» »

Blokada internetne strani pri ISP-ju na željo uporabnika

Blokada internetne strani pri ISP-ju na željo uporabnika

asduix ::

Pozdravljeni!

Zanima me, če lahko navaden uporabnik internetnih storitev pri svojem ISP-ju zahteva, da mu le-ta blokira dostop do določenih (konkretnih) spletnih strani. Vem, da se da do njih dostopati preko proxyiev, pa tudi Google/Najdi ima shranjen svoj posnetek strani, pa v firewallu lahko onemogočiš dostopanje z blokado ip-jev... vendar me zanima, če se to da še kako drugače urediti. nekako tako, da tudi nekdo, ki obvlada računalnik, z določenega rač. ne more dostopati do določene strani, tudi če je logiran kot administrator ali pozna kakšne fore.

MarkV ::

Popolne blokade ni. Klasičen proxy (tisti, ki ga vpišemo v nastavitve brskalnika) se še da blokirat, če pa delamo v remote načinu, blokada ni možna (npr. remote desktop al kko je že od MS varjanta, ali pa remote login v Linux)...

BlueRunner ::

Ne moreš zahtevati, da dostop blokira samo tebi, lahko pa zahtevaš, da ga blokira vsem svojim uporabnikom. Pri temu pravna podlaga načeloma ni pomembna (gl. BWin.com).

asduix ::

Ja, so mi jasne zadeve glede bwin.com in udba.net. gre za to, če obstaja oz. bo kdaj obstajal t.i. "parental control" neposredno pri ISP-ju (lahko za plačilo), kjer bi lastnik internetnega priključka/upravljalec lahko v servisnih straneh zahteval blokado določenih strani. O "on-the-fly" filtriranju HTTP prometa za določenimi besedami in posledični blokadi povezave do strani pa verjetno lahko zaenkrat samo sanjam...
...nekaj takega, kar ima Agnitum Outpost firewall kot Content Blocking, samo da ni na mojem pc-ju.

BlueRunner ::

Oprosti mojem cinizmu, vendar pa je odgovor na tvoje vprašanje negativen. V Sloveniji tako obstaja iniciativa Safe.si, kjer se zbirajo mnenja o tej temi, vendar pa pri celotnem projektu aktivno sodeluje le Arnes. Pa še ta sodeluje predvsem iz izobraževalnega in svetovalnega vidika (svetovanje in pomoč šolam ter knjižnicam), ne pa kot direkten ponudnik tovrstne storitve.

Razloga sta dva: na eni strani je cena opreme, ki bi takšno storitev zagotavaljala, na drugi strani pa je ravno neučinkovitost tovrstnih pristopov. Cena opreme je precejšnja, ker je tekašno opremo potrebno postaviti vsepovsod tam, kjer se tovrstno storitev ponuja, na drugi strani pa v tem trenutku ni ravno veliko zabeleženega povpraševanja po tovrstnih storitvah. Če pa ni povpraševanja pa je takšen strošek zelo težko opravičiti, še posebej, če je naknadna amortizacija vprašljiva. Na drugi strani pa je težava, ker nobena tovrstna zaščita ni 100% učinkovita, pa še zaobiti se jo da. Praktično to pomeni težave pri trženju storitve, kajti težko si je predstavljati "udaren" slogan tipa "zaščitimo vas v 70% primerov, morda bomo prestregli kakšno stran, ki je ne bi potrebovali, z nekaj znanja pa se lahko zaščiti izognete v 100% primerov..." In to naj bi potencialne stranke plačevale? Na koncu pa se pri nerealni reaklami slej ko prej pojavi nekdo, ki je takšni zaščiti zaupal 100%, nato pa je pri svojem mulcu na računalniku našel slike golih homo sapiensov. Potem se pa 1, 2, 3 odloči tožiti ISP-ja, ker krši pogodbo, pa še mulcu je povzročil nepopravljivo psihično škodo ocenjeno na vsaj dve novi stanovanji in manjšo jahto.

ISP-ji raje ponujajo enostavne in predvidljive storitve katerih delovanje je enostavno testirati in zagotavljati. Vse ostalo je bodisi nepovezano s samim prenosom podatkov (filtri za SPAM, registracije domen, gostovanje spletnih strani, ...) bodisi za ISP-ja nezanimivo, če ne celo tvegano. Največ, kolikor je za ISP-je varno in stroškovno upravičeno pa je (ponekod brezplačna) ponudba različnih varnostnih paketov, ki si jih uporabnik sam namesti na svojem računalniku. S tem se ISP izogne neposredni odgovornosti v primeru pomankljivost, hkrati pa ponuja vsaj nekaj s čemer si lahko uporabnik (brezplačno) pomaga. Volja, SiOL in Telemach tako svojim uporabnikom ponujajo pakete katerih osnova so različni znani tovrstni produkti. Na njihovih spletnih straneh pa si lahko pogledaš kdo ponuja kaj in za kakšno ceno. Več kot to v tem trenutku pri nas verjetno ne boš dobil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dostop do bwin.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8146110 (16738) Andro457
»

Boj z mlini na veter in igre na srečo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9328531 (25609) denial
»

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
29136769 (28891) driver_x
»

Blokada BetandWin.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8817317 (13714) CWIZO
»

Imperij v trgovini s porcelanom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8121227 (1149) roscha

Več podobnih tem