»

Dogodek - D·Talk: The Empire Books Back

The Empire Books Back

Slo-Tech - V sredo, 18. decembra, ob 19.00 se bo na Celovški cesti 32 v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D.Talk. Glavna tema predavanj bodo ideja, nastanek in tehnologija platforme toothpick.com, ki ljudem po vsem svetu omogoča iskanje in rezervacijo zobozdravnika zase ali za svojo družino. Z dvema predavanjema bomo pokrili tako produktni kot tudi tehnični pogled na portal toothpick.com.

Tokratni gost bo Jozef Wallis, soustanovitelj in SVP pri toothpick.com, ki nam bo v prvem predavanju predstavil nastanek portala skozi oči ustanovitelja. Kako prepričati več kot šestdeset tisoč pacientov in več kot tri tisoč zobozdravnikov, da uporabljajo spletni produkt, kako biti boljši od konkurence in kako...

1 komentar

Izid KDE Software Compilation 4.4

KDE logo, vir: http://kde.org

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Čez manj kot teden dni, točneje v torek, 9.2.2010, bo izšla že naslednja različica zbirke, KDE SC 4.4. Ta prinaša nov vmesnik za majhne prenosnike ("plasma-netbook"), izboljšano namizje in programe ter vključuje nekatere že pred časom napovedane tehnologije.

Skupnost KDE se je jeseni reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Odprtokodno namizje KDE je tako postalo Zbirka programske opreme KDE ("KDE Software Compilation").

Izid KDE SC 4.4 bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu s slovensko skupnostjo KDE...

1 komentar

KDE dosegel milijon prispevkov programske kode

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je projekt KDE oznanil, da so dosegli milijonti prispevek kode.

KDE, je napredno in zmogljivo odprtokodno namizno okolje v katerega je svojo kodo prispevalo na tisoče prostovoljcev. Zanimiva je tudi rast prispevkov programske kode. Januarja 2006 je bilo v KDE prispevanih 500.000 kosov kode, decembra 2007 750.000, ta mesec pa je število prispevkov doseglo (in preseglo) milijon.

Podatki kažejo, da je KDE zdrav projekt, odprtokodni model razvoja pa deluje. Pri KDE tudi napovedujejo, da bodo za "zbiranje" kode v prihodnosti namesto Subversion pričeli uporabljati Git.

101 komentar

Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Namizje v KDE 4.1

vir: KDE
KDE - Skupnost razvijalcev pri prostem in odprto-kodnem projektu KDE je izdala težko pričakovano različico KDE 4.1. V tej različici se je med drugim vrnil paket programov za upravljanje z zasebnimi podatki KDE PIM, namizna lupina Plazma je doživela ogromno izboljšav, dodanih pa je bilo tudi precej novih programov in funkcij za obstoječe programe. Namizno okolje in programi so v precejšnji meri prevedeni tudi v slovenščino. KDE 4.1 je druga izdaja namizja in programov iz serije KDE 4 in je prva, ki je namenjena tudi zgodnjim uporabnikom (early adopters) in ne samo razvijalcem.

Poleg vrnitve paketa programov KDE PIM za upravljanje z zasebnimi podatki (e-pošta, organizator, bralnik virov RSS,...

46 komentarjev

Izšel KDE 4.0.0

Namizje KDE4 v slovenščini

vir: Lugos
KDE - Minili sta že več kot dve leti odkar so bile začrtane prve smernice razvoja četrte serije odprtokodnega namiznega okolja KDE. Včeraj pa je trdo delo naposled le obrodilo sadove in izšla je različica 4.0.0.

Kot je že običaj pri novih večjih izdajah, je novosti in sprememb ogromno. Za začetek je bilo potrebno namizje predelati za uporabo programske knjižnice Qt 4, dodanih pa je tudi precej novih tehnologij: Phonon za večpredstavnost, Solid za povezovanje s strojno opremo, Strigi za namizno iskanje, Plasma za sam prikaz namizja, NEPOMUK-KDE za semantično namizje (ocenjevanje in označevanje datotek ter dodajanje komentarjev) in še mnogo drugih. V okviru podprojekta Oxygen so...

71 komentarjev

Pipin odprti termin: E-študent

Slo-Tech - V torek, 21. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo govor o storitvi E-študent.

Predstavljen bo nov odprt sistem, namenjen vsem študentom kot študijsko orodje. Del ekipe E-student.si bo predstavil istoimenski projekt, ki predstavlja popolnoma drugačen pogled na sam študij. Moto projekta je "od študentov za študente" in predstavlja odlično dopolnilo k učnemu procesu, kjer študentje različnih študijskih smeri gradijo bazo znanja in prispevajo nekaj malega k ideji odprte univerze.

0 komentarjev

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Slo-Tech - V torek, 14. 11 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin kjer bo Andrej Vernekar predaval o prihajajočem KDE4.

V zadnjih mesecih je nastal vtis, da projekt KDE napreduje počasneje kot konkurenčni GNOME, saj je ta objavil več novih različic. V resnici pa je to le zatišje pred novo generacijo KDE 4.0, katere razvoj poteka že več kot eno leto. Šlo bo za velik preskok, kakršnega ni bilo že od KDE 1.0 dalje. Kaj nam bo torej prinesla nova generacija namiznega okolja? Se bo lahko merila s konkurenco, ki jo predstavljata Windows Vista in MacOS X 10.5? V tem predavanju bodo predstavljene nove tehnologije, ki so že v kodi KDE 4, in tudi nekaj tehnologij, ki šele prihajajo. Izognili pa se ne bomo niti spremembam v izgledu okolja, ki običajno sledijo novim generacijam okolja KDE.

Predaval nam bo Andrej Vernekar, vodja skupine za slovenjenje KDE v okviru društva Lugos.

31 komentarjev

Pipin odprti termin: GORI.Node Garden II

Slo-Tech - V torek 14. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Jee Hyun Oh podrobneje predstavila tehnološko delovanje projekta GORI.Node Garden II - vrta v katerem se odseva virtualni svet.

Tehnologije, ki jih je povezala med seboj segajo od mikrokontrolerjev z ethernet vmesnikom, ki skrbijo za dejansko cvetenje vrta do posebne Flash aplikacija in strežnika, ki skrbijo za medsebojno komunikacijo uporabnikov.

2 komentarja

Pipin odprti termin: Fansubbing

Slo-Tech - V torek 14. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Miha Jenka o Fansubbingu.

Fansubbing je primarno ljubiteljska dejavnost podnaslovitve animejev oz. japonskih risank, ki se je kot legalno vprašljiva dejavnost močno razvila preko zadnjih 25. let s koreninami razraščenimi v srcu ZDA.

Evolucija računalniških tehnologij, telekomunikacij in dobro organizirane skupnosti, ki so temelji obstoja današnjih fansubov, je privedla do ljubiteljskih izdelkov, katerih izdelava je tako rekoč brez opaznih stroškov, ki si jih ljubitelji lahko prenesejo iz Interneta, predvsem z uporabo BitTorrent tehnologije. Široka prekospletna distribucija, vedno višja kvaliteta fansubov in piratiziranje legalnih DVD natisov pa potiho ogrožajo dobiček licenčnih podjetij.

Razkrite bodo nekatere skrivnosti, ki jih uporabljajo, da lahko ljubiteljem dostavijo najboljše podnapise.

2 komentarja

Pipin odprti termin: Drupal

Slo-Tech - V torek 10.1 ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Sergej Rinc predaval o Drupalu.

Drupal je v slovenskem spletu neznan a sicer odličen odprtokodni sistem upravljanja vsebin (CMS), ki uporablja PHP in bazo podatkov MySQL ali PostgreSQL. Sprehodili se bomo po drupalovih zmogljivostih, pregledali zanimive module Drupala (vključeni ter sindikacija, slike, taksonomija, Google Sitemap idr) in komentirali pozicioniranje v iskalnikih. S praktičnim prikazom bomo prikazali delo s portalom, narejenim z Drupalom, ter kako je poljubna vsebina lahko dostopna prek virov RSS, vsem uporabnikom pa po želji omogočimo še lasten blog.

9 komentarjev

Pipin odprti termin: Battle for Wesnoth

Slo-Tech - V torek, 8. novembra vas on 19.00 vabimo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predstavil odprtokodno igro Battle for Wesnoth.

Battle for Wesnoth je prosta (in zastonj) fantazijska potezna strategija, ki je prešla v različico 1.0. Gre za eno najpriljubljenejših in najhitreje razvijanih (prostih) iger zadnje čase! Zato je prav, da si jo pobližje ogledamo in raziščemo razloge za njeno priljubljenost in ultra-hiter razvoj. Battle for Wesnoth teče na večini modernih (ter tudi nekaterih bolj eksotičnih) sistemov.

11 komentarjev

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev