» »

placilo po povzetju, pregled pred placilom ?

placilo po povzetju, pregled pred placilom ?

hominis ::

Zgodilo se je ze da sem prek internetnega oglasa narocil doloceno zadevo, ponavadi kaksen kos hw-ja in na koncu po posti s placilom po povzetju dobil macka v zaklju, oz. totalno neki drugega. seveda se tuki ponavadi zaradi majhnih zneskov zadeva med prodajalcem in kupcem na skodo kupca zakljuci.

pri placilu po povzetju kot vem imam dve moznosti:
- paket od postarja sprejmem, podpisem in placam
- paket zavrnem

obstaja kakrsnakoli moznost da na hitro pregledam vsebino paketa, preden podpisem in placam ?

MarVinck ::

Mislim, da ne. Po možnosti raje kupuj od preverjenih virov, tako imaš največ možnosti, da te ne bojo nategnili.

Tilen ::

Ja in kako bos potem zagoitovil to, da nisi ti nic ven vzel ko bos nazaj poslal?

Pri drazjih posiljkah bi postar kakih 50k bil komot vesel da bi bil tiho. Ti posljes nazaj prazn paket ces da nic ni not...

Edino teza je problem ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Elemen_T ::

Mislim da noben poštar/uslužbenec na pošti ne bo hotel prevzeti odgovornosti v primeru da potem pošilke ne plačaš oziroma je ne podpišeš.

Tilen ::

Ja no, potem je pa itak enako kot da sploh not ne gleda.

Ce bi blo kaj narobe bi se pac sklicevali na njegov podpis, ces dobil je ..
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

hominis ::

no sej se moi je zdelo ... a mam sploh se kaksne pravice / moznosti razen omenjenega ?

Tilen ::

Mogoce si nabavis doma rentgen in ko postar pride posles skozi pa vidis ce je to to al ni. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

gzibret ::

Mislim, da imaš pri kupovanju preko neta po zakonu pravico, da izdelek v 14. dneh vrneš, prodajalec pa ti mora vrnit denar.

Plačaš edinole stroške pošiljanja.
Vse je za neki dobr!

Fizikalko ::

Ja, to velja za internetne štacune, ne pa za fizične osebe. On pa govori o oglasu!

Spajky ::

... al pa met vezo s poštarjem ali kakim na door2door, da mu javiš, da da dnar naprej, ko v urici ali dveh preveriš vsebino; tako mam jest zrihtano in to tudi prodajalcu povem, da me niti ne proba zeznit za vsak slučaj; ni pa to 100% sigurno tudi ne ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

TRIROG ::

ja je jeba to ja ... zato raje osebno prevzemam stvari vecjih vrednosti ...

gkovac ::

še moje vprašanje. Kaj pa če se gre v primeru pošiljanja za kitaro precejšnje vrednosti? kako naj preverim, da me tipo ni našponal?
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

celada ::

Jst osebno stvarki ki so vredne vec kot 10k ne prevzemam preko poste saj nocem da me gdo nategne in ker je 10k precej velik denar za dijaka kot sem jaz.

Nejc Pintar ::

Sam imam zaenkrat še zelo dobre izkušnje

(tok tok tok)
Lahko je biti prvi, če si edini!

hamax ::

ja js sm se kr tresu, k sm odpiru pakete z procesorjem pa plato, k sm prek neta nabavu(bolha).

Tomay ::

Najdražja stvar ki sem jo kupil prek oglasa je bol procesor p4, nekaj čez 30k. Pri stvareh prek 50 jurjev pa bi že šel osebno. Ponavadi zahtevam naprej podatke, oz jih imam, ko dobim paket.

V glavnem na Slo-techu nisem imel težav. Zdi pa se mi butasto da bi za 5 jurjev nekoga nategoval.
Voodoo 4Ever

asgard2.0 ::

ma kva je pa problem. Sej maš itak naslov od tipa ka kupuješ od njega. Če ne druzga pa par momcev z lokalne lokande pa gasa. ok tisti ka ste v mestih poište ene par modelov z ketnami okrog vratu (kao zlati lanac) pa greš iterjat. :D
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

neres ::

Kolikor jaz vem se z Door To Door (080 15 01) to da. Sem to že naredil in tudi po telefonu so mi rekli da se da.
Je pa res da to ni neka ustaljena praksa in da dostavljalcem bržkone ni všeč, prvič ker se jim mudi in drugič ker imajo več dela in zapletov, če zavrneš paket. Pa tudi zato ker so potem lahko na slabem glasu pri pošiljatelju, ki mu ni uspelo prodati mačka v žaklju.

bozjak ::

pr kupovanju od internetne štacune maš itaq 14dni da vrneš in si an zgubi sam tista 2k kokr je pač poštnina tja in nazaj...

Če pa prek oglasa pa... vse v živo pa ne glede na vrednost... Fora je v tem, da se ti preprosto ne splača zaupat...

Tko jst gledam na stvar. Lp

Jan987 ::

Jah preko bolhe se splača it pogledat (sploh tehnično blago)

icecube ::

no jst sem se nategnil, ko sem kupil usb kljuc preko neta. Pusnu sem 6 tisocakov, in se mi je slo za princip. Modela sem klical, in ker je bil nedosegljiv (ce bi bil dosegljiv bi mu dal moznost da mi v 2 dneh vrne denar), sem odsel direkt na policijo, kjer sem ga prijavil zaradi prevare.
Modela so dobili, sedaj pa se pravda po sodiscih. Tistih 6 tisocakov tud ce ne dobim nazaj, glavno da je on dobu svoje. Tko ga bo sodisce stalo vec kot pa je zasluzil na men:P

Jan987 ::

Veliko več!

Tic ::

no jst sem se nategnil, ko sem kupil usb kljuc preko neta.

detajli?

klemen22 ::

Razen če mu ne dokažejo da res ni poslal.
V tem primeru se bojim da ne bo tebe stalo več:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

icecube ::

Dokazal bo malo tezje, ker nisem edini ki me je prinesel okoli. Stvar je bila nedolgo nazaj celo na 24 ur. Bilo je proti zacetku tega leta, ko sem preko bolhe kupil oz. se zanimal za kingstonov usb kljuc 1GB. Prodajalec me je kontaktiral sam, ker je kao ful busy. Takrat sem ze zacel dvomiti in ce bi slo tako naprej se sploh nebi odlocil za nakup. Ko me je mozakar vprasal ce mi poslje po posti ali ce bi se raje kje dobila (nova gorica), sem zacel verjeti v njegovo "postenost". Nisem pomislil da me hoce prinesti naokoli, glede na to da mu ni problema ce se osebno dobiva. Ko sem mu potrdil da bi raje prevzel po posti (ker je bil majhen znesek in se mi ni splacalo it iskat), sem kasneje ugotovil da je bila napacna ideja. V kuverti sem namrec dobil le prazen list papirja. Klical sem ga na stevilko s katere me je klical, in ker je bil nedosegljiv, sem se isti cas odsel na policijo kjer sem ga tudi prijavil zaradi prevare, nato pa se isti dan dogodek prijavil bolhi. Sami so me kontaktirali in mi napisali da so tudi od drugih dobili pritozbe ter da so uporabniku ukinili racun.

V primeru da bi prodajalec dokazal, da je nedolzen se ne pomeni da bi bil jaz avtomatsko kriv. To je seveda ponoven postopek itd. Drgac pa brez skrbi, je prevec dokazov in pric o njegovem pocetju. Najbolj pa mi je vsec, da mu je policija nalozila nalogo (se preden so ga ovadili) da poklice vse kupce ki se niso dvignili paketov in jim javi ter obrazlozi kaksen je bil njegov namen ter da naj ne vplacujejo in ne prevzemajo paketa.
Drugace pa policija prvo povabi storilca na pogovor kjer mu ustrezno "zagrozijo", nato pa se stvar odvija drugace.


Kasneje sem zacel bolj podrobno spremljati funkcije bolhe, tako da uporabnikom svetujem sledece:
-ce vas zanima kaksna stvar, preverite uporabnika tako, da kliknete na njegovo uporabnisko ime (kot da mu hocete poslati sporocilo), nato vas sistem vprasa za geslo (kjer ga tudi vpisete), nato se pojavi podatki o uporabniku. Edini pameten podatek je, da se lahko pogleda kdaj je bil uporabnik vclanjen. Ce je vclanjen ze dalj casa (po vasi presoji), je velika moznost da je kolikor toliko posten in da seveda ni imel nobenih problemov z prodajo/nakupom saj bi ga v tem primeru bolha izlocila iz sistema.


Na bolhi sem po tem dogodku tudi predlagal, da bi omogocili komentarje, da bi morebitni kupec oziroma prodajalec lahko videl kaksni so odzivi drugih ljudi. Pac sistem bi bil tako kot je na ebayu. Na takem sistemu bi si lahko uporabnik prihranil marsikatero nevsecnost. Sicer so mi javili da se o tem ze nekaj pogovarjajo, vendar je tega ze nekaj mesecev nazaj:\ . Upam da bojo to res vpeljali, saj mislim da bo do bistveno bolje pripomoglo pri prodaji rabljenih stvari. ...navsezadnje se to tudi njim splaca da imajo kakovostno stran, saj je dalec najbolj obiskana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: icecube ()

K0K0 ::

Men so pri Gls-u vedno pustil da sem odpru paket in preveril vsebino.

baron21 ::

Živijo!
Do sedaj sem kar velikokrat kupoval preko oglasov in so mi pošiljali po pošti, pa še nisem imel problemov. Res pa je, da sem tudi jaz pošteno poslal vse kadar sem kaj prodajal, čeprav ta vzajemnost seveda ne zagotavlja varnosti.

Če gledam stroške osebnega prevzema (potovalne), se riziko kar hitro povrne.

Veliko sreče napej pri kupovanju!
baron21

OldSkul ::

Mah Bolha smrdi. Prav nobenih mehanizmov nima, da bi se prodajalec vsaj vedel s kom dela posel. Nič od nič, pa še bedno je to, da je cela Bolha okupirana z oglasi trgovin! Bedaaaa
Nej se že enkrat mal zgledujejo po E-bayju!

Jan987 ::

Ja a ni bol dal so trgovine kot pa da še nim plačaš za vsako prodano stvar. pač iz neke stvari se morajo preživljat

icecube ::

to je res, vendar te ne bo konec, ce das tistih 3% od prodanega izdelka bolhi. Sej ne bi rabili biti pozresni. Tu se dobi na kolicini. Se pa strinjam, da ce bi bolha pobirala provizijo, da naj bi temu primerno nudila podporo. To pomeni da bi se ubadala z neresnimi uporabniki in stala ter podpirala kupce. Se pravi da bi po potrebi tudi tozila uporabnika, ne pa ga le izkljucila iz bolhe. To namrec nic ne pomaga, ker se uporabnik se isto minuto lahko registrira z novim racunom.
Moram rect da bi prov pasal kak www.ebay.si :\ :)

nokia6310 ::

icecube odlično si tole naredil.
Tu gre pohvala tudi policiji, ker so mu naložili, da mora poklicat vse kupce in jim povedat kako jih je hotel nategniti res lepo od njih, da so mu to naložili.
Sam nikoli ne kupujem prek povzetja, razen prek internetnih trgovin, pa še to zelo redko.
Ne razumem pa folka, ki so tako "pametni" in "zviti", da grejo človeka nategnit za 6 k ob enem pa mislijo kakšni zmagovalci so, ker jim je uspelo nekoga za 6 k nategnit čeprav verjetno niti ne pomislijo, da so mogli pustiti svoje podatke na kateri naslov se bo poslal denar in da jih bodo na podlagi tega z lahkoto dobili?
Pred leti sem slišal, da sta se dva po UKV postaji pogovarjala kako bosta oropala bencinski servis. Seveda so ju policaji hitro dobili, ker nista pomislila na to, da jju kdo posluša in tukaj pri teh paketih se mi zdi podobna fora.

icecube ::

Fora pri meni je bila, da je mozakar denar pobiral nekje drugje oz. na drugem naslovu, ki pa seveda ni bil njegov.
Je pa pri teh goljufijah tako: ce te prinese naokol za par tolarjev, je manjsa verjetnost da se bo tozilstvo hotelo ubadati s tem, ker je sam sistem prenapolnjen z raznoraznimi obtozbami proti goljufiji, prekrskom.....
V mojem primeru, se je javilo vec ljudi ki je bilo t.i. opeharjenih in zato so tudi temu primerno ukrepali. Naj pripomnem se, da so na postah postavljene kamere, tako da eventuelno ni problem spoznati storilca, saj se tocno ve kdaj in kje je bil poslan paket.

robbe ::

No zaenkrat sem dobil kar sem naročil, tako da ni bilo še nobenih neprijetnosti. Sicer me pa moti, da je slovenski folk tako nepošten. Pred časom sem preko oglasa na Slo-Techu kupil neko stvar in čeprav sva se lepo zmenila za ceno, je pošiljatelj poslal stvar za enih 500 tolarjev več. No pač nevem kaj naj si mislim, vendar da se gre za enih 500 tolarjev nekaj... rajši bi mi postavil ceno toliko višje in bi useeno kupil. Sicer pa je bila cena 2k, tako da se pozna ;)

nokia6310 ::

Si predstavljate kaj bi se zgodilo da bi najebal tisti, ki je bil prijavljen na tistem naslovu na katerega je pošiljatelj nakazal denar?
Še dobro da ste do tega prišli in da ni bil kriv tamkajšnji lastnik oziroma prebivalec na tistem naslovu.

nokia6310 ::

NO bom pa še jst eno povedal, ki se mi je zgodila pred kratkim.
Na bolhi sem videl, da nekdo prodaja audigy 2 zs.
Človeka sem kontaktiral in kartico tudi kupil od njega.
Ker pa jaz sam teh zadev ne morem montirati sem mogel počakati, da je prišel kolega čez vikend po treh tednih od nakupa kartice.
S človekom prodajalcem kartice sem se dogovoril, da mu del zneska plačam takoj ostalo pa, ko se bom prepričal da kartica dejansko deluje.
Prodajalec je bil iz celja in zato sem mu obljubil, da mu prinesem preostanek denarja v celje kar sem tudi storil, vendar pa nisem uspel pravočasno stestirat kartice hotel pa sem ostati pošten, zato sem mu preostali denar prinesel v dogovorjenem roku.
včeraj pa sva se s kolegom zajebavala 2 uri in hotela inštalirat karto na moj komp pa ni in ni šlo.
Windowsi je niso avtomatsko prepoznali,
Komp je po vstavljeni kartici ko sem ga resetiral stal na začetku in ni hotel sam butat pomagalo je edino da sem ga čisto ugasnil pa še enkrat prižgal in končni rezultat kartica ni delovala!
Na koncu sem že čisto obupal in dala sva staro kartico noter, katero so windowsi takoj prepoznali inštalirali pa tudi komp se je potem normalno resetiral iz tega sem sklepal, da je nekaj s kupljeno kartico na bolhi narobe.samo Na koncu sem se odločil in kartico odnesel v šiško do kolega, ki je elektronik in se na te stvari dobro spozna.
Prosil sem ga če bi mi naredil uslugo in na svoji mašini stestiral kartico.
Dava kartico v mašino windowsi jo normalno prepoznajo in kartica deluje brez problema.
Na koncu je bil tako navdušen nad njo da jo je hotel odkupiti od mene samo mu je na "srečo" nisem dal.
S tem primerom sem hotel pokazati, kako se lahko zgodi tudi obratno da že mislimo, da nas je nekdo hotel nategniti pa smo v pošteni zmoti in lahko nehote naredimo nekomu veliko krivico in "nepopravljivo" škodo tako da je stvari pred nakupom dobro dejansko dobro stestirat in da če nekaj nekje ne dela to še ne pomeni, da dejansko ne dela.
Lahko seje samo mojemu kompu za trenutek zmešalo pa je nekaj pobrkal pa bo delala karta ob naslednjem poskusu.

Spajky ::

kaj pa če je tista karta zahtevala MoBo s PCI2.2 sloti, ti pa maš ono z ver.2.1? Zna bit, da ti zato ni hotelo prepoznat! (podobno je z wifi PCI kartaMI!) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

nokia6310 ::

Spajky:
Bomo v petek še enkrat probali, da vidimo v čem je problem.
Drugače pa audigy 4, ki je definitivno zvokovno slabša od audigy 2 zs vsaj jaz slišim razliko v zvoku dela brez problema medtem ko mi dvojka ni in ni hotela delat.
Katere slote uporablja nisem na to pomislil niti ne vem.
Imam DFI lanparty ultra D plato pa to karto sem hotel dati na njo pa sem po tem sklepal, če so mi vse ostale od creative delale od live 5.1 do audigy 4 sem sklepal, da je plata popolnoma kompatibilna s creativimi karticami.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prevaranti na Bolhi (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
334100627 (6361) predi
»

Neprevzem pošiljke z odkupnino (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5311403 (6980) c3p0
»

Nateg preko bolhe (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Kaj kupiti
38382415 (25862) budnost
»

Prodajanje na bolhi - zakaj samo osebni prevzem?

Oddelek: Loža
385845 (3393) solatko
»

Prevare na Bolha.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8822303 (17184) ratkob65

Več podobnih tem