Forum » Šola » Verjetnost - naloga
Verjetnost - naloga
Hockey ::
V hladilniku imamo 8 jogurtov od katerega je dvema potekel rok trajanja. Dveletni otrok si postreze z dvema jogurtoma. Kolika je vrjetnost, da NE bo izbral nobenega jogurta, ki mu je potekel rok trajanja?
Koliksna je vrjetnost, da jih postavi v vrsto in sta jogurta, ki jima je potekel rok na zacetku oziroma na koncu?
Zelo bi bil vesel, ce bi bil kdo zmozen me obdariti z resitvijo in potekom naloge. Ali pa vsaj resitev.
Hvala!
Koliksna je vrjetnost, da jih postavi v vrsto in sta jogurta, ki jima je potekel rok na zacetku oziroma na koncu?
Zelo bi bil vesel, ce bi bil kdo zmozen me obdariti z resitvijo in potekom naloge. Ali pa vsaj resitev.
Hvala!
McHusch ::
a) Imamo 8 nad 2 vseh možnih kombinacij jogurta in 6 nad 2 vseh kombinacij nepokvarjenih jogurtov. Verjetnost je potem 6 nad 2 ulomljeno s 8 nad 2 = 0,536
b) Vseh razporeditev je 8! Ustrezne razporeditve so 4 (oba jogurta na začetku ali oba na koncu, med seboj ju lahko zamenjamo). Verjetnost 4 / 8!.
b) Vseh razporeditev je 8! Ustrezne razporeditve so 4 (oba jogurta na začetku ali oba na koncu, med seboj ju lahko zamenjamo). Verjetnost 4 / 8!.
Pri b nalogi pride potem verjetnost 0.000099
Sem skoraj preprican da si se zmotil...
Sem skoraj preprican da si se zmotil...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hockey ()
d0rK ::
OMG! Lih sm hotu narest se jz eno temo na isto temo pa vidm to temo. Matr kokrat sm reku temo. ;]
Skratka jz mam pa takle problem:
Iz stevilk 1,3,5,7 sestavljamo stirimestna števila brez ponavljanja števk.
Kolikšna je verjetnost, da bo na slepo sestavljeno število manjše od 1700?
Kolikor jz razumem je resitev ulomek kjer je spodaj stevilo vseh moznih kombinacij, ki mislm, da je 4!.
Ne vem pa kako izlocim kombinacije, ki ne ustrezajo pogoju oz. kako prestejem kombinacije, ki mu ustrezajo.
Hvala za pomoc.
Skratka jz mam pa takle problem:
Iz stevilk 1,3,5,7 sestavljamo stirimestna števila brez ponavljanja števk.
Kolikšna je verjetnost, da bo na slepo sestavljeno število manjše od 1700?
Kolikor jz razumem je resitev ulomek kjer je spodaj stevilo vseh moznih kombinacij, ki mislm, da je 4!.
Ne vem pa kako izlocim kombinacije, ki ne ustrezajo pogoju oz. kako prestejem kombinacije, ki mu ustrezajo.
Hvala za pomoc.
McHusch ::
Za hec preštej še nedovoljene možnosti. Če št. dovoljenih + št. prepovedanih = 4! si na pravi poti.
Razumem tako, da je na prvem mestu lahko samo ena moznost (1), na drugem so lahko tri (1,3,5),
na tretjem pa katerakoli od stirih prav tako na cetrtem.
Rsitev pa pravi da naj bi bilo takole: 1*2*2*1 / 4!
Vendar jaz resitve ne razumem...Ce naj bi posamezna stevka v stevcu predstavljala kolicino moznosti
za enice desetice itd. zakaj naj bi bili samo dve moznosti zaponjenja drugega in tretjega mesta ter samo ena
za cetrto mesto.
McHusch, res ne vem kako bi se lotu naloge z nubenga konca. :/
na tretjem pa katerakoli od stirih prav tako na cetrtem.
Rsitev pa pravi da naj bi bilo takole: 1*2*2*1 / 4!
Vendar jaz resitve ne razumem...Ce naj bi posamezna stevka v stevcu predstavljala kolicino moznosti
za enice desetice itd. zakaj naj bi bili samo dve moznosti zaponjenja drugega in tretjega mesta ter samo ena
za cetrto mesto.
McHusch, res ne vem kako bi se lotu naloge z nubenga konca. :/
Brezvezen trolovski nasvet Thomas. :)
Zvedel sem zakaj mi ni blo jasn..Ker sm povrsno prebral navodilo..Stevke se ne ponavljajo.
Zato na drugem mestu ne pride vec v postev 1.
Zvedel sem zakaj mi ni blo jasn..Ker sm povrsno prebral navodilo..Stevke se ne ponavljajo.
Zato na drugem mestu ne pride vec v postev 1.
jernejl ::
Seveda NE! Ustreznih razporeditev je malce več kot 4, namreč za vsako izmed štirih omenjenih možnosti, je na voljo 6! permutacij ostalih šestih jogurtov.
Seveda NE! Ustreznih razporeditev je malce več kot 4, namreč za vsako izmed štirih omenjenih možnosti, je na voljo 6! permutacij ostalih šestih jogurtov.
Thomas kr nekaj pritrjuje pa sam ne ve dobro za kaj gre kot vidim.
jernejl, bi lahko zdaj vse skupaj malo strnil pa napisal rezultat in to. hvala
jernejl, bi lahko zdaj vse skupaj malo strnil pa napisal rezultat in to. hvala
Thomas ::
> Thomas kr nekaj pritrjuje pa sam ne ve dobro za kaj gre kot vidim.
Nekateri imajo izostren mrhovinarski instinkt. Vsaj mislijo, da ga imajo.
Nekateri imajo izostren mrhovinarski instinkt. Vsaj mislijo, da ga imajo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | postarana hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14749 (12510) | imagodei |
» | Slovenski jogurt v Hoferju cenejši kot v Mercatorju (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 60249 (45017) | cholt45 |
» | Actimel le navaden jogurt (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 13127 (8688) | .:joco:. |
» | matematika pomoč(kombinatorika)(matura)Oddelek: Šola | 7060 (6642) | starsplash |