» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
16 / 29
»»

Tarzan ::

Povprečeno moje moruge tehtajo od 8 do 10 gramov, vode imajo pa precej. :) Carolina reaperji pa še malenkost manj. Habaneroti so bolj mesnati, so težji,,... koliko je procent vode pa niti od oka ne vem.

Okapi ::

Tarzan je izjavil:

Kdo pa bi delal analizo? Povej več. :)

Zaenkrat lahko povem samo to, da se bo merilo z reverzno fazno visokozmogljivo tekočinsko kromatografijo (RP-HPLC) kapsaicin, dihidrokapsaicin in nordihidrokapsaicin (tri glavne "pekočinske" sestavine), in iz tega izračunalo SHU.

m0LN4r ::

Zanima me kolko je to, ker to treba tut posusit. Pa verjetno ocistit, zmlet, pa se kak za boga stehtat. Moja tehnica ni glih 1g natancna.

Verjetno je 1g suhega cilija = 1g suhe paprike anede.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Okapi ::

Saj vzorca je lahko tudi več, natančno stehtali bodo že v laboratoriju. Za orientacijo, v eni cigareti je malo manj kot 1 g tobaka. Pa nič ni treba mleti, samo posušen, brez semen mora biti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

pisco ::

Imate kakšen nasvet kako naj že obrane čilije dozorim?

Kupil sem nekaj kg čilijev za kuhanje omak in ugotavljam, da so še malo premalo pekoči čeprav so že rdeči (jalapeno, scotch bonnet, bishop crown).

Lahko še kaj naredim, da ratajo malo bolj pekoči?

Okapi ::

Ne.

Tarzan ::

Če so premalo pekoči, kupi nekaj res pekočih in boš hitro na želeni pekočnosti. Samo kakih 5 do deset Carolina reaperjev ali Moruga škorpijonov rabiš, pa boš verjetno še razmišljal, da bi mogoče raje dodal še kakega nepekočega zraven, da razredčiš. :D

Meni so moruge in reaperji res dobro obrodili, zdaj pa testiram, kako za vraga malo razredčit vso to žlehtnobo brez večjega vpliva na okus. :)

pisco ::

kje v KR-LJ bi lahko dobil Moruge ali Caroline r.?

Tarzan ::

 že fermentira :)

že fermentira :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

dottor ::

Moja v drugo tudi :))
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Tarzan ::

dottor je izjavil:

Moja v drugo tudi :))


To je kaka dva dni stara fotka, neverjetno kako to hitro dela. Spodnji del ni več podoben vodi, ampak krvavo rdeča brozga mikrodelcev, počasi pa se tudi več tako močno ne dviga in sproducira manj CO2. Prve dni sem moral vsaj zjutraj in zvečer ven spustit plin, je pošteno zasikalo. Upam, da bo tudi okus vsaj približno tako zanimiv, kot samo produciranje pekoče brozge. :D

Tale kozarec delam po Sriracha načinu, ima malo česna zraven, ampak se bojim, da bi znalo imeti preveč arome po česnu, vsaj med fermentacijo je nekoliko agresiven vonj po česnu. V bistvu je vohati nekaj podobnega kaki suhi salami. Ali pa kupčku, ki ga podreš ko se suhe salame naješ. :)) Za prvič sem naredil samo test, ki je neverjetno dobro uspel, zdaj lahko s kapljico te brozge cepim pravo šaržo.

Imam v planu še en ferment, tokrat po tabasco recepturi, samo čilije in sol, na koncu pa še kis. Sicer ne vem, koliko kisa dodajo, meni je original prekisel in prešvoh, tako da ga bom malo priredil po okusu.

dottor ::

Ta aroma po česnu je tudi mene malo motla, pa upam da ni preveč. Se pa moja sriracha zdej hladi na balkonu med tem ko se lufta stanovanje :)) Naslednja se kuha v njivi. Me pa malo moti, da je prišla nekam preveč tekoča, bomo vidli ko se ohladi :|
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Tarzan ::

Vsi recepti imajo petkratno dozo česna, kot sem ga dal jaz, pa potem mene moti. In imam drugače česen čisto rad. Meni bo izgleda prišla kar precej gosta, ko bo sfermentiralo do konca in bom do konca zmiksal in spasiral. Če slučajno ne bo dovolj gosta, jo bom zgostil z minimalno agarja, preden bom flaširal.

Tkole mi vre :D


Imam pa občutek, da bo krepko premočna in mogoče iz tega razloga pogojno užitna. Bomo vidl.

pisco ::

Potrebujem pomoč.

Nekaj čilijev sem dal takoj sušiti in so se mi lepo posušili. Preostale čilije sem narezal in naslednjih 24-36 ur nisem nič počel z njimi, oziroma sem počasi kuhal omake. Zadnjih nekaj čilijev pa sem dal nato še naknadno posušiti (v pečici tako kot prvo rundo. 60 stopinj, ventilator, odprta pečica) in so postali čisto črni. Po okusu mi malo deluje kot da bi jih zažgal, ampak jih nisem! Pečica, ventilator, 55-60 stopinj in počasi sušil več ur, vmes sem naredil celo enodnevno pavzo (ker sem moral zdoma in sem izklopil pečico).

Ali je možno, da se je začel kakšen proces gnitja (ker sem jih predhodno narezal) in sem to vse skupaj še pospešil v pečici?

Slika:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pisco ()

hunter01 ::

Občutna razlika v okusu bi morala biti med gnilim in zažganim čilijem.
Narezani čiliji na zraku se že dokaj hitro sušijo sami po sebi tudi koža uvene. Lahko da jim je bilo 60 stopinj preveč in so se po robovih začeli žgat.
En košček daj v usta, pa boš videl ali je zažgan ali ne. Samo ne pozabi, da če je zažgan in ga boš nekam vmešaval bo vse imelo okus po zažganem.

m0LN4r ::

Pa bi susil z kaloriferjem naprimer. Nekatere pecice imajo coravo regulacijo, ki ni glih natancna.
Kot elektricna plosca z ON/OFF je zelo tezko ujet tocno neko temperaturo.
Celo pa zelezen pladenj zna zapect stvar.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

pisco ::

m0LN4r je izjavil:

Pa bi susil z kaloriferjem naprimer. Nekatere pecice imajo coravo regulacijo, ki ni glih natancna.
Kot elektricna plosca z ON/OFF je zelo tezko ujet tocno neko temperaturo.
Celo pa zelezen pladenj zna zapect stvar.



Teh dveh itak ne bom mešal. Ima pa bolj okus po zažganem, če že, ne po gnilem.

Bolj mi je nenavadno to, da eno rundo (leva stran na sliki) sem lahko normalno posušil in se vidi kako lepo posušeni so in imajo lepo barvo, druga runda dva dni kasneje pa je ratala tako nenavadna čudna in črnikava.

Čdudno mi je, da nekaj let stara pečica pri isti temperaturi pod istimi pogoji naredi različen rezultat.

m0LN4r ::

Mmm lahko ti povem podobno. Ko pecem pico se mi vedno zazge desno na sredini sir.
V zeleznem pekacu se zazge testo od spodaj in je trdo kot podplat. Na glineni plosci pa je perfektna, ce jo postavim cisto spodaj, ker pecica mi greje od zgoraj.

Lahko, da si zadel neko nerodno kombinacijo vlage in konktakne toplote (zelezo), pa je pecica se fulala 10 stopinj ko se je zahajcala.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

echo ::

Pa odprta pečica ni dober princip sušenja - rahlo priprta, ravno toliko da se izmenjuje zrak.

Sicer se ti pri dobri izmenjavi zraka hitro zgodi, da je senzor hladnejši (ker ga svež zrak hladi), čilije pa radiacija zažge.

Tarzan ::

Lahko jih je pa vmes kdo dal na 300 stopinj, da zmanjša (sabotira) količino pekoče robe v hiši. ;)

Rok Woot ::

Prve dve slikce sta od zosa za fermentacijo. 350g čilijev, zalito s Tramincem (žal nevem koliko, ker sem ga zraven še pil), dve čajni žlički soli, ena goba iz kisa. Seveda brez česna.

Druge dve slikici sta pa sol in feferoni. Mislim meti zaprto, da ne fermentira, prav tako ne mislim posušiti, saj hočem da sokovi ostanejo. Mogoče je malo premalo soli?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Tarzan ::

Ne vem, kako bo tisto kaj fermentiralo. Traminec že sam bo držal laktobacile v šahu, dodana sol še toliko bolj. Možno, da ne bo nič fermentiralo.

Za sol pa ne vem, meni se ne zdi blazno praktično imeti na pol tekoče soli. Predvsem na ta način ne bi znal dozirati.

Rok Woot ::

Ja, sam po okusu pa zmaga. Seveda bo fermentiralo, boš videl.

Pa saj večina ljudi fermentira v slani vodi, na primer zelje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

Tarzan ::

Laktobacili, ali ocetnokislinske?

Slani vodi, ja, samo ne vem kako relativno visok procent alkohola iz traminca pomaga. Po mojem kar precej zavira lactobacilluse, bolj, kot recimo kvasovke. Vem pa ne, priznam, nisem nikoli probaval ali gledal. V glavnem, traminec bi verjetno jaz dajal pred koncem fermentacije, oziroma pred zadnjo fazo, ko bi že vse skupaj zmiksal. :)

Rok Woot ::

Iz traminca bo kis ratal. Sulfit bo res zaviral fermetacijo, ampak to je stvar časa. Vsak vin se enkrat skisa.

Mal googlu:
Usually the liquid is salty water, also known as brine, but fermentation can be done without salt, or with other liquids, such as wine or whey.
http://www.wildfermentation.com/vegetab...

Tarzan a ti imaš zaprto posodo? In če, zakaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

N0t0ri0us ::

Ker so mi zaprli temo in me preusmerili na to, me zanima sledeče..

Naročil naj bi najbolj pekoče feferone na svetu različnih vrst. Seveda iz kitajske od različnih prodajalcev. Ker sem malo v dvomih, da so semena res prava sem pojedel po eno seme od različnih vrst ampak niti eno seme ne peče. Glede na to, da naj bi bili najmočnejši feferoni bi pričakoval, da tudi semena pečejo ampak ne..

Se motim ali so mi kitajci poslali navadne feferone? :D

Okapi ::

Sem ti odgovoril že v tisti temi - semena NE pečejo, ne glede na sorto.
Semen ne ješ, semena se uporabljajo, da jih daš v zemljo, zalivaš, in da zrastejo rastline, na katerih so pekoči plodovi.

N0t0ri0us ::

glede na to, da naj bi semena zrasla v najbolj pekočih feferonih bi pričakoval da vsaj malo pečejo? Če se ne motim imajo v fastfoodih kot pekoč dodatek ravno čilijeva semena?

maco-maco ::

Ker so semena suha in cela. Počakaj, da prebava naredi svoje. Boš povedal jutri.
Kaj?

Okapi ::

En bolj pameten kot drug;((

Semena ne pečejo, peče vse drugo okoli njih.

N0t0ri0us ::

okapi kaj dobiš v fastoodu v pekoč kebab če ne semen? (ok nekje omako ampak pustimo to..)

Okapi ::

Zmlet posušen čili.

maco-maco ::

Semena ne pečejo, peče vse drugo okoli njih.

Ne, peče samo tisto, kar semena drži skupaj. Zato gre nekaj tudi v semena (in ostalo meso), če pa niso umite, pa so toliko bolj pekoče.
Kaj?

Okapi ::

N0t0ri0us je izjavil:

okapi kaj dobiš v fastoodu v pekoč kebab če ne semen? (ok nekje omako ampak pustimo to..)


Vmes med zmletim posušenim čilijem so običajno semena, ker zmeljejo cele čilije in ne odstranijo semen (pri malih plodovih je to zelo zamudno opravilo). Ampak semena ne pečejo nič!

maco-maco je izjavil:

Semena ne pečejo, peče vse drugo okoli njih.

Ne, peče samo tisto, kar semena drži skupaj. Zato gre nekaj tudi v semena (in ostalo meso), če pa niso umite, pa so toliko bolj pekoče.

Ne nakladaj. Lahko si pa na netu prebereš, koliko capscaicina je v kakšnem delu ploda.

Capsaicin is present in large quantities in the placental tissue (which holds the seeds), the internal membranes and, to a lesser extent, the other fleshy parts of the fruits of plants in the genus Capsicum. The seeds themselves do not produce any capsaicin,

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

maco-maco ::






Pa še preberi, kaj si sploh citiral:
Capsaicin is present in large quantities in the placental tissue (which holds the seeds)


Jaz pa:
Ne, peče samo tisto, kar semena drži skupaj.


V glavnem, tista bela zadeva ob semenih peče.
Kaj?

N0t0ri0us ::

zdi se mi malo kavbojska, da najbolj pekoč feferon nima niti za odtenek pekočega semena...

maco-maco ::

Če ti je dolgčas, piši na Kitajsko. Mogoče so jih pa tako močno zdrgnili, da niso več pekoča.

Pa tole še sledi citiranemu:
although the highest concentration of capsaicin can be found in the white pith around the seeds.


Pod tabelco pa tole:
For dihydrocapsaicin, the difference is not so large, but the placenta still has a higher concentration.

In terms of concentration considering fresh mass the difference won't be as dramatic because while the seeds lose around half their mass by drying, the placenta will lose 90%.
Kaj?

Tarzan ::

Kavbojsko ali ne, tako pač je.. Semena sama, če jih opereš, ne bodo pekla, imaš pa prav, če bi semena zrastla na zelo pekočem čiliju, jih z nobeno milnico ne bi mogel dovolj sprati, da ne bi skakal do stropa. Imel sem Carolina reaperje, trinidadske škorpijone, čokoladne škorpijone in še par manj pekočih, tako da lahko rečem - ne peče samo če ješ koreninice, listje ali cvetke, od ostalega (ne glede na zrelost plodov) boš naslednji dan hodil po kavbojsko.

Opomba glede semena - Seme samo ne peče, peče pa vse okoli in ovojnica je prepojena. Samo seme pa ne peče niti malo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

mihec87 ::

Kar se tiče semen verjetno xy kitajski vir ni ravno zanesljiv.. Sedaj zgleda so semena orng oprali ali pa ni to..

Nekaj bolj zanesljivih virov
https://www.southdevonchillifarm.co.uk/
http://thechillifactory.com/
http://www.chileseeds.co.uk/
http://www.chilliseedbank.com.au/
https://pepperjoe.com/
http://www.fataliiseeds.net/
http://www.pepperseeds.eu/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Onlyx ::

Letos sem se prvič odločil, da bom poizkušal prezimiti nekaj rastlin. V začetku novembra sem nekaj bolj močnih čilijev porezal na približno 15 cm, jim odstranil vse zelene dele, vključno z manjšimi steblci, jih presadil v manjše lonce, dodal novo zemljo ter jih postavil na svetlo in toplo mesto (cca. 20 stopinj). Čez čas so iz vseh začeli delati novi poganjki, ponekod celo poganjki cvetov, zato sem se odločil, da vse skupaj ponovno potrgam, ker sem bil mnenja, da je v tem času svetlobe enostavno premalo za uspešno rast ter je velika verjetnost, da se bodo rastline pretegnile, obenem pa porabljale hranila, ki naj bi bila pomembna, da sploh preživijo zimo.

Sedaj me zanima, če sem naredil prav, ker iz 1 rastline od takrat ni bilo nobenega poganjka več. Je bolje pustiti, da rastlina raste po svoje in pustiti, da zacveti, ali se priporoča sprotno odstrenjevanje novih delov?

Onlyx ::

Prilagam še fotko, za lažjo predstavo...

SkIDiver ::

Jaz sem trgal stran samo cvetove pa so super rastle. Zakaj si jih pa presadil v manjse lonce? Boljse bi bilo, ce bi jih pustil v vecjih, da se korenine bolj razvijejo.

Onlyx ::

Ah ne vem, nekje sem ujel, da pozimi ni potrebe po 15+ litrskih loncih, ker naj bi rastline bolj kot ne hibernirale in tako bolj koncentrirale energijo. Itak je pa glede na njihov trenutni koreninski sistem zemlje več kot dovolj in jih bom spomladi aprila presadil, ko bodo pogoji za rast boljši.

Pa se ti rastline zaradi manjka svetlobe niso nič pretegnile? Bom verjetno tudi jaz ostal samo pri odstranjevanju cvetov, ker se mi zdi, da rastlino preveč šokiraš, če ji neprestano odtranjujes novo zarasle dele...

Tarzan ::

Po moje si kar dobro naredil. vso srečo.
Jaz pa nisem imel prostora, da jih pospravi , sem jih dal samo v zatišje ob hišo, kjer jih je -8°C dokončalo. Karkoli bi naredil z njimi, mraz je bil prehud.

Snail ::

To niso listopade rastline, vsako trganje poganjkov jim da dodatni šok, kar v zimskih časih ni lih dobro.

Onlyx ::

Hvala - sem vzel na znanje. Bom bolj pazljiv v prihodnje.

SkIDiver ::

Onlyx moje se niso pretegnile. Ko so zacele kazat znake, da zelijo divjat v visino sem odrezal vrh pod 3 redom listov od vrha navzdol. Potem so sle v debelino in cez cas spet v visino. Na koncu sem imel za palec debela stebla. Sem jih pa konec decembra zacel gnojit s tekocim gnojilom za zelenjavo in marca ze otrgal prvi plod jalapena.
Preko sezone vsekakor presadi v precej vecje lonce, ker bos sicer imel precej manjse plodove.

Snail ::

Al pa držiš v manjših in maš bonchi :P
http://fatalii.net/Bonsai_Chiles_Bonchi

pisco ::

Jaz imam pa svoje kar po lučmi in še kar obiram pridelek, vsak dan vržem nekaj v lonec :D

Okapi ::

Evo, dobil sem rezultate analize pridelanih čilijev.

Bolivian rainbow ima 150-200.000 SHU. Te se da bolj ali manj normalno jesti in so tudi zelo okusni.
Bhut jolokia ima 933.000 SHU. Tega se ne da normalno jesti;)
Zmagovalec je pa trinidad moruga scorpion, z več kot milijon SHU (1.175.250). Ta je pa že opasno pekoč>:D

Lanska letina je bila sicer slaba, ker sem jih veliko prepozno posejal. Letos upajmo, da bom bolj priden.

Takole je videti rezultat zmagovalca grafično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()
««
16 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383428 (231) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253264 (2516) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246289 (4715) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5822008 (19915) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710389 (8119) JoeHunter

Več podobnih tem