» »

Switch ali router???

Switch ali router???

ant ::

Čao

Doma smo dobili vdsl in me zanima kako bi zdaj priklopil še en računalnik na linijo???

ali je switch v redu ali je bolja router?
kakšna je sploh razlika?

switch sem gledal se ga dobi za 3600, router je neki draji.

hvala za odgovore

zee ::

najmanj problemov je IMHO ce kupis router.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

farko ::

Zavisi kaj bi rad vendar poskusi z switcom mogoče bo bolje ob enem pa še ceneje.
farko

OldSkul ::

Kar router nabavi, ti ne bo žal.

short_Y101 ::

ni switch zato da maš kao WAN priklopljen na en komp potem pa iz taistega kompa gre še en kabl na switch iz switcha pa na druge kompe?

mte ::

In zakaj bi bil router boljši? Ker je dražji pa se bolj "fensi" sliši? Edina prednost tako za doma je firewall (oz. nat), ampak glede na to da za 10 jurjev dobiš več kot 2 boljša switcha oz. en slabši router (tudi pri routerjih znajo bit problemi s prepustnostjo/hitrostjo/zanesljivostjo pri tapoceni variantah...) jaz ne bi kompliciral.
lp

bzp ::

Odvisno od povezave. Switch naceloma samo deli promet po mrezi, naj bi bil toliko pametnejsi od hub-a, da promet daje samo na povezave kamor je namenjen, ampak ponavadi pri poceni switchih to ne deluje najbolje. Router, je nadgrajen switch, z malo vec elektronike ... Poleg prometa po lokalni mrezi, zna en port uporabit za priklop na zunanje omrezje (internet) in "routa" promet se na ven. Tako ti tudi "drzi povezavo", switch ti je ne. Razlike so se v vgrajenem firewallu in podobnih bombonckih, kjer se gre po principu vec dnarja vec muzke. Je pa ziher, da ce imas account tak da se lahko samo z enega racunalnika povezes, ti switch ne pomaga 0 (razen ce za router uporabis en racunalnik z dvema mreznima karticama). Na switchu moras na vsaki kisti posebej nastimat povezavo na net. Na routerju, je povezava samo ena, oba racunalnika pa potem nastimas da sta v lokalnem omrezju in dostopata do neta preko routerja.

Naceloma, se za take stvari uporabljajo routerji. Ok, ker siol omogoca vec povezav naenkrat na adsl-u (ne vem ce na vseh paketih), je mozno tudi s switchem, ampak ne poznam nikogar ki bi to prakticiral.

Switch za 3600? Za tak denar bi bil jaz zelo sumnicav do kupljene robe. Nevem, lahko da bo super delalo, lahko pa da sploh ne bo :) Ti priporocam raje ogled switchev vsaj en razred visje, routerje pa vsaj od 15k naprej, ce hoces cimmanj problemov.

Dead_Eye ::

Če boš imel samo 2 računalnika vsekakor switch. Tudi tisti za 3600 SIT bo delal bp, ne se bat. Routerji se radi obešajo, če uporabljaš p2p...
The one and only

ant ::

Ja doma smo dobili t2 in bi radi meli prklopljene trije računalnike in sicer 2 stacionarna in enega prenosnika občasno. Ali je s switcem možno potem dostopati do drugega računalnika, do podatkov?

Kako pa deluje varianta z dvema mrežnima karticama v enem računalniku?

Men je samo pomembno, da imajo vsi računalniki dostop da interneta in da se pač spreminja hitrost glede na porabo na določenem računalniku.

thx

mte ::

Variante z dvema mrežnima ti ne priporočam, ker potem mora bit tisti pc z dvema karticama vedno priklopljen ko želi kdo preko drugega računalnika na net.
S switchem seveda lahko dostopaš do drugih računalnikov brez problema. Pač priklopiš nanj vse računalnike in modem in to je to. Edino kar nisem prepričan je, če je možno hkrati neodvisno povezati 3 računalnike na internet na t-2. Mogoče je število omejeno na 2, ne spomnim se točno. Se pa da to dokaj enostavno rešiti v primeru da je zadeva bolj občasna tako, da en računalnik prevzame vlogo routerja in gre tretji računalnik preko njega - povezave s kabli se ne spremenijo, samo nastavitve moraš malo prilagoditi.
No kot je že prej nekdo omenil, bo tudi switch za 3600sit delal brez problemov, cenejši routerji pa znajo delati probleme pri velikem številu povezav (p2p) in tudi niso ravno fleksibilni. Je pa odvisno od tebe kaj boš vzel. Če veš zakaj rabiš router, ga kupi (ampak ne najcenejšega). Če ne veš, vzami switch.
lp

Izi ::

Switch in Router sta dve popolnoma različni stvari in tu ni vpračanje kaj je bolje ampak kako misliš mrežo sploh uporabljati.

Switch in Hub sta namenjena za postavitve lokalne mreže (LAN) in z internetom nimata popolnoma nič.
Hub je predhodnik Switcha. Razlika je, da pri Hubu lahko naenkrat komunicirata samo dva računalnika ostali pa morajo počakati na prosto linijo. Pri Switchu pa lahko komunicirajo vsi povpreko naenkrat.

Router pa je v bistvu Switch, ki ima vgrajen še dostop do interneta in je v bistvu že skoraj majhen računalnik v tisti škatlici, zato je precej dražji in tudi precej manj zanesljiv.

Ker je Router v bistvu majhen računalnik lahko dostikrat povzroča raznorazne težave ali celo popolnoma zmrzne. Če ni pravilno nastavljen bodo prenosi lahko precej ubogi. Če pa misliš nabaviti, kakšno 10 ali 20 Mbitno linijo potem pa mislim, da povprečni današnji Router takih hitrosti niti približno ne zmore.

Switchi pa trenutno že podpirajo tudi Gigabitne linije. Sicer je cena okoli 25k SIT.
100Mbitni switch pa je samo par jurjev in vedno deluje brez problemov.
Seveda pa rabiš zato en računalnik, ki je prižgan 24 ur na dan, imeti mora dve mrežni kartici in ta nato prevzame nalogo Routerja.
To je najbolj zanesljiva in najcenejša varianta, vendar se jo ljudje izogibajo, ker mora biti računalnik, ki deli internetno povezavo non-stop prižgan, drugače ostali ne morejo dostopati do interneta.

itak37 ::

Seveda pa rabiš zato en računalnik, ki je prižgan 24 ur na dan, imeti mora dve mrežni kartici in ta nato prevzame nalogo Routerja.
To je najbolj zanesljiva in najcenejša varianta, vendar se jo ljudje izogibajo, ker mora biti računalnik, ki deli internetno povezavo non-stop prižgan, drugače ostali ne morejo dostopati do interneta.


To ni res za vse switche, vsaj moj switch (LinkSys) ima Uplink povezavo z
ADSL modemom in lahko uporabljam internet iz bilokaterega racunalnika, povezanega na switch.

Izi ::

To ni res za vse switche, vsaj moj switch (LinkSys) ima Uplink povezavo z
ADSL modemom in lahko uporabljam internet iz bilokaterega racunalnika, povezanega na switch.

Ali imaš dinamični IP ?
Potem SiOL omogoča dostop mislim, da trem računalnikom z dinamičnim IP direkt prek switcha. Vsak računalnik dobi svoj IP.

Če pa imaš statični IP pa to ni mogoče, ker rabi vsak računalnik svoj IP, ti pa imaš na razpolago samo enega, ki ti je bil določen.

Se pravi imaš dinamični IP ali pa ti je nekdo dodelil več statičnih IP naslovov.
Z enim statičnim IP-jem pa se lahko priklopi samo en računalnik ali pa en router.

itak37 ::

Imam dinamicni IP, vsaka povezava PPOE dobi svoj IP.

Imam pa modem calisto in lahko v vmesnik vpisem up.ime in geslo in se modem avtomatsko poveze sam. Imam instaliran tudi Linux, kjer pa imam IP od switch-a nastiman za gateway (brez PPOE povezave v Linuxu, brez up.imena in gesla), internet normalno dela. Mislim, da bi to delalo tudi z vec povezavami s enim staticnim IP-jem, nisem pa sprobal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: itak37 ()

maco1812 ::

HELLLO

Sem začetnik na internetu pa me zanima kaj je dinamični oz statični IP, ali kje lahko kaj več preberem
Imam internet preko T-2 ja . Zraven sem dobil modem in stikalo,kjer je priklopljen en računalnik in IP telefon.Monter je dejal da lahko na to stikalo priklopim še en računalnik.Ali rabim nov IP.Kaj je bolje statični ali dinamični IP.

Hvala lepa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: maco1812 ()

mte ::

Kaj je bolje statični ali dinamični IP

Ce ne ves zakaj rabis staticni ip, potem ga ne rabis. Razlika je v tem da pri staticnem ti ponudnik doloci en ip naslov, ki je konstanten, dinamicni se pa naceloma menja ob vsaki ponovni povezavi z internetom (ni pa vedno nujno).
Eden od razlogov za staticni ip bi bil doma postavljen server, ki je vezan na neko domeno, kontra razlog je pa ta, da si s staticnim ipjem malenkost bolj izpostavljen raznim crvom in podobni nesnagi. Poleg tega ce zelis uporabljati hkrati 2 racunalnika, rabis s staticnim ipjem se router oz. da eden od racunalnikov prevzame njegovo vlogo, dinamicnih imas pa ponavadi pri vecini ponudnikov na voljo vec (siol 4, t-2 mislim da 2, ...), torej si lahko hkrati na internetu z vecimi racunalniki povezan neodvisno.
lp

ant ::

čao

Zdej neki probavam povezat 2 compa med sabo, pa mi ne uspeva ravno.
naj malo pojasnim: -1 računalnik > ima vgrajeno mrežno(mrežna 1) in eno dodatno mrežno(mrežna 2), preko mrežne 1 dostopamo do interneta, preko mrežne 2 pa bi se rad povezal s prenosnikom. Zanima me kako naj to naredim.
sem že neki probaval z nastavitvijo domačega omrežja pa ne deluje nič

hvala

OldSkul ::

Mislim da moraš vzpostavit most med obema mrežnima, po angleško se temu reče bridge :D. Klikni z desno na local area connection od ene mrežne pa dej bridge connections! Pol pa sm naštimej ene statik ipje za mrežo, pa dnsje nujno od internetnega ponudnika. Če maš Siol, potem vpišeš siolove dnsje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

bzp ::

Upam da imas crossover kabl ...

perobiker ::

Namen imam postaviti 2 PC v mrežo, ki bi imela istočasno dostop do neta. A je bil Switch LevelOne 5 portni FSW-0508TX vredu? Je med najcenejšimi, in imam občutek da bi moglo bit vredu za to kar jest rabim.

Modem je callisto (os siola). A je res da bi za to rabo obvezno dinamičen IP, ker zdej mam statičnega? Ma sej bom spremenil, če bo potrebo.

http://www.mimovrste.com/katalog/produc...

mte ::

perobiker: jaz imam 2 taka in mi vedno lepo delata.
Dobro bi bilo če bi bil ip dinamičen, vendar se da tudi s statičnim poštimat stvari. Je pa res, da mora eden od tistih 2 pcjev prevzet vlogo routerja ter z drugim dostopat do interneta preko njega. Tu imaš spet 2 varianti - lahko je tisti prvi vedno vklopljen v internet in je tisti drugi vedno povezan na net le preko prvega, lahko pa oba konfiguriraš "vzajemno" in potem ni važno s katerim si priklopljen pa naj bi na obeh delalo.

bad_dog ::

Hej.

V kolikor sem prav razumel, potem se da z dinamičnim IP in switchem elagantno povezati 2 računalnika, brez da bi moral biti en non stop priključen na net (ga uporabljati kot ruter)?
A potem enostavno vežeš switch za modem in nadalje do obeh računalnikov?

P.s. Imam račun pri volji in callisto modem. HVALA že vnaprej.

mte ::

bad_dog: načeloma ja - za siol in t2 sem siguren, za voljo pa ti bo moral kdo drugi povedati bolj točno.

perobiker ::

OK
Pol je ta switch OK?

Sam bom vseen si dal nazaj dinamičen IP.

Thanks, mte

smetko ::

Namesto switcha ti priporocam router (takega da lahko v notranjem delu mreze priklopiš več računalnikov), ker ima sledeče prednosti:
1.Navzven si viden samo z enim IP-jem, kajti router prevzame vlogo priklaplanja v net in za omrežje znotraj lahko nastaviš DHCP, tako da ti z privzetimi nastavitvami ni potrebno nič konfigurirati računalnikov za delovanje z mrezo.

2. varnost. Če imaš dinamični IP in hočeš deliti datoteke med tema dvema računalnikoma, potem moraš v osebnem požarnem zidu na računalniku(XP-SP2) nastaviti izjemo za celotno podomrežje, kar ima lahko za posledico da po tvojem računalniku začne šariti nekdo drug. če pa imaš router je notranja mreža ločena od zunanje, tako da pri pravilni konfiguraciji routerja ta nevarnost bistveno manjša.
No comment

mte ::

Če imaš dinamični IP in hočeš deliti datoteke med tema dvema računalnikoma, potem moraš v osebnem požarnem zidu na računalniku(XP-SP2) nastaviti izjemo za celotno podomrežje, kar ima lahko za posledico da po tvojem računalniku začne šariti nekdo drug.

Koliko takih čisto naključnih primerov pri domači uporabi si že srečal v praksi?

Človek rabi nekaj za domačo uporabo, ti pa ga hočeš prepričat da je switch zanič in naj raje da vsaj 20 jurjev namesto 4 za nekaj kar mu drugače ne bo bistveno polepšalo življenja. Predpostavljam, da so najcenejši routerji zanič (in dejansko tega ne moreš zanikati, kar za switch lahko mirno narediš). Boljši routerji pa imajo tudi svojo ceno. Jaz rečem vedno tako - če veš, zakaj rabiš router, ga kupi. Če ne veš, vzami switch. Se mi pa zdi nesmiselno preseravat z vsaj 4x več denarja, potem pa človek še port forwardinga ne bo znal naštimat in se bo čudil da kaj ne dela.
Poleg tega govoriš o tem, da človek ne zna pravilno konfigurirati mreže in izjem na xp firewallu - na routerju pa naj bi znal? No, pravilno je treba stvar konfigurirat na vsak način, z routerjem ali brez.
lp

perobiker ::

se strinjam mte, moreš vedet da je to za domačo rabo.

Glede konfiguracije se pa še slišno, če bojo kaki problemi!

Aja, siol mi hoče zaračunat 2,5K Sit za prehod iz statičenga na dinamičen IP, ka pravte na to?

mte ::

Aja, siol mi hoče zaračunat 2,5K Sit za prehod iz statičenga na dinamičen IP, ka pravte na to?

Vedno je blo tako...

smetko ::

Primerov vdorov v računalnike (tudi domače) sem srečal več kot si misliš, vendar ljudje tudi take vdore prevečkrat zamenjajo z virusu oziroma črvi. Najbolj nevarni pa so taki vdori takrat ko jih sploh ne zaznaš in naenkrat ugotoviš da s tvojimi podatki razpolaga nekdo drug (razvpiti primeri pojavljanja neželjenih fotografij na netu so velikokrat posledica takih vdorov).
Možen primer posledice takega vdora je bil nedavno tudi na tem forumu http://www.slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=223976, sicer res na strežnik.

Ravno za domače uporabnike, kateri se ne spoznajo na konfiguriranje je primernejši router, saj rabiš konfigurirati samo router (in to narediš pri instalaciji) nato pa v lokalno omrežje računalnike samo vključiš (ponavadi brez kakršnegakoli nastavljanja) in stvar deluje (tudi dovolj varno).
Če imaš samo switch in povezavo PPPOE(siol) in si hkrati povezan z dvema računalnikoma, potem gre ves promet v internet preko enega računalnika in na vsakem računalniku moraš imeti nastavljene dve povezavi (ethernet in PPPoE) (4 x konfiguracija) pri 3 računalnikih je že potrebno 9 konfiguracij (na treh računalnikih 3 konfiguracije).
No comment

ant ::

Čao

pri nas smo pa nabavli switch. najprej sem na switch priklopil modem nato oba računalnika in stvar je delala brez kakršnihkoli nastavitev. Res pa je problem, če se hočeš povezat z drugim računalnikom, saj potem lahko do tvojih datotek vsak dostopa. Kako se pa potem naredi domače omrežje, da imaš dostop do drugega compa, ostali pa nimajo dostopa do nobenega računalnika?

hvala

Ursus ::

"Ravno za domače uporabnike, kateri se ne spoznajo na konfiguriranje je primernejši router, saj rabiš konfigurirati samo router (in to narediš pri instalaciji) nato pa v lokalno omrežje računalnike samo vključiš (ponavadi brez kakršnegakoli nastavljanja) in stvar deluje (tudi dovolj varno).
Če imaš samo switch in povezavo PPPOE(siol) in si hkrati povezan z dvema računalnikoma, potem gre ves promet v internet preko enega računalnika in na vsakem računalniku moraš imeti nastavljene dve povezavi (ethernet in PPPoE) (4 x konfiguracija) pri 3 računalnikih je že potrebno 9 konfiguracij (na treh računalnikih 3 konfiguracije)."

Lahko malo bolj obrazložiš tvoj post?
Jaz sem ravnokar povezal dva compa v mrežo preko routerja, ki pa deluje le kot AP (WAN je prost), ker ga rabim za wifi. Z win wizardom pa sem vzpostavil omrežje-če sem te prav razumel sem s tem povečal nevarnost vdora?? :|

lp

Ursus ::

Kako si nastavljate domače omrežje (razen win wizarda seveda)?

bzp ::

Ursus666: jest na routerju nastavim DHCP (oz. DHCPd) in prepustim v winsih zadeve avtomatiki :)

Ursus ::

Kako je najbolje prenašati datoteke med računalniki-rezen shared files?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1774548190 (381) Lonsarg
»

Kako narediti 2 ločeni povezavi?

Oddelek: Omrežja in internet
212072 (1751) rzidar1
»

prosim za pomoč glede nastavitve switcha

Oddelek: Omrežja in internet
92658 (2533) ross|e20
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

Oddelek: Omrežja in internet
384749 (4268) SasoS
»

Nekaj o IP-jih

Oddelek: Omrežja in internet
211669 (1277) Serial

Več podobnih tem