» »

Izšel je KDE 4.2

Izšel je KDE 4.2

KDE 4.2

vir: KDE
KDE.org - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi številko 4.2 in je bila poznana pod kodnim imenom The Answer (Odgovor). Uradna predstavitev je na voljo tudi v slovenščini. Nova verzija, za katero pravijo, da je za razliko od 4.1 primerna za večino končnih uporabnikov, saj spet vsebuje mnoge funkcionalnosti iz 3.5, ki jih 4.0 in 4.1 nista imeli, prinaša kopico izboljšav in dodatkov.

Plasma je nekoliko dopolnjena, tako da sedaj vsebuje hitri zaganjalnik (Quicklauncher), vremenske informacije, vire novic (newsfeeds), stripe in hitro deljenje datotek prek storitev pastebin, poleg tega npr. podpira Google Gadgets. Gradniki Plasme se lahko uporabijo tudi v ohranjevalniku zaslona, izboljšani pa sta še opravilna in sistemska vrstica. Razširjena podpora za skripte sedaj omogoča uporabo JavaScripta, Pythona in Rubyja. KWin po novem uporablja fizikalne modele za premikanje oken in dodaja nekaj novih učinkov.

Novi jeziki, v katerih je KDE prvič izšel, so večinoma azijski, seveda pa ostaja podprta slovenščina za naše kraje.

Lepotnih popravkov so bili deležni še urejevalnih datotek Dolphin, odjemalec za elektronsko pošto KMail, brskalnik Konqueror in drugi. Med spremembami, ki se nahajajo pod pokrovom, avtorji omenjajo predvsem večjo odzivnost in stabilnost ter ogromno zakrpanih hroščev. Prenos je že mogoč z uradne strani.

40 komentarjev

Gost ::

Vse to bi moral biti že KDE 4.0. Takoj namestim na moj glavni računalnik, ko bo izšla različica Kubuntuja s tem namizjem.

jype ::

kubuntu jaunty (9.04) za vsakdanjo uporabo ne poskušajte še vsaj dva meseca.

Najbolje je počakati kar na release.

JurijTurnsek ::

trenutno je v Kubuntu 8.10 komaj KDE 4.2 RC1... kar nekaj bugov. Ma pa 9.04 release verzijo, ampak je pa 9.04 v alpha verziji :)

ampak je bol malo bugov in se da delat...
http://www.slatnaskejta.com

WamPIRe- ::

Ali samo meni vleče na Visto oz. obratno?
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

neboben ::

KDE 4.2 has been released. Users of our development Jaunty version can do a full upgrade to get the latest packages. Packages for 8.10 (Intrepid) are in the kubuntu-experimental PPA.

lubuntu 8.10 Intrepid ima kde 4.2

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

jimmi ::

KDE4 je katastrofa. Še vedno je, tudi s to izdajo. 4.0 je bil neuporaben. 4.1. je delal za silo, vendar se je plasma redno sesuvala, kmail ni dobro prebavljal IMAP-a, v dolphinu zadnje čase ni delal Ctrl-C, Ctrl-V, ... 4.2rc2 se mi niti ni zganal in s stabilno verzijo ni nič drugače. Pa sem poskušal vseživo. Zato sem po osmih letih zapustil KDE in šel na GNOME.

arjan_t ::

KDE4 je katastrofa. Še vedno je, tudi s to izdajo. 4.0 je bil neuporaben. 4.1. je delal za silo, vendar se je plasma redno sesuvala, kmail ni dobro prebavljal IMAP-a, v dolphinu zadnje čase ni delal Ctrl-C, Ctrl-V, ... 4.2rc2 se mi niti ni zganal in s stabilno verzijo ni nič drugače. Pa sem poskušal vseživo. Zato sem po osmih letih zapustil KDE in šel na GNOME.


če distuibucija ne zna skompajlat KDE-ja da bi delalo pa mogoče moraš menjat distribucijo?

npr. fedora, s 4.1 dela odlično, in verjetno ni nestabilnost kde-ja tukaj problem če uspe drugim

jimmi ::

Uporabljam po mnenju mnogih eno izmed najboljših distribucij - ArchLinux, kjer za razliko od drugih distribucij uporabljajo samo vanilla kodo. Torej je problem v KDE-ju..

squngy ::

Uporabljam po mnenju mnogih eno izmed najboljših distribucij


A ne valja to itak za vse linux distrote :D

skye28 ::

Torej je problem v KDE-ju..

Če bi to držal, ga (=KDE workspace) KDE pač ne bi propagiru kot primernega za množično uporabo. Kar se Archa tiče, tudi drži, da je precej dobra distribucija, če jo znaš uporablat. Js rečem, da je problem med tipkovnico in stolom.

Hardstyle ::

Ali samo meni vleče na Visto oz. obratno?


Meni vleče na Windows 7.

opeter ::

Mene pa zanima nekaj. Imamo torej dve okolji oz. dva vmesnika (GUI) za Linux sisteme. Eden je Gnome (ki je privzeto v Ubuntuju, Linux Mint in drugih) ter KDE.

Zdaj programi, ki imajo ikone in ostalo nastavljene za Gnome (npr. Gimp), bodo delujejo pod KDE, ali pa ne? Isto velja za OpenOffice... moraš se odlogirat iz KDE in prijavit nazaj v Gnome, da lahko zaženeš te programe?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

JurijTurnsek ::

opeter: dela vse pod vsem (samo bolj optimalno v svojem okolju)
http://www.slatnaskejta.com

Poldi112 ::

>Uporabljam po mnenju mnogih eno izmed najboljših distribucij - ArchLinux, kjer za razliko od drugih distribucij uporabljajo samo vanilla kodo. Torej je problem v KDE-ju..

Izjava dneva. Na tvoji distribuciji, po bogve čem vse kar si delal, se ti KDE ne zažene. In zdaj je kriv KDE, ker tvoja distribucija ali pa ti ziher ne moreta biti kriva. Debili pri kde so očitno izdali stabilno verzijo, ki se sploh ne zažene.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

phantom ::

Tudi jaz uporabljam najboljši distro na svetu! (seveda Archlinux)

KDE 4.2 je še vedno polizdelek, pa naj še tako lepo izgleda. Še vedno nima vseh featurejev KDE 3.5 in precej KDE3 programov (ki so del projekta KDE) sploh še ni bilo sportanih (KDevelop, Quanta ...).
~
~
:wq

Dri3r ::

Imamo torej dve okolji oz. dva vmesnika (GUI) za Linux sisteme. Eden je Gnome (ki je privzeto v Ubuntuju, Linux Mint in drugih) ter KDE.

Imamo jih veliko več kot le ta dva. Med bolj znana okolja spadajo še vsaj:
- xfce
- enlightment
- blackblox / fluxbox / openbox / waimea / kahakai
- icewm
- fvwm
- windowmaker
- afterstep
dri3r

Djuro ::

opeter: dela vse pod vsem (samo bolj optimalno v svojem okolju)

Koliko je to bolj optimalno? Hitreje? Lepše izrisano? To tudi mene zanima, ker v gnome uporabljam kar nekaj kde programov, pa razen nekoliko drugačnega izgleda, ne vidim nobene razlike.

jimmi ::

@Poldi112

To, da se ta verzija KDE-ja ne zažene, je bila samo pika na i. Preprosto sem imel dovolj in sem šel na GNOME. Nimam časa, da se ukvarjat s tem, katere fajle iz .kde4 direktorija moram pobrisati, da bo zadeva delala. Razumem, da se stvari spremenijo iz verzije 3.x na 4.x in da prehod ne bo čisto neboleč. To, da se vse zalomi pri prehodu iz 4.1 na 4.2 pa preprosto ni sprejemljivo. Poleg tega pa nisem edini, ki ima dovilj KDE-ja: Linus Torvalds: KDE 4 je katastrofa

In ja debili pri KDE so izdali stabilno verzijo, ki se ne zažene. Tudi verzijo 4.0 so označili za stabilno, pa ni bila..

In ja, jaz ziher nisem kriv, da mi ne dela. Imam ogromno izkušenj z linuxom in znam stvari popraviti, če se zalomi. KDE 4.x pa je žal tako gnil, da ne gre.

MrStein ::

Ne, samo verjeti moraš (in okoli govorit) da je popoln! Pol dela ! Ziher !
Vprašaj fenboje, če ne verjameš. ;)

Heh, ko sem prebral novico, predvsem stavek "je za razliko od 4.1 primerna za večino končnih uporabnikov" sem pomislil: Če bi pred nekaj dnevi izjavil jaz, da "4.1 ni primerna za večino končnih uporabnikov", bi me fenboji oglodali.

No ja, danes se je točno to zgodilo. Le namesto številke 4.1 se je uporabila 4.2.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

R33D3M33R ::

Heh, sem imel novico že spisano pa sem si raje premislil in jo izbrisal. Bom raje kaj napisal za 4.3 :)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Testman42 ::

Hehe, 4.2, "The Answer", sej ste dojel povezavo...
Lepo da developerji berejo knjige :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

NoOrdinary ::

In ja debili pri KDE so izdali stabilno verzijo, ki se ne zažene.

In tistih ostalih 99% uporabnikov, ki jim (tud na Archu) dela morjo odplut s tvojo barko? Pa vsak, ki zamenja KDE zadnje čase nardi s tega osebno dramo in internetno senzacijo, praktično tedenske migracije med vsem fluxboxi, XFCEji, Eji in ostalim DM in DEji pa čakajo svojih 5 minut slave :\
Govorit da so debili in da so izdal verzijo, ki se ne zažene (uporabljam Arch in KDE4 odkar je v stable pa nisem mel niti enga problema z upgrejdom na 4.2) pa je no, če uporabem tvoj izraz, debilno. Še bolj debilno je pa srat po 4.2 če jo po napisanem sodeč nis niti uspel videt. In glede na to da si prčkal že po RCju in to bi skorda reku da je problem na tvoji strani.
Izšu je KDE 4.2. A je popoln? Ni, kot ni še noben DE. A je za vsakga? Ni, kot ni bil 3.5 in kot ni bla še nobena verzija Gnoma. Se strinjam, da v idelanem svetu bi tole mogl imet cifro 4.0 ampak jebi ga, zdej je kar je, narjen je dost škode, verjeten tud kar nekaj koristi zarad take odločitve.
Ni 3.5.x in tud nikol ne bo, ker je enostavno drugačen (in tak da bo enkrat boljši kot predhodnik), je pa 4.2 velik korak naprej in dober, upal bi si rečt clo odličen desktop, ki pa se mu še mal kolca ampak daleč od česa kritičnega in senzacionalnega, kot bi nekateri radi prikazal stvari.
brez ideje sem za podpis

filip007 ::

Ma grem stavit, da se mi sesuje v 5min...kot je bilo pri 4.0 zamenjam ozadje in crash...no res da sem imel naloženo na Suse preko njihovega paketa.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

M.B. ::

Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

c0ck4m0u53 ::

@Djuro & opeter

Za integracijo gnome/gtk aplikacij v kde/qt okolje je na voljo gtk-qt-engine. Za obratni učinek, se pravi zlitje kde/qt aplijacij z gnome/gtk okoljem, skrbi QGtkStyle. Drugače pa kot je že bilo povedano se lahko aplijacije poganja neodvisno od namiznega okolja oz. uprabljalnika oken (potrebne pa so seveda knjižnice, za poganjanje programa samega), kakor tudi se lahko uporablja upravljanik oken povsem neodvisno, brez namiznega okolja.

Ted ::

Katere distribucije že vsebujejo KDE 4.2? Fedora KDE?
Mah...

ycw_ ::

KDE4 je katastrofa. Še vedno je, tudi s to izdajo. 4.0 je bil neuporaben. 4.1. je delal za silo, vendar se je plasma redno sesuvala, kmail ni dobro prebavljal IMAP-a, v dolphinu zadnje čase ni delal Ctrl-C, Ctrl-V, ... 4.2rc2 se mi niti ni zganal in s stabilno verzijo ni nič drugače. Pa sem poskušal vseživo. Zato sem po osmih letih zapustil KDE in šel na GNOME.


Sem včeraj imel enak problem, spremeni si mirror na default arch-ev server in si še enkrat posodobi (ker še mirrorji verjetno niso sinhronizirani). Je package mantainer izdal nekaj novih revizij paketov in sedaj deluje brez problemov.

KDE 4 lepo napreduje, 4.2 je že bolj "uporaben", samo še vedno par stvari izgleda nedokončanih.
Ostajam pri kombinaciji Xmonad-a ter gnome aplikacij.

Poldi112 ::

>Nimam časa, da se ukvarjat s tem, katere fajle iz .kde4 direktorija moram pobrisati, da bo zadeva delala.

Ali najboljša distribucija nima packet managerja, ki to naredi namesto tebe? Jaz sem danes zjutraj dobil v Kubuntu ikonico v taskbar-u, ki je nakazovala, da so novi paketki, pustil sem da instalira kompleten kde 4.2 in stvar dela. Imam pač drugorazredno distribucijo...

>Imam ogromno izkušenj z linuxom in znam stvari popraviti, če se zalomi. KDE 4.x pa je žal tako gnil, da ne gre.

Vidim da imaš res ogromno izkušenj, ja. Jaz znam vse, razen tistega česar neznam, ane :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

borchi ::

> Je package mantainer izdal nekaj novih revizij paketov in sedaj deluje brez problemov.

ups, najboljša distribucija je zajebala... 8-)
l'jga

kriko1 ::

Opensuse ima že tudi pakete na voljo od dneva izdaje, deluje več odlično.
Uporabljam pa že vse od 4.1 različice prek alpha in RC izdaj.

Sedaj pa proti 4.3!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

war-dog ::

Nekam se mi zdi, da GNOME prekaša KDE in hej, niti nisem LINUX fan :D
Object reference not set to an instance of an object.

Rauby ::

GNOME bolj vleče na Applovo filozofijo, KDE pa na Microsoftovo. In morem reči da mi je GNOME veliko bolj pri srcu kot KDE.

kriko1 ::

RAvby: glede kdeja si sfalil v polno.

WamPIRe- ::

Js sm z openSuse od verzije 10 napre preizkusil več verzij tako KDE kot Gnome in meni osebno je Gnome veliko bolj pri srvu. Seveda zmeraj ne deluje ampak vseeno :P
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

G-man ::

GNOME bolj vleče na Applovo filozofijo, KDE pa na Microsoftovo. In morem reči da mi je GNOME veliko bolj pri srcu kot KDE.


KDE mogoče na prvi pogled s "taskbarom" resda spominja na Windows okolje, a tu se praktično vsa podobnost konča. KDE je veliko bolj napreden DE kot Windows in pri zadnji verziji si je marsikaj izposodil iz Applovih logov.

Sicer pa, sedaj si lahko KDE 4 namestijo tudi uporabniki Windows, če se jim le ta zdi mal zbledel :) (a sam ga za produkcijsko rabo še ne bi uporabljal): link

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Jumping Jack ::

Hitro vprašanje: Kaj je v KDE 4.x s Krusaderjem?

arjan_t ::

port je v delu ...

hruske ::

Men pa kde 4.2 prov lepo dela zaenkrat.

Debian unstable s paketi iz experimentala.
Rad imam tole državico. <3

BigWhale ::

Debian unstable s paketi iz experimentala.


Ooooh, living on the edge, huh? ;)

hruske ::

Mah ne, sam ni mi težko si rok umazat. :P

Sej prov pride, ker spoznaš obilo internih Debian stvari ki jih sicer nikol ne bi.
Rad imam tole državico. <3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linuxov razvoj se pospešuje

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
405374 (2919) Jst
»

Izšel KDE 4.4

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
225545 (4409) Icematxyz
»

Izšel je KDE 4.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
406323 (3614) hruske
»

Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
465098 (2861) R33D3M33R
»

Izšel KDE 4.0.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
7111857 (7175) kriko1

Več podobnih tem