» »

Splav bo plačljiv

Splav bo plačljiv

1
...
3 4
5
»

mikko ::

Nisem v škripcih, bila je debata o tem, ker zadnje čase je veliko teh primerov.
Hvala za odgovor ;)

LP

Ted ::

Moje mnenje je, da je ureditev kot je dobra, da pa slovenski davkoplačevalci ob zelo nizki rodnosti splava res ne smemo podpirati kot kontracepcijskega sredstva. Zato bi "brezplačen" splav omejil na 1x (recimo 1x na 10 let ali kaj podobnega) ter ne glede na to omejitev še na specifične etično/medicinske okoliščine (zdravje, posilstva ipd.).
Mah...

BigWhale ::

Jaz bi brezplacen splav dovolil, le ce je medicinsko upravicen ali pa, da je nosecnost posledica posilstva.

jype ::

Jaz bi ga pa dovolil, če se nosečnica odloči zanj.

@nny ::

Aha. Ko je Drobnič dal ven predlog, je nastal vesoljni vik in krik. Sedaj se pa nekam večina strinja, da bi bilo potrebno kaj prispevat.

Že sedaj se pri ginekologu plačuje nadstandard (dodatni pregledi, ki jih ne krije zavarovalnica...) in oprostite, splav zame sploh ne more spadati pod "standardne" storitve.
Sem za prispevek, v višini 30 - 50 % ekonomske cene, ki se z vsakim nadaljnim splavom viša.

@BigWhale - kako pa ugotoviš, da je nosečnost posledica posilstva? S pravnomočno sodbo? Takrat je otrok star že ene 5 let. Na besedo? Vsaka bo vpila, da je bila posiljena, da bo prišparala ene par 100 €. Za vse nepoučene - obstajajo tudi tablete za dan potem.

jype ::

Vse to so stvari osebnega prepričanja. Kar se mene tiče mora standardno zdravstveno zavarovanje pokrivati vsakršno planiranje naraščaja, vključno s splavom. Edini pameten način, da se prepreči rojstvo neželenega otroka je pač ta, da se otrokom razloži, kaj je običajna posledica spolnega odnosa, kaj kontracepcija je in kako se jo uporablja, da se zmanjša rizik za nosečnost, ko nosečnosti ne želimo. Nikakor ne sme biti ob uspešnem spočetju otroka nenadoma splav družbeno nezaželen. Splav je že sam po sebi travmatična (fizično in psihično) izkušnja za nosečnico in tudi vsak odgovoren ginekolog nosečnici vnaprej razloži pluse in minuse splava (pluse in minuse vzgoje otrok bi pač morali učiti v šolah).

Povečanje rodnosti je _popolnoma_ drug problem in nima nikakršne zveze z neželenimi nosečnostmi. Za otroka se pač odločiš, ko nastopijo ugodni pogoji za njegovo vzgojo, ali pa si slaboumen in bo pač zanje moralo poskrbeti božanstvo (ali pač njegovo predstavništvo na zemlji), ki je trenutno pri roki (kar zagotovo pomeni, da bo otrok indoktriniran v rečeh, ki dolgoročno škodijo družbi).

T0RN4D0 ::

Po mojem bi blo prav da bi bil prvi splav brezplačen, vsi naslednji plačljivi. Neumno se mi zdi da pride kdo 10x splavit pa tud ne vem zakaj bi moglo zdravstvo krit to. Pa tud 80 čukov nebi smel bit ravno problem ko se gre za take stvari, ker očitno eni to jemljejo kot obisk frizerja. Zato tud če se ti enkrat zgodi se pač napraska skupi 80k, big deal.

Da bi pa to pomagal k dvigu natalitete... za takšno izjavo si pa zasluži električn stol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T0RN4D0 ()

jype ::

T0RN4D0> Pa tud 80 čikov nebi smel bit ravno problem ko se gre za take stvari, ker očitno eni to jemljejo kot obisk frizerja.

To je podla cerkvena propaganda in tako daleč od resnice, kot je le lahko.

T0RN4D0 ::

ups typo :)

Ne me razumet narobe, na splav ne gledam kokr na umor oz kokrkol že nekateri komplicirajo tega, tud se zavedam da je za takšne potencialne otroke bolš da se sploh ne rodijo, ampak for fuck sake a je tko težko uporablat kontracepcijo če veš da nočeš otroka? Pa ne mislim kontracepcije v obliki splava :\

jype ::

Saj splav ni kontracepcija (no, efekt je le enak, pa vendar ni). Splav lahko zdravstveno primerjaš s prebolevanjem gripe - približno en teden imaš hude hormonske motnje, potem pa še kak mesec ali dva blažje. Precej bolj zoprno kot vsakomesečna menstruacija. Skratka, to ni nekaj, kar bi si ženske želele početi. Niti približno tako udobno ni, kot "morning after pill" ali po naše urgentna kontracepcija, ki je še vedno precej agresivna reč.

Cerkev danes pač uči, da ljudje uživajo v ubijanju in da je to treba preprečiti - bi se z njimi strinjal, če bi smatral splav za umor in če ne bi pri svojem utemeljevanju povedali kakšne traparije, zgolj zato, da bi obveljalo njihovo prepričanje, recimo trabunjanje o tem kako naj bi nekatere ženske splavile vsakih nekaj mesecev. Vsaka ženska, ki je splavila, si izkušnje (če le lahko verjamemo ginekologom) ne želi ponoviti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

BigWhale ::

"A ste ze spraskal tistga hudica ven?" Je rekla ena, ki je bila ze kakic tretjic tam. To men cist k kontracepcija zgleda.

Hm, a ce se odlocis in si das amputirati roko, ti to tudi zdravstveno zavarovanje krije? Saj ne da je isti primer, dalec od tega. Me pa vseeno zanima.

BigWhale ::

Kaj pa cerkev pravi in kaj ne mi je v bistvu vseen.

jype ::

BigWhale> "A ste ze spraskal tistga hudica ven?" Je rekla ena, ki je bila ze kakic tretjic tam. To men cist k kontracepcija zgleda.

Če je bla ena tam že tretjič, je treba tisto eno tam že tretjič zastonj postreči. Enako pač velja za enega, ki je že tretjič z avtomobilom zadel drevo in za enega, ki se je že desetič zastrupil z alkoholom.

Da bi zaradi teh primerov kar odrekali pravice vsevprek, je pa seveda nesmisel.

Kolikor sem jaz seznanjen s stanjem (in vprašat sem šel ravno zaradi tega, ker si ti, BigWhale, rekel, da "nekatere to počnejo ves čas") je takih, ki so večkrat opravile splav, manj kot ena na pettisoč tistih, ki so ga opravile enkrat.

thramos ::

Enako pač velja za enega, ki je že tretjič z avtomobilom zadel drevo in za enega, ki se je že desetič zastrupil z alkoholom.


N tko, da se spiranje želodca plača?

BigWhale ::

No, statistik ne poznam, tako, da realno tezko ocenim, koliko je taksnih, ki se ponavljajo.

Dejstvo, pa je, da tista, ki gre na splav zaradi 'whoops' je sla zaradi lastne/partnerjeve neumnosti.

In neumnost preckanja ceste pri rdeci luci je druge vrste neumnost, kot seks brez kondoma. Kaksnega tehtnega razloga nimam za to, zdi se mi pac narobe, da gre nekdo narediti eno bedarijo samo zato, ker se je v tistem trenutku imel fajn in je bil prebutast, da bi pazil.

Morda je to zgolj kak evolucijski pritisk, da se mi zdi narobe, navzsezadnje gre za prenos genov. :)

TESKAn ::

BigWhale, ni zmeraj posledica le in samo neuporabe kontracepcijskih sredstev. Kondomi na primer niso 100% učinkoviti in tabletke tudi ne.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Mercier ::

Malo se mi zdi narobe, da obravnavamo splav večino časa kot posledico neuspeha kontracepcije. IMHO ta čisto dobro deluje (družbeno) in je predvsem problem da se družina ne načrtuje z notarskimi overovitvami. Življenje se zna folku zakomplicirat, sploh na prelomnicah.
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Splav (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26421153 (17037) jype
»

Splav (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15112014 (9642) kuglvinkl

Več podobnih tem