» »

Ljubljanska Banka - Razsodba

Ljubljanska Banka - Razsodba

Samsung06 ::

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu bo danes objavilo razsodbo treh hrvaških varčevalcev nekdanjega LB-ja proti Sloveniji.

RTV Slovenija

A mislite, da bomo dobil oz zmagal? Bo Pogačnik letel, če se izkaže, da je bil preveč optimističen?


Mnenja?

Samsung06 ::

Aja, pa jst sm bolj pesimista tko da bomo pomoje zgubil ;(

jype ::

Zgleda da "nismo" zgubili.

Saj ne more ena država (eden od lastnikov) materialno odgovarjat za propad podjetja, ki je bil last Jugoslavije (in je torej imel lastnikov toliko, kot je bilo zveznih držav).

No, to je bolj laično, na hojladri. Verjetno so kakšni natančnejši predpisi, po katerih je sodišče odločilo, kot pač je.

Thomas ::

> Bo Pogačnik letel, če se izkaže, da je bil preveč optimističen?

No, zdaj lahko napreduje, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Samsung06 ::

In kaj zdej to pomeni. Ali bodo sledile podobne tožbe ali pa je zdej LB primer končan za SLO v Evropi?

Samsung06 ::

Jah Thomas zdej sm mal bolj optimističen glede vsega kar reče :) tudi glede meje. :D

Thomas ::

Jaz sem bil spočetka butast ko Bučar ali pa Kučan.

Mislil sem, da je "treba tisti denar pač vrniti".

Vendar potem je ravno Pogačnik "in njegovi" privlekel na plan neke dokumente, po katerih je jasno, da LB ni dožna ničesar. Celo sama ima 2 krat toliko terjatev na Hrvaškem, kot dolgov.

Odklop LB iz bankirstva je pa izvedla hrvaška vlada.

Ni kaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ja, saj ga je treba vrniti.

Iz deviznih rezerv SFRJ, al kjerkoli se bo že napraskalo denar, ki ga je tista država imela, da je jamčila za svoje banke.

borchi ::

> Vendar potem je ravno Pogačnik "in njegovi" privlekel na plan neke dokumente, po katerih je jasno, da LB ni dožna ničesar.

samo iz firbca vprašam, pogačnik je obrnil ploščo? a ni slovenija že od začetka vztrajala na istem stališču?
l'jga

jype ::

borchi> samo iz firbca vprašam, pogačnik je obrnil ploščo? a ni slovenija že od začetka vztrajala na istem stališču?

Je, a kolikor vem, so politiki stresli prenekatero traparijo na račun tega problema. So v tistem hipu ravno pozabili, da je lastnik LB v bistvu SFRJ in da se za vloge v LB jamči z denarjem SFRJ, ne pa Slovenije (ki svojega deleža denarja iz SFRJ seveda ni nikoli dobila).

Samsung06 ::

"Celo sama ima 2 krat toliko terjatev na Hrvaškem, kot dolgov."

A se dela kaj na tem, da se to vrne?

jype ::

Samsung06> A se dela kaj na tem, da se to vrne?

Seveda. To je stvar deljenja premoženja nekdanje SFRJ. V to premoženje se štejejo tudi terjatve.

Samsung06 ::

Niste odgovoril: "Ali bodo sledile podobne tožbe ali pa je zdej LB primer končan? "

Gremo še mejo tko zrihtat :)

Thomas ::

> Ali bodo sledile podobne tožbe ali pa je zdej LB primer končan?

Precej končano je, IMO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Samsung06 ::

Zagreb: Razsodba v Strasbourgu ne rešuje osnovnega vprašanja

Razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice, s katero je danes zavrglo tožbe treh hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke proti Sloveniji, ne rešuje osnovnega vprašanja, zaradi katerega je tudi bil sprožen postopek, torej tega, ali je Slovenija z ukrepi in ravnanji za zaščito premoženja Ljubljanske banke kršila človekove pravice varčevalcev, je v prvem odzivu Zagreba menila pomočnica hrvaške ministrice za pravosodje Štefica Stražnik, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Štefica Stražnik, ki je zastopala hrvaško vlado v primeru pred sodiščem v Strasbourgu, je v sporočilu za javnost tudi poudarila, da bo Hrvaška preučila možnost pritožbe na veliki senat sodišča v Strasbourgu kot tudi o sodelovanju v postopkih drugih varčevalcev pred sodiščem v Strasbourgu.

Kot je sodišče pojasnilo v danes objavljeni razsodbi, je tožbo zavrglo, ker ne obstaja podlaga za nadaljnjo obravnavo, saj so bile dvema tožnikoma že v celoti povrnjene njune devizne hranilne vloge, tretja tožnica pa ni izčrpala pravnih sredstev na Hrvaškem, kjer lahko njeni dediči še sprožijo postopek. (STA)

Mladina

Torej očitno še ni nič rešeno!

Ziga Dolhar ::

Vrnit ali ne vrnit ...

... za slovensko gospodarstvo bi bilo verjetno precej ceneje, če bi se vrnilo. (Ampak to dobrih deset let nazaj. Danes je že precej prepozno.)

Zgolj in le pragmatično razmišljanje.
https://dolhar.si/

Zeberdee ::

Jaz sem da se to takoj vrne... Seveda pa se mora takoj vrniti potem tudi vsa lastnina slo podjetij + izgubljeno blago + uniceno blago. Lahko imamo sindikalen dopust pol leta.

Shaky ::

A se pol mora meni vrnit tudi to, kar se mel na na dan 25. junija 1991, shranjenega na računu odprtem pri "Zagrebačkoj banci"? Najbrž ne.

LP

Dare

Thomas ::

V okviru nasledstvenih pogovorov, boš dobil nazaj.

Ali tvoj pozni vnuk.

Samo kolikor je meni znano, so naši rekli, da je Slovenija že poplačala vse vloge v vse banke na ozemlju Slovenije. So rekli tudi, da imajo dokument, v katerem je bil sporazum o tem teritorialnem načelu tudi podpisan. Celo je tipček mahal z njim na TV. Samo nisem mogel vsega prebrat, ker me ni zanimalo, ker takrat itak nisem imel nič denarja.

Si torej imel denar izven Slovenije?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

borchi ::

nisem pravnik, ampak v obrazložitvi sodbe, ki so jo povzeli naši mediji, ni ravno nekega vzroka za veselje, ne? mislim, a se da iz sodbe sklepat, da nobenega varčevalca ne bo poplačala NLB oz. slovenija?

tu je bila razsodba takšna, ker sta dva od treh že bila poplačana, tretji pa še ni izkoristil vseh pravnih možnosti na hrvaškem.

sicer se sam nagibam k temu, da bi se moralo to vprašanje reševat z nasledstvenimi pogajanji, samo tale razsodba pomoje ne ustavlja novih tožb?!

pravniki?
l'jga

TESKAn ::

Kolikor sem jaz razumel, je bila LB jugoslovanska banka in so se vloge hrvaških varčevalcev porabile za kreditiranje hrvaških podjetji in v Slovenijo ni nikoli prišel dinar teh vlog. Če je to res, potem jih nima NLB karkoli izplačevat, pač pa se jih bo izplačalo iz denarja SFRJ, ko se bo enkrat uredilo, kdo dobi kaj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ssitcm ::

Še nekaj komentarjev iz hrvaškega foruma na Večernjem listu:

Komentari



Što mislite o ovoj temi?

Komentirajte članak





tempest ‌ 07.11.2006 ‌ 09:31 Odgovor
Tko im je kriv
Mogli su štediti u domaćim bankama a ne pare povjeravati janezima !Meni nije ni na pamet palo pare povjeravati tim gadovima.....sad nek netko kaže da nisu gadovi i da se u LB manje čekalo...i tome slično. Sad si imaju slovensku ažurnost ! Osobno mi je Slovenija dobra jedino za istrest pepeljaru iz auta negdje na cestu ili kakvo parkiralište .



DRAGOMIR ‌ 07.11.2006 ‌ 09:20 Odgovor
Bruka do iznemoglosti !
Ljudi koji su dobili isplačene pune iznose i to u devizama idu na sud i uz pomoć "prijatelja suda dobiju muda"! Vjerovatno da idemo sa Slovenijom i zbog granice na sud da bi isto tako prošli.... Pravo im je rećeno imate "prav(n)u" državu i zakone šta to doma ne procesuirate... Mi se ne bavimo sitnom lovom od Hrvatske raje mi smo tajkuni. Da nisu oni koji su podrpali u Hrvatskoj sve pa i to malo oprali "privatizirali"???? Jućer na Otvorenome većina vjeruje u procesuiranje i povrat velike love od tajkuna... Naivitet+nerealitet nema granica u ovoj zemljici.. Recimo i da ih procesuiraju, kako i tko? a zatim oduzeta lova recimo milijarda kome ide malome radniku po 1 kuna ili umirovljeniku ?????



kamidan ‌ 07.11.2006 ‌ 09:16 Odgovor
tko
da citiram...mislim da je sud presudio pravedno...od 3 tuzitelja: 2 su namireni, a 3.je preporuceno da (kao i ostali stedise) tuze Ljubljansku banku i povrate svoje uloge. Buduci da ta mogucnost postoji, moraju je iskoristiti te im (dok imaju tu mogucnost) ljudska prava nisu ugrozena. Dakle, sud je potvrdio da se ne radi o pitanju drzavne imovine (i njezine sukcesije).



sulijadin ‌ 07.11.2006 ‌ 09:15 Odgovor
gorenje
evo za dobrosusjedske odnose kupujte Gorenje kupujte sa srcem(hrvatskim novcem)



bambi ‌ 07.11.2006 ‌ 09:08 Odgovor
to će Vas naučiti
da više nikad ne dajete svoje novce janezima......Kupujmo Hrvatsko:)



zracni ‌ 07.11.2006 ‌ 08:59 Odgovor
hebiga ...
za početak, ne kupujmo slovensko...



sizif ‌ 07.11.2006 ‌ 08:36 Odgovor
pojela maca
takva nam sudbina...



jajejojo ‌ 07.11.2006 ‌ 08:32 Odgovor
ajme meni
sretan sam sta smo slobodni, a slovencima bi ja jos dao 500 milijuna eura samo da ih vise ne vidim i ne cujem za njih... to je jedna tako pokvarena sitna saka jada da je nemoguce biti ljubomorni na njih ili naljutiti se na njih...



Jean Luc Picard ‌ 07.11.2006 ‌ 07:56 Odgovor
Prava istina
Osamostaljenjem države Hrvatske 1990. godine nisu smjele više postojati firme sa sjedištem u inozemstvu, nego su se firme morale ugasiti ili preregistrirati. Ljubljanska banka to nije htjela, no kako je morala, nije preuzela nikakve obveze stare banke. Što smo tražili - to smo dobili. Tuđman je lijepo rekao: "Uzmimo sudbinu u svoje ruke."



merlo ‌ 07.11.2006 ‌ 06:21 Odgovor
Komplikovano....
ali veoma jednostavno....nemre i JARE- i PARE.....



baj Iva ‌ 07.11.2006 ‌ 01:25 Odgovor
Tko tu kome?
Dvoje se vec naplatilo - nisu li njihove parnice nakon primitka novca trebale biti ukinute jer su postale bezpredmetne. ------------------------------------- Treci nije u Hrvatskoj niti pokusao sudskim putem, nego pravac Strasbourg - trebalo bi i njega i pametnog odvjetnika mu pjeske potjerati kuci (mozda kojom srecom zalutaju, takvih imamo i previse u Hrvatskoj). Zabrinjavajuce je da je od svih najgluplja vlada. Utrpali su se u sudski proces, a da nisu najosnovnije fakte provjerili - s njima cemo daleko dogurati (exYU-SLO+AL+MOLD).



executor_OS ‌ 07.11.2006 ‌ 00:28 Odgovor
Hrvatska šuti...
...zato jer su 15 godina vladale pizde koje su gledale vlastite interese,a za Hrvatsku im se jebalo! A stoka "sitnog zuba" nikako da progleda i da na vlast dovede PRAVU stranku kojoj su Hrvatska i Hrvati ispred svega. Kaže Johnny:"Kakav narod,takva vlast...". I u pravu je.



cunty ‌ 06.11.2006 ‌ 23:43 Odgovor
hm....
ma nije moguce da je opet Rvacka dobila po pipici od tih jadnih glupih janeza



EroK ‌ 06.11.2006 ‌ 23:40 Odgovor
Stedise LJ. Banke, probajte Hrvatski Svjetski Kongres za povrat svojih ustedjevina!
Ovaj proces je vec zapocet, Kontaktirajte: http://www.crowc.org/hrvatski/ljubjansk... banka.pdf i sretno!



GeneralMaister ‌ 06.11.2006 ‌ 23:52 Odgovor
Re: EroK
Opet jedna prevara! Dok nisu iscrpljene sve pravne mogučnosti u zemlji domicila, sud u Strassbourgu će odbaciti takve tužbe bez pardona! To zna svaki student pravnog fakulteta. Opet hoće neko drpiti novce jadnih štediša, u tom primjeru advokat iz tog hrvatskog kongresa.



andjelko ‌ 06.11.2006 ‌ 23:32 Odgovor
DS - s kvakom,
Pogledajte malo podrobnije sami tekst clanka ili ako ste u mogucnosti samu presudu. Hrvatska se Vlada ukljucila u postupak u Stazburgu i tako indirektno pokusala utjecati na razvoj dogadjaja. Da je Vlada nastupila kao drzava po ovom pitanju protiv Slovenije to bi se rijesavalo na jednom drugom medjunarodnom sudu. U svakom slucaju meni nije drago sto su ljudi izgubili spor ali mi je drago da se Sanaderova nesposobnost tako jasno pokazuje na ovakvim predmetima. Nije mi drago sto su on i njegova Vlada nesposbni, kamo srece da nisu, nego mi je drago jer se nadam da ce ovakvi gafovi pomoci ljudima shvatiti da nas Sanader, Mesic, Racan i ekipa ne mogu izvuci iz ovih problema. Oni su stvorili ovaj problem i to namejrno- pa je zato nerealno od njih ocekivati da oni ovo poprave. Poenta je jednotavna: ovo se moralo rijesavati u sklopu razgovora o sukcesiji. A to bi tek bila prava prica. Zasto? Razmislite samo o silnim bankama koje je Jugoslavija imala svukud po svijetu, o drugim bankama a ne samo o Ljubljanskoj. Pogledajte malo Jugobanku i njene ekspoziture, pa onda osnovne zakone po kojima je "fedralni" novac odjednom, to jest deklaracijom druga Tita postao vlasnistvo banaka koje su se nalazile po republikama u kojima je novac bio u tom trenutku. Kako se do tada kao i kasnije sve vaznije dogadjalo u Beogradu a Beograd bio u Srbiji skoro sav je novac bio u Srbiji. Srbija je tkao postala vlasnikom kapitala koji je piripadao svima. Onda su tek 60 i jos neke srbijanske banke pocele davati kredite za izgradnju hotelskih kompleksa u Dalmaciji i tako je Beograd poceo sjedati na te nekretnine, odnosno zagospodario nasim financijskim tokovima. Dugovi iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sarajeva su se lijepo dogovorili kako ce se taj novac podijeliti a da javnost o tome skoro nista ne zna. Pokoj vjecni Bozi Marendicu koji je u grob sa sobom odnio puno tajnih vezanih za ovu temu. Andjelko Galic



.......................

Komentar ni potreben !

Sergio ::

Ah... Sej da ne boš mislu, da nismo enaki kar se nacionalizma tiče.

Pejd brat kakšn drug forum, ki ni Slo-Tech. Večer, recimo.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Ziga Dolhar ::

borchi:

> mislim, a se da iz sodbe sklepat, da nobenega varčevalca ne bo poplačala NLB oz. slovenija?

Pravilno ugotavljaš, da sodišče ni odločalo in meritum (torej, ni [dokončno] "odločilo" o glavni stvari -- o tistem, zaradi česar so sploh šli na sodišče). Sodišče se je ustavilo že ob preverjanju procesnih _predpostavk_, ki sodišču dopuščajo, da sploh more odločati v glavni stvari.

Med temi predpostavkami sta tudi pravni interes (katerega nimata ona tožnika, ki sta že poplačana) in dejstvo, da tožnik prej izkoristi vse možnosti (in pravna sredstva), ki jih ima na voljo na nacionalnem nivoju (tega ni storil tretji).
https://dolhar.si/

cattom ::

Kateri varčevalci pa imajo upanje na uspeh? Kot je pokazal včerajšnji sklep, samo tisti, ki so poskusili že vse na Hrvaškem. Recimo, da so dobili pravnomočno sodno odločitev, po kateri jim mora LB izplačati prihranke. A to še ni dovolj. Potem morajo izterjati denar od zagrebške LB. Ta je nekaterim varčevalcem že vrnila iztoženi denar, zagotovila pa ga je s prodajo svojega premoženja na Hrvaškem. Tako bo počela tudi v prihodnje. Tega premoženja namreč ni malo, po nekaterih ocenah ga je za okoli pol milijarde evrov, kar je bistveno več od neizplačanih deviz - teh je za slabih 200 milijonov evrov.

Varčevalci pa ne morejo do prihrankov, ker je premoženje LB večinoma v obliki posojil hrvaškim državnim podjetjem, ki banki ne vračajo denarja. Hrvaški varčevalci LB bodo zato morali v naslednjem koraku tožiti ta podjetja oziroma njihovo lastnico, hrvaško državo. Šele v primeru, da bi dokončali takšno tožbo, svojega denarja pa ne bi dobili, bi lahko v Strasbourgu zatrdili, da so doma poskusili z vsemi pravnimi sredstvi.

Kakšne razsežnosti ima problematika, kaže naslednji podatek: samo terjatev zagrebške LB do podjetja IPK iz Osijeka znaša približno toliko kot vse njene obveznosti do varčevalcev.

vir.Dnevnik

Shaky ::

@Thomas:
Ne, nisem imel denarja izven, samo hipotetično sem vprašal.

LP

Dare

roscha ::

Povezava do odločitve sodišča.

Niso takšni pajaci kot zgledajo. Je lepo dokumenitirano kaj se je dogajalo od leta 1955 naprej.

Jap, Hrvati so popušili bolj kot zgleda na prvi pogled.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubljanska banka - dolgovi do tujih varčevalcev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12022503 (12135) Smrekar1
»

Osimski sporazum (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10312031 (10229) jype
»

Jelinčič na HTV (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1288946 (5670) MadMicka
»

Slovenija obsojena zaradi mučenja! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586854 (5799) zavajon

Več podobnih tem