» »

Izšel KDE 4.0.0

Izšel KDE 4.0.0

Namizje KDE4 v slovenščini

vir: Lugos
KDE - Minili sta že več kot dve leti odkar so bile začrtane prve smernice razvoja četrte serije odprtokodnega namiznega okolja KDE. Včeraj pa je trdo delo naposled le obrodilo sadove in izšla je različica 4.0.0.

Kot je že običaj pri novih večjih izdajah, je novosti in sprememb ogromno. Za začetek je bilo potrebno namizje predelati za uporabo programske knjižnice Qt 4, dodanih pa je tudi precej novih tehnologij: Phonon za večpredstavnost, Solid za povezovanje s strojno opremo, Strigi za namizno iskanje, Plasma za sam prikaz namizja, NEPOMUK-KDE za semantično namizje (ocenjevanje in označevanje datotek ter dodajanje komentarjev) in še mnogo drugih. V okviru podprojekta Oxygen so umetniki povsem predelali tudi grafično podobo namizja ter ustvarili novo zvočno temo. Novih je tudi nekaj programov in iger.Podrobnosti o novi različici si oglejte v uradni najavi, nekateri utrinki z novega namizja pa so na voljo tudi v slikovnem vodiču. Oba dokumenta sta na voljo v slovenščini, v katero sta trenutno prevedeni tudi približno dve tretjini uporabniškega vmesnika. Vabimo vas, da nam pomagate pri slovenjenju.

Novo namizje je že na voljo za mnoge priljubljene distribucije operacijskega sistema Linux ( Mandriva, Kubuntu/Ubuntu, openSUSE), ob vsem tem pa velja manjše opozorilo: KDE 4.0.0 je povsem prvi predstavnik nove serije in kot tak zaradi vseh sprememb in novosti še vedno vsebuje nekaj bolj ali manj motečih hroščev. A naj vas to ne odvrne od preizkušanja in poročanja o njih. Temelji so postavljeni in sedaj je čas za poliranje in nadgradnjo.

In ne pozabite, ostanite svobodni!

71 komentarjev

«
1
2

zee ::

Lepo zgleda.

Kaj pa poraba pomnilnika? pred časom sem zasledil, da naj bi bila kar za 40 % manjša od predhodnih verzij?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

C_maniak ::

slika je zgleda vzeta z laptopa z majhnim monitorjem in sem skoraj ziher, da se da ikone zmanjšat.

Daedalus ::

Tule so uradni screenshoti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

zee ::

sicer pa bom z nadgradnjo mojega oskubljenega KDE-ja počakal še kakšen mesec.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Domoljub2 ::

em, pač ikone zmanšaš .... kr neki

sicer pa lahku namizje urediš čisto po želji, startna vrstica gorej dolej, ikonce kukr čš, če ti pa kera ni lepa pa jo pač spremeniš, dodaš še mal grafičnih osebnih olepšav.....


ikone so povečal, da lažje vidiš njih lepoto

mile ::

zakon...bom pa vseeno počakal en mesec z namestitvijo na mojo desktop mašinco

Luka Percic ::

It still looks like shit.

Pa še zdaleč ni problem v velikosti ikon. Problem je v preveč vrsticah, temu da vsaka ikona/element zgleda kot da je iz drugega stila, ter še vedno "zastareli" podlagi.

Vista ter osx(tiger) zgledata oba uber bolje.
Škoda.

Svetovna dominacija je spet odložena:)

Zgodovina sprememb…

Ashrack ::

zakon. sem cakal ta release ze pol leta
....

c0ck4m0u53 ::

že kde 3 je izjemen, 4-ka pa po (default) izgledu deluje zelo estetsko, skratka korak v pravo smer.

Jaka83 ::

Mare4 je napisal:
... skratka korak v pravo smer.

Mogoče proti pogubi.

Meni osebno Gnome še vedno boljše igleda.

zee ::

vsakemu svoje in po svoje.

jaz uporabljam KDE, vendar nikogar ne silim, da ga uporablja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

grex ::

Ne vem sicer, kakšna je ciljna populacija KDE 4.0, to pač objektivno gledano ni lep desktop. Ne razumem, res. Naj si pogledajo screenshote Leoparda pa bodo videli, kaj se večini populacije bolj dopade kot to. It's not that hard!

Vendar sem prepričan, da se ga da prilagoditi po svoje (sam imam kde 3.5, ki je po defaultu tudi katastrofa - po prilagoditvi pa boljši od viste, seveda izgleda bolj kot Leopard :)).

Na vse to jih je veliko ljudi opozarjalo še pri beta verzijah. Očitno jih niso preveč upoštevali.

c0ck4m0u53 ::

se podpišem pod zee-jev komentar. uporabljajte tisto kar Vam najbolj služi, da lahko brez težav opravite svoje delo. nič nimam proti gnomu ali xfce in bodimo hvaležni, da imamo možnost izbire. sam tudi uporabljam kde in ostajam do nadaljnega še na 3.5.8.

NoOrdinary ::

Preveč vrsticah? Kaj je sploh to? In vsak element iz drugega stila? Oxygen? o.O Da "argumentiranih" enovrstičnih kritik v stilu "yuck" sploh ne omenjam...
Seveda je za "svetovno dominacijo" OSa oz. v tem primeru namizja najbol važen izgled, zato so XPji uspeli in forumi majo več 100 stranske teme pokaži svoje namizje in podobno, kjer so si XPji čist podobni.
Težko je mogoče celo prebrat zakaj se gre in pogledat več kot eno sliko preden klikneš komentiraj in začenš "ofuj tastar, kdo bo to nucal, lol vista pwnz!1", v vseh teh letih je blo vložen precej truda v kaj več kot default ozadje in par ikonc. Smo pa očitno slovenci precej poseben narod glede na odziv tukaj in drugje po svetu al pa je problem da se ga ne da navit...
brez ideje sem za podpis

ripmork ::

izključno oblikovalsko gledano je tole več kot očiten copycat tako viste kot osx-a: od vsej odprtokodnosti bi bilo lahko dosti več kreativnosti.
Verjamem pa da je bilo v osrčje vloženo dosti truda, pa da se da lepo prilagodit zadevco po svoje...

grex ::

ok,.. pravkar prebral, da je namizje in kicker velika slabost KDE4, ker se ju nobeden ni tako resno lotil relativno na ostale aplikacije. Priznavajo, da izgledajo slabše, da pa je ozadje (code) boljše.

No morda je še upanje.

RIPMORK: slab copycat očitno! ampak kot rečeno, niso prav veliko delali na tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()

Pithlit ::

Kdaj boste nehal jokat nad izgledom desktopa? Kako nek desktop izgleda je odvisno izključno od uporabnika (razen v izjemno redkih primerih kot recimo TWM). Vsak si lahko svoj desktop prikroji po svojih željah. Gnome izgleda lepše kot KDE? Ali obratno? Dokazov za oboje je več kot dovolj.

Važno je pa seveda kar je "pod havbo".


Ni ne gnome ne KDE.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

JurijTurnsek ::

če vas moti grafika: eden glavnih vodnikov v razvoju KDE4 je ta, da je vsa grafika v formatu SVG, kar v bistvu zagotavlja neskončno aktualen izgled vmesnika (tudi ko bo HD ločljivost standard na vseh računalnikih)... seveda so vsi, ki so prisostvovali izidu 4.0.0 vedeli kakšni bodo odzivi tistih, ki niso podrobno seznanjeni z KDE4... pri 4.1 bodo kritike že veliko bolše.
http://www.slatnaskejta.com

arjan_t ::

izključno oblikovalsko gledano je tole več kot očiten copycat tako viste kot osx-a: od vsej odprtokodnosti bi bilo lahko dosti več kreativnosti.


in kje je podobnost? povej eno, ali mogoče misliš spodnji panel?


Izdaja 4.0 je namenjena samo temu da je uradna stabilna development platforma.

Zakaj niso odložili izida še za pol leta?
Ker so določeni programi (izobraževalni in igre) končani že dolgo in to bi lahko slabo vplivalo na njih uporabnost

KoKi ::

To še ni pravi KDE4: link
# hackable

G-man ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

ripmork ::

in kje je podobnost? povej eno, ali mogoče misliš spodnji panel?

če te že ravno zanima: search bar je praktično enak applovemu, Expose funkcija v OSX je identična "mreži namizij", videz sistema pa glih ko vista (bela obroba črnih oken s senco)...klinc, še razmestitev gumbov, menujev in ure je glih kot v Windowsih - a je sploh kaka stvar ki je drugačna?

Ne m narobe razumet, super je da se odprtokodje lepo razvija in res podpiram zadevo, škoda se mi le zdi da ne gre razvoj v povsem samosvojo smer, programje ima dosti večji potencial kot je šablonsko poliranje web2.0 lookalike ikonic... ni moj namen flejmat ali zajebavat, le zdi se mi, da bi zadeva lahko šla še bolj v svojo lastno smer, namesto sledenja modnim vista/osx smernicam.

jype ::

RIPMORK> Expose funkcija v OSX je identična "mreži namizij"

Hehe.

ripmork ::

mea culpa, moral bi reči obratno :D

R33D3M33R ::

Končno. Takoj ko bo prilika, ga bom namestil. Screenshot je čuden, ker so velike ikone, ampak to nima veze. Ikone se da povečevati ali manjšati poljubno tako da ne vem kaj jamrate nekateri. So pač avtorju screenshota všeč orjaške ikone.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

fiore ::

kdor ima ubuntu/kubuntu/xubuntu/...
ga lahko namesti v dveh korakih:

1. Add deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-member... gutsy main to your /etc/apt/sources.list
2. Install kde4-core, note that PPAs aren't authenticated so you will likely get a warning when installing
3. KDE 4 apps should appear in your KDE 3 K-menu or you can run a full session by selecting "KDE 4" from your login manager.

(pobrano iz http://kubuntu.org/announcements/kde-4.0.php)

trenutno je neuporaben vendar zelo lep... neverjetno kaj zmore qt4. kdor ne proba, naj se ne oglaša, ker na slikcah se tega ne opazi.

kriko1 ::

Omg, kaki komentarji. Leto je 2008 in verjetno se ikone dajo prilagajat. AFAIK se vsako ikono posebej v plasmi da prilagodit na različno velikost.
Drugače to ni izdaja za navadne uporabnike (še posebej tiste ki streljajo komentarje v okvirju: omg, kak stil, suxorz). Je stabilna izdaja za nadaljni razvoj KDE4 aplikacij ter integracije različnih stvari. Manjka še kar nekaj zadev (največ konfiguracijskih modulov / dialogov, trenutno se ne da prikrojevat recimo pultov), praktično največ kar se direktno opazi.

EDIT: če imate opensuse, ga lahko namestite z one-click-install:
http://en.opensuse.org/KDE4

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

hamax ::

Lično. Sam pa bom zaenkrat ostal pri gnomu.
Nekako nisem pristas super duper namiznih efektov.

MrStein ::

Hmm, peščena ura je "Nazadnje uporabljeno" ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

HeMan ::

Ima KDE vključene kake povsem nove desktop efekte, ki jih recimo Compiz fusion ima? Po samih slikcah ni videti nekih novosti. Samo slikice ne povejo veliko :)

Quikee ::

Ima KDE vključene kake povsem nove desktop efekte, ki jih recimo Compiz fusion ima? Po samih slikcah ni videti nekih novosti. Samo slikice ne povejo veliko :)

So desktop efekti, samo nič kaj kar Compiz fusion že ne bi imel - so pa bolj integrirani v samo okolje.

Na splošno mi je KDE4 zelo všeč, ampak trenutno ni dovolj stabilen in izpiljen, da bi ga zamenjal z Gnome.

desperados ::

Eno precej zgodnjo beto sem preizkusil že pred več kot pol leta, samo takrat zares še ni bila pripravljena na uporabo. Me prav zanima kaj bodo pri opensuse naredili iz tega:)

Sicer bo najbrž trajalo da se bom navadil ker nekako ne maram sprememb, bomo videli ko pride čas za to.

Trenutno pa ne bom menjal namiznega okolja bom lepo počakal na celotno prenovitev sistema, saj trenutno nimam časa... še posebno pa menim da moj kde 3.5.7 r72.4 služi svojemu namenu.

coffeetime12 ::

christooss ::

Res je. Treba bo počakat na 4.1, da bo tud, stabilnost poštimana.

Sicer ima 4.0 še ene par travm iz 3.5 ampak uporabljanje SVGja na veliko mestih pokaže stopnjo višje.

Ok gotov to dela Qt cko da razlika me qt3 in qt4 še ni čisto jasna.

Edit: Fiore od danes je KDE4 že v Gutsy (Ubuntu 7.10) Backportsih
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

bMozart ::

Predstavitev KDE 4.0

Menu je zakon!
Kopiranje datotek je pa tud kul, če prav razumem podobno kot pri (Total) Commander-ju. (da bi ble še F tipke:)

Še kakšno stvar bi kopirali od Gnome okolja, pa izgled še malo več kopirali od Viste, pa bi blo že skoraj popolno :D

Pa poštimat compiz fusion ali pa Kwin pa smo zmagali:)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bMozart ()

jype ::

bMozart> izgled še malo več kopirali od Viste

Nihče ti ne brani, da tega ne storiš sam, sem pa prepričan, da ti sploh treba ni - da je na kde-look.org že kakšna tema, ki natančno posnema tisto grdobo od viste :)

vojko20 ::

Ravnokar sprobal na debianu instalacija je trajala vsega skupaj ene 5 min, brez težav. Po kakšnih dveh urah uporabe se mi ni sesul niti enkrat. Tema je mal copy/paste iz osxa, ampak me ne moti ker zgleda lepo. Dolphin je ql edino z konquerorjevimi network places linki ne zna delat (vsaj z sshjem ostalih nisem probaval). Pravtako ne vem če ima mass rename kot ga ima thunar.

Glede pulta. Na začetku se mi je zdel malce velik ampak pri kasnejši uporabi me niti ni motil pa čeprav sem imel resolucijo 1024x768, ker testiral sem v vmwaru. Prav tako tudi compozitnega namizja ni blo. Tako da ne vem če ga še niso vključili v pakete ali pa ni bil vklopljen ker nisem imel 3d podpore in aiglx. Edino kar me je motilo je bilo da mi ni uspelo tistega K gumba nazaj v pult spravit, ko sem ga enkrat po nesreči zbrisal (rm -fr ~/.kde* je šele odpravil napako).

Toliko za prvi vtis.

kriko1 ::

...mi ni uspelo tistega K gumba nazaj v pult spravit...
Iz seznama apletov, ga ročno povlečeš v pult. Ja zadeva je še nerodna za navadne uporabnike, ker je 4.0 zgolj stabilna odskočna deska za nadaljni razvoj.

Preberite si še:
http://aseigo.blogspot.com/2008/01/talk...

vojko20 ::

Hmm možno, jaz sem probaval applet notr vlečt (se mi je zdelo bolj logično) in ne iz seznama.

arjan_t ::

ne to še ne gre, bo vrjetno v 4.1

RedStar ::

Skrajni čas da končno sprobam KDE. Nekako se težko ločim od Gnome namizja. :P

krho ::

Prav tako tudi compozitnega namizja ni blo
Doh, če laufaš zadevo v VMWare.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

arjan_t ::

maste vsi nek vista kompleks, res ne vem kje vidite podobnosti

jernejovc ::

Nekaj zaslonskih posnetkov novega KDE 4.0 v slovenščini je tudi na mojem blogu: http://jernejovc.holodeck1.com/izsel-kde-40/2008/01/12/

Drugače pa lahko KDE 4.0.0 samo pohvalim, meni deluje super, sesuva se mi ne, skratka velik thumbs up za razvijalce. Sam Oxygen stil (ikonice, zvoki, okraski oken) mi zelo ustreza, umetniki so se zelo potrudili. Seveda pa 4.0 še ni prava izkušnja KDE4 serije, pričakuje se da bo to različica 4.1. Seveda pa se vse razvija zelo hitro, verzije 4.0.x bodo popravile veliko stvari, in seveda tudi dodale veliko stvari...

arjan_t ::

glede na razvoj kde4 v pol leta ki so ga naredili sploh ni 2x za rečt da bo 4.1 za vse prste obliznit :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: arjan_t ()

'FireSTORM' ::

Na njihovi strani sem našel navodila kako kompajlat KDE4, ampak tam vključujejo nekega novega userja z takimi in drugačnimi sistemskimi variabli. Ampak jaz nebi rad mel ekstra userja in bi rad namestil KDE4 system wide.
Lahko sledim tem navodilom, samo da delam vse z root namesto novim userjem?
In ali moram prej odstranit KDE3?
Those penguins.... They sure aint normal....

gzibret ::

Kolektivni izbris je zajel vse poste, ki:

- niso povedali nič pametnega;
- ki so debato vztrajno napeljevali proti Visti;
- so se sklicevali na brisane poste.

Bodite od sedaj naprej pridni.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Poldi112 ::

Odgovor na vprašanje kako namestiti kde bi jaz raje iskal na strani svoje distribucije, kot pa na strani kde.

Glede konkurence, ne vem kako je lahko Vista tu offtopic? Vse se zgledujejo en od drugega in dobro je da se dobre ideje razširijo tudi drugam.In dobro je da se izpostavi kaj je dobro in kaj ne tudi s takimi primeri.

Me pa vizualno rc2 ni ravno navdušil, tako da bom poslušal nasvete mnogih in dejansko počakal na 4.1. Naj še malo dodelajo stvari. Sploh ko sami avtorji rečejo, da 4.0 Še ni kde4, ampak da bo to šele 4.1
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

kriko1 ::

@'FireSTORM': KDE3 ter 4 lahko soobstajata. Enega recimo namestiš v /opt/kde3, drugega v kde4 ali pa kar v standardne poti. Tamo ima suse če namestiš iz KDE4 repozitorija. Tista navodila pa vključujejo namestitev za enega uporabnika (vsaj pred meseci ko sem jih gledal).
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel KDE 4.9

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
95203 (3748) Jst
»

Izšel KDE 4.0.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
7111794 (7112) kriko1
»

KDE 3.1.5

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
51949 (1949) moj_nick
»

KDE 3.1.4

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
232201 (2201) BigWhale
»

KDE 3.1.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52410 (2410) ender

Več podobnih tem