» »

ZDA in vesolje

ZDA in vesolje

T-h-o-r ::

Eden najpomembnejših oktobrskih dogodkov, no, vsaj po mojem mnenju, je šel mimo javnosti tako tiho in neopazno, da je že smešno.

ZDA so sprejele novo vesoljsko doktrino. Pa kaj, si je verjetno rekla večina od nas in raje privoščljivo uživala ob Ambruških medijskih nasladah. Vendar bodo posledice nove washingtonske strategije precej bolj daljnosežne kot ostali dogodki meseca. Veste, kaj se je zgodilo? ZDA so vesolje uradno razglasile za svoje interesno področje, kamor "malopridnih" držav ne bodo spustile zraven.

Danes se diplomati in politiki med sabo preprirajo, po kakšnem ključu bi državam dovolili ali prepovedali razvoj jedrske tehnologije. Zaradi tega se občasno zdi, da smo na robu nove vojne, cene nafte pa sploh ne bomo omenjali. O vesolju ne razmišlja nihče. Pa vendar bo prav to v prihodnosti ključno za nadaljnji razvoj človeštva. In zato verjetno vir še neslutenih sporov med državami. Si predstavljate, da bi njegovo raziskovanje, odkrivanje in konec koncev izrabljanje postalo domena zgolj ene države? Ti strahovi so se okrepili sredi oktobra, ko so ZDA obelodanile novo vesoljsko doktrino.

Washingtonskim piarovcem, ki so se z njo ubadali, je treba čestitati. Vedeli so, da verjetno ne bo naletela na prijazen sprejem, zato so suhoparen dokument brez najav ali komentarjev obelodanili v petek popoldan, tik pred mrakom. In menda je temu sledil še nek tamkajšnji praznik. Za dokument se ni zmenil nihče. Kdo pa hoče tik pred vikendom odkrivati nove svetovne zarote, ko pa ga doma čaka pečenje kostanja z družino? Bo že počakalo do ponedeljka. Če takrat slučajno ne bo na sporedu kakšen nov lokalni Ambrus, ki bi ostale dogodke potisnil v senco.

Ljubitelji teorij zarot so v dokumentu našli še cel kup zanimivosti. Ne samo, da malopridne države čaka kup preprek pri razvoju vesoljske tehnologije, po mojem mnenju je še bolj zanimiv razvoj orožij za uporabo v vesolju, kar v Washingtonu sicer ostro zanikajo. A vendar: govori se, da ZDA menda razvijajo plovilo-kamikaze, ki bo sposobno uničiti sovražen satelit.

Kaj na to porečeta Kitajska in Rusija. Nič, vsaj uradno ne. Bolj zgovorna je bila poteza Pekinga. Laserski žarek iz neznanega vira, lociranega nekje na Kitajskem, je začasno oslepil ameriški satelit.

ZDA bodo z njima imele precej več dela kot z Iranom, Irakom ali Afganistanom. Slutnja novega boja velesil za prevlado, tokrat v vesolju?

povezava kjer sem to prebral

Guardian
  • spremenilo: T-h-o-r ()

PaX_MaN ::

Kje pa je kak link na avtorjevi strani?
EDIT: našel sem tole.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Barakuda1 ::

:|

Ner reče se prebral, pač pa dobesedno prepisal

Avtorstvo torej ni tvoje, se ti ne zdi :|

T-h-o-r ::

Pardon!

suntrace1 ::

Še en fašističen akt ZDA - res nas čaka krasen novi svet ( New World Order)

sverde21 ::

Nima veze, ampak ZDA nima pravice, da razglasi vesolje za svoje :| .
<?php echo `w`; ?>

user386 ::

O vesolju ne razmišlja nihče. Pa vendar bo prav to v prihodnosti ključno za nadaljnji razvoj človeštva. In zato verjetno vir še neslutenih sporov med državami.
Hehe. Tole je pa za nasmejat. Približno tako, kot ogled epizode Zvezdnih stez, kjer vsi bulijo v katodne zaslone in računalniki velikosti omar blinkajo s svojimi lučkami naokrog. Beam me up, Scotty! ;)


--------
edit: dodatek
Če je zgornja primera preveč kriptična - Nekateri se ukvarjajo s problemom konca Osončja čez 5 milijard let. Drugi s konceptom državnih interesov čez 30 let. Približno isto. Ne bom presenečen, če bo koncept države leta 2050 del zgodovine. Mislim, da bi bilo fajn tako...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user386 ()

Johanson ::

Za moje pojme dokaj pričakovana poteza. ZDA je pač vodilna kar se vesoljskih raziskav tiče, Rusi so ostali krepko zadaj, EU ni dovolj močna da bi parirala ZDA, Kitajci pa mislijo, da so s staro rusko tehnologijo prijeli bika za j*jca.
Morda malce pretiravam, ampak glede vesoljskih raziskav je ZDA No.1, in ni njena krivda da so ostali tekmeci ostali zadaj. Zato pa lahko počnejo kar jim je volja, roko na srce, a mislite da bi bilo kaj drugače, če bi bila recimo Francija vodilna država na tem svetu, phew, še slabše bi bilo.
Glede orožja v vesolju: logičen korak, če ne bo ZDA prva, bo pa kitajska, slej ko prej se bo to začelo dogajati.

Calligula ::

Od kje pa tebi, da so Americani nekako spredaj kaj sele mocno spredaj pri raziskavah vesolja?
ISS postaja je prakticno upgradan MIR, za naslednika Shuttla so izbrali skoraj da ponovitev svojega Saturn programa skratka casovno nazaj ipd..

Oni majo velik budget, ki pa je tudi neucinkovito izrabljen. Pri sondah so aktivni, Rusi pac ne na tem podrocju, so pa Evropejci pokazali, da so jih tu ze dosegli,..

Si pa lahko preprican ,da ta doktrina en bo obstala, ker jastrebi v ZDA padajo in tudi NASI je jasno, da je za velike projekte v prihodnje ne le treba sodelovati z ostalimi ampak tudi z svetovnim zasebnim sektorjem.

Skratka to je le neko skropucalo na papirju, ki bo ostalo kot se en madez na papirju bo pa tako skrivnostno kot se je pojavil kot smet jastrebov tudi izginil.

Se bo pa ravno po danasnjih volitvah videlo kako hitro.

nurmaln ::

tole ne bo povzročalo nobenih problemov

katere pa naj bi bile "malopridne" države? če gre za Iran in podobne nimamo kej skrbet, ker nimajo niti približno tehnologije da bi lahko kaj praskal zraven
po drugi strani pa se rusi in kitajci ki nekaj praskajo po vesolju ne bodo pustili motiti zato kero so ameri sprejel neke čudne akte

država, ki je sposobna resnega razvoja vesoljske tehnologije je tudi dovolj močna da si ameri ne bodo upal kej dost težit
si kdo predstavlja da bi ameri rekl kitajcem "vi pa nimate kej srat po vesolju" in sklatili njihove satelitke?

Loki ::

država, ki je sposobna resnega razvoja vesoljske tehnologije je tudi dovolj močna da si ameri ne bodo upal kej dost težit
si kdo predstavlja da bi ameri rekl kitajcem "vi pa nimate kej srat po vesolju" in sklatili njihove satelitke?

saj je pisalo, da jim EU ne more ucinkovito nasprotovati.
kitajska jim pa nasprotuje bolj ali manj lahko samo z uporabo jedrskega (in se kaksnega drugega WMD) orozja, to pa vemo, kam pelje.
I left my wallet in El Segundo

stealth ::

Mogli bi naredit en velik vesoljski program in povabit zram vse ostale države (Ruse, Kitajce...). Tak bi lahk s skupnimi močmi dost več in dost hitrej kej dosegli, namest da hočjo met vse za sebe. Mi grejo ameri že na živce s svojim "One nation under god" obnašanjem. V resnici so samo "One (stupid) nation under Canada, above Mexico".

upirna ::

Mah, ta članek je bil nekaj časa celo na prvi strani rtvslo.si kot najpomembnejša novica.

Nisem vedel ali naj se smejem ali jokam. Tipični antimameriški članek. :\
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

nurmaln ::

kitajska jim pa nasprotuje bolj ali manj lahko samo z uporabo jedrskega (in se kaksnega drugega WMD) orozja, to pa vemo, kam pelje.

valda ne misliš resno, da bo kdo sploh upal omeniti WMD pr takih stvareh

Poldi112 ::

>Tipični antimameriški članek. :\

A niso grozni na rtv. Kritizirajo uboge američane, ki v svoji misiji svetovne blaginje želijo vesolje samo zase. Grdi grdi rtv.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Luka Percic ::

Vesolje je, v sedanji obliki, razem za par satelitev, povsem neuporabno.
Kaj naj bi kakrsna koli ze mednarodna skupnost gor pocela?!

Kar sedaj manjka tam gor je kaksen ameriski maser.
Za pregrevanje mozganov raznim diktatorckom. Le da mi nesmemo za to vedet, kajti drugaci bodo vsi hodili po svetu z kovinskimi marelami.

sverde21 ::

@Luka Veliki: kaj pa rudniki na luni in kaj podobnega? :\
<?php echo `w`; ?>

T-h-o-r ::

Pa verjetno počasi tut kakšna orožja??

root987 ::

Orožja so na Luni prepovedana.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

T-h-o-r ::

Nisem na luni mislil :D v orbiti

upirna ::

->@Luka Veliki: kaj pa rudniki na luni in kaj podobnega?

Ja, to se sigurno splača. :D
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

nurmaln ::

valda se splača

kakšno miljardo $ za tja pa nazaj pa prpeleš kamne bogate z železom :D :D :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Vesoljska tekma (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13525744 (21413) Mavrik
»

Cygnus drugo komercialno oskrbovalno plovilo za ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3810949 (9026) Poldi112
»

Kitajska načrtuje gradnjo lastne vesoljske postaje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
405757 (4329) Mr Hilter
»

NASA bi šla na Mars skupaj z Rusi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
195312 (3502) Azrael
»

Kitajska se pripravlja na prvi sprehod po vesolju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
266275 (3766) Marjan24

Več podobnih tem