» »

Vesolje je večje?

Vesolje je večje?

keber ::

Temna energija spet nagaja, Hubblova konstanta pa naj bi bila precej drugačna.

So še kake pomembne konstante, ki so bolj "dvomljivo" določene?

peerwan ::

Js mislm, da smo pri vedenju o vesolju na točki, k smo bli, k smo mislil, da je zemla ravna, al pa še mal bolj nazaj. čist smo se zeleni. potomci se nam bojo posten smejal.....

ivanuscha ::

Se popolnoma strinjam. Ampak vsi niso takega mnenja. Nekateri mislijo, da vedo že skorajda vse(tudi tu na forumu), nadutost kr lije iz njih. Do takih pa res nimam spoštovanja, pa čeprav v resnici ogromno vedo(v boljši resnici pa skoraj 0, samo da žal tega njihov ego še ni sposoben dojet).

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Žal ima tale članek FLAW.

Hubblova konstanta in računanje z njo je brez vsakršne vrednosti v Lokalnem Superclusterju. Tukaj se razdalje merijo v milijonih svetlobnih let, kar je daleč premalo, da bi iz tega karkoli sklepali na vrednost Hubblove konstante in starost Vesolja.

Over.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Nekateri mislijo, da vedo že skorajda vse(tudi tu na forumu), nadutost kr lije iz njih.

Le koga bi mogel s tem imeti v mislih, se sprašujem!? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

peerwan ::

....hvala bogu da se delamo pametne in da se v procesu motimo (sam da pol zmoto zaznamo in priznamo - kot rečmo članek nakazuje) in tko bomo ugotovili, da.......vesolja sploh ni?

hamax ::

mogoce mal offtopic: za napredek je sigurno velik bols, da znanstveniki vsak dan eno "bedarijo" vn ustrelijo, kot pa, da se 100 let oklepajo "resnice".

EDIT: dodal "

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hamax ()

Thomas ::

No, tole mi gre že na vsa jetra. Vehementno zatrjevanje, "kako nič ne vemo".

Zakaj ne bi tega govorili zase? Z vso vehemenco!

"Naša modrost razglaša, da znanost itak nič ne ve in ne bo nič vedela, yada, yada .... "

Mislim, bravo ej! Če ste tako pametni, pametnejši od znanosti, "katera itak še nikoli ni nič vedela" ... potem pa super!

Ampak to je Z&T. Tukaj se raje pogovarjajmo o tem, kako verjetno je, da je Hubblova konstanta zaradi obnašanja ene bližnje galaksije kaj drugačna in kakšne posledice bi to lahko imelo ali ne imelo ...

V Loži naprimer pa sprostite svoje hribovske duhovne modrosti. Tule je pa keber dal en potencialno znanstveno zanimiv link, jaz sem pa skeptik in hudičev advokat v tem primeru.

Ne utrujat z "modrostmi" nevednih babic in dedkov, vnučki! A je prov? Mamo deal?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

keber ::

Pa ni možno še s kako metodo dokaj "zanesljivo" preveriti oddaljenosti najbližjih galaksij (torej v lokalni jati ali nadjati)?

Tistim, ki menijo, da se je s tem člankom znanost obrnila na glavo, pa samo ... :D:D:D:D

Veliko vemo, zelo veliko. Žal pa so določene stvari osnovane na vprašljivih temeljih in Hubblova konstanta je ena od njih. Lahko pa je pač meritev kljub vsem zatrdilom tistih znanstvenikov napačna. Saj veste, včasih so z gotovostjo trdili (deset let nazaj in še manj), da je na Marsu življenje. ;)

peerwan ::

Pošteno! Vemo veliko (bolš je, če je steklenica je napol polna)!!

O črni masi masi nevem nč, vrjamem pa, da ima velik vpliv na strukturo in "življenje" vesolja. Kokr vem, smo človeki šele začel spoznavat kva črna masa sploh je in kaj dogaja z njo v vesolju.:)

gzibret ::

A sploh kdo ve, kako izmerijo oddaljenost neke galaksije še na drug način, razen z red shiftom. Kako so izmerili oddaljenosti galaksij pred hubblovim zakonom?

No, članek podaja eno možno metodo, samo pred 80 leti ne verjamem, da so lahko oddaljenost galaksije merili na takšen način.
Vse je za neki dobr!

krneki ::

S pomočjo zvezd v bližnjih galaksijah katerih absolutni izsev je možno izmeriti. Tako je tudi Hubble dokazal, da so nekatere "meglice" pravzaprav objekti izven naše galaksije.

Thomas ::

O tem je imel moj sine referat v 7. razredu osnovne šole. Ko ga bom videl, ga bom prosil, da pasta semle, če še ima. Namreč, kako se merijo razdalje do galaksij s kefeidami.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

lymph ::

Thomas, koliko si pa ti star potem?
"Belief is immune to counter example."

gzibret ::

Jah, enkrat sem bral o merjenju teh razdalij, samo se ne spomnem praktično nič več. Bi te prosil Thomas za tisti referat.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Kefeide so bile pomembne za izracunavanje oddaljenosti galaksij, ker iz hitrosti utripanja lahko izracunamo kako so v resnici svelte in kako dalec morajo torej biti, glede na njihovo navidezno svetlost.

Ce dve zvezdi utripata enako hitro, pomeni da sta enako veliki. Ce pa je navidezna svetlost ene od njih manjša je razmerje oddaljenosti enako korenu razmerja svetlosti.

Tale zvezda se spreminja tako hitro kot zvezda Mira, vendar je ob svojem maksimumu milionkrat manj svetla torej mora biti tisockrat bolj oddaljena.

Zvezda je kategorizirana kot Kefeida, ce utripa v doloceni periodi. Kefeide so utripajoce spremenljivke, raztresene po vsem nebu.



Bistvo je tle zajeto. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Hvala, zaenkrat bo dovolj, bom pa jutri pogledal za kaj več informacij :))

A so to binarni sistemi - dve sonci, ki se vrtita eno okoli drugega. Iz hitrosti utripanja ugotovimo svetilnost, iz izmerjene svetilnosti na Zemlji pa oddaljenost.... Nekaj takega sem razumel.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Ne. Zvezda z veliko maso fejst utripa v neki fazi svojega življenja. Iz periode ugotovimo, kakšnega ranga je. Če je ranga zvezde Mira, če utripa njej zelo podobno, pa je za nas milijonkrat manj svetla, potem vemo, da je 1000 krat dlje. Torej kakšnih par milijonov svetlobnih let. Če je to v sosednji galaksiji, potem vemo, da mora biti ta galaksija toliko proč.

To je bilo eno prvih neparalaktičnih merjenj oddaljenosti galaksij.

Za zelo oddaljene pride v poštev tudi red shift. Ampak za zelo oddaljene, milijardo in več svetlobnih let.

BUT.

Smo se pri tem že grdo pomotili. Ko so namesto kefeid uprabili supernove za merjenje oddaljenosti galaksij - ista finta. Toliko masivna supernova toliko poči, ergo kar vidimo mora biti toliko daleč.

Da še bolj natančno povem. Supernova lahko poči bolj ali manj. Odvisno, kako velika je. Tudi je sam potek eksplozije zelo karakterističen za maso, ne samo količina oddane energije.

Tako da lahko rečemo, da če je v sosednji galaksiji razgonilo supernovo v treeh urah, v oddaljeni galaksiji pa tudi v vsega treh urah, potem sta bili supernovi enaki.

Ker vidimo navidezno svetlost obeh pojavov, lahko sklepamo na razmerje oddaljenosti.

A me kdo šteka?

No, če me, potem povem, da smo takole ugotovili, da red shift merjenje ni cool. Da se v bistvu Vesolje širi pospešeno.

Ja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Marsikomu se zdijo te vesoljske razdalje mogočne. Meni se zdi še mogočnejši človeški razum, ki jih je bil že premeril.

Ko je človek zagledal lučko, v bogvekoliko oddaljeni galaksiji, si je rekel: Utripa pa prav tako, kot tista bližje, zato vem, da mora biti toliko in toliko wattna.

Dalje, ker je tista brlivčica navidezno toliko šibkejša od njene bližje dvojčice tam, je zatorej "kvadratni koren iz toliko" - krat bolj oddaljena!

TO je moč razuma, ki je vse preveč podcenjevana.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nejc Pintar ::

Stvar je precej preprostejša kot je dolžina tvojega posta Thomas. :)

Pravzaprav je vsa znanost v preprostih stvareh, ponavadi se je lotujemo preveč izza ovinka. In glede uma se ne bi mogel bolj strinjat s tabo;)

keber ::

No, X-ray teleskop Chandra potrjuje dosedaj veljavno vrednost Hubblove konstante z meritvijo 38 zelo različno oddaljenih jat galaksij. Torej kaže, da pri onih prvih nekaj ne štima čisto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najsvetlejša supernova do sedaj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16716036 (10709) destroyer2k
»

Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
85847 (4322) Highlag
»

Podeljena Nobelova nagrada za fiziko 2006

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
93936 (3512) gzibret
»

Naprej-nazaj osončje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
122831 (2565) Thomas
»

Teleskopi z velkimi zrcali- vprašanje

Oddelek: Znanost in tehnologija
192579 (2246) Thomas

Več podobnih tem