupuješ nekega točnega števila točk, ampak vedno vložiš nek znesek denarja v nek sklad. Ponavadi gre za okrogel znesek 100, 1000 EUR ali kaj podobnega in potem traja včasih tudi do 5 delovnih dni, da se tvoj denar končno spremeni v točke.
Ker pa nikoli ne veš koliko bo točka vredna čez en teden je nemogoče naročiti določeno število točk, ker je treba denar nakazati vnaprej.
V praksi ti vložiš nek znesek denarja in potem ti upravljalec sklada čez nekaj dni dodeli število točk glede na znesek denarja in vrednost točke na dan vknjižbe in ne na dan vplačila denarja.
In ker so nekatere točke vredne tudi po več 100 Eurov je nujno, da so vedno natančne na 4 decimalke, čeprav se večinoma na borznih indexih objavlja vrednosti in število točk samo na 2 decimalke natančno, imajo pravi zneski vedno 4 decimalke natančnosti.

Pri kateremkoli upravljalcu skladov boš že vložil svoj denar, boš šele čez kakšen teden domov dobil natančno poročilo o številu točk na 4 decimalke natančno in seveda od katerega dne naprej si v skladu. Dokler vsa procedura ni končana sploh ne moreš vedeti koliko točk si kupil.

Ravno zaradi nekaj dni zamika med vplačilom in vknjižbo v vzajemne sklade so ti namenjeni bolj za dolgoročno vlaganje, saj dejansko vlagaš precej na slepo. V tistem tednu ko čakaš, da se tvoj denar vključi v sklad se lahko vrednost točke spremeni za kar nekaj procentov :D

Tudi ob dvigu denarja iz sklada je podoben hazard, saj od dne ko ti podpišeš papirje za izstop iz sklada pa do dne, ko se tvoje točke dejansko spremenijo v denar in nakažejo na tvoj račun mine spet do teden dni. In v tem času lahko izgubiš še precej dodatnih procentov, če si predolgo odlašal z izstopom ko je vse skupaj začelo padati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

fosil ::

Zelo dvomim, da je kjerkoli tako.

Ti sicer lahko dvomiš, ampak tako pač je.
Konkretno recimo pri Iliriki.

In tudi ne traja 5 dni da se spremeni denar v točke. Vsak sklad ima točno določena pravila. Recimo vsa nakazila ki prispejo na račun danes do 12 ure se pretvorijo v točke po vrednosti T+1, torej po vrednosti točke na jutrišnji dan. Kar pride po 12 uri, pa po vrednosti T+2.
Enako je pri izplačilih.

Tako da zadeve ne potekajo ravno tako po domače kot ti razlagaš, torej ko pač imajo čas pa naredijo konverzijo.

Je pa res, da zaradi pravila T+1 nikoli ne veš točno koliko točk boš dobil. To je verjetno narejeno zato da se izognejo špekulacijam. Je pa seveda vseeno ali za tvojih 100 EUR dobiš 25,6897 točk ali pa 25 točk in 5 EUR nazaj na tvoj račun. Osebno se mi celo zdi drugi način bolj pregleden.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

tabla ::

Samo eno vprasanje, je zdaj čas za nakup Raiffeisen EURASIEN? med drugim opažam, da je dno na borzi že mimo, tako, da kakorkoli ne bi bil slab nakup.

WarpedGone ::

Ker sm svojo kristalno kuglo ravno včeraj razbil, druga je pa še na pošti, ti lahk rečem le:
če maš 1000 EUR pa ne veš al bi kupu al ne, kupi za 500 EUR.
Če bo šlo gor, si kupu vsaj za 500 EUR.
Če bo šlo dol, si kupu samo za 500 EUR.
Zbogom in hvala za vse ribe

Double_J ::

No, ampak zdajle res še ni primeren trenutek za začetek vlaganj. Oz. ni najprimernejši trenutek. Zelo verjetno je, da bodo delnice oz. točke vzajemnih skladov še kar nekaj časa padale. Če že, potem se ti splača v vzajemne sklade vlagati manjše zneske.


Jah v enem letu so skladi vzhodne Evrope naredili tudi 200%, Azijski pa 100%.

Škoda da nisem vlagal, sedaj pa ne vem ali bi se splačala Azija zdaj, morda bolje šele čez pol leta. Kaj menite?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

fosil ::

Steklena kugla je trenutno pokvarjena.
Lahko pa ti na tvoje vprašanje odgovorim čez pol leta.
Tako je!

Double_J ::

Sej kugle ne rabmo. Kolk vas je pa kej Izija upoštevalo pred enim letom a?;)
Dve šivanki...

bsslo ::

Leta 2009 sem kupil investicijske kupone, zahtevo za izplačilo, kot tudi dejansko izplačilo pa je bilo januarja 2013.
Ali moram dohodek/dobiček prijaviti do 28.2.2013 ali do 28.2.2014 ?

Hvala!

joze67 ::

2014

cortez ::

v katere sklade pri KD-ju se spača vložit *?*

Myhajlo Tod ::

cortez je izjavil:

v katere sklade pri KD-ju se spača vložit *?*


Tega pa ne moreš vedeti kar tako. Najprej si moraš zastaviti vprašanje koliko časa nameravaš investirati, koliko tveganja si pripravljen sprejeti, kaj bi rad dosegel z investicijo? Vse je odvisno od posameznika in naprimer, če je kak sklad primeren zate, je lahko popolnoma neprimeren za koga drugega in obratno. Pa tudi zapomniti si moraš, da s skladi se ne da obogateti ampak varčuješ. Če si neodločen, je bolje poiskati kakšnega 'strokovnjaka' ker še vedno ima več informacij, kot ti. Tudi, če plačaš, se ti načeloma to lahko povrne na dolgi rok. Če jim ne zaupaš pa je v Sloveniji še vedno veliko brezplačnega svetovanja in jih nekaj obiščeš in si sestaviš svojo sliko.

estons ::

Ponavljam vprašanje enega predhodnika, ker se mi zdi, da ni bilo odgovora, pa zanima tudi mene:

A mogoče kdo ve, kako bi se lahko v SLO investiralo v indeksne sklade? Indeksni skladi imajo namreč dosti manjše vstopno/izstopne stroške kot vzajemni skladi, vzajemni skladi pa večinoma niti ne dohajajo benchmark indeksov. V tujini se tej indeksni najbolj priporočajo za male vlagatelje.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlaganje denarja na srednji in dolgi rok (skladi, pokojninsko zavarovanje,...)?

Oddelek: Loža
305747 (4690) jakanov
»

Kam s 100€ / mesec (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9423440 (18579) Heisenberg
»

V katere vzajemne sklade vložit?

Oddelek: Loža
1912678 (11824) Myhajlo Tod

Več podobnih tem